Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R1294

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1294 al Comisiei din 15 septembrie 2020 privind mecanismul Uniunii de finanțare a energiei din surse regenerabile (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2020/6123

    JO L 303, 17.9.2020, p. 1–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/1294/oj

    17.9.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 303/1


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1294 AL COMISIEI

    din 15 septembrie 2020

    privind mecanismul Uniunii de finanțare a energiei din surse regenerabile

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 663/2009 și (CE) nr. 715/2009 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 94/22/CE, 98/70/CE, 2009/31/CE, 2009/73/CE, 2010/31/UE, 2012/27/UE și 2013/30/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 2009/119/CE și (UE) 2015/652 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în special articolul 33,

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice stabilește baza legislativă necesară pentru o guvernanță eficientă din punctul de vedere al costurilor, transparentă și previzibilă a uniunii energetice și a acțiunilor climatice. Scopul este de a asigura îndeplinirea obiectivelor uniunii energetice și a angajamentelor pe termen lung privind emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii, conform Acordului de la Paris și, în special, a valorilor-țintă și a obiectivelor în domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră („GES”), al energiei din surse regenerabile și al eficienței energetice.

    (2)

    Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului (2) a introdus un nou obiectiv obligatoriu al Uniunii pentru 2030, și anume ca cel puțin 32 % din consumul final brut de energie să provină din energie din surse regenerabile.

    (3)

    În vederea atingerii obiectivului obligatoriu al Uniunii, și anume ca energia din surse regenerabile să reprezinte cel puțin 32 % în 2030, statele membre trebuie să contribuie cu o pondere de energie din surse regenerabile la consumul final brut de energie. Obiectivul general obligatoriu al Uniunii se bazează pe obligațiile statelor membre de a utiliza energie din surse regenerabile și în sectorul încălzirii și răcirii, precum și în sectorul transporturilor, în temeiul articolelor 23 și 25 din Directiva (UE) 2018/2001. În plus, Regulamentul (UE) 2018/1999 stabilește o traiectorie orientativă în perioada 2021-2030 pentru contribuția cu energie din surse regenerabile a fiecărui stat membru și pentru obiectivul Uniunii, cu trei puncte de referință care trebuie atinse în 2022, 2025 și 2027.

    (4)

    Pentru a permite statelor membre și Comisiei să ia măsuri de monitorizare adecvate și măsuri corective timpurii, Comisia trebuie să evalueze realizarea punctelor de referință în 2022, 2025 și 2027, pe baza rapoartelor naționale integrate privind progresele înregistrate, în ceea ce privește energia și clima, printre altele.

    (5)

    În cazul în care Comisia concluzionează, în acest context, că unul sau mai multe puncte de referință ale Uniunii nu au fost îndeplinite, statele membre care nu și-au atins punctul lor național de referință trebuie să se asigure că sunt puse în aplicare măsuri suplimentare pentru a elimina decalajul în raport cu obiectivul UE 2030 privind energia din surse regenerabile. Una dintre aceste măsuri ar putea consta într-o plată financiară voluntară la mecanismul Uniunii de finanțare a energiei din surse regenerabile cu scopul de a elimina decalajul, parțial sau integral, în ceea ce privește punctele naționale de referință în măsura în care energia din surse regenerabile generată de instalațiile finanțate prin mecanismul de finanțare ar fi atribuită din punct de vedere statistic statelor membre participante, reflectând plățile lor relative. Acest mecanism trebuie să ofere statelor membre oportunitatea de a crește ponderea sectorială de energie din surse regenerabile în sectorul energiei electrice, al încălzirii și răcirii și al transporturilor.

    (6)

    Directiva (UE) 2018/2001 obligă Comisia să sprijine ambițiile statelor membre în domeniul energiei din surse regenerabile printr-un cadru favorabil, inclusiv prin utilizare sporită a fondurilor Uniunii. În special, acest sprijin trebuie să vizeze reducerea costului de capital pentru proiectele privind energia din surse regenerabile și consolidarea cooperării regionale între statele membre și între statele membre și țările terțe, prin proiecte comune, prin scheme de sprijin comune și prin deschiderea unor scheme de sprijin pentru energia electrică din surse regenerabile către producătorii care se află în alte state membre. În această privință și sub rezerva cerințelor de la articolul 5 din Directiva (UE) 2018/2001, participarea unui stat membru la mecanism poate fi considerată drept o deschidere a schemelor de sprijin pentru energia electrică din surse regenerabile.

    (7)

    Pentru a sprijini utilizarea energiei din surse regenerabile în întreaga Uniune, mecanismul trebuie să contribuie la cadrul favorabil, în special prin acordarea de sprijin sub formă de împrumuturi și granturi.

    (8)

    Pentru a sprijini acest dublu obiectiv, și anume funcția de eliminare a decalajelor prevăzută de Regulamentul (UE) 2018/1999 și cadrul favorabil prevăzut de Directiva (UE) 2018/2001, Regulamentul (UE) 2018/1999 împuternicește Comisia să adopte acte de punere în aplicare pentru a stabili dispozițiile necesare pentru înființarea și funcționarea mecanismului Uniunii de finanțare a energiei din surse regenerabile.

    (9)

    Regulamentul (UE) 2018/1999 prevede ca mecanismul să obțină resurse din plăți efectuate de statele membre, din fonduri ale Uniunii sau din contribuții ale sectorului privat. Aceste resurse trebuie să fie luate în calcul separat și în cadrul unor surse specifice de fonduri în linia bugetară a mecanismului.

    (10)

    În conformitate cu prevederile articolului 33 din Regulamentul (UE) 2018/1999, plățile suplimentare din partea statelor membre, care vor finanța cheltuieli specifice, precum sprijinul pentru noi proiecte privind energia din surse regenerabile în Uniune, trebuie tratate ca venituri alocate externe în temeiul articolului 21 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 a Parlamentului European și a Consiliului (3) privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii. Comisia trebuie să asigure transparența în ceea privește punerea în aplicare a veniturilor alocate externe prin intermediul raportării periodice către statele membre.

    (11)

    Finanțarea din partea Uniunii în cadrul mecanismului poate fi combinată cu finanțare din alte programe ale Uniunii, în cazul în care este prevăzut în actul de bază relevant și în condițiile prevăzute în acesta.

    (12)

    Coordonarea cu instrumentele și fondurile sau programele Uniunii de sprijin pentru investiții, precum și cu operațiunile de finanțare mixtă din cadrul instrumentului Uniunii de sprijin pentru investiții ar putea fi utilizată pentru a facilita realizarea obiectivelor mecanismului, în special prin facilitarea reducerii costului de capital în statele membre gazdă, stimulând astfel investițiile în proiecte privind energia din surse regenerabile.

    (13)

    Coordonarea sprijinului Uniunii și a sprijinului național pentru proiecte privind energia din surse regenerabile poate avea la bază calendarul pe termen lung publicat în temeiul articolului 6 alineatul (3) din Directiva (UE) 2018/2001.

