Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0780

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 780/2013 al Comisiei din 14 august 2013 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 206/2010 al Comisiei de stabilire a unor liste de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora autorizate să introducă în Uniunea Europeană anumite animale și carne proaspătă, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 219, 15.8.2013, p. 1–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogare implicită prin 32020R0692

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/780/oj

    15.8.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 219/1


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 780/2013 AL COMISIEI

    din 14 august 2013

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 206/2010 al Comisiei de stabilire a unor liste de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora autorizate să introducă în Uniunea Europeană anumite animale și carne proaspătă, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2004/68/CE a Consiliului din 26 aprilie 2004 de stabilire a normelor de sănătate animală privind importul și tranzitul, în Uniune, al anumitor ungulate vii, de modificare a Directivelor 90/426/CEE și 92/65/CEE și de abrogare a Directivei 72/462/CEE (1), în special articolul 3 alineatul (1) primul și al doilea paragraf, articolul 6 alineatul (1) primul paragraf, articolul 7 litera (e), articolul 8 litera (c) și articolul 13 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) nr. 206/2010 (2) al Comisiei stabilește cerințele pentru introducerea în Uniune, printre altele, a anumitor ungulate. Regulamentul menționat nu se aplică în cazul animalelor nedomesticite destinate unui organism, institut sau centru autorizat în sensul articolului 2 alineatul (1) litera (c) din Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare speciale prevăzute în punctul I din anexa A la Directiva 90/425/CEE (3).

    (2)

    Lipsa cerințelor de sănătate animală specifice pentru introducerea de ungulate destinate unui organism, institut sau centru autorizat în Uniune provoacă probleme practice unor astfel de structuri și limitează puternic activitățile acestora, datorită nevoii lor de a introduce aceste animale.

    (3)

    Este necesar să se stabilească cerințe de sănătate animală aplicabile introducerii de ungulate destinate unui organism, institut sau centru autorizat în Uniune, care vor ține cont de situația specifică a acestor animale. În vederea simplificării legislației Uniunii, este oportun ca normele respective să fie stabilite în Regulamentul (UE) nr. 206/2010. Domeniul de aplicare al respectivului regulament ar trebui, prin urmare, să fie modificat în consecință.

    (4)

    Regulamentul (UE) nr. 206/2010 prevede că transporturile de ungulate pot fi introduse în Uniune numai dacă provin din țările terțe, teritoriile sau părțile acestora care sunt enumerate în partea 1 a anexei I la regulamentul respectiv.

    (5)

    Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (4) prevede adoptarea de către Comisie a unor liste de țări terțe sau regiuni ale țărilor terțe din care sunt permise importurile anumitor produse de origine animală.

    (6)

    Directiva 2009/156/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează circulația și importul de ecvidee provenind din țări terțe (5) prevede că importul de ecvidee în Uniune urmează să fie autorizat doar din țări terțe care apar pe o listă care va fi întocmită sau modificată în conformitate cu procedura prevăzută în directiva respectivă.

    (7)

    Directiva 2009/158/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă pentru incubație (6) prevede că păsările de curte și ouăle pentru incubație importate în Uniune trebuie să fi provenit din țări terțe sau din părți ale țărilor terțe incluse într-o listă întocmită de Comisie în conformitate cu procedura prevăzută în directiva respectivă.

    (8)

    Introducerea de ungulate destinate unui organism, institut sau centru autorizat în Uniune ar trebui, în special să îndeplinească cerințele generale pentru introducerea animalelor vii în Uniune și alte cerințe de sănătate animală specifice și să ofere garanții specifice care să asigure că animalele introduse în Uniune nu pun în pericol starea de sănătate a animalelor din Uniune.

    (9)

    Cerințele generale pentru introducerea animalelor vii în Uniune, care constau într-un sistem eficient de servicii veterinare responsabile cu controlul sănătății animale, sunt îndeplinite în prezent de aceste țări terțe, teritorii și părți ale acestora enumerate în conformitate cu directivele 2002/99/CE, 2009/156/CE și 2009/158/CE.

