Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005R0349

    Regulamentul (CE) nr. 349/2005 al Comisiei din 28 februarie 2005 de stabilire a normelor privind finanțarea comunitară a intervențiilor de urgență și a combaterii anumitor boli ale animalelor menționate în Decizia 90/424/CEE a Consiliului

    JO L 275M, 6.10.2006, p. 158–171 (MT)
    JO L 55, 1.3.2005, p. 12–25 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 22/08/2008

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/349/oj

    03/Volumul 81

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    7


    32005R0349


    L 055/12

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 349/2005 AL COMISIEI

    din 28 februarie 2005

    de stabilire a normelor privind finanțarea comunitară a intervențiilor de urgență și a combaterii anumitor boli ale animalelor menționate în Decizia 90/424/CEE a Consiliului

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1258/1999 al Consiliului din 17 mai 1999 privind finanțarea politicii agricole comune (1), în special articolul 3 alineatul (4),

    întrucât:

    (1)

    Articolele 3, 4, 6 și 11 ale Deciziei 90/424/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (2) prevăd ca statele membre să beneficieze, sub rezerva respectării anumitor norme, de participarea financiară a Comunității pentru eradicarea bolilor și în situațiile prevăzute la articolele menționate.

    (2)

    Articolul 6 alineatul (3) și articolul 11 alineatul (5) din Decizia 90/424/CEE precizează că unele decizii privind această participare financiară trebuie să definească cheltuielile eligibile, iar articolele 4 și 11 fac trimitere la dispozițiile, în special la cele procedurale, ale articolului 3.

    (3)

    Articolul 40a din Decizia 90/424/CEE dispune gestionarea direct de către Comisie a cheltuielilor supuse finanțării în temeiul deciziei menționate, în conformitate cu articolul 148 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (3).

    (4)

    Cu toate acestea, Regulamentul (CE) nr. 1258/1999 nu prevede norme cu privire la gestionarea creditelor menționate. În plus, Decizia 90/424/CEE stabilește condiții de eligibilitate la participarea financiară a Comunității. Aceste condiții trebuie clarificate.

    (5)

    Pare justificat, din motive de simplificare și de transparență a gestiunii financiare a creditelor menționate, de garantare a tratamentului egal pentru statele membre și de prevenire a riscului de supraevaluare a animalelor și a produselor eligibile pentru o despăgubire, să se aducă precizări și să se stabilească normele aplicabile cererilor de rambursare introduse de către statele membre, în special cu privire la termenul plății către proprietarul animalelor și al produselor și valorile eligibile pentru finanțarea comunitară.

    (6)

    Pentru a asigura o bună gestiune financiară, este necesar să se dispună rapid de informații privind gestionarea bolii, în special de estimări periodice privind cheltuielile suportate de către statele membre.

    (7)

    În conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1258/1999, acțiunile veterinare și fitosanitare întreprinse în conformitate cu normele comunitare sunt finanțate prin secțiunea „Garantare” a Fondului European de Orientare și Garantare Agricolă. Articolele 8 și 9 ale regulamentului menționat se aplică în sensul controlului financiar.

    (8)

    În ceea ce privește particularitățile creșterii ecvideelor și consecințele acestora cu privire la gestionarea bolilor care le afectează, este necesar să se excludă ecvideele din sfera de aplicare a prezentului regulament, fără a aduce atingere dispozițiilor Deciziei 90/424/CEE.

    (9)

    Este necesar să se precizeze rata care urmează să fie aplicată pentru conversia cererilor de rambursare prezentate în moneda națională în sensul articolului 1 litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 2799/98 al Consiliului din 15 decembrie 1998 de stabilire a sistemului agromonetar pentru moneda euro (4).

    (10)

    În ceea ce privește auditurile financiare, este necesar să se precizeze modalitățile de realizare a acestora.

    (11)

    Comisia trebuie să aibă posibilitatea de a modifica termenele și reducerile de cheltuieli eligibile prevăzute de prezentul regulament în cazul în care statele membre aduc justificări întemeiate, în special cu privire la adaptarea dispozițiilor administrative la cerințele prezentului regulament.

