Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1302

    Regulamentul delegat (UE) 2022/1302 al Comisiei din 20 aprilie 2022 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru aplicarea de limite ale pozițiilor în cazul instrumentelor financiare derivate pe mărfuri și la procedurile de solicitare de derogări de la limitele pozițiilor (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2022/2314

    JO L 197, 26.7.2022, p. 52–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1302/oj

    26.7.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 197/52


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/1302 AL COMISIEI

    din 20 aprilie 2022

    de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru aplicarea de limite ale pozițiilor în cazul instrumentelor financiare derivate pe mărfuri și la procedurile de solicitare de derogări de la limitele pozițiilor

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (1), în special articolul 57 alineatul (1) al șaselea paragraf, articolul 57 alineatul (3) al cincilea paragraf și articolul 57 alineatul (12) al treilea paragraf,

    întrucât:

    (1)

    Directiva (UE) 2021/338 a Parlamentului European și a Consiliului (2) aduce modificări articolului 57 din Directiva 2014/65/UE în ceea ce privește, printre altele, limitele pozițiilor, care includ și noi împuterniciri conexe.

    (2)

    Pentru a îmbunătăți stabilitatea și integritatea piețelor financiare din Uniune, ar trebui să se stabilească o metodologie pentru calcularea în mod armonizat a limitelor pozițiilor pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri. Metodologia ar trebui să prevină arbitrajul de reglementare, să promoveze consecvența și să le ofere în același timp autorităților competente suficientă flexibilitate pentru a ține seama de diferențele dintre diversele piețe ale instrumentelor financiare derivate pe mărfuri și piețele mărfurilor aflate la baza acestora. Metodologia de calculare a limitelor ar trebui să permită autorităților competente să găsească un echilibru între obiectivul de a stabili limite la un nivel suficient de scăzut astfel încât să împiedice persoanele care dețin poziții pe respectivele instrumente financiare derivate pe mărfuri să comită abuzuri sau să denatureze piața și obiectivul de a sprijini mecanismele de decontare și de cotație ordonată, de a crea noi instrumente financiare derivate pe mărfuri și de a permite ca instrumentele financiare derivate pe mărfuri să sprijine în continuare funcționarea activităților comerciale ale pieței de mărfuri aflate la baza instrumentelor.

    (3)

    Pentru a asigura o înțelegere uniformă, ar trebui definite o serie de concepte care decurg din Directiva 2014/65/UE și de termeni tehnici utilizați în prezentul regulament.

    (4)

    Pozițiile lungi și scurte pe un instrument financiar derivat dat ale participanților la piață ar trebui compensate unele cu altele pentru a se determina dimensiunea efectivă a unei poziții pe care un participant la piață o controlează în orice moment. Dimensiunea unei poziții deținute prin intermediul unui contract pe opțiuni sau al unui instrument financiar derivat pe mărfuri tranzacționat în același loc de tranzacționare care reprezintă un subset al contractului principal ar trebui calculată pe baza echivalentului delta. Pentru a permite o imagine de ansamblu cuprinzătoare, centralizată și reprezentativă a activității unei persoane și pentru a preveni eludarea obiectivului limitei poziției stabilite pentru contractul principal, poziția agregată deținută de o persoană pe un instrument financiar derivat pe mărfuri tranzacționat într-un loc de tranzacționare ar trebui să includă și poziția care rezultă din dezagregarea componentelor unui contract spread admis la tranzacționare ca instrument tranzacționabil unic în același loc de tranzacționare și pozițiile pe instrumente financiare derivate pe mărfuri tranzacționate în același loc de tranzacționare care reprezintă un subset al contractului principal în ceea ce privește dimensiunea („mini”) sau scadența perioadei de stabilire a prețului, cum ar fi contractele de tip „soldul lunii” (balance-of-the-month – „balmo”).

    (5)

    Directiva 2014/65/UE prevede că orice poziție deținută de terți în numele unei persoane trebuie să fie inclusă în calculul limitei poziției persoanei respective și că limitele pozițiilor trebuie aplicate atât la nivel de entitate, cât și la nivel de grup; este necesar, prin urmare, ca pozițiile să fie agregate la nivel de grup. Este oportun să se prevadă agregarea la nivelul grupului doar în cazul în care o întreprindere-mamă poate controla utilizarea pozițiilor. În consecință, întreprinderile-mamă ar trebui să agrege pozițiile deținute de filialele lor cu toate pozițiile pe care întreprinderea-mamă le deține direct; în plus, filialele ar trebui să își agrege propriile poziții. Această agregare poate duce la situația în care pozițiile calculate la nivelul întreprinderii-mamă sunt mai mari sau, din cauza compensării pozițiilor lungi și a pozițiilor scurte deținute de diferitele filiale, mai mici decât la nivel de filială individuală. Pozițiile nu ar trebui să fie agregate la nivelul întreprinderii-mamă dacă sunt deținute de organisme de plasament colectiv care dețin aceste poziții în numele investitorilor lor, iar nu în numele întreprinderilor lor mamă, în cazul în care întreprinderea-mamă nu poate controla utilizarea acestor poziții în beneficiul său.

    (6)

    Modificările aduse prin Directiva (UE) 2021/338 impun ca limitele pozițiilor să se aplice instrumentelor financiare derivate pe mărfuri critice sau importante care sunt tranzacționate în locuri de tranzacționare, precum și contractelor extrabursiere echivalente acestora din punct de vedere economic. Instrumentele financiare derivate critice sau importante sunt instrumentele derivate pe mărfuri cu un total al pozițiilor deschise de cel puțin 300 000 de loturi în medie pe o perioadă de un an. Având în vedere importanța critică a mărfurilor agricole pentru populație, instrumentele financiare derivate pe mărfuri agricole și contractele extrabursiere echivalente acestora din punct de vedere economic vor face în continuare obiectul regimului de limite ale pozițiilor inferioare valorii de 300 000 de loturi. În prezentul regulament trebuie specificat pragul de lichiditate de la care încep să se aplice limite ale pozițiilor în cazul instrumentelor financiare derivate pe mărfuri agricole. Aceste instrumente financiare derivate ar trebui considerate ca fiind tranzacționate într-un volum semnificativ într-un loc de tranzacționare doar în cazul în care depășesc pragul de lichiditate specificat pentru o perioadă de timp suficientă.

    (7)

    În cazul în care un contract extrabursier este evaluat pe aceeași marfă-suport, care este livrabilă în același loc și în aceleași condiții contractuale, și are un rezultat economic strâns corelat cu un contract tranzacționat într-un loc de tranzacționare, contractul respectiv ar trebui să fie considerat drept echivalent din punct de vedere economic, chiar dacă există mici diferențe în specificațiile contractuale cu privire la dimensiunea lotului și data livrării. Diferențele în ceea ce privește mecanismele de gestionare a riscurilor posttranzacționare, cum ar fi mecanismele de compensare, nu ar trebui să împiedice declararea acestor contracte drept contracte echivalente din punct de vedere economic. Pentru a preveni compensarea necorespunzătoare a pozițiilor potențial dominante tranzacționate într-un loc de tranzacționare prin utilizarea de acorduri bilaterale în cazul contractelor extrabursiere și pentru a asigura funcționarea eficientă a regimului de limite ale pozițiilor în practică, este necesar ca instrumentele financiare derivate pe mărfuri tranzacționate extrabursier să fie considerate drept echivalente din punct de vedere economic cu contractele din locurile de tranzacționare numai într-un număr limitat de circumstanțe. Pentru a descuraja sustragerea de la aplicarea de limite ale pozițiilor și pentru a spori integritatea regimului de limite ale pozițiilor, este necesar ca definiția contractului extrabursier echivalent din punct de vedere economic să fie strict delimitată, astfel încât să nu permită unei persoane să compenseze o poziție pe un contract extrabursier prin mai multe alte poziții. În plus, marja de apreciere în ceea ce privește alegerea coerentă a pozițiilor cu care se compensează o poziție extrabursieră ar trebui limitată la circumstanțele specifice în care un astfel de contract extrabursier este echivalent din punct de vedere economic cu mai mult de un instrument financiar derivat pe mărfuri tranzacționat într-un loc de tranzacționare din Uniune.

    (8)

    Pentru a stabili care sunt pozițiile pe instrumente financiare derivate pe mărfuri care pot fi calificate în mod obiectiv drept poziții ce reduc riscurile direct legate de activitatea comercială, ar trebui stabilite anumite criterii, inclusiv utilizarea definiției contabile a contractelor de acoperire pe baza normelor din Standardele internaționale de raportare financiară (IFRS). Definiția contabilă respectivă ar trebui să fie, de asemenea, pusă la dispoziția entităților nefinanciare, chiar dacă acestea nu aplică normele IFRS la nivel de entitate.

    (9)

    În plus, entitățile nefinanciare ar trebui să fie în măsură să utilizeze tehnici de gestionare a riscurilor în vederea diminuării riscurilor globale rezultate din activitatea lor comercială sau din activitatea comercială a grupului, inclusiv a riscurilor care decurg din mai multe piețe geografice, produse, orizonturi de timp sau entități (adică acoperire la nivel macro sau de portofoliu). De asemenea, entitățile financiare din cadrul grupurilor predominant comerciale ar trebui să poată utiliza tehnici de gestionare a riscurilor pentru a diminua riscurile globale care decurg din activitatea comercială a entităților nefinanciare ale grupului. Atunci când recurge la acoperirea la nivel macro sau de portofoliu, o entitate nefinanciară sau o entitate financiară s-ar putea să nu fie în măsură să stabilească o legătură directă între o anumită poziție pe un instrument financiar derivat pe mărfuri și un risc specific rezultat din activitatea comercială pe care instrumentul financiar derivat pe mărfuri este menit să îl acopere. O entitate nefinanciară sau o entitate financiară poate, de asemenea, să utilizeze un instrument financiar derivat pe mărfuri neechivalent pentru a acoperi un risc specific ce decurge din activitatea comercială a entității nefinanciare, în cazul în care un instrument financiar derivat pe mărfuri identic nu este disponibil sau în cazul în care un instrument financiar derivat pe mărfuri mai strâns corelat nu dispune de lichiditate suficientă (adică acoperire prin substituent). În astfel de cazuri, politicile și sistemele de gestionare a riscurilor ar trebui să fie în măsură să împiedice clasificarea tranzacțiilor care nu sunt de acoperire drept tranzacții de acoperire și să furnizeze o viziune suficient de dezagregată asupra portofoliului de acoperire încât componentele speculative să poată fi identificate și luate în considerare pentru limitele pozițiilor. Pozițiile nu ar trebui să se califice drept poziții care reduc riscurile legate de activitatea comercială doar pe motivul că au fost incluse, pe o bază globală, într-un portofoliu de reducere a riscurilor.

    (10)

    Un risc poate evolua în timp și, pentru a se adapta în funcție de evoluția riscului, este posibil ca instrumentele financiare derivate pe mărfuri care au fost executate inițial pentru reducerea riscurilor legate de activitatea comercială să trebuiască să fie compensate prin utilizarea unor contracte suplimentare derivate pe mărfuri care închid acele contracte derivate pe mărfuri care și-au pierdut legătura cu riscurile comerciale. În plus, evoluția unui risc care a fost soluționat prin deschiderea unei poziții pe un instrument financiar derivat pe mărfuri în scopul reducerii riscurilor nu ar trebui să dea ulterior naștere la reevaluarea poziției respective și la concluzia că nu era o tranzacție privilegiată de la început.

    (11)

    Entitățile financiare și nefinanciare ar trebui să poată solicita derogarea în legătură cu acoperirea împotriva riscurilor a activităților comerciale înainte de a deschide o poziție. Cererea respectivă ar trebui să ofere autorității competente o imagine de ansamblu clară și concisă a activităților comerciale ale entităților nefinanciare, în ceea ce privește o marfă-suport, care sunt menite a fi acoperite, a riscurilor asociate și a modului în care instrumentele financiare derivate pe mărfuri sunt utilizate pentru a diminua aceste riscuri. Limitele pozițiilor se aplică în orice moment instrumentelor financiare derivate pe mărfuri agricole și instrumentelor financiare derivate pe mărfuri critice sau importante și, în cazul în care autoritatea competentă nu acordă în cele din urmă derogarea, entitatea financiară sau nefinanciară, după caz, ar trebui să reducă în consecință orice poziție care depășește o anumită limită, putându-i-se aplica măsuri de supraveghere în legătură cu încălcarea limitei respective. Entitățile financiare și nefinanciare ar trebui să își reevalueze activitățile periodic pentru a se asigura că este justificat să se continue aplicarea derogării.

    (12)

    Entitățile financiare și nefinanciare ar trebui să poată solicita derogarea în ceea ce privește pozițiile care rezultă din furnizarea obligatorie de lichidități în locurile de tranzacționare înainte de efectuarea tranzacțiilor respective. Cererea respectivă ar trebui să ofere autorității competente o imagine de ansamblu clară și concisă a cadrului de furnizare obligatorie de lichidități în temeiul căruia persoanele respective își desfășoară activitatea, a activităților persoanei în cauză în ceea ce privește tranzacționarea instrumentelor financiare derivate pe mărfuri în conformitate cu acordul scris încheiat cu locul de tranzacționare și a pozițiilor deschise rezultate. Limitele pozițiilor se aplică în orice moment instrumentelor financiare derivate pe mărfuri agricole și instrumentelor financiare derivate pe mărfuri critice sau importante și, în cazul în care autoritatea competentă nu acordă în cele din urmă derogarea, entitatea nefinanciară sau financiară ar trebui să reducă în consecință orice poziție care depășește o anumită limită, putându-i-se aplica măsuri de supraveghere în legătură cu încălcarea limitei respective. Entitățile nefinanciare și financiare ar trebui să își reevalueze activitățile periodic pentru a se asigura că este justificat să se continue aplicarea derogării.

    (13)

    Perioada lunii în curs, care este perioada imediat anterioară livrării la scadență, este specifică fiecărui instrument financiar derivat pe mărfuri și e posibil să nu corespundă exact unei luni. Prin urmare, contractul din luna în curs ar trebui să se refere la contractul următor pe respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri care va ajunge la scadență. Prin limitarea pozițiilor pe care o persoană le poate deține în perioada în care urmează să se efectueze livrarea mărfurilor fizice se limitează cantitatea livrabilă a mărfii-suport pe care o persoană o poate furniza sau primi, prevenindu-se astfel acumulările de poziții dominante de către persoane, ceea ce le-ar permite acestora să exercite presiuni asupra pieței prin restricționarea accesului la marfa în cauză. Referința standard pentru limita poziției din luna în curs atât pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri decontate prin livrare fizică, cât și pentru cele decontate în numerar ar trebui, prin urmare, să fie calculată ca procent din cantitatea livrabilă estimată. Pentru a asigura cu mai multă precizie stabilirea adecvată a limitelor pozițiilor pe tot parcursul perioadei lunii în curs și pentru a asigura decontarea ordonată, autoritățile competente ar trebui să fie în măsură să pună în aplicare un calendar de reducere a limitelor pozițiilor care să înceapă în momentul în care un contract devine un contract din luna în curs și să se încheie la scadență.

    (14)

    În cazul în care există relativ puține tranzacții cu instrumente financiare derivate în comparație cu cantitatea livrabilă a unei mărfi, pozițiile deschise vor fi mai mici decât cantitatea livrabilă. În astfel de circumstanțe, chiar dacă în cadrul metodologiei se utilizează cel mai mic procent din cantitatea livrabilă, este posibil ca autoritățile competente să nu fie în măsură să stabilească o limită a lunii în curs care să fie în concordanță cu obiectivul de a asigura condiții de decontare și de cotație ordonată și de a preveni abuzul de piață. Pentru a se asigura că aceste obiective sunt îndeplinite în toate circumstanțele, atunci când cantitatea livrabilă pentru un instrument financiar derivat pe mărfuri este substanțial mai mare decât totalul pozițiilor deschise, în așa măsură încât limita lunii în curs bazată pe cantitatea livrabilă ar priva de orice efect cerința ca autoritățile competente să aplice limite ale pozițiilor, autoritățile competente ar trebui, ca metodologie alternativă, să determine cifra de referință pentru limita lunii în curs pentru respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri ca procent din totalul pozițiilor deschise pentru respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri și apoi să continue cu factorii de ajustare relevanți.

    (15)

    Culturile de produse agricole pot fi supuse unei volatilități ridicate din cauza condițiilor meteorologice. Prin urmare, este oportun ca perioada de referință pentru determinarea cantității livrabile în cazul instrumentelor financiare derivate pe mărfuri agricole să depășească perioada de referință utilizată pentru determinarea cantității livrabile în cazul altor instrumente financiare derivate pe mărfuri.

    (16)

    Limitele pozițiilor din celelalte luni se aplică pentru toate scadențele, altele decât cele din luna în curs. Referința standard pentru limitele pozițiilor din celelalte luni atât pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri decontate prin livrare fizică, cât și pentru cele decontate în numerar ar trebui să fie calculată ca procent din totalul pozițiilor deschise. Repartizarea pozițiilor din celelalte luni ale unui contract pe mărfuri este adesea concentrată în lunile cele mai apropiate de scadență. Prin urmare, totalul pozițiilor deschise oferă o referință mai adecvată pentru stabilirea limitelor pozițiilor decât o cifră calculată ca medie pentru toate scadențele. Deoarece pozițiile deschise se pot modifica semnificativ într-o perioadă scurtă de timp, pozițiile deschise ar trebui să fie calculate de autoritățile competente pe o perioadă de timp care să reflecte în mod adecvat caracteristicile tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate pe mărfuri. Perioada de referință respectivă ar trebui să țină seama în special de caracterul sezonier al tranzacționării unui contract.