    (10)

    Cu toate acestea, cerințele generale pentru introducerea animalelor vii în Uniune nu garantează că ungulatele sunt indemne de boli. Animalele individuale pot să transmită boli infecțioase care ar putea fi răspândite în Uniune și, prin urmare, constituie un pericol pentru sănătatea animală în Uniune. Prin urmare, ungulatele destinate unui organism, institut sau centru autorizat nu ar trebui să fie introduse în Uniune direct de la un organism, un institut sau un centru care respectă anumite cerințe și care este autorizat de către autoritatea competentă din țara terță, teritoriul sau partea acestuia în care se află.

    (11)

    Este adecvat ca lista acestor organisme, institute sau centre să fie întocmită de statul membru de destinație, în urma unei evaluări a tuturor informațiilor relevante.

    (12)

    În vederea protejării sănătății animale în Uniune, este esențial ca transporturile de ungulate introduse în Uniune și care sunt destinate organismelor, institutelor sau centrelor autorizate să fie transportate direct și fără întârziere la punctul de destinație în recipiente sigilate și ca circulația ulterioară a acestor animale pe teritoriul Uniunii să fie restricționată.

    (13)

    Pentru a aborda situații excepționale, cum ar fi situații privind problemele legate de bunăstarea animalelor, conservarea speciilor pe cale de dispariție, dezastrele naturale bruște sau tensiunile politice, în care nu este posibil să se aplice toate cerințele de sănătate animală și în special cele legate de autorizarea organismului, institutului sau centrului de origine, statele membre ar trebui să fie în măsură să introducă pe teritoriul lor anumite ungulate destinate unui organism, institut sau centru autorizate, în anumite condiții. Cu toate acestea, chiar și în astfel de cazuri, ar trebui să se solicite o autorizație pentru a asigura reducerea suficientă a riscului pentru sănătatea animală.

    (14)

    Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 206/2010 ar trebui modificat în consecință.

    (15)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (UE) nr. 206/2010 se modifică după cum urmează:

    (1)

    La articolul 1, se elimină alineatul (3).

    (2)

    Se introduce următorul articol 3a:

    „Articolul 3a

    Condiții pentru introducerea ungulatelor destinate unui organism, institut sau centru autorizat

    1.   Prin derogare de la articolul 3, autoritatea competentă a unui stat membru poate autoriza introducerea pe teritoriul său transporturi de ungulate din speciile enumerate în tabelele 1, 2 și 3 din partea 1 din anexa VI, în cazul în care loturile respective sunt destinate unui organism, institut sau centru autorizat, cu condiția îndeplinirii următoarelor cerințe:

    (a)

    autoritatea competentă a statului membru de destinație a efectuat o evaluare a riscurilor pentru sănătatea animalelor pe care fiecare din transporturi le poate prezenta pentru Uniune;

    (b)

    transporturile în cauză provin dintr-o țară terță, teritoriu sau dintr-o parte a acestora, care sunt incluse în una dintre listele prevăzute în:

    (i)

    Partea 1 din anexa I sau în partea 1 din anexa II la prezentul regulament,

    (ii)

    Decizia 2004/211/CE (7), Decizia 2007/777/CE (8), Regulamentul (CE) nr. 798/2008 (9), Regulamentul (CE) nr. 119/2009 (10), Regulamentul (UE) nr. 605/2010 (11),

    (c)

    ungulatele provin de la un organism, institut sau centru dintr-o țară terță, teritoriu sau parte a acestora, la care se face referire la litera (a), care sunt incluse în lista întocmită în conformitate cu articolul 3c;

    (d)

    ungulatele au fost ținute în carantină în instalații protejate împotriva vectorilor în spațiile organismului, institutului sau centrului menționat la litera (c) pentru perioada prevăzută în certificatele relevante;

    (e)

    ungulatele sunt transportate direct la un organism, institut sau centru autorizat în statul membru de destinație;

    (f)

    ungulatele sunt însoțite de un certificat veterinar adecvat, elaborat în conformitate cu modelul corespunzător de certificat veterinar prevăzut în tabelele 1, 2 și 3 din partea 1 din anexa VI și care figurează în partea 2 a anexei respective;

    (g)

    ungulatele respectă cerințele prevăzute în modelul de certificat veterinar menționat la litera (f).

    Statul membru de destinație informează Comisia și celelalte state membre în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală în legătură cu autorizația acordată în temeiul primului paragraf, înainte de introducerea ungulatelor pe teritoriul său.

