Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005R2067

    Regulamentul (CE) nr. 2067/2005 al Comisiei din 16 decembrie 2005 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 92/2005 privind alte modalități de eliminare și de utilizare a subproduselor de origine animalăText cu relevanță pentru SEE.

    JO L 331, 17.12.2005, p. 12–15 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 327M, 5.12.2008, p. 516–521 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/03/2011; abrogare implicită prin 32011R0142

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/2067/oj

    03/Volumul 67

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    218


    32005R2067


    L 331/12

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 2067/2005 AL COMISIEI

    din 16 decembrie 2005

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 92/2005 privind alte modalități de eliminare și de utilizare a subproduselor de origine animală

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitar-veterinare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (1), în special articolul 4 alineatul (2) litera (e), articolul 5 alineatul (2) litera (g), articolul 6 alineatul (2) litera (i) și articolul 32 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 stabilește norme privind modalitățile de eliminare și formele de utilizare a subproduselor de origine animală. Regulamentul menționat prevede, de asemenea, posibilitatea de a aproba moduri de eliminare suplimentare și alte modalități de utilizare a subproduselor de origine animală, după consultarea comitetului științific în cauză.

    (2)

    Bazându-se pe avizele formulate de Comitetul științific director și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor generale și a cerințelor generale ale legislației în domeniul alimentelor, de înființare a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței alimentelor (2), Comisia a aprobat, în acea zi, cinci procedee, precum și alte modalități de eliminare sau de utilizare a subproduselor de origine animală.

    (3)

    Pe baza informațiilor suplimentare furnizate de solicitanți după adoptarea Regulamentului (CE) nr. 92/2005 al Comisiei din 19 ianuarie 2005 de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2005 al Parlamentului European și al Consiliului privind modul de eliminare sau utilizare a subproduselor de origine animală și de modificare a anexei VI a acestuia privind prelucrarea generatoare de biogaz și prelucrarea grăsimilor topite (3), EFSA a emis, la 22 aprilie 2004, și, respectiv, la 2 iunie 2004, avize privind combustia de seu într-un cazan termic și privind procedeul de producere de biodiesel ca fiind mijloace sigure de eliminare a materiilor din categoria 1.

    (4)

    Ținând seama de această evaluare a EFSA, procedeul de producere de biodiesel se poate, de asemenea, considera ca o modalitate sigură de eliminare și de utilizare a materiilor din categoria 1. În consecință, Regulamentul (CE) nr. 92/2005 ar trebui modificat în acest sens.

    (5)

    De asemenea, EFSA a concluzionat în ceea ce privește combustia seului într-un cazan termic, că aceasta se poate considera ca o modalitate sigură de eliminare și de utilizare a subproduselor de origine animală. Condițiile în care procedeul se consideră sigur sunt luate în considerare printr-o modificare suplimentară a regulamentului. Grăsimile prelucrate în conformitate cu parametrii procedeului trebuie să poată fi transferate către alte unități pentru a fi arse, în vederea evitării problemelor generate prin acumularea de materii finale în unitățile existente. Se aplică norme stricte pentru separarea între combustie, pe de o parte, și prelucrarea produselor alimentare și a alimentelor pentru animale, pe de altă parte.

    (6)

    Progresele tehnice au determinat dezvoltarea unui anumit număr de noi parametri pentru etapele finale ale procedeelor de producție de biodiesel și de combustie de seu într-un cazan termic. Atâta timp cât una din metodele de prelucrare prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 s-a aplicat anterior, autoritățile competente ale statelor membre trebuie să poată aproba acești parametri de procedeu modificați.

    (7)

    Aprobarea și punerea în aplicare a acestor alte procedee nu ar trebui să aducă atingere celorlalte dispoziții juridice comunitare aplicabile, în special legislației privind mediul. În consecință, se poate elimina solicitarea de sisteme de epurare a gazelor din procedeele de hidroliză alcalină și de producție de biodiesel.

