Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1225

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1225 al Comisiei din 27 iulie 2021 de precizare a modalităților de efectuare a schimburilor de date în temeiul Regulamentului (UE) 2019/2152 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1197 al Comisiei, în ceea ce privește statul membru de export în afara Uniunii și obligațiile unităților de raportare (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2021/5404

    JO L 269, 28.7.2021, p. 58–64 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1225/oj

    28.7.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 269/58


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/1225 AL COMISIEI

    din 27 iulie 2021

    de precizare a modalităților de efectuare a schimburilor de date în temeiul Regulamentului (UE) 2019/2152 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1197 al Comisiei, în ceea ce privește statul membru de export în afara Uniunii și obligațiile unităților de raportare

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2019/2152 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene de întreprindere, de abrogare a 10 acte juridice în domeniul statisticilor de întreprindere (1), în special articolul 5 alineatul (5) și articolul 7 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Este necesar să se precizeze modalitățile de efectuare a schimburilor de date aferente informațiilor statistice referitoare la exporturile și importurile de bunuri care urmează să fie furnizate de autoritățile vamale și fiscale din fiecare stat membru autorităților naționale statistice (ANS) competente.

    (2)

    Regulamentul (UE) 2019/2152 stabilește schimbul de microdate provenite din declarațiile vamale efectuate între ANS-urile statelor membre în scopuri statistice, pentru a produce statistici armonizate privind comerțul internațional cu bunuri și pentru a îmbunătăți calitatea statisticilor respective. Este necesar să se precizeze modalitățile de realizare a acestui schimb de microdate între ANS-uri, să se definească domeniul de aplicare al acestuia, să se enumere microdatele care urmează să facă obiectul schimburilor și să se stabilească formatul, măsurile de securitate și procedura pentru schimbul acestor date.

    (3)

    Este necesar să se modifice Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1197 al Comisiei (2) în ceea ce privește prima perioadă de referință pentru aplicarea definiției statului membru de export în afara Uniunii, amânând aplicarea acesteia cu doi ani. Scopul acestei amânări este de a garanta faptul că ANS-urile sunt capabile să identifice bunurile aflate în cvasi-export și să determine în mod coerent statul membru real de export, cu ajutorul microdatelor care urmează să facă obiectul schimburilor, și să permită ANS-urilor să asigure calitatea statisticilor produse.

    (4)

    De asemenea, este necesar să se modifice Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1197 al Comisiei în ceea ce privește obligațiile importatorilor și exportatorilor pentru a ajuta ANS-urile să clarifice problemele legate de calitatea datelor.

    (5)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Sistemului Statistic European instituit prin articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (3),

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiectul

    Prezentul regulament precizează modalitățile de efectuare a schimburilor de date între autoritățile vamale și autoritățile naționale statistice (ANS), precum și a schimburilor de date între autoritățile fiscale și ANS-uri. Acesta precizează, de asemenea, modalitățile de efectuare a schimburilor între ANS-uri de microdate provenite din declarațiile vamale referitoare la exporturile și importurile de bunuri.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    „vămuire centralizată în perioada tranzitorie” înseamnă vămuire centralizată în sensul articolului 179 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4), care implică autorități vamale din mai multe state membre și în cazul căreia mijloacele pentru schimbul de informații între autoritățile vamale sunt prevăzute la articolul 18 din Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei (5);

    (b)

    „stat membru expeditor” înseamnă statul membru în care este depusă declarația vamală, în cazul în care evidențele din declarațiile vamale se referă la vămuirea centralizată în perioada tranzitorie sau la bunurile aflate în cvasi-export;

    (c)

    „stat membru destinatar” înseamnă statul membru care obține microdate de la statul membru expeditor.

