61985J0247

ARREST VAN HET HOF VAN 8 JULI 1987. - COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN TEGEN KONINKRIJK BELGIE. - NIET-UITVOERING VAN EEN RICHTLIJN - BEHOUD VAN DE VOGELSTAND. - ZAAK 247/85.

Jurisprudentie 1987 bladzijde 03029


Samenvatting
Partijen
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


++++

HANDELINGEN VAN INSTELLINGEN - RICHTLIJNEN - UITVOERING DOOR LID-STATEN - OMZETTING VAN RICHTLIJN ZONDER OPTREDEN VAN WETGEVER - VOORWAARDEN - BESTAAN VAN ALGEMENE JURIDISCHE CONTEXT DIE VOLLEDIGE TOEPASSING VAN RICHTLIJN VERZEKERT

( EEG-VERDRAG, ARTIKEL*189, DERDE ALINEA )

MILIEU - BEHOUD VAN VOGELSTAND - BEHEER VAN GEMEENSCHAPPELIJK PATRIMONIUM - RICHTLIJN 79/409 - NOODZAAK VAN NAUWKEURIGE OMZETTING DOOR LID-STATEN

( RICHTLIJN 79/409 VAN DE RAAD )

Samenvatting


DE OMZETTING VAN EEN RICHTLIJN IN NATIONAAL RECHT VEREIST NIET NOODZAKELIJKERWIJS DAT DE BEPALINGEN VAN DE RICHTLIJN FORMEEL EN LETTERLIJK WORDEN OVERGENOMEN IN EEN UITDRUKKELIJKE EN SPECIFIEKE WETSBEPALING; EEN ALGEMENE JURIDISCHE CONTEXT KAN VOLSTAAN WANNEER DEZE DAADWERKELIJK DE VOLLEDIGE TOEPASSING VAN DE RICHTLIJN OP VOLDOENDE BEPAALDE EN DUIDELIJKE WIJZE VERZEKERT .

DE NAUWKEURIGHEID VAN DE OMZETTING IS EVENWEL VAN BIJZONDER BELANG IN EEN GEVAL ALS DAT VAN RICHTLIJN*79/409 INZAKE HET BEHOUD VAN DE VOGELSTAND, WAAR HET BEHEER VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK PATRIMONIