Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D1056

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1056 a Comisiei din 30 iunie 2015 privind incoerența anumitor obiective incluse în planurile naționale sau în planurile blocurilor funcționale de spațiu aerian, prezentate de Elveția în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 549/2004 al Parlamentului European și al Consiliului, cu obiectivele de performanță la nivelul Uniunii pentru cea de a doua perioadă de referință și privind formularea de recomandări pentru revizuirea obiectivelor respective [notificată cu numărul C(2015) 4407] (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 171, 2.7.2015, p. 18–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2015/1056/oj

    2.7.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 171/18


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/1056 A COMISIEI

    din 30 iunie 2015

    privind incoerența anumitor obiective incluse în planurile naționale sau în planurile blocurilor funcționale de spațiu aerian, prezentate de Elveția în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 549/2004 al Parlamentului European și al Consiliului, cu obiectivele de performanță la nivelul Uniunii pentru cea de a doua perioadă de referință și privind formularea de recomandări pentru revizuirea obiectivelor respective

    [notificată cu numărul C(2015) 4407]

    (Numai textele în limbile franceză, germană și italiană sunt autentice)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Acordul dintre Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană privind transportul aerian (denumit în continuare „acordul”) (1),

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 549/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 martie 2004 de stabilire a cadrului pentru crearea cerului unic european (regulament-cadru) (2), astfel cum este integrat în acord, în special articolul 11 alineatul (3) litera (c),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 549/2004, astfel cum este integrat în acord, statele membre și Elveția trebuie să adopte planuri naționale sau planuri ale blocurilor funcționale de spațiu aerian („FAB”), inclusiv obiective naționale obligatorii sau obiective la nivelul blocurilor funcționale de spațiu aerian, asigurând coerența cu obiectivele de performanță la nivelul Uniunii. Regulamentul prevede, de asemenea, obligația Comisiei de a evalua coerența obiectivelor respective pe baza criteriilor de evaluare menționate la articolul 11 alineatul (6) litera (d) și posibilitatea ca aceasta să ia decizia de a formula recomandări în cazul în care constată neîndeplinirea criteriilor în cauză. Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 390/2013 al Comisiei (3) prevede norme detaliate în acest sens.

    (2)

    Prin Decizia de punere în aplicare 2014/132/UE a Comisiei (4) au fost adoptate obiective de performanță la nivelul Uniunii pentru cea de a doua perioadă de referință (2015-2019), în domeniile de performanță cheie ale siguranței, mediului, capacității și rentabilității.

    (3)

    La 30 iunie 2014, Elveția a prezentat Comisiei planul de performanță la nivelul blocului funcțional de spațiu aerian, în acest caz FAB Europa Centrală („FABEC”). În vederea efectuării evaluării, Comisia s-a bazat pe informațiile prezentate în cadrul planului de performanță.

    (4)

    Organismul de evaluare a performanței, care este însărcinat să asiste Comisia la implementarea sistemului de performanță în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 390/2013, a prezentat Comisiei un raport de evaluare inițială, la 7 octombrie 2014, și o versiune actualizată a respectivului raport, la 15 decembrie 2014. Ulterior, Comisia a primit din partea organismului de evaluare a performanței rapoarte bazate pe informații transmise de autoritățile naționale de supraveghere cu privire la monitorizarea planurilor și obiectivelor de performanță prezentate în conformitate cu articolul 18 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 390/2013.

    (5)

    În ceea ce privește domeniul de performanță cheie al capacității, coerența obiectivelor prezentate de Elveția, astfel cum sunt stabilite în planul de performanță referitor la FABEC, în materie de întârzieri în managementul fluxului de trafic aerian (ATFM) pe rută a fost evaluată în conformitate cu principiul prevăzut la punctul 4 din anexa IV la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 390/2013, prin utilizarea acelor valori de referință ale blocurilor funcționale de spațiu aerian pentru capacitate care, atunci când sunt aplicate, asigură atingerea obiectivului de performanță la nivelul Uniunii, calculate de administratorul de rețea și prevăzute în planul de administrare a rețelei (2014-2018/2019), în versiunea sa cea mai recentă din iunie 2014 („planul de administrare a rețelei”). Această evaluare a demonstrat că obiectivele respective nu sunt coerente cu valorile de referință în cauză și, prin urmare, nu sunt coerente cu obiectivul de performanță relevant la nivelul Uniunii.