    (12)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Sfera de aplicare

    (1)   Prezentul regulament se aplică participărilor financiare ale Comunității de care beneficiază statele membre pentru cheltuielile eligibile definite la articolele 3, 4 și 5 din prezentul regulament, în ceea ce privește măsurile de eradicare a bolilor și în situațiile prevăzute la articolul 3 alineatul (1) din Decizia 90/424/CEE, cu excepția bolilor care afectează ecvideele, precum și la articolul 4 alineatele (1) și (2), la articolul 6 alineatul (2) și la articolul 11 alineatul (1) din decizia menționată.

    (2)   Fără a aduce atingere adoptării criteriilor suplimentare de eligibilitate care pot fi stabilite prin deciziile prevăzute la articolul 3 alineatul (4), la articolul 6 alineatele (2) și (3) și la articolul 11 alineatul (4) din Decizia 90/424/CEE (denumite în continuare „decizii specifice”), aplicarea prezentului regulament poate fi extinsă, în cadrul acestor decizii, la finanțarea altor măsuri decât a celor prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol, în special:

    (a)

    la măsura de compensare prevăzută la articolul 11 alineatul (4) litera (a) punctul (v) din Decizia 90/424/CEE în caz de vaccinare;

    (b)

    la cheltuielile operaționale legate de măsurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2a) și la articolul 6 alineatul (2) din Decizia 90/424/CEE.

    (3)   Prezentul regulament nu aduce atingere principiului conform căruia eligibilitatea pentru o participare financiară din partea Comunității a cheltuielilor suportate și plătite de către statele membre este condiționată de respectarea normelor comunitare.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se înțelege prin:

    (a)

    „despăgubire rapidă și adecvată”: plata, în termen de 90 de zile de la sacrificarea animalelor, a unei despăgubiri corespunzătoare prețului de piață;

    (b)

    „preț de piață”: prețul pe care proprietarul l-ar fi putut obține în mod normal pentru animal imediat înainte de contaminarea sau de sacrificarea sa, ținând seama de aptitudinea, calitatea și vârsta acestuia;

    (c)

    „cheltuieli rezonabile”: cheltuielile suportate pentru cumpărarea echipamentului sau a unor servicii la prețuri nedisproporționate în raport cu prețurile de piață în vigoare înainte de constatarea bolii;

    (d)

    „cheltuieli necesare”: cheltuielile suportate pentru cumpărarea de echipament sau de servicii prevăzute la articolul 3 alineatul (2) sau la articolul 11 alineatul (4) litera (a) punctele (i)-(iv) și litera (b) din Decizia 90/424/CEE, ale căror natură și legătură directă cu cheltuielile eligibile definite la articolul 3 din prezentul regulament au fost demonstrate;

    (e)

    „sacrificare obligatorie”: sacrificările obligatorii din focarele declarate și numai sacrificările preventive (contact, vecinătate, suspiciune, vaccinare supresivă) care sunt în mod explicit ordonate și executate datorită unui risc sanitar specific.

    Definițiile de la literele (a)-(d) se aplică, de asemenea, în cazul distrugerii obligatorii a ouălor.

    Articolul 3

    Cheltuieli eligibile pentru asistența financiară a Comunității

    Statele membre beneficiază de asistență financiară din partea Comunității pentru:

    (a)

    despăgubirea rapidă și adecvată a proprietarilor constrânși la sacrificarea obligatorie a animalelor lor sau, după caz, la distrugerea obligatorie a ouălor, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) prima și a șaptea liniuță și cu articolul 11 alineatul (4) litera (a) punctul (i) din Decizia 90/424/CE;

    (b)

    cheltuielile operaționale plătite și legate de măsurile de sacrificare și de distrugere obligatorii ale animalelor și ale produselor contaminate, de curățarea și dezinfecția spațiilor și de curățarea și dezinfecția sau distrugerea, după caz, a echipamentelor contaminate, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) prima, a doua și a treia liniuță, și cu articolul 11 alineatul (4) litera (a) punctele (i)-(iv) și litera (b) din Decizia 90/424/CEE;

    (c)

    cheltuielile plătite și legate de celelalte măsuri care pot fi adoptate în cadrul și în conformitate cu condițiile stabilite prin decizii specifice privind participarea financiară a Comunității la aceste măsuri, în special cheltuielile cu privire la eventualele măsuri de vaccinare.

