Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007A0329(01)

    Avizul Consiliului din 27 februarie 2007 privind programul de convergență actualizat al Slovaciei pentru perioada 2006-2009

    JO C 72, 29.3.2007, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    29.3.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 72/1


    AVIZUL CONSILIULUI

    din 27 februarie 2007

    privind programul de convergență actualizat al Slovaciei pentru perioada 2006-2009

    (2007/C 72/01)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice (1), în special articolul 9 alineatul (3),

    având în vedere recomandarea Comisiei,

    după consultarea Comitetului economic și financiar,

    EMITE PREZENTUL AVIZ:

    (1)

    La 27 februarie 2007 Consiliul a examinat programul de convergență actualizat al Slovaciei pentru perioada 2006-2009.

    (2)

    Scenariul macroeconomic care stă la baza programului preconizează o ameliorare a nivelului de creștere a PIB-ului în termeni reali de la 6,6 % în 2006 la 7,1 % în 2007, urmată de o diminuare până la 5,5 % în 2008, respectiv 5,1 % în 2009. Fiind evaluat în funcție de informațiile disponibile în prezent, acest scenariu pare a fi bazat pe ipoteze de creștere prudente pentru anul 2006 și pe ipoteze de creștere plauzibile pentru restul perioadei programului. Previziunile programului referitoare la inflație se prezintă, de asemenea, ca fiind realiste.

    (3)

    Pentru 2006, excedentul bugetar al administrației publice este estimat la 3,4 % din PIB în conformitate cu previziunile din toamna anului 2006 ale serviciilor Comisiei, în comparație cu nivelul de 4,2 % din PIB prevăzut de precedenta actualizare a programului de convergență. Randamentul mai mare se datorează unui PIB mult mai puternic, unei creșteri a ocupării forței de muncă, precum și unui nivel mai scăzut față de estimări al cheltuielilor cu dobânzile și al costurilor de reformă a sistemului de pensii. Cu toate acestea, o parte din veniturile suplimentare datorate creșterii surprinzătoare au fost mai degrabă cheltuite decât alocate pentru a accelera reducerea deficitului.

    (4)

    La fel ca în actualizarea precedentă, scopul principal al strategiei bugetare pe termen mediu din cadrul noului program este asigurarea viabilității pe termen lung a finanțelor publice, în 2010, în special prin îndeplinirea obiectivului pe termen mediu (OTM) pentru poziția bugetară a unui sold structural (adică soldul bugetar ajustat ciclic, exceptând măsurile punctuale și alte măsuri temporare) de -0,9 % din PIB. În conformitate cu programul, deficitul principal ar trebui să descrească treptat de la 3,7 % din PIB în 2006 la 1,9 % din PIB în 2009, iar deficitul primar de la 1,9 % din PIB în 2006 la 0,2 % din PIB în 2009. Consolidarea fiscală prevăzută se bazează pe restricționarea atât a cheltuielilor curente, cât și a celor de capital (scăderea ponderii cheltuielilor cu aproape 3

    Formula

    puncte procentuale din PIB), restricționare care nu este integral contrabalansată de scăderea ponderii veniturilor (1

    Formula

    puncte procentuale). În comparație cu actualizarea precedentă, noul program confirmă încadrarea proiectată într-un scenariu macroeconomic mai favorabil.

    (5)

    Se preconizează o îmbunătățire a soldului structural calculat în conformitate cu metodologia convenită de comun acord de la aproximativ -3,5 % din PIB în 2006 la aproximativ -2,5 % din PIB în 2009. La fel ca în actualizarea precedentă, obiectivul pe termen mediu (OTM) pentru poziția bugetară prezentată în program este realizarea unui nivel al deficitului structural aflat puțin sub 1 % din PIB, pe care programul nu își propune să îl îndeplinească pe perioada de programare, ci până în 2010. Deoarece OTM-ul este mai ambițios decât pragul minim (estimat la un deficit de aproape 2 % din PIB), îndeplinirea acestuia ar trebui să determine asigurarea unei marje de siguranță față de apariția unui deficit excesiv. OTM-ul se încadrează în limitele indicate pentru statele membre din zona euro și MCS II în Pactul de stabilitate și creștere și în codul de conduită, reflectând în mod adecvat ponderea datoriei și creșterea medie a producției potențiale pe termen lung.

    (6)

    Riscurile care ar putea afecta proiecțiile bugetare se prezintă ca fiind limitate. Riscurile care privesc scenariul macroeconomic sunt, în mare parte, neutre, în timp ce previziunile fiscale par a se baza, în ansamblu, pe ipoteze prudente. Consolidarea fiscală prevăzută în program se sprijină în mod substanțial pe restricționarea cheltuielilor, însă programul nu furnizează informații suficiente privind măsurile de susținere în acest sens (după 2007); în plus, nu s-a impus o schemă obligatorie asupra cheltuielilor pe termen mediu. Pe de altă parte, Slovacia și-a creat un istoric favorabil al realizărilor în anii recenți, deși atingerea obiectivelor bugetare a fost facilitată de o creștere mai mare și de o absorbție a fondurilor UE mai scăzută decât cele estimate.

