Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 01992L0023-20060101

    Consolidated text: Directiva 92/23/CEE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1992/23/2006-01-01

    1992L0023 — RO — 01.01.2006 — 003.001


    Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

    ►B

    DIRECTIVA 92/23/CEE A CONSILIULUI

    din 31 martie 1992

    privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor

    (JO L 129 14.5.1992, p. 95)

    Astfel cum a fost modificat prin:

     

     

    Jurnalul Oficial

      NR.

    Pagina

    Data

    ►M1

    DIRECTIVA 2001/43/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 27 iunie 2001

      L 211

    25

    4.8.2001

    ►M2

    DIRECTIVA 2005/11/CE A COMISIEI Text cu relevanță pentru SEE din 16 februarie 2005

      L 46

    42

    17.2.2005


    Astfel cum a fost modificat prin:

     A1

    ACTUL privind condițiile de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Austria, a Republicii Finlanda și Regatului Suediei și adaptările la tratatele pe care se întemeiază Uniunea Europeană

      C 241

    21

    29.8.1994




    ▼B

    DIRECTIVA 92/23/CEE A CONSILIULUI

    din 31 martie 1992

    privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor



    Articolul 1

    În sensul prezentei directive, se înțelege prin:

    ▼M1

     „pneu”: orice pneu nou, inclusiv un pneu de iarnă prevăzut cu găuri pentru știfturi, original sau de schimb, destinat montării la vehiculele reglementate de Directiva 70/156/CEE. Această definiție nu reglementează pneurile de iarnă cu știfturi;

    ▼B

     „vehicul”: orice vehicul care este reglementat de Directiva 70/156/CEE;

     „producător”: orice deținător al unei mărci comerciale pentru vehicule sau pneuri.

    ▼M1

    Articolul 1a

    (1)  Cerințele stabilite în anexa V se aplică pneurilor destinate montării la vehicule folosite pentru prima dată la 1 octombrie 1980 sau ulterior acestei date.

    (2)  Cerințele stabilite în anexa V nu se aplică:

    (a) pneurilor a căror categorie de viteză este mai mică de 80 km/h;

    (b) pneurilor al căror diametru nominal al jantei este mai mic sau egal cu 254 mm (sau codul 10) sau este de 635 mm sau mai mare (codul 25);

    (c) pneurilor de rezervă temporare de tip T definite la punctul 2.3.6 din anexa II;

    (d) pneurilor proiectate să fie montate numai la vehicule înmatriculate pentru prima dată înainte de 1 octombrie 1980.

    ▼M1

    Articolul 2

    (1)  Statele membre acordă omologarea CE de tip, în condițiile stabilite în anexa I, tuturor tipurilor de pneuri care îndeplinesc cerințele din anexa II și le atribuie un număr de omologare în conformitate cu specificațiilor din anexa I.

    (2)  Statele membre acordă omologarea CE de tip, în condițiile stabilite în anexa I, tuturor tipurilor de pneuri care îndeplinesc cerințele din anexa V și le atribuie un număr de omologare în conformitate cu specificațiile din anexa I.

    (3)  Statele membre acordă omologarea CE de tip, în condițiile stabilite în anexa III, tuturor vehiculelor în ceea ce privește pneurile, dacă pneurile în cauză (inclusiv pneurile de rezervă, după caz) îndeplinesc cerințele din anexa II și cele privind vehiculele stabilite în anexa IV și atribuie oricărui astfel de vehicul un număr de omologare în conformitate cu specificațiile din anexa III.

    ▼B

    Articolul 3

    Autoritățile de omologare competente ale fiecărui stat membru trimit autorităților celorlalte state membre, în termen de o lună de la acordarea sau refuzul ►M1  omologarea CE de tip ◄ a unei componente (pneu) sau unui vehicul, o copie a certificatului de omologare al cărui model figurează în apendicele din anexele I și III și, la cererea acestora, procesul verbal de testare a oricărui tip de pneu omologat.

    Articolul 4

    Statele membre nu pot interzice sau restrânge introducerea pe piață a unei pneu care poartă marca de ►M1  omologarea CE de tip ◄ .

    Articolul 5

    Statele membre nu pot să refuze acordarea ►M1  omologarea CE de tip ◄ sau a omologării naționale unui vehicul din motive legate de pneurile acestuia dacă acestea au marca de ►M1  omologarea CE de tip ◄ și sunt montate în conformitate cu cerințele din anexa IV.

    Articolul 6

    Statele membre nu pot să refuze sau să interzică comercializarea, înmatricularea, introducerea în circulație sau utilizarea unui vehicul din motive legate de pneuri dacă acestea au marca de ►M1  omologarea CE de tip ◄ și sunt montate în conformitate cu cerințele din anexa IV.

    Articolul 7

    (1)  Dacă un stat membru estimează, pe baza unui ansamblu de elemente probante, că un tip de pneu sau de vehicul, chiar dacă este în conformitate cu cerințele prezentei directive, prezintă un pericol din punct de vedere al siguranței, acesta poate, pe teritoriul său, să interzică provizoriu sau să supună unor condiții speciale introducerea pe piață a acestui tip de pneu sau de vehicul. El informează de îndată celelalte state membre și Comisia cu privire la aceasta, precizând motivele deciziei sale.

    (2)  Comisia procedează, în termen de 6 săptămâni, la consultarea statelor membre interesate, apoi își dă fără întârziere avizul și ia măsurile corespunzătoare.

    (3)  În cazul în care Comisia consideră că sunt necesare adaptări tehnice ale directivelor, aceste adaptări sunt adoptate de către Comisie sau de către Consiliu în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10. În acest caz, statul membru care adoptă măsuri de salvgardare poate să le mențină până la intrarea în vigoare a aceste adaptări.

    Articolul 8

    (1)  Statul membru care a procedat la ►M1  omologarea CE de tip ◄ a unui vehicul sau a unei componente (pneu) ia toate măsurile necesare pentru supravegherea, în măsura în care acest lucru este necesar, a conformității producției cu tipul omologat, dacă este nevoie în colaborare cu autoritățile de omologare competente ale altor state membre. În acest scop, acest stat membru poate în orice moment să procedeze la controlul vehiculelor sau a pneurilor în vederea stabilirii conformității acestora cu cerințele prezentei directive. Acest control se va efectua prin sondaj.

    (2)  Dacă acest stat membru constată că mai multe vehicule sau pneuri care au aceeași marcă de ►M1  omologarea CE de tip ◄ nu sunt conforme cu tipul omologat, el ia măsurile necesare pentru asigurarea conformității producției. Aceste măsuri pot duce, în cazul în care neconformitatea este sistematică, la retragerea ►M1  omologarea CE de tip ◄ . Autoritățile menționate adoptă aceleași dispoziții dacă sunt informate de autoritățile competente de omologare ale unui alt stat membru asupra existenței unui defect de conformitate.

    (3)  Autoritățile de omologare competente ale statelor membre se informează reciproc, cu ajutorul formularului care figurează în apendicele la anexele I și III și în termen de o lună, cu privire la orice retragere a unei ►M1  omologarea CE de tip ◄ , precum și cu privire la motivele care justifică această măsură.

    Articolul 9

    Orice decizie luată în temeiul dispozițiilor adoptate pentru punerea în aplicare a prezentei directive, prin care se refuză sau se retrage ►M1  omologarea CE de tip ◄ a unui pneu sau a unui vehicul din cauza montării pneurilor și având drept obiect interzicerea introducerii pe piață sau a utilizării acestuia, trebuie să prevadă cu precizie motivele pe care se întemeiază. Aceasta se notifică celui interesat, cu arătarea căilor de atac prevăzute de legislația în vigoare în statele membre și a termenelor în care acestea pot fi exercitate.

    Articolul 10

    Modificările necesare pentru adaptarea cerințelor din anexe la progresul tehnic sunt adoptate în conformitate cu procedurile prevăzute la articolul 13 din Directiva 70/156/CEE.

    ▼M1

    Articolul 10a

    (1)  Începând cu 4 februarie 2003, statele membre:

    (a) nu pot să refuze acordarea omologării CE sau a omologării naționale unui tip de vehicul sau a unui tip de pneu;

    (b) nu pot să interzică înmatricularea, vânzarea sau introducerea în circulație a vehiculelor sau vânzarea, introducerea în circulație sau utilizarea pneurilor

    din motive legate de pneuri și de montarea acestora la vehicule noi, dacă vehiculele sau pneurile în cauză îndeplinesc cerințele stabilite în prezenta directivă, astfel cum este modificată prin Directiva 2001/43/CE ( 9 ).

    (2)  Începând cu 4 august 2003, statele membre nu mai pot acorda omologarea CE și refuză acordarea omologării națională acelor tipuri de pneuri care intră sub incidența domeniului de aplicare al prezentei directive și care nu îndeplinesc cerințele prezentei directive, astfel cum sunt modificate prin Directiva 2001/43/CE.

    (3)  Începând cu 4 februarie 2004, statele membre nu mai pot acorda omologarea CE și omologarea națională a unui tip de vehicul, din motive legate de pneurile lor sau de montarea acestora, dacă nu se îndeplinesc cerințele prezentei directive, astfel cum sunt modificate prin Directiva 2001/43/CE.

    (4)  Începând cu 4 februarie 2005, statele membre:

    (a) consideră că nu mai sunt valabile, în sensul articolului 7 alineatul (1) din Directiva 70/156/CEE, certificatele de conformitate care însoțesc vehiculele noi în conformitate cu dispozițiile directivei în cauză, dacă nu se îndeplinesc cerințele prezentei directive, astfel cum sunt modificate prin Directiva 2001/43/CE;

    (b) refuză înmatricularea sau interzic vânzarea ori introducerea în circulație a vehiculelor noi care nu îndeplinesc cerințele prezentei directive, astfel cum sunt modificate prin Directiva 2001/43/CE.

    (5)  Începând cu 1 octombrie 2009, dispozițiile prezentei directive, astfel cum este modificată prin Directiva 2001/43/CE, se aplică, în sensul articolului 7 alineatul (2) din Directiva 70/156/CEE, tuturor pneurilor care intră sub incidența domeniului de aplicare al prezentei directive, cu excepția pneurilor din clasele C1d și C1e, cărora li se aplică începând cu 1 octombrie 2010 și, respectiv, 1 octombrie 2011.

    ▼B

    Articolul 11

    (1)  Statele membre adoptă și publică dispozițiile necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 1 iunie 1992. Ele informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

    Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o anumită trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    Statele membre aplică aceste dispoziții începând cu 1 ianuarie 1993.

    (2)  Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat prin prezenta directivă.

    Articolul 12

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.




    LISTA ANEXELOR

    ▼M1

    ANEXA I

    Dispoziții administrative pentru omologarea CE de tip a pneurilor

    Apendicele 1

    Fișa de informații privind omologarea CE a unui tip de pneu

    Apendicele 2

    Certificat de omologare CE de tip (pneuri)

    Apendicele 3

    Fișa de informații privind omologarea CE a unui tip de pneu cu privire la emisiile sonore pneu/drum

    Apendicele 4

    Certificat de omologare CE de tip (emisii sonore pneu/drum)

    ANEXA II ( 10 )

    Cerințe privind pneurile

    Apendicele 1

    Figură explicativă

    Apendicele 2

    maxime corespunzătoare care urmează să fie suportată

    Apendicele 3

    Schema inscripțiilor de pe pneu

    Apendicele 4

    Relația dintre indicele de presiune și unitățile de presiune

    Apendicele 5

    Janta de măsurare, diametrul exterior și valoarea grosimii în secțiune a pneurilor corespunzătoare anumitor denumiri de dimensiuni

    Apendicele 6

    Metoda de măsurare a dimensiunilor pneurilor

    Apendicele 7

    Modul de operare în încercările de încărcare/viteză

    Apendicele 8

    Variația capacității de încărcare în funcție de viteză; pneuri pentru vehiculele utilitare cu structură radiala și diagonală

    ANEXA III

    Dispoziții administrative privind omologarea vehiculelor referitoare la montarea pneurilor acestora

    Apendicele 1

    Fișa de informații pentru un vehicul

    Apendicele 2

    Certificatul de omologare CE pentru un vehicul

    ANEXA IV

    Cerințe privind vehiculele referitoare la montarea pneurilor

    ANEXA V

    Emisii sonore pneu/drum

    Apendicele 1

    Metoda de încercare pentru nivelurile sonore pneu/drum

    Apendicele 2

    Raport de încercare

    ANEXA VI

    Specificații privind poligonul de încercare




    ANEXA I

    DISPOZIȚII ADMINISTRATIVE PENTRU OMOLOGAREA CE DE TIP A PNEURILOR

    1.   CERERE DE OMOLOGARE CE A UNUI TIP DE PNEU

    1.1.

    Cererea de omologare CE a unui tip de pneu în temeiul articolului 3 alineatul (4) din Directiva 70/156/CEE se înaintează de către producătorul pneului.

    1.1.1.

    Cererea de omologare CE de tip în temeiul anexei II este însoțită, în triplu exemplar, de o descriere a tipului de pneu descris în fișa de informații din apendicele 1.

    1.1.1.1.

    Cererea trebuie însoțită (tot în triplu exemplar) de o schiță sau o fotografie reprezentativă care să identifice profilul benzii de rulare și de o schiță a anvelopei pneului umflat montat pe janta de măsurare care să indice dimensiunile relevante (a se vedea punctele 6.1.1 și 6.1.2 din anexa II) ale tipului prezentat pentru omologare.

    1.1.1.2.

    Cererea trebuie însoțită fie de un raport de încercare întocmit de serviciul tehnic desemnat sau de un număr de mostre care urmează să fie stabilit de autoritatea de omologare.

    1.1.2.

    Cererea de omologare CE de tip în temeiul anexei V trebuie însoțită, în triplu exemplar, de o descriere a tipului de pneu descris în fișa de informații din apendicele 3.

    1.1.2.1.

    Cererea trebuie însoțită (tot în triplu exemplar) de schițe, desene sau fotografii care să identifice profilul (profilurile) benzii de rulare reprezentativ(e) pentru tipul de pneuri.

    1.1.2.2.

    Cererea trebuie însoțită, de asemenea, de un raport de încercare întocmit de serviciul tehnic desemnat sau de un număr de mostre care urmează să fie stabilit de autoritatea de omologare.

    1.2.

    Producătorul poate solicita extinderea omologării CE de tip

    1.2.1. pentru a include tipuri de pneuri modificate, în cazul omologărilor CE de tip în temeiul anexei II și/sau

    1.2.2. pentru a include dimensiuni suplimentare de pneuri și/sau nume de marcă sau descrieri comerciale ale producătorului modificate și/sau profiluri modificate ale benzii de rulare, în cazul omologărilor CE de tip în temeiul anexei V.

    ▼M2

    1.3.

    Autoritatea de omologare poate accepta laboratoarele producătorilor de pneuri ca laboratoare de încercare autorizate în temeiul articolului 14 alineatul (1) din Directiva 70/156/CEE.

    ▼M1

    2.   INSCRIPȚII

    2.1. Mostrele pentru un tip de pneu prezentat pentru omologarea CE de tip trebuie să poarte marca comercială sau denumirea solicitantului astfel încât să fie vizibile și rezistente la ștergere și trebuie să prevadă un spațiu suficient pentru aplicarea mărcii de omologarea CE de tip în conformitate cu prevederile punctului 4 din prezenta anexă.

    3.   OMOLOGAREA CE DE TIP

    3.1.

    În cazul în care un tip de pneu, prezentat în conformitate cu punctul 1.1.1 anterior, îndeplinește cerințele anexei II, i se acordă omologarea CE de tip în temeiul articolului 4 din Directiva 70/156/CEE și i se atribuie un număr de omologare CE de tip.

    3.1.1.

    Decizia de acordare, extindere, refuzare sau retragere a omologării sau de încetare definitivă a producției unui tip de pneu în temeiul anexei II trebuie comunicată statelor membre în conformitate cu articolul 4 alineatul (6) din Directiva 70/156/CEE.

    3.1.2.

    În cazul în care un tip de pneu, prezentat în conformitate cu punctul 1.1.2 anterior, îndeplinește cerințele anexei V, i se acordă omologarea CE de tip în temeiul articolului 4 din Directiva 70/156/CEE și i se atribuie un număr de omologare CE de tip.

    3.2.1.

    Decizia de acordare, extindere, refuzare sau retragere a omologării sau de încetare definitivă a producției unui tip de pneu în temeiul anexei V trebuie comunicată statelor membre în conformitate cu articolul 4 alineatul (6) din Directiva 70/156/CEE.

    3.3.

    Fiecărui tip de pneu omologat i se atribuie un număr de omologare CE de tip. Același stat membru nu poate să atribuie același număr unui alt tip de pneu. În special, numerele de omologare atribuite în temeiul anexei II trebuie să fie diferite de numerele de omologare CE de tip atribuite în temeiul anexei V.

    4.   MARCAREA OMOLOGĂRII CE DE TIP

    4.1.

    Orice pneu care este conform cu tipul pentru care s-a acordat omologarea CE de tip în temeiul prezentei directive trebuie să poarte marca de omologare CE de tip corespunzătoare.

    4.2.

    Marca de omologare CE de tip va fi constituită din litera minusculă „e” încadrată într-un dreptunghi, urmată de numărul distinctiv atribuit statului membru care a acordat omologarea de tip, prevăzut în anexa VII la Directiva 70/156/CEE. Numărul de omologare CE de tip va fi constituit din numărul de omologare CE de tip care figurează pe certificatul completat pentru tipul respectiv, precedat de două cifre:

    „00” pentru pneurile pentru vehicule utilitare, „02” pentru pneurile pentru autoturisme.

    4.2.1.

    Dreptunghiul care formează marca de omologarea CE de tip trebuie să aibă lungimea minimă de 12 mm și înălțimea minimă de 8 mm. Litera (literele) și numărul (numerele) trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 4 mm.

    4.3.

    Mărcile și numerele de omologare CE de tip și orice mărci suplimentare cerute în anexa II punctul 3, acestea din urmă pentru omologarea de tip în temeiul cerințelor din anexa II, trebuie să fie aplicate în conformitate cu prescripțiile de la punctul în cauză.

    4.4.

    Numerele de omologarea atribuite în temeiul anexei V trebuie să fie urmate de sufixul „s”, unde „s” este prescurtarea pentru zgomot (sunet).

    4.5.

    Mai jos este prezentat un exemplu de marcă de omologare CE de tip:

    image

    Pneul care poartă marca de omologare CE de tip prezentată anterior este un pneu pentru vehicule utilitare (00) care îndeplinește cerințele CE (e) pentru care s-a acordat marca de omologare CE de tip în Irlanda (24) cu numărul 479 în temeiul anexei II și în Italia (3) cu numărul 687-s în temeiul anexei V.

    Notă: Numerele „479” și „687” (numere de omologare ale mărcii CE) și numărul „24” și cifra „3” (grup de litere și numere ale statelor membre care au acordat omologarea CE) sunt numai cu titlu orientativ.

    Numerele de omologare trebuie aplicate în apropiere de dreptunghi și pot fi amplasate deasupra, sub, la stânga sau la dreapta acestuia. Caracterele numărului de omologarea trebuie să fie amplasate de aceeași parte a literei „e” și orientate în același sens.

    5.   MODIFICAREA UNUI TIP DE PNEU

    5.1. În cazul în care un tip de pneu omologat în temeiul anexei II sau în temeiul anexei V a suferit modificări, se aplică dispozițiile articolului 5 din Directiva 70/156/CEE.

    5.2. În cazul în care a fost modificat profilul benzii de rulare a unui pneu, în cazul omologărilor de tip în temeiul anexei II, nu se consideră necesară repetarea încercărilor prescrise în anexa II.

    5.3. În cazul în care unei game de pneuri omologate în temeiul anexei V i se adaugă alte dimensiuni de pneuri sau alte mărci comerciale, autoritatea de omologarea hotărăște dacă este necesară repetarea încercărilor.

    5.4. În cazul modificării profilului benzii de rulare a unei game de pneuri omologate în temeiul anexei V, se repetă încercările pentru o serie reprezentativă de mostre, cu excepția cazului în care autoritatea de omologare consideră că respectiva modificare nu afectează emisiile sonore pneu/drum.

    6.   CONFORMITATEA PRODUCȚIEI

    6.1. Regulile generale de asigurare a conformității producției se adoptă în conformitate cu dispozițiile stabilite în articolul 10 din Directiva 70/156/CEE.

    6.2. În special, atunci când se efectuează verificări în conformitate cu apendicele I la anexa V pentru a verifica conformitatea producției, dacă nivelul sonor al pneului încercat nu depășește valorile limită stabilite la punctul 4.2 din anexa V cu mai mult de 1 dB(A), se consideră că producția respectă cerințele prevăzute la punctul 4 din anexa V menționată anterior.




    Apendicele 1

    FIȘA DE INFORMAȚII NR. … PRIVIND OMOLOGAREA CE A UNUI TIP DE PNEU

    (Anexa II la Directiva 92/23/CEE)

    ▼B

    image




    ▼M1

    Apendicele 2

    CERTIFICAT DE OMOLOGARE CE DE TIP

    (pneuri)

    ▼B

    MODEL

    [format maxim: A4 (210 × 297 mm)]

    image

    ►(3) M1   ►(3) M1   ►(3) M1  

    image

    ▼M1




    Apendicele 3

    FIȘA DE INFORMAȚII NR. … PRIVIND OMOLOGAREA CE A UNUI TIP DE PNEU CU PRIVIRE LA EMISIILE SONORE PNEU/DRUM

    (Anexa V la Directiva 92/23/CEE)

    Informațiile următoare trebuie furnizate, după caz, în triplu exemplar și să includă o listă de cuprins. Desenele, în cazul în care există, trebuie furnizate la scară adecvată și suficient de detaliat, în format A4 sau sub formă de pliant cu acest format. În cazul funcțiilor comandate cu microprocesor trebuie furnizate informații relevante în legătură cu performanțele acestora.

    1.   GENERALITĂȚI

    1.1. Denumirea producătorului:

    1.2. Numele și adresa solicitantului:

    1.3. Adresa sau adresele uzinelor producătoare:

    1.4. Numele comercial, descriere sau descrierile comerciale ori marca sau mărcile de comerț folosite pentru omologarea solicitată pentru un anume tip de pneu:

    2.   PNEURI

    2.1. Clasificarea pneurilor: (clasa C1, clasa C2 sau clasa C3)

    2.2. Categoria de utilizare: (normale, de zăpadă sau speciale)

    2.3. Informații detaliate privind caracteristicile principale, din punctul de vedere al implicațiilor pentru emisiile sonore pneu/drum, și privind profilul (profilurile) benzii de rulare folosite pentru o gamă dată de pneuri de diferite dimensiuni. Acestea pot fi sub formă de desen, fotografie sau descriere, dar trebuie să fie suficiente pentru a permite autorității de omologare sau serviciului tehnic să determine dacă orice modificare ulterioară a caracteristicilor principale va afecta în mod negativ emisiile sonore pneu/drum.