    (14)

    Contribuțiile din partea sectorului privat pot avea un rol important în finanțarea mecanismului și în încurajarea adoptării proiectului privind energia din surse regenerabile în cadrul acestui mecanism. Aceste contribuții trebuie considerate ca o completare la obiectivul obligatoriu al Uniunii de cel puțin 32 %. Astfel, contribuțiile din partea sectorului privat pot aduce valoare adăugată și pot asigura adiționalitatea proiectelor. Prin urmare, pentru a spori transparența adiționalității, energia din surse regenerabile generată în cadrul proiectelor care primesc sprijin prin contribuțiile sectorului privat ar putea fi corelată cu eticheta ecologică la nivelul întregii Uniuni menționată la articolul 19 alineatul (13) din Directiva (UE) 2018/2001, în conformitate cu taxonomia privind finanțele durabile. Pentru a stimula contribuțiile sectorului privat, entitatea privată care contribuie la mecanism poate solicita să primească garanțiile de origine pentru producția de energie care corespunde contribuției sale și care ar putea fi emise pentru producția de energie din surse regenerabile în conformitate cu articolul 19 din Directiva (UE) 2018/2001 și sub rezerva legislației naționale.

    (15)

    Regulamentul (UE) 2018/1999 prevede sprijin din partea mecanismului, printre altele, sub formă de prime plătite în plus față de prețurile pieței. Procedura de licitație și de ofertare menționată la articolul 33 din regulamentul respectiv va fi pusă în aplicare cu sprijin financiar din partea mecanismului sub formă de granturi.

    (16)

    Mecanismul trebuie să pună în timp util resurse la dispoziția proiectelor câștigătoare, ceea ce poate include plata sprijinului pentru investiții în avans sau pe baza realizării etapelor.

    (17)

    În plus, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1999, mecanismul poate oferi sprijin sub formă de instrumente financiare, cum ar fi împrumuturi cu dobânzi reduse. În vederea punerii în aplicare a acelor instrumente financiare și, totodată, în vederea asigurării consecvenței cu eforturile de raționalizare a instrumentelor financiare ale Uniunii în temeiul cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, este de asemenea adecvat să se furnizeze sprijin prin intermediul altor instrumente sau programe ale Uniunii. Raportul cost-eficacitate al sprijinului poate fi sporit prin combinarea formelor de sprijin rambursabile și a formelor de sprijin nerambursabile, de exemplu, prin contribuții la operațiunile de finanțare mixtă din cadrul instrumentului Uniunii de sprijin pentru investiții.

    (18)

    Mecanismul trebuie să aloce sprijin prin cereri competitive de propuneri pentru noi proiecte privind energia din surse regenerabile, prin care toate tehnologiile definite ca tehnologii în domeniul energiei din surse regenerabile în conformitate cu Directiva (UE) 2018/2001 trebuie să fie eligibile pentru sprijin din partea mecanismului de finanțare. Stocarea energiei ar putea fi eligibilă pentru sprijin prin intermediul mecanismului numai atunci când acesta este utilizat în combinație cu o nouă capacitate de energie din surse regenerabile. Proiectele privind energia din surse regenerabile sprijinite de mecanism trebuie să respecte legislația de mediu relevantă la nivelul Uniunii și la nivel național și să respecte pe deplin dreptul internațional.

    (19)

    Pe baza preferințelor exprimate de statele membre gazdă și de statele membre care contribuie, Comisia trebuie, în conformitate cu criteriile prevăzute la articolul 4 alineatul (5) din Directiva (UE) 2018/2001, să poată limita procedurile de atribuire de granturi la anumite tehnologii, atunci când deschiderea schemelor de sprijin în favoarea tuturor producătorilor de energie electrică din surse regenerabile ar conduce la un rezultat nesatisfăcător, în special în ceea ce privește energia electrică.

    (20)

    În temeiul articolului 3 alineatul (5) din Directiva (UE) 2018/2001 și pe baza preferințelor exprimate de statele membre gazdă și de statele membre care contribuie, Comisia poate organiza proceduri specifice de atribuire de granturi care vizează sprijinirea proiectelor la scară mică sau a proiectelor inovatoare, inclusiv a proiectelor din regiunile îndepărtate și izolate sau insule mici, ca parte a contribuției mecanismului la cadrul favorabil.

    (21)

    Procedura de atribuire din cadrul mecanismului trebuie să asigure o concurență suficientă pentru a permite solicitanților să comunice costurile reale și pentru a evita practicile coluzive, pentru a reduce la minimum costurile de tranzacție pentru Comisie și pentru solicitanți, precum și pentru a crește probabilitatea ca solicitantul câștigător să înființeze noi proiecte privind energia din surse regenerabile.

    (22)

    În conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1999, sprijinul pentru proiectele finanțate prin plăți voluntare din partea statelor membre, desemnate de statul membru în scopul eliminării unui decalaj față de traiectoria orientativă națională, trebuie alocat proiectelor care solicită cel mai mic cost sau cea mai mică primă. Alte criterii de atribuire, precum și criterii de eligibilitate sau de selecție, pot fi stabilite pentru proiecte care îndeplinesc funcția de catalizator a mecanismului, inclusiv în ceea ce privește impactul proiectelor asupra mediului.

    (23)

    Plata sprijinului din partea mecanismului trebuie, de asemenea, să fie corelată cu creșteri verificate ale capacităților de energie din surse regenerabile sau ale producției de energie din surse regenerabile în sectoarele energiei electrice, al încălzirii și răcirii sau al transporturilor, realizate de proiectele cărora li se atribuie granturi din partea mecanismului. Aceste rezultate trebuie specificate în acordul de grant, iar rezultatele semnificativ nesatisfăcătoare comparativ cu creșterile planificate ale capacităților (kW) sau ale energiei furnizate, astfel cum sunt prevăzute în acordul de grant, pot duce la activarea de către autoritatea care acordă grantul a dispozițiilor relevante care reglementează suspendarea, rezilierea și reducerea din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

    (24)

    Mecanismul trebuie să fie pus în aplicare în conformitate cu principiile bunei gestiuni financiare și al performanței prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046. În special, Comisia trebuie să ia măsuri corespunzătoare pentru a se asigura că, în cazul în care activitățile finanțate în temeiul regulamentului sunt puse în aplicare, interesele financiare ale Uniunii sunt protejate, de exemplu, aplicând măsuri preventive de combatere a fraudei, a corupției și a altor activități ilegale, prin controale eficace și, în cazul în care sunt constatate abateri, acte de fraudă sau încălcarea obligațiilor, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit.

    (25)

    În cazul în care o procedură de atribuire de granturi eșuează, este adecvat ca statul membru care contribuie să beneficieze de posibilitatea acordată de Comisie fie de a recupera suma cu care a contribuit, fie de a aștepta ca aceasta să organizeze o nouă cerere de propuneri, având în vedere că fondurile mecanismului care sunt calificate drept venituri alocate externe pot fi reportate automat. În acest scop, trebuie înființat un sistem de contabilizare adecvat. În cazul în care statul membru așteaptă organizarea unei noi cereri de propuneri de către Comisie, trebuie să se considere că acesta a luat măsuri suplimentare în conformitate cu articolul 32 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1999 până la organizarea noii cereri de propuneri.

    (26)

    În cazul în care solicitantul nu pune în aplicare proiectul și în vederea protejării așteptărilor legitime ale statelor membre, este adecvat să se considere că statele membre care participă la un proiect care nu a fost pus în aplicare de către solicitant au luat măsuri suplimentare în conformitate cu articolul 32 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1999 pentru o cantitate de energie calculată și contabilizată separat de Comisie pe baza capacității de producție preconizate, a contribuției financiare plătite de statul membru respectiv și a prețurilor maxime aplicabile cererii de propuneri la care statul membru respectiv s-a angajat să participe, pentru perioada în care proiectul ar fi generat beneficii statistice în conformitate cu articolul 27 alineatul (2). Acest lucru nu trebuie să aducă atingere obiectivului Uniunii de cel puțin 32 % pentru 2030 în temeiul Directivei (UE) 2018/2001.