    (7)

    Ținând seama de această evaluare a riscurilor, orientarea bugetară din program pare a se încadra, în mare parte, în liniile corecției deficitului excesiv până în 2007, astfel cum a fost recomandată de Consiliu. Cu toate acestea, ar trebui consolidată strategia de ajustare în termeni structurali pe perioada de corectare, date fiind revizuirea în sens ascendent a perspectivelor de creștere și conjunctura economică favorabilă. În anii următori, orientarea bugetară a programului nu pare să asigure o marjă de siguranță suficientă pentru a evita depășirea pragului de deficit de 3 % din PIB, în condițiile unor fluctuații macroeconomice normale. Mai mult, aceasta s-ar putea dovedi insuficientă pentru a asigura atingerea OTM în 2010, astfel cum se prevede în program. În anii care urmează corectării deficitului excesiv, ritmul de ajustare care ar determina îndeplinirea OTM-ului stabilit de program ar trebui consolidat pentru a se încadra în liniile Pactului de stabilitate și creștere, în care se stipulează că, pentru statele membre din zona euro și MCS II, îmbunătățirea anuală a soldului structural trebuie să fie de 0,5 % din PIB, ca punct de referință, și că ajustarea trebuie să aibă valori mai ridicate în conjuncturi economice favorabile. În special, se estimează o îmbunătățire a soldului structural de numai aproximativ

    Formula

    % din PIB între anii 2007 și 2009, perioadă pentru care se preconizează o conjunctură economică favorabilă.

    (8)

    Conform estimărilor, datoria publică brută a atins 33,1 % din PIB în 2006, cu mult sub valoarea de referință de 60 % din PIB, prevăzută de tratat. În program se preconizează scăderea ponderii datoriei cu 3,4 puncte procentuale pe perioada de programare.

    (9)

    Impactul bugetar pe termen lung al îmbătrânirii populației în Slovacia este mai scăzut decât media din UE, cheltuielile cu pensiile fiind influențate de reforma recentă a sistemului de pensii, care reflectă o creștere limitată comparativ cu multe alte țări. Poziția bugetară inițială constituie un risc pentru viabilitatea finanțelor publice, chiar înainte de a lua în considerare impactul bugetar pe termen lung al îmbătrânirii populației. De aceea, consolidarea finanțelor publice ar contribui la reducerea riscurilor pentru viabilitatea finanțelor publice. În ansamblu, Slovacia pare a se confrunta cu un risc mediu în ceea ce privește viabilitatea finanțelor publice.

    (10)

    Programul de convergență nu conține o evaluare calitativă a impactului general al raportului din octombrie 2006 privind punerea în aplicare a programului național de reformă în cadrul strategiei fiscale pe termen mediu. Acesta furnizează totuși informații privind costurile sau economiile bugetare directe asociate principalelor reforme prevăzute de programul național de reformă, iar previziunile sale bugetare par să ia în considerare implicațiile acțiunilor subliniate în programul național de reformă asupra finanțelor publice. Măsurile din domeniul finanțelor publice menționate în programul de convergență se prezintă ca nefiind în deplină conformitate cu cele prevăzute în programul național de reformă. În special, cheltuielile prioritare enumerate în program sunt, cu excepția educației, diferite de provocările majore identificate în programul național de reformă. În plus, sprijinul semnificativ pentru educație indicat în programul național de reformă nu reiese în mod evident din bugetul pentru 2007 sau din programul de convergență.

    (11)

    Strategia bugetară din program este în mare măsură conformă cu orientările generale de politică economică cuprinse în orientările integrate pentru perioada 2005-2008.

    (12)

    În ceea ce privește cerințele informaționale prevăzute în codul de conduită pentru programele de stabilitate și convergență, programul furnizează toate datele obligatorii, precum și cea mai mare parte din datele opționale (2).

    Consiliul consideră că programul se încadrează în liniile corecției deficitului excesiv până în 2007, dar prevede un progres limitat către OTM după această dată.

    Având în vedere evaluarea de mai sus și în temeiul recomandării emise la 5 iulie 2004 în conformitate cu articolul 104 alineatul (7), Consiliul invită Slovacia să întreprindă următoarele măsuri:

    (i)

    să exploateze perspectivele de creștere puternică pentru a stimula ajustarea structurală, în scopul de a asigura corectarea deficitului excesiv până în 2007, cu o marjă mai mare, și să accelereze înaintarea către realizarea OTM; și

    (ii)

    să consolideze caracterul obligatoriu al plafoanelor cheltuielilor pe termen mediu pentru administrația publică centrală.