    (8)

    Dat fiind că procedeul său de fabricație este sigur și în scopul de a facilita utilizarea sa în calitate de combustibil de substituire, nu ar trebui să fie necesar să se marcheze biodieselul.

    (9)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CE) nr. 92/2005 se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 1, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc după cum urmează:

    „(1)   Procedeul de hidroliză alcalină, astfel cum a fost definit în anexa I, procedeul de producție de biogaz prin hidroliză la presiune înaltă astfel cum a fost definit în anexa III, procedeul de producție de biodiesel astfel cum a fost definit în anexa IV, precum și procedeul de combustie a grăsimilor animale într-un cazan termic, astfel cum a fost definit în anexa VI sunt aprobate și pot fi autorizate de autoritatea competentă în vederea prelucrării și eliminării materiilor din categoria 1.

    (2)   Autoritatea competentă poate autoriza utilizarea altor parametri pentru etapa procedeului de producție de biodiesel prevăzută la punctul 1 litera (b) punctul (i) din anexa IV și pentru etapa procedeului de combustie a grăsimilor animale într-un cazan termic prevăzută la punctul 1 litera (c) punctul (i) din anexa VI, cu condiția ca acești parametri să garanteze o reducere echivalentă a riscurile pentru sănătatea publică și pentru sănătatea animală.”

    2.

    Articolul 2 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 2

    Procedeele de hidroliză alcalină, de hidroliză la temperatură ridicată și la presiune înaltă, de producere de biogaz prin hidroliză la presiune înaltă, de producere de biodiesel, de gazeificare Brookes și de combustie de grăsimi animale într-un cazan termic, astfel cum sunt definite în anexele I-VI, sunt aprobate și pot fi autorizate de autoritatea competentă pentru tratarea și utilizarea sau eliminarea materiilor din categoriile 2 sau 3. Autoritatea competentă poate autoriza utilizarea altor parametri pentru etapa procedeului de producere de biodiesel prevăzută la punctul 1 litera (b) punctul (i) din anexa IV și pentru etapa procedeului de combustie a grăsimilor animale într-un cazan termic prevăzută la punctul 1 litera (c) punctul (i) din anexa VI, cu condiția ca acești parametri să garanteze o reducere echivalentă a riscurilor pentru sănătatea publică sau sănătatea animală.”

    3.

    În titlu și la articolul 3 prima teză se înlocuiește „anexele I-V” cu „anexele I-VI”.

    4.

    Articolul 4 se modifică după cum urmează:

    (a)

    La alineatul (1), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   Materiile finale, cu excepția biodieselului produs în conformitate cu anexa IV, sunt marcate în mod permanent, printr-un miros, atunci când aceasta este posibil din punct de vedere tehnic, în conformitate cu capitolul I punctul 8 din anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002.”

    (b)

    Se adaugă alineatul (5) după cum urmează:

    „(5)   Cu toate acestea, subprodusele de origine animală provenite din materii tratate în conformitate cu anexa IV pot fi utilizate în scopurile prevăzute în prezenta anexă.”

    5.

    Anexele I, III și IV se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament și se adaugă anexa VI.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 16 decembrie 2005.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 273, 10.10.2002, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 416/2005 al Comisiei (JO L 66, 12.3.2005, p. 10).

    (2)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1642/2003 (JO L 245, 29.9.2003, p. 4).

    (3)  JO L 19, 21.1.2005, p. 27.


    ANEXĂ

    Anexele la Regulamentul (CE) nr. 92/2005 se modifică după cum urmează:

    1.

    Punctul 3 litera (b) din anexa I se elimină.

    2.

    Punctul 2 litera (b) din anexa III se înlocuiește cu următorul text:

    „(b)

    Biogazul produs în cursul procedeului este ars rapid în aceeași uzină la cel puțin 900 °C, pe urmă răcit rapid («quench»).”

    3.