    (27)

    În ceea ce privește procedurile de atribuire a granturilor, Comisia trebuie să pună în aplicare mecanismul de finanțare în mod direct sau prin intermediul unei agenții executive. În conformitate cu articolul 69 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, Comisia trebuie să poată delega, după caz, unei agenții executive sarcini specifice de punere în aplicare, cum ar fi pregătirea cererilor de propuneri, procedura de evaluare, gestionarea contractelor de granturi și monitorizarea punerii în aplicare a proiectelor. În ceea ce privește sprijinul prevăzut în Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 sub orice altă formă decât sub formă de granturi, acesta va fi pus în aplicare prin intermediul altor instrumente sau programe ale Uniunii prin încredințarea sarcinilor de execuție bugetară.

    (28)

    În temeiul articolului 33 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1999, statele membre gazdă își păstrează dreptul de a decide dacă și, în caz afirmativ, în ce condiții permit ca instalațiile situate pe teritoriul lor să primească sprijin din partea mecanismului de finanțare. În conformitate cu această dispoziție, statelor membre gazdă trebuie să li se permită să își exprime preferințele cu privire la cererile de propuneri care urmează să fie efectuate prin intermediul mecanismului, în măsura în care acestea se referă la punerea în aplicare a proiectului pe teritoriul lor, inclusiv în ceea ce privește impactul de mediu al proiectelor.

    (29)

    Având în vedere dublul obiectiv al mecanismului, pe de o parte, de a elimina decalajele în contextul articolului 33 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1999 și, pe de altă parte, de a sprijini cadrul favorabil în temeiul articolului 33 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1999, statele membre trebuie să joace un rol important în punerea în aplicare a mecanismului.

    (30)

    Energia din surse regenerabile generată anual de instalațiile care au primit sprijin financiar nerambursabil din partea mecanismului de finanțare trebuie atribuită statistic statelor membre participante, într-un mod care să reflecte contribuțiile financiare relative, precum și distribuția beneficiilor statistice între statele membre care contribuie și statele membre gazdă stabilite în cadrul cererii specifice de propuneri. Energia din surse regenerabile atribuită statistic trebuie inclusă în calculul ponderii energiei din surse regenerabile a statelor membre participante, în temeiul articolului 7 din Directiva (UE) 2018/2001. Pentru perioada cuprinsă între semnarea acordului de grant pentru un proiect și începerea generării de energie din surse regenerabile a respectivului proiect, trebuie să se considere că statele membre participante au adoptat măsuri suplimentare în conformitate cu articolul 32 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1999 pentru o cantitate de energie calculată pe baza capacității de producție preconizate a proiectului respectiv, a contribuției financiare respective și a plafonului tarifar aplicabil cererii de propuneri. După această perioadă, trebuie să se considere că statele membre au luat măsuri suplimentare în conformitate cu articolul 32 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1999 pentru energia produsă efectiv. Energia din surse regenerabile produsă de instalații care au fost finanțate exclusiv din alte surse decât plățile efectuate de statele membre nu trebuie atribuită statistic contribuțiilor naționale ale statelor membre, ci obiectivului Uniunii de cel puțin 32 % din consumul final de energie până în 2030.

    (31)

    Prin urmare, atât statele membre care contribuie, cât și statele membre gazdă au la dispoziție o varietate de stimulente pentru a participa la mecanism și, din acest motiv, trebuie să beneficieze de alocarea beneficiilor statistice. În ceea ce privește statele membre care contribuie, mecanismul trebuie să le ofere acestora posibilitatea de a primi un drept de atribuire a energiei din surse regenerabile pentru fiecare euro plătit, de a beneficia de economii de costuri și de un potențial energetic ieftin din surse regenerabile în toate sectoarele, în comparație cu utilizarea de surse regenerabile de energie exclusiv la nivel național, precum și de a beneficia de costuri de tranzacție reduse. În plus, mecanismul trebuie să faciliteze respectarea de către acestea a obiectivului lor de referință pentru 2020 în ceea ce privește sursele regenerabile de energie.

    (32)

    Mecanismul trebuie să permită statelor membre gazdă să obțină o serie de avantaje, eventual gratuit, să beneficieze de investiții locale și de crearea de locuri de muncă, să beneficieze de reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră și de îmbunătățirea calității aerului, să își modernizeze sistemele energetice naționale și să își reducă dependența de importuri. În plus, statele membre gazdă trebuie să primească beneficii statistice aferente costului generat de proiectul efectiv, de exemplu, costurile de rețea. În vederea acoperii costurilor, este justificat ca aceste beneficii statistice să fie primite de statele membre gazdă și în cazul în care instalația a fost finanțată din alte surse decât plățile efectuate de statele membre.

    (33)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului uniunii energetice instituit în temeiul articolului 44 din Regulamentul (UE) 2018/1999,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    DISPOZIȚII GENERALE

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește dispozițiile necesare pentru punerea în aplicare și pentru funcționarea mecanismului Uniunii de finanțare a energiei din surse regenerabile (denumit în continuare „mecanismul”).

    Articolul 2

    Obiective

    (1)   Mecanismul sprijină utilizarea energiei din surse regenerabile în întreaga Uniune.

    (2)   În acest scop, mecanismul îndeplinește următoarele două funcții:

    (a)

    oferă sprijin pentru noi proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile desfășurate în Uniune în scopul eliminării unui decalaj față de traiectoria orientativă a Uniunii, în temeiul articolului 33 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1999 („funcția de eliminare a decalajelor”);

    (b)

    contribuie la cadrul favorabil în temeiul articolului 33 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1999, astfel sprijinind utilizarea energiei din surse regenerabile în întreaga Uniune, indiferent dacă există un decalaj față de traiectoria orientativă a Uniunii („funcția de facilitare”).

    (3)   Cu excepția dispozițiilor contrare din cadrul prezentului regulament, mecanismul alocă resurse pentru a sprijini utilizarea de energie din surse regenerabile în întreaga Uniune, în conformitate cu normele stabilite în prezentul regulament, fără nicio distincție între cele două funcții menționate la alineatul (2) din prezentul articol.

    Articolul 3

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (1)

    „mecanism” înseamnă mecanismul Uniunii de finanțare a energiei din surse regenerabile menționat la articolul 33 din Regulamentul (UE) 2018/1999;

    (2)

    „funcțiile mecanismului” înseamnă atât funcția de eliminare a decalajelor, cât și funcția de facilitare ale mecanismului Uniunii de finanțare a energiei din surse regenerabile;

    (3)

    „stat membru care contribuie” înseamnă un stat membru care efectuează o plată directă în cadrul mecanismului, în temeiul articolului 33 alineatele (1) sau (2) din Regulamentul (UE) 2018/1999;

    (4)

    „stat membru gazdă” înseamnă un stat membru care permite instalarea pe teritoriul său de instalații fizice pentru producerea de energie din surse regenerabile finanțate de mecanism;

    (5)

    „state membre participante” înseamnă atât state membre care contribuie, cât și state membre gazdă;

    (6)

    „promotor de proiect” înseamnă persoana sau entitatea care dezvoltă un proiect în domeniul energiei din surse regenerabile;

    (7)

    „fonduri ale Uniunii” înseamnă orice formă de sprijin financiar din partea Uniunii, inclusiv instrumente de sprijin pentru investiții și fonduri sau programe care asigură instrumente financiare, indiferent dacă acestea fac parte din bugetul Uniunii Europene sau nu;

    (8)

    „plată financiară voluntară” înseamnă o plată efectuată de statele membre în contul funcției de eliminare a decalajelor în conformitate cu articolul 33 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1999;

