Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0995

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/995 a Comisiei din 9 iunie 2017 de instituire a Consorțiului de arhive europene de date privind științele sociale – consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (CESSDA ERIC) [notificată cu numărul C(2017) 3870]

    C/2017/3870

    JO L 149, 13.6.2017, p. 85–90 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/995/oj

    13.6.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 149/85


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/995 A COMISIEI

    din 9 iunie 2017

    de instituire a Consorțiului de arhive europene de date privind științele sociale – consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (CESSDA ERIC)

    [notificată cu numărul C(2017) 3870]

    (Numai textele în limbile cehă, daneză, engleză, franceză, germană, greacă, maghiară, neerlandeză, slovacă, slovenă și suedeză sunt autentice)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (1), în special articolul 6 alineatul (1) litera (a),

    întrucât:

    (1)

    Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Elveția și Regatul Unit au solicitat Comisiei să instituie Consorțiul de arhive europene de date privind științele sociale – consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (CESSDA ERIC). Aceste state au convenit ca Norvegia să fie țara gazdă a CESSDA ERIC. Confederația Elvețiană și-a făcut cunoscută decizia de a participa la CESSDA ERIC inițial în calitate observator. Aceasta a convenit, de asemenea, ca Norvegia să fie țara gazdă a CESSDA ERIC.

    (2)

    Dat fiind faptul că Regatul Unit și-a notificat, la data de 29 martie 2017, intenția de a părăsi Uniunea, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, tratatele vor înceta să se aplice Regatului Unit de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, în lipsa acestuia, în termen de doi ani de la notificare, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu Regatul Unit, decide prelungirea acestei perioade. În consecință, și fără a aduce atingere dispozițiilor din acordul de retragere, prezenta decizie de punere în aplicare se aplică numai până în momentul în care Regatul Unit încetează să mai fie un stat membru.

    (3)

    Regulamentul (CE) nr. 723/2009 a fost încorporat în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) prin Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE (2).

    (4)

    În conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, Comisia a evaluat solicitarea și a concluzionat că aceasta îndeplinește cerințele stipulate în regulamentul respectiv.

    (5)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului înființat în temeiul articolului 20 din Regulamentul (CE) nr. 723/2009,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   Se instituie Consorțiul de arhive europene de date privind științele sociale – consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare denumit „CESSDA ERIC”.

    (2)   Elementele esențiale ale statutului CESSDA ERIC sunt prezentate în anexă.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează Regatului Belgiei, Republicii Cehe, Regatului Danemarcei, Republicii Federale Germania, Republicii Elene, Republicii Franceze, Ungariei, Regatului Țărilor de Jos, Regatului Norvegiei, Republicii Austria, Republicii Slovenia Republicii Slovace, Regatului Suediei, Confederației Elvețiene și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

    Adoptată la Bruxelles, 9 iunie 2017.

    Pentru Comisie

    Carlos MOEDAS

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 206, 8.8.2009, p. 1.

    (2)  Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE din 20 martie 2015 de modificare a Protocolului 31 la Acordul privind SEE, privind cooperarea în domenii specifice în afara celor patru libertăți (JO L 129, 19.5.2016, p. 85).


    ANEXĂ

    ELEMENTELE ESENȚIALE ALE STATUTULUI CESSDA ERIC

    Următoarele articole și alineate din statutul CESSDA ERIC prevăd elementele esențiale în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009

    1.   Sarcini și activități

    (articolul 2 din statutul CESSDA ERIC)

    (1)

    CESSDA ERIC va fi platforma unei structuri de cercetare descentralizate care reunește arhivele de date din domeniul științelor sociale ale membrilor, ale observatorilor și ale altor parteneri. CESSDA ERIC nu va opera propriile arhive de date.

    (2)

    Sarcina CESSDA ERIC este de a furniza o infrastructură de cercetare descentralizată și sustenabilă care să permită comunității de cercetare să realizeze cercetare de înaltă calitate în domeniul științelor sociale, contribuind astfel la producția de soluții eficace pentru provocările majore cu care se confruntă societatea de astăzi și care să faciliteze predarea și învățarea în domeniul științelor sociale.

    (3)

    CESSDA ERIC operează pe o bază care nu urmărește obținerea de profit. Cu toate acestea, CESSDA ERIC poate desfășura un număr limitat de activități economice, cu condiția ca acestea să fie strâns legate de sarcinile sale principale și să nu afecteze îndeplinirea acestor sarcini.