    2.   În cazul în care circumstanțe excepționale fac imposibilă respectarea condițiilor de la alineatul (1) literele (c) și (d), autoritatea competentă a statului membru de destinație poate autoriza introducerea pe teritoriul său de ungulate din speciile enumerate în tabelele 1, 2 și 3 din partea 1 din anexa VI provenite de la alte exploatații care nu respectă cerințele prevăzute la literele respective, sub rezerva respectării cerințelor prevăzute la alineatul (1) literele (a), (b) și (e) - (g) și a îndeplinirii următoarelor condiții suplimentare:

    (a)

    o cerere de autorizare prealabilă a fost prezentată de proprietar sau de o persoană fizică care reprezintă respectivul proprietar, iar statul membru de destinație a acordat o astfel de autorizație după efectuarea unei evaluări a riscurilor care a indicat că introducerea ungulatelor în cauză pe teritoriul său nu constituie un risc pentru sănătatea animală în Uniune;

    (b)

    ungulatele au fost ținute în carantină în țara terță, teritoriul sau partea acesteia de origine sub control oficial pe durata necesară îndeplinirii condițiilor de sănătate animală stabilite în modelul de certificat veterinar menționat la litera (f):

    (i)

    într-un loc aprobat de către autoritatea competentă din țara terță, teritoriul sau parte a acesteia din care provin animalele;

    (ii)

    în conformitate cu modalitățile prevăzute în autorizație, care trebuie să prezinte cel puțin aceleași garanții ca și cele prevăzute la alineatul (1) literele (a), (b) și (e) - (g).

    În cazul în care ungulatele sunt introduse în Uniune în temeiul primului paragraf, ele trebuie să fie ținute în carantină într-un organism, institut sau centru de destinație autorizate timp de cel puțin șase luni de la momentul introducerii în Uniune, perioadă în care cerințele prevăzute la articolul 8 alineatul (1) litera (a) din Directiva 90/425/CEE a Consiliului pot fi aplicate de către autoritățile competente.

    Statul membru care autorizează introducerea ungulatelor în temeiul primului paragraf informează Comisia și celelalte state membre în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală cu privire la această autorizație, înainte de introducerea ungulatelor pe teritoriul său.

    (3)

    Se introduce următorul articol 3b:

    „Articolul 3b

    Condiții pentru intrarea pe teritoriul statelor membre, altele decât statul membru de destinație, și pentru tranzitul pe teritoriul acestora, a ungulatelor destinate unui organism, institut sau centru autorizat

    Tranzitul ungulatelor menționate la articolul 3a printr-un stat membru, altul decât statul membru de destinație, este permis numai sub rezerva autorizării de către autoritatea competentă a statului membru de tranzit. Această autorizație poate fi acordată numai pe baza unei evaluări a riscurilor efectuate de autoritatea competentă respectivă, ținând cont de informațiile care i-au fost prezentate de către statul membru de destinație.

    Statul membru de destinație informează Comisia și celelalte state membre în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, înainte de tranzit, atunci când autorizează introducerea de animale în condițiile prevăzute la articolul 3a.”

    (4)

    Se introduce următorul articol 3c:

    „Articolul 3c

    Lista organismelor, institutelor sau centrelor autorizare din țările terțe, teritoriile sau părțile acestora

    1.   În urma unei evaluări a respectării condițiilor prevăzute la alineatul (2), fiecare stat membru poate stabili o listă a organismelor, institutelor și centrelor din care, în conformitate cu articolul 3a alineatul (1), poate fi autorizată introducerea de ungulate pe teritoriul său.

    2.   Un organism, institut sau centru dintr-o țară terță, teritoriu sau parte a acesteia este inclusă în lista menționată la alineatul (1) doar în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    organismul, institutul sau centrul respectă cerințele stabilite în partea 3 din anexa VI;

    (b)

    organismul, institutul sau centrul este autorizat de către autoritatea competentă din țara terță, teritoriul sau partea acesteia în care este situat respectivul organism, institut sau centru;

    (c)

    autoritatea competentă a țării terțe, teritoriului sau a părții acesteia oferă garanții suficiente care să ateste respectarea condițiilor privind autorizarea organismelor, institutelor sau centrelor prevăzute în partea 4 din anexa VI.

    3.   Un stat membru poate include în lista menționată la alineatul (1) organisme, institute sau centre din țările terțe care sunt deja incluse într-o astfel de listă stabilită de un alt stat membru, fără să fi evaluat respectarea condițiilor prevăzute la alineatul (2).

