Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0585

    Decizia Consiliului din 19 iulie 2004 de instituire a consiliilor consultative regionale în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului

    JO L 256, 3.8.2004, p. 17–22 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 142M, 30.5.2006, p. 176–181 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 09/03/2015

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/585/oj

    04/Volumul 07

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    209


    32004D0585


    L 256/17

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA CONSILIULUI

    din 19 iulie 2004

    de instituire a consiliilor consultative regionale în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului

    (2004/585/CE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Parlamentului European (1),

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (2),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea și exploatarea durabilă a resurselor de pescuit în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului (3), în special articolele 31 și 32, stabilește noi forme de participare a părților interesate la politica comună în domeniul pescuitului prin instituirea de consilii consultative regionale.

    (2)

    O abordare coerentă a instituirii de consilii consultative regionale necesită adecvarea acestora la unitățile de gestionare bazate pe criterii biologice și limitarea numărului acestora pentru a oferi indicații pertinente și din motive practice.

    (3)

    Deoarece consiliile consultative regionale sunt organizații conduse de operatorii din sector, acestea ar trebui să-și adapteze structura la caracteristicile specifice ale sectoarelor și regiunilor piscicole respective. Cu toate acestea, este necesară instituirea de consilii consultative regionale.

    (4)

    În interesul eficienței, mărimea consiliilor consultative regionale trebuie limitată, asigurând în același timp cuprinderea tuturor intereselor afectate de politica comună în domeniul pescuitului și recunoscând primatul intereselor sectorului de pescuit date fiind efectele deciziilor și politicilor de administrare asupra acestora.

    (5)

    Pentru asigurarea coerenței în problemele de interes comun pentru unul sau mai multe dintre consiliile consultative regionale, este esențială stabilirea de legături între diferite consilii consultative regionale.

    (6)

    Având în vedere sarcinile Comitetului consultativ pentru pescuit și acvacultură reînnoite de Decizia 1999/478/CE a Comisiei (4), care este compus din reprezentanții unor categorii vaste de organizații și interese europene, lucrările consiliilor consultative regionale ar trebui coordonate cu cele ale comitetului menționat anterior, căruia trebuie să îi prezinte rapoarte.

    (7)

    Pentru a asigura instituirea eficientă a consiliilor consultative regionale, este esențial ca fondurile publice să contribuie atât la costurile acestora în faza inițială, cât și la costurile de traducere și interpretare.

    (8)

    O sumă financiară de referință, în sensul punctului 34 din Acordul interinstituțional din 6 mai 1999 între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară și îmbunătățirea procedurii bugetare (5), se include în prezenta decizie pentru întreaga durată de aplicare a dispozițiilor financiare, fără a afecta competențele autorității bugetare astfel cum sunt definite în tratat,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Definiții

    În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „Stat membru interesat” înseamnă un stat membru care are un interes în materie de pescuit în zonele piscicole administrate de un consiliu consultativ regional.

    2.

    „Sectorul de pescuit” înseamnă subsectorul activității de capturare, inclusiv armatori, micii pescari, pescari salariați, organizațiile de producători, precum și, printre alții, agenții de prelucrare, comercianții și alte organizații de piață și grupuri de femei.

    3.

    „Alte grupuri de interes” înseamnă, printre altele, organizații și grupuri pentru protecția mediului, producătorii de produse de acvacultură, consumatori și pescari amatori și sportivi.

    Articolul 2

    Instituirea consiliilor consultative regionale

    (1)   Se instituie câte un consiliu consultativ regional pentru fiecare dintre următoarele:

    (a)

    Marea Baltică;

    (b)

    Marea Mediterană;

    (c)

    Marea Nordului;

    (d)

    apele de nord-vest;

    (e)

    apele de sud-vest;

    (f)

    rezervele de pești pelagici;

    (g)

    flota pentru pescuitul în larg.

    (2)   Zonele geografice reglementate de fiecare consiliu consultativ regional se stabilesc în anexa I. Fiecare consiliu consultativ regional poate crea subdiviziuni pentru abordarea problemelor specifice anumitor sectoare de pescuit sau regiuni biologice.

    Articolul 3

    Proceduri

    (1)   Reprezentanții sectorului de pescuit și ai altor grupuri de interese care au un interes într-unul dintre consiliile consultative regionale înaintează o cerere statelor membre interesate și Comisiei privind funcționarea consiliului consultativ regional respectiv. Cererea este compatibilă cu obiectivele, principiile și liniile directoare ale politicii comune în domeniul pescuitului, astfel cum sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 și include:

    (a)

    o declarație privind obiectivele;

    (b)

    principii de funcționare;

    (c)

    reguli de procedură inițială;

    (d)

    estimări bugetare;

    (e)

    o listă provizorie a organizațiilor.

    (2)   Statele membre interesate hotărăsc reprezentativitatea și conformitatea cererii cu dispozițiile stabilite de prezenta decizie în urma discuțiilor cu părțile interesate, după caz, și transmit Comisiei, de comun acord, o recomandare privind consiliul consultativ regional respectiv.