    Notă: Efectele modificărilor aduse detaliilor secundare ale profilului benzii de rulare și ale celor de construcție asupra emisiilor sonore pneu/drum vor fi determinate în timpul verificărilor privind conformitatea producției

    2.4. Structura pneului

    2.5. Lista denumirilor profilurilor benzii de rulare: (a se specifica, pentru fiecare marcă comercială sau denumire comercială, toate indicațiile care figurează în denumirea pneurilor în conformitate cu punctul 2.17. din anexa II la Directiva 92/23/CEE, adăugând, după caz, în cazul pneurilor de clasă C1, mențiunea „Reinforced” sau „Extra Load”).




    Apendicele 4

    image

    ▼B




    ANEXA II

    CERINȚE PRIVIND PNEURILE

    1.   DEFINIȚII

    2.   În sensul prezentei directive se înțelege prin:

    2.1.

    „tipul pneului”: pneurile care nu prezintă între ele diferențe esențiale, în ceea ce privește aspecte precum:

    2.1.1.

    firma sau marca producătorului;

    2.1.2.

    desemnarea dimensiunilor pneurilor;

    2.1.3.

    categoria de utilizare:

    pneu normal

    :

    pneu pentru utilizarea pe drumuri normale;

    pneu special

    :

    pneu pentru uz special, de exemplu pneu de uz mixt (pe șosea și orice teren) și la viteze limitate;

     pneu pentru zăpadă;

     pneu de rezervă pentru uz temporar;

    2.1.4.

    structura (diagonală, centură încrucișată, radială);

    2.1.5.

    categoria de viteză;

    2.1.6.

    indicele capacității de încărcare;

    2.1.7.

    secțiunea transversală a pneului;

    2.2.

    pneuri pentru zăpadă”: pneuri al căror desen al benzii de rulare și structură sunt proiectate înainte de toate pentru a asigura un comportament mai bun decât al pneurilor normale în noroi și în zăpadă proaspătă sau în curs de topire. Desenul benzii de rulare al pneurilor de zăpadă este în general caracterizat de elemente de crestătură și de matriță masive, mai distanțate unul de celălalt decât la pneurile normale;

    2.3.

    structura unui pneu”: caracteristicile tehnice ale carcasei unui pneu. Se disting în special structurile următoare:

    2.3.1.

    pneu cu structură diagonală”: un pneu a cărui inserție metalică a pânzei se întinde până la talon, iar firele metalice răsucite sunt orientate în așa fel încât formează unghiuri alternate puțin inferioare unuia de 90° față de linia mediană a benzii de rulare;

    2.3.2.

    pneuri cu structură centură încrucișată (bias-belted)”: un pneu cu structură diagonală a cărui carcasă este ranforsată de o centură formată din două sau mai multe straturi de fire răsucite inextensibile formând unghiuri alternate apropiate de cele ale carcasei;

    2.3.3.

    pneuri cu structură radială”: un pneu a cărui inserție metalică a pânzei se întinde până la talon, iar firele răsucite sunt orientate în așa fel încât să formeze un unghi aproape egal cu 90° față de linia mediană a benzii de rulare și a cărui carcasă este stabilizată printr-o centură circumferențială inextensibilă;

    2.3.4.

    pneu ranforsat”: un pneu a cărui carcasă este mai rezistentă decât cea a unui pneu normal corespunzător;

    2.3.5.

    pneuri de rezervă cu utilizare temporară”: un tip de pneu diferit de pneurile care echipează un vehicul în condiții normale de rulare și destinat unui uz temporar în condiții de conducere restrictive;

    2.3.6.

    pneuri de rezervă cu utilizare temporară de tip T”: un tip de pneu de rezervă cu utilizare temporară prevăzut pentru utilizarea la presiuni de umflare superioare celor prevăzute pentru pneurile normale sau ranforsate;

    2.4.

    talon”: element al unui pneu a cărui formă și structură îi permite să se adapteze jantei și să mențină pneul pe aceasta ( 11 );

    2.5.

    inserție metalică”: firele care formează țesătura pânzei într-un pneu (11) ;

    2.6.

    pânză”: un strat constituit din inserții metalice cauciucate, dispuse paralel unele față de altele (11) ;

    2.7.

    carcasă”: partea unui pneu alta decât banda de rulare și cauciucul lateral care, în stare umflată, suportă greutatea (11) ;

    2.8.

    banda de rulare”: partea unui pneu care intră în contact cu solul (11) ;

    2.9.

    parte laterală”: partea unui pneu care, excluzând banda de rulare, este vizibilă atunci când pneul, montat pe o jantă, este văzut din lateral (11) ;

    2.10.

    zona de bază a părții laterale”: zona de sub linia de maximă a grosimii în secțiune care este vizibilă atunci când pneul, montat pe o jantă, este văzut din lateral (11) ;

    2.11.

    crestătura benzii de rulare”: spațiu între două nervuri sau două elemente în relief ale sculpturii (11) ;

    2.12.

    valoarea grosimii în secțiune”: distanța liniară între exteriorul părților laterale ale unui pneu umflat, fără a include relieful constituit de inscripții, decorații, cordoane sau nervuri de protecție (11) ;

    2.13.

    grosimea totală”: distanța liniară între exteriorul părților laterale ale unui pneu umflat, inclusiv inscripțiile, decorațiile, cordoanele sau nervurile de protecție (11) ;

    2.14.

    înălțimea grosimii în secțiune”: distanța egală cu jumătatea diferenței care există între diametrul exterior al pneului și diametrul nominal al jantei (11) ;

    2.15.

    raportul nominal de aspect Ra”: multiplul cu o sută al numărului obținut din împărțirea înălțimii nominale a grosimii în secțiune, exprimată în milimetri, la valoarea nominală a grosimii în secțiune, exprimată în milimetri;

    2.16.

    diametrul exterior”: diametrul total al pneului nou umflat (11) ;

    2.17.

    desemnarea dimensiunilor unui pneu”:

    2.17.1.

    o desemnare care scoate în evidență:

    2.17.1.1.

    valoarea nominală a grosimii în secțiune. Această grosime trebuie să fie exprimată în milimetri, mai puțin pentru anumite pneuri a căror desemnare figurează în prima coloană a tabelului de la apendicele 5;

    2.17.1.2.

    raportul nominal de aspect, cu excepția anumitor pneuri a căror desemnare figurează în prima coloană a tabelului de la apendicele 5;

    2.17.1.3.

    un număr convențional „d” (simbol „d”) caracterizând diametrul nominal al jantei și corespunzând diametrului acesteia, exprimat fie în țoli (numere mai mici de 100 – a se vedea tabelul), fie în milimetri (numere mai mari de 100), dar nu amândouă.



    Diametrul nominal al jantei (simbol „d”)

    Exprimat în țoli

    (cod)

    Echivalent în mm

    (punctul 6.1.2.1)

    10

    254

    11

    279

    12

    305

    13

    330

    14

    356

    15

    381

    16

    406

    17

    432

    18

    457

    19

    483

    20

    508

    21

    533

    22

    559

    24

    610

    25

    625

    14,5

    368

    16,5

    419

    17,5

    445

    19,5

    495

    20,5

    521

    22,5

    572

    24,5

    622

    2.17.1.4.

    litera „T” care precede valoarea nominală a grosimii în secțiune pentru pneurile de rezervă cu utilizare temporară de tip T;

    2.18.

    diametrul nominal al jantei (d)”: diametrul jantei pe care un pneu este destinat să fie montat ( 12 );

    2.19.

    jantă”: suportul pentru un pneu și cameră de aer sau pentru un pneu fără cameră de aer, pe care se sprijină taloanele pneului (12) ;

    2.20.

    jantă teoretică”: janta fictivă a cărei lărgime ar putea fi egală cu x ori valoarea nominală a grosimii în secțiune a pneului. Valoarea „x” trebuie să fie justificată de producătorul de pneuri;

    2.21.

    jantă de măsurare”: janta pe care trebuie să fie montat pneul pentru a efectua măsurătorile dimensionale;

    2.22.

    jantă de testare”: janta pe care trebuie montat pneul pentru a efectua testările;

    2.23.

    desprindere”: desprinderea bucăților de cauciuc de pe banda de rulare;

    2.24.

    dezlipirea firelor răsucite”: separarea inserției metalice de învelișul care o înconjoară;

    2.25.

    dezlipirea pânzelor”: separarea între pânze adiacente;

    2.26.

    dezlipirea benzii de rulare”: separarea de carcasă a benzii de rulare;

    2.27.

    indicatori de uzură”: excrescențe existente în interiorul crestăturilor benzii de rulare și concepute pentru a semnala în mod vizual gradul de uzură a acesteia din urmă;

    2.28.

    indice al capacității de încărcare”: unul sau două numere indicând sarcina pe care o poate suporta pneul montat simplu sau montat la o roată dublă la viteza caracteristică categoriei de viteză în care se clasează când este montat în conformitate cu cerințele de utilizare specificate de producător. Lista acestor indici și a maselor corespunzătoare figurează în anexa II apendicele 2;

    2.28.1.

    pneurile pentru autoturisme nu au decât un singur indice de încărcare;

    2.28.2.

    pneurile pentru vehicule utilitare pot avea unul sau doi indici de încărcare, primul pentru montarea simplă și al doilea, dacă este cazul, pentru montarea la roți duble; în acest caz, cei doi indici sunt separați de o linie oblică (/);

    2.28.3.

    un același tip de pneu poate avea fie una, fie două serii de indici ai capacității de încărcare, după cum sunt aplicate sau nu dispozițiile de la punctul 6.2.5;

    2.29.

    categorie de viteză”: exprimată prin simbolul categoriei de viteză așa cum este indicat în tabelul care figurează la punctul 2.29.3;

    2.29.1.

    în cazul unui pneu pentru autoturisme, viteza maximă pe care trebuie să o suporte;

    2.29.2.

    în cazul unui pneu pentru vehicule utilitare, viteza la care poate suporta masa corespunzătoare indicelui de capacitate de încărcare;

    2.29.3.



    Simbolul categoriei de viteză

    Viteza corespunzătoare

    (km/h)

    F

    80

    G

    90

    J

    100

    K

    110

    L

    120

    M

    130

    N

    140

    P

    150

    Q

    160

    R

    170

    S

    180

    T

    190

    U

    200

    H

    210

    V

    240

    2.29.4.

    pneurile care pot suporta viteze mai mari de 240 km/h sunt identificate prin intermediul literei „Z” figurând în desemnarea dimensiunilor pneului;

    2.29.5.

    un același tip de pneu poate avea fie una, fie două serii de simboluri ale categoriei de viteză, după cum sunt aplicate sau nu dispozițiile punctului 6.2.5;

    2.30.

    tabelul variației încărcării în funcție de viteză”: tabel care figurează în anexa II apendicele 8 și indică, în funcție de indicii de capacitate de încărcare și de simbolurile categoriilor de viteză nominale, variațiile de încărcare pe care le poate suporta un pneu atunci când este utilizat la viteze diferite de cea corespunzătoare simbolului său de categorie de viteză;

    2.30.1.

    variațiile de încărcare nu se aplică în cazul pneurilor pentru autoturisme; nu se mai aplică, în cazul pneurilor pentru vehicule utilitare, nici indicilor capacității de încărcare și simbolului categoriilor de viteză suplimentare atunci când sunt aplicate dispozițiile de la punctul 6.2.5;

    2.31.

    încărcare maximă”: masa maximă pe care o poate suporta un pneu;

    2.31.1.

    în cazul pneurilor pentru autoturisme concepute pentru o viteză care nu este mai mare de 210 km/h, încărcarea maximă nu trebuie să depășească valoarea legată de indicele de capacitate de încărcare a pneului;

    2.31.2.

    în cazul pneurilor pentru autoturisme concepute pentru viteze mai mari de 210 km/h, dar care nu depășesc 240 km/h (pneuri în clasa de viteză „V”), încărcarea maximă nu trebuie să depășească procentajul valorii legate de indicele de capacitate de încărcare a pneului indicată în tabelul următor, în funcție de viteza de care este capabil vehiculul pe care este montat pneul:



    Viteza maximă

    (km/h)

    Încărcare

    (%)

    215

    98,5

    220

    97

    225

    95,5

    230

    94

    235

    92,5

    240

    91

    pentru viteze maxime intermediare, sunt permise interpolări lineare ale încărcării maxime;

    2.31.3.

    pentru o viteză mai mare de 240 km/h, (pneuri „Z”), încărcarea maximă nu trebuie să depășească valoarea specificată de producătorul pneurilor în funcție de viteza pe care o poate atinge vehiculul pe care este montat pneul respectiv;

    2.31.4.

    în cazul pneurilor pentru vehicule utilitare, încărcarea maximă, atât în utilizarea simplă, cât și pe roți duble, nu trebuie să depășească procentajul valorii legate de indicele de capacitate de încărcare corespunzător pneului, indicat în tabelul „Variații ale încărcării în funcție de viteză” (a se vedea punctul 2.30) în funcție de simbolul categoriei de viteză pe care o poate atinge vehiculul pe care este montat pneul. Când se pot aplica indici de capacitate de încărcare și simboluri ale categoriilor de viteză suplimentară, aceștia sunt luați de asemenea în considerare pentru a determina încărcarea maximă a pneului;

    2.32.

    pneuri pentru autoturisme”: un pneu conceput în mod principal, dar nu exclusiv pentru autoturisme (vehicule automobile din categoria M1) și remorcile acestora (01 și 02);

    2.33.

    pneuri pentru vehicule utilitare”: un pneu conceput în principal, dar nu exclusiv, pentru vehicule altele decât autoturismele (vehicule din categoriile M2, M3, N) și remorcile acestora (03 și 04);

    2.34.

    presiunea la sol a pneurilor (F/Ac)” sarcina unitară medie pe care pneul o transmite prin suprafața sa de contact șoselei; este exprimată prin raportul dintre forța verticală (F) aplicată, în condiții statice, pe axa șoselei și suprafața de contact (Ac) a pneului măsurate la pneul umflat la presiunea maximă recomandată de tipul de utilizare vizat. Este exprimată în kN/m2;

    2.35.

    suprafața de contact a pneului (Ac)”: suprafața plană conținută în perimetrul virtual al amprentei pneului. Este exprimată în m2;

    2.36.

    perimetru virtual al amprentei pneului”: curba poligonală convexă care încercuiește cea mai mică suprafață conținând toate punctele de contact între pneu și sol;

    2.37.

    presiunea de umflare la rece”: presiunea internă a pneului la temperatura ambiantă, cu excepția oricărei presiuni crescute ca urmare utilizării pneului. Este exprimată în bar și/sau în kPa.

    3.   CERINȚE PRIVIND INSCRIPȚIILE

    3.1.

    Pe pneuri trebuie să fie aplicate:

    3.1.1.

    firma sau marca producătorului;

    3.1.2.

    desemnarea dimensiunii pneului așa cum este definită la punctul 2.17;

    3.1.3.

    indicarea structurii;

    3.1.3.1.

    pentru pneurile cu structură diagonală, nici o indicație sau litera „D”;

    3.1.3.2.

    pentru pneurile cu structură radială, litera „R”, marcată înaintea indicării diametrului nominal al jantei și, facultativ, cuvântul „RADIAL”;

    3.1.3.3.

    pentru pneurile cu structură centură încrucișată, litera „B” marcată înaintea indicării diametrului nominal al jantei și, eventual, cuvintele „BIAS BELTED”;

    3.1.4.

    indicarea categoriei de viteză a pneului, prin simbolul menționat la punctul 2.29; în cazul pneurilor concepute pentru viteze mai mari de 240 km/h, categoria de viteză pentru pneu este indicată prin litera „Z”, marcată înaintea indicării structurii (a se vedea punctul 3.1.3);

    3.1.5.

    literele „M + S” (sau „M.S.” sau „M & S”) dacă este vorba de pneuri pentru zăpadă;

    3.1.6.

    indicele capacității de încărcare așa cum este definit la punctul 2.28;

    3.1.6.1.

    în cazul pneurilor concepute pentru viteze mai mari de 240 km/h, menționarea indicelui de capacitate de încărcare poate fi omisă;

    3.1.7.

    menționarea cuvântului „TUBELESS” când este vorba de un pneu destinat a fi utilizat fără cameră de aer;

    3.1.8.

    menționarea cuvântului „REINFORCED” când este vorba de un pneu ranforsat;

    3.1.9.

    indicarea datei de fabricație, formată dintr-un un grup de trei cifre, primele două indicând săptămâna și ultima anul fabricației;

    3.1.10.

    în cazul pneurilor reșapabile pentru vehicule utilitare, simbolul „image” de cel puțin 20 mm în diametru sau cuvântul „REGROOVABLE”, ștanțat sau tipărit în relief pe fiecare parte laterală;

    3.1.11.

    în cazul pneurilor pentru vehicule utilitare, menționarea în „PSI” (a se vedea apendicele 4) a presiunii de umflare adoptată pentru testările încărcătură/viteză, așa cum este explicat în apendicele 7 partea B;

    3.1.12.

    indicele/indiciile capacității de încărcare și simbolul categoriei de viteză suplimentară, atunci când se aplică dispozițiile punctului 6.2.5.

    3.2.

    Apendicelele 3 oferă un exemplu de inscripționare a unui pneu.

    3.3.

    Între altele, pneul trebuie să poarte marca de ►M1  omologarea CE de tip ◄ al cărei model figurează în anexa I punctul 4.5.

    AMPLASAREA INSCRIPȚIILOR

    3.4.

    Inscripțiile luate în considerare la punctele 3.1 și 3.3 trebuie marcate clar și lizibil ștanțate sau în relief, pe cele două părți laterale și cel puțin în zona de jos a părții laterale, astfel:

    3.4.1.

    în cazul unui pneu simetric, toate inscripțiile menționate anterior trebuie să figureze pe cele două părți laterale, cu excepția inscripțiilor menționate la punctele 3.1.9, 3.1.11 și 3.3 care pot figura doar pe o singură parte;

    3.4.2.

    în cazul pneurilor asimetrice, toate inscripțiile trebuie să figureze cel puțin pe partea laterală exterioară.

    (4.)

    (5.)

    (6.)

    6.1.

    Cerințe privind dimensiunile

    6.1.1.

    Valoarea grosimii în secțiune a unui pneu

    6.1.1.1.

    Sub rezerva dispozițiilor de la punctul 6.1.1.2, valoarea grosimii în secțiune este calculată cu ajutorul formulei următoare

    S = S1 + K (A – A1)

    în care:

    S

    =

    „valoarea grosimii în secțiune” (exprimată în milimetri) ( 13 )măsurată pe janta de măsurare;

    S1

    =

    „valoarea nominală a grosimii în secțiune” (exprimată în milimetri) așa cum figurează pe partea laterală a pneului în desemnarea dimensiunilor în conformitate cu cerințele;

    A

    =

    lățimea (exprimată în milimetri) a jantei de măsurare indicată de producător în fișa de informații (a se vedea anexa I punctul 6.11 apendicele 1);

    A1

    =

    lățimea (exprimată în milimetri) a jantei de măsurare teoretică; se reține pentru A1 valoarea S1 multiplicată cu factorul x, indicat de producătorul de pneuri (a se vedea anexa I punctul 6.15 apendicele 1); pentru K, se reține valoarea 0,4.

    6.1.1.2.

    Pentru tipurile de pneuri a căror desemnare a dimensiunilor figurează în prima coloană a tabelului de la apendicele 5A sau 5B, lățimea jantei de măsurare (A) și valoarea grosimii în secțiune (a grosimilor în secțiune) va (vor) fi cea (cele) care figurează în aceste tabele înaintea desemnării dimensiunilor pneului;

    6.1.2.

    Diametrul exterior al unui pneu

    6.1.2.1.

    Sub rezerva dispoziției de la punctul 6.1.2.2, diametrul exterior al unui pneu este calculat cu ajutorul formulei următoare:

    D = d + 0,02 H

    în care:

     D = diametrul exterior exprimat în milimetri,

     d = număr convențional definit la punctul 2.17.1.3 (exprimat în milimetri),

     H = înălțimea nominală a grosimii în secțiune (exprimată în milimetri) și egală cu S1 × 0,01 Ra;

    unde

     Ra = raportul nominal de aspect,

    toate aceste cote apar pe partea laterală a pneului în desemnarea dimensiunilor prevăzută la punctul 3.

    6.1.2.2.

    Totuși, pentru tipurile de pneuri a căror desemnare a dimensiunilor apare în prima coloană a tabelelor de la apendicele 5, diametrul exterior va fi acela care figurează în aceste tabele înaintea desemnării dimensiunii pneului.

    6.1.3.

    Metoda de măsurare a dimensiunilor pneului

    Măsurarea dimensiunilor reale ale pneului trebuie să fie efectuată în conformitate cu apendicele 6.

    6.1.4.

    Specificarea toleranțelor privind valoarea grosimii în secțiune a pneului

    6.1.4.1.

    Grosimea totală a pneului poate fi inferioară valorii grosimii în secțiune determinată în conformitate cu punctul 6.1.1 sau indicată în apendicele 5;

    6.1.4.2.

    Ea nu poate depăși această valoare mai mult decât în procentajele următoare:

    6.1.4.2.1.

    în cazul în care pneul are o structură diagonală, 6 % pentru pneurile pentru autoturisme și 8 % pentru pneurile vehiculelor utilitare;

    6.1.4.2.2.

    în cazul pneului cu structură radială, 4 % și

    6.1.4.2.3.

    în plus, dacă pneul prezintă un cordon special de protecție, valorile corespunzătoare la aplicarea acestor toleranțe pot fi depășite cu 8 mm.

    6.1.4.2.4.

    Totuși, pentru pneurile care au o valoare a grosimii în secțiune mai mare de 305 mm și pentru care este prevăzută montarea la roți duble, depășirea valorii nominale nu poate fi mai mare de 2 % pentru pneurile cu structură radială și de 4 % pentru pneurile cu structură diagonală.

    6.1.5.