    Tabel comparativ al principalelor previziuni macroeconomice și budgetare

     

    2005

    2006

    2007

    2008

    2009

    PIB real

    (variație în %)

    PC decembrie 2006

    6,1

    6,6

    7,1

    5,5

    5,1

    COM noiembrie 2006

    6,0

    6,7

    7,2

    5,7

    n.a.

    PC decembrie 2005

    5,1

    5,4

    6,1

    5,6

    n.a.

    Inflație IAPC

    (%)

    PC decembrie 2006

    2,8

    4,4

    3,1

    2,0

    2,4

    COM noiembrie 2006

    2,8

    4,5

    3,4

    2,5

    n.a.

    PC decembrie 2005

    2,2

    1,5

    2,2

    2,5

    n.a.

    Diferență de producție

    (% din PIB potențial)

    PC decembrie 2006  (3)

    – 2,2

    – 0,9

    1,0

    1,6

    1,9

    COM noiembrie 2006 (7)

    – 2,0

    – 0,7

    1,1

    1,6

    n.a.

    PC decembrie 2005  (3)

    – 1,6

    – 1,1

    0,1

    0,8

    n.a.

    Sold al administrației publice (8)

    (% din PIB)

    PC decembrie 2006

    – 3,1

    – 3,7

    – 2,9

    – 2,4

    – 1,9

    COM noiembrie 2006

    – 3,1

    – 3,4

    – 3,0

    – 2,9

    n.a.

    PC decembrie 2005

    – 4,9

    – 4,2

    – 3,0

    – 2,7

    n.a.

    Sold primar (8)

    (% din PIB)

    PC decembrie 2006

    – 1,4

    – 1,9

    – 0,9

    – 0,6

    – 0,2

    COM noiembrie 2006

    – 1,4

    – 1,7

    – 1,1

    – 0,9

    n.a.

    PC decembrie 2005

    – 3,1

    – 2,3

    – 1,1

    – 0,8

    n.a.

    Sold bugetar ajustat ciclic (8)

    (% din PIB)

    PC decembrie 2006  (3)

    – 2,4

    – 3,4

    – 3,2

    – 2,9

    – 2,5

    COM noiembrie 2006

    – 2,5

    – 3,2

    – 3,3

    – 3,3

    n.a.

    PC decembrie 2005  (3)

    – 4,4

    – 3,9

    – 3,0

    – 2,9

    n.a.

    Sold structural (4)  (8)

    (% din PIB)

    PC decembrie 2006  (5)

    – 1,6

    – 3,5

    – 3,2

    – 2,9

    – 2,5

    COM noiembrie 2006 (6)

    – 1,7

    – 3,3

    – 3,3

    – 3,3

    n.a.

    PC decembrie 2005

    – 3,6

    – 3,9

    – 3,1

    – 2,9

    n.a.

    Datorie publică brută (8)

    (% din PIB)

    PC decembrie 2006

    34,5

    33,1

    31,8

    31,0

    29,7

    COM noiembrie 2006

    34,5

    33,0

    31,6

    31,0

    n.a.

    PC decembrie 2005

    33,7

    35,5

    35,2

    36,2

    n.a.

    Programul de convergență (PC); Previziunile economice ale serviciilor Comisiei din toamna 2006 (COM); Calculele serviciilor Comisiei.


    (1)  JO L 209, 2.8.1997, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1055/2005 (JO L 174, 7.7.2005, p. 1). Documentele la care se face referire în textul de faţă pot fi găsite pe următorul site web:

    http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

    (2)  În special, nu sunt furnizate date despre cheltuielile administraţiilor publice pe funcţii pentru anul 2009.

    (3)  Calculele serviciilor Comisiei pe baza informațiilor din program.

    (4)  Sold ajustat ciclic (ca în rândurile precedente), cu excepția măsurilor punctuale și a altor măsuri temporare.

    (5)  Măsuri punctuale și alte măsuri temporare preluate din program (0,8 % din PIB în 2005 — de creștere a deficitului; 0,1 % în 2006 — de reducere a deficitului).

    (6)  Măsuri punctuale și alte măsuri temporare preluate din previziunile din toamna anului 2006 ale serviciilor Comisiei (0,9 % din PIB în 2005 — de creștere a deficitului; 0,1 % în 2006 — de reducere a deficitului).

    (7)  Pe baza unei creșteri potențiale estimate de 5,2 %, 5,3 %, 5,3 %și respectiv 5,2 %, în perioada 2005-2008.

    (8)  Din octombrie 2006, Slovacia a pus în aplicare decizia Eurostat din 2 martie 2004 privind clasificarea sistemelor de pensii finanțate din pilonul al doilea. Datele privind administrațiile publice provenind din actualizarea precedentă au fost ajustate corespunzător, astfel încât să faciliteze compararea cu noua actualizare și cu previziunile serviciilor Comisiei din toamna anului 2006.

    Sursa:

    Programul de convergență (PC); Previziunile economice ale serviciilor Comisiei din toamna 2006 (COM); Calculele serviciilor Comisiei.


    Top