    Articolul 4

    Calcularea indemnizației maxime eligibile pe animal

    (1)   Valoarea unitară pe animal sau produs luată în considerare la calcularea participării financiare a Comunității este limitată la o valoare unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză, împărțite la numărul animalelor sau al produselor corespunzătoare. Aceasta este limitată la:

    (a)

    900 EUR pe bovină sacrificată;

    (b)

    125 EUR pe porc sacrificat;

    (c)

    100 EUR pe ovină sau caprină sacrificată;

    (d)

    2,20 EUR pe găină ouătoare sacrificată și 1,20 EUR pe găină de carne sacrificată;

    (e)

    0,20 EUR pe ou destinat incubației distrus și 0,04 EUR pe ou pentru consum distrus.

    Atunci când valoarea unitară medie calculată depășește limitele stabilite la primul paragraf, iar prețurile de piață comunicate de către statul membru în aplicarea articolului 6 alineatul (1) și observațiile prezentate la auditurile prevăzute la articolul 10 justifică acest lucru, Comisia ia valoarea calculată ca bază de calcul a participării comunitare.

    (2)   Limitele prevăzute la alineatul (1) se actualizează și se completează de către Comisie pentru toate sau o parte din categoriile de animale și de produse pentru a ține seama de evoluția condițiilor de piață, în special de rata inflației.

    Articolul 5

    Calcularea asistenței comunitare pentru cheltuielile operaționale

    (1)   Asistența financiară a Comunității pentru cheltuielile prevăzute la articolul 3 literele (b) și (c) se referă numai la cheltuielile necesare și rezonabile cu privire la cheltuielile eligibile prevăzute la anexa I.

    (2)   Calcularea valorii asistenței financiare a Comunității trebuie să excludă din cheltuielile prezentate de către statul membru în special următoarele cheltuieli:

    (a)

    taxa pe valoarea adăugată și alte taxe;

    (b)

    remunerarea funcționarilor sau a agenților publici;

    (c)

    cheltuielile legate de utilizarea materialelor publice, în special mijloacele de transport, cu excepția consumabilelor;

    (d)

    despăgubirile rezultate din alte sacrificări decât cele obligatorii;

    (e)

    despăgubirile cumulate cu alte ajutoare comunitare, precum primele de sacrificare, care încalcă normele comunitare;

    (f)

    despăgubirile legate de distrugerea sau de renovarea clădirilor de exploatare, costurile de infrastructură și costurile legate de pierderile economice și de șomaj, asociate cu prezența bolii sau cu interdicția de repopulare.

    Articolul 6

    Informații prealabile acordării asistenței financiare a Comunității

    (1)   În cazul în care una dintre situațiile prevăzute la articolul 1 alineatul (1) apare pe teritoriul unui stat membru, acesta informează Comisia, în termen de 30 de zile de la data confirmării oficiale a primului focar, cu privire la categoriile de animale sau de produse în cauză și prețurile de piață constatate corespunzătoare fiecăreia dintre aceste categorii.

    (2)   La cel târziu două luni de la confirmarea oficială a primului focar și apoi la fiecare două luni, statul membru transmite, sub formă de fișier electronic și în conformitate cu formatul prevăzut în anexa II a), următoarele informații cheie privind costul despăgubirilor: numărul de animale sacrificate pe categorie, după caz, numărul de ouă distruse și suma totală a despăgubirilor deja acordate pentru fiecare categorie.

    (3)   La cel târziu trei luni de la confirmarea oficială a primului focar și apoi la fiecare două luni, statul membru transmite, sub formă de fișier electronic în conformitate cu formatul prevăzut în anexa II b), următoarele informații cheie privind costurile operaționale: sumele plătite pentru sacrificarea, transportul și distrugerea carcaselor, ouălor și laptelui, curățarea, dezinfecția și dezinsecția exploatațiilor, distrugerea alimentelor și eventual a echipamentului.