    Specificarea toleranțelor privind diametrul exterior al pneurilor

    Diametrul exterior al pneului trebuie situat în limitele date de valorile Dmin și Dmax obținute pornind de la formulele următoare:

    Dmin = d + (2H × a)

    Dmax = d + (2H × b)

    6.1.5.1.

    pentru cotele enumerate la apendicele 5:

    H = 0,5 (D – d) – (pentru referințe, a se vedea punctul 6.1.2.2)

    6.1.5.2.

    pentru celelalte cote, care nu sunt menționate la apendicele 5:

    „H” și „d” sunt definite la punctul 6.1.2.1

    6.1.5.3.

    coeficienții „a” și „b” sunt respectiv:

    6.1.5.3.1.

    coeficientul „a” = 0,97;

    6.1.5.3.2.

    coeficientul „b” pentru pneurile normale, speciale și de zăpadă sau pneurile de rezervă de uz temporar:



    Categorii de utilizare

    Pneuri pentru autoturisme

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    Structură radială

    Structură diagonală și centură încrucișată

    Structură radială

    Structură diagonală și centură încrucișată

    Normale

    1,04

    1,08

    1,04

    1,07

    Speciale

    1,06

    1,09

    Pentru zăpadă

    1,04

    1,08

    1,04

    1,07

    Uz temporar

    1,04

    1,08

    6.1.5.4.

    Pentru pneurile de zăpadă, diametrul total (Dmax) stabilit în conformitate cu prevederile anterioare poate fi depășit cu 1 %.

    6.2.

    Cerințe privind testarea încărcare/viteză

    6.2.1.

    Pneul trebuie să fie supus unui testări încărcare/viteză efectuat în conformitate cu modul de operare corespunzător, descris în apendicele 7.

    6.2.2.

    Un pneu care, după ce a fost supus testării încărcare/viteză, nu prezintă nici o dezlipire a benzii de rulare, a pânzei sau a inserției metalice, nici desprinderea sau ruptura acestora din urmă, este declarat conform.

    6.2.3.

    Diametrul exterior al pneului, măsurat la șase ore după testarea încărcare/viteză, nu trebuie să fie mai mare cu mai mult de 3,5 % decât diametrul exterior măsurat înainte de testare.

    6.2.4.

    Atunci când este cerută omologarea unui tip de pneu pentru vehicule utilitare, sunt aplicate cuplurile de valori atribuite încărcării și vitezei care sunt date în tabelul din apendicele 8 și nu este necesar să se efectueze testarea de încărcare/viteză prevăzută la punctul 6.2.1 pentru valori ale încărcării și vitezei, altele decât valorile nominale.

    6.2.5.

    Atunci când este cerută (a se vedea anexa I apendicele 1 punctul 6.13) omologarea pentru un tip de pneu pentru vehicule utilitare având, pe lângă cuplurile de valori pentru încărcare și pentru viteză indicate la tabelul din apendicele 8, o altă combinație a acestor valori, trebuie efectuată și testarea încărcare/viteză prevăzută la punctul 6.2.1, pentru această altă combinație de valori, pe un al doilea pneu de același tip.

    6.2.6.

    Atunci când un producător de pneuri produce o gamă de pneuri, nu este necesar să efectueze o testare încărcare/viteză pe fiecare tip de pneu al gamei. Problema selectării cazului celui mai defavorabil este lăsată la discreția autorităților de omologare competente.

    6.3.

    Indicatori de uzură

    6.3.1.

    Pneurile pentru autoturisme trebuie să comporte cel puțin șase rânduri transversale de indicatori de uzură, aproximativ egal depărtați și situați în crestăturile principale ale zonei centrale a benzii de rulare, care acoperă aproape trei sferturi din lățimea acesteia. Acești indicatori de uzură trebuie să fie proiectați în așa fel încât să nu fie confundați cu punctele de cauciuc existente între nervurile sau elementele de sculptură ale benzii de rulare.

    6.3.2.

    Totuși, pentru dimensiunile destinate a fi montate pe jante cu diametrul nominal mai mic sau egal cu 12 țoli, sunt acceptate patru rânduri de indicatori de uzură.

    6.3.3.

    Indicatorii de uzură trebuie să permită semnalarea faptului că aceste crestături ale benzii de rulare nu mai au decât o adâncime de 1,6 mm cu o toleranță de + 0,6/ – 0 mm.




    Apendicele 1

    Figură explicativă

    (a se vedea anexa II, punctele 2 și 6.1)

    image




    Apendicele 2

    LISTA SIMBOLURILOR INDICILOR DE CAPACITATE DE ÎNCĂRCARE (IC) ȘI MASA MAXIMĂ ADMISIBILĂ CORESPUNZĂTOARE CARE URMEAZĂ SĂ FIE SUPORTATĂ (KG)

    (a se vedea anexa II, punctul 2.28)



    IC

    Masa maximă

    0

    45

    1

    46,2

    2

    47,5

    3

    48,7

    4

    50

    5

    51,5

    6

    53

    7

    54,5

    8

    56

    9

    58

    10

    60

    11

    61,5

    12

    63

    13

    65

    14

    67

    15

    69

    16

    71

    17

    73

    18

    75

    19

    77,5

    20

    80

    21

    82,5

    22

    85

    23

    87,5

    24

    90

    25

    92,5

    26

    95

    27

    97,5

    28

    100

    29

    103

    30

    106

    31

    109

    32

    112

    33

    115

    34

    118

    35

    121

    36

    125

    37

    128

    38

    132

    39

    136

    40

    140

    41

    145

    42

    150

    43

    155

    44

    160

    45

    165

    46

    170

    47

    175

    48

    180

    49

    185

    50

    190

    51

    195

    52

    200

    53

    206

    54

    212

    55

    218

    56

    224

    57

    230

    58

    236

    59

    240

    60

    250

    61

    257

    62

    265

    63

    272

    64

    280

    65

    290

    66

    300

    67

    307

    68

    315

    69

    325

    70

    335

    71

    345

    72

    355

    73

    365

    74

    375

    75

    387

    76

    400

    77

    412

    78

    425

    79

    437

    80

    450

    81

    462

    82

    475

    83

    487

    84

    500

    85

    515

    86

    530

    87

    545

    88

    560

    89

    580

    90

    600

    91

    615

    92

    630

    93

    650

    94

    670

    95

    690

    96

    710

    97

    730

    98

    750

    99

    775

    100

    800

    101

    825

    102

    850

    103

    875

    104

    900

    105

    925

    106

    950

    107

    975

    108

    1 000

    109

    1 030

    110

    1 060

    111

    1 090

    112

    1 120

    113

    1 150

    114

    1 180

    115

    1 215

    116

    1 250

    117

    1 285

    118

    1 320

    119

    1 360

    120

    1 400

    121

    1 450

    122

    1 500

    123

    1 550

    124

    1 600

    125

    1 650

    126

    1 700

    127

    1 750

    128

    1 800

    129

    1 850

    130

    1 900

    131

    1 950

    132

    2 000

    133

    2 060

    134

    2 120

    135

    2 180

    136

    2 240

    137

    2 300

    138

    2 360

    139

    2 430

    140

    2 500

    141

    2 575

    142

    2 650

    143

    2 725

    144

    2 800

    145

    2 900

    146

    3 000

    147

    3 075

    148

    3 150

    149

    3 250

    150

    3 350

    151

    3 450

    152

    3 550

    153

    3 650

    154

    3 750

    155

    3 875

    156

    4 000

    157

    4 125

    158

    4 250

    159

    4 375

    160

    4 500

    161

    4 625

    162

    4 750

    163

    4 875

    164

    5 000

    165

    5 150

    166

    5 300

    167

    5 450

    168

    5 600

    169

    5 800

    170

    6 000

    171

    6 150

    172

    6 300

    173

    6 500

    174

    6 700

    175

    6 900

    176

    7 100

    177

    7 300

    178

    7 500

    179

    7 750

    180

    8 000

    181

    8 250

    182

    8 500

    183

    8 750

    184

    9 000

    185

    9 250

    186

    9 500

    187

    9 750

    188

    10 000

    189

    10 300

    190

    10 600

    191

    10 900

    192

    11 200

    193

    11 500

    194

    11 800

    195

    12 150

    196

    12 500

    197

    12 850

    198

    13 200

    199

    13 600

    200

    14 000




    Apendicele 3

    SCHEMA INSCRIPȚIILOR DE PE PNEU

    (a se vedea anexa II, punctul 3.2)

    PARTEA A: PNEURI PENTRU AUTOTURISME

    Exemplu de inscripție care figurează pe tipurile de pneuri introduse pe piață după notificarea acestei directive

    image

    Aceste inscripții definesc un pneu:

     care are o valoare nominală a grosimii în secțiune de 185;

     care are un raport nominal de aspect de 70;

     cu o structură radială (R);

     care are un diametru nominal al jantei de 14;

     cu o capacitate de încărcare de 580 kg, ceea ce corespunde indicelui de încărcare 89 care figurează la apendicele 2;

     din categoria de viteză T (viteză maximă 190 km/h);

     care este destinat să fie montată fără cameră de aer (tubeless);

     de tipul „pentru zăpadă”;

     fabricat în timpul celei de-a douăzeci și cincea săptămâni a anului 1993.

    Poziționarea și ordinea inscripțiilor care formează desemnarea pneului trebuie să fie următoarele:

    (a) desemnarea dimensiunilor, care cuprind valoarea nominală a grosimii în secțiune, raportul nominal de aspect, simbolul tipului de structură (dacă este cazul) și diametrul nominal al jantei, trebuie să fie grupate cum este indicat în exemplul anterior: 185/70 R 14;

    (b) indicele de încărcare și simbolul categoriei de viteză trebuie să fie situate în apropierea desemnării dimensiunilor. Aceștia îi pot preceda sau urma, sau pot să fie plasați deasupra sau dedesubt;

    (c) cuvintele „tubeless”, „reinforced” și simbolul „M + S” pot fi depărtați de desemnarea dimensiunilor.

    PARTEA B: PNEURI PENTRU VEHICULE UTILITARE

    image

    Aceste inscripții definesc un pneu:

     care are o valoare nominală a grosimii în secțiune de 250;

     care are un raport nominal de aspect de 70;

     cu o structură radială (R);

     care are un diametru nominal al jantei de 508 mm, al cărui simbol este 20;

     cu o capacitate de încărcare de 3 250 kg în montare simplă și de 2 900 kg pe roți duble, ceea ce corespunde indicilor de capacitate de încărcare 149 și respectiv 145 din apendicele 2;

     din categoria de viteză nominală J (viteză de referință 100 km/h);

     care poate fi utilizat, între altele, în categoria de viteză L (viteză de referință 120 km/h) cu o capacitate de încărcare de 3 000 kg în montare simplă și de 2 725 kg pe roți duble, ceea ce corespunde indicilor de capacitate de încărcare 146 și respectiv 143 din apendicele 2;

     care urmează a fi folosit fără cameră de aer (tubeless);

     de tipul „pentru zăpadă;”

     fabricat în timpul celei de-a douăzeci și cincea săptămâni a anului 1991 și;

     care trebuie să fie umflat la 620 kPa pentru testările de anduranță încărcare/viteză, simbolul PSI al acestei presiuni fiind 90.

    Poziționarea și ordinea inscripțiilor care formează desemnarea pneului trebuie să fie următoarele:

    (a) desemnarea dimensiunilor, care cuprinde valoarea nominală a grosimii în secțiune, raportul nominal de aspect, simbolul tipului de structură (dacă este cazul) și diametrul nominal al jantei, trebuie să fie grupată așa cum este indicat în exemplul anterior: 250/70 R 20;

    (b) indicii de încărcare și simbolul categoriei de viteză trebuie să fie situați împreună în apropierea desemnării dimensiunilor. Aceștia îi pot urma sau preceda, sau pot să fie plasați deasupra sau dedesubt;

    (c) cuvintele „tubeless”, „REGROOVABLE” și simbolul „M + S” pot fi depărtați de desemnarea dimensiunilor;

    (d) în cazul aplicării anexei II punctul 6.2.5 indicii de capacitate de încărcare și simbolul categoriei de viteză suplimentară trebuie să fie indicați în interiorul unui cerc în apropierea indicilor de capacitate și de încărcare nominală și a simbolului de categorie de viteză care figurează pe partea laterală a pneului.




    Apendicele 4

    RELAȚIA DINTRE INDICELE DE PRESIUNE ȘI UNITĂȚILE DE PRESIUNE

    (a se vedea anexa II, apendicele 7, partea B punctul 1.3)



    Indice de presiune

    (PSI)

    bar

    kPa

    20

    1.4

    140

    25

    1.7

    170

    30

    2.1

    210

    35

    2.4

    240

    40

    2.8

    280

    45

    3.1

    310

    50

    3.4

    340

    55

    3.8

    380

    60

    4.2

    420

    65

    4.5

    450

    70

    4.8

    480

    75

    5.2

    520

    80

    5.5

    550

    85

    5.9

    590

    90

    6.2

    620

    95

    6.6

    660

    100

    6.9

    690

    105

    7.2

    720

    110

    7.6

    760

    115

    7.9

    790

    120

    8.3

    830

    125

    8.6

    860

    130

    9.0

    900

    135

    9.3

    930

    140

    9.7

    970

    145

    10.0

    1 000

    150

    10.3

    1 030




    Apendicele 5

    JANTA DE MĂSURARE, DIAMETRUL EXTERIOR ȘI VALOAREA GROSIMII ÎN SECȚIUNE A PNEURILOR CORESPUNZĂTOARE ANUMITOR DESEMNĂRI DE DIMENSIUNI

    (a se vedea anexa II punctele 6.1.1.2 și 6.1.2.2.)

    PARTEA A: PNEURI PENTRU AUTOTURISME



    TABELUL 1

    Pneuri cu structură diagonală

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior (1)

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune (1)

    (în mm)

    Seria Super Ballon

    4.80-10

    3.5

    490

    128

    5.20-10

    3.5

    508

    132

    5.20-12

    3.5

    558

    132

    5.60-13

    4

    600

    145

    5.90-13

    4

    616

    150

    6.40-13

    4.5

    642

    163

    5.20-14

    3.5

    612

    132

    5.60-14

    4

    626

    145

    5.90-14

    4

    642

    150

    6.40-14

    4.5

    666

    163

    5.60-15

    4

    650

    145

    5.90-15

    4

    668

    150

    6.40-15

    4.5

    692

    163

    6.70-15

    4.5

    710

    170

    7.10-15

    5

    724

    180

    7.60-15

    5.5

    742

    193

    8.20-15

    6

    760

    213

    Seria Low Section

    5.50-12

    4

    552

    142

    6.00-12

    4.5

    574

    156

    7.00-13

    5

    644

    178

    7.00-14

    5

    668

    178

    7.50-14

    5.5

    688

    190

    8.00-14

    6

    702

    203

    6.00-15 L

    4.5

    650

    156

    Seria Super Low Section (2)

    155-13/6.15-13

    4.5

    582

    157

    165-13/6.45-13

    4.5

    600

    167

    175-13/6.95-13

    5

    610

    178

    155-14/6.15-14

    4.5

    608

    157

    165-14/6.45-14

    4.5

    626

    167

    175-14/6.95-14

    5

    638

    178

    185-14/7.35-14

    5.5

    654

    188

    195-14/7.75-14

    5.5

    670

    198

    Seria Ultra Low Section

    5.9-10

    4.5

    483

    148

    6.5-13

    4.5

    586

    166

    6.9-13

    4.5

    600

    172

    7.3-13

    5

    614

    184

    (1)   Pentru toleranță a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.

    (2)   Sunt admise următoarele desemnări:
    185-14/7.35-14 sau 185-14 sau 7.35-14 sau 7.35-14/185-14.



    TABELUL 2

    Pneuri cu structură radială

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior (1)

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune (1)

    (în mm)

    5.60 R 13

    4

    606

    145

    5.90 R 13

    4.5

    626

    155

    6.40 R 13

    4.5

    640

    170

    7.00 R 13

    5

    644

    178

    7.25 R 13

    5

    654

    184

    5.90 R 14

    4.5

    654

    155

    5.60 R 15

    4

    656

    145

    6.40 R 15

    4.5

    690

    170

    6.70 R 15

    5

    710

    180

    140 R 12

    4

    538

    138

    150 R 12

    4

    554

    150

    150 R 13

    4

    580

    149

    160 R 13

    4.5

    596

    158

    170 R 13

    5

    608

    173

    150 R 14

    4

    606

    149

    180 R 15

    5

    676

    174

    (1)   Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 3

    Seria milimetrică – Radial

    Desemnarea dimensiunilor (2)

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior (1)

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune (1)

    (în mm)

    125 R 10

    3.5

    459

    127

    145 R 10

    4

    492

    147

    125 R 12

    3.5

    510

    178

    135 R 12

    4

    522

    184

    145 R 12

    4

    542

     

    155 R 12

    4.5

    550

    155

    125 R 13

    3.5

    536

    127

    135 R 13

    4

    548

    137

    145 R 13

    4

    566

    147

    155 R 13

    4.5

    578

    157

    165 R 13

    4.5

    596

    167

    175 R 13

    5

    608

    178

    185 R 13

    5.5

    624

    188

    125 R 14

    3.5

    562

    127

    135 R 14

    4

    574

    137

    145 R 14

    4

    590

    147

    155 R 14

    4.5

    604

    157

    165 R 14

    4.5

    622

    167

    175 R 14

    5

    634

    178

    185 R 14

    5.5

    650

    188

    195 R 14

    5.5

    666

    198

    205 R 14

    6

    686

    208

    215 R 14

    6

    700

    218

    225 R 14

    6.5

    714

    228

    125 R 15

    3.5

    588

    127

    135 R 15

    4

    600

    137

    145 R 15

    4

    616

    147

    155 R 15

    4.5

    630

    157

    165 R 15

    4.5

    646

    167

    175 R 15

    5

    660

    178

    185 R 15

    5.5

    674

    188

    195 R 15

    5.5

    690

    198

    205 R 15

    6

    710

    208

    215 R 15

    6

    724

    218

    225 R 15

    6.5

    738

    228

    235 R 15

    6.5

    752

    238

    175 R 16

    5

    686

    178

    185 R 16

    5.5

    698

    188

    205 R 16

    6

    736

    208

    (1)   Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.

    (2)   Pentru anumite anvelope, janta poate fi exprimată în milimetri:
    10″ = 255
    12″ = 305
    13″ = 330
    14″ = 355
    15″ = 380
    16″ = 405



    TABELUL 4

    Seria „70” – Radial (1)

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior (1)

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune (1)

    (în mm)

    145/70 R 10

    3.5

    462

    139

    155/70 R 10

    3.5

    474

    146

    165/70 R 10

    4.5

    494

    165

    145/70 R 12

    4

    512

    144

    155/70 R 12

    4

    524

    151

    165/70 R 12

    4.5

    544

    165

    175/70 R 12

    5

    552

    176

    145/70 R 13

    4

    538

    144

    155/70 R 13

    4

    550

    151

    165/70 R 13

    4.5

    568

    165

    175/70 R 13

    4.5

    580

    176

    185/70 R 13

    5

    598

    186

    195/70 R 13

    5.5

    608

    197

    205/70 R 13

    5.5

    625

    204

    145/70 R 14

    4

    564

    144

    155/70 R 14

    4

    576

    151

    165/70 R 14

    4.5

    592

    165

    175/70 R 14

    5

    606

    176

    185/70 R 14

    5

    624

    186

    195/70 R 14

    5.5

    636

    197

    205/70 R 14

    5.5

    652

    206

    215/70 R 14

    6

    665

    217

    225/70 R 14

    6

    677

    225

    235/70 R 14

    6.5

    694

    239

    245/70 R 14

    6.5

    705

    243

    145/70 R 15

    4

    590

    144

    155/70 R 15

    4

    602

    151

    165/70 R 15

    4.5

    618

    165

    175/70 R 15

    5

    632

    176

    185/70 R 15

    5

    648

    186

    195/70 R 15

    5.5

    656

    197

    205/70 R 15

    5.5

    669

    202

    215/70 R 15

    6

    682

    213

    225/70 R 15

    6

    696

    220

    235/70 R 15

    6.5

    712

    234

    245/70 R 15

    6.5

    720

    239

    (*1)   Date dimensionale care se aplică anumitor pneuri. Pentru noi omologări, se aplică dimensiunile calculate după dispozițiile din anexa II punctele 6.1.1.1 și 6.1.2.1.

    (1)   Pentru toleranță a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 5

    Seria „60” – Radial (1)

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior (1)

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune (1)

    (în mm)

    165/60 R 12

    5

    504

    167

    165/60 R 13

    5

    530

    167

    175/60 R 13

    5.5

    536

    178

    185/60 R 13

    5.5

    548

    188

    195/60 R 13

    6

    566

    198

    205/60 R 13

    6

    578

    208

    215/60 R 13

    6

    594

    218

    225/60 R 13

    6.5

    602

    230

    235/60 R 13

    6.5

    614

    235

    165/60 R 14

    5

    554

    167

    175/60 R 14

    5.5

    562

    178

    185/60 R 14

    5.5

    574

    188

    195/60 R 14

    6

    590

    198

    205/60 R 14

    6

    604

    208

    215/60 R 14

    6

    610

    215

    225/60 R 14

    6

    620

    220

    235/60 R 14

    6.5

    630

    231

    245/60 R 14

    6.5

    642

    237

    265/60 R 14

    7

    670

    260

    185/60 R 15

    5.5

    600

    188

    195/60 R 15

    6

    616

    198

    205/60 R 15

    6

    630

    208

    215/60 R 15

    6

    638

    216

    225/60 R 15

    6.5

    652

    230

    235/60 R 15

    6.5

    664

    236

    255/60 R 15

    7

    688

    255

    205/60 R 16

    6

    654

    208

    215/60 R 16

    6

    662

    215

    225/60 R 16

    6

    672

    226

    235/60 R 16

    6.5

    684

    232

    (*1)   Date dimensionale care se aplică anumitor pneuri. Pentru noi omologări, se aplică dimensiunile calculate după dispozițiile din anexa II punctele 6.1.1.1 și 6.1.2.1.

    (1)   Pentru toleranță a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 6

    Pneuri „high flotation” – structură radială

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior (1)

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune (1)

    (în mm)

    27 × 8.50 R 14

    7

    674

    218

    30 × 9.50 R 15

    7.5

    750

    240

    31 × 10.50 R 15

    8.5

    775

    268

    31 × 11.50 R 15

    9

    775

    290

    32 × 11.50 R 15

    9

    801

    290

    33 × 12.50 R 15

    10

    826

    318

    (1)   Pentru toleranță vezi anexa II punctul 6.1.4 și 6.1.5.