    (9)

    „plăți suplimentare” înseamnă plăți efectuate direct de statele membre în contul funcției de facilitare în conformitate cu articolul 33 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/1999;

    (10)

    „plată” înseamnă atât plăți suplimentare, cât și plăți financiare voluntare;

    (11)

    „coordonare” înseamnă coordonarea între mecanismul de finanțare și orice alt instrument de finanțare al Uniunii sau național în conformitate cu articolul 24;

    (12)

    „operațiune de finanțare mixtă” înseamnă o operațiune sprijinită de bugetul Uniunii, care combină fie forme de sprijin nerambursabile și rambursabile sau forme de sprijin rambursabile din bugetul Uniunii cu forme de sprijin rambursabile din partea instituțiilor de dezvoltare sau a altor instituții publice de finanțare, precum și din partea instituțiilor comerciale de finanțare și a investitorilor;

    (13)

    „preț maxim” înseamnă prețul maxim per kWh sau kW care poate fi acordat în cadrul unei cereri specifice de propuneri și peste care solicitările sunt excluse din procedura de atribuire de granturi;

    (14)

    „energie din surse regenerabile” sau „energie regenerabilă” are sensul atribuit la articolul 2 alineatul (1) din Directiva (UE) 2018/2001;

    (15)

    „unitate suplimentară” înseamnă o cantitate definită de capacitate de producție (kW) sau de energie generată (kWh) în conformitate cu articolul 7 din Directiva (UE) 2018/2001 care poate fi atribuită exclusiv punerii în aplicare a sprijinului oferit de mecanism;

    (16)

    „mecanism pay-as-bid” înseamnă o procedură de atribuire de granturi în cazul căreia solicitanților li se atribuie sprijin sub formă de granturi corespunzător prețului per unitate suplimentară oferit în solicitarea lor;

    (17)

    „mecanism pay-as-clear” înseamnă o procedură de atribuire de granturi în cazul căreia solicitanților li se atribuie sprijin sub formă de granturi corespunzător prețului per unitate suplimentară stabilit la închiderea procedurii de atribuire;

    (18)

    „primă variabilă” înseamnă un sprijin operațional sub forma unei prime per kWh calculate ca diferența dintre un preț mediu cu ridicata din zona de preț în care se află instalația și prețul stabilit prin procedura de atribuire de granturi;

    (19)

    „primă fixă” înseamnă un sprijin operațional sub forma unei prime per kWh plătite în plus față de prețurile piețe, a cărei valoare este stabilită prin procedura de atribuire de granturi;

    (20)

    „sprijin pentru investiții” înseamnă plățile din partea mecanismului aferente instalării capacității pentru unități suplimentare per kW;

    (21)

    „sprijin operațional” înseamnă contribuții din partea mecanismului care sunt aferente funcționării continue a unei întreprinderi și care sunt plătite per unitate suplimentară de kWh generată.

    Articolul 4

    Surse de finanțare

    (1)   În temeiul articolului 33 din Regulamentul (UE) 2018/1999, acțiunile din cadrul mecanismului pot fi finanțate din plăți efectuate de statele membre, din fonduri ale Uniunii sau din contribuții ale sectorului privat.

    (2)   Mecanismul poate primi plăți voluntare din partea statelor membre în temeiul articolului 32 alineatul (3) litera (d) din Regulamentul (UE) 2018/1999 sau plăți suplimentare din partea statelor membre în temeiul articolului 33 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/1999.

    (3)   Mecanismul poate primi contribuții bugetare de la alte programe ale Uniunii în conformitate cu actele de bază aplicabile. În cazul în care aceste acte de bază aplicabile prevăd astfel, aceste contribuții sunt utilizate în conformitate cu dispozițiile din prezentul regulament, în special pentru a contribui la cadrul favorabil în temeiul articolului 3 alineatul (5) din Directiva (UE) 2018/2001. Comisia decide cu privire la cererile de propuneri pentru care sunt utilizate aceste contribuții.

    (4)   Mecanismul poate primi contribuții din partea sectorului privat de la orice entitate privată, fie persoană fizică, fie persoană juridică. Înainte de a-și aduce contribuția la mecanism, entitatea privată poate menționa o preferință pentru cererea de propuneri căreia îi este destinată plata sau pentru un tip de tehnologie sau de utilizare finală pe care este dispusă să o sprijine, fără a denatura concurența pe piață, și poate solicita să primească garanțiile de origine care ar putea fi eliberate pentru producția de energie din surse regenerabile. Comisia poate lua în considerare această preferință, care nu este obligatorie pentru Comisie. În termen de trei luni de la primirea informațiilor privind elementele finale ale cererii de propuneri, entitatea privată trebuie să își aducă contribuția la mecanism.

    Articolul 5

    Punere în aplicare și forme de finanțare

    (1)   Mecanismul este pus în aplicare prin gestiune directă în conformitate cu Regulamentul financiar sau prin gestiune indirectă cu organismele menționate la articolul 62 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul financiar.

    (2)   În conformitate cu articolul 33 din Regulamentul (UE) 2018/1999, mecanismul își îndeplinește obiectivele prevăzute la articolul 2 prin acordarea de finanțare sub oricare formă prevăzută în Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, inclusiv sub formă de granturi. Totodată, acesta poate oferi finanțare sub formă de instrumente financiare în cadrul operațiunilor de finanțare mixtă.

    (3)   Mecanismul își poate îndeplini obiectivele prevăzute la articolul 2, de asemenea, prin alocarea sprijinului financiar în coordonare cu alte instrumente și cu alte programe ale Uniunii, astfel cum se prevede la capitolul III.

    Articolul 6

    Contribuția mecanismului la cadrul favorabil

    (1)   Mecanismul contribuie la cadrul de facilitare în temeiul articolului 33 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1999, printre altele în scopul reducerii costului capitalului pentru proiectele în domeniul energiei din surse regenerabile și al consolidării cooperării regionale între statele membre, precum și între statele membre și țările terțe. În acest scop:

    (a)

    Comisia poate aloca fonduri ale Uniunii primite în conformitate cu articolul 4 alineatul (3);

    (b)

    sprijinul alocat de mecanism poate fi coordonat cu finanțare din partea altor programe și/sau instrumente naționale sau ale Uniunii, în conformitate cu dispozițiile din prezentul regulament.

    (2)   În cazul în care mecanismul acordă sprijin ca parte a contribuției la cadrul favorabil, se aplică în consecință principiile procedurii de atribuire de granturi în temeiul articolului 15 alineatul (4) și orice alte dispoziții relevante din prezentul regulament.

    CAPITOLUL II

    SPRIJIN NERAMBURSABIL SUB FORMĂ DE GRANTURI

    SECȚIUNEA I

    Exprimarea interesului din partea statelor membre și procedura de atribuire de granturi

    Articolul 7

    Exprimarea interesului din partea statelor membre

    (1)   În fiecare an, Comisia invită statele membre să își exprime interesul de a participa în calitate de stat membru care contribuie și/sau de stat membru gazdă la procedurile de atribuire de granturi organizate în cadrul mecanismului și transmite statelor membre un calendar orientativ care acoperă etapele procedurale, de la exprimarea interesului până la cererile de propuneri, precum și o dată orientativă la care Comisia intenționează să organizeze următoarea cerere de exprimare a interesului.

