Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0863

    Decizia de punere în aplicare a Consiliului 2014/863/PESC din 1 decembrie 2014 privind punerea în aplicare a Deciziei 2013/798/PESC privind măsuri restrictive împotriva Republicii Centrafricane

    JO L 346, 2.12.2014, p. 52–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/863/oj

    2.12.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 346/52


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI 2014/863/PESC

    din 1 decembrie 2014

    privind punerea în aplicare a Deciziei 2013/798/PESC privind măsuri restrictive împotriva Republicii Centrafricane

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 31 alineatul (2),

    având în vedere Decizia 2013/798/PESC a Consiliului din 23 decembrie 2013 privind măsuri restrictive împotriva Republicii Centrafricane (1), în special articolul 2c,

    întrucât:

    (1)

    La 23 decembrie 2013, Consiliul a adoptat Decizia 2013/798/PESC.

    (2)

    La 4 noiembrie 2014, Comitetul de sancțiuni instituit în temeiul Rezoluției 2127 (2013) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (RCSONU) a actualizat informațiile referitoare la cele trei persoane de pe lista persoanelor și a entităților care fac obiectul măsurilor impuse prin punctele 30 și 32 din RCSONU 2134 (2014).

    (3)

    Anexa la Decizia 2013/798/PESC ar trebui, prin urmare, să fie modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Anexa la Decizia 2013/798/PESC se înlocuiește cu anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 1 decembrie 2014.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    B. LORENZIN


    (1)  JO L 352, 24.12.2013, p. 51.


    ANEXĂ

    „ANEXĂ

    LISTA PERSOANELOR MENȚIONATE LA ARTICOLUL 2a ȘI A PERSOANELOR ȘI ENTITĂȚILOR MENȚIONATE LA ARTICOLUL 2b

    A.   Persoane

    1.   François Yangouvonda BOZIZÉ (alias: Bozize Yangouvonda)

    Data nașterii: 14 octombrie 1946.

    Locul nașterii: Mouila, Gabon.

    Cetățenia: Republica Centrafricană.

    Adresă: Uganda.

    Alte informații: Numele mamei este Martine Kofio.

    Data desemnării de către ONU: 9 mai 2014.

    Informații din rezumatul motivelor includerii pe listă comunicat de Comitetul de sancțiuni:

    Bozizé a fost inclus pe listă la 9 mai 2014, în temeiul punctului 36 din Rezoluția 2134 (2014) pentru «implicarea sa în acte care subminează pacea, stabilitatea sau securitatea RCA sau oferirea de sprijin pentru astfel de acte».

    Informații suplimentare

    În colaborare cu susținătorii săi, Bozizé a încurajat atacul din 5 decembrie 2013 asupra orașului Bangui. De atunci, acesta încearcă în continuare să desfășoare operațiuni de destabilizare pentru a menține tensiunile în capitala RCA. Potrivit relatărilor, Bozizé a creat gruparea de miliție anti-balaka înainte ca acesta să părăsească RCA la 24 martie 2013. Într-un comunicat, Bozizé a solicitat miliției sale să continue atrocitățile împotriva regimului actual și a islamiștilor. Potrivit relatărilor, Bozizé a furnizat sprijin financiar și material persoanelor din milițiile care acționează pentru a destabiliza tranziția în curs și pentru a-l aduce înapoi la putere pe Bozizé. Cea mai mare parte a persoanelor din gruparea anti-balaka provin din forțele armate centrafricane care s-au dispersat în zonele rurale după lovitura de stat și au fost reorganizate de Bozizé. Bozizé și susținătorii săi controlează mai mult de jumătate din unitățile anti-balaka.

    Forțe loiale lui Bozizé au fost înarmate cu puști de asalt, mortiere și lansatoare de rachete și s-au implicat din ce în ce mai mult în represalii împotriva populației musulmane din RCA. Situația din RCA s-a deteriorat rapid după atacul din 5 decembrie 2013 de la Bangui al forțelor anti-balaka, care s-a soldat cu peste 700 de morți.

