Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02005D0051-20090227

    Consolidated text: Decizia Comisiei din 21 ianuarie 2005 de autorizare a statelor membre să prevadă temporar derogări de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE a Consiliului în ceea ce privește importul de pământ contaminat cu pesticide sau cu poluanți organici persistenți în scopul decontaminării [notificată cu numărul C(2005) 92] (2005/51/CE)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/51(1)/2009-02-27

    2005D0051 — RO — 27.02.2009 — 002.001


    Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

    ►B

    DECIZIA COMISIEI

    din 21 ianuarie 2005

    de autorizare a statelor membre să prevadă temporar derogări de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE a Consiliului în ceea ce privește importul de pământ contaminat cu pesticide sau cu poluanți organici persistenți în scopul decontaminării

    [notificată cu numărul C(2005) 92]

    (2005/51/CE)

    (JO L 021, 25.1.2005, p.109)

    Astfel cum a fost modificat prin:

     

     

    Jurnalul Oficial

      No

    page

    date

     M1

    DECIZIA COMISIEI din 7 martie 2007

      L 68

    7

    8.3.2007

    ►M2

    DECIZIA COMISIEI din 26 februarie 2009

      L 55

    40

    27.2.2009




    ▼B

    DECIZIA COMISIEI

    din 21 ianuarie 2005

    de autorizare a statelor membre să prevadă temporar derogări de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE a Consiliului în ceea ce privește importul de pământ contaminat cu pesticide sau cu poluanți organici persistenți în scopul decontaminării

    [notificată cu numărul C(2005) 92]

    (2005/51/CE)



    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate ( 1 ), în special articolul 15 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu Directiva 2000/29/CE, pământul originar din anumite țări terțe nu poate fi, în principiu, introdus în Comunitate.

    (2)

    Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) gestionează un program de prevenire și eliminare a pesticidelor perimate destinat să asiste țările în curs de dezvoltare în identificarea și eliminarea stocurilor de pesticide perimate și de pământ contaminat cu aceste produse din cauza scurgerilor. De asemenea, două instrumente internaționale obligatorii din punct de vedere juridic se referă la producerea, utilizarea și emisiile de poluanți organici persistenți și la gestionarea sigură a deșeurilor care conțin aceste substanțe, în scopul protejării sănătății umane și mediului împotriva acestor substanțe. Dat fiind că țările în curs de dezvoltare și țările cu o economie în tranziție nu dispun întotdeauna de echipamente corespunzătoare pentru distrugerea sau retratarea sigură a acestor stocuri și a pământului contaminat, acordurile și programele internaționale prevăd expedierea acestui pământ spre o instalație de tratare în vederea transformării sau distrugerii acestuia.

    (3)

    În cadrul programului menționat anterior, pământul trebuie ambalat și etichetat în conformitate cu Codul maritim internațional al mărfurilor periculoase (codul IMDG), utilizând numai containerele autorizate de Națiunile Unite. Transferul trebuie să respecte Codul maritim internațional al mărfurilor periculoase și Regulamentul (CEE) nr. 259/93 al Consiliului ( 2 ) privind supravegherea și controlul transporturilor de deșeuri la intrarea și la ieșirea din Comunitatea Europeană.

    (4)

    Comisia consideră că nu există riscul propagării unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale atunci când pământul este tratat în incineratoare speciale pentru deșeuri periculoase, în conformitate cu Directiva 2000/76/CE a Parlamentului European și a Consiliului ( 3 ) privind incinerarea deșeurilor, astfel încât să se garanteze distrugerea sau transformarea ireversibilă a conținutului de pesticide sau de poluanți organici persistenți.

    (5)

    În consecință, ar trebui autorizate statele membre să acorde derogări, pe o perioadă limitată și sub rezerva unor condiții, pentru a permite importul de pământ astfel contaminat.

    (6)

    În cazul în care se constată că nu sunt suficiente condițiile specifice enunțate în prezenta decizie pentru a preveni introducerea unor organisme dăunătoare în Comunitate sau că acestea nu au fost respectate, ar trebui să se anuleze autorizația de acordare de derogări.

    (7)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent fitosanitar,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:



    Articolul 1

    Statele membre sunt autorizate să acorde, pentru pământul originar din anumite țări terțe, derogări de la articolul 4 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE în ceea ce privește interdicțiile prevăzute la anexa III partea A punctul 14, precum și derogări de la articolul 5 alineatul (1) din directiva menționată în ceea ce privește cerințele speciale prevăzute la anexa IV partea A capitolul I punctul 34.

    Autorizația de a acorda derogări prevăzută la alineatul (1) intră sub incidența unor condiții specifice prevăzute la anexă și se aplică numai pământului introdus în Comunitate între 1 martie 2005 și

    ▼M2

    29 februarie 2012

    ▼B

    , destinat tratării în incineratoare speciale pentru deșeuri periculoase.

    Această autorizație nu aduce atingere nici unei alte autorizații sau proceduri eventual solicitate în temeiul unei alte legislații.