    PARTEA B: PNEURI PENTRU VEHICULE UTILITARE



    TABELUL 1

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ

    MONTATE PE JANTE ÎNCLINATE LA 5° SAU PE JANTE CU BAZĂ PLATĂ

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    6.50 R 20

    5.00

    860

    181

    7.00 R 16

    5.50

    784

    198

    7.00 R 18

    5.50

    842

    198

    7.00 R 20

    5.50

    892

    198

    7.50 R 16 și/sau A16 sau 1-16

    6.00

    802

    210

    7.50 R 17 și/sau A17 sau 1-17

    6.00

    852

    210

    7.50 R 20 și/sau A20 sau 1-20

    6.00

    928

    210

    8.25 R 16 și/sau B16 sau 2-16

    6.50

    860

    230

    8.25 R 17 și/sau B17 sau 2-17

    6.50

    886

    230

    8.25 R 20 și/sau B20 sau 2-20

    6.50

    962

    230

    9.00 R 16 și/sau C16 sau 3-16

    6.50

    912

    246

    9.00 R 20 și/sau C20 sau 3-20

    7.00

    1 018

    258

    10.00 R 20 și/sau D20 sau 4-20

    7.50

    1 052

    275

    10.00 R 22 și/sau D22 sau 4-22

    7.50

    1 102

    275

    11.00 R 16

    6.50

    980

    279

    11.00 R 20 și/sau E20 sau 5-20

    8.00

    1 082

    286

    11.00 R 22 și/sau E22 sau 5-22

    8.00

    1 132

    286

    11.00 R 24 și/sau E24 sau 5-24

    8.00

    1 182

    286

    12.00 R 20 și/sau F20 sau 6-20

    8.50

    1 122

    313

    12.00 R 22

    8.50

    1 174

    313

    12.00 R 24 și/sau F24 sau 6-24

    8.50

    1 226

    313

    13.00 R 20

    9.00

    1 176

    336

    14.00 R 20 și/sau G20 sau 7-20

    10.00

    1 238

    370

    14.00 R 22

    10.00

    1 290

    370

    14.00 R 24

    10.00

    1 340

    370

    Pentru toleranțe: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 2

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ

    MONTATE PE JANTE ÎNCLINATE LA 5° SAU PE JANTE CU BAZĂ PLATĂ

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    7.00-16

    5.50

    774

    198

    7.00-20

    5.50

    898

    198

    7.50-16 și/sau A16 sau 1-16

    6.00

    806

    210

    7.50-17 și/sau A17 sau 1-17

    6.00

    852

    210

    7.50-20 și/sau A20 sau 1-20

    6.00

    928

    213

    8.25-16 și/sau B16 sau 2-16

    6.50

    860

    234

    8.25-17 și/sau B17 sau 2-17

    6.50

    895

    234

    8.25-20 și/sau B20 sau 2-20

    6.50

    970

    234

    9.00-16

    6.50

    900

    252

    9.00-20 și/sau C20 sau 3-20

    7.00

    1 012

    256

    9.00-24 și/sau C24 sau 3-24

    7.00

    1 114

    256

    10.00-20 și/sau D20 sau 4-20

    7.50

    1 050

    275

    10.00-22 și/sau D22 sau 4-22

    7.50

    1 102

    275

    11.00-20 și/sau E20 sau 5-20

    8.00

    1 080

    291

    11.00-22 și/sau E22 sau 5-22

    8.00

    1 130

    291

    11.00-24 și/sau E24 sau 5-24

    8.00

    1 180

    291

    12.00-18

    8.50

    1 070

    312

    12.00-20 și/sau F20 sau 6-20

    8.50

    1 120

    312

    12.00-22 și/sau F22 sau 6-22

    8.50

    1 172

    312

    12.00-24 și/sau F24 sau 6-24

    8.50

    1 220

    312

    13.00-20

    9.00

    1 170

    342

    14.00-20 și/sau G20 sau 7-20

    10.00

    1 238

    375

    14.00-22 și/sau G22 sau 7-22

    10.00

    1 290

    375

    14.00-24 și/sau G24 sau 7-24

    10.00

    1 340

    375

    15.00-20

    11.25

    1 295

    412

    16.00-20

    13.00

    1 370

    446

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 3

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ

    MONTATE PE JANTE „DROP CENTRE” (DC) DE 15°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    8 R 17.5

    6.00

    784

    208

    8.5 R 17.5

    6.00

    802

    215

    9 R 17.5

    6.75

    820

    230

    9.5 R 17.5

    6.75

    842

    240

    10 R 17.5

    7.50

    858

    254

    11 R 17.5

    8.25

    900

    279

    7 R 19.5

    5.25

    800

    185

    8 R 19.5

    6.00

    856

    208

    8 R 22.5

    6.00

    936

    208

    9 R 19.5

    6.75

    894

    230

    9 R 22.5

    6.75

    970

    230

    9.5 R 19.5

    6.75

    916

    240

    10 R 19.5

    7.50

    936

    254

    10 R 22.5

    7.50

    1 020

    254

    11 R 19.5

    8.25

    970

    279

    11 R 22.5

    8.25

    1 050

    279

    11 R 24.5

    8.25

    1 100

    279

    12 R 19.5

    9.00

    1 008

    300

    12 R 22.5

    9.00

    1 084

    300

    13 R 22.5

    9.75

    1 124

    320



    TABELUL 4

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ MONTATE PE JANTE „DROP CENTRE” (DC) DE 15°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    8-19.5

    6.00

    856

    208

    9-19.5

    6.75

    894

    230

    9-22.5

    6.75

    970

    230

    10-22.5

    7.50

    1 020

    254

    11-22.5

    8.25

    1 054

    279

    11-24.5

    8.25

    1 100

    279

    12-22.5

    9.00

    1 084

    300

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 5

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ

    „WIDE BASE” MONTATE PE JANTE „DROP CENTRE” (DC) DE 15°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    14 R 19.5

    10.50

    962

    349

    15 R 19.5

    11.75

    998

    387

    15 R 22.5

    11.75

    1 074

    387

    16.5 R 19.5

    13.00

    1 046

    425

    16.5 R 22.5

    13.00

    1 122

    425

    18 R 19.5

    14.00

    1 082

    457

    18 R 22.5

    14.00

    1 158

    457

    19.5 R 19.5

    15.00

    1 134

    495

    21 R 22.5

    16.50

    1 246

    540



    TABELUL 6

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ

    „WIDE BASE” MONTATE PE JANTE „DROP CENTRE” (DC) DE 15°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    15 -19.5

    11.75

    1 004

    387

    15 -22.5

    11.75

    1 080

    387

    16.5-19.5

    13.00

    1 052

    425

    16.5-22.5

    13.00

    1 128

    425

    18 -19.5

    14.00

    1 080

    457

    18 -22.5

    14.00

    1 156

    457

    19.5-19.5

    15.00

    1 138

    495

    21 -22.5

    16.50

    1 246

    540

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 7

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ

    DE SERIE „80” MONTATE PE JANTE ÎNCLINATE LA 5° SAU JANTE CU BAZĂ PLATĂ

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    12/80 R 20

    8.50

    1 008

    305

    13/80 R 20

    9.00

    1 048

    326

    14/80 R 20

    10.00

    1 090

    350

    14/80 R 24

    10.00

    1 192

    350

    14.75/80 R 20

    10.00

    1 124

    370

    15.5 /80 R 20

    10.00

    1 158

    384



    TABELUL 8

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ

    DE SERIE „70” MONTATE PE JANTE „DROP CENTRE” (DC) DE 15°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    9/70 R 22.5

    6.75

    892

    229

    10/70 R 22.5

    7.50

    928

    254

    11/70 R 22.5

    8.25

    962

    279

    12/70 R 22.5

    9.00

    999

    305

    13/70 R 22.5

    9.75

    1 033

    330



    TABELUL 9

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ

    DE SERIE „80” MONTATE PE JANTE „DROP CENTRE” (DC) DE 15°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    12/80 R 22.5

    9.00

    1 046

    305

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctul 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 10

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ

    PENTRU VEHICULE UTILITARE UȘOARE MONTATE PE JANTE CU DIAMETRUL DE 16″ SAU MAI MARE

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    6.00 R 16 C

    4.50

    728

    170

    6.00 R 18 C

    4.00

    782

    165

    6.50 R 16 C

    4.50

    742

    176

    6.50 R 17 C

    4.50

    772

    176

    6.50 R 17 LC

    4.50

    726

    166

    6.50 R 20 C

    5.00

    860

    181

    7.00 R 16 C

    5.50

    778

    198

    7.50 R 16 C

    6.00

    802

    210

    7.50 R 17 C

    6.00

    852

    210



    TABELUL 11

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ

    PENTRU VEHICULE UTILITARE UȘOARE MONTATE PE JANTE CU DIAMETRUL DE 16″ SAU MAI MARE

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    6.00-16 C

    4.50

    730

    170

    6.00-18 C

    4.00

    786

    165

    6.00-20 C

    5.00

    842

    172

    6.50-16 C

    4.50

    748

    176

    6.50-17 LC

    4.50

    726

    166

    6.50-20 C

    5.00

    870

    181

    7.00-16 C

    5.50

    778

    198

    7.00-18 C

    5.50

    848

    198

    7.00-20 C

    5.50

    898

    198

    7.50-16 C

    6.00

    806

    210

    7.50-17 C

    6.00

    852

    210

    8.25-16 C

    6.50

    860

    234

    8.90-16 C

    6.50

    885

    250

    9.00-16 C

    6.50

    900

    252

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.

    TABELUL 12

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ



    PENTRU VEHICULE UTILITARE UȘOARE MONTATE PE JANTE „DROP CENTRE” (DC) DE 5° – CU

    Diametrul jantei de 12″-15″

    (DROP CENTRE)

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    Seria „Super balloon”

    5.60 R 12 C

    4.00

    570

    150

    6.40 R 13 C

    5.00

    648

    172

    6.70 R 13 C

    5.00

    660

    180

    6.70 R 14 C

    5.00

    688

    180

    6.70 R 15 C

    5.00

    712

    180

    7.00 R 15 C

    5.50

    744

    195

    Seria „Low Section”

    6.50 R 14 C

    5.00

    640

    170

    7.00 R 14 C

    5.00

    650

    180

    7.50 R 14 C

    5.50

    686

    195



    PNEURI PENTRU VEHICULE UTILITARE UȘOARE MONTATE PE JANTE „DROP CENTRE” (DC) DE 15°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    7 R 17.5 C

    5.25

    752

    185

    8 R 17.5 C

    6.00

    784

    208

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 13

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ

    PENTRU VEHICULE UTILITARE UȘOARE MONTATE PE JANTE „DROP CENTRE” (DC) DE 5°

    Diametrul jantei 12″-15″

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    Seria „super balloon”

    5.20-12 C

    3.50

    560

    136

    5.60-12 C

    4.00

    572

    148

    5.60-13 C

    4.00

    598

    148

    5.90-13 C

    4.50

    616

    158

    5.90-14 C

    4.50

    642

    158

    5.90-15 C

    4.50

    668

    158

    6.40-13 C

    5.00

    640

    172

    6.40-14 C

    5.00

    666

    172

    6.40-15 C

    5.00

    692

    172

    6.40-16 C

    4.50

    748

    172

    6.70-13 C

    5.00

    662

    180

    6.70-14 C

    5.00

    688

    180

    6.70-15 C

    5.00

    714

    180

    Seria „low section”

    5.50-12 C

    4.00

    552

    142

    6.00-12 C

    4.50

    574

    158

    6.00-14 C

    4.50

    626

    158

    6.50-14 C

    5.00

    650

    172

    6.50-15 C

    5.00

    676

    172

    7.00-14 C

    5.00

    668

    182

    7.50-14 C

    5.50

    692

    192

    Seria „balloon”

    7.00-15 C

    5.50

    752

    198

    7.50-15 C

    6.00

    780

    210

    Seria „milimetrică”

    125-12 C

    3.50

    514

    127

    165-15 C

    4.50

    652

    167

    185-14 C

    5.50

    654

    188

    195-14 C

    5.50

    670

    198

    245-16 C

    7.00

    798

    248

    17-15 C sau

    5.00

    678

    178

    17-380 C

    5.00

    678

    178

    17-400 C

    19 × 400 mm

    702

    186

    19-400 C

    19 × 400 mm

    736

    200

    21-400 C

    19 × 400 mm

    772

    216

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 14

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ

    PENTRU VEHICULE UTILITARE UȘOARE MONTATE PE JANTE „DROP CENTRE” (DC) DE 5°

    Seria milimetrică

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    125 R 12 C

    3.50

    510

    127

    125 R 13 C

    3.50

    536

    127

    125 R 14 C

    3.00

    562

    127

    125 R 15 C

    3.50

    588

    127

    135 R 12 C

    4.00

    522

    137

    135 R 13 C

    4.00

    548

    137

    135 R 14 C

    4.00

    574

    137

    135 R 15 C

    4.00

    600

    137

    145 R 10 C

    4.00

    492

    147

    145 R 12 C

    4.00

    542

    147

    145 R 13 C

    4.00

    566

    147

    145 R 14 C

    4.00

    590

    147

    145 R 15 C

    4.00

    616

    147

    155 R 12 C

    4.50

    550

    157

    155 R 13 C

    4.50

    578

    157

    155 R 14 C

    4.50

    604

    157

    155 R 15 C

    4.50

    630

    157

    155 R 16 C

    4.50

    656

    157

    165 R 13 C

    4.50

    596

    167

    165 R 14 C

    4.50

    622

    167

    165 R 15 C

    4.50

    646

    167

    165 R 16 C

    4.50

    672

    167

    175 R 13 C

    5.00

    608

    178

    175 R 14 C

    5.00

    634

    178

    175 R 15 C

    5.00

    660

    178

    175 R 16 C

    5.00

    684

    178

    185 R 13 C

    5.50

    624

    188

    185 R 14 C

    5.50

    650

    188

    185 R 15 C

    5.50

    674

    188

    185 R 16 C

    5.50

    700

    188

    195 R 14 C

    5.50

    666

    198

    195 R 15 C

    5.50

    690

    198

    195 R 16 C

    5.50

    716

    198

    205 R 14 C

    6.00

    686

    208

    205 R 15 C

    6.00

    710

    208

    205 R 16 C

    6.00

    736

    208

    215 R 14 C

    6.00

    700

    218

    215 R 15 C

    6.00

    724

    218

    215 R 16 C

    6.00

    750

    218

    225 R 14 C

    6.50

    714

    228

    225 R 15 C

    6.50

    738

    228

    225 R 16 C

    6.50

    764

    228

    235 R 14 C

    6.50

    728

    238

    235 R 15 C

    6.50

    752

    238

    235 R 16 C

    6.50

    778

    238

    17 R 15 C sau

    5.00

    678

    178

    17 R 380 C

    5.00

    678

    178

    17 R 400 C

    19 × 400 mm

    698

    186

    19 R 400 C

    19 × 400 mm

    728

    200

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 15

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ

    „WIDE BASE” PENTRU VEHICULE UTILITARE UNIVERSALE, DE ȘOSEA, DE TEREN ȘI PENTRU ACTIVITĂȚI AGRICOLE

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    10.5-18 MPT

    9

    905

    270

    10.5-20 MPT

    9

    955

    270

    12.5-18 MPT

    11

    990

    325

    12.5-20 MPT

    11

    1 040

    325

    14.5-20 MPT

    11

    1 095

    355

    14.5-24 MPT

    11

    1 195

    355

    7.50-18 MPT

    5.50

    885

    208



    TABELUL 16

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ

    „WIDE BASE” PENTRU VEHICULE UTILITARE UNIVERSALE, DE ȘOSEA, DE TEREN ȘI PENTRU ACTIVITĂȚI AGRICOLE

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    10.5 R 20 MPT

    9

    955

    276

    12.5 R 20 MPT

    11

    1 040

    330

    14.5 R 20 MPT

    11

    1 095

    362

    14.5 R 24 MPT

    11

    1 195

    362

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 17

    Pneuri pentru vehicule utilitare

    PNEURI CU STRUCTURĂ RADIALĂ

    PENTRU REMORCI JOASE, DE ȘOSEA

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    5.00 R 8

    3.00

    467

    132

    6.00 R 9

    4.00

    540

    160

    7.00 R 12

    5.00

    672

    192

    7.50 R 15

    6.00

    772

    212

    8.25 R 15

    6.50

    836

    234

    10.00 R 15

    7.50

    918

    275



    TABELUL 18

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ

    PENTRU REMORCI JOASE, DE ȘOSEA

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    6.00- 9

    4.00

    540

    160

    7.00-12

    5.00

    672

    192

    7.00-15

    5.00

    746

    192

    7.50-15

    6.00

    772

    212

    8.25-15

    6.50

    836

    234

    10.00-15

    7.50

    918

    275

    200 -15

    6.50

    730

    205



    TABELUL 19

    PNEURI CU STRUCTURÃ DIAGONALÃ

    DE SERIE „75” MONTATE PE JANTE ÎNCLINATE LA 15°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    7.25/75-16.5 sau 7.25-16.5

    5.25

    695

    182

    8.00/75-16.5 sau 8.00-16.5

    6.00

    724

    203

    8.75/75-16.5 sau 8.75-16.5

    6.75

    752

    224

    9.50/75-16.5 sau 9.50-16.5

    7.50

    781

    245

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.

    TABELUL 20

    Pneuri pentru vehicule utilitare



    STRUCTURĂ DIAGONALĂ

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ ȘI RADIALĂ MONTATE PE JANTE CU BAZĂ PLATĂ SAU ÎN DOUĂ PIESE

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    3.00-4

    2.10

    255

    81

    4.00-4

    2.50

    312

    107

    4.00-8

    2.50

    414

    107

    5.00-8

    3.00

    467

    132

    6.50-10

    5.00

    588

    177

    7.00-9

    5.00

    562

    174

    7.50-10

    5.50

    645

    207

    8.25-10

    6.50

    698

    240

    10.50-13

    6.00

    889

    275

    10.50-16

    6.00

    965

    275

    11.00-16

    6.00

    952

    272

    14.00-16

    10.00

    1 139

    375

    15 × 4.5-8

    3.25

    385

    122

    16 × 6-8

    4.33

    425

    152

    18 × 7-8 (1)

    4.33

    462

    173

    21 × 4

    2.32

    565

    113

    21 × 8-9

    6.00

    535

    200

    23 × 9-10

    6.50

    595

    225

    22 × 4.5

    3.11

    595

    132

    23 × 5

    3.75

    635

    155

    25 × 6

    3.75

    680

    170

    27 × 6

    4.33

    758

    188

    27 × 10-12

    8.00

    690

    255

    28 × 6

    3.75

    760

    170

    28 × 9-15

    7.00

    707

    216

    (8.15-15)

    7.00

    707

    216

    29 × 7

    5.00

    809

    211

    29 × 8

    6.00

    809

    243

    9.00-15

    6.00

    840

    249

    2.50-15

    7.50

    735

    250

    3.00-15

    8.00

    840

    300

    (1)   Marcat și ca 18 × 7.



    STRUCTURĂ RADIALĂ

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Diametrul exterior

    (în mm)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm)

    6.50 R 10

    5.00

    588

    177

    7.00 R 15

    5.50

    746

    197

    7.50 R 10

    5.50

    645

    207

    15 × 4.5 R 8

    3.25

    385

    122

    16 × 6 R 8

    4.33

    425

    152

    18 × 7 R 8

    4.33

    462

    173

    560 × 165 R 11

    5.00

    560

    175

    680 × 180 R 15

    5.00

    680

    189

    Pentru toleranță: a se vedea anexa II punctele 6.1.4 și 6.1.5.



    TABELUL 21

    Pneuri pentru camioane, autobuze, remorci și vehicule destinate transportului de persoane de uz multiplu în utilizări rutiere normale

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ ȘI RADIALĂ

    MONTATE PE JANTE „DROP-CENTRE” SAU „SEMI-DROP-CENTRE” DE 5°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (în mm) (1)

    Diametrul exterior

    Structură diagonală

    Structură radială

    Șosea

    (în mm) (2)

    Noroi și zăpadă

    (în mm) (2)

    6.00-16 LT

    6.00 R 16 LT

    4.50

    173

    732

    743

    6.50-16 LT

    6.50 R 16 LT

    4.50

    182

    755

    767

    6.70-15 LT

    6.70 R 15 LT

    5.00

    191

    722

    733

    7.00-13 LT

    7.00 R 13 LT

    5.00

    187

    647

    658

    7.00-14 LT

    7.00 R 14 LT

    5.00

    187

    670

    681

    7.00-15 LT

    7.00 R 15 LT

    5.50

    202

    752

    763

    7.00-16 LT

    7.00 R 16 LT

    5.50

    202

    778

    788

    7.10-15 LT

    7.10 R 15 LT

    5.00

    199

    738

    749

    7.50-15 LT

    7.50 R 15 LT

    6.00

    220

    782

    794

    7.50-16 LT

    7.50 R 16 LT

    6.00

    220

    808

    819

    8.25-16 LT

    8.25 R 16 LT

    6.50

    241

    859

    869

    9.00-16 LT

    9.00 R 16 LT

    6.50

    257

    890

    903

    D78-14 LT

    DR 78-14 LT

    5.00

    192

    661

    672

    E78-14 LT

    ER 78-14 LT

    5.50

    199

    667

    678

    C78-15 LT

    CR 78-15 LT

    5.00

    187

    672

    683

    G78-15 LT

    GR 78-15 LT

    6.00

    212

    711

    722

    H78-15 LT

    HR 78-15 LT

    6.00

    222

    727

    739

    L78-15 LT

    LR 78-15 LT

    6.50

    236

    749

    760

    F78-16 LT

    FR 78-16 LT

    5.50

    202

    721

    732

    H78-16 LT

    HR 78-16 LT

    6.00

    222

    753

    764

    L78-16 LT

    LR 78-16 LT

    6.50

    236

    775

    786

    (1)   Grosimea totală a pneului poate depăși cu 8 % valoarea grosimii în secțiune indicată anterior.

    (2)   Toleranța + 8 % din diferența între diametrele exterioare indicate anterior și diametrul nominal al jantei.

    TABELUL 22

    Pneuri pentru camioane, autobuze, remorci și vehicule destinate transportului de persoane de uz multiplu în utilizări rutiere normale

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ ȘI RADIALĂ

    MONTATE PE JANTE „DROP-CENTRE” DE 15°



    TABELUL 22.1

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (mm) (1)

    Diametrul exterior

    Structură diagonală

    Structură radială

    Bandă de rulare pentru șosea

    (mm) (2)

    Noroi și zăpadă

    (mm) (2)

    7-14.5 LT

    6.00

    185

    677

    8-14.5 LT

    6.00

    203

    707

    9-14.5 LT

    7.00

    241

    711

    7-17.5 LT

    7 R 17.5 LT

    5.25

    189

    758

    769

    8-17.5 LT

    8 R 17.5 LT

    5.25

    199

    788

    799

    (1)   Grosimea totală a pneului poate depăși valoarea grosimii în secțiune indicată anterior cu 8 %.

    (2)   Toleranța + 8 % din diferența între diametrele exterioare indicate anterior și diametrul nominal al jantei.