    Punctul 1 din anexa IV se modifică după cum urmează:

    (a)

    litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b)

    tratamentul grăsimilor prelucrate se continuă prin una din următoarele metode:

    (i)

    un procedeu prin care grăsimile prelucrate sunt separate de proteine, impuritățile insolubile fiind eliminate pentru ca nivelul lor să nu reprezinte mai mult de 0,1 % din greutate, prin care, ulterior, grăsimile sunt supuse unui proces de esterificare și de transesterificare. Cu toate acestea, esterificarea nu este cerută pentru grăsimile prelucrate derivate din materii din categoria 3. Pentru esterificare, pH-ul se reduce la un nivel mai mic de 1 datorită adaosului de acid sulfuric (H2SO4) sau al unui acid echivalent, iar amestecul ajunge la 72 °C timp de două ore, în cursul cărora acesta este amestecat cu putere. Transesterificarea se efectuează ducând pH-ul la aproximativ 14 cu ajutorul hidrolizei de potasiu sau cu o bază echivalentă la o temperatură cuprinsă între 35 °C și 50 °C timp de cel puțin 15-30 de minute. Transesterificarea se realizează de două ori în condițiile descrise la acest punct, folosind o nouă soluție bazică. Acest proces este urmat de rafinarea produselor, printre care o distilare în vid la 150 °C, culminând cu producerea biodieselului;

    (ii)

    un procedeu cu parametri echivalenți, autorizat de autoritatea competentă.”;

    (b)

    litera (c) se elimină;

    (c)

    se adaugă punctul 3 după cum urmează:

    „3.

    Subprodusele de origine animală care rezultă din procedeul de producție menționat la punctul 1 litera (b) se pot utiliza pentru combustie într-o unitate autorizată. Atunci când fracțiunea lipidică derivă din materii din categoria 3, subprodusele de origine animală provenite dintr-un procedeu de producție se pot utiliza pentru producția de produse tehnice.”

    4.

    Se adaugă anexa VI după cum urmează:

    „ANEXA VI

    Procedeu de combustie a grăsimilor animale într-un cazan termic

    (1)

    Combustia grăsimilor animale constă în tratarea fracțiunii lipidice derivate din subprodusele de origine animală în următoarele condiții:

    (a)

    fracțiunea lipidică derivată din subprodusele de origine animală se prelucrează mai întâi în următorul mod:

    (i)

    în cazul în care fracțiunea lipidică este destinată să fie arsă într-o unitate, conform metodei de prelucrare nr. 1 prevăzute la capitolul III din anexa V la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 pentru materiile din categoriile 1 și 2 și

    (ii)

    conform uneia din metodele de prelucrare nr. 1-5 sau nr. 7 sau, pentru materiile derivate din pești, conform metodei de prelucrare nr. 6, în conformitate cu capitolul III din anexa V la Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 pentru materiile din categoriile 1 și 2 destinate să fie arse în aceeași unitate și pentru materiile din categoria 3;

    (b)

    fracțiunea lipidică se separă de proteine, iar impuritățile insolubile sunt eliminate până la valoarea de 0,15 % din greutate;

    (c)

    după prelucrarea prevăzută la literele (a) și (b), grăsimile sunt:

    (i)

    vaporizate într-un cazan de producere de vapori și arse la o temperatură de cel puțin 1 100 °C timp de minimum 0,2 secunde sau

    (ii)

    tratate conform parametrilor de prelucrare echivalenți autorizați de autoritatea competentă.

    (2)

    Combustia grăsimilor derivate din materiile din categoriile 1 și 2 trebuie să se efectueze în aceeași unitate în care aceste grăsimi sunt topite pentru a utiliza energia generată la procedeele de prelucrare.

    Autoritatea competentă poate, cu toate acestea, să autorizeze ca aceste grăsimi să fie transferate către alte unități pentru a fi arse, cu condiția ca:

    (a)

    unitatea de destinație să fie autorizată să efectueze combustia;

    (b)

    tratarea produselor alimentare sau a alimentelor pentru animale autorizate în același loc să fie separate cu strictețe.

    (3)

    Combustia materiilor de origine animală altele decât grăsimile animale nu este autorizată.”


    Top