    Articolul 7

    Condiții de plată și documente justificative

    (1)   Asistența financiară a Comunității prevăzută la articolul 3 se acordă pe baza următoarelor elemente:

    (a)

    o cerere oficială de rambursare însoțită de un raport financiar prezentat în conformitate cu alineatul (2) al prezentului articol;

    (b)

    documentele justificative prevăzute în anexa V care demonstrează costurile diverselor acțiuni pentru care se solicită contribuția comunitară;

    (c)

    un raport epidemiologic cu privire la fiecare exploatație ale cărei animale au fost sacrificate și distruse;

    (d)

    rezultatele, după caz, ale auditurilor prevăzute la articolul 10.

    Documentele justificative prevăzute la litera (b) și toate informațiile relevante, inclusiv informațiile comerciale, se pun, la cerere, la dispoziția Comisiei pentru auditurile la fața locului pe care aceasta trebuie să le efectueze.

    (2)   Secțiunea „despăgubire adecvată” a raportului financiar prevăzut la alineatul (1) litera (a) se introduce sub formă de fișier electronic în conformitate cu anexa III în termen de 60 de zile calendaristice de la data notificării deciziei specifice privind stabilirea asistenței financiare.

    Secțiunea „costuri operaționale” a raportului financiar prevăzut la alineatul (1) litera (a) este introdusă sub formă de fișier electronic în conformitate cu anexa IV în termen de șase luni de la data constatării ultimului focar.

    Comisia poate prelungi termenele prevăzute la primul și la al doilea paragraf în cazul în care statele membre aduc justificări obiective și întemeiate.

    (3)   Statele membre adoptă, în conformitate cu actele cu putere de lege și actele administrative naționale, măsurile necesare pentru:

    (a)

    a confirma corectitudinea și regularitatea operațiunilor finanțate în sensul eradicării bolii;

    (b)

    a preveni și urmări neregulile;

    (c)

    a recupera sumele pierdute ca urmare a neregulilor sau a neglijențelor;

    (d)

    a pune în aplicare despăgubirea rapidă și adecvată a proprietarilor prevăzută la articolul 3 litera (a);

    (e)

    a organiza în prealabil condițiile de mobilizare și de achiziție publică a serviciilor și a materialelor eligibile, esențiale pentru gestionarea unei crize, privind în special sacrificarea animalelor, transportul, distrugerea carcaselor, ouălor și produselor, curățarea și dezinfecția, în scopul unei bune gestiuni financiare a propriilor lor cheltuieli.

    Statele membre informează Comisia, la cererea acesteia, cu privire la măsurile adoptate în acest sens.

    (4)   Cererea oficială de rambursare menționează în orice caz starea procedurilor administrative și judiciare naționale privind operațiunile finanțate, în special dosarele nefinalizate, valorile financiare respective și motivele acestor proceduri.

    Articolul 8

    Rata de conversie

    Rata de conversie care urmează să fie luată în considerare pentru cererile de rambursare prezentate în moneda națională, în sensul articolului 1 litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 2799/98, în cursul lunii „n” este cea a celei de-a zecea zi a lunii „n + 1” sau prima zi precedentă de la care este disponibilă o rată.

    Articolul 9

    Reduceri ale cheltuielilor eligibile

    (1)   Nerespectarea de către autoritățile în cauză a termenelor prevăzute la articolul 6 poate conduce la o reducere a cheltuielilor eligibile de până la 5 %, ținând seama de calitatea informației primite și de amploarea epizootiei declarate.

    (2)   O întârziere în termenele de prezentare prevăzute la articolul 7 alineatul (2) determină o reducere a asistenței financiare comunitare cu 25 % pe lună calendaristică de întârziere.

    (3)   În cazul în care autoritățile în cauză efectuează plățile despăgubirilor în afara termenului prevăzut la articolul 2 litera (a), se aplică următoarele norme:

    (a)

    reducerea cu 25 % a cheltuielilor eligibile pentru plățile efectuate între 91 și 105 zile de la sacrificarea animalelor și/sau distrugerea ouălor;

    (b)

    reducerea cu 50 % a cheltuielilor eligibile pentru plățile efectuate între 106 și 120 de zile de la sacrificarea animalelor și/sau distrugerea ouălor;

    (c)

    reducerea cu 75 % a cheltuielilor eligibile pentru plățile efectuate între 121 și 135 de zile de la sacrificarea animalelor și/sau distrugerea ouălor;

    (d)

    reducerea cu 100 % a cheltuielilor eligibile pentru plățile efectuate peste 135 de zile de la sacrificarea animalelor și/sau distrugerea ouălor.