    4.   Statele membre actualizează listele menționate la alineatul (1), ținând seama în special de orice suspendare sau retragere a aprobării acordate de autoritatea competentă a unei țări terțe, a unui teritoriu sau a unei regiuni a acesteia organismelor, institutelor sau centrelor situate în acestea și incluse în listele respective.

    5.   Statele membre pun la dispoziția publicului, prin intermediul unor pagini de internet informative, listele menționate la alineatul (1) și actualizează aceste pagini de internet informative.

    6.   Statele membre comunică Comisiei adresele de internet ale paginilor de internet informative.”

    (5)

    Articolul 4 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 4

    Condiții aplicabile centrelor de colectare pentru anumite transporturi de ungulate

    1.   Transporturile de ungulate care conțin animale vii provenind din mai multe exploatații sunt introduse în Uniune doar dacă sunt constituite în centre de colectare autorizate de către autoritatea competentă din țara terță, teritoriul sau parte a acesteia din care provin animalele în conformitate cu cerințele stabilite în anexa I partea 5.

    2.   Transporturile de ungulate introduse în Uniune în conformitate cu articolul 3a sau articolul 6 nu provin din mai multe exploatații și nu sunt constituite în centre de colectare”.

    (6)

    La articolul 8, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b)

    descărcate sau, în cazul în transportului pe calea aerului, mutate într-o altă aeronavă sau transportate cu mijloace de transport rutier, feroviar sau deplasate în mers printr-o țară terță, un teritoriu sau o parte a acesteia care nu este autorizată pentru importul animalelor respective în Uniune.”

    (7)

    La articolul 11, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „1.   După introducerea în Uniune, transporturile de ungulate, altele decât cele menționate la articolul 3a, sunt transportate fără întârziere în mijloace de transport protejate împotriva vectorilor către exploatația de destinație.

    Aceste ungulate rămân în exploatația respectivă pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile, în afara cazului în care sunt expediate direct către un abator.”

    (8)

    Se introduce următorul articol 13a:

    „Articolul 13a

    Condiții care trebuie aplicate în urma introducerii unor transporturi de ungulate destinate unor organisme, institute sau centre autorizate

    1.   În urma introducerii lor în Uniune, transporturile de ungulate destinate organismelor, institutelor sau centrelor autorizate sunt transportate fără întârziere către organismul, institutul sau centrul autorizat de destinație în mijloace de transport protejate împotriva vectorilor și construite astfel încât animalele să nu poată scăpa, iar materiile fecale, urina, litiera, nutrețul, deșeurile sau orice alte materiale să nu se scurgă sau să cadă din vehicul sau container în timpul transportului.

    2.   Animalele trebuie ținute în carantină în instalații protejate împotriva vectorilor la sediul organismului, institutului sau centrului autorizat din statul membru de destinație pentru o perioadă de minimum 30 de zile. După perioada de carantină de 30 de zile, este posibil ca animalele să fie deplasate la un alt organism, institut sau centru autorizat.

    3.   Animalele introduse într-un organism, institut sau centru autorizat pot fi transportate numai către o destinație, alta decât un organism, institut sau centru autorizat în următoarele condiții:

    (a)

    au trecut cel puțin șase luni de la momentul introducerii în Uniune, și

    (b)

    deplasarea este realizată în conformitate cu punctul 4 din anexa C la Directiva 92/65/CEE.

    4.   Prin derogare de la alineatul (3), animalele pot părăsi un organism, institut sau centru autorizat înainte de expirarea perioadei de șase luni menționate la alineatul respectiv, numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    animalele sunt exportate către o țară terță, un teritoriu sau o regiune a acesteia;

    (b)

    în scopul exportării lor menționate la litera (a), animalele sunt transportate în mijloace de transport care sunt protejate împotriva vectorilor și construite astfel încât animalele să nu poată scăpa, iar materiile fecale, urina, litiera, nutrețul, deșeurile sau orice alte materiale să nu poată zbura sau cădea din vehicul sau container în timpul transportului.”

    (9)

    Se adaugă anexa VI, al cărei text figurează în anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 14 august 2013.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 139, 30.4.2004, p. 321.

    (2)  JO L 73, 20.3.2010, p. 1.

    (3)  JO L 268, 14.9.1992, p. 54.

    (4)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

    (5)  JO L 192, 23.7.2010, p. 1.