    (6)

    În ceea ce privește domeniul de performanță cheie al rentabilității, obiectivele exprimate în costuri unitare determinate pentru serviciile de rută, prezentate de Elveția, astfel cum sunt stabilite în planul de performanță referitor la FABEC, au fost evaluate în conformitate cu principiile prevăzute la punctul 5, coroborat cu punctul 1, din anexa IV la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 390/2013, luând în considerare evoluția costurilor unitare determinate pentru serviciile de rută pe parcursul celei de-a doua perioade de referință și al perioadei combinate a primei și a celei de a doua perioade de referință (2012-2019), numărul de unități de servicii (previziune în materie de trafic) și nivelul costurilor unitare determinate pentru serviciile de rută în comparație cu statele membre care au un mediu economic și operațional similar. Această evaluare a demonstrat că obiectivele respective nu sunt coerente cu obiectivul de performanță relevant la nivelul Uniunii, din motivele prezentate mai jos.

    (7)

    În ceea ce privește Elveția, obiectivele acesteia se bazează pe o reducere planificată, cu numai 1,0 % în medie pe an, a costurilor sale unitare determinate pentru serviciile de rută, pe parcursul celei de a doua perioade de referință. Aceasta se situează în mod semnificativ sub reducerea costurilor unitare determinate medii pentru serviciile de rută, vizată la nivelul Uniunii, pe parcursul celei de a doua perioade de referință (– 3,3 % pe an). De asemenea, pe parcursul perioadei combinate a primei și a celei de a doua perioade de referință, costurile unitare determinate planificate pentru serviciile de rută nu scad în conformitate cu tendința înregistrată la nivelul Uniunii (– 0,6 %, în comparație cu – 1,7 %). În plus, obiectivul pentru 2019 se bazează pe costuri unitare determinate planificate pentru serviciile de rută în 2019, care depășesc în mod semnificativ (+ 26,6 %) costurile unitare determinate medii pentru serviciile de rută ale statelor membre care au un mediu economic și operațional similar cu cel al Elveției și care depășesc cu aproape 41 % obiectivul de performanță la nivelul Uniunii în 2019.

    (8)

    Prin urmare, este oportună formularea de către Comisie a unor recomandări privind măsurile necesare care trebuie luate de Elveția pentru a se asigura că autoritatea sa națională de supraveghere propune obiective de performanță revizuite, care să abordeze incoerențele identificate în prezenta decizie. În temeiul Regulamentului (CE) nr. 549/2004 și al Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 390/2013, Elveția trebuie apoi să adopte obiectivele de performanță revizuite și să le comunice Comisiei în termen de patru luni de la notificarea prezentei decizii.

    (9)

    În vederea abordării incoerențelor legate de domeniul de performanță cheie al capacității, trebuie să se asigure faptul că obiectivele de performanță revizuite sunt, ca o condiție minimă, conforme cu valorile de referință pentru capacitate ale blocurilor funcționale de spațiu aerian, stabilite în planul de administrare a rețelei. Revizuirea acestor obiective de performanță ar trebui să ia în considerare măsurile de remediere sau de atenuare menite să asigure respectarea valorilor de referință relevante ale blocurilor funcționale de spațiu aerian, prevăzute în planul de administrare a rețelei.

    (10)

    În vederea abordării incoerențelor legate de domeniul de performanță cheie al rentabilității, obiectivele de performanță ale Elveției în materie de rentabilitate, exprimate în costuri unitare determinate pentru servicii de rută, ar trebui să fie revizuite descendent, pentru a fi în conformitate cu reducerea costurilor unitare determinate medii pentru serviciile de rută la nivelul Uniunii, pe parcursul celei de a doua perioade de referință și pe parcursul perioadei combinate a primei și a celei de a doua perioade de referință.

    (11)

    În plus, în momentul revizuirii obiectivelor de performanță în materie de rentabilitate, previziunile în materie de trafic, pe care se bazează respectivele obiective, ar trebui să fie și ele revizuite. În ceea ce privește Elveția, unitățile de servicii preconizate pe parcursul celei de a doua perioade de referință ar trebui să fie majorate, având în vedere creșterea traficului, observată în 2014.

    (12)

    Comisia a consultat Elveția cu privire la recomandările formulate în prezenta decizie, în conformitate cu articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 390/2013 și cu articolul 19 alineatul (2) din acord.

    (13)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru cerul unic,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Obiectivele de performanță, enumerate în anexă, referitoare la domeniile de performanță cheie ale capacității și ale rentabilității incluse în planul de performanță referitor la FABEC prezentat de Elveția în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 549/2004, astfel cum este integrat în acord, sunt coerente cu obiectivele de performanță la nivelul Uniunii pentru cea de a doua perioadă de referință prevăzută în Decizia de punere în aplicare 2014/132/UE.