    TABELUL 22.2

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (mm) (1)

    Diametrul exterior

    Structură diagonală

    Structură radială

    Bandă de rulare pentru șosea

    (mm) (2)

    Noroi și zăpadă

    (mm) (2)

    8.00-16.5 LT

    8.00 R 16.5 LT

    6.00

    203

    720

    730

    8.75-16.5 LT

    8.75 R 16.5 LT

    6.75

    222

    748

    759

    9.50-16.5 LT

    9.50 R 16.5 LT

    6.75

    241

    776

    787

    10-16.5 LT

    10 R 16.5 LT

    8.25

    264

    762

    773

    10-17.5 LT

    10 R 17.5 LT

    8.25

    264

    787

    798

    12-16.5 LT

    12 R 16.5 LT

    9.75

    307

    818

    831

    30 × 9.50-16.5 LT

    30 × 9.50 R 16.5 LT

    7.50

    240

    750

    761

    31 × 10.50-16.5 LT

    31 × 10.50 R 16.5 LT

    8.25

    266

    775

    787

    33 × 10.50-16.5 LT

    33 × 12.50 R 16.5 LT

    9.75

    315

    826

    838

    37 × 10.50-16.5 LT

    37 × 14.50 R 16.5 LT

    11.25

    365

    928

    939

    (1)   Grosimea totală a pneului poate depăși cu 7 % valoarea grosimii în secțiune indicată anterior.

    (2)   Toleranța + 8 % din diferența între diametrele exterioare indicate anterior și diametrul nominal al jantei.



    TABELUL 23

    Pneuri pentru camioane, autobuze și remorci în utilizare rutieră normală

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ ȘI RADIALĂ

    MONTATE PE JANTE „DROP-CENTRE” DE 15°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (mm) (1)

    Diametrul exterior

    Structură diagonală

    Structură radială

    Bandă de rulare pentru șosea

    (mm) (2)

    Bandă de rulare ranforsată

    (mm) (2)

    Noroi și zăpadă

    (mm) (2)

    Pneuri cu grosime în secțiune normală

    7 -22.5

    7 R 22.5

    5.25

    178

    878

    894

    8 -19.5

    8 R 19.5

    6.00

    203

    859

    876

    8 -22.5

    8 R 22.5

    6.00

    203

    935

    952

    9 -22.5

    9 R 22.5

    6.75

    229

    974

    982

    992

    10 -22.5

    10 R 22.5

    7.50

    254

    1 019

    1 031

    1 038

    11 -22.5

    11 R 22.5

    8.25

    279

    1 054

    1 067

    1 037

    11 -24.5

    11 R 24.5

    8.25

    279

    1 104

    1 118

    1 123

    12 -22.5

    12 R 22.5

    9.00

    300

    1 085

    1 099

    1 104

    12 -24.5

    12 R 24.5

    9.00

    300

    1 135

    1 150

    1 155

    12.5-22.5

    12.5 R 22.5

    9.00

    302

    1 085

    1 099

    1 104

    12.5-22.5

    12.5 R 24.5

    9.00

    302

    1 135

    1 150

    1 155

    Pneuri „wide-base”

    14 -17.5

    14 R 17.5

    10.50

    349

    907

    921

    15 -19.5

    15 R 19.5

    11.75

    389

    1 005

    1 019

    15 -22.5

    15 R 22.5

    11.75

    389

    1 082

    1 095

    16.5-19.5

    16.5 R 19.5

    13.00

    425

    1 052

    1 068

    16.5-22.5

    16.5 R 22.5

    13.00

    425

    1 128

    1 144

    18 -19.5

    18 R 19.5

    14.00

    457

    1 080

    1 096

    18 -22.5

    18 R 22.5

    14.00

    457

    1 158

    1 172

    19.5-19.5

    19.5 R 19.5

    15.00

    495

    1 138

    1 156

    (1)   Grosimea totală a pneului poate depăși cu 6 % valoarea grosimii în secțiune indicată anterior.

    (2)   Toleranța + 5 % din diferența între diametrele exterioare indicate anterior și diametrul nominal al jantei.



    TABELUL 24

    Pneuri pentru camioane, autobuze și remorci în utilizare rutieră normală

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ ȘI RADIALĂ

    MONTATE PE JANTE „DROP-CENTRE” DE 5°

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (mm) (1)

    Diametrul exterior

    Structură diagonală

    Structură radială

    Bandă de rulare pentru șosea

    (mm) (2)

    Bandă de rulare ranforsată

    (mm) (2)

    Noroi și zăpadă

    (mm) (2)

    8R14LT

    7.00

    216

    667

    9-15LT

    8.00

    254

    744

    755

    10-15LT

    10R15LT

    8.00

    264

    773

    783

    10-16LT

    8.00

    264

    798

    809

    11-14LT

    8.00

    279

    752

    763

    11-15LT

    11R15LT

    8.00

    279

    777

    788

    11-16LT

    8.00

    279

    803

    813

    12-15LT

    10.00

    318

    823

    834

    9R15LT

    8.00

    254

    744

    755

    752

    24 × 7.50-13LT

    24 × 7.50R13LT

    6.00

    191

    597

    609

    604

    27 × 8.50-14LT

    27 × 8.50-14LT

    7.00

    218

    674

    685

    680

    28 × 8.50-15LT

    28 × 8.50-15LT

    7.00

    218

    699

    711

    705

    29 × 9.50-15LT

    29 × 9.50-15LT

    7.50

    240

    724

    736

    731

    30 × 9.50-15LT

    30 × 9.50-15LT

    7.50

    240

    750

    761

    756

    31 × 10.50-15LT

    31 × 10.50-15LT

    8.50

    268

    775

    787

    781

    31 × 11.50-15LT

    31 × 11.50-15LT

    9.00

    290

    775

    787

    781

    32 × 11.50-15LT

    32 × 11.50-15LT

    9.00

    290

    801

    812

    807

    33 × 12.50-15LT

    33 × 12.50-15LT

    10.00

    318

    826

    838

    832

    35 × 12.50-15LT

    35 × 12.50-15LT

    10.00

    318

    877

    888

    883

    37 × 12.50-15LT

    37 × 12.50-15LT

    10.00

    318

    928

    939

    934

    31 × 13.50-15LT

    31 × 13.50-15LT

    11.00

    345

    775

    787

    781

    37 × 14.50-15LT

    37 × 14.50-15LT

    12.00

    372

    928

    939

    934

    31 × 15.50-15LT

    31 × 15.50-15LT

    12.00

    390

    775

    787

    781

    (1)   Grosimea totală a pneului poate depăși cu 6 % valoarea grosimii în secțiune indicată anterior.

    (2)   Toleranța + 6 % din diferența între diametrele exterioare indicate anterior și diametrul nominal al jantei.



    TABELUL 25

    Pneuri pentru camioane, autobuze și remorci în utilizare rutieră normală

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ ȘI RADIALĂ

    MONTATE PE JANTE ÎN MAI MULTE PIESE

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (mm) (1)

    Diametrul exterior

    Structură diagonală

    Structură radială

    Bandă de rulare pentru șosea

    (mm) (2)

    Bandă de rulare ranforsată

    (mm) (2)

    Noroi și zăpadă

    (mm) (2)

    6.50-20

    6.50R20

    5.00

    184

    878

    1 049

    7.00-15TR

    7.00R15TR

    5.50

    199

    777

    962

    7.00-17

    7.00R17

    5.50

    199

    828

    843

    7.00-18

    7.00R18

    5.50

    199

    853

    868

    7.00-20

    7.00R20

    5.50

    199

    904

    919

    7.50-15TR

    7.50R15TR

    6.00

    215

    808

    825

    7.50-17

    7.50R17

    6.00

    215

    859

    876

    7.50-18

    7.50R18

    6.00

    215

    884

    981

    7.50-20

    7.50R20

    6.00

    215

    935

    952

    8.25-15TR

    8.25R15TR

    6.50

    236

    847

    855

    865

    8.25-17

    8.25R17

    6.50

    236

    898

    906

    915

    8.25-20

    8.25R20

    6.50

    236

    974

    982

    992

    9.00-15TR

    9.00R15TR

    7.00

    259

    891

    904

    911

    9.00-20

    9.00R20

    7.00

    259

    1 019

    1 031

    1 038

    10.00-15TR

    10.00R15TR

    7.50

    278

    927

    940

    946

    10.00-20

    10.00R20

    7.50

    278

    1 054

    1 067

    1 073

    10.00-22

    10.50R22

    7.50

    278

    1 104

    1 118

    1 123

    11.00-15TR

    11.00R15TR

    8.00

    293

    958

    972

    977

    11.00-20

    11.00R20

    8.00

    293

    1 085

    1 099

    1 104

    11.00-22

    11.00R22

    8.00

    293

    1 135

    1 150

    1 155

    11.00-24

    11.00R24

    8.00

    293

    1 186

    1 201

    1 206

    11.50-20

    11.50R20

    8.00

    296

    1 085

    1 099

    1 104

    11.50-22

    11.50R22

    8.00

    296

    1 135

    1 150

    1 155

    12.50-20

    12.00R20

    8.50

    315

    1 125

    1 146

    12.50-24

    12.00R24

    8.50

    315

    1 226

    1 247

    (1)   Grosimea totală a pneului poate depăși cu 6 % valoarea grosimii în secțiune indicată anterior.

    (2)   Toleranța + 6 % din diferența între diametrele exterioare indicate anterior și diametrul nominal al jantei.



    TABELUL 26

    Pneuri pentru camioane și remorci pentru circulația rutieră cu viteze limitate

    PNEURI CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ ȘI RADIALĂ

    MONTATE PE JANTE ÎN MAI MULTE PIESE

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (mm) (1)

    Diametrul exterior

    Structură diagonală

    Structură radială

    Șosea

    (mm) (2)

    Noroi și zăpadă

    (mm) (2)

    13.00-20

    13.00R20

    9.00

    340

    1 177

    1 200

    14.00-20

    14.00R20

    10.00

    375

    1 241

    1 266

    14.00-24

    14.00R24

    10.00

    375

    1 343

    1 368

    (1)   Grosimea totală a pneului poate depăși cu 6 % valoarea grosimii în secțiune indicată anterior.

    (2)   Toleranța + 6 % din diferența între diametrele exterioare indicate anterior și diametrul nominal al jantei.



    TABELUL 27

    Pneuri pentru „camping-cars” care circulă în traficul rutier

    CU STRUCTURĂ DIAGONALĂ

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (mm) (1)

    Diametrul exterior

    (mm) (2)

    Pneuri montate pe jante „drop-centre” de 15°

    7-14.5 MH

    6.00

    185

    677

    8-14.5 MH

    6.00

    203

    707

    9-14.5 MH

    7.00

    241

    711

    Pneuri montate pe jante „drop-centre” și „semi drop centre” de 5°

    7.00-15 MH

    5.50

    202

    752

    (1)   Grosimea totală a pneului poate depăși cu 8 % valoarea grosimii în secțiune indicată anterior.

    (2)   Toleranța + 8 % din diferența între diametrele exterioare indicate anterior și diametrul nominal al jantei.



    TABELUL 28

    Pneuri pentru utilaje miniere și forestiere care circulă cu intermitențe în traficul rutier

    STRUCTURĂ DIAGONALĂ

    Desemnarea dimensiunilor

    Lățimea jantei de măsurare

    (țoli)

    Valoarea grosimii în secțiune

    (mm) (1)

    Diametrul exterior

    Banda de rulare – tracțiune

    (mm) (2)

    Banda de rulare – extra

    (mm) (2)

    Pneuri montate pe jante „drop-centre” de 15°

    7.00-20 ML

    5.50

    199

    919

    7.50-20 ML

    6.00

    215

    952

    8.25-20 ML

    6.50

    236

    992

    9.00-20 ML

    7.00

    259

    1 038

    1 063

    10.00-20 ML

    7.50

    278

    1 073

    1 099

    10.00-22 ML

    7.50

    278

    1 123

    1 150

    10.00-20 ML

    7.50

    278

    1 174

    1 200

    11.00-20 ML

    8.00

    293

    1 104

    1 131

    11.00-22 ML

    8.00

    293

    1 155

    1 182

    11.00-24 ML

    8.00

    293

    1 206

    1 233

    12.00-20 ML

    8.50

    315

    1 146

    1 173

    12.00-24 ML

    8.50

    315

    1 247

    1 275

    13.00-20 ML

    9.00

    340

    1 200

    13.00-24 ML

    9.00

    340

    1 302

    14.00-20 ML

    10.00

    375

    1 266

    14.00-24 ML

    10.00

    375

    1 368

    Pneuri montate pe jante care au talonul în totalitate înclinat

    11.00-25 ML

    8.50

    298

    1 206

    1 233

    12.00-21 ML

    8.50

    315

    1 146

    1 175

    12.00-25 ML

    8.50

    315

    1 247

    1 275

    13.00-25 ML

    10.00

    351

    1 302

    14.00-21 ML

    10.00

    375

    1 266

    14.00-25 ML

    10.00

    375

    1 368

    Pneuri montate pe jante „drop-centre” de 15°

    9-22.5 ML

    6.75

    229

    992

    10-22.5 ML

    7.50

    254

    1 038

    11-22.5 ML

    8.25

    279

    1 073

    11-24.5 ML

    8.25

    279

    1 123

    12-22.5 ML

    9.00

    300

    1 104

    Pneuri montate pe jante „drop-centre” de 15°

    14-17.5 ML

    10.50

    349

    921

    15-19.5 ML

    11.75

    389

    1 019

    15-22.5 ML

    11.75

    389

    1 095

    16.5-19.5 ML

    13.00

    425

    1 068

    16.5-22.5 ML

    13.00

    425

    1 144

    18-19.5 ML

    14.00

    457

    1 096

    18-22.5 ML

    14.00

    457

    1 172

    19.5-19.5 ML

    15.00

    495

    1 156

    23-23.5 ML

    17.00

    584

    1 320

    (1)   Grosimea totală a pneului poate depăși cu 8 % valoarea grosimii în secțiune indicată anterior.

    (2)   Toleranța + 6 % din diferența între diametrele exterioare indicate anterior și diametrul nominal al jantei.




    Apendicele 6

    METODA DE MĂSURARE A DIMENSIUNILOR PNEURILOR

    (a se vedea anexa II, punctul 6.1.3)

    PARTEA A: PNEURI PENTRU AUTOTURISME

    1.1.

    Se montează pneul pe janta de măsurare indicată de producător în conformitate cu anexa I apendicele 1 punctul 6.11.

    1.2.

    Se reglează presiunea în modul următor:

    1.2.1.

    pentru pneurile normale cu structură centură încrucișată: 1,7 bari;

    1.2.2.

    pentru pneurile normale cu structură diagonală: presiunea indicată în continuare (bar):



    „Ply-rating”

    Categoria de viteză

    L, M, N

    P, Q, R, S

    T, U, H, V

    4

    1,7

    2,0

    6

    2,1

    2,4

    2,6

    8

    2,5

    2,8

    3,0

    1.2.3.

    pentru pneurile normale cu structură radială: 1,8 bari;

    1.2.4.

    pentru pneurile ranforsate: 2,3 bari;

    1.2.5.

    pentru pneurile de rezervă cu utilizare temporară de tip „T”: 4,3 bari.

    2.

    Se menține anvelopa montată pe jantă la temperatura ambiantă timp de cel puțin 24 de ore, mai puțin excepția prevăzută la anexa II punctul 6.2.3.

    3.

    Se reglează presiunea la valoarea specificată la punctul 1.2.

    4.

    Se măsoară cu ajutorul unui compas, luându-se în considerare grosimea nervurilor sau cordoanelor de protecție, grosimea totală în șase puncte egal depărtate; se reține ca valoare a grosimii totale valoarea maximă măsurată.

    5.

    Se determină diametrul exterior măsurând circumferința maximă și împărțind această valoare la π (3,1416).

    PARTEA B: PNEURI PENTRU VEHICULE COMERCIALE

    1.

    Se montează anvelopa pe janta de măsurare indicată de producător în conformitate cu anexa I apendicele 1 punctul 6.11 și se umflă la presiunea specificată de producător în conformitate cu anexa I apendicele 1 punctul 6.12.

    2.

    Se păstrează anvelopa montată pe jantă la temperatura ambiantă a locului de testare timp de cel puțin 24 de ore.

    3.

    Se reglează presiunea la valoarea specificată la punctul 1.

    4.

    Se măsoară cu ajutorul unui compas, luându-se în considerare grosimea nervurilor sau a cordonului de protecție, grosimea totală în șase puncte egal depărtate; se reține drept grosime totală valoarea maximă măsurată.

    5.

    Se determină diametrul exterior prin măsurarea circumferinței maxime și prin împărțirea acestei valori la π (3,1416).




    Apendicele 7

    MODUL DE OPERARE ÎN TESTĂRILE DE ÎNCĂRCARE/VITEZĂ ( 14 )

    (a se vedea anexa II punctul 6.2)

    PARTEA A: PNEURI PENTRU AUTOVEHICULE

    1.   Pregătirea pneurilor

    1.1.

    Se montează un pneu nou pe janta de testare indicată de producător în conformitate cu anexa I apendicele 1 punctul 6.11.

    1.2.

    Se umflă la presiunea corespunzătoare care figurează în tabelul următor:



    Presiunea de testare (bar)

    Categoria de viteză

    Pneuri cu structură diagonală

    Pneuri cu structură radială

    Pneuri cu structură centură încrucișată

    „Ply rating”

    Normal

    Ranforsat

    Normal

    4

    6

    8

    L, M, N

    2,3

    2,7

    3,0

    2,4

    P, Q, R, S

    2,6

    3,0

    3,3

    2,6

    3,0

    2,6

    T, U, H

    2,8

    3,2

    3,5

    2,8

    3,2

    2,8

    V

    3,0

    3,4

    3,7

    3,0

    Pneuri de rezervă cu utilizare temporară de tip „T”: 4,2 bari.

    1.3.

    Producătorul poate solicita, prin motivarea acestui lucru, să se folosească o presiune de umflare diferită de cea care figurează la punctul 1.2. În acest caz, pneul este umflat la această presiune (a se vedea anexa I apendicele 1 punctul 6.14).

    1.4.

    Se păstrează ansamblul pneu și roată la temperatura ambientală a locului de testare timp de cel puțin trei ore.

    1.5.

    Se aduce presiunea pneului la cea specificată la punctul 1.2 sau 1.3.

    2.   Executarea testării

    2.1.

    Se montează ansamblul pneu și roată pe un ax de testare și se sprijină pe suprafața exterioară a unui volant neted cu diametrul de 1,70 m ± 1 % sau de 2 m ± 1 %.

    2.2.

    Se aplică pe axa de testare o forță egală cu 80 % din:

    2.2.1.

    încărcarea maximă care corespunde indicelui de capacitate de încărcare pentru pneurile cu simboluri de viteză de la L la H;

    2.2.2.

    încărcarea maximă care corespunde unei viteze maxime de 240 km/h pentru pneurile cu simbolul de viteză „V” (a se vedea anexa II punctul 2.31.2).

    2.3.

    Pe toată durata testării presiunea pneului nu este corectată, iar forța de testare este menținută constantă.

    2.4.

    Pe toată durata testării, temperatura în locul de testare trebuie să fie menținută între 20 și 30 °C sau, cu acordul producătorului, o temperatură mai ridicată.

    2.5.

    Se efectuează testarea în mod continuu, în conformitate cu următoarele indicații:

    2.5.1.

    timpul pentru a trece de la viteza 0 la viteza inițială a testării este de 10 minute;

    2.5.2.

    viteza inițială a testării: viteza maximă prevăzută pentru tipul de pneu respectiv, diminuată cu 40 km/h în cazul unui volant neted cu un diametru de 1,70 m ± 1 %, sau cu 30 km/h în cazul unui volant neted cu un diametru de 2 m ± 1 %;

    2.5.3.

    eșalonarea palierelor de viteză: 10 km/h;

    2.5.4.

    durata de testare a fiecărui palier de viteză, cu excepția ultimului: 10 minute;

    2.5.5.

    durata de testare a ultimului palier de viteză: 20 minute;

    2.5.6.

    viteza maximă a testării: viteza maximă prevăzută pentru tipul de pneu, diminuată cu 10 km/h în cazul unui volant neted cu un diametru de 1,70 m ± 1 %, sau nediminuată în cazul unui volant neted cu un diametru de 2 m ± 1 %.

    3.   Metode de testare echivalente

    Dacă este utilizată o metodă, alta decât cea descrisă la punctul 2, trebuie să se demonstreze că metoda de testare este echivalentă cu aceasta.

    PARTEA B: PNEURI PENTRU VEHICULE UTILITARE ( 15 )

    1.   Pregătirea pneului

    1.1.

    Se montează un pneu nou pe janta de testare specificată de producător, în conformitate cu anexa I apendicele 1 punctul 6.11.

    1.2.

    Se utilizează, pentru testare un pneu cu cameră de aer, o cameră de aer nouă sau un ansamblu nou compus din cameră de aer, valvă și flap (dacă este cazul).

    1.3.

    Se umflă pneul la presiunea corespunzătoare indicelui de presiune specificat de producător în conformitate cu anexa I apendicele 1 punctul 6.14.

    1.4.

    Se menține ansamblul format din pneu și roată la temperatura ambientală din localul de testare timp de cel puțin trei ore.

    1.5.

    Se aduce presiunea pneului la nivelul celei specificate la punctul 1.3.

    2.   Executarea testării

    2.1.

    Se montează ansamblul pneu și roată pe un ax de testare și se aplică pe fața exterioară a unui tambur motor de testare neted cu un diametru de 1,70 m ± 1 % a cărui suprafață este cel puțin la fel de lată ca banda de rulare a pneului.

    2.2.

    Se aplică axei de testare o serie de forțe de testare exprimate în procente din încărcarea indicată în apendicele 2, în fața indicelui de încărcare inscripționat pe partea laterală a pneului, în conformitate cu programul de testări încărcare/viteză care figurează în continuare. Când pneul comportă indici de capacitate de încărcare pentru utilizarea simplă sau pe roți duble, încărcarea de referință pentru utilizarea simplă va fi aleasă ca bază pentru forțele de testare.

    2.3.

    Pe toată perioada testării, presiunea pneului nu trebuie corectată și forța de testare trebuie să fie menținută constantă pe parcursul fiecăreia dintre cele trei faze ale testării.

    2.4.

    În timpul testării, temperatura localului de testare trebuie să fie menținută la o valoare situată între 20 °C și 30 °C sau, cu acordul producătorului, la o valoare mai ridicată.

    2.5.

    Programul testării încărcare/viteză trebuie să fie aplicat fără întrerupere.

    3.   Metode de testare echivalente

    Dacă este utilizată o metodă diferită de cea descrisă la punctul 2, trebuie să se demonstreze că metoda de testare este echivalentă cu aceasta.