    (17)

    Pentru a se asigura faptul că limitele pozițiilor stabilite de autoritățile competente se bazează pe o reprezentare cuprinzătoare a pozițiilor deschise la nivel global deținute pe un instrument financiar derivat pe mărfuri, pozițiile deschise calculate de autoritatea competentă ar trebui să includă atât pozițiile rămase deschise în locul de tranzacționare în care este tranzacționat instrumentul financiar derivat pe mărfuri, cât și pozițiile rămase deschise pe contractele extrabursiere echivalente din punct de vedere economic raportate autorității competente.

    (18)

    Referința standard de 25 % din cantitatea livrabilă și din pozițiile deschise a fost stabilită în raport cu experiența acumulată de alte piețe și în alte jurisdicții. Pentru a sprijini decontarea și funcționarea ordonată a contractului și a pieței-suport, referința ar trebui ajustată de către autoritățile competente astfel încât să poată fi redusă la 5 % din cantitatea livrabilă și din pozițiile deschise sau la 2,5 % în cazul anumitor instrumente financiare derivate pe mărfuri agricole și să poată fi majorată până la 35 % din cantitatea livrabilă și din pozițiile deschise, dacă acest lucru este impus de caracteristicile pieței. Având în vedere că orice ajustare a cifrei de referință se aplică numai în cazul în care și atât timp cât caracteristicile obiective ale pieței impun acest lucru, ar trebui să fie posibile adaptările temporare ale referinței. Autoritățile competente ar trebui să se asigure că o ajustare în sensul reducerii referinței se efectuează ori de câte ori acest lucru este necesar pentru a împiedica pozițiile dominante și a sprijini cotațiile ordonate ale instrumentelor financiare derivate pe mărfuri și ale mărfurilor-suport. În cazul instrumentelor financiare derivate fără suport tangibil, cantitatea livrabilă nu poate fi utilizată pentru a stabili o limită a unei poziții. Prin urmare, autoritățile competente ar trebui să fie în măsură să consolideze sau să ajusteze metodologiile cu scopul de a stabili limite ale pozițiilor pentru aceste instrumente financiare derivate pe mărfuri pe baza unor parametri diferiți, cum ar fi utilizarea pozițiilor deschise și pentru luna în curs.

    (19)

    Pot exista circumstanțe în care un instrument financiar derivat pe mărfuri nou admis la tranzacționare într-un loc de tranzacționare a fost tranzacționat anterior într-unul sau mai multe locuri de tranzacționare din Uniune sau din țări terțe. Pentru a permite transferul fără probleme al respectivului instrument financiar derivat pe mărfuri, atunci când stabilește limitele pozițiilor inițiale pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri nou admise la tranzacționare, autoritatea competentă ar trebui să țină seama de pozițiile deschise pentru instrumentul financiar derivat pe mărfuri tranzacționat anterior în celălalt (celelalte) loc(uri) de tranzacționare. Pot apărea și alte circumstanțe, de exemplu, în cazul în care două instrumente financiare derivate pe mărfuri sunt tranzacționate în același loc de tranzacționare și, având în vedere o ușoară diferență în ceea ce privește caracteristicile acestora, cum ar fi o modificare a indicelui-suport sau a zonei de ofertare, se preconizează că pozițiile deschise pentru contractele mai vechi vor trece rapid la contractul mai recent. Atunci când stabilește limitele pozițiilor pentru contractul mai recent, autoritatea competentă ar trebui să țină seama de pozițiile deschise pentru contractul mai vechi, pentru a permite derularea fără probleme a contractului mai recent.

    (20)

    Anumite instrumente financiare derivate pe mărfuri, în special cele bazate pe electricitate și gaze, impun necesitatea ca marfa-suport să fie livrată în mod constant de-a lungul unei perioade specificate de timp, cum ar fi zile, luni sau ani. În plus, anumite contracte cu perioade de livrare mai lungi, cum ar fi ani sau trimestre, pot fi automat înlocuite de contracte conexe cu perioade de livrare mai scurte, cum ar fi trimestre sau luni (așa numitele contracte în cascadă). În cazurile respective, o limită a poziției din luna în curs pentru contractul ce urmează a fi înlocuit înainte de livrare ar fi inadecvată, deoarece nu ar acoperi expirarea și livrarea fizică sau decontarea în numerar a contractului. În măsura în care perioadele de livrare ale contractelor pentru același suport se suprapun, o singură limită a poziției ar trebui să se aplice tuturor contractelor conexe pentru a se ține seama în mod corespunzător de pozițiile pentru acele contracte care ar putea fi livrate. Pentru a facilita acest lucru, contractele conexe ar trebui măsurate în unități ale suportului și agregate și compensate în mod corespunzător.

    (21)

    Pentru anumite instrumente financiare derivate pe mărfuri agricole, care au un impact semnificativ asupra prețurilor de consum la alimente, metodologia ar trebui să permită unei autorități competente să stabilească o referință și o limită a unei poziții sub valoarea minimă a intervalului general atunci când are dovezi ale unor activități speculative care au un impact semnificativ asupra prețurilor.

    (22)

    Autoritatea competentă ar trebui să evalueze dacă factorii enumerați la articolul 57 alineatul (3) din Directiva 2014/65/UE impun ajustarea referinței pentru stabilirea nivelului final al limitelor pozițiilor. Evaluarea ar trebui să considere acești factori drept relevanți pentru instrumentul financiar derivat pe marfa în cauză. Metodologiile ar trebui să ofere o orientare în ceea ce privește modul în care se poate stabili limita fără a se anula capacitatea autorității competente de a lua o decizie finală cu privire la o limită adecvată a poziției pentru un instrument financiar derivat pe mărfuri cu scopul de a preveni abuzul de piață. Factorii ar trebui să ofere indicații importante autorităților competente și Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) pentru a le ajuta să își formeze opinii și pentru a asigura o aliniere adecvată a limitelor pozițiilor în întreaga Uniune.

    (23)

    Limitele pozițiilor nu ar trebui să creeze bariere în calea dezvoltării de noi instrumente financiare derivate pe mărfuri agricole și nu ar trebui să împiedice funcționarea adecvată a secțiunilor mai puțin lichide ale piețelor instrumentelor financiare derivate pe mărfuri agricole. Metodologia ar trebui să ia în considerare timpul necesar pentru a dezvolta și a atrage lichidități pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri, atât noi, cât și existente, și în special pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri agricole care ar putea sprijini gestionarea riscurilor pe piețele personalizate sau imature sau care ar putea să încerce să dezvolte noi modalități de acoperire împotriva riscurilor pentru noile mărfuri. De asemenea, există contracte derivate pe mărfuri agricole care s-ar putea să nu atragă niciodată participanți sau lichidități suficiente pentru a permite aplicarea efectivă de limite ale pozițiilor fără riscul ca participanții să încalce limita în mod regulat și fără intenție și să denatureze astfel procesul de cotare și de decontare a respectivelor instrumente financiare derivate pe mărfuri. Pentru a contracara aceste riscuri la adresa funcționării eficiente a piețelor, limita pozițiilor pentru luna în curs și pentru alte luni ar trebui stabilită la un nivel fix de 10 000 de loturi, până când pozițiile deschise pentru instrumentul financiar derivat pe mărfuri agricole depășesc un prag de 20 000 de loturi.

    (24)

    Numărul, componența și rolul participanților la piață în ceea ce privește un instrument financiar derivat pe mărfuri pot influența natura și dimensiunile pozițiilor pe care anumiți participanți le dețin pe piață. Pentru unele instrumente financiare derivate pe mărfuri, anumiți participanți la piață ar putea deține o poziție semnificativă care reflectă rolul lor în cumpărarea, vânzarea și livrarea mărfii, atunci când aceștia se află pe partea opusă a pieței față de majoritatea celorlalți participanți la piață care furnizează servicii de lichidități sau servicii de gestionare a riscurilor pentru piața mărfii-suport.

    (25)

    Furnizarea, utilizarea, disponibilitatea mărfurilor-suport și accesul la acestea sunt caracteristici ale pieței mărfii-suport. Prin evaluarea unor componente mai detaliate ale respectivelor caracteristici, cum ar fi perisabilitatea mărfii și metoda de transport, autoritatea competentă ar trebui să poată să determine gradul de flexibilitate a pieței și să ajusteze limitele pozițiilor în mod corespunzător.