    Articolul 3

    Modalități de efectuare a schimburilor de date între autoritățile vamale și ANS-uri

    (1)   Evidențele din declarațiile vamale, astfel cum sunt menționate la litera (c) din anexa VI la Regulamentul (UE) 2019/2152, sunt furnizate de către autoritățile vamale autorităților lor naționale statistice, fără întârziere și cel târziu în cursul lunii următoare celei în care declarațiile vamale au fost acceptate sau au făcut obiectul unor decizii care le privesc, adoptate de autoritățile vamale.

    (2)   În cazul în care evidențele din declarațiile vamale furnizate fac obiectul unor amendamente sau modificări, autoritățile vamale transmit ANS-urilor lor informații revizuite.

    (3)   Autoritățile vamale verifică, la cererea ANS-urilor lor, corectitudinea și caracterul complet al evidențelor din declarațiile vamale pe care le furnizează.

    Articolul 4

    Modalități de efectuare a schimburilor de date între autoritățile fiscale și autoritățile naționale statistice

    (1)   Informațiile menționate în anexa V la Regulamentul (UE) 2019/2152 sunt furnizate de autoritățile fiscale ANS-urilor lor la momentul primirii informațiilor și cel târziu în cursul lunii următoare celei în care informațiile au devenit disponibile.

    (2)   În cazul în care informațiile furnizate de autoritățile fiscale fac obiectul unor amendamente sau modificări, autoritățile fiscale transmit ANS-urilor lor informații revizuite.

    (3)   Autoritățile fiscale verifică, la cererea ANS-urilor lor, corectitudinea și caracterul complet al informațiilor pe care le furnizează.

    Articolul 5

    Modalități de efectuare a schimburilor de microdate din declarațiile vamale între statele membre, în scopuri statistice

    (1)   În cazul în care evidențele din declarațiile vamale se referă la vămuirea centralizată în perioada tranzitorie sau la bunurile aflate în cvasi-export, ANS a statului membru expeditor furnizează ANS din statul membru destinatar microdatele referitoare la exporturile sau importurile de bunuri furnizate de autoritatea vamală a statului membru expeditor.

    (2)   În cazul în care evidențele din declarațiile vamale se referă la vămuirea centralizată în perioada tranzitorie, statul membru destinatar este statul membru pe al cărui teritoriu statistic se află bunurile în momentul plasării sub regim vamal sau în momentul reexportului.

    (3)   În cazul în care evidențele din declarațiile vamale se referă la bunuri aflate în cvasi-export, astfel cum se menționează în secțiunea 1 litera (l) din anexa V la Regulamentul (UE) 2020/1197, statul membru destinatar este statul membru real de export, astfel cum se menționează în secțiunea 17 punctul 2 al doilea paragraf din anexa V la Regulamentul (UE) 2020/1197.

    (4)   Microdatele menționate la alineatul (1) cuprind:

    (a)

    în cazul în care evidențele din declarațiile vamale se referă la importuri în cadrul vămuirii centralizate în perioada tranzitorie, microdatele prevăzute în coloana C1 din anexă;

    (b)

    în cazul în care evidențele din declarațiile vamale se referă la exporturi în cadrul vămuirii centralizate în perioada tranzitorie, microdatele prevăzute în coloana C2 din anexă;

    (c)

    în cazul în care evidențele din declarațiile vamale se referă la bunuri aflate în cvasi-export, microdatele prevăzute în coloana C3 din anexă.

    (5)   ANS a statului membru expeditor furnizează ANS a statului membru destinatar metadatele relevante pentru utilizarea microdatelor care fac obiectul schimburilor în scopul compilării statisticilor.

    (6)   Alineatele (1)-(5) nu se aplică în cazul în care statul membru expeditor este statul membru real de export, astfel cum se menționează în secțiunea 17 punctul 2 al doilea paragraf din anexa V la Regulamentul (UE) 2020/1197.

    Articolul 6

    Calendarul pentru schimburile de microdate între statele membre

    (1)   ANS a statului membru expeditor furnizează ANS a statului membru destinatar microdatele menționate la articolul 5 în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la sfârșitul lunii de referință.