    Articolul 2

    Fiecare stat membru furnizează Comisiei și celorlalte state membre, până la data de 31 decembrie a fiecărui an de import, informațiile solicitate la punctul 7 din anexă pentru fiecare lot de pământ importat înainte de această dată în temeiul prezentei decizii.

    Articolul 3

    Fiecare stat membru notifică fără întârziere Comisiei și celorlalte state membre toate cazurile de loturi introduse pe teritoriul său în temeiul prezentei decizii care s-au dovedit ulterior neconforme cu condițiile enunțate în aceasta.

    Articolul 4

    Prezenta decizie poate fi abrogată în cazul în care condițiile stabilite în anexa prezentului regulament se dovedesc insuficiente pentru a preveni introducerea în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale.

    Articolul 5

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.




    ANEXĂ

    Condiții specifice aplicabile pământului, originar din țări terțe, care beneficiază de derogarea prevăzută la articolul 1 din prezenta decizie

    1. Pământul trebuie să fie:

    (a) pământ contaminat cu pesticidele reglementate de programul FAO de prevenire și eliminare a pesticidelor perimate sau de programe multilaterale similare, sau pământ contaminat cu poluanți organici persistenți care figurează în convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți sau în protocolul la convenția din 1979 privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi referitor la poluanții organici persistenți;

    (b) ambalat în butoaie sau saci etanși în conformitate cu codul IMDG, transportat în containere etanșe, de la locul ambalării din țara de origine la instalația de tratare situată în Comunitate în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 259/93;

    (c) destinat tratării în cadrul Comunității, în incineratoare speciale pentru deșeuri periculoase, în conformitate cu Directiva 2000/76/CE.

    2. Pământul trebuie să fie însoțit de un certificat fitosanitar emis în țara de origine în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) punctul (ii) din Directiva 2000/29/CE. Certificatul conține, la rubrica „Informații suplimentare” mențiunea „Prezentul lot este conform cu condițiile definite în Decizia 2005/51/CE.”

    3. Înainte de introducerea în Comunitate, importatorul este informat oficial despre condițiile enunțate la punctele 1-7 din prezenta anexă. Importatorul menționat notifică informațiile referitoare la fiecare introducere cu destul de mult timp înainte organismelor oficiale responsabile ale statului membru în care are loc această introducere, indicând:

    (a) cantitatea și originea pământului,

    (b) data introducerii declarată și confirmarea punctului de intrare în Comunitate,

    (c) numele, adresa și situația locurilor prevăzute la punctul 5 unde va fi tratat pământul.

    Importatorul informează organismele oficiale în cauză în legătură cu orice modificare a informațiilor menționate anterior de îndată ce are cunoștință despre acest lucru.

    4. Pământul este introdus prin puncte de intrare situate pe teritoriul unui stat membru și desemnate de acesta în scopul utilizării prezentei derogări; aceste puncte de intrare, precum și numele și adresa organismului oficial prevăzut de Directiva 2000/29/CE responsabil cu fiecare punct de intrare se notifică cu suficient timp înainte Comisiei de către statele membre și, la cerere, se pun la dispoziția celorlalte state membre. Transportul direct trebuie asigurat între punctul de intrare și locul de tratare. Atunci când introducerea în Comunitate are loc într-un stat membru altul decât statul membru care folosește prezenta derogare, organismele oficiale responsabile ale statului membru de introducere informează cu privire la aceasta organismele oficiale responsabile ale statului membru care folosește prezenta derogare și colaborează cu acestea pentru a garanta respectarea dispozițiilor prezentei decizii.

    5. Pământul se tratează numai în locurile:

    (a) ale căror nume, adresă și situație au fost comunicate organismelor oficiale în cauză în conformitate cu punctul 3 și

    (b) oficial înregistrate și autorizate în sensul prezentei derogări de către organismele oficiale în cauză.

    În cazul în care locurile sunt situate într-un alt stat membru decât statul care folosește prezenta derogare, serviciile oficiale responsabile ale statului membru care folosește prezenta derogare informează, în momentul primirii notificării prealabile menționate anterior de la importator, serviciile oficiale responsabile respective din statul membru în care pământul va fi tratat, indicând numele, adresa și situația locurilor în care va fi tratat pământul.

    6. În locurile prevăzute la punctul 5:

    (a) pământul este tratat ca deșeu periculos aplicând toate controalele de securitate corespunzătoare și

    (b) pământul este tratat în incineratoare speciale pentru deșeuri periculoase, în conformitate cu Directiva 2000/76/CE.

    7. Statul membru care folosește prezenta derogare trimite anual Comisiei și celorlalte state membre informațiile prevăzute la punctul 3 pentru fiecare introducere.



    ( 1 ) JO L 169, 10.7.2000, p. 1. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2004/102/CE a Comisiei (JO L 309, 6.10.2004, p. 9).

    ( 2 ) JO L 30, 6.2.1993, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2001/2557 al Comisiei (JO L 349, 31.12.2001, p. 1).

    ( 3 ) JO L 332, 28.12.2000, p. 91.

    Top