    (6)  JO L 343, 22.12.2009, p. 74.

    (7)  JO L 73, 11.3.2004, p. 1.

    (8)  JO L 312, 30.11.2007, p. 49.

    (9)  JO L 226, 23.8.2008, p. 1.

    (10)  JO L 39, 10.2.2009, p. 12.

    (11)  JO L 175, 10.7.2010, p. 1.”


    ANEXĂ

    „ANEXA VI

    PARTEA 1

    Tabelul 1

     

    „RUM-A”

    :

    Model de certificat veterinar pentru animalele din speciile enumerate în continuare care sunt originare din și destinate unui organism, institut sau centru autorizat.

    Ordin

    Familie

    Gen/specie

    Artiodactyla

    Antilocapridae

    Antilocapra ssp.

    Bovidae

    Addax ssp., Aepyceros ssp., Alcelaphus ssp., Ammodorcas ssp., Ammotragus ssp., Antidorcas ssp., Antilope ssp., Bison ssp., Bos ssp. (inclusiv Bibos, Novibos, Poephagus), Boselaphus ssp., Bubalus ssp. (inclusiv anoa), Budorcas ssp., Capra ssp., Cephalophus ssp., Connochaetes ssp., Damaliscus ssp. (inclusiv Beatragus), Dorcatragus ssp., Gazella ssp., Hemitragus ssp., Hippotragus ssp., Kobus ssp., Litocranius ssp., Madoqua ssp., Naemorhedus ssp. (inclusiv Nemorhaedus și Capricornis), Neotragus ssp., Oreamnos ssp., Oreotragus ssp., Oryx ssp., Ourebia ssp., Ovibos ssp., Ovis ssp., Patholops ssp., Pelea ssp., Procapra ssp., Pseudois ssp., Pseudoryx ssp., Raphicerus ssp., Redunca ssp., Rupicapra ssp., Saiga ssp., Sigmoceros-Alecelaphus ssp., Sylvicapra ssp., Syncerus ssp., Taurotragus ssp., Tetracerus ssp., Tragelaphus ssp. (inclusiv Boocerus).

    Camelidae

    Camelus ssp., Lama ssp., Vicugna ssp.

    Cervidae

    Alces ssp., Axis-Hyelaphus ssp., Blastocerus ssp., Capreolus ssp., Cervus-Rucervus ssp., Dama ssp., Elaphurus ssp., Hippocamelus ssp., Hydropotes ssp., Mazama ssp., Megamuntiacus ssp., Muntiacus ssp., Odocoileus ssp., Ozotoceros ssp., Pudu ssp., Rangifer ssp.

    Giraffidae

    Giraffa ssp., Okapia ssp.

    Moschidae

    Moschus ssp.

    Tragulidae

    Hyemoschus ssp., Tragulus-Moschiola ssp.


    Tabelul 2

     

    „SUI-A”

    :

    Model de certificat veterinar pentru animalele din speciile enumerate în continuare care sunt originare din și destinate unui organism, institut sau centru autorizat.

    Ordin

    Familie

    Gen/specie

    Artiodactyla

    Suidae

    Babyrousa ssp., Hylochoerus ssp., Phacochoerus ssp., Potamochoerus ssp., Sus ssp.

    Tayassuidae

    Catagonus ssp., Pecari-Tayassu ssp.

     

    Hippopotamidae

    Hexaprotodon-Choeropsis ssp., Hippopotamus ssp.


    Tabelul 3

     

    "TRE-A"

    :

    Model de certificat veterinar pentru animalele din speciile enumerate în continuare care sunt originare din și destinate unui organism, institut sau centru autorizat.

    Ordinul

    Familia

    Genul/specia

    Perissodactyla

    Tapiridae

    Tapirus ssp.

     

    Rhinocerotidae

    Ceratotherium ssp., Dicerorhinus ssp., Diceros ssp., Rhinoceros ssp.

    Proboscidea

    Elephantidae

    Elephas ssp., Loxodonta ssp.