    Cu toate acestea, Comisia poate aplica o eșalonare diferită și/sau rate de reducere mai mici sau nule în cazul în care statele membre aduc justificări obiective și întemeiate.

    (4)   În cazul unei contestări a despăgubirii de către beneficiari, termenele prevăzute la alineatul (3) se suspendă pentru dosarele în cauză.

    Articolul 10

    Audituri

    Comisia, în colaborare cu autoritățile competente, poate efectua audituri privind punerea în aplicare a măsurilor menționate la articolul 3 și la articolul 7 alineatul (3), eligibilitatea cheltuielilor aferente acestora, și audituri la fața locului în statul membru.

    Auditurile pot în special să aibă ca obiect controale documentare și verificarea coerenței dosarelor financiare privind prețurile, numărul, vârsta și greutatea animalelor, precum și data ouatului, facturile recente, registrele exploatațiilor și bonurile de ridicare și de transport.

    Articolul 11

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în cea de a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 28 februarie 2005.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 160, 26.6.1999, p. 103.

    (2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 19. Decizie modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003 (JO L 122, 16.5.2003, p. 1).

    (3)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (4)  JO L 349, 24.12.1998, p. 1.


    ANEXA I

    Cheltuieli eligibile prevăzute la articolul 5 alineatul (1)

    1.   Cheltuieli legate de sacrificarea obligatorie a animalelor:

    (a)

    salariul și remunerarea personalului special angajat pentru sacrificare;

    (b)

    consumabilele și echipamentul specific utilizate pentru sacrificare;

    (c)

    cumpărarea unor servicii sau închirierea de material pentru transportul animalelor către locul de sacrificare.

    2.   Cheltuieli legate de distrugerea carcaselor și/sau a ouălor:

    (a)

    ecarisaj: cumpărarea unor servicii sau închirierea de material pentru transportul carcaselor și/sau al ouălor către centrul de ecarisaj, tratarea carcaselor și/sau a ouălor în centrul de ecarisaj, consumabilele și echipamentul specific utilizate pentru distrugerea ouălor, precum și distrugerea făinii;

    (b)

    îngropare: personalul special angajat, cumpărarea unor servicii sau închirierea de material pentru transportul și îngroparea carcaselor și/sau al ouălor, și produsele utilizate pentru dezinfecția exploatației;

    (c)

    incinerare, eventual la fața locului: personalul special angajat, combustibilii sau alte materiale utilizate, cumpărarea unor servicii sau închirierea de material pentru transportul carcaselor și/sau al ouălor și produsele utilizate pentru dezinfecția exploatației.

    3.   Cheltuieli legate de curățarea (1), dezinfecția (1) și dezinsecția exploatațiilor:

    (a)

    produsele utilizate pentru curățare, dezinfecție și dezinsecție;

    (b)

    salariul și remunerarea personalului special angajat.

    4.   Cheltuieli legate de distrugerea alimentelor pentru animale contaminate (1) și/sau a laptelui (1):

    (a)

    despăgubirea la prețul de achiziție a alimentelor pentru animale și/sau a laptelui;

    (b)

    cumpărarea unor servicii sau închirierea de material pentru transportul și distrugerea alimentelor pentru animale și/sau a laptelui.

    5.   Cheltuieli legate de despăgubirea pentru distrugerea echipamentului contaminat la valoarea de piață (1).

    6.   În cadrul vaccinării, cheltuielile eligibile pot acoperi salariul și onorariul personalului specific recrutat, consumabilele și echipamentul specific utilizat pentru vaccinare, și, după caz, cumpărarea vaccinurilor de către statul membru în cazul în care Comunitatea nu este în măsură să furnizeze vaccinurile necesare pentru eradicarea bolii.


    (1)  Nu se aplică în cazul febrei catarale ovine.