    (2)   Statele membre interesate să participe în calitate de stat membru gazdă și, dacă este cazul, țările terțe în conformitate cu cerințele de la articolul 11 din Directiva (UE) 2018/2001 furnizează Comisiei cel puțin următoarele informații:

    (a)

    capacitatea totală maximă sau energia maximă din surse regenerabile generată pe teritoriul statului membru gazdă care este disponibilă pentru proiectele sprijinite de mecanism, inclusiv defalcată pe tehnologie și pe an, după caz;

    (b)

    tehnologii preferate sau sectoare de utilizare finală;

    (c)

    capacitatea maximă sau energia maximă din surse regenerabile generată de proiecte, defalcată pe tehnologie, după caz;

    (d)

    eventualele restricții de amplasare sau restricții geografice, după caz;

    (e)

    ponderea minimă prevăzută de beneficii statistice care urmează să fie distribuite unui stat membru gazdă în conformitate cu articolul 27, defalcată pe tehnologie, după caz, inclusiv o estimare a costului integrării sistemului;

    (f)

    indicarea pentru fiecare tehnologie a regimului național de reglementare aplicabil promotorilor de proiecte în ceea ce privește distribuția costurilor de rețea;

    (g)

    orice alte preferințe sau restricții, inclusiv criterii de mediu, susținute de o explicație.

    (3)   Statele membre interesate să participe în calitate de stat membru care contribuie furnizează Comisiei cel puțin următoarele informații:

    (a)

    volumele generate de energie din surse regenerabile, exprimate în kWh, pe care intenționează să le sprijine prin intermediul mecanismului și de care să beneficieze sub formă de alocare statistică;

    (b)

    un buget maxim orientativ per kWh/kW pe care sunt dispuse să îl aloce pentru propriile beneficii statistice;

    (c)

    contribuția financiară maximă preconizată, în EUR, la mecanismul de finanțare pentru fiecare procedură de atribuire de granturi;

    (d)

    preferința pentru licitații neutre din punct de vedere tehnologic, cu multiple tehnologii, specifice unei anumite tehnologii, specifice unui anumit proiect sau specifice unei anumite utilizări finale, în conformitate cu criteriile prevăzute la articolul 4 alineatul (5) din Directiva (UE) 2018/2001;

    (e)

    ponderea minimă prevăzută de beneficii statistice care urmează să le fie distribuite în conformitate cu articolul 27, defalcată pe tehnologie, dacă este cazul;

    (f)

    alte preferințe relevante contribuției lor financiare, inclusiv criterile de mediu.

    (4)   Fără a aduce atingere Regulamentului (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (4), Comisia nu publică niciuna dintre informațiile furnizate de un stat membru ca parte a exprimării interesului, cu excepția cazului în care statul membru în cauză autorizează în mod expres acest lucru.

    (5)   Comisia ține seama de informațiile furnizate de statul membru gazdă și de statele membre contribuitoare în temeiul prezentului articol, în vederea elaborării cererilor de propuneri și în special:

    (a)

    obiectivele cererii de propuneri;

    (b)

    forma granturilor (sprijin pentru investiții sau sprijin operațional);

    (c)

    energia din surse regenerabile generată în timpul perioadei de sprijin sau capacitatea (kWh sau kW) pe care se va baza atribuirea;

    (d)

    tehnologiile eligibile;

    (e)

    prețul plafonului;

    (f)

    restricțiile legate de amplasament, restricțiile geografice și de reglementare, precum și a criteriilor de mediu;

    (g)

    perioada de realizare a proiectelor;

    (h)

    distribuirea beneficiilor statistice între statele membre care contribuie și statele membre gazdă;

    (i)

    criteriile de atribuire pentru sprijinul financiar.

    (6)   Comisia calculează prețul maxim menționat la alineatul (5) din prezentul articol, printre altele, pe baza informațiilor furnizate de statele membre pe parcursul procedurii de exprimare a interesului, pe baza comparatorilor relevați, cum ar fi rezultatele cererilor de propuneri anterioare, pe baza studiilor de cost, precum și a rezultatelor exercițiilor de modelare, dacă este cazul. Calculul va lua în considerare costul egalizat al energiei aferent tehnologiei din domeniul energiei din surse regenerabile, ajustat periodic.

    (7)   Înainte de lansarea cererii de propuneri, Comisia comunică statelor membre intenția sa de a lansa o cerere de propuneri și elementele avute în vedere, menționate la cele două aliniate de mai sus.

    (8)   Statele membre pot exprima opinii cu privire la informațiile notificate de Comisie în temeiul alineatului precedent. În urma examinării acestor observații în raport cu obiectivele mecanismului, Comisia comunică statelor membre elementele finale menționate la alineatele (5) și (6).

    Articolul 8

    Angajamente obligatorii din partea statelor membre gazdă

    (1)   Statele membre gazdă confirmă Comisiei angajamentul lor irevocabil și necondiționat de a participa la mecanism în vederea autorizării instalațiilor situate pe teritoriul lor de a primi sprijin în cadrul mecanismului în conformitate cu regimul național de reglementare în termen de trei luni de la primirea informațiilor menționate la articolul 7 alineatul (8). Angajamentul respectiv este obligatoriu.

    (2)   În ceea ce privește cerințele care trebuie îndeplinite de proiectele de pe teritoriul lor pentru a primi sprijin în cadrul mecanismului, statele membre gazdă furnizează următoarele informații:

    (a)

    capacitatea maximă de pe teritoriul statului membru gazdă care este disponibilă proiectelor sprijinite de mecanism, inclusiv defalcată pe tehnologie și pe an, dacă este cazul;

    (b)

    energia maximă din surse regenerabile generată de proiecte și restricțiile de amplasament, dacă este cazul;

    (c)

    regimul național aplicabil promotorilor de proiecte în ceea ce privește costurile de rețea care beneficiază de sprijin;

    (d)

    alte elemente relevante.

    (3)   Comisia ia în considerare informațiile primite în temeiul alineatului (2) din prezentul articol la conceperea procedurii de atribuire de granturi.

    (4)   Statul membru gazdă care își confirmă angajamentul furnizează Comisiei asistența administrativă necesară pentru punerea în aplicare a mecanismului, în special în scopul raportării cantității de energie din surse regenerabile produsă de proiectele care primesc sprijin nerambursabil din partea mecanismului, situate în statul membru gazdă.

    (5)   Dispozițiile prezentului articol se aplică în consecință țărilor terțe care participă la mecanism și care găzduiesc proiecte.

    Articolul 9

    Comunicarea prețurilor maxime de către Comisie

    Pe baza angajamentelor obligatorii ale statelor membre gazdă și utilizând abordarea menționată la articolul 7 alineatul (6), Comisia stabilește și comunică statelor membre participante un preț maxim și un buget maxim disponibil în EUR pentru fiecare cerere de propuneri și indică opțiunile statului membru în cazul în care rezultatul cererii de propuneri este sub prețul maxim.

    Articolul 10

    Angajamente obligatorii din partea statelor membre care contribuie

    Statele membre care contribuie confirmă Comisiei angajamentul lor irevocabil și necondiționat de a efectua plăți către mecanism pentru una sau mai multe cereri de propuneri în termen de trei luni de la primirea comunicării privind prețurile maxime menționate la articolul 9. Angajamentul statului membru care contribuite este obligatoriu și acoperă cel puțin următoarele elemente în ceea ce privește contribuțiile aduse mecanismului:

    (a)

    volumul contribuției financiare a statului membru (EUR) pentru fiecare procedură de atribuire de granturi sau generarea de energie din surse regenerabile pe care statul membru o va sprijini și de care va beneficia din punctul de vedere al alocării statistice, exprimate în kW sau în kWh, în conformitate cu prețul maxim final, împreună cu un buget maxim disponibil, exprimat în EUR;

    (b)

    calendarul plăților;

    (c)

    o indicație privind efectuarea plății în conformitate cu articolul 33 alineatele (1) sau (2) din Regulamentul (UE) 2018/1999;

    (d)

    distribuirea beneficiilor statistice între statele membre care contribuie și statele membre gazdă.