    (26)

    Pentru unele instrumente financiare derivate pe mărfuri, poate exista o discrepanță semnificativă între pozițiile deschise și cantitatea livrabilă. Aceasta poate apărea în cazul în care există relativ puține tranzacții cu instrumente financiare derivate în comparație cu cantitatea livrabilă, caz în care pozițiile deschise vor fi mai mici decât cantitatea livrabilă sau, de exemplu, în cazul în care un anumit instrument financiar derivat pe mărfuri este utilizat pe scară largă pentru a acoperi mai multe expuneri la risc diferite și, prin urmare, cantitatea livrabilă este mai mică decât pozițiile deschise. Astfel de discrepanțe semnificative între pozițiile deschise și cantitatea livrabilă justifică ajustări în sensul majorării sau al reducerii limitelor celorlalte luni față de referință, pentru a se evita perturbarea pieței atunci când se apropie luna în curs. Mai precis, atunci când pozițiile deschise sunt semnificativ mai mari decât cantitatea livrabilă, limita celorlalte luni ar trebui ajustată în sensul reducerii pentru a se evita un efect în cascadă disproporționat cu limita lunii în curs care este bazată pe cantitatea livrabilă. În astfel de circumstanțe, nu ar fi adecvat să se ajusteze limita lunii în curs în sensul majorării, având în vedere riscul de acaparare a pieței (market cornering). În cazul în care cantitatea livrabilă este semnificativ mai mare decât pozițiile deschise, limita celorlalte luni ar trebui ajustată în sensul majorării pentru a se evita riscul de limitare nejustificată a tranzacționării. În cazul în care cantitatea livrabilă este semnificativ mai mare decât pozițiile deschise, se preconizează că limita lunii în curs bazată pe cantitatea livrabilă care rezultă din referință va depăși pozițiile deschise deținute de participanții la piață în luna în curs. Pentru a se asigura că limita lunii în curs împiedică participantul la piață să își construiască o poziție dominantă și că obiectivele de prevenire a abuzului de piață și de asigurare a unei cotații ordonate, astfel cum se prevede la articolul 57 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE, sunt îndeplinite în mod efectiv, limita lunii în curs ar trebui, dimpotrivă, să fie ajustată în sensul reducerii atunci când se bazează pe cantitatea livrabilă.

    (27)

    Cu același obiectiv de limitare a perturbărilor piețelor atunci când se apropie luna în curs, având în vedere discrepanțele mari între calculele pentru stabilirea cantității livrabile și a pozițiilor deschise, cantitatea livrabilă ar trebui definită astfel încât să includă orice clase sau tipuri substitutive dintr-o marfă care poate fi livrată pentru a deconta un contract derivat pe mărfuri în conformitate cu clauzele respectivului contract.

    (28)

    Articolul 57 alineatele (1), (3) și (12) din Directiva 2014/65/UE împuternicește Comisia să adopte metodologia pentru calcularea și aplicarea limitelor pozițiilor cu scopul de a institui un regim armonizat de limite ale pozițiilor pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri tranzacționate în locuri de tranzacționare și pentru contractele extrabursiere echivalente din punct de vedere economic. Articolul 57 alineatul (1) impune existența unei metodologii de calcul pe care autoritățile competente trebuie să o aplice la stabilirea limitelor pozițiilor pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri. De asemenea, articolul 57 alineatul (1) prevede obligația stabilirii unei proceduri de solicitare a derogării privind furnizarea de lichidități și a unei proceduri de solicitare a derogării de reducere a riscurilor pentru entitățile financiare care fac parte dintr-un grup predominant comercial. Articolul 57 alineatul (3) prevede obligația de a se preciza modul în care autoritățile competente ar trebui să țină seama de anumiți factori pentru stabilirea limitelor pozițiilor din luna în curs și a limitelor pozițiilor din celelalte luni pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri decontate prin livrare fizică și pentru cele decontate în numerar. Articolul 57 alineatul (12) prevede obligația de a se stabili modul în care ar trebui să se aplice metodologia privind limitele pozițiilor, de exemplu, în ceea ce privește agregarea unor poziții în cadrul unui grup, cazurile în care se poate considera că o poziție reduce riscurile sau cele în care o firmă poate utiliza o derogare în vederea acoperirii riscurilor. Normele sunt legate între ele din punctul de vedere al conținutului, întrucât sunt strâns legate de metodologia de stabilire a limitelor pozițiilor. În interesul simplității și al transparenței, precum și pentru a facilita aplicarea normelor și a evita duplicarea lor, acestea ar trebui să fie prevăzute într-un singur act, nu în mai multe acte separate cu numeroase referințe încrucișate.

    (29)

    Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare prezentat Comisiei de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe.

    (30)

    Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectul de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor, înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

    (31)

    Regulamentul delegat (UE) 2017/591 al Comisiei (4) completează Directiva 2014/65/UE în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru aplicarea limitelor pozițiilor în cazul instrumentelor financiare derivate pe mărfuri. Prezentul regulament înlocuiește respectivul regulament delegat, ținând seama de modificările aduse Directivei 2014/65/UE prin Directiva (UE) 2021/338, care stabilește noi dispoziții referitoare la derogările în vederea acoperirii riscurilor pentru furnizarea de lichidități și pentru entitățile financiare care fac parte dintr-un grup predominant nefinanciar, împuternicind Comisia să adopte un act delegat care să precizeze criteriile pentru derogarea privind furnizarea de lichidități și pentru derogarea de reducere a riscurilor în cazul entităților financiare. În plus, noțiunea de „contract pe mărfuri identice” a fost eliminată, iar instrumentele financiare derivate pe titluri de valoare nu mai intră în domeniul de aplicare. În cele din urmă, calculul pozițiilor deschise a fost clarificat, iar metodologia pentru contractele derivate pe mărfuri agricole noi și mai puțin lichide a fost simplificată. În consecință, Regulamentul delegat (UE) 2017/591 ar trebui să fie abrogat și înlocuit de prezentul regulament,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    DISPOZIȚII GENERALE

    Articolul 1

    Obiectul

    Prezentul regulament stabilește norme pentru calcularea poziției nete deținute de o persoană pe un instrument financiar derivat pe mărfuri, metodologia de calcul al limitelor poziției care se aplică dimensiunii poziției respective și procedurile de solicitare de derogări de la limitele pozițiilor.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „entitate financiară” înseamnă oricare dintre următoarele:

    (a)

    o firmă de investiții autorizată în conformitate cu Directiva 2014/65/UE;

    (b)

    o instituție de credit autorizată în conformitate cu Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (5);

    (c)

    o întreprindere de asigurare, astfel cum este definită la articolul 13 punctul 1 din Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6);

    (d)

    o întreprindere de reasigurare, astfel cum este definită la articolul 13 punctul 4 din Directiva 2009/138/CE;

    (e)

    un organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) și, după caz, societatea sa de administrare, autorizate în conformitate cu Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului (7);

    (f)

    o instituție pentru furnizarea de pensii ocupaționale, în sensul articolului 6 punctul 1 din Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European și a Consiliului (8);

    (g)

    un fond de investiții alternative administrat de administratori de fonduri de investiții alternative (AFIA) autorizați sau înregistrați în conformitate cu Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului (9);

    (h)

    o contraparte centrală (CPC) autorizată în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (10);

    (i)

    un depozitar central de titluri de valoare autorizat în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (11);

    2.

    „entitate nefinanciară” înseamnă o persoană juridică sau fizică, alta decât o entitate financiară;

    3.

    „contract din luna în curs” înseamnă contractul derivat pe o anumită marfă-suport care este următorul ce va ajunge la scadență în conformitate cu normele stabilite de locul de tranzacționare;

    4.

    „contract din celelalte luni” înseamnă orice contract derivat pe mărfuri care nu este un contract din luna în curs;

    5.

    „lot” înseamnă unitatea de tranzacționare utilizată de locul de tranzacționare pe care se tranzacționează instrumentul financiar derivat pe mărfuri și care reprezintă o cantitate standardizată din marfa-suport.

    O entitate dintr-o țară terță este considerată a fi o entitate financiară dacă autorizarea sa ar fi necesară în temeiul oricăruia dintre actele juridice ale Uniunii menționate la primul paragraf punctul 1 în cazul în care respectiva entitate și-ar avea sediul în Uniune și ar face obiectul legislației Uniunii.

    O entitate dintr-o țară terță este considerată a fi o entitate nefinanciară dacă autorizarea sa nu ar fi necesară în temeiul niciunuia dintre actele juridice ale Uniunii menționate la primul paragraf punctul 1 în cazul în care respectiva entitate și-ar avea sediul în Uniune și ar face obiectul legislației Uniunii.

    CAPITOLUL II

    METODA DE CALCULARE A DIMENSIUNII POZIȚIEI NETE A UNEI PERSOANE

    Articolul 3

    Agregarea și compensarea pozițiilor pe un instrument financiar derivat pe mărfuri

    (1)   Poziția netă deținută de o persoană pe un instrument financiar derivat pe mărfuri se obține prin agregarea următoarelor elemente:

    (a)

    pozițiile pe care persoana le deține pe respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri tranzacționat într-un loc de tranzacționare și pe contracte extrabursiere echivalente din punct de vedere economic, în temeiul articolului 6;

    (b)

    în cazul în care instrumentul financiar derivat pe mărfuri este un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole tranzacționat într-un volum semnificativ în conformitate cu articolul 5, poziția pe care persoana o deține pe instrumente financiare derivate pe mărfuri agricole bazate pe același suport și având aceleași caracteristici, tranzacționate în volume semnificative în alte locuri de tranzacționare și supuse limitelor pozițiilor stabilite de autoritatea competentă centrală;

    (c)

    în cazul în care instrumentul financiar derivat pe mărfuri este un contract critic sau important, pozițiile pe care persoana le deține pe contracte critice sau semnificative bazate pe același suport și având aceleași caracteristici, tranzacționate în alte locuri de tranzacționare și supuse limitelor pozițiilor stabilite de autoritatea competentă centrală.