    PROGRAM DE TESTARE ÎNCĂRCARE/VITEZĂ

    Indice de încărcare

    Simbolul categoriei de viteză a pneului

    Viteza tamburului de probă (rotații/minut) (1)

    Încărcătura aplicată pe volan în % ale încărcăturii corespunzând indicelui de încărcare

    Structura radială

    Structura diagonală

    7 h

    16 h

    24 h

    122 și mai mare

    F

    100

    100

    66 %

    84 %

    101 %

    G

    125

    100

    J

    150

    125

    K

    175

    150

    L

    200

    M

    225

    121 și mai mic

    F

    100

    100

    G

    125

    125

    J

    150

    150

    K

    175

    175

    L

    200

    175

    70 %

    88 %

    106 %

     

     

     

    4 h

    6 h

     

    M

    250

    200

    75 %

    97 %

    114 %

    N

    275

    75 %

    97 %

    114 %

    P

    300

    75 %

    97 %

    114 %

    (1)   Pneurile speciale (a se vedea anexa II punctul 2.1.3) trebuie să fie testate la o viteză egală cu 85 % din viteza tamburului de testare indicată mai sus pentru pneurile echivalente cu tipul normal.




    Apendicele 8

    VARIAȚIA CAPACITĂȚII DE ÎNCĂRCARE ÎN FUNCȚIE DE VITEZĂ



    Pneuri pentru vehicule utilitare

    CU STRUCTURĂ RADIALĂ ȘI DIAGONALĂ

    (a se vedea anexa II, punctele 2.30, 2.31 și 6.2.4)

    Viteza

    (km/h)

    Variația capacității de încărcare (%)

    Toți indicii de încărcare

    Indici de încărcare (1)

    ≥ 122

    Indici de încărcare (1)

    ≤ 121

    Simbolul categoriei de viteză

    F

    G

    J

    K

    L

    M

    L

    M

    N

    (2)

    0

    + 150

    + 150

    + 150

    + 150

    + 150

    + 150

    + 110

    + 110

    + 110

    + 110

    5

    + 110

    + 110

    + 110

    + 110

    + 110

    + 110

    + 90

    + 90

    + 90

    + 90

    10

    + 80

    + 80

    + 80

    + 80

    + 80

    + 80

    + 75

    + 75

    + 75

    + 75

    15

    + 65

    + 65

    + 65

    + 65

    + 65

    + 65

    + 60

    + 60

    + 60

    + 60

    20

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    25

    + 35

    + 35

    + 35

    + 35

    + 35

    + 35

    + 42

    + 42

    + 42

    + 42

    30

    + 25

    + 25

    + 25

    + 25

    + 25

    + 25

    + 35

    + 35

    + 35

    + 35

    35

    + 19

    + 19

    + 19

    + 19

    + 19

    + 19

    + 29

    + 29

    + 29

    + 29

    40

    + 15

    + 15

    + 15

    + 15

    + 15

    + 15

    + 25

    + 25

    + 25

    + 25

    45

    + 13

    + 13

    + 13

    + 13

    + 13

    + 13

    + 22

    + 22

    + 22

    + 22

    50

    + 12

    + 12

    + 12

    + 12

    + 12

    + 12

    + 20

    + 20

    + 20

    + 20

    55

    + 11

    + 11

    + 11

    + 11

    + 11

    + 11

    + 17, 5

    + 17, 5

    + 17, 5

    + 17, 5

    60

    + 10

    + 10

    + 10

    + 10

    + 10

    + 10

    + 15, 0

    + 15, 0

    + 15, 0

    + 15, 0

    65

    + 7, 5

    + 8, 5

    + 8, 5

    + 8, 5

    + 8, 5

    + 8, 5

    + 13, 5

    + 13, 5

    + 13, 5

    + 13, 5

    70

    + 5, 0

    + 7, 0

    + 7, 0

    + 7, 0

    + 7, 0

    + 7, 0

    + 12, 5

    + 12, 5

    + 12, 5

    + 12, 5

    75

    + 2, 5

    + 5, 5

    + 5, 5

    + 5, 5

    + 5, 5

    + 5, 5

    + 11, 0

    + 11, 0

    + 11, 0

    + 11, 0

    80

    0

    + 4, 0

    + 4, 0

    + 4, 0

    + 4, 0

    + 4, 0

    + 10, 0

    + 10, 0

    + 10, 0

    + 10, 0

    85

    – 3

    + 2, 0

    + 3, 0

    + 3, 0

    + 3, 0

    + 3, 0

    + 8, 5

    + 8, 5

    + 8, 5

    + 8, 5

    90

    – 6

    0

    + 2, 0

    + 2, 0

    + 2, 0

    + 2, 0

    + 7, 5

    + 7, 5

    + 7, 5

    + 7, 5

    95

    – 10

    – 2, 5

    + 1, 0

    + 1, 0

    + 1, 0

    + 1, 0

    + 6, 5

    + 6, 5

    + 6, 5

    + 6, 5

    100

    – 15

    – 5

    0

    0

    0

    0

    + 5, 0

    + 5, 0

    + 5, 0

    + 5, 0

    105

     

    – 8

    – 2

    0

    0

    0

    + 3, 75

    + 3, 75

    + 3, 75

    + 3, 75

    110

     

    – 13

    – 4

    0

    0

    0

    + 2, 5

    + 2, 5

    + 2, 5

    + 2, 5

    115

     

     

    – 7

    – 3

    0

    0

    + 1, 25

    + 1, 25

    + 1, 25

    + 1, 25

    120

     

     

    – 12

    – 7

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    125

     

     

     

     

     

    0

    – 2, 5

    0

    0

    0

    130

     

     

     

     

     

    0

    – 5

    0

    0

    0

    135

     

     

     

     

     

     

    – 7, 5

    – 2, 5

    0

    0

    140

     

     

     

     

     

     

    – 10

    – 5

    0

    0

    145

     

     

     

     

     

     

     

    – 7, 5

    – 2, 5

    0

    150

     

     

     

     

     

     

     

    – 10

    – 5

    0

    155

     

     

     

     

     

     

     

     

    – 7, 5

    – 2, 5

    160

     

     

     

     

     

     

     

     

    – 10

    – 5

    (1)   Indicii capacității de încărcare la utilizările în simplu (a se vedea anexa II punctul 2.28.2).

    (2)   Nu sunt autorizate variații de încărcare la mai mult de 160 km/h. Pentru simbolurile categoriilor de viteză „Q” și mai mari, categoria de viteză corespunzătoare simbolului categoriei de viteză (a se vedea anexa II punctul 2.29.3) indică viteza maximă autorizată pentru pneu.




    ANEXA III

    DISPOZIȚII ADMINISTRATIVE PRIVIND OMOLOGAREA VEHICULELOR REFERITOARE LA MONTAREA PNEURILOR ACESTORA

    1.   CEREREA DE ►M1  OMOLOGAREA CE DE TIP ◄ A UNUI TIP DE VEHICUL

    1.1.

    Cererea de omologare a unui vehicul privind pneurile acestuia este prezentată de către producătorul vehiculului sau de către reprezentantul acestuia.

    1.2.

    Aceasta este însoțită de o descriere în trei exemplare a tipului de vehicul și a pneurilor în ceea ce privește desemnarea dimensiunilor acestora, categoria de viteză și indicele capacității de încărcare, inclusiv eventuala (eventualele) unitate (unități) de schimb cu utilizare temporară, cu care poate fi echipat (a se vedea modelul de fișă de informații din apendicele 1).

    1.3.

    Serviciului tehnic care răspunde de efectuarea probelor de omologare îi este prezentat un vehicul reprezentativ al tipului de vehicul care urmează să fie omologat.

    1.4.

    Producătorul vehiculului sau reprezentantul acestuia poate cere extensia ►M1  omologarea CE de tip ◄ a vehiculului la pneuri care au alte desemnări ale dimensiunilor, categorii de viteză sau indici de capacitate de încărcare sau la alte unități de schimb cu utilizare temporară.

    2.    ►M1  OMOLOGAREA CE DE TIP ◄ A UNUI VEHICUL

    2.1.

    Se acordă o ►M1  omologarea CE de tip ◄ și se atribuie un număr de omologare pentru orice tip de vehicul, supus dispozițiilor de la punctul 1, care este în conformitate cu dispozițiile prezentei directive.

    2.2.

    Decizia de omologare, extensie sau de refuz al omologării pentru un tip de vehicul luată în conformitate cu prezenta directivă este comunicată statelor membre prin intermediul unui formular conform cu modelul din apendicele 2.

    2.3.

    Se atribuie un număr de omologare fiecărui tip de vehicul omologat. Același stat membru nu atribuie același număr unui alt tip de vehicul.

    3.   MODIFICAREA TIPULUI DE VEHICUL

    3.1.

    Orice modificare a unui tip de pneu este adusă la cunoștința autorității competente care a acordat omologarea acestui tip de pneu. Această autoritate poate:

    3.1.1.

    fie să considere că modificările aduse nu riscă să aibă o influență defavorabilă importantă și că, în orice caz, vehiculul respectiv îndeplinește cerințele în continuare;

    3.1.2.

    fie să refuze acordarea omologării respectivei modificări.

    3.2.

    Confirmarea sau refuzul omologării, cu indicarea modificărilor, este adus(ă) la cunoștința statelor membre în conformitate cu procedura stabilită la punctul 2.2.

    4.   CONFORMITATEA PRODUCȚIEI

    4.1.

    Orice vehicul căruia i se aplică prezenta directivă trebuie să fie fabricat astfel încât să fie conform cu toate cerințele relevante ale prezentei directive.

    4.2.

    Pentru a verifica dacă sunt îndeplinite cerințele de la punctul 4.1, producția este supusă unor controale adecvate.

    4.3.

    Titularul omologării trebuie să garanteze în special existența procedurilor care să permită controlarea eficace a unei echivalențe corespunzătoare între caracteristicile vehiculului și caracteristicile pneurilor care sunt montate așa cum este prevăzut în cadrul prezentei directive.

    4.4.

    Autoritatea de omologare competentă poate în orice moment să verifice metodele de control al conformității care se aplică fiecărei unități de producție.

    4.4.1.

    Procesele verbale de testare și registrele de supraveghere a producției sunt prezentate inspectorului la fiecare vizită de inspecție.

    4.5.

    Frecvența normală a inspecțiilor autorizate de către autoritatea de omologare competentă este de o inspecție pe an. Dacă rezultatele obținute cu ocazia uneia dintre aceste vizite sunt negative, autoritatea de omologare competentă procedează în așa fel încât să fie luate toate măsurile necesare pentru ca producția să redevină conformă în cel mai scurt termen.

    5.   ÎNCETAREA DEFINITIVĂ A PRODUCȚIEI

    Dacă titularul unei omologări încetează definitiv producția unui tip de pneu omologat în conformitate cu prezenta directivă, el informează cu privire la aceasta autoritatea de omologare care, la rândul său, înștiințează celelalte autorități de omologare competente prin intermediul unei copii a certificatului de omologare având la sfârșit, cu caractere mari, mențiunea semnată și datată „ÎNCETAREA PRODUCȚIEI”.




    Apendicele 1

    FIȘA DE INFORMAȚII NR. …

    PREVĂZUTĂ LA ANEXA I DIN DIRECTIVA 70/156/CEE A CONSILIULUI PRIVIND ►M1  OMOLOGAREA CE DE TIP ◄ A UNUI TIP DE VEHICUL REFERITOARE LA MONTAREA PNEURILOR ACESTUIA

    (DIRECTIVA 92/23/CEE)

    image




    Apendicele 2

    MODEL

    [format maxim: A4 (210 × 297 mm)]

    CERTIFICAT DE ►M1  OMOLOGAREA CE DE TIP ◄

    (Vehicul)

    image

    ►(1) M1  

    image




    ANEXA IV

    CERINȚE PRIVIND VEHICULELE REFERITOARE LA MONTAREA PNEURILOR

    1.   DEFINIȚII

    2.    În sensul prezentei directive, se înțelege prin:

    2.1.

    omologarea unui vehicul”: omologarea unui tip de vehicul privind pneurile acestuia, inclusiv pneurile de rezervă cu utilizare temporară;

    2.2.

    tip de vehicul”: o gamă de vehicule care, cel puțin privind fiecare variantă a tipului de vehicul, nu sunt în mod important diferite din punctul de vedere al aspectelor esențiale, care afectează desemnarea dimensiunilor pneului, simbolul categoriei de viteză și indicele capacității de încărcare;

    2.3.

    roată”: o roată completă cuprinzând o jantă și un disc de roată;

    2.4.

    roată de rezervă cu utilizare temporară”: o roată diferită de roțile normale care echipează tipul de vehicul;

    2.5.

    unitate”: ansamblu alcătuit dintr-o roată și un pneu;

    2.6.

    unitate normală”: o unitate care poate fi montată pe vehicul pentru o utilizare normală;

    2.7.

    unitate de rezervă”: o unitate destinată să înlocuiască o unitate normală în cazul unei funcționări defectuoase a acesteia din urmă. O unitate de rezervă poate fi:

    2.7.0.

    o unitate de rezervă normală”, adică o unitate conformă cu unitatea normală a tipului de vehicul;

    2.7.1.

    o unitate de rezervă cu utilizare temporară”, adică o unitate diferită de unitățile normale ale tipului de vehicul privind caracteristicile principale ale acestora (de exemplu, desemnarea dimensiunilor pneului, dimensiunile funcționale, condițiile de utilizare sau structura). Este destinată unei utilizări temporare în condiții limitate. Unitățile de rezervă cu utilizare temporară pot intra în următoarele categorii:

    2.7.1.1.   categoria 1

    unitate care cuprinde o roată conformă cu roata unei unități normale și un pneu care are caracteristici principale (de exemplu, dimensiuni, structură) diferite de cele ale unui pneu normal;

    2.7.1.2.   categoria 2

    unitate care cuprinde o roată și un pneu care are caracteristici principale diferite de cele ale unității normale și destinată să fie transportată pe vehicul cu pneul umflat la presiunea specificată pentru o utilizare temporară;

    2.7.1.3.   categoria 3

    unitate care cuprinde o roată normală și un pneu care are caracteristici principale diferite de cele ale unui pneu normal și destinat să fie transportată pe vehicul cu pneul pliat și neumflat;

    2.7.1.4.   categoria 4

    unitate care cuprinde o roată și un pneu care are caracteristici principale diferite de cele ale unei unități normale și destinată să fie transportată pe vehicul cu pneul pliat și neumflat;

    2.8.

    masă maximă”: valoarea maximă indicată de producătorul vehiculului ca fiind tehnic autorizată pentru vehicul;

    2.9.

    încărcarea maximă a osiei”: valoarea maximă indicată de producătorul vehiculului ca fiind tehnic autorizată pentru forța verticală totală între suprafețele de contact ale pneurilor osiei luate în considerare și sol și care rezultă din partea masei vehiculului care este suportată de această osie. Suma încărcărilor osiilor poate fi mai mare decât valoarea care corespunde masei maxime a vehiculului;

    2.10.

    dimensiuni funcționale”: dimensiunile derivate din desemnarea dimensiunilor roților și/sau ale pneurilor (de exemplu, diametru, grosime, raportul de aspect) și din montarea unității pe vehicul;

    2.11.

    viteza teoretică maximă”: viteza maximă aprobată pentru tipul de vehicul, incluzând toleranța admisă pentru controalele de conformitate a producției seriei.

    3.   CERINȚE PRIVIND VEHICULELE REFERITOARE LA MONTAREA PNEURILOR

    3.1.   Generalități

    ▼M1

    3.1.1.

    Sub rezerva dispozițiilor de la punctul 3.7.4, fiecare pneu montat la un vehicul, inclusiv, după caz, orice pneu de rezervă, trebuie să poarte marca (mărcile) de omologare CE de tip specificată (specificate) la punctul 4 din anexa I sau marca de omologare de tip care indică conformitatea cu Regulamentele nr. 30 sau 54 ale CEE-ONU. Mărcile de omologare de tip acordate de CEE-ONU se consideră echivalente numai cu mărcile de omologare CE de tip acordate în temeiul anexei II.

    ▼B

    3.2.   Montarea pneului

    3.2.1.

    Toate pneurile montate pe un vehicul, cu excepția unui eventual pneu de rezervă cu utilizare temporară, trebuie să aibă aceeași structură (a se vedea anexa II punctul 2.3).

    3.2.2.

    Toate pneurile montate pe aceeași osie trebuie să fie de același tip (a se vedea anexa II punctul 2.1).

    3.2.3.

    Spațiul în care se învârtește roata trebuie să fie astfel încât aceasta din urmă să se poată mișca liber atunci când este echipată cu pneuri ale căror dimensiuni sunt cele mai mari autorizate, luându-se în considerare cerințele definite de producătorul vehiculului privind suspensia și direcția.

    3.3.   Capacitatea de încărcare

    3.3.1.

    Sub rezerva punctului 3.7, capacitatea de încărcare maximă (a se vedea anexa II punctul 2.31) a tuturor pneurilor, inclusiv pneul de rezervă, cu care este echipat un vehicul, trebuie să fie dacă este necesar:

    3.3.1.1.

    în cazul unui vehicul echipat cu pneuri de același tip în utilizare simplă, cel puțin egală cu jumătatea încărcăturii maxime pe osia (a se vedea punctul 2.9) cea mai greu încărcată, așa cum este indicată de producătorul vehiculului;

    3.3.1.2.

    în cazul unui vehicul echipat cu pneuri de tipuri diferite în utilizare simplă, cel puțin egală cu jumătatea încărcăturii maxime pe osie (a se vedea punctul 2.9) indicată de producătorul vehiculului pentru osia corespunzătoare;

    3.3.1.3.

    în cazul unui vehicul echipat cu pneuri pentru mașini de turism duble, cel puțin egală cu 0,27 din încărcătura maximă pe osie indicată de producătorul vehiculului pentru osia corespunzătoare;

    3.3.1.4.

    în cazul osiilor echipate cu pneuri pentru vehicule utilitare duble, cel puțin egală cu 0,25, în ceea ce privește indicele capacității de încărcare pentru utilizare dublă, din încărcătura maximă pe osie indicată de producătorul vehiculului pentru osia corespunzătoare.

    3.4.   Capacitatea de viteză

    3.4.1.

    Orice pneu cu care este în mod normal echipat un vehicul trebuie să aibă un simbol al categoriei de viteză (a se vedea anexa II punctul 2.29) compatibil cu viteza teoretică maximă a vehiculului indicată de producătorul vehiculului sau combinația încărcare/viteză care poate fi aplicată (a se vedea anexa II punctul 2.30).

    3.4.2.

    Cerința de mai sus nu se aplică:

    3.4.2.1.

    în cazul unităților de rezervă cu utilizare temporară cărora li se aplică punctul 3.8;

    3.4.2.2.

    în cazul vehiculelor echipate în mod normal cu pneuri comune și dotate ocazional cu pneuri de zăpadă.

    În acest caz, totuși, simbolul categoriei de viteză a pneurilor de zăpadă trebuie să corespundă unei viteze care va fi fie mai mare decât viteza teoretică maximă a vehiculului indicată de producătorul vehiculului, fie nu mai mică decât 160 km/h (sau ambele).

    Cu toate acestea, dacă viteza teoretică maximă a vehiculului indicată de producătorul vehiculului este mai mare decât viteza care corespunde simbolului categoriei de viteză a pneurilor de zăpadă, trebuie să fie aplicată în interiorul vehiculului, într-un loc bine pus în evidență, pe care conducătorul auto îl poate vedea ușor, o etichetă cu scop de avertizare indicând viteza maximă pe care o pot suporta pneurile de zăpadă.

    3.5.   Pneuri de rezervă

    3.5.1.

    Dacă un vehicul este dotat cu o roată de rezervă, pneul acesteia din urmă trebuie să fie:

    3.5.1.1.

    de același tip cu unul dintre pneurile montate pe sau aprobate pentru vehicul sau

    3.5.1.2.

    un pneu de rezervă cu utilizare temporară de un tip care să poată fi utilizat pe vehicul în orice poziție s-ar afla. Totuși, doar vehiculele de categorie M pot fi echipate cu un pneu de rezervă cu utilizare temporară.

    3.5.2.

    Pe orice vehicul echipat cu o unitate de rezervă cu utilizare temporară trebuie să figureze informații suplimentare într-un mod clar și permanent, fie pe unitatea de rezervă cu utilizare temporară, fie chiar pe vehicul, în apropierea unității de rezervă, fie pe carnetul de utilizare. Aceste informații sunt cel puțin următoarele:

    3.5.2.1.

    o instrucțiune care solicită conducerea prudentă cu unitatea de rezervă cu utilizare temporară și reinstalarea unei unități normale cât mai repede posibil;

    3.5.2.2.

    indicația că nu este permisă rularea vehiculului cu mai mult de o unitate de rezervă cu utilizare temporară în același timp;

    3.5.2.3.

    o indicație clară a presiunii de umflare specificată de producătorul vehiculului pentru pneul unității de rezervă cu utilizare temporară;

    3.5.2.4.

    pentru vehiculele echipate cu o unitate de rezervă cu utilizare temporară din categoria 3 sau din categoria 4, o descriere a metodei de umflare a pneului la presiunea specificată pentru o utilizare temporară cu ajutorul dispozitivului indicat la punctul 3.6.

    3.6.   Dispozitiv de umflare a unității de rezervă cu utilizare temporară

    3.6.1.

    Dacă vehiculul este echipat cu o unitate de rezervă cu utilizare temporară din categoria 3 sau 4, pe vehicul trebuie să fie prevăzut un dispozitiv pentru a permite umflarea pneului la presiunea specificată pentru o folosire temporară într-un timp maxim de cinci minute.

    3.7.   Cazuri speciale

    3.7.1.

    În cazul remorcilor din categoriile 01 și 02 proiectate pentru viteze de utilizare limitate la 100 km/h sau mai puțin și echipate cu pneuri pentru mașini de turism în utilizare simplă, capacitatea de încărcare maximă a fiecărui pneu trebuie să fie cel puțin egală cu 0,45 din masa maximă pentru osia cel mai greu încărcată, așa cum este indicată de producătorul remorcii. În cazul pneurilor pentru roți duble, acest factor este de 0,24.

    3.7.2.

    În cazul anumitor vehicule speciale echipate cu pneuri pentru vehicule utilitare, nu se aplică tabelul „Variația capacității de încărcare în funcție de viteză” (a se vedea punctul 2.30 și apendicele 8 al anexei II). În acest caz, capacitățile maxime de încărcare a pneului de controlat în funcție de încărcările maxime ale osiei (a se vedea punctele 3.3.1.2 și 3.3.1.4 din prezenta anexă) sunt determinate multiplicând încărcarea corespunzătoare indicelui de capacitate de încărcare cu un coeficient propriu care depinde mai degrabă de tipul de vehicul și de utilizarea acestuia decât de viteza teoretică maximă a vehiculului. În acest caz, nu se aplică punctul 3.4.1 al prezentei anexe. Coeficienții proprii sunt următorii:

    3.7.2.1.