    2.   Nourredine ADAM [alias: (a) Nureldine Adam; (b) Nourreldine Adam; (c) Nourreddine Adam; (d) Mahamat Nouradine Adam]

    Desemnare: (a) general; (b) ministru al securității; (c) director general al «Comitetului extraordinar de apărare a realizărilor democratice».

    Data nașterii: (a) 1970; (b) 1969; (c) 1971; (d) 1 ianuarie 1970.

    Locul nașterii: Ndele, Republica Centrafricană.

    Cetățenia: Republica Centrafricană. Pașaport nr.: D00001184.

    Adresă: Birao, Republica Centrafricană.

    Data desemnării de către ONU: 9 mai 2014.

    Informații din rezumatul motivelor includerii pe listă comunicat de Comitetul de sancțiuni:

    Nourredine a fost inclus pe listă la 9 mai 2014, în temeiul punctului 36 din Rezoluția 2134 (2014) pentru «implicarea sa în acte care subminează pacea, stabilitatea sau securitatea RCA sau oferirea de sprijin pentru astfel de acte».

    Informații suplimentare

    Noureddine este unul dintre liderii inițiali ai Séléka. Acesta a fost identificat ca fiind atât general, cât și președintele uneia dintre grupările rebele armate ale Séléka, PJCC centrală, un grup cunoscut în mod oficial drept Convenția patrioților pentru justiție și pace și al cărui acronim este, de asemenea, recunoscut ca fiind CPJP. În calitate de fost șef al grupării «fundamentale» desprinse din Convenția patrioților pentru justiție și pace (CPJP/F), a fost coordonatorul militar al ex-Séléka în timpul ofensivelor în fosta rebeliune din Republica Centrafricană între începutul lunii decembrie 2012 și martie 2013. Fără ajutor din partea lui Noureddine și fără relația strânsă a acestuia cu forțele speciale ciadiene, Séléka nu ar fi putut probabil să preia cu forța puterea de la fostul președinte al RCA, François Bozizé.

    De la numirea în calitate de președinte interimar a lui Catherine Samba-Panza la 20 ianuarie 2014, acesta a fost unul dintre principalii artizani ai retragerii tactice a ex-Séléka în Sibut cu obiectivul de a pune în aplicare planul său de a crea un bastion musulman în nordul țării. Acesta a îndemnat în mod clar forțele sale să reziste ordinelor guvernului de tranziție și ale liderilor militari ai Misiunii internaționale de sprijin pentru Republica Centrafricană sub conducere africană (MISCA). Noureddine conduce în mod activ ex-Séléka, fostele forțe Séléka care, potrivit relatărilor, au fost dizolvate de Djotodia în septembrie 2013, și conduce operațiuni împotriva vecinătăților creștine și continuă să ofere sprijin semnificativ și îndrumare pentru ex-Séléka care operează în RCA.

    Nourredine a fost de asemenea inclus pe listă la 9 mai 2014 în temeiul punctului 37 litera (b) din Rezoluția 2134 (2014) pentru «implicarea sa în planificarea, conducerea sau săvârșirea de acte care încalcă dreptul internațional al drepturilor omului sau dreptul internațional umanitar, după caz».