    (2)   Pozițiile deținute pe un instrument financiar derivat pe mărfuri tranzacționat într-un loc de tranzacționare menționate la alineatul (1) litera (a) includ pozițiile deținute pe componentele dezagregate ale unui contract spread și pe alte instrumente financiare derivate pe mărfuri strâns legate, tranzacționate în același loc de tranzacționare, care reprezintă o fracțiune din valoarea unui contract futures standard corespunzător sau a căror perioadă de stabilire a prețurilor este definită ca fiind cuprinsă între data de începere selectată și sfârșitul lunii contractuale a instrumentului financiar derivat pe mărfuri standard.

    (3)   În cazul în care o persoană deține atât poziții lungi, cât și poziții scurte pe oricare dintre instrumentele financiare derivate pe mărfuri menționate la alineatele (1) și (2), persoana compensează pozițiile respective pentru a determina poziția sa netă pe respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri.

    (4)   Pozițiile deținute de o entitate nefinanciară pe instrumente financiare derivate pe mărfuri care pot fi calificate în mod obiectiv drept poziții care reduc riscurile în conformitate cu articolul 7 alineatele (1) și (3) și care sunt aprobate ca atare de către autoritatea competentă în temeiul articolului 8 alineatul (5) în baza articolului 8 alineatele (1) și (2) nu trebuie agregate în scopul comparării poziției nete a entității nefinanciare respective cu limitele pentru respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri.

    (5)   Pozițiile deținute de o entitate financiară pe instrumente financiare derivate pe mărfuri care pot fi calificate în mod obiectiv drept poziții care reduc riscurile în conformitate cu articolul 7 alineatele (2) și (4) și care sunt aprobate ca atare de către autoritatea competentă în temeiul articolului 8 alineatul (5) în baza articolului 8 alineatele (3) și (4) nu trebuie agregate în scopul comparării poziției nete a entității financiare respective cu limitele pentru respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri.

    (6)   Pozițiile deținute de o persoană pe instrumente financiare derivate pe mărfuri care rezultă din tranzacții efectuate în locuri de tranzacționare pentru a îndeplini obligațiile de furnizare de lichidități în conformitate cu articolul 10 și care sunt aprobate ca atare de autoritatea competentă în temeiul articolului 9 nu sunt agregate în scopul comparării poziției nete a persoanei respective cu limitele pentru respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri.

    (7)   O persoană determină în mod separat poziția netă pe care o deține pe un instrument financiar derivat pe mărfuri, atât pentru contractele din luna în curs, cât și pentru cele din celelalte luni.

    Articolul 4

    Metoda de calculare a pozițiilor pentru entitățile juridice din cadrul unui grup

    (1)   O întreprindere-mamă își stabilește poziția netă prin agregarea următoarelor poziții în conformitate cu articolul 3:

    (a)

    propria poziție netă;

    (b)

    pozițiile nete ale fiecăreia dintre filialele sale.

    (2)   Prin derogare de la alineatul (1), întreprinderea-mamă a unui organism de plasament colectiv sau, dacă organismul de plasament colectiv respectiv a desemnat o societate de administrare, întreprinderea-mamă a respectivei societăți de administrare nu agregă pozițiile pe instrumentele financiare derivate pe mărfuri deținute în orice organism de plasament colectiv în cazul în care nu influențează în niciun fel deciziile de investiții în ceea ce privește deschiderea, deținerea sau închiderea respectivelor poziții.

    Articolul 5

    Volume semnificative

    (1)   Se consideră că un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole este tranzacționat într-un volum semnificativ într-un loc de tranzacționare în cazul în care tranzacțiile cu instrumentul financiar derivat pe mărfuri agricole realizate în locul de tranzacționare respectiv pe o perioadă de trei luni consecutive depășesc o medie zilnică a pozițiilor deschise de 20 000 de loturi în luna în curs și în celelalte luni, combinate.

    (2)   Locul de tranzacționare în care are loc cel mai mare volum de tranzacții cu instrumente financiare derivate pe mărfuri bazate pe același suport și având aceleași caracteristici este locul de tranzacționare care, timp de un an, are cea mai mare medie zilnică a pozițiilor deschise.

    Articolul 6

    Contracte extrabursiere echivalente din punct de vedere economic cu instrumentele financiare derivate pe mărfuri tranzacționate în locuri de tranzacționare

    Se consideră că un instrument financiar derivat extrabursier este echivalent din punct de vedere economic cu un instrument financiar derivat pe mărfuri tranzacționat într-un loc de tranzacționare în cazul în care are specificații, termene și condiții contractuale identice, excluzând specificațiile diferite privind dimensiunea loturilor, datele de livrare decalate cu mai puțin de o zi calendaristică și mecanismele de gestionare a riscurilor posttranzacționare diferite.

    Articolul 7

    Poziții care se califică drept poziții care reduc riscurile direct legate de activitățile comerciale

    (1)   O poziție deținută de o entitate nefinanciară pe un instrument financiar derivat pe mărfuri tranzacționat în locuri de tranzacționare sau pe contracte extrabursiere echivalente din punct de vedere economic în temeiul articolului 6 se califică drept poziție care reduce riscurile direct legate de activitățile comerciale ale entității nefinanciare respective, în conformitate cu articolul 57 alineatul (1) al doilea paragraf litera (a) din Directiva 2014/65/UE, în cazul în care îndeplinește unul dintre următoarele criterii, singură sau în combinație cu alte instrumente financiare derivate în conformitate cu alineatul (3) din prezentul articol („poziție pe un portofoliu de instrumente financiare derivate pe mărfuri”):

    (a)

    reduce riscurile decurgând din modificarea potențială a valorii activelor, a serviciilor, a factorilor de producție, a produselor, a mărfurilor sau a datoriilor pe care entitatea nefinanciară sau grupul acesteia le deține, le produce, le fabrică, le prelucrează, le furnizează, le achiziționează, le comercializează, le închiriază, le vinde ori le contractează sau pe care anticipează în mod rezonabil că le va deține, produce, fabrica, prelucra, furniza, achiziționa, comercializa, închiria, vinde ori contracta în cursul desfășurării normale a activității sale;

    (b)

    îndeplinește cerințele pentru a fi considerată drept un contract de acoperire a riscurilor în cadrul Standardelor internaționale de raportare financiară (IFRS) adoptate în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (12).

    (2)   O poziție deținută de o entitate financiară pe un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole, pe un instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante tranzacționat în locuri de tranzacționare sau pe contracte extrabursiere echivalente din punct de vedere economic în temeiul articolului 6 se califică drept poziție care reduce riscurile direct legate de activitățile comerciale ale entităților nefinanciare din cadrul unui grup predominant comercial, în conformitate cu articolul 57 alineatul (1) al doilea paragraf litera (b) din Directiva 2014/65/UE, în cazul în care îndeplinește unul dintre criteriile menționate la alineatul (1) litera (a) sau (b) din prezentul articol, singură sau în combinație cu alte instrumente financiare derivate în conformitate cu alineatul (3) din prezentul articol („poziție pe un portofoliu de instrumente financiare derivate pe mărfuri”):

    (3)   În sensul alineatului (1), o poziție care se califică drept poziție care reduce riscurile, singură sau în combinație cu alte instrumente financiare derivate, este acea poziție pentru care entitatea nefinanciară sau persoana care deține poziția în numele entității respective:

    (a)

    dispune de următoarele elemente în cadrul politicilor sale interne:

    (i)

    tipurile de instrumente financiare derivate pe mărfuri incluse în portofoliile utilizate pentru a reduce riscurile direct legate de activitatea comercială și criteriile de eligibilitate ale acestora;

    (ii)

    legătura dintre portofoliu și riscurile pe care portofoliul le diminuează;

    (iii)

    măsurile adoptate pentru a se garanta că pozițiile privind respectivele instrumente financiare derivate pe mărfuri nu servesc niciunui alt scop decât acela de a acoperi riscurile direct legate de activitățile comerciale ale entității nefinanciare și că orice poziție care servește unui alt scop poate fi identificată în mod clar;

    (b)

    este în măsură să furnizeze o imagine suficient de dezagregată a portofoliilor în ceea ce privește clasa instrumentului financiar derivat pe mărfuri, mărfurile-suport, orizontul de timp, precum și orice alți factori relevanți.

    (4)   În sensul alineatului (2), o poziție care se califică drept poziție care reduce riscurile, singură sau în combinație cu alte instrumente financiare derivate, este acea poziție pentru care entitatea financiară respectă condițiile prevăzute la alineatul (3) literele (a) și (b).