    (4)

    CESSDA ERIC își îndeplinește misiunea prin sprijinirea dezvoltării și coordonării de standarde, protocoale și cele mai bune practici profesionale, inclusiv formare referitoare la cele mai bune practici legate de distribuția datelor și de gestionarea datelor. CESSDA ERIC include, de asemenea, noi surse de date în infrastructură atunci când este cazul.

    (5)

    CESSDA ERIC promovează o participare mai largă la infrastructura de cercetare. Pentru a facilita intrarea țărilor care caută sprijin pentru a-și dezvolta în continuare arhivele lor de date din domeniul științelor sociale, CESSDA ERIC inițiază activități de formare și de schimburi între prestatorii de servicii existenți și potențiali.

    2.   Denumire și sediu

    (articolul 1 din statutul CESSDA ERIC)

    (1)

    Forma juridică a Consorțiului de arhive europene de date privind științele sociale (CESSDA) este aceea de consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) înființat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 723/2009, denumit CESSDA ERIC.

    (2)

    Sediul statutar al CESSDA ERIC este situat la Bergen, în Norvegia.

    3.   Durată și lichidare

    (articolele 22 și 23 din statutul CESSDA ERIC)

    (1)

    CESSDA ERIC există până în momentul în care este lichidat în conformitate cu articolul 23.

    (2)

    Lichidare

    (a)

    Adunarea generală poate decide, cu o majoritate de două treimi din voturile exprimate, să lichideze CESSDA ERIC.

    (b)

    Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece zile de la adoptarea deciziei de lichidare, CESSDA ERIC informează Comisia Europeană cu privire la această decizie.

    (c)

    Activele rămase după plata datoriilor CESSDA ERIC se distribuie între membri proporțional cu cotizațiile lor anuale cumulate la CESSDA ERIC.

    (d)

    Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece zile de la finalizarea procedurii de lichidare, CESSDA ERIC informează Comisia Europeană în această privință.

    (e)

    CESSDA ERIC își încetează existența la data publicării de către Comisia Europeană a anunțului corespunzător în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    4.   Răspundere și asigurare

    (articolul 20 din statutul CESSDA ERIC)

    Răspundere

    (a)

    CESSDA ERIC este răspunzător pentru datoriile sale.

    (b)

    Membrii și observatorii nu răspund în solidar pentru datoriile CESSDA ERIC.

    (c)

    CESSDA ERIC ia măsurile adecvate pentru acoperirea riscurilor specifice creării și funcționării infrastructurii CESSDA ERIC.

    5.   Politica de acces la date

    (articolul 14 din statutul CESSDA ERIC)

    (1)

    Politica de acces la date a CESSDA ERIC este în conformitate cu recomandările și orientările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind accesul la date (Principiile și orientările OCDE privind accesul la datele cercetărilor realizate din fonduri publice, OCDE 2007).

    (2)

    Datele și metadatele obținute prin finanțare din fonduri publice deținute de prestatorii de servicii, cu excepția cazului în care se prevede altfel la articolul 9 alineatul (6), sunt ușor accesibile și gratuite la punctul de acces pentru cercetarea și educația publică și sunt puse la dispoziție în timp util.

    (3)

    Toate culegerile de date sunt puse la dispoziție de prestatorii de servicii pentru accesul cercetătorilor autorizați în scopul cercetării și educației publice.

    (4)

    Prestatorii de servicii protejează anonimitatea persoanelor vizate în conformitate cu legislația internațională, cu reglementările europene și naționale, precum și cu cadre etice relevante.

    (5)

    Prestatorii de servicii mențin proceduri echitabile, deschise și transparente în ceea ce privește accesul la datele și metadatele aflate în custodia lor.

    (6)

    Principiul liberului acces de la articolul 14 alineatele (2) și (3) nu obligă un prestator de servicii să pună la dispoziție date, metadate sau culegeri de date dacă acest lucru ar fi în conflict cu legislația națională, cu drepturile de proprietate intelectuală sau cu alte motive legale imperioase.

