Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023H0397

    Recomandarea (UE) 2023/397 a Comisiei din 17 februarie 2023 privind metadatele de referință și rapoartele privind calitatea pentru Sistemul Statistic European, care înlocuiește Recomandarea 2009/498/CE privind metadatele de referință pentru Sistemul Statistic European

    C/2023/1024

    JO L 53, 21.2.2023, p. 104–105 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2023/397/oj

    21.2.2023   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 53/104


    RECOMANDAREA (UE) 2023/397 A COMISIEI

    din 17 februarie 2023

    privind metadatele de referință și rapoartele privind calitatea pentru Sistemul Statistic European, care înlocuiește Recomandarea 2009/498/CE privind metadatele de referință pentru Sistemul Statistic European

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

    întrucât:

    (1)

    Codul de bune practici al statisticilor europene (1), destinat autorităților statistice naționale și ale Uniunii, stabilește principiile și indicatorii care vizează mediul instituțional, procesele statistice și rezultatele statistice.

    (2)

    Codul de bune practici al statisticilor europene abordează accesibilitatea și claritatea statisticilor europene și prevede că metadatele însoțitoare ar trebui documentate utilizându-se un sistem standardizat de metadate.

    (3)

    Cadrul european de interoperabilitate (2) prezintă principiile-cheie ale interoperabilității în Uniune.

    (4)

    Metadatele de referință și rapoartele privind calitatea fac parte integrantă din sistemul de metadate al fiecărei autorități statistice.

    (5)

    Metadatele de referință și cerințele de raportare cu privire la calitate sunt incluse în regulamentele Uniunii care se aplică diferitelor domenii statistice.

    (6)

    Prin adoptarea Codului de bune practici al statisticilor europene, autoritățile statistice naționale și ale Uniunii s-au angajat să elaboreze statistici de înaltă calitate, ceea ce necesită o raportare mai transparentă și mai armonizată privind calitatea datelor.

    (7)

    Producerea metadatelor de referință și a rapoartelor privind calitatea pe baza unei liste armonizate de concepte statistice în Sistemul Statistic European poate genera o creștere a eficienței și o reducere a sarcinii considerabile, permițând, în același timp, autorităților statistice naționale și ale Uniunii să adauge concepte statistice suplimentare în anumite domenii statistice, după caz.

    (8)

    Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (3) privind statisticile europene prevede un cadru de referință pentru prezenta recomandare.

    (9)

    Recomandarea 2009/498/CE a Comisiei (4) pune bazele standardizării metadatelor în statisticile europene, dar nu acoperă în întregime conceptele de raportare cu privire la calitate.

    (10)

    Comisia (Eurostat) coordonează și gestionează actualizările versiunii structurii unice integrate a metadatelor și sprijină statele membre în ceea ce privește implementarea și utilizarea acestora.

    (11)

    Comisia (Eurostat) și statele membre ar trebui să coopereze în ceea ce privește punerea în aplicare a prezentei recomandări și evaluarea impactului acesteia.

    (12)

    Prezenta recomandare înlocuiește Recomandarea 2009/498/CE,

    ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

    1.

    Statele membre sunt invitate să se asigure că autoritățile lor statistice naționale aplică conceptele statistice enumerate în cea mai recentă versiune a structurii unice integrate a metadatelor (5) (SIMS) aprobată de Comitetul Sistemului Statistic European atunci când compilează metadate de referință și rapoarte privind calitatea în diferite domenii statistice și atunci când fac schimb de metadate de referință și de rapoarte privind calitatea în Sistemul Statistic European.

    2.

    Fiecare stat membru își alege procedurile și practicile cele mai adecvate pentru a asigura punerea în aplicare a prezentei recomandări. În acest scop, statele membre ar trebui să utilizeze întregul sprijin disponibil, în special în cadrul Sistemului Statistic European.

    3.

    Autoritățile statistice naționale sunt invitate să informeze Comisia (Eurostat) până la 1 ianuarie 2024 și periodic după aceea cu privire la măsurile luate pentru aplicarea conceptelor enumerate în structura unică integrată a metadatelor și cu privire la gradul de punere în aplicare a acestora.

    Adoptată la Bruxelles, 17 februarie 2023.

    Pentru Comisie

    Paolo GENTILONI

    Membru al Comisiei


    (1)  https://ec.europa.eu/eurostat/web/quality/european-quality-standards/european-statistics-code-of-practice

    (2)  COM/2017/0134.

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

    (4)  Recomandarea 2009/498/CE a Comisiei din 23 iunie 2009 privind metadatele de referință pentru Sistemul Statistic European (JO L 168, 30.6.2009, p. 50).

    (5)  https://ec.europa.eu/eurostat/web/quality/quality-monitoring/quality-reporting


    Top