    Articolul 2

    În ceea ce privește FABEC, Elveția ar trebui să ia măsurile necesare pentru a se asigura că autoritatea sa națională de supraveghere propune obiective de performanță revizuite privind domeniile de performanță cheie ale capacității și rentabilității, în conformitate cu articolele 3 și 4.

    Articolul 3

    Obiectivele de performanță în domeniul de performanță cheie al capacității, prezentate de Elveția în ceea ce privește FABEC, ar trebui revizuite descendent. Ca o condiție minimă, aceste obiective trebuie să fie conforme cu valorile de referință respective ale blocurilor funcționale de spațiu aerian, prevăzute în planul de administrare a rețelei. Revizuirea acestor obiective de performanță ar trebui să ia în considerare măsurile de remediere sau de atenuare menite să asigure respectarea valorilor de referință relevante ale blocurilor funcționale de spațiu aerian, prevăzute în planul de administrare a rețelei.

    Articolul 4

    Obiectivele de performanță în domeniul de performanță cheie al rentabilității, exprimate în costuri unitare determinate pentru servicii de rută, prezentate de Elveția în ceea ce privește FABEC, ar trebui să fie revizuite descendent astfel încât să fie în conformitate cu reducerea costurilor unitare determinate medii pentru serviciile de rută la nivelul Uniunii, pe parcursul celei de a doua perioade de referință și pe parcursul perioadei combinate a primei și a celei de a doua perioade de referință. Această revizuire descendentă ar trebui să includă o reducere a costurilor determinate pentru servicii de rută pe parcursul celei de a doua perioade de referință și o revizuire a traficului preconizat, exprimat în unități de servicii.

    Articolul 5

    Prezenta decizie se adresează Confederației Elvețiene.

    Adoptată la Bruxelles, 30 iunie 2015.

    Pentru Comisie

    Violeta BULC

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 114, 30.4.2002, p. 73.

    (2)  JO L 96, 31.3.2004, p. 1.

    (3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 390/2013 al Comisiei de instituire a unui sistem de performanță pentru serviciile de navigație aeriană și pentru funcțiile de rețea (JO L 128, 9.5.2013, p. 1).

    (4)  Decizia de punere în aplicare 2014/132/UE a Comisiei din 11 martie 2014 de stabilire a obiectivelor de performanță la nivelul Uniunii pentru rețeaua de management al traficului aerian și a pragurilor de alertă pentru a doua perioadă de referință 2015-2019 (JO L 71, 12.3.2014, p. 20).


    ANEXĂ

    Obiective de performanță în domeniile de performanță cheie ale capacității și rentabilității, incluse în planurile naționale sau în planurile blocurilor funcționale de spațiu aerian, prezentate de Elveția în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 549/2004, considerate incoerente cu obiectivele de performanță la nivelul Uniunii pentru cea de a doua perioadă de referință

    DOMENIUL DE PERFORMANȚĂ CHEIE AL CAPACITĂȚII

    Întârziere în managementul fluxului de trafic aerian (ATFM) pe rută în min/zbor

    STAT MEMBRU

    FAB

    OBIECTIV FAB DE CAPACITATE PE RUTĂ

    2015

    2016

    2017

    2018

    2019

    [Belgia/Lux]

    FABEC

    0,48

    0,49

    0,48

    0,47

    Coerență (0,43)

    [Franța]

    [Germania]

    [Țările de Jos]

    Elveția

    DOMENIUL DE PERFORMANȚĂ CHEIE AL RENTABILITĂȚII

    Legendă:

    Cheie

    Rubrică

    Unități

    (A)

    Totalul costurilor fixate pentru serviciile de rută

    (în termeni nominali și în moneda națională)

    (B)

    Rata inflației

    (%)

    (C)

    Indicele inflației

    (100 = 2009)

    (D)

    Totalul costurilor fixate pentru serviciile de rută

    (în prețuri reale din 2009 și în moneda națională)

    (E)

    Totalul unităților de servicii de rută

    (TSU)

    (F)

    Costul unitar fixat (DUC) pentru serviciile de rută

    (în prețuri reale din 2009 și în moneda națională)

    FABEC

    Zonă tarifară: Elveția – Monedă: CHF

     

    2015

    2016

    2017

    2018

    2019

    (A)

    155 368 493

    156 819 377

    158 799 337

    159 144 368

    160 894 397

    (B)

    0,5 %

    1,0 %

    1,0 %

    1,0 %

    1,0 %

    (C)

    100,8

    101,8

    102,8

    103,9

    104,9

    (D)

    154 139 443

    154 038 465

    154 438 925

    153 242 061

    153 393 253

    (E)

    1 418 755

    1 428 660

    1 440 060

    1 454 424

    1 470 383

    (F)

    108,64

    107,82

    107,24

    105,36

    104,32


    Top