    Articolul 8

    Cerere de derogare de la limitele pozițiilor pentru pozițiile care se califică drept poziții care reduc riscurile direct legate de activitățile comerciale

    (1)   O entitate nefinanciară care deține o poziție eligibilă pe un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole sau pe un instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante solicită derogarea menționată la articolul 57 alineatul (1) al doilea paragraf litera (a) din Directiva 2014/65/UE autorității competente care stabilește limita poziției pentru instrumentul financiar derivat pe mărfuri respectiv.

    (2)   Persoana menționată la alineatul (1) transmite autorității competente următoarele informații care demonstrează modul în care poziția reduce riscurile direct legate de activitatea comercială a entității nefinanciare:

    (a)

    o descriere a naturii și a valorii activităților comerciale ale entității nefinanciare în ceea ce privește marfa pentru care este relevant instrumentul financiar derivat pe mărfuri pentru care se solicită derogarea;

    (b)

    o descriere a naturii și a valorii activităților entității nefinanciare în ceea ce privește tranzacțiile efectuate și pozițiile deținute în legătură cu instrumentele financiare derivate pe mărfuri relevante tranzacționate în locuri de tranzacționare și cu contractele extrabursiere echivalente acestora din punct de vedere economic;

    (c)

    o descriere a naturii și a dimensiunii expunerilor și a riscurilor legate de respectiva marfă cu care entitatea nefinanciară se confruntă sau cu care se așteaptă să se confrunte ca rezultat al activităților sale comerciale și care sunt sau ar fi diminuate prin utilizarea instrumentelor financiare derivate pe mărfuri;

    (d)

    o explicație cu privire la modul în care utilizarea de către entitatea nefinanciară a instrumentelor financiare derivate pe mărfuri reduce în mod direct expunerea acestei entități și riscurile care decurg din activitățile sale comerciale.

    (3)   O entitate financiară care deține o poziție eligibilă pe un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole sau pe un instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante solicită derogarea menționată la articolul 57 alineatul (1) al doilea paragraf litera (b) din Directiva 2014/65/UE autorității competente care stabilește limita poziției pentru instrumentul financiar derivat pe mărfuri respectiv.

    (4)   Persoana menționată la alineatul (3) transmite autorității competente:

    (a)

    informații adecvate care să demonstreze că întreprinderea-mamă a încredințat entității financiare tranzacționarea instrumentelor financiare derivate pe mărfuri tranzacționate într-un loc de tranzacționare și a contractelor extrabursiere echivalente acestora din punct de vedere economic pentru a reduce expunerea și riscurile aferente activităților comerciale ale entităților nefinanciare din cadrul grupului predominant comercial;

    (b)

    următoarele informații care să demonstreze modul în care poziția reduce riscurile direct legate de activitatea comercială a entităților nefinanciare din același grup predominant comercial:

    (i)

    o descriere a naturii și a valorii activităților comerciale ale entităților nefinanciare în ceea ce privește marfa pentru care este relevant instrumentul financiar derivat pe mărfuri pentru care se solicită derogarea;

    (ii)

    o descriere a naturii și a dimensiunii expunerilor și riscurilor legate de respectiva marfă cu care entitățile nefinanciare se confruntă sau cu care se așteaptă să se confrunte ca rezultat al activităților comerciale ale entităților nefinanciare și care sunt sau ar fi diminuate prin utilizarea instrumentelor financiare derivate pe mărfuri;

    (iii)

    o descriere a naturii și a valorii activităților entității financiare în ceea ce privește tranzacțiile efectuate și pozițiile deținute în legătură cu instrumentele financiare derivate pe mărfuri relevante tranzacționate în locuri de tranzacționare și cu contractele extrabursiere echivalente acestora din punct de vedere economic;

    (iv)

    o explicație cu privire la modul în care utilizarea de către entitatea financiară a instrumentelor financiare derivate pe mărfuri reduce în mod direct expunerea și riscurile care decurg din activitățile comerciale ale entităților nefinanciare.

    (5)   Autoritatea competentă aprobă sau respinge cererea în termen de 21 de zile calendaristice de la data la care a primit cererea și informează solicitantul dacă a aprobat sau a respins derogarea.

    (6)   Entitatea nefinanciară informează autoritatea competentă dacă apare o modificare semnificativă a naturii sau a valorii activităților comerciale ori a activităților de tranzacționare cu instrumente financiare derivate pe mărfuri ale entității nefinanciare și dacă această modificare este relevantă pentru informațiile prevăzute la alineatul (2) litera (b); în acest caz, entitatea nefinanciară trimite o nouă cerere de derogare, dacă dorește să continue să o utilizeze.

    (7)   Entitatea financiară informează autoritatea competentă dacă apare o modificare în informațiile menționate la alineatul (4) litera (a) ori o modificare semnificativă a naturii sau a valorii activităților comerciale ale entității nefinanciare ori a activităților de tranzacționare cu instrumente financiare derivate pe mărfuri ale entității financiare și dacă această modificare este relevantă pentru informațiile prevăzute la alineatul (4) litera (b) punctul (iii); în acest caz, entitatea financiară trimite o nouă cerere de derogare, dacă dorește să continue să o utilizeze.

    Articolul 9

    Cerere de derogare de la limitele pozițiilor pentru furnizarea obligatorie de lichidități

    (1)   O persoană care deține o poziție eligibilă pe un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole sau pe un instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante solicită derogarea menționată la articolul 57 alineatul (1) al doilea paragraf litera (c) din Directiva 2014/65/UE autorității competente care stabilește limita poziției pentru respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri.

    (2)   Persoana menționată la alineatul (1) transmite autorității competente informațiile enumerate mai jos, care să demonstreze modul în care pozițiile rezultă din tranzacțiile încheiate pentru a-și îndeplini obligațiile de furnizare de lichidități în respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri într-un loc de tranzacționare, astfel cum se menționează la articolul 2 alineatul (4) al patrulea paragraf litera (c) din Directiva 2014/65/UE:

    (a)

    lista instrumentelor financiare derivate pe mărfuri în care persoana respectivă furnizează lichidități într-un loc de tranzacționare în conformitate cu prezentul alineat literele (b) și (c);

    (b)

    dispozițiile în temeiul cărora persoana respectivă este obligată de o autoritate de reglementare să furnizeze lichidități într-un instrument financiar derivat pe mărfuri într-un loc de tranzacționare sau acordul scris semnat cu locul de tranzacționare care stabilește obligațiile de furnizare de lichidități care trebuie îndeplinite de persoana respectivă în locul de tranzacționare pentru fiecare instrument financiar derivat pe mărfuri;

    (c)

    o descriere a naturii și a valorii activităților de furnizare obligatorie de lichidități ale persoanei în cauză în cadrul instrumentului financiar derivat pe mărfuri relevant, precum și a pozițiilor așteptate care rezultă din acestea;

    (d)

    orice limită a pozițiilor care e posibil să fi fost stabilită în politica sa internă pentru fiecare instrument financiar derivat pe mărfuri pentru o astfel de furnizare obligatorie de lichidități.

    (3)   Autoritatea competentă aprobă sau respinge cererea în termen de 21 de zile calendaristice de la data la care a primit cererea și informează persoana dacă a aprobat sau a respins derogarea.

    (4)   Persoana informează autoritatea competentă dacă apare o modificare semnificativă a naturii sau a valorii activităților de tranzacționare cu instrumente financiare derivate pe mărfuri ale persoanei și dacă această modificare este relevantă pentru informațiile prevăzute la alineatul (2); în acest caz, persoana trimite o nouă cerere de derogare, dacă dorește să continue să o utilizeze.

    Articolul 10

    Poziții care se califică drept poziții rezultate din furnizarea obligatorie de lichidități

    (1)   În sensul articolului 9 alineatul (1), o poziție deținută de o persoană pe un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole sau pe un instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante tranzacționat într-un loc de tranzacționare se califică drept poziție care rezultă din tranzacții efectuate în vederea îndeplinirii obligațiilor de furnizare de lichidități în cazul în care poziția rezultă direct din tranzacții cu un instrument financiar derivat pe mărfuri efectuate în conformitate cu obligațiile impuse de autoritățile de reglementare conform dreptului Uniunii sau actelor cu putere de lege și actelor administrative naționale sau efectuate în conformitate cu acordul scris încheiat cu locul de tranzacționare și identificat ca atare de către locul de tranzacționare.

    (2)   În sensul articolului 9 alineatul (1), o poziție eligibilă care rezultă din furnizarea obligatorie de lichidități este o poziție pentru care persoana care deține poziția dispune de următoarele elemente în politicile sale interne:

    (a)

    tipurile de instrumente financiare derivate pe mărfuri incluse în portofoliile pentru care este prevăzută furnizarea obligatorie de lichidități;

    (b)

    legătura dintre poziția deținută pe un instrument financiar derivat pe mărfuri și tranzacțiile efectuate pentru a îndeplini obligațiile de furnizare de lichidități în instrumentul financiar derivat respectiv în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol;

    (c)

    măsurile adoptate pentru a se asigura că orice poziție care nu rezultă din tranzacțiile efectuate pentru a îndeplini obligația de furnizare de lichidități sau care servește unui scop diferit poate fi identificată în mod clar.