    Articolul 11

    Cerere de propuneri

    (1)   Pe baza angajamentelor obligatorii asumate de statele membre gazdă și, acolo unde este relevant, de țările terțe, și a angajamentelor obligatorii asumate de statele membre care contribuie, Comisia lansează cererea sau cererile de propuneri în timp util. Comisia poate lansa simultan mai multe cereri de propuneri sau poate desfășura mai multe proceduri de atribuire de granturi în cadrul aceleiași cereri de propuneri. De asemenea, Comisia poate decide să nu lanseze nicio cerere de propuneri în cazul în care interesul exprimat de statele membre care contribuie și/sau de statele membre gazdă are ca rezultat volume prea scăzute pentru a pune în aplicare cu succes o cerere de propuneri sau în cazul în care costurile de tranzacție ar fi excesive, situație care va fi evaluată pentru fiecare cereri de propuneri în parte.

    (2)   Cererea de propuneri se publică după ce plățile efectuate de statele membre sunt transferate la bugetul Uniunii.

    Articolul 12

    Procedura de evaluare

    (1)   În urma verificării criteriilor de eligibilitate, Comisia evaluează propunerile prezentate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 200 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

    (2)   Granturile sunt atribuite mai întâi solicitării care oferă prețul cel mai mic și, ulterior, în ordine, de la prețul cel mai mic până la prețul cel mai mare, cu excepția cazului în care se aplică alte criterii de atribuire în temeiul articolului 21.

    Articolul 13

    Eșecul procedurii de atribuire de granturi

    În cazul în care, ulterior efectuării plății în cadrul mecanismului de către un stat membru care contribuie, procedura de atribuire nu este încheiată, printre altele, din cauză că niciun solicitant adecvat nu a răspuns la cererea de propuneri, Comisia oferă statului membru care contribuie posibilitatea de a recupera suma cu care a contribuit sau de a păstra contribuția în cadrul mecanismului spre a fi utilizată în cadrul unei noi cereri de propuneri, pentru care statul membru va trebui să își confirme angajamentul în conformitate cu articolul 10.

    Articolul 14

    Eșecul promotorului de proiect de a pune în aplicare proiectul

    (1)   În cazul în care promotorul de proiect nu realizează proiectul în conformitate cu cererea de propuneri și cu acordul de grant relevant, se aplică dispozițiile relevante care reglementează suspendarea, rezilierea și reducerea din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

    (2)   În cazul în care, în conformitate cu alineatul (1), proiectul nu furnizează capacitatea de producție preconizată sau volumul preconizat de energie generată din surse regenerabile, beneficiile statistice pentru statele membre sunt atribuie pe baza capacității efectiv furnizate sau a energiei efectiv generate din surse regenerabile. În acest caz, se consideră că statele membre participante au luat măsuri suplimentare în conformitate cu articolul 32 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1999 pentru o cantitate de energie calculată de Comisie pe baza capacității de producție preconizate, a contribuției financiare plătite de statul membru și a prețurilor maxime aplicabile licitației la care statul membru s-a angajat să participe, pentru perioada în care proiectul ar fi generat beneficii statistice în conformitate cu prima teză de la articolul 27 alineatul (2).

    SECȚIUNEA II

    Conceperea procedurii de atribuire de granturi

    Articolul 15

    Principiile procedurii de atribuire de granturi

    (1)   Granturile se alocă prin intermediul cererilor de propuneri și al unei proceduri ulterioare de acordare de granturi.

    (2)   În cazul în care un stat membru contribuie la mecanism prin efectuarea unei plăți financiare voluntare în temeiul articolului 32 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1999, acea contribuție poate fi alocată numai proiectelor selectate în contextul unei proceduri de atribuire care are ca unic criteriu de atribuire cel mai mic preț.

    (3)   În cazul în care un stat membru contribuie la mecanism prin efectuarea unei plăți suplimentare în conformitate cu articolul 33 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1999, acea contribuție poate fi alocată proiectelor comune, proiectelor comune cu țări terțe, schemelor comune de sprijin, proiectelor tehnologice inovatoare la scară mică, proiectelor situate în regiunile îndepărtate și izolate sau pe insule mici, proiectelor de dezvoltare privind integrarea surselor regenerabile de energie în sistemul energetic sau altor proiecte care contribuie la cadrul favorabil în temeiul articolului 3 alineatul (5) din Directiva (UE) 2018/2001.

    (4)   Conceptul procedurii de atribuire respectă următoarele principii:

    (a)

    asigură un proces competitiv între solicitările de grant pentru a realiza o utilizare a energiei din surse regenerabile eficientă din punctul de vedere al costurilor;

    (b)

    atenuează riscul financiar pentru solicitanți în cadrul diferitelor proceduri de atribuire de granturi;

    (c)

    limitează costurile de tranzacție pentru solicitanți și pentru statele membre care contribuie.

    Articolul 16

    Domeniul de aplicare al procedurii de atribuire de granturi

    (1)   Alocarea sprijinului sub formă de granturi se efectuează prin proceduri de atribuire de granturi care pot avea domenii de aplicare diferite, în conformitate cu criteriile prevăzute la articolul 4 alineatul (5) din Directiva (UE) 2018/2001, după cum urmează:

    (a)

    evaluarea fezabilității procedurilor de acordare de granturi neutre din punct de vedere tehnologic, în cazul cărora toate tehnologiile în temeiul Directivei (UE) 2018/2001 sunt eligibile;

    (b)

    alternativ, luarea în considerare a utilizării procedurilor de atribuire de granturi pentru tehnologii multiple, în cazul cărora numai anumite tehnologii în temeiul Directivei (UE) 2018/2001 sunt eligibile pentru a concura între ele;

    (c)

    proceduri de atribuire de granturi pentru tehnologii specifice, în cazul cărora o anumită tehnologie definită în Directiva (UE) 2018/2001 este eligibilă;

    (d)

    proceduri de atribuire de granturi pentru proiecte specifice, în cazul cărora dezvoltatorii de proiecte concurează pentru a dezvolta un proiect identificat în prealabil, care poate include limitarea la o anumită tehnologie și/sau limitarea la un anumit amplasament identificat în prealabil de statul membru gazdă;

    (e)

    proceduri de atribuire de granturi pentru utilizării finale specifice, în cazul cărora sunt eligibile numai proiectele care vizează o anumită utilizare finală, cum ar fi încălzirea și răcirea sau transportul.

    (2)   Comisia decide cu privire la domeniul de aplicare al procedurii de atribuire de granturi luând în considerare preferințele exprimate de statele membre care contribuie și de statele membre gazdă, evoluția pieței energiei din surse regenerabile din Uniune și alte circumstanțe relevante.

    (3)   Procedurile de atribuire de granturi menționate la alineatul (1) din prezentul articol pot fi deschise proiectelor din domeniul energiei din surse regenerabile din sectoarele energiei electrice, al încălzirii și răcirii și al transporturilor, pentru a explora potențialul din perspectiva eficienței din punctul de vedere al costurilor și pentru a încuraja convergența și cooperarea.