    ANEXA IIa

    Informații prealabile acordării asistenței financiare comunitare (denumirea bolii) (anul) (statul membru): despăgubirea

    Tipul de animale sau de produse

    Numărul

    Despăgubirea (în moneda națională)

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    ANEXA IIb

    Informații prealabile acordării asistenței financiare comunitare

    (denumirea bolii) (anul) (statul membru): costurile operaționale

    Tipul de acțiune

    Valoarea (în moneda națională)

    Sacrificarea

     

    Transportul:

     

    — carcaselor

    — ouălor

    — laptelui

    Distrugerea:

     

    — carcaselor

    — ouălor

    — laptelui

    Distrugerea alimentelor

     

    Distrugerea materialelor

     

    Curățarea

     

    Dezinfecția/dezinsecția

     

    Total

     


    ANEXA III

    Cererea de contribuție la despăgubirea costului pentru animalele sacrificate obligatoriu și pentru ouăle distruse obligatoriu

    Numărul focarului

    Contact cu focarul

    Altele

    Numărul de identificare a exploatației

    Crescător de animale

    Localizarea exploatației

    Proprietarul animalelor

    Data sacrificării

    Sacrificarea

    Metoda de distrugere

    Nume

    Prenume

    Nume

    Prenume

    Exploatație

    Abator

    Centrul de ecarisaj

    Incinerarea la fața locului

    Alta (de precizat)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Numărul focarului

    Contact cu focarul

    Altele

    Numărul de identificare a exploatației

    Crescător de animale

    Localizarea exploatației

    Proprietarul animalelor

    Data sacrificării

    Sacrificarea

    Metoda de distrugere

    Nume

    Prenume

    Nume

    Prenume

    Exploatație

    Abator

    Centrul de ecarisaj

    Incinerarea la fața locului

    Alta (de precizat)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    (*)

    A se preciza categoriile de vaci: de lapte și/sau de carne.


    Numărul focarului

    Contact cu focarul

    Altele

    Numărul de identificare a exploatației

    Crescător de animale

    Localizarea exploatației

    Proprietarul animalelor

    Data sacrificării

    Sacrificarea

    Nume

    Prenume

    Nume

    Prenume

    Exploatație

    Abator

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Numărul focarului

    Contact cu focarul

    Altele

    Numărul de identificare a exploatației

    Crescător de animale

    Localizarea exploatației

    Proprietarul animalelor

    Data sacrificării

    Sacrificarea

    Nume

    Prenume

    Nume

    Prenume

    Exploatație

    Abator

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Greutatea cântărită la momentul distrugerii

    Numărul de animale pe specie

    Suma plătită pe specie

    Alte costuri plătite direct crescătorului de animale (fără TVA)

    Despăgubirea totală (fără TVA)

    Data plății

    Scroafe

    Vieri

    Purcei

    Porci

    Scroafe

    Vieri

    Purcei

    Porci

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Greutatea cântărită la momentul distrugerii

    Numărul de animale pe specie

    Suma plătită pe specie

    Alte costuri plătite direct crescătorului de animale (fără TVA)

    Despăgubirea totală (fără TVA)

    Data plății

    Vaci (*)

    Juninci

    Viței

    Tauri

    Vaci

    Juninci

    Viței

    Tauri

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Metoda de distrugere

    Greutatea cântărită la momentul distrugerii

    Numărul de animale pe specie

    Suma plătită pe specie

    Alte costuri plătite direct crescătorului de animale (fără TVA)

    Despăgubirea totală (fără TVA)

    Data plății

    Centrul de ecarisaj

    Incinerarea la fața locului

    Alta (de precizat)

    Ovine

    Caprine

    Altele

    Ovine

    Caprine

    Altele

    Oi

    Berbeci

    Miei

    Capre

    Țapi

    Iezi

    Oi

    Berbeci

    Miei

    Capre

    Țapi

    Iezi

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Metoda de distrugere

    Greutatea cântărită la momentul distrugerii

    Numărul de animale pe specie

    Suma plătită pe specie

    Alte costuri plătite direct crescătorului de animale (fără TVA)

    Despăgubirea totală (fără TVA)

    Data plății

    Centrul de ecarisaj

    Incinerarea la fața locului

    Alta (de precizat)