    CAPITOLUL III

    METODOLOGIA PRIN CARE AUTORITĂȚILE COMPETENTE CALCULEAZĂ LIMITELE POZIȚIILOR

    SECȚIUNEA 1

    Stabilirea cifrelor de referință

    Articolul 11

    Metodologia de stabilire a cifrei de referință pentru limitele lunii în curs

    (1)   Autoritățile competente stabilesc o cifră de referință pentru limita pozițiilor din luna în curs pe un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole sau pe un instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante calculând 25 % din cantitatea livrabilă pentru instrumentul financiar derivat pe mărfuri respectiv. În cazul în care cantitatea livrabilă este substanțial mai mare decât totalul pozițiilor deschise, autoritățile competente stabilesc cifra de referință pentru limita lunii în curs calculând 25 % din pozițiile deschise pentru instrumentul financiar derivat pe mărfuri respectiv.

    Această cifră de referință se indică în loturi.

    (2)   În cazul în care o autoritate competentă stabilește limite diferite ale pozițiilor pentru perioade diferite din cadrul perioadei lunii în curs, aceste limite ale pozițiilor se reduc în mod progresiv până la scadența instrumentului financiar derivat pe mărfuri și țin seama de modalitățile de administrare a pozițiilor utilizate de locul de tranzacționare.

    (3)   Prin derogare de la alineatul (1), autoritățile competente stabilesc cifra de referință pentru limita pozițiilor din luna în curs pentru orice instrument financiar derivat pe mărfuri cu un suport care se califică drept aliment destinat consumului uman cu un total al pozițiilor deschise combinate pentru contractele din luna în curs și din celelalte luni care depășește 50 000 de loturi pe o perioadă de trei luni consecutive calculând 20 % din cantitatea livrabilă în cazul instrumentului financiar derivat pe mărfuri respectiv. În cazul în care cantitatea livrabilă este substanțial mai mare decât totalul pozițiilor deschise, autoritățile competente stabilesc cifra de referință pentru limita lunii în curs pentru acest tip de instrument financiar derivat pe mărfuri prin calcularea a 20 % din pozițiile deschise pentru instrumentul financiar derivat pe mărfuri respectiv.

    Articolul 12

    Cantitatea livrabilă

    (1)   Autoritățile competente calculează cantitatea livrabilă pentru un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole sau un instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante prin identificarea cantității mărfii-suport care poate fi folosită pentru a îndeplini cerințele de livrare ale instrumentului financiar derivat pe mărfuri.

    (2)   Autoritățile competente stabilesc cantitatea livrabilă pentru un instrument financiar derivat pe mărfuri menționat la alineatul (1) în funcție de valoarea medie lunară a mărfii-suport disponibile pentru livrare pe baza celor mai recente date disponibile care se referă la:

    (a)

    o perioadă de un an imediat anterioară acestui proces de stabilire în cazul unui instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante;

    (b)

    o perioadă de 1-5 ani imediat anterioară acestui proces de stabilire în cazul unui instrument financiar derivat pe mărfuri agricole.

    (3)   Pentru a determina cantitatea din marfa-suport care îndeplinește condițiile prevăzute la alineatul (1), autoritățile competente țin seama de următoarele criterii:

    (a)

    modalitățile de depozitare a mărfii-suport;

    (b)

    factorii care ar putea influența oferta pentru marfa-suport.

    Articolul 13

    Metodologia de stabilire a cifrei de referință pentru limitele celorlalte luni

    (1)   Autoritățile competente stabilesc o cifră de referință pentru limita pozițiilor din celelalte luni pe un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole sau pe un instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante calculând 25 % din pozițiile deschise pentru instrumentul financiar derivat pe mărfuri respectiv.

    (2)   Această cifră de referință se indică în loturi.

    Articolul 14

    Poziții deschise

    (1)   Autoritățile competente calculează pozițiile deschise nete pentru un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole sau pentru un instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante prin agregarea numărului de loturi din respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri care sunt în circulație în locuri de tranzacționare și pozițiile raportate pe contracte extrabursiere echivalente din punct de vedere economic în decursul unei perioade reprezentative de timp. Autoritățile competente calculează pozițiile deschise nete pentru respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri pe baza datelor de raportare privind pozițiile.

    (2)   Prin derogare de la alineatul (1), atunci când tranzacționarea unui instrument financiar derivat pe mărfuri este transferată dintr-un loc de tranzacționare din Uniune în altul sau dintr-un loc de tranzacționare dintr-o țară terță într-un loc de tranzacționare din Uniune, în urma unei fuziuni, a unui transfer de activitate ori a unui alt eveniment corporativ sau de la unul sau mai multe instrumente financiare derivate pe mărfuri existente către un instrument financiar derivat pe mărfuri nou admis la tranzacționare în același loc de tranzacționare ori în alte circumstanțe similare, autoritatea competentă calculează pozițiile deschise pentru respectivul instrument financiar derivat pe mărfuri luând în considerare pozițiile deschise în cel dintâi loc de tranzacționare sau în cele dintâi instrumente financiare derivate pe mărfuri. După o perioadă de 6 luni, autoritatea competentă calculează pozițiile deschise în conformitate cu alineatul (1).

    Articolul 15

    Metodologia de stabilire a cifrei de referință în ceea ce privește anumite instrumente financiare derivate pe mărfuri

    (1)   Prin derogare de la articolul 11, autoritățile competente stabilesc cifra de referință pentru limitele pozițiilor din luna în curs pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri critice sau importante decontate în numerar în luna în curs care sunt incluse în secțiunea C punctul 10 din anexa I la Directiva 2014/65/UE și pentru care cantitatea livrabilă din marfa-suport aferentă nu poate fi măsurată calculând 25 % din pozițiile deschise pentru respectivele instrumente financiare derivate pe mărfuri.

    (2)   Prin derogare de la articolele 11 și 13, în cazul în care un instrument financiar derivat pe mărfuri prevede livrarea mărfii-suport în mod constant de-a lungul unei perioade de timp bine definite, cifrele de referință calculate în temeiul articolelor 11 și 13 se aplică în cazul instrumentelor financiare derivate pe mărfuri conexe pentru aceeași marfă-suport, în măsura în care perioadele lor de livrare se suprapun. Cifra de referință se indică în unități ale mărfii-suport.

    SECȚIUNEA 2

    Factori relevanți pentru calcularea limitelor pozițiilor

    Articolul 16

    Evaluarea factorilor

    Autoritățile competente stabilesc limitele pozițiilor din luna în curs și din celelalte luni pentru un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole sau pentru un instrument financiar derivat pe mărfuri critice sau importante pornind de la cifra de referință stabilită în conformitate cu articolele 11, 13 și 15 și adaptând-o în funcție de impactul potențial al factorilor menționați la articolele 18-21 asupra integrității pieței pentru acel instrument financiar derivat și pentru marfa-suport a acestuia până la o limită situată:

    (a)

    între 5 % și 35 %;

    (b)

    între 2,5 % și 35 % pentru orice contract derivat cu o marfă-suport care intră în categoria alimentelor destinate consumului uman cu un total al pozițiilor deschise combinate pentru contractele din luna în curs și din celelalte luni de peste 50 000 de loturi pe o perioadă de trei luni consecutive.

    Articolul 17

    Instrumente financiare derivate pe mărfuri agricole noi și mai puțin lichide

    (1)   Prin derogare de la articolul 16, pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri agricole tranzacționate într-un loc de tranzacționare cu un total al pozițiilor deschise combinate pentru contractele din luna în curs și din celelalte luni care nu depășește 20 000 de loturi pe o perioadă de trei luni consecutive, autoritățile competente stabilesc la 10 000 de loturi limita pozițiilor deținute pe respectivele instrumente financiare derivate pe mărfuri, pentru luna în curs și celelalte luni.

    (2)   Locul de tranzacționare transmite o notificare autorității competente atunci când totalul pozițiilor deschise pentru oricare dintre instrumentele financiare derivate pe mărfuri menționate la alineatul (1) atinge 20 000 de loturi pe o perioadă de trei luni consecutive. Autoritățile competente reexaminează limita poziției după primirea acestor notificări.

    Articolul 18

    Cantitatea livrabilă a mărfii-suport

    În cazul în care cantitatea livrabilă a mărfii-suport poate fi limitată sau controlată ori în cazul în care cantitatea livrabilă este la un nivel scăzut în raport cu cantitatea necesară pentru decontarea ordonată, autoritățile competente ajustează limita poziției din luna în curs în sensul reducerii. Autoritățile competente determină în ce măsură cantitatea livrabilă respectivă este utilizată drept cantitate livrabilă și pentru alte instrumente financiare derivate pe mărfuri.