    1,10 în cazul vehiculelor din categoria M3, dacă vehiculele transportă pasageri în picioare și dacă viteza lor de utilizare nu este mai mare de 60 km/h. Totuși, din motive operaționale, statele membre pot autoriza ca viteza să fie ridicată la 80 km/h;

    3.7.2.2.

    1,15 în cazul acestor vehicule (M3) atunci când sunt destinate să fie utilizate doar în spațiul urban care presupune opriri frecvente;

    3.7.2.3.

    1,10 în cazul vehiculelor serviciilor publice din categoria N care circulă încet pe distanțe scurte în aglomerații urbane și suburbane, precum mașinile care mătură și mașinile de gunoi.

    3.7.3.

    Atunci când un vehicul automobil din categoria M1 tractează o remorcă, încărcarea suplimentară impusă dispozitivului de cuplare a remorcii poate duce la o depășire a capacității de încărcare maximă a pneului, care nu trebuie totuși să fie mai mare de 15 %, cu condiția ca viteza de utilizare să fie limitată la 100 km/h sau mai puțin și ca presiunea de umflare să fie mărită cu cel puțin 0,2 bari.

    3.7.4.

    În cazul unui vehicul echipat cu pneuri care nu sunt nici pneuri pentru mașini de turism, nici pneuri pentru vehicule utilitare, din cauza condițiilor speciale de utilizare (de exemplu, pneuri pentru mașini agricole, pneuri pentru mașini industriale, pneuri pentru motociclete), nu se aplică cerințele din anexa II, cu condiția ca autoritatea de omologare competentă să primească asigurarea că pneurile montate sunt specifice condițiilor de utilizare ale vehiculului.

    3.8.   Specificații privind unitățile de rezervă cu utilizare temporară

    3.8.1.

    Orice anvelopă de rezervă cu utilizare temporară trebuie să se încadreze într-o categorie de viteză cel puțin egală cu 120 km/h (simbolul categoriei de viteză L).

    3.8.2.

    Suprafața externă a roții montate pe un vehicul pentru o folosire temporară trebuie să fie una de culoare (culori) distinctivă (distinctive), diferită (diferite) de culoarea (culorile) unităților normale. Dacă este posibilă fixarea unui disc ornamental pe unitatea de rezervă cu utilizare temporară, culoarea (culorile) distinctivă (distinctive) nu trebuie să fie ascunsă (ascunse) de acesta.

    3.8.3.

    Pe fața externă a roții trebuie să apară permanent un simbol de indicare a vitezei maxime, într-un mod vizibil și conform cu diagrama de mai jos:

    image

    ▼M1




    ANEXA V

    EMISII SONORE PNEU/DRUM

    1.   DOMENIUL DE APLICARE

    Această anexă se aplică omologării CE de tip a pneurilor, în calitate de componente, în ceea ce privește emisiile sonore pneu/drum.

    2.   DEFINIȚII

    În sensurile prezentei anexe, se aplică definițiile din anexa II, cu excepția definiției de la punctul 2.1, care se interpretează după cum urmează:

    2.1.

    Prin „tip de pneu”

    se înțelege, în legătură cu omologarea în temeiul prezentei anexe (emisii sonore pneu/drum), o gamă de pneuri care constă dintr-o listă de denumiri de dimensiuni de pneuri (a se vedea punctul 2.17 din anexa II), nume de marcă, mărci comerciale și descrieri comerciale, care nu diferă între ele din punctul de vedere al caracteristicilor esențiale de genul:

     denumirea producătorului

     clasificarea pneurilor (a se vedea punctul 2.4 din prezenta anexă)

     structura pneurilor (a se vedea punctul 2.1.4 din anexa II)

     categoria de utilizare (a se vedea punctul 2.1.3 din anexa II)

     pentru pneuri de clasă C1, „Reinforced” sau „Extra Load”

     profilul benzii de rulare (a se vedea punctul 2.3 din fișa de informații din apendicele 3 din anexa I.)

    Notă: Efectele modificărilor aduse detaliilor secundare ale profilului benzii de rulare și ale celor de construcție asupra emisiilor sonore pneu/drum vor fi determinate în timpul verificărilor privind conformitatea producției.

    De asemenea, se aplică următoarele definiții:

    2.2.

    „Nume de marcă și descrierea comercială”:

    identificarea pneului așa cum este ea dată de producătorul pneului. Numele de marcă poate fi același cu denumirea producătorului și cu descrierea comercială și poate coincide cu marca comercială.

    2.3.

    „Emisii sonore pneu/drum”:

    zgomotul produs de contactul dintre pneurile în mișcare și suprafața drumului.

    2.4.

    În sensul prezentei anexe, se aplică următoarea clasificare:



    pneuri de clasă C1

    pneuri pentru autoturisme (a se vedea punctul 2.32 din anexa II);

    pneuri de clasă C2

    pneuri pentru vehicule utilitare (a se vedea punctul 2.33 din anexa II) cu indicele capacității de încărcare pentru pneuri nejumelate ≤ 121 și simbolul categoriei de viteză ≥ „N” (a se vedea punctul 2.29.3 din anexa II);

    pneuri de clasă C3

    pneuri pentru vehicule utilitare (a se vedea punctul 2.33 din anexa II) cu indicele capacității de încărcare pentru pneuri nejumelate ≤ 121 și simbolul categoriei de viteză ≤ „M” (a se vedea punctul 2.29.3. din anexa II) sau pneuri pentru vehicule utilitare (a se vedea punctul 2.33 din anexa II) cu indicele capacității de încărcare pentru pneuri nejumelate ≥ 122.

    3.   CERINȚE DE MARCARE

    3.1.

    Pe lângă alte cerințe de marcare prevăzute la punctul 4 din anexa I și la punctul 3 din anexa II, pneurile trebuie să poarte următoarele marcaje:

    3.1.1. Denumirea producătorului sau marca comercială; numele de marcă, descrierea comercială sau marca comercială.

    4.   CERINȚE PRIVIND EMISIILE SONORE PNEU/DRUM

    4.1.   Cerințe generale

    Un set de patru pneuri de aceeași dimensiune și cu același profil al benzii de rulare, care este reprezentativ pentru gama de pneuri în cauză, este supus unei încercări privind emisiile sonore pneu/drum care urmează să fie efectuată în conformitate cu apendicele 1.

    4.2.

    Nivelurile sonore determinate în conformitate cu punctul 4.5 din apendicele 1 nu trebuie să depășească următoarele limite:

    4.2.1.

    Pneuri de clasă C1, în funcție de grosimea nominală în secțiune (a se vedea anexa II punctul 2.17.1.1) a pneului încercat:



    Clasa pneului

    Grosimea nominală în secțiune (mm)

    Valori limită în dB(A)

    A

    (2)

    (2) (3)

    C1a

    ≤ 145

    72 (1)

    71 (1)

    70

    C1b

    > 145 ≤ 165

    73 (1)

    72 (1)

    71

    C1c

    > 165 ≤ 185

    74 (1)

    73 (1)

    72

    C1d

    > 185 ≤ 215

    75 (1)

    74 (1)

    74

    C1e

    > 215

    76 (2)

    75 (2)

    75

    (1)   Valorile limită din coloana A se aplică până la 30 iunie 2007;

    (*1)   Valorile limită din coloana A se aplică până la 30 iunie 2008;

    (*2)   Valorile limită din coloana A se aplică până la 30 iunie 2009;

    (2)   Cifre cu titlu exclusiv orientativ. Cifrele definitive vor depinde de modificările aduse directivei, în urma raportului solicitat în articolul 3 alineatul (2) din Directiva 2001/43/CE.

    (3)   Valorile limită pentru coloana C vor depinde de modificările aduse directivei, în urma raportului solicitat în articolul 3 alineatul (2) din Directiva 2001/43/CE.

    4.2.1.1.

    Pentru pneurile ranforsate [sau de suprasarcină („Extra Load”)] (a se vedea anexa II punctul 3.1.8), valorile limită de la punctul 4.2.1 cresc cu 1 dB(A).

    4.2.1.2.

    Pentru pneurile clasificate în categoria de utilizare „Pneuri speciale” (a se vedea anexa II punctul 2.1.3), valorile limită de la punctul 4.2.1 cresc cu 2 dB(A).

    4.2.2.

    Pneurile de clasă C2, în funcție de categoria de utilizare (a se vedea anexa II punctul 2.1.3) a gamei de pneuri:



    Categoria de utilizare

    Valori limită exprimate în dB(A)

    Pneuri normale

    75

    Pneuri de zăpadă

    77

    Pneuri speciale

    78

    4.2.3.

    Pneurile de clasă C3, în funcție de categoria de utilizare (a se vedea anexa II punctul 2.1.3) a gamei de pneuri:



    Categoria de utilizare

    Valori limită exprimate în dB(A)

    Pneuri normale

    76

    Pneuri de zăpadă

    78

    Pneuri speciale

    79




    Apendicele 1

    METODĂ DE MĂSURARE A NIVELURILOR SONORE PNEU/DRUM, METODA DE „TRECERE ÎN ROATĂ LIBERĂ”

    0.   Introducere

    Metoda prezentată conține specificații privind instrumentele de măsurare, condițiile de măsurare și metoda de măsurare pentru obținerea nivelului sonor a unui set de pneuri montat la un vehicul de încercare care rulează cu viteză mare pe o îmbrăcăminte de drum specificată. Se înregistrează nivelul maxim de presiune acustică, atunci când vehiculul de încercare rulează în roată liberă, cu ajutorul unor microfoane amplasate la distanță; rezultatul final al unei viteze de referință se obține cu ajutorul analizei de regresie liniară. Rezultatele respective ale încercării nu pot fi raportate la zgomotul produs de pneuri măsurat în timpul accelerării cu motorul în funcțiune sau în timpul decelerării la frânare.

    1.   Instrumente de măsură

    1.1.   Măsurători acustice

    Sonometrul sau alt sistem de măsurare echivalent, cu un ecran recomandat de producător, trebuie să îndeplinească cel puțin cerințele pentru instrumente de tipul 1 în conformitate cu IEC 60651 ediția a doua.

    Măsurătorile trebuie să se efectueze cu o ponderare a frecvenței A și cu o ponderare de timp F.

    În cazul în care se folosește un sistem care prevede o monitorizare periodică a nivelului sonor ponderat A, intervalul de timp dintre două măsurători nu ar trebui să depășească 30 ms.

    1.1.1.   Etalonare

    La începutul și la sfârșitul fiecărei sesiuni de măsurare, sistemul de măsurare trebuie să fie verificat în ansamblu cu ajutorul unui aparat de etalonare acustică care să îndeplinească cerințele pentru aparate de etalonare acustică din cel puțin clasa de precizie 1 în conformitate cu IEC 942:1988. Fără alte reglări, diferența dintre valorile obținute pentru două verificări consecutive trebuie să fie mai mică sau egală cu 0,5 dB. În cazul în care se depășește această valoare, rezultatele măsurătorilor obținute de la ultima verificare anterioară satisfăcătoare nu se consideră valide.

    1.1.2.   Respectarea cerințelor

    Respectarea de către dispozitivul de etalonare acustică a cerințelor din IEC 60942:1988 trebuie să se verifice o dată pe an, iar respectarea de către sistemul de instrumente a cerințelor din IEC 60651:1979/A1:1993 ediția a doua trebuie să se verifice cel puțin o dată la doi ani într-un laborator autorizat pentru efectuarea de etalonări în conformitate cu standarde corespunzătoare.

    1.1.3.   Amplasarea microfonului

    Microfonul (sau microfoanele) trebuie amplasate la o distanță de 7,5 m ± 0,05 m față de linia de referință a pistei CC1 (figura 1) și de 1,2 m ± 0,02 m față de sol. Axa sa de sensibilitate maximă trebuie să fie orizontală și perpendiculară pe traiectoria vehiculului (linia CC1).

    1.2.   Măsurători de viteză

    Viteza vehiculului trebuie măsurată atunci când capătul din față al vehiculului a atins linia PP′ (figura 1), cu ajutorul unor instrumente cu o precizie de ± 1 km/h sau mai mare.

    1.3.   Măsurători de temperatură

    Este obligatorie măsurarea temperaturii aerului și a suprafeței de încercare. Dispozitivele de măsurare a temperaturii trebuie să aibă o precizie de ± 1 °C.

    1.3.1.   Temperatura aerului

    Senzorul de temperatură trebuie amplasat într-un loc deschis în apropiere de microfon, astfel încât să fie expus la curentul de aer și protejat față de radiațiile solare directe. Această protecție se poate realiza cu ajutorul unui ecran protector sau a altui dispozitiv asemănător. Senzorul ar trebui amplasat la o înălțime de 1,2 m ± 0,1 m față de nivelul suprafeței de încercare pentru a reduce la minimum efectele radiației termică a suprafeței de încercare la curenți de aer slabi.

    1.3.2.   Temperatura suprafeței de încercare

    Senzorul de temperatură trebuie amplasat într-un punct în care temperatura măsurată să fie reprezentativă pentru temperatura din urmele roților, fără să interfereze cu măsurarea zgomotului.

    În cazul în care instrumentul utilizat este prevăzut cu senzor de temperatură de contact, se aplică o pastă conducătoare termic între suprafață și senzor pentru a asigura un contact termic adecvat.

    În cazul în care se folosește un termometru cu radiație (pirometru), acesta trebuie amplasat la o înălțime care să permită acoperirea unui câmp de măsurare cu diametrul ≥ 0,1 m.

    1.4.   Măsurarea vântului

    Dispozitivul trebuie să poată să măsoare viteza vântului cu o toleranță de ± 1 m/s. Vântul trebuie măsurat la înălțimea microfonului. Trebuie înregistrată direcția vântului în raport cu direcția de condus.

    2.   Condiții de măsurare

    2.1.   Poligonul de încercare

    Poligonul de încercare trebuie să cuprindă o secțiune centrală înconjurată de o zonă perfect plană pentru încercare. Secțiunea destinată pentru măsurători trebuie să fie plană pe toată suprafața; suprafața de încercare trebuie să fie uscată și curată pentru toate măsurătorile. Suprafața de încercare nu trebuie să fie răcită artificial în timpul sau înaintea încercării.

    Pista de încercare trebuie să fie astfel încât să se atingă condițiile de câmp sonor liber între sursa de zgomot și microfon în limitele a 1 dB(A). Aceste condiții se consideră îndeplinite atunci când nu există obiecte de mari dimensiuni care să reflecte sunetul, cum ar fi garduri, stânci, poduri sau clădiri pe o distanță de 50 m de centrul secțiunii de măsurare. Suprafața pistei de încercare și dimensiunile poligonului de încercare trebuie să fie conforme cu dispozițiile apendicelui 2 la prezenta anexă.

    Trebuie să se prevadă o porțiune centrală cu o rază de cel puțin 10 m care să nu prezinte zăpadă afânată, iarbă înaltă, teren afânat, zgură etc. Nu trebuie să existe nici un obstacol în vecinătatea microfonului care să poată afecta câmpul sonor și nici o persoană nu trebuie să se afle între microfon și sursa de zgomot. Operatorul care efectuează măsurătorile și orice alți observatori care asistă la măsurători trebuie să se poziționeze astfel încât să nu influențeze indicațiile afișate de instrumentele de măsurare.

    2.2.   Condiții meteorologice

    Măsurătorile nu trebuie efectuate în condiții atmosferice proaste. Trebuie să ia măsuri pentru ca rezultatele să nu fie afectate de rafale de vânt. Nu trebuie să se efectueze încercări atunci când viteza vântului la înălțimea microfonului este mai mare de 5 m/s.

    Nu trebuie să se efectueze măsurători în cazul în care temperatura aerului este sub 5 °C sau peste 40 °C sau în cazul în care temperatura suprafeței de încercare este sub 5 °C sau peste 50 °C.

    2.3.   Zgomotul ambiant

    Nivelul zgomotului de fond (inclusiv orice zgomot produs de vânt) trebuie să fie cu cel puțin 10 dB(A) mai mic decât emisiile sonore pneu/drum măsurate. Se poate monta un ecran paravânt la microfon cu condiția să se țină seama de efectul acestuia asupra sensibilității și caracteristicilor de direcție ale microfonului.

    Orice măsurători afectate de un vârf sonor care nu pare a avea legătură cu caracteristicile nivelului sonor general al pneurilor nu se iau în considerare.

    2.4.   Cerințe pentru vehiculul de încercare

    2.4.1.   Generalități

    Vehiculul de încercare trebuie să fie un autovehicul prevăzut cu patru pneuri nejumelate pe două axe.

    2.4.2.   Încărcătura vehiculului

    Vehiculul trebuie încărcat în conformitate cu dispozițiile referitoare la sarcina pe pneurile de încercare de la punctul 2.5.2 prezentat în continuare.

    2.4.3.   Ampatament

    Ampatamentul dintre două axe prevăzute cu pneuri de încercare pentru pneuri de clasă C1 trebuie să fie mai mic de 3,50 m, iar cel pentru pneuri de clasă C2 și clasă C3 trebuie să fie mai mic de 5 m.

    2.4.4.   Măsuri pentru reducerea la minimum a influenței vehiculului asupra măsurătorilor nivelului sonor

    Pentru a evita afectarea semnificativă a zgomotului produs de pneuri de construcția vehiculului de încercare, se precizează următoarele cerințe și recomandări.

    Cerințe:

    (a) vehiculul nu trebuie echipat cu apărătoare de noroi sau cu alte dispozitive suplimentare de evitare a stropirii;

    (b) nu este permisă adăugarea sau păstrarea componentelor care pot ecrana zgomotul produs de pneuri în imediata vecinătate a jantei și a pneurilor;

    (c) alinierea roților (convergența, unghiul de cădere, unghiul de fugă) se face în conformitate cu recomandările constructorului vehiculului;

    (d) nu se poate monta nici un material suplimentar de absorbție acustică în nișa roții sau sub cadrul inferior;

    (e) suspensia trebuie să fie în stare bună și să nu antreneze o diminuare anormală a gărzii la sol atunci când vehiculul este încărcat în conformitate cu cerințele de încercare. În cazul în care este disponibil, se reglează sistemul de ajustare a nivelului caroseriei pentru a obține o gardă la sol normală pentru starea neîncărcată în timpul încercării.

    Recomandări pentru evitarea zgomotului parazit:

    (a) se recomandă îndepărtarea sau modificarea componentelor de pe vehicul care ar putea contribui la zgomotul de fond produs de vehicul;

    (b) în timpul încercării ar trebui să se ia măsuri pentru ca o bună aplicare a frânelor, pentru a nu produce zgomot de frâne;

    (c) trebuie să se ia măsuri pentru ca ventilatoarele acționate electric să nu fie în funcțiune;

    (d) ferestrele și plafonul culisant ale vehiculului trebuie să fie închise în timpul încercării.

    2.5.   Pneuri

    2.5.1.   Generalități

    Pe vehiculul de încercare trebuie montate patru pneuri identice din același tip și aceeași gamă. În cazul pneurilor cu un indice al capacității de încărcare mai mare de 121 și pentru care nu se prevăd indicații de montare jumelată, două dintre aceste pneuri din același tip și aceeași gamă trebuie montate pe axul din spate al vehiculului de încercare; axul din față se echipează cu pneuri de dimensiune adecvată pentru sarcina pe ax și se egalizează până la adâncimea minimă pentru a reduce la minimum influența zgomotului de contact pneu/drum menținând în același timp un nivel suficient de siguranță. Pneurile de iarnă care pot fi prevăzute, în anumite state membre, cu știfturi în vederea îmbunătățirii aderenței trebuie să fie supuse încercărilor fără aceste știfturi. Pneurile pentru care există cerințe speciale de montare trebuie să fie supuse încercărilor în conformitate cu cerințele respective (de exemplu, sensul de rotire). Adâncimea profilului benzii de rulare a pneurilor trebuie să fie maximă înainte de rodaj.

    Pneurile trebuie încercate pe jante autorizate de producătorul pneurilor.

    2.5.2.   Sarcina pe pneu

    Pentru fiecare pneu al vehiculului, încărcarea de încercare Qt trebuie să fie cuprinsă între 50 % și 90 % din încărcarea de referință Qr, dar încărcarea medie de încercare Qt,avr a tuturor pneurilor trebuie să fie de 75 % ± 5 % din încărcarea de referință Qr.

    Pentru toate pneurile încărcarea de referință Qr corespunde masei maxime aferente indicelui capacității de încărcare al pneului. În cazul în care indicele capacității de încărcare este compus din două numere separate de o bară oblică (/), se ia în considerare primul număr.

    2.5.3.   Presiunea de umflare a pneului

    Fiecare pneu montat la vehiculul de încercare trebuie să aibă o presiune de încercare Pt care să nu fie mai mare decât presiunea de referință Pr și care să se încadreze în intervalul următor:

    image

    unde Pr este presiunea care corespunde indicelui de presiune marcat pe peretele lateral al pneului.

    Pentru clasa C1, presiunea de referință este Pr = 250 kPa pentru pneurile „standard” și 290 kPa pentru cele „ranforsate”, presiunea minimă de încercare este Pt = 150 kPa.

    2.5.4.   Pregătiri înainte de încercare

    Pneurile trebuie să fie „rodate” înainte de încercare pentru a îndepărta nodulii din fabricație sau alte tipuri de caracteristici ale profilurilor care pot rezulta în urma procesului de turnare și modelare. Această operație necesită în mod normal echivalentul a 100 km de folosire normală pe drum.

    Pneurile montate la un vehicul de încercare trebuie să se rotească în același sens ca și în timpul rodării.

    Înainte de încercare pneurile se încălzesc prin rulare în condiții de încercare.

    3.   Metoda de încercare

    3.1.   Condiții generale

    Pentru toate măsurătorile, vehiculul trebuie condus în linie dreaptă pe secțiunea de măsurare (AA′ până la BB′) astfel încât planul median longitudinal al vehiculului să fie cât mai aproape de linia CC′.

    Atunci când capătul din față al vehiculului atinge linia AA′, conducătorul auto al vehiculului trebuie să pună selectorul de viteze în punctul mort și să oprească motorul. În cazul în care vehiculul de încercare produce un zgomot anormal (de exemplu, ventilator, autoaprindere) în timpul măsurătorii, încercarea trebuie repetată.