    PARTEA 2

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    Image

    PARTEA 3

    Cerințe privind organismele, institutele sau centrele din țări terțe

    Organismul, institutul sau centrul dintr-o țară terță trebuie:

    (a)

    să fie delimitat clar și separat de mediul înconjurător;

    (b)

    să dispună de mijloace corespunzătoare pentru a captura, închide și izola animalele; să dețină instalații de carantină corespunzătoare și să urmeze proceduri standard de funcționare autorizate pentru animalele care provin din surse necunoscute;

    (c)

    să aibă o structură de protecție împotriva vectorilor care respectă următoarele cerințe:

    (i)

    dispune de bariere fizice adecvate la punctele de intrare și ieșire;

    (ii)

    orificiile unității protejate împotriva vectorilor sunt controlate împotriva vectorilor prin site de dimensiuni adecvate, care trebuie impregnate cu regularitate cu un insecticid aprobat conform instrucțiunilor producătorilor;

    (iii)

    supravegherea și controlul vectorilor sunt efectuate în interiorul și în jurul structurii de protecție împotriva vectorilor;

    (iv)

    sunt luate măsuri pentru limitarea sau eliminarea ariilor de reproducere a vectorilor din vecinătatea structurii protejate împotriva vectorilor;

    (v)

    sunt puse în practică proceduri operaționale standard, inclusiv descrieri ale sistemelor de rezervă și de alarmă, pentru operarea unității protejate împotriva vectorilor și pentru transportul animalelor până la locul de încărcare;

    (d)

    să păstreze, pentru o perioadă de minimum zece ani, registre actualizate care să indice:

    (i)

    numărul și identitatea (vârsta, sexul, specia și datele de identificare individuală, după caz) a animalelor din fiecare specie prezentă în exploatațiile lor;

    (ii)

    numărul și identitatea (vârsta, sexul, specia și datele de identificare individuală, după caz) a animalelor care vin în exploatațiile lor sau le părăsesc, împreună cu informațiile cu privire la locul de origine sau destinație, mijloacele de transport și starea de sănătate a animalelor respective;

    (iii)

    rezultatele analizelor de sânge sau ale oricăror alte proceduri de diagnosticare efectuate pe animale în exploatațiile lor;

    (iv)

    cazurile de boală și, acolo unde este cazul, tratamentul administrat;

    (v)

    rezultatele inspecțiilor post-mortem ale animalelor moarte în exploatațiile lor, inclusiv ale animalelor născute moarte;

    (vi)

    constatările făcute în toate perioadele de izolare sau de carantină;

    (e)

    să fie indemne de bolile enumerate în anexa A la Directiva 92/65/CEE sau menționate în certificatele veterinare pentru speciile relevante prevăzute în partea 2 din anexa VI la prezentul regulament, cel puțin în ultimii trei ani, după cum reiese din registrele ținute în conformitate cu litera (d) și din rezultatele testelor clinice și de laborator efectuate pe animale în exploatațiile lor;

    (f)

    fie să fi desemnat un laborator autorizat de autoritatea competentă, care să efectueze inspecții post-mortem, fie să dispună de unul sau mai multe spații în care pot fi efectuate aceste inspecții sub autoritatea medicului veterinar autorizat;

    (g)

    să asigure eliminarea carcaselor de animale moarte ca urmare a unei boli sau care sunt eutanasiate;

    (h)

    să își asigure, prin contract sau instrument juridic, serviciile unui medic veterinar autorizat de autoritatea competentă și care acționează sub controlul acesteia, care trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele sarcini:

    (i)

    se asigură că supravegherea corespunzătoare a bolii și măsurile de control sunt aplicate în organismul, institutul sau centrul respectiv. Astfel de măsuri trebuie să fie aprobate de către autoritatea competentă din țara terță, teritoriul sau partea acesteia în care este situat organismul, institutul sau centrul, luând în considerare situația bolii, și trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:

    un plan anual de monitorizare a bolilor, inclusiv măsurile corespunzătoare de control în ceea ce privește zoonozele animalelor prezente în exploatație,

    testele clinice, de laborator și post-mortem pentru animalele suspectate de a fi infectate cu boli transmisibile și zoonoze,

    vaccinarea animalelor receptive la boli infecțioase și zoonoze;

    (ii)

    se asigură că orice moarte suspectă sau prezența oricărui simptom care duce la presupunerea că animalele au contractat una sau mai multe din bolile enumerate în anexa A la Directiva 92/65/CEE sau menționate în certificatele veterinare pentru speciile relevante prevăzute în partea 2 din anexa VI la prezentul regulament sunt notificate fără întârziere autorității competente, în cazul în care această boală este cu declarare obligatorie în țara terță, teritoriul sau partea acesteia în cauză;

    (iii)

    se asigură că animalele care intră au fost puse în carantină, după caz, în conformitate cu instrucțiunile date de autoritatea competentă;

    (iv)

    asigură conformitatea cu cerințele de sănătate animală pe care animalele trebuie să le îndeplinească pentru a fi introduse în Uniune.