    6.   Consiliul științific consultativ

    (articolul 10 din statutul CESSDA ERIC)

    (1)

    Adunarea generală numește un consiliu științific consultativ independent compus din cel puțin patru, dar nu mai mult de șapte oameni de știință eminenți, independenți și cu experiență provenind din țări din întreaga lume. Numirea membrilor consiliului se bazează pe recomandări venite din partea directorului. Directorul solicită consiliere din partea Consiliului științific consultativ și din partea forumului prestatorilor de servicii. Durata mandatului membrilor Consiliului științific consultativ este de trei ani și poate fi reînnoit o singură dată.

    (2)

    Directorul se consultă cu Consiliul științific consultativ cel puțin o dată pe an cu privire la calitatea științifică a serviciilor, la politicile științifice și la procedurile și planurile de viitor din aceste domenii.

    (3)

    Consiliul științific consultativ prezintă anual un raport scris adresat adunării generale, prin intermediul directorului, cu privire la activitățile sale. Raportul conține o evaluare a serviciilor oferite de CESSDA ERIC utilizatorilor datelor sale. Directorul prezintă raportul în fața adunării generale, împreună cu observațiile directorului și cu posibilele sale recomandări.

    (4)

    Consiliul științific consultativ îi poate solicita directorului să propună adunării generale să suplimenteze membrii consiliului de administrație pentru a se asigura că acesta este suficient de reprezentativ pentru toate domeniile acoperite de CESSDA ERIC.

    7.   Politica în materie de diseminare

    (articolul 15 din statutul CESSDA ERIC)

    (1)

    Politica în materie de diseminare a CESSDA ERIC este pusă în aplicare prin intermediul strategiei sale de comunicare.

    (2)

    Politica în materie de diseminare acoperă toate activitățile finanțate de CESSDA ERIC și este disponibilă publicului, cu excepția cazurilor în care drepturile de proprietate existente anterior fac acest lucru imposibil.

    (3)

    Toate documentele tehnice, politicile, procedurile de bază și rapoartele de monitorizare sunt disponibile publicului pe site-ul internet al CESSDA ERIC.

    (4)

    Toată documentația referitoare la îndeplinirea obligațiilor pentru a fi prestator de servicii se publică de către prestatorii de servicii.

    8.   Proprietatea intelectuală

    (articolul 16 din statutul CESSDA ERIC)

    (1)

    Termenul de „proprietate intelectuală” din acest statut este interpretat în conformitate cu articolul 2 din Convenția de instituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) semnată la 14 iulie 1967.

    (2)

    În ceea ce privește chestiunile legate de proprietatea intelectuală, relațiile dintre membri, observatori și prestatorii de servicii sunt reglementate de legislația națională aplicabilă, precum și de normele și acordurile internaționale relevante.

    (3)

    Proprietatea intelectuală pusă la dispoziția CESSDA ERIC de către membri sau de către prestatorii de servicii rămâne proprietatea titularului proprietății intelectuale.

    (4)

    În cazul în care astfel de proprietate intelectuală provine din activități finanțate prin CESSDA ERIC (contribuție directă sau în natură), proprietatea intelectuală aparține CESSDA ERIC. CESSDA ERIC poate renunța, în totalitate sau parțial, la drepturile sale în favoarea membrului, observatorului sau prestatorului de servicii care a creat drepturile de proprietate intelectuală.

    9.   Ocuparea forței de muncă

    (articolul 17 din statutul CESSDA ERIC)

    (1)

    CESSDA ERIC respectă principiul egalității de șanse de ocupare a forței de muncă. Locurile de muncă în domeniul științific se ocupă după ce au fost anunțate la nivel internațional.

    (2)

    Sub rezerva cerințelor din legislația națională, fiecare membru se străduiește să faciliteze, în limitele jurisdicției sale, circulația și rezidența resortisanților din statul membru implicați în sarcinile CESSDA ERIC și a membrilor de familie ai acestora.

    10.   Achiziții publice

    (articolul 21 din statutul CESSDA ERIC)

    (1)

    CESSDA ERIC tratează candidații și ofertanții din cadrul unei proceduri de achiziții publice într-un mod echitabil și nediscriminatoriu, indiferent dacă sunt sau nu stabiliți în Uniunea Europeană. Politica în materie de achiziții publice respectă principiul transparenței, al nediscriminării și al concurenței.

    (2)

    Achizițiile publice efectuate de membri și de observatori în cadrul activităților CESSDA ERIC se realizează ținând cont în mod adecvat de nevoile CESSDA ERIC și vor fi în conformitate cu cerințele și specificațiile tehnice emise de organismul relevant al CESSDA ERIC.


    Top