    Articolul 19

    Pozițiile deschise la nivel global

    (1)   În cazul în care există un volum mare de poziții deschise la nivel global, autoritățile competente ajustează limita poziției în sensul reducerii.

    (2)   În cazul în care pozițiile deschise sunt cu mult mai mari decât cantitatea livrabilă, autoritățile competente ajustează limita pozițiilor din celelalte luni în sensul reducerii.

    (3)   În cazul în care pozițiile deschise sunt semnificativ mai mici decât cantitatea livrabilă, autoritățile competente ajustează limita pozițiilor din celelalte luni în sensul majorării și, cu excepția cazului în care cifra de referință pentru limita lunii în curs se bazează pe pozițiile deschise, ajustează limita poziției din luna în curs în sensul reducerii.

    Articolul 20

    Numărul participanților la piață

    (1)   În cazul în care media zilnică, pe o perioadă de un an, a numărului de participanți la piață care dețin o poziție pe un instrument financiar derivat pe mărfuri este ridicată, autoritatea competentă ajustează limita poziției în sensul reducerii.

    (2)   Prin derogare de la articolul 16, autoritățile competente ajustează limitele pozițiilor în sensul majorării și stabilesc limitele pozițiilor din luna în curs și din celelalte luni între 5 % și 50 % din valoarea de referință:

    (a)

    dacă numărul mediu de participanți la piață care dețin o poziție pe un instrument financiar derivat pe mărfuri în perioada care precedă stabilirea limitei poziției este mai mic de 10 sau

    (b)

    în cazul în care instrumentul financiar derivat pe mărfuri este un instrument financiar derivat pe mărfuri agricole cu o poziție deschisă netă mai mică de 300 000 de loturi, dacă numărul firmelor de investiții care acționează ca formatori de piață, în sensul articolului 4 alineatul (1) punctul 7 din Directiva 2014/65/UE, pentru instrumentul financiar derivat pe mărfuri respectiv în momentul în care sunt stabilite sau revizuite limitele pozițiilor este mai mic de trei.

    În sensul primului paragraf, autoritățile competente pot stabili limite diferite ale pozițiilor pentru momente diferite din perioada lunii în curs, din perioada celorlalte luni sau din ambele perioade.

    Articolul 21

    Caracteristicile pieței mărfii-suport

    (1)   Autoritățile competente iau în considerare modul în care caracteristicile pieței mărfii-suport influențează funcționarea și tranzacționarea instrumentelor financiare derivate pe mărfuri și dimensiunea pozițiilor deținute de participanții la piață, inclusiv în ceea ce privește ușurința și rapiditatea accesului participanților la piață la marfa-suport.

    (2)   Evaluarea pieței mărfii-suport menționate la alineatul (1) ia în considerare următoarele criterii:

    (a)

    eventualele restricții cu privire la oferta pentru marfa respectivă, inclusiv perisabilitatea mărfii livrabile;

    (b)

    metoda de transport și de livrare a mărfii fizice, inclusiv următoarele elemente:

    (i)

    eventualitatea ca marfa să poată fi livrată doar la punctele de livrare specificate;

    (ii)

    constrângerile, în termeni de capacitate, ale punctelor de livrare specificate;

    (c)

    structura, organizarea și funcționarea pieței, inclusiv caracterul sezonier prezent pe piețele de produse extractive și agricole în cazul cărora oferta fizică variază în cursul anului calendaristic;

    (d)

    componența și rolul participanților la piața mărfii-suport, inclusiv evaluarea numărului de participanți la piață ce oferă servicii specifice care permit funcționarea pieței mărfii-suport, cum ar fi servicii de gestionare a riscurilor, de livrare, depozitare sau decontare;

    (e)

    factori macroeconomici sau alți factori conecși care influențează funcționarea pieței mărfii-suport, inclusiv livrarea, depozitarea și decontarea mărfii;

    (f)

    caracteristicile, proprietățile fizice și ciclurile de viață ale mărfii-suport.

    Articolul 22

    Abrogare

    Regulamentul delegat (UE) 2017/591 se abrogă.

    Trimiterile la Regulamentul delegat (UE) 2017/591 se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa la prezentul regulament.

    Articolul 23

    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 20 aprilie 2022.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 173, 12.6.2014, p. 349.

    (2)  Directiva (UE) 2021/338 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 2021 de modificare a Directivei 2014/65/UE în ceea ce privește cerințele în materie de informații, guvernanța produselor și limitele pozițiilor, precum și a Directivelor 2013/36/UE și (UE) 2019/878 în ceea ce privește aplicarea acestora în cazul firmelor de investiții, pentru a contribui la redresarea în urma crizei provocate de COVID-19 (JO L 68, 26.2.2021, p. 14).

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

    (4)  Regulamentul delegat (UE) 2017/591 al Comisiei din 1 decembrie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru aplicarea de limite ale pozițiilor în cazul instrumentelor financiare derivate pe mărfuri (JO L 87, 31.3.2017, p. 479).

    (5)  Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, p. 338).

    (6)  Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (JO L 335, 17.12.2009, p. 1).

    (7)  Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).

    (8)  Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IORP) (JO L 354, 23.12.2016, p. 37).

    (9)  Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și de modificare a Directivelor 2003/41/CE și 2009/65/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 1095/2010 (JO L 174, 1.7.2011, p. 1).

    (10)  Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).

    (11)  Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare și de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 (JO L 257, 28.8.2014, p. 1).

    (12)  Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate (JO L 243, 11.9.2002, p. 1).


    ANEXĂ

    Tabel de corespondență

    Regulamentul delegat (UE) 2017/591

    Prezentul regulament

    Articolul 1

    Articolul 1

    Articolul 2

    Articolul 2

    Articolul 3 alineatul (1)

    Articolul 3 alineatul (1) litera (a)

    Articolul 3 alineatul (1) literele (b) și (c)

    Articolul 3 alineatul (2)

    Articolul 3 alineatul (2)

    Articolul 3 alineatul (3)

    Articolul 3 alineatul (3)

    Articolul 3 alineatul (4)

    Articolul 3 alineatele (5) și (6)

    Articolul 3 alineatul (4)

    Articolul 3 alineatul (7)

    Articolul 4

    Articolul 4

    Articolul 5 alineatul (1)

    Articolul 5 alineatul (2)

    Articolul 5 alineatul (1)

    Articolul 5 alineatul (3)

    Articolul 5 alineatul (2)

    Articolul 6

    Articolul 6

    Articolul 7 alineatul (1)

    Articolul 7 alineatul (1)

    Articolul 7 alineatul (2)

    Articolul 7 alineatul (2)

    Articolul 7 alineatul (3)

    Articolul 7 alineatul (4)

    Articolul 8 alineatele (1) și (2)

    Articolul 8 alineatele (1) și (2)

    Articolul 8 alineatele (3) și (4)

    Articolul 8 alineatul (3)

    Articolul 8 alineatul (5)

    Articolul 8 alineatul (4)

    Articolul 8 alineatul (6)

    Articolul 8 alineatul (7)

    Articolul 9

    Articolul 10

    Articolul 9 alineatul (1)

    Articolul 11 alineatul (1)

    Articolul 9 alineatul (2)

    Articolul 11 alineatul (2)

    Articolul 9 alineatul (3)

    Articolul 11 alineatul (3)

    Articolul 9 alineatul (4)

    Articolul 11 alineatul (4)

    Articolul 10 alineatul (1)

    Articolul 12 alineatul (1)

    Articolul 12 alineatul (2)

    Articolul 10 alineatul (2)

    Articolul 10 alineatul (3)

    Articolul 12 alineatul (3)

    Articolul 11 alineatul (1)

    Articolul 13 alineatul (1)

    Articolul 11 alineatul (2)

    Articolul 13 alineatul (2)

    Articolul 12

    Articolul 14

    Articolul 13 alineatul (1)

    Articolul 15 alineatul (1)

    Articolul 13 alineatul (2)

    Articolul 13 alineatul (3)

    Articolul 15 alineatul (2)

    Articolul 14

    Articolul 16

    Articolul 17 alineatul (1)

    Articolul 15 alineatul (1)

    Articolul 15 alineatul (2)

    Articolul 17 alineatul (2)

    Articolul 16

    Articolul 17

    Articolul 18

    Articolul 18 alineatele (1) și (2)

    Articolul 19 alineatele (1) și (2)

    Articolul 19 alineatul (3)

    Articolul 18 alineatul (3)

    Articolul 19 alineatul (1)

    Articolul 20 alineatul (1)

    Articolul 19 alineatul (2) primul paragraf litera (a)

    Articolul 20 alineatul (2) primul paragraf litera (a)

    Articolul 20 alineatul (2) primul paragraf litera (b)

    Articolul 19 alineatul (2) primul paragraf litera (b)

    Articolul 19 alineatul (2) al doilea paragraf

    Articolul 20 alineatul (2) al doilea paragraf

    Articolul 20

    Articolul 21

    Articolul 21

    Articolul 22

    Articolul 22

    Articolul 23


    Top