    Articolul 17

    Forma și alocarea granturilor

    (1)   Mecanismul alocă granturi pentru:

    (a)

    sprijin pentru investiții acordat pentru a crește capacitatea de producție de energie din surse regenerabile;

    (b)

    sprijin operațional acordat pentru a stimula funcționarea instalațiilor de energie din surse regenerabile prin furnizarea de prime fixe și variabile în plus față de veniturile pieței.

    (2)   Comisia decide cu privire la forma de sprijin pentru proiectele câștigătoare, luând în considerare preferințele exprimate de statele membre care contribuie și de statele membre gazdă, evoluția pieței energiei din surse regenerabile din Uniune și alte circumstanțe relevante.

    Articolul 18

    Sprijin pentru investiții

    În cazul în care mecanismul oferă sprijin pentru investiții, forma de sprijin, plata acestuia și alte norme specifice vor fi stabilite în cererea sau cererile de propuneri relevante.

    Articolul 19

    Sprijin operațional

    În cazul în care mecanismul oferă sprijin operațional, acesta poate fi sub forma unei prime fixe sau a unei prime variabile. Plata acestuia și alte norme specifice vor fi stabilite în cererea sau cererile de propuneri relevante.

    Articolul 20

    Criterii de eligibilitate și de selecție

    Criteriile de eligibilitate și criteriile de selecție sunt stabilite în cererea de propuneri, ținând cont în mod corespunzător de obiectivele acțiunii și în conformitate cu articolele 197 și 198 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

    Articolul 21

    Criterii de atribuire

    (1)   Criteriile de atribuire pentru propuneri sunt stabilite în cererea de propuneri și sunt conforme cu articolul 15 alineatul (2) în ceea ce privește funcția de eliminare a decalajelor și articolul 3 alineatul (5) din Directiva (UE) 2018/2001 în ceea ce privește funcția de facilitare.

    (2)   În ceea ce privește funcția de abilitare, criteriile de atribuire a propunerilor trebuie să reflecte preferințele exprimate de statele membre, în special în ceea ce privește criteriile de mediu.

    (3)   În cazul proiectelor demonstrative care reprezintă o inovație semnificativă, cererea de propuneri poate stabili criterii de atribuire specifice, în special în ceea ce privește solicitările din cadrul unei proceduri de atribuire pentru tehnologii specifice sau al unei proceduri de atribuire pentru proiecte specifice.

    Articolul 22

    Bunul și volumul pentru care se atribuie grantul

    (1)   Bunul și volumul pentru care se atribuie grantul în cadrul procedurii de atribuire de granturi pot fi definite sub formă de capacitate instalată, kW, sau de producție de energie, kWh. Alternativ, volumul poate fi definit sub formă de buget, în EUR, iar capacitatea de producție sau energia generată poate primi alocări până la epuizarea bugetului.

    (2)   În cazul în care procedura de atribuire de granturi este definită sub formă de capacitate sau de energie generată din surse regenerabile, aceasta stabilește un volum-țintă, iar sprijinul se acordă proiectelor care au cel mai ridicat grad conform criteriilor relevante, până la atingerea volumului-țintă.

    (3)   În cazul în care procedura de atribuire de granturi este definită sub formă de buget, aceasta stabilește o valoare maximă a bugetului care este acordată proiectelor care au cel mai ridicat grad conform criteriilor relevante, până la epuizarea bugetului.

    (4)   Volumele procedurii de acordare de granturi sunt definite anterior procedurii și nu se ajustează pe parcursul punerii în aplicare a procedurii.

    Articolul 23

    Perioadele de punere în aplicare

    (1)   Perioadele de punere în aplicare depind de tehnologia specifică și reflectă perioade realiste de realizare a proiectelor pentru fiecare tehnologie, totodată urmărind un nivel semnificativ de dezvoltare prealabilă necesar din partea ofertanților.

    (2)   Prin derogare de la alineatul (1), în cadrul procedurilor de atribuire neutre din punct de vedere tehnologic sau al procedurilor de atribuire pentru tehnologii multiple, perioadele de punere în aplicare pot fi uniforme pentru toate tehnologiile, pentru a selecta proiecte și tehnologii care necesită cele mai scurte perioade de realizare, fără a discrimina anumite tehnologii care necesită perioade mai lungi de punere în aplicare.

    (3)   Perioadele de punere în aplicare sunt uniforme în toate statele membre, cu excepția cazului în care Comisia concluzionează, pe baza unor derogări justificate, cum ar fi pentru a atenua dezavantajele sistematice în cazul proiectelor dintr-o anumită țară, că sunt adecvate perioade de punere în aplicare specifice fiecărei țări.

    CAPITOLUL III

    COORDONAREA SPRIJINULUI

    Articolul 24

    Finanțarea combinată și coordonarea sprijinului între mecanismul de finanțare și alte instrumente naționale sau ale Uniunii

    (1)   Proiectele pot fi finanțate prin finanțare combinată din partea mecanismului și din partea altor programe și/sau instrumente naționale sau ale Uniunii, publice sau private, în măsura în care respectivele mecanisme publice naționale respectă legislația privind ajutoarele de stat, iar aceleași costuri nu sunt finanțate de două ori de la bugetul Uniunii.

    (2)   În sensul alineatului (1):

    (a)

    mecanismul își poate coordona programele de lucru și procedura de atribuire, inclusiv calendarul, procesul de depunere a solicitărilor și procesul de monitorizare, cu programele de lucru ale altor fonduri naționale sau ale Uniunii;

    (b)

    prin combinarea sprijinului din partea mecanismului și din partea altor instrumente sau programe ale Uniunii nu se depășește costul total al proiectului;

    (c)

    un proiect nu combină finanțarea din partea mecanismului cu finanțarea din scheme de sprijin furnizate de state membre care ar finanța aceleași unități suplimentare;

    (d)

    suma sprijinului rambursabil și a sprijinului nerambursabil pentru un anumit proiect în temeiul articolului 5 alineatul (2), fie sprijin din partea Uniunii sau sprijin național, fie public sau privat, nu depășește costul total al proiectului;

    (e)

    sprijinul rambursabil din partea instrumentelor sau programelor Uniunii pentru un anumit proiect nu se utilizează pentru prefinanțarea unui grant din partea mecanismului pentru același proiect;

    (f)

    un grant din partea mecanismului pentru un anumit proiect nu se utilizează pentru a rambursa sprijinul rambursabil din partea instrumentelor sau programelor Uniunii pentru același proiect.

    CAPITOLUL IV

    PLĂȚILE EFECTUATE DE STATELE MEMBRE ÎN FAVOAREA MECANISMULUI ȘI ALOCAREA BENEFICIILOR STATISTICE

    Articolul 25

    Plățile efectuate de statele membre care contribuie

    Pe baza angajamentului obligatoriu al statelor membre care contribuie în temeiul articolului 10, Comisia emite note de debit statului membru care contribuie. Statul membru transferă plata în contul menționat pe nota de debit în termenul-limită indicat în aceasta.

    Articolul 26

    Alocarea beneficiilor statistice statelor membre

    (1)   Energia din surse regenerabile generată de proiectele care primesc sprijin sub formă de granturi finanțate exclusiv prin plățile efectuate de statele membre prin intermediul mecanismului determină alocarea de beneficii statistice statelor membre participante, în conformitate cu articolul 7 din Directiva (UE) 2018/2001 și în conformitate cu condițiile stabilite în cererea de propuneri.

    (2)   Energia din surse regenerabile generată de proiectele care beneficiază de sprijin sub formă de granturi finanțate prin intermediul mecanismului exclusiv din fonduri provenind din fondurile Uniunii sau din contribuții private nu este alocată statistic fiecărui stat membru în parte, ci se contabilizează în contul obiectivului obligatoriu al Uniunii în temeiul articolului 3 alineatul (1) din Directiva (UE) 2018/2001.