    3.2.   Natura și numărul măsurătorilor

    Nivelul sonor maxim exprimat în decibeli ponderați A [dB(A)] trebuie să se măsoare până la prima zecimală în timp ce vehiculul rulează în roată liberă între liniile AA′ și BB′ (figura 1 – capătul din față al vehiculului pe linia AA′, capătul din spate al vehiculului pe linia BB′). Această valoare va constitui rezultatul măsurătorii.

    Trebuie să se efectueze cel puțin patru măsurători pe fiecare parte a vehiculului de încercare la viteze de încercare mai mici decât viteza de referință specificată la punctul 4.1 și cel puțin patru măsurători la viteze de încercare mai mari decât viteza de referință. Diferențele între viteze trebuie ă fie aproximativ egale pe intervalul de viteză specificat la punctul 3.3.

    3.3.   Vitezele de încercare

    Vitezele vehiculului de încercare trebuie să fie cuprinse în intervalul următor:

    (i) 70 km/h-90 km/h pentru pneurile de clasă C1 și C2;

    (ii) 60 km/h-80 km/h pentru pneurile de clasă C3.

    4.   Interpretarea rezultatelor

    Măsurătoarea nu este considerată valabilă în cazul în care se înregistrează o discrepanță anormală între valoarea maximă și alte valori.

    4.1.   Determinarea rezultatelor încercării

    Viteza de referință Vref folosită pentru a determina rezultatul final va fi:

    (i) de 80 km/h pentru pneurile de clasă C1 și C2;

    (ii) de 70 km/h pentru pneurile de clasă C3.

    4.2.   Analiza de regresie a măsurătorilor de zgomot

    Nivelul sonor pneu/drum LR (necorectat pentru temperatură) în dB(A) se determină printr-o analiză de regresie pe baza formulei:

    image

    unde

    image este valoarea medie a nivelurilor sonoreLi măsurate în dB(A):

    image

    n este numărul măsurătorii (n ≥ 16)

    image este valoarea medie a logaritmilor vitezelor vi:

    image

    cu

    image

    a este panta liniei de regresie în dB(A)

    image

    4.3.   Corecția de temperatura

    Pentru pneurile de clasă C2, rezultatul final trebuie normalizat la o temperatură de referință de suprafață de încercare href aplicând corecția de temperatura, în conformitate cu formula următoare:

    image

    unde θ este temperatura măsurată a suprafeței de încercare,

    image

    Pentru pneurile de clasă C1, coeficientul K este –0,03 dB(A)/°C când θ > θref și K este –0,06 dB(A)/°C când θ < θref.

    Pentru pneurile de clasă C2, coeficientul K este –0,02 dB(A)/°C.

    În cazul în care temperatura măsurată a suprafeței de încercare nu variază cu mai mult de 5 °C în timpul tuturor măsurătorilor necesare pentru a determina nivelului sonor al unui set de pneuri, corecția de temperatură se poate face numai la ultimul nivel sonor pneu/drum raportat, folosind valoarea mediei aritmetice a temperaturilor măsurate. În caz contrar, fiecare nivel sonor măsurat Li se corectează folosind temperatura din momentul înregistrării zgomotului.

    Nu se va face nici o corecție de temperatură pentru pneurile de clasă C3.

    4.4.

    Pentru a lua în calcul orice imprecizii ale instrumentelor de măsurare, rezultatele obținute în conformitate cu punctul 4.3 se reduc cu 1 dB(A).

    4.5.

    Rezultatul final, nivelul sonor pneu/drum corectat în funcție de temperatură LRref), exprimat în dB(A), se rotunjește la cea mai apropiată valoare inferioară sub formă de număr întreg.

    Figura 1:

    Pozițiile microfonului pentru măsurare

    image




    Apendicele 2

    RAPORT DE ÎNCERCARE

    Raportul de încercare trebuie să cuprindă următoarele informații:

    (a) condițiile meteorologice, inclusiv temperatura aerului și a suprafeței de încercare pentru fiecare parcurs de încercare;

    (b) data și metoda de verificare a conformității suprafeței de încercare cu ISO 10844:1994;

    (c) lățimea jantelor de încercare;

    (d) date privind pneurile: producător, numele de marcă, denumirea comercială, dimensiune, indicele de încărcare, presiunea de referință;

    (e) descrierea vehiculului de încercare și ampatamentul;

    (f) încărcarea de încercare tip Qt în N și în procente din încărcarea de referință Qr pentru fiecare pneu de încercare, încărcarea medie de încercare Qt,avr în N și în procente din încărcarea de referință Qr;

    (g) presiunea de umflare la rece în kPa pentru fiecare pneu de încercare;

    (h) vitezele de încercare în momentul trecerii vehiculului peste linia PP;

    (i) nivelurile sonore maxime ponderate A pentru fiecare parcurs de încercare și pentru fiecare microfon;

    (j) rezultatul încercării LR: nivelul sonor ponderat A în decibeli la viteza de referință, corectat în funcție de temperatură (după caz), rotunjit la cea mai apropiată valoare inferioară sub formă de număr întreg;

    (k) panta liniei de regresie.




    ANEXA VI

    SPECIFICAȚII PRIVIND POLIGONUL DE ÎNCERCARE

    1.   Introducere

    Prezenta anexă descrie specificațiile privind caracteristicile fizice și configurația pistei de încercare. Aceste specificații bazate pe un standard special ( 16 ) descriu caracteristicile fizice cerute, precum și metodele de încercare pentru aceste caracteristici.

    2.   Caracteristicile cerute ale suprafeței

    O suprafață se consideră a fi conformă cu prezentul standard atunci când textura și coeficientul de porozitate sau coeficientul de absorbție acustică au fost măsurate și s-a constatat că îndeplinesc toate cerințele de la punctele 2.1-2.4 de mai jos și cu condiția să fie îndeplinite cerințele de proiectare (punctul 3.2).

    2.1.   Coeficientul de porozitate reziduală

    Coeficientul de porozitate reziduală (VC) al amestecului de asfalt care îmbracă pista de încercare nu trebuie să depășească 8 %. Pentru procedura de măsurare, a se vedea punctul 4.1.

    2.2.   Coeficientul de absorbție acustică

    În cazul în care suprafața nu îndeplinește cerința privind coeficientul de porozitate reziduală, suprafața este admisibilă numai în cazul în care coeficientul de absorbție acustică α ≤ 0,10. Pentru procedura de măsurare, a se vedea punctul 4.2. Cerința de la punctele 2.1 și 2.2. se consideră îndeplinită numai în cazul în care a fost măsurată absorbția acustică și s-a constatat că este α ≤ 0,10.

    Notă: Caracteristica cea mai relevantă este absorbția acustică, deși coeficientul de porozitate reziduală este mai frecvent utilizat de către constructorii de drumuri. Cu toate acestea, absorbția acustică trebuie măsurată numai în cazul în care suprafața nu îndeplinește cerința privind porozitatea. Acest lucru se justifică deoarece coeficientul de porozitate reziduală prezintă incertitudini destul de mari cu privire atât la măsurare cât și la relevanță, iar unele suprafețe pot fi respinse în mod greșit dacă se pune accentul numai pe măsurarea porozității.

    2.3.   Adâncimea texturii

    Adâncimea texturii (TD) măsurate pe baza metodei volumetrice (a se vedea punctul 4.3 de mai jos) trebuie să fie:

    image

    2.4.   Omogenitatea suprafeței

    Trebuie să se depună toate eforturile posibile pentru a asigura o cât mai mare omogeneitate a suprafeței în interiorul zonei de încercare. Aceasta include textura și coeficientul de porozitate, dar trebuie notat și faptul că, atunci când procesul de rulare este mai eficient în unele locuri, textura poate fi diferită și poate, de asemenea, să apară lipsa de planeitate care conduce la denivelări.

    2.5.   Perioada de încercare

    Pentru a verifica dacă suprafața este în continuare conformă cu cerințele privind textura și coeficientul de porozitate sau absorbția acustică prevăzute în prezenta anexă, se vor efectua încercări periodice ale suprafeței la următoarele intervale:

    (a) pentru coeficientul de porozitate reziduală (VC) sau absorbție acustică (α):

    atunci când suprafața este nouă;

    în cazul în care suprafața îndeplinește cerințele atunci când este nouă, nu mai este necesară nici o altă încercare periodică. În cazul în care nu îndeplinește cerințele atunci când este nouă, ar putea să le îndeplinească ulterior, deoarece suprafețele au tendința de a se colmata și compacta în timp;

    (b) pentru adâncimea texturii (TD):

    atunci când suprafața este nouă;

    atunci când începe încercarea de măsurare a zgomotului (NB: nu mai devreme de patru săptămâni de la construcție);

    apoi o dată la douăsprezece luni.

    3.    Construcția suprafeței de încercare

    3.1.   Suprafața

    La proiectarea configurației pistei de încercare, este important să se ia măsuri, ca cerință minimă, pentru ca suprafața traversată de vehiculele care se deplasează pe tronsonul de încercare să fie acoperită cu îmbrăcămintea specificată pentru încercare și prevăzută cu margini adecvate pentru o circulație practică și în siguranță. Aceasta presupune ca lățimea pistei să fie de cel puțin 3 m și lungimea pistei să depășească liniile AA și BB cu cel puțin 10 m la fiecare capăt. Figura 1 prezintă un plan al unui poligon adecvat pentru încercare și indică suprafața minimă care va fi acoperită cu mașina cu o îmbrăcăminte specifică pentru suprafața de încercare și compactată apoi cu mașina. În conformitate cu anexa 5 apendicele 1 punctul 3.2, măsurătorile trebuie efectuate pe fiecare parte a vehiculului. Aceasta se poate realiza fie prin măsurare cu microfoane amplasate în două puncte (câte unul pe fiecare parte a pistei) și conducând vehiculul într-un sens, fie prin măsurarea cu un singur microfon amplasat numai pe o parte a pistei, dar conducând vehiculul în ambele sensuri. În cazul în care se folosește ultima metodă, nu există cerințe privind suprafața pe partea de pistă unde nu se amplasează nici un microfon.

    Figura 1

    Cerințe minime pentru zona de încercare

    Partea hașurată este denumită „zonă de încercare”

    image

    3.2.   Proiectarea și pregătirea suprafeței

    3.2.1.   Cerințe de bază de proiectare

    Suprafața de încercare trebuie să îndeplinească patru cerințe de proiectare:

    3.2.1.1. Să fie din beton pe bază de bitum (cu conținut dens).

    3.2.1.2. Să aibă o granulometrie maximă a criblurii de 8 mm (se permit toleranțe între 6,3 mm și 10 mm).

    3.2.1.3. Grosimea stratului de uzură să fie ≥ 30 mm.

    3.2.1.4. Liantul să fie un bitum nemodificat cu penetrare directă.

    3.2.2.   Indicații privind proiectarea

    Ca indicații pentru constructorul suprafeței, se prezintă în figura 2 o curbă granulometrică a agregatului care va conduce la caracteristicile dorite. De asemenea, tabelul 1 prezintă câteva indicații necesare pentru obținerea texturii și a durabilității dorite. Curba granulometrică se obține cu formula:

    image

    unde:

    d = dimensiunea sitei cu ochiuri pătrate, în mm;

    dmax =
    8 mm pentru curba medie;
    = 10 mm pentru curba cu toleranță inferioară;
    = 6,3 mm pentru curba cu toleranță superioară.

    Figura 2:

    Curba granulometrică a agregatului din mixtura asfaltică și toleranțele

    image

    Pe lângă cele menționate anterior, se fac următoarele recomandări:

    (a) fracția de nisip (0,063 mm < dimensiunea ochiului pătrat al sitei < 2 mm) poate să cuprindă cel mult 55 % nisip natural și cel puțin 45 % nisip cu granulație fină;

    (b) baza și subbaza trebuie să asigure o bună stabilitate și planeitate, în conformitate cu cele mai bune practici de construcție a drumurilor;

    (c) criblura trebuie să fie spartă (100 % fețe sparte) și din material caracterizat printr-o rezistență sporită la spargere;

    (d) criblura utilizată în amestec trebuie să fie spălată;

    (e) nu trebuie să se mai adauge altă criblură pe suprafață;

    (f) duritatea liantului exprimată ca valoare PEN trebuie să fie de 40-60, 60-80 sau chiar 80-100, în funcție de condițiile climatice ale țării. Norma este de a se utiliza un liant cât mai dur posibil, cu condiția să fie în conformitate cu practica uzuală;

    (g) temperatura amestecului înainte de aplicare trebuie aleasă astfel încât să se poată obține, prin aplicări ulterioare, coeficientul de porozitate dorit. Pentru a crește probabilitatea de a îndeplini specificațiile de la punctele 2.1-2.4 anterioare, trebuie să se studieze compactitatea nu numai prin alegerea unei temperaturi adecvate a amestecului, ci și printr-un număr adecvat de treceri și prin selectarea vehiculului de compactare.



    Tabelul 1

    Indicații de proiectare

     

    Valori țintă

    Pe masă totală de agregat

    Toleranțe

    Pe masă totală de amestec

    Masa pietrișului, sită cu ochiuri pătrate (SM) > 2 mm

    47,6 %

    50,5 %

    ± 5

    Masa nisipului 0,063 < SM < 2 mm

    38,0 %

    40,2 %

    ± 5

    Masa umpluturii SM < 0,063 mm

    8,8 %

    9,3 %

    ± 2

    Masa liantului (bitum)

    5,8 %

    N. A.

    ± 0, 5

    ranulometria maximă a criblurii

    8 mm

     

    6,3 — 10

    Duritatea liantului

    [a se vedea punctul 3.2.2 litera (f)]

     

    Coeficientul de șlefuire accelerată (PSV)

    > 50

     

     

    Compactitate, în raport cu compactitatea Marshall

    98 %

     

     

    4.   Metoda de încercare

    4.1.   Măsurarea coeficientului de porozitate reziduală

    În scopul acestei măsurători, trebuie să se preleve probe din pistă din cel puțin patru puncte diferite, repartizate uniform pe zona de încercare dintre liniile AA și BB (a se vedea figura 1). Pentru a evita lipsa de omogeneitate și de netezime pe calea de rulare a roților, probele nu ar trebui să se preleve de pe calea de rulare propriu-zisă, ci din apropierea acesteia. Trebuie să se preleve (cel puțin) două probe din apropierea căii de rulare și (cel puțin) o probă aproximativ la jumătatea distanței dintre calea de rulare a roților și fiecare punct în care este amplasat un microfon.

    În cazul în care se suspectează că nu se îndeplinește condiția de omogeneitate (punctul 2.4), se vor preleva probe din mai multe puncte din interiorul zonei de încercare.

    Coeficientul de porozitate reziduală trebuie determinat pentru fiecare probă, apoi se va calcula valoarea medie pentru toate probele și se va compara cu cerința de la punctul 2.1. De asemenea, nici o probă nu trebuie să aibă o valoare a porozității mai mare de 10 %.

    Constructorul suprafeței de încercare trebuie să aibă în vedere problema care poate apărea atunci când zona de încercare este încălzită de conducte sau de cabluri electrice și trebuie prelevate probe din zona respectivă. Astfel de instalații trebuie planificate cu atenție și să țină cont de locurile punctele din care se prelevă probe prin forare. Se recomandă să se prevadă câteva locuri cu dimensiunile aproximative de 200 mm × 300 mm care să nu aibă cabluri/conducte sau unde acestea sunt îngropate suficient de adânc pentru a nu fi deteriorate la prelevarea de probe din stratul de suprafață.

    4.2.   Coeficientul de absorbție acustică

    Coeficientul de absorbție acustică (incidență normală) trebuie măsurat prin metoda tubului interferometric utilizând procedura descrisă în ISO 10534-1:

    „Acustica – Determinarea coeficientului de absorbție acustică și a impedanței cu interferometrul acustic” ( 17 ).

    Cu privire la epruvetele de încercare, trebuie urmate aceleași cerințe ca și pentru determinarea coeficientului de porozitate reziduală (a se vedea punctul 4.1). Absorbția acustică trebuie măsurată în intervalul 400 Hz-800 Hz și în intervalul 800 Hz-1 600 Hz (cel puțin la frecvențele centrale ale benzilor de treime de octavă) și trebuie identificate valorile maxime pentru ambele intervale de frecvență. Apoi trebuie calculată media acestor valori, pentru toate probele, pentru a obține rezultatul final.

    4.3.   Măsurarea macrotexturii volumetrice

    În sensul acestui standard, măsurătorile pentru adâncimea texturii trebuie efectuate în cel puțin zece puncte repartizate uniform de-a lungul căii de rulare a benzii de încercare, iar valoarea medie trebuie comparată cu adâncimea minimă specificată a texturii. A se vedea standardul ISO 10844:1994 pentru descrierea procedurii.

    5.   Stabilitatea în timp și întreținerea

    5.1.   Influența vechimii

    Ca și în cazul oricăror altor suprafețe, se preconizează că nivelul sonor pneu/drum măsurat pe suprafața de încercare este susceptibil să crească ușor în primele 6-12 luni după construcție.

    Suprafața nu va atinge caracteristicile cerute mai devreme de patru săptămâni de la construcție. Influența vechimii asupra zgomotului produs de camioane este în general mai mică decât la automobile.

    Stabilitatea în timp este dată în special de șlefuirea și compactarea exercitate de către vehiculele care circulă pe suprafața respectivă. Ea trebuie verificată periodic, în conformitate cu punctul 2.5.

    5.2.   Întreținerea suprafeței

    Resturile libere sau praful care ar putea reduce semnificativ adâncimea efectivă a texturii trebuie îndepărtate de pe suprafață. În țările cu climă de iarnă, se folosește uneori sare pentru dezghețare. Sarea poate altera suprafața temporar sau chiar permanent, crescând zgomotul și, în consecință, nu este recomandată.

    5.3.   Reasfaltarea zonei de încercare

    În cazul în care este necesară reasfaltarea pistei de încercare, nu este necesar, de obicei, să se asfalteze mai mult decât banda de încercare (cu lățimea de 3 m, din figura 1) pe care se deplasează vehiculele, cu condiția ca zona de încercare care depășește banda să îndeplinească cerințele privind coeficientul de porozitate reziduală sau absorbția acustică, la măsurarea acestora.

    6.   Documentația pentru suprafața de încercare și încercările efectuate pe aceasta

    6.1.   Documentația pentru suprafața de încercare

    În documentul care descrie suprafața de încercare se consemnează următoarele date:

    6.1.1. Amplasarea pistei de încercare.

    6.1.2. Tipul de liant, duritatea liantului, tipul de agregat, densitatea teoretică maximă a betonului (DR), grosimea stratului de uzură și curba granulometrică determinată din probele prelevate de pe pista de încercare.

    6.1.3. Metoda de compactare (de exemplu tipul de cilindru compresor, greutatea acestuia, numărul de treceri).

    6.1.4. Temperatura amestecului, temperatura aerului ambiant și viteza vântului în timpul aplicării suprafeței.

    6.1.5. Data aplicării suprafeței și constructorul.

    6.1.6. Toate rezultatele încercărilor sau cel puțin cele mai recente, inclusiv:

    6.1.6.1. coeficientul de porozitate reziduală al fiecărei probe;

    6.1.6.2. locurile din zona de încercare de unde s-au prelevat probele pentru măsurarea porozității;

    6.1.6.3. coeficientul de absorbție acustică al fiecărei probe (în cazul în care a fost măsurat). A se specifica rezultatele atât pentru fiecare probă, cât și pentru fiecare domeniu de frecvență, precum și media totală;

    6.1.6.4. locurile din zona de încercare de unde s-au prelevat probele pentru măsurarea absorbției;

    6.1.6.5. adâncimea texturii, inclusiv numărul de încercări și abaterea standard;

    6.1.6.6. instituția responsabilă pentru încercări în conformitate cu punctele 6.1.6.1. și 6.1.6.2. și tipul de aparate folosite;

    6.1.6.7. data încercării (încercărilor) și data prelevării probelor din pistă.

    6.2.   Documentația pentru încercările de zgomot ale vehiculelor efectuate pe suprafață

    În documentul care descrie încercarea (încercările) de zgomot a(le) vehiculelor, se precizează dacă au fost îndeplinite toate cerințele din acest standard sau nu. Se face trimitere la un document întocmit în conformitate cu punctul 6.1, care să descrie rezultatele care verifică acest lucru.



    ( 1 ) JO C 95, 12.4.1990, p. 101.

    ( 2 ) JO C 284, 12.11.1990, p. 81 și Decizia din 12 februarie 1992 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

    ( 3 ) JO C 225, 10.9.1990, p. 9.

    ( 4 ) JO L 42, 23.2.1970, p. 1.

    ( 5 ) JO L 220, 8.8.1987, p. 44.

    ( 6 ) Document al Comisiei Economice pentru Europa E/ECE/324

    (E3/ECE/TRANS 505) Revizuirea 1, Addendum 29 din 1 aprilie 1975 amendamentele acestuia 01, 02 și următoarele.

    ( 7 ) Document al Comisiei Economice pentru Europa E/ECE/324

    (E3/ECE/TRANS 505) Revizuirea 1, Addendum 53 și următoarele.

    ( 8 ) Document al Comisiei Economice pentru Europa E/ECE/324

    (E3/ECE/TRANS 505) Revizuirea 1, Addendum 63 și următoarele.

    ( 9 ) Directiva 2001/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 2001 de modificare a Directivei 92/23/CEE privind pneurile autovehiculelor și ale remorcile acestora, precum și montarea lor (JO L 211, 4.8.2001, p. 25).

    ( 10 ) Cerințele tehnice pentru pneuri sunt similare celor din Regulamentele nr. 30 și 54 ale Comisiei Economice pentru Europa a ONU (ONU/CEE).

    ( 11 ) A se vedea figura explicativă din apendicele 1.

    ( 12 ) A se vedea figura explicativă din apendicele 1.

    ( 13 ) Factorul de conversie în țoli este de 25,4.

    ( 14 ) În cazul pneurilor pentru autoturisme destinate vehiculelor proiectate pentru viteze maxime mai mari de 240 km/h (pneuri categoria „Z”), până la stabilirea unor proceduri unitare de testare, producătorul pneurilor trebuie să demonstreze serviciului tehnic că propriile proceduri de testare și rezultatele acestora sunt acceptabile.

    ( 15 ) În cazul pneurilor pentru vehicule utilitare destinate vehiculelor proiectate pentru viteze mai mari de 150 km/h, până la stabilirea unor proceduri unitare de testare, producătorul pneurilor trebuie să demonstreze serviciului tehnic că propriile proceduri de testare și rezultatele acestora sunt acceptabile.

    ( 16 ) ISO 10844:1994. În cazul în care ISO definește o suprafață de încercare diferită, în viitor, standardul de referință va fi modificat în consecință.

    ( 17 ) În curs de publicare.

    Top