    (3)   După evaluarea recomandării și eventualele modificări ale cererii, Comisia adoptă o decizie cât mai curând posibil sau, în orice caz, încearcă să o adopte în cel mult trei luni, menționând data de la care consiliul consultativ regional își începe activitatea. Decizia se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 4

    Structura

    (1)   Fiecare consiliu consultativ regional este format dintr-o adunare generală și un comitet executiv.

    (2)   Adunarea generală se reunește cel puțin o dată pe an pentru a aproba raportul anual și planul strategic elaborat de comitetul executiv.

    (3)   Adunarea generală numește un comitet executiv format din cel mult 24 de membri. Comitetul executiv gestionează lucrările consiliului consultativ regional și adoptă recomandările acestuia.

    Articolul 5

    Componență

    (1)   Consiliile consultative regionale sunt formate din reprezentanții sectorului de pescuit și ai altor grupuri de interese afectate de politica comună în domeniul pescuitului.

    (2)   Organizațiile europene și naționale care reprezintă sectorul de pescuit și alte grupuri de interese pot propune membri statelor membre interesate. Aceste state membre numesc membrii adunării generale.

    (3)   Două treimi din locurile în adunarea generală și comitetul executiv se alocă reprezentanților sectorului de pescuit și o treime reprezentanților altor grupuri de interese afectate de politica comună în domeniul pescuitului.

    (4)   Comitetul executiv se compune din cel puțin un reprezentant al subsectorului activității de capturare din fiecare stat membru interesat.

    Articolul 6

    Participarea statelor nemembre

    (1)   Cercetătorii din institutele statelor membre interesate sau din organisme internaționale pot fi invitați să participe în calitate de experți la lucrările consiliilor consultative regionale. Orice alt cercetător calificat poate fi, de asemenea, invitat.

    (2)   Comisia și administrațiile naționale și regionale ale statelor membre interesate au dreptul să participe ca observatori activi la orice reuniune a unui consiliu consultativ regional.

    (3)   Un reprezentant al Comitetului consultativ pentru pescuit și acvacultură are dreptul să participe ca observator activ la orice reuniune a unui consiliu consultativ regional.

    (4)   Reprezentanții sectorului de pescuit și ai altor grupuri de interese din țări terțe, inclusiv reprezentanții organizațiilor regionale din sectorul de pescuit care au un interes în zona sau tipul de pescuit aflat sub administrarea unui consiliu consultativ regional, pot fi invitați să participe ca observatori activi la reuniunile respectivului consiliu consultativ regional atunci când se discută chestiuni care îi afectează.

    (5)   Reuniunile adunării generale sunt publice. Reuniunile comitetului executiv sunt publice, cu excepția cazurilor în care comitetul executiv decide contrariul cu majoritate de voturi.

    Articolul 7

    Funcționarea

    (1)   Consiliile consultative regionale adoptă măsurile necesare privind organizarea acestora, inclusiv, după caz, un secretariat și grupuri de lucru.

    (2)   Consiliile consultative regionale adoptă măsurile necesare asigurării transparenței în toate etapele procesului decizional. Recomandările adoptate de comitetul executiv sunt puse de îndată la dispoziția adunării generale, a Comisiei, a statelor membre vizate și, la cerere, la dispoziția oricărui membru al publicului.

    (3)   Atunci când este posibil, membrii comitetului executiv adoptă recomandările prin consens. În cazul în care nu se poate ajunge la un consens, opiniile divergente exprimate de către membri se menționează în recomandările adoptate de majoritatea membrilor votanți prezenți. La primirea în scris a recomandărilor, Comisia și statele membre interesate, după caz, răspund precis și într-un termen rezonabil, într-un termen de cel mult trei luni.

    (4)   Fiecare consiliu consultativ regional desemnează un președinte prin consens. Președintele acționează imparțial.

    (5)   Statele membre interesate oferă sprijinul adecvat, inclusiv ajutor logistic, pentru a facilita funcționarea consiliilor consultative regionale.

    Articolul 8

    Coordonarea între consiliile consultative regionale

    În cazul în care o chestiune este de interes comun pentru două sau mai multe consilii consultative regionale, acestea își coordonează pozițiile în vederea adoptării unor recomandări comune cu privire la chestiunea respectivă.

    Articolul 9

    Finanțarea

    (1)   Un consiliu consultativ regional care a obținut personalitate juridică poate solicita sprijin financiar din partea Comunității.

    (2)   Sprijinul financiar comunitar inițial poate fi acordat pentru cheltuielile de funcționare ale consiliilor consultative regionale în primii cinci ani de activitate în conformitate cu condițiile stabilite în anexa II partea 1.

    (3)   Sprijinul din partea Comunității poate fi acordat pentru cheltuielile cu traducerea și interpretarea în cadrul reuniunilor consiliilor consultative regionale, după cum se stabilește în anexa II partea 2.

    (4)   Suma financiară de referință pentru aducerea la îndeplinire a acestei acțiuni în perioada 2004-2011 este de 7 596 000 EUR. Pentru perioada care urmează datei de 31 decembrie 2006, suma se consideră confirmată în cazul în care, pentru faza respectivă, este în conformitate cu perspectivele financiare în vigoare pentru perioada care începe în 2007. Alocările anuale sunt aprobate de autoritatea bugetară în limita perspectivelor financiare.