    (3)   Statele membre gazdă primesc o pondere din beneficiile statistice atribuite energiei din surse regenerabile generată de proiectele situate pe teritoriul lor și care primesc sprijin sub formă de granturi finanțate din alte surse decât contribuțiile statelor membre în cadrul funcției mecanismului care urmărește să contribuie la un cadru favorabil. Distribuirea beneficiilor statistice statului membru gazdă este definită în conformitate cu articolul 27.

    (4)   Fondurile Uniunii sau contribuțiile private care au ca rezultat energie generată care este contabilizată în contul obiectivului obligatoriu al Uniunii în temeiul articolului 3 alineatul (1) din Directiva (UE) 2018/2001 sunt contabilizate separat de contribuția colectivă a statelor membre.

    (5)   Energia din surse regenerabile generată de proiectele care primesc sprijin sub formă de granturi din partea mecanismului, finanțate din fonduri care provin din plățile efectuate de statele membre, pe de o parte, și din fondurile Uniunii sau contribuții private, pe de altă parte, generează beneficii statistice pentru statele membre care contribuie până la proporția finanțată prin plățile efectuate de statele membre și în condițiile prevăzute în cererea de propuneri în ceea ce privește distribuirea beneficiilor statistice între statele membre care contribuie și statele membre gazdă. În ceea ce privește beneficiile statistice pentru statele membre gazdă, se aplică alineatul (3).

    Articolul 27

    Distribuirea beneficiilor statistice între statele membre care contribuie și statele membre gazdă

    (1)   Energia din surse regenerabile alocată statelor membre care contribuie și statelor membre gazdă este energia din surse regenerabile generată de instalațiile sprijinite în cadrul unei anumite cereri de propuneri la care au participat statele membre.

    (2)   Energia din surse regenerabile generată de instalațiile care beneficiază de sprijin din partea mecanismului generează beneficii statistice pentru statele membre care contribuie, pe o perioadă de implementare definită în cererile de propuneri și comunicată statelor membre în conformitate cu articolul 7 alineatul (7) și alineatul (8), calculată pe baza duratei de viață amortizabile sau economice preconizate a tehnologiei care beneficiază de sprijin. Ulterior acestei perioade, toate beneficiile statistice îi revin statului membru gazdă.

    (3)   Sub rezerva alineatului (2), energia din surse regenerabile generată de instalațiile care beneficiază de sprijin din partea mecanismului se alocă statistic în conformitate cu Directiva (UE) 2018/2001 și se distribuie după cum urmează:

    (a)

    80 % statelor membre care contribuie;

    (b)

    20% statelor membre gazdă.

    (4)   Comisia poate propune derogarea de la modul de distribuire prevăzut la alineatul (2) din prezentul articol și alocarea energiei statelor membre care contribuie și statelor membre gazdă în proporție de 50 % până la 100 % pentru statul membru care contribuie și de 0 % până la 50 % pentru statul membru gazdă, dacă alocarea totală pentru statele membre care contribuie și pentru statele membre gazdă este egală cu 100 %. Distribuirea propusă se aplică în cazul unei anumite cereri de propuneri și are la bază următoarele criterii:

    (a)

    probabilitatea ca cererea de propuneri să atragă un interes echilibrat din partea statelor membre care contribuie și a statelor membre gazdă pentru a asigura o concurență efectivă în cadrul cererii de propuneri;

    (b)

    probabilitatea ca cererea de propuneri să aibă ca rezultat acordarea din partea mecanismului de sprijin egal cu zero sau redus;

    (c)

    costurile potențiale, inclusiv costurile de integrare a sistemului, pe care este posibil să le suporte statele membre gazdă.

    (5)   Comisia informează statele membre cu privire la alocarea pe care intenționează să o includă în cererea de propuneri în conformitate cu articolul 7 alineatele (7) și (8).

    (6)   În cazul energiei din surse regenerabile generată de instalațiile care beneficiază de sprijin din partea mecanismului și care se află în țări terțe care participă la mecanism, 100 % din beneficiile statistice se distribuie statelor membre care contribuie, în conformitate cu articolul 11 din Directiva (UE) 2018/2001.

    Articolul 28

    Raportarea producției de energie și calcularea beneficiilor statistice de către Comisie

    (1)   Statele membre gazdă și țările terțe care participă la mecanism și care găzduiesc proiecte raportează semestrial Comisiei datele disponibile privind producția de energie dintr-un anumit an aferentă proiectelor finanțate de mecanism, până la data de 1 ianuarie și până la data de 1 iulie a anului următor anului de producție.

    (2)   Beneficiile statistice efective care urmează să fie alocate statelor membre participante sunt calculate de către Comisie și sunt comunicate statelor membre participante până la data de 1 octombrie a anului următor anului de producție și trebuie raportate de statele membre participante în conformitate cu dispozițiile Directivei (UE) 2018/2001. Beneficiile statistice totale atribuite corespund energiei efectiv generate, în conformitate cu datele și cu valorile de piață comunicate de statele membre.

    CAPITOLUL V

    DISPOZIȚII FINALE

    Articolul 29

    Evaluare

    (1)   Comisia efectuează o evaluare a funcționării mecanismului ca parte a revizuirii în temeiul articolului 45 din Regulamentul (UE) 2018/1999.

    (2)   Evaluarea se axează pe analizarea sinergiilor dintre mecanism și alte programe relevante ale Uniunii, pe eficacitatea mecanismului în ceea ce privește contribuția la obiectivele prevăzute la articolul 3 alineatul (5) din Directiva (UE) 2018/2001, la articolul 32 alineatul (3) litera (d), la articolul 32 alineatul (4) și la articolul 33 din Regulamentul (UE) 2018/1999, pe eficacitatea furnizării de forme de sprijin rambursabile din partea mecanismului în beneficiul proiectelor și pe eficacitatea combinării formelor de sprijin rambursabile cu forme de sprijin nerambursabile prin intermediul operațiunilor de finanțare mixtă în cadrul instrumentului Uniunii de sprijin pentru investiții.

    (3)   Pe baza rezultatelor evaluărilor menționate la alineatul (1), dacă este cazul, Comisia prezintă propuneri pentru a garanta că mecanismul progresează spre realizarea obiectivelor menționate la alineatul (2).

    (4)   Comisia transmite Comitetului uniunii energetice rezultatele evaluărilor efectuate în temeiul alineatelor (1) și (2) și le pune la dispoziția publicului.

    Articolul 30

    Raportare

    (1)   Până la data de 31 octombrie a fiecărui an, Comisia transmite Comitetului uniunii energetice un raport privind funcționarea mecanismului, contribuția acestuia la obiectivul obligatoriu al Uniunii pentru energia din surse regenerabile pentru 2030 și la obiectivele Pactului verde european. Raportul este făcut public.

    (2)   Până la data de 31 octombrie a fiecărui an, Comisia raportează Comitetului uniunii energetice și Parlamentului European cu privire la utilizarea veniturilor alocate externe din partea statelor membre și a fondurilor Uniunii primite de mecanism, la valoarea sprijinului care a fost alocat în anul precedent și la fondurile neangajate rămase în cadrul mecanismului.

    Articolul 31

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 15 septembrie 2020.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 328, 21.12.2018, pp. 1.

    (2)  Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (JO L 328, 21.12.2018, p. 82).

    (3)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

    (4)  Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, 31.5.2001, p. 43).


    Top