    (2)   În cazul în care evidențe suplimentare, care au făcut obiectul unor amendamente sau al unor modificări, devin disponibile pentru ANS a statului membru expeditor după termenul menționat la alineatul (1), ANS a statului membru expeditor furnizează ANS a statului membru destinatar microdatele revizuite cât mai curând posibil și în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la sfârșitul lunii în care au devenit disponibile evidențele suplimentare din declarațiile vamale, care au făcut obiectul unor amendamente sau al unor modificări.

    Articolul 7

    Măsuri de securitate

    În conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din Decizia (UE, Euratom) 2015/443 a Comisiei (6), pentru a avea dreptul să primească microdate și metadate în conformitate cu articolul 5 din prezentul regulament, ANS care primește sau prelucrează aceste microdate și metadate în statul membru destinatar trebuie să se asigure că sistemele lor informatice sunt protejate la un nivel echivalent cu politica privind securitatea sistemelor informatice și de comunicații în cadrul Comisiei Europene astfel cum este prevăzută în Decizia (UE, Euratom) 2017/46 a Comisiei (7), normele sale de punere în aplicare și standardele de securitate corespunzătoare.

    Articolul 8

    Protecția datelor

    În ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, ANS-urile își îndeplinesc sarcinile în sensul prezentului regulament în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

    În ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către Comisie (Eurostat), aceasta respectă Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (9).

    Articolul 9

    Formatul microdatelor și metadatelor care fac obiectul schimburilor și procedura de schimb

    (1)   Microdatele și metadatele care fac obiectul schimburilor în conformitate cu articolul 5 trebuie fie în format electronic și trebuie transmise sau încărcate prin punctul unic de intrare al Comisiei (Eurostat) pentru microdate și, după caz, pentru metadate.

    (2)   Statele membre pun în aplicare standardele de schimb în conformitate cu orientările privind punerea în aplicare furnizate de Comisie (Eurostat).

    Articolul 10

    Modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1197

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1197 se modifică după cum urmează:

    (a)

    secțiunea 2 punctul 2 litera (a) din anexa V se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    «statul membru de export în afara Uniunii» înseamnă statul membru pe al cărui teritoriu statistic sunt localizate bunurile în momentul plasării sub regim vamal sau în momentul reexportului.

    Cu toate acestea, în cazul bunurilor aflate în cvasi-export, dacă «statul membru real de export» astfel cum se prevede în secțiunea 17 punctul 2 al doilea paragraf din prezenta anexă poate fi determinat, «statul membru de export în afara Uniunii», începând cu perioada de referință ianuarie 2024, este statul membru real de export.”;

    (b)

    secțiunea 8 punctul 3 din anexa V se înlocuiește cu următorul text:

    „3.

    Importatorul din statul membru de import sau exportatorul din statul membru de export este obligat să acorde asistență ANS din statul membru de import sau, respectiv, din statul membru de export, pentru a clarifica aspectele legate de calitatea datelor referitoare la informațiile statistice, exclusiv în scopul asigurării calității datelor privind comerțul internațional cu bunuri.”.

    Articolul 11

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 27 iulie 2021.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 327, 17.12.2019, p. 1.

    (2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1197 al Comisiei din 30 iulie 2020 de stabilire a specificațiilor tehnice și a modalităților în temeiul Regulamentului (UE) 2019/2152 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene de întreprindere și de abrogare a 10 acte juridice în domeniul statisticilor de întreprindere (JO L 271, 18.8.2020, p. 1).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

    (4)  Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 269, 10.10.2013, p. 1).

    (5)  Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele tranzitorii pentru anumite dispoziții din Codul vamal al Uniunii, în cazul în care sistemele electronice relevante nu sunt încă operaționale, și de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei (JO L 69, 15.3.2016, p. 1).

    (6)  Decizia (UE, Euratom) 2015/443 a Comisiei din 13 martie 2015 privind securitatea în cadrul Comisiei (JO L 72, 17.3.2015, p. 41).

    (7)  Decizia (UE, Euratom) 2017/46 a Comisiei din 10 ianuarie 2017 privind securitatea sistemelor informatice și de comunicații în cadrul Comisiei Europene (JO L 6, 11.1.2017, p. 40).

    (8)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

    (9)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).


    ANEXĂ

    Microdate care urmează să facă obiectul schimbului de informații

    Elementele marcate cu „M” sunt obligatorii, cele marcate cu „C” sunt obligatorii dacă sunt disponibile în sistemul vamal național, iar elementele marcate cu „O” sunt opționale. Elementele marcate cu „—” nu se aplică.

    A

    B

    C1

    C2

    C3

     

    Microdate care urmează să facă obiectul schimbului de informații  (1)

    Importuri cu vămuire centralizată

    Exporturi cu vămuire centralizată

    Bunuri care fac obiectul cvasi-exportului

     

    Grupa 1 – general

     

     

     

    1.1.

    Data acceptării declarației vamale

    C

    C

    C

    1.2.

    Perioada de referință

    M

    M

    M

    1.3.

    Fluxul

    M

    M

    M

    1.4.

    Anexa cu datele vamale aplicate

    M

    M

    M

    1.5.

    Statul membru beneficiar

    M

    M

    M

    1.6.

    Tipul de declarație

    C

    C

    C

    1.7.

    Tipul de declarație suplimentară

    C

    C

    C

    1.8.

    Procedura

    C

    C

    C

    1.9.

    Procedurile suplimentare

    C

    C

    C

    1.10.

    Numărul autorizației titularului autorizației

    C

    C

    -

     

    Grupa 2 – unități de măsură

     

     

     

    2.1.

    Valoarea statistică

    C

    C

    C

    2.2.

    Masa netă

    C

    C

    C

    2.3.

    Unități suplimentare

    C

    C

    C

     

    Grupa 3 – defalcări

     

     

     

    3.1.

    Codul bunurilor, la nivel TARIC (cod din 10 cifre)

    C

    3.2.

    Codul bunurilor, la nivel NC (cod din 8 cifre)

    C

    C

    3.3.

    Codul țării de origine

    C

    3.4.

    Codul țării de origine preferențială

    C

    3.5.

    Codul țării de expediție/export

    [Țara de expediere]

    C

    3.6.

    Codul țării de destinație

    [Țara ultimei destinații cunoscute]

    C

    C

    3.7.

    Codul țării de destinație

    [Statul membru al destinației presupuse]

    C

    3.8.

    Codul țării de expediție/export

    [Statul membru real de export]

    C

    3.9.

    Natura tranzacției

    C

    C

    C

    3.10.

    Preferința

    C

    3.11.

    Recipientul colector

    C

    C

    C

    3.12.

    Mod de transport la frontieră

    C

    C

    C

    3.13.

    Mod de transport intern

    C

    C

    C

    3.14.

    Moneda de facturare

    C

    C

    C

     

    Grupa 4 – părți

     

     

     

    4.1.

    Numărul de identificare al importatorului

    C

    4.2.

    Numărul de identificare al cumpărătorului

    C

    4.3.

    Numărul de identificare al destinatarului  (2)

    C

    4.4.

    Numărul de identificare al exportatorului

     

    C

    C

     

    Grupa 5 – date opționale

     

     

     

    5.1.

    Cuantumul total facturat

    O

    O

    O

    5.2.

    Cursul de schimb

    O

    5.3.

    Condiții de livrare

    O

    O

    O

    5.4.

    Cuantumul articolului facturat

    O


    (1)  Textul cuprins între paranteze indică elementul de date statistice corespunzător, astfel cum este precizat în anexa V la Regulamentul (UE) 2020/1197.

    (2)  Numai pentru datele vamale în temeiul Regulamentului (UE) 2016/341.


    Top