    Găini

    Păsări de curte

    Altele

    Găini

    Păsări de curte

    Altele

    Ouătoare

    De carne

    De reproducție

    Rațe

    Gâște

    Curcani

    Ouătoare

    De carne

    De reproducție

    Rațe

    Gâște

    Curcani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Numărul focarului

    Contact cu focarul

    Altele

    Numărul de identificare a exploatației

    Crescător de animale

    Localizarea exploatației

    Proprietarul animalelor

    Data distrugerii

    Distrugerea

    Nume

    Prenume

    Nume

    Prenume

    Exploatație

    Altele

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Metoda de distrugere

    Greutatea cântărită la momentul distrugerii

    Numărul de ouă pe specie

    Suma plătită pe specie

    Alte costuri plătite direct crescătorului de animale (fără TVA)

    Despăgubirea totală (fără TVA)

    Data plății

    Centrul de ecarisaj

    Incinerarea la fața locului

    Alta (de precizat)

    Găini

    Păsări de curte

    Altele

    Găini

    Păsări de curte

    Altele

    Ouătoare

    De carne

    De reproducție

    Rațe

    Gâște

    Curcani

    Ouătoare

    De carne

    De reproducție

    Rațe

    Gâște

    Curcani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    ANEXA IV

    Cererea de contribuție pentru despăgubirea celorlalte costuri

    „Alte costuri” suportate, exprimate în moneda națională, fără TVA (cu excepția despăgubirii la valoarea animalelor și/sau a ouălor)

     

    Tipul de acțiuni

    Numărul exploatației

    Sacrificarea

    Distrugerea carcaselor (transport și tratare)

    Distrugerea ouălor (transport și tratare)

    Curățarea și dezinfecția/dezinsecția (salarii și produse)

    Alimente și lapte (despăgubire și distrugere)

    Echipament (despăgubire și distrugere)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total

     

     

     

     

     

     


    ANEXA V

    Documente justificative care trebuie furnizate, la cerere, de către autoritatea competentă controlată

    Se consideră documente justificative în temeiul articolului 7 alineatul (1) litera (b), în cadrul dosarelor controlate:

    I.

    DOCUMENTELE LEGATE DE DESPĂGUBIREA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE

    1.

    dovezi ale plății către beneficiar (borderou de plată);

    2.

    procese-verbale de evaluare a animalelor și a produselor despăgubite;

    3.

    ordine oficiale de sacrificare a animalelor;

    4.

    documente de transport al animalelor (derogare, categorii transportate, certificat de transport);

    5.

    informații privind constituirea efectivului de animale (bovine) în ziua sacrificării în conformitate cu sistemul de identificare și de înregistrare a bovinelor (listing computerizat);

    6.

    prelevări și rezultate de laborator;

    7.

    anchete epidemiologice;

    8.

    procese-verbale ale inspecțiilor veterinare efectuate în săptămânile anterioare sacrificării;

    9.

    tichete de cântar pentru animale de la abator;

    10.

    tichete de cântar pentru carcase la distrugere;

    11.

    certificate oficiale de distrugere a animalelor și a produselor despăgubite, precum și facturi corespunzătoare de la distrugător;

    12.

    registre originale ale exploatației;

    13.

    după caz, liste ale tuturor expedierilor pe piață sau ale expedierilor datorate unei probleme legate de bunăstarea animalului pe parcursul epizootiei;

    14.

    copii ale cererilor de prime solicitate de către beneficiar pentru anul de comercializare în curs la data sacrificării;

    15.

    autorizații de circulație eliberate pentru animalele exploatației pe parcursul celor șase luni anterioare sacrificării;

    16.

    registre ale producției de lapte;

    17.

    pedigriul animalelor (în cazul în care este aplicabil);

    18.

    copii ale facturilor de cumpărare și de înlocuire a animalelor sacrificate și copii ale facturilor de cumpărare sau de vânzare pe parcursul celor trei luni anterioare sacrificării.

    II.

    DOCUMENTELE LEGATE DE COSTURILE PREVĂZUTE ÎN ANEXA I

    Documentele justificative legate de operațiunile și achizițiile de bunuri și servicii menționate în anexa I.


    Top