    Informații suplimentare

    După ce Séléka a preluat controlul asupra orașului Bangui la 24 martie 2013, Nourredine Adam a fost numit ministru al securității, apoi director general al «Comitetului extraordinar de apărare a realizărilor democratice» (Comité extraordinaire de défense des acquis démocratiques — CEDAD, un serviciu de informații al RCA care nu mai există în prezent). Nourredine Adam a utilizat CEDAD drept poliția sa politică personală, care a întreprins numeroase arestări arbitrare, acte de tortură și execuții sumare. În plus, Noureddine a fost una dintre principalele persoane aflate în spatele operațiunii sângeroase de la Boy Rabe. În august 2013, forțele Séléka au luat cu asalt Boy Rabe, o vecinătate a RCA considerată drept bastion al susținătorilor lui François Bozizé și al grupării sale etnice. Sub pretextul căutării de depozite de arme, trupele Séléka ar fi ucis zeci de civili și s-ar fi dedat la jafuri însoțite de violență. Atunci când aceste raiduri s-au extins în alte cartiere, mii de rezidenți au invadat aeroportul internațional, care a fost perceput ca un loc sigur datorită prezenței trupelor franceze, și au ocupat pista acestuia.

    Nourredine a fost de asemenea inclus pe listă la 9 mai 2014 în temeiul punctului 37 litera (d) din Rezoluția 2134 (2014) pentru «oferirea de sprijin grupărilor armate sau rețelelor infracționale prin exploatarea ilicită a resurselor naturale».

    Informații suplimentare

    La începutul anului 2013, Nourredine Adam a jucat un rol important în rețelele de finanțare ale ex-Séléka. Acesta a călătorit în Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite pentru a strânge fonduri pentru fosta rebeliune. De asemenea, acesta a acționat ca traficant într-un lanț ciadian de trafic de diamante desfășurat între Republica Centrafricană și Ciad.

    3.   Levy YAKETE [alias: (a) Levi Yakite; (b) Levy Yakété; (c) Levi Yakété]

    Data nașterii: (a) 14 august 1964; (b) 1965.

    Locul nașterii: Bangui, Republica Centrafricană.

    Cetățenia: Republica Centrafricană.

    Adresă: Nantes, Franța.

    Alte informații: Numele tatălui este Pierre Yakété, iar al mamei este Joséphine Yamazon.

    Data desemnării de către ONU: 9 mai 2014.

    Informații din rezumatul motivelor includerii pe listă comunicat de Comitetul de sancțiuni:

    Yakete a fost inclus pe listă la 9 mai 2014, în temeiul punctului 36 din Rezoluția 2134 (2014) pentru «implicarea sa în acte care subminează pacea, stabilitatea sau securitatea RCA sau oferirea de sprijin pentru astfel de acte».

    Informații suplimentare

    La 17 decembrie 2013, Yakete a devenit coordonatorul politic al recent înființatei Mișcări de rezistență populară pentru reformarea grupării rebele anti-balaka din Republica Centrafricană. Acesta a fost direct implicat în deciziile unei grupări rebele care a fost implicată în acte care au subminat pacea, stabilitatea și securitatea în RCA, în special la 5 decembrie 2013 și de atunci încoace. În plus, această grupare a fost identificată în mod explicit în rezoluțiile 2127, 2134 și 2149 pentru astfel de acte. Yakete a fost acuzat că a ordonat arestarea unor persoane care au legătură cu Séléka, solicitând atacuri asupra persoanelor care nu îl sprijină pe președintele Bozizé și recrutând tineri care să facă parte din miliții pentru a ataca persoanele ostile regimului cu macete. Rămas în anturajul lui François Bozizé după martie 2013, acesta s-a alăturat Frontului pentru revenirea la ordinea constituțională în RCA (Front pour le Retour à l'Ordre Constitutionnel en CentrAfrique — FROCCA), care a vizat reinstalarea la putere prin orice mijloace necesare a președintelui destituit.

    La sfârșitul verii lui 2013, acesta a călătorit în Camerun și Benin, unde a încercat să recruteze persoane pentru a lupta împotriva Séléka. În septembrie 2013, acesta a încercat să redobândească controlul asupra operațiunilor conduse de luptătorii pro-Bozizé în orașele și satele de lângă Bossangoa. Yakete este suspectat, de asemenea, că promovează distribuirea de macete către tineri creștini șomeri pentru a facilita atacurile acestora asupra musulmanilor.

    B.   Entități”


    Top