    Articolul 10

    Raportul anual și audit

    (1)   Fiecare consiliu consultativ regional transmite Comisiei, statelor membre în cauză și Comitetului consultativ pentru pescuit și acvacultură un raport anual asupra activității sale până la data de 31 martie a anului care urmează anului prezentat în raport.

    (2)   Comisia sau Curtea de Conturi poate aranja în orice moment efectuarea unui audit, fie de către un organism independent ales, fie de propriile servicii ale Comisiei sau Curții de Conturi.

    (3)   Fiecare consiliu consultativ regional numește un auditor certificat pentru perioada în care beneficiază de fonduri din partea Comunității.

    Articolul 11

    Revizuirea

    La trei ani de la data la care ultimul consiliu consultativ regional își începe activitatea sau până la 30 iunie 2007, Comisia raportează Parlamentului European și Consiliului asupra punerii în aplicare a prezentei decizii și asupra funcționării consiliilor consultative regionale.

    Articolul 12

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 19 iulie 2004.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    C. VEERMAN


    (1)  Aviz emis la 1 aprilie 2004 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (2)  Aviz emis la 26 februarie 2004 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (3)  JO L 358, 31.12.2002, p. 59. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1242/2004 (JO L 236, 7.7.2004, p. 1).

    (4)  JO L 187, 20.7.1999, p. 70.

    (5)  JO C 172, 18.6.1999, p. 1. Acord astfel cum a fost modificat ultima dată prin Decizia 2003/429/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 147, 14.6.2003, p. 25).


    ANEXA I

    Consiliile consultative regionale menționate la articolul 2

    Denumirea consiliului consultativ regional

    Zone ICES, diviziuni CECAF (1)

    Marea Baltică

    IIIb, IIIc, IIId

    Marea Mediterană

    Apele maritime ale Mediteranei la est de linia 5o36′ vest

    Marea Nordului

    IV, IIIa

    Apele de nord-vest

    V (cu excepția Va și numai apele CE din Vb), VI, VII

    Apele de sud-vest

    VIII, IX și X (apele din jurul Insulelor Azore) și diviziunile CECAF 34.1.1, 34.1.2 și 34.2.0 (apele din jurul Insulei Madeira și din jurul Insulelor Canare)

    Rezervele de pești pelagici (merlan albastru, macrou, stavrid, hering)

    Toate zonele (cu excepția Mării Baltice și Mării Mediterane)

    Flota pentru pescuitul în larg

    Toate apele din afara CE


    (1)  În sensul prezentei decizii, zonele ICES sunt după cum se definesc în Regulamentul (CEE) nr. 3880/91 (JO L 365, 31.12.1991, p. 1). Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1), iar diviziunile CECAF sunt după cum se definesc în Regulamentul (CE) nr. 2597/95 (JO L 270, 13.11.1995, p. 1). Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003.


    ANEXA II

    Cheltuielile suportate de consiliile consultative regionale

    Partea 1

    Contribuțiile la cheltuielile inițiale ale consiliilor consultative regionale (CCR)

    Comunitatea va contribui la o parte dintre cheltuielile de funcționare din anul instituirii acestora pentru o perioadă de maximum cinci ani. Suma alocată fiecărui CCR pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare nu va depăși 90 % din bugetul operațional și nu poate depăși 200 000 EUR în primul an. În următorii patru ani, contribuția financiară maximă va fi degresivă (1) și va depinde de bugetul disponibil. Comisia va încheia cu fiecare CCR, pentru fiecare an, un „acord pentru acordarea ajutorului de funcționare” care va stabili termeni și condiții precise, precum și procedura pentru acordarea finanțării. Numai cheltuielile efective vor face obiectul contribuției comunitare, care se va acorda sub rezerva alocării altor surse de finanțare.

    Cheltuielile eligibile vor consta în cheltuielile necesare asigurării funcționării normale a CCR și le vor permite să-și urmărească scopurile.

    Următoarele cheltuieli vor fi eligibile:

    cheltuielile cu personalul (cheltuielile cu personalul pe zi de lucru pe durata proiectului);

    echipamente noi sau folosite;

    materiale și stocuri;

    diseminarea de informații către membri;

    cheltuielile de deplasare și cazare pentru experții care iau parte la reuniunile CCR (pe baza grilelor sau normelor stabilite de departamentele Comisiei);

    audituri;

    o rezervă pentru situații neprevăzute de cel mult 5 % din cheltuielile directe eligibile.

    Partea 2

    Cheltuielile cu traducerea și interpretarea

    Comisia va încheia cu fiecare CCR, în fiecare an, un acord de împrumut în valoare maximă de 50 000 EUR care va fixa termenii și condițiile precise, precum și procedura de acordare a finanțării.


    (1)  Primul an: 200 000 EUR (90 %), al doilea an: 165 000 EUR (75 %), al treilea an: 132 000 EUR (60 %), al patrulea an: 121 000 EUR (55 %), al cincilea an: 110 000 EUR (50 %).


    Top