    PARTEA 4

    Condiții privind autorizarea organismelor, institutelor sau centrelor din țări terțe

    1.

    Aprobările trebuie să fie acordate numai acelor organisme, institute sau centre care îndeplinesc cerințele stabilite în partea 3.

    2.

    În cazul în care este necesară o protecție împotriva vectorilor, autorizarea unei structuri ca protejată împotriva vectorilor trebuie să fie acordată doar în cazul îndeplinirii condițiilor menționate în partea 3 litera (c). Pentru acordarea aprobării, autoritatea competentă trebuie să verifice de cel puțin trei ori pe parcursul perioadei de protecție necesare (la începutul, în timpul și la sfârșitul perioadei) eficacitatea măsurilor de protecție împotriva vectorilor prin intermediul unei capcane pentru vectori amplasate în interiorul structurii protejate împotriva vectorilor.

    3.

    Fiecărui organism, institut sau centru autorizat trebuie să i se atribuie un număr de autorizare.

    4.

    Autorizarea trebuie să fie menținută numai în măsura în care următoarele condiții continuă să fie îndeplinite:

    exploatațiile se află sub controlul unui medic veterinar oficial, care trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele sarcini:

    (i)

    inspectează exploatațiile organismului, institutului sau centrului cel puțin o dată pe an;

    (ii)

    auditează activitatea medicului veterinar menționat în partea 3 litera (h) și punerea în aplicare a planului anual de monitorizare a bolii menționat la litera (h) punctul (i) prima liniuță;

    (iii)

    asigură respectarea dispozițiilor prevăzute în părțile 3 și 4;

    (iv)

    verifică dacă:

    sunt respectate cerințele de sănătate animală pe care animalele trebuie să le îndeplinească pentru a fi introduse în Uniune.

    rezultatele testelor clinice, post-mortem și de laborator pe animale au evidențiat vreun semn al bolilor menționate în anexa A la Directiva 92/65/CEE sau al celor menționate în certificatele veterinare pentru speciile relevante prevăzute în partea 2 din anexa VI la prezentul regulament.

    5.

    Autorizația trebuie să fie retrasă în cazul în care autoritatea competentă consideră că cerințele menționate la partea 3 nu mai sunt îndeplinite.

    6.

    În caz de notificare a unor suspiciuni privind prezența uneia dintre bolile menționate în anexa A la Directiva 92/65/CEE sau a celor menționate în certificatele veterinare pentru speciile relevante prevăzute în partea 2 din anexa VI la prezentul regulament, autoritatea competentă trebuie să suspende autorizarea organismului, institutului sau centrului până când suspiciunea este înlăturată în mod oficial. În funcție de boala suspectată și de riscul de transmitere a acesteia, suspendarea se poate aplica întregului organism, institut sau centru sau numai anumitor categorii de animale receptive la boala respectivă. Autoritatea competentă trebuie să se asigure că sunt luate măsurile necesare pentru a confirma sau a exclude suspiciunea și pentru a evita orice răspândire a bolii.

    7.

    În cazul în care boala suspectată menționată la alineatul (6) este confirmată, autorizația organismului, institutului sau a centrului trebuie să fie retrasă.

    8.

    În cazul în care autorizarea unui organism, institut sau centru a fost retrasă, aceasta trebuie să fie reacordată doar în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)

    boala și sursa infecției au fost eradicate în spațiile organismului, ale institutului sau centrului în cauză;

    (b)

    spațiile organismului, institutului sau centrului în cauză au fost curățate și dezinfectate în mod corespunzător;

    (c)

    organismul, institutul sau centrul în cauză este în conformitate cu cerințele prevăzute la literele (a) — (d) și (f) — (h) din partea 3.

    9.

    Autoritatea competentă care a autorizat organismul, institutul sau centrul trebuie să informeze statele membre care au inclus organismul, institutul sau centrul pe lista lor de organisme, institute și centre autorizate cu privire la suspendarea, retragerea sau reacordarea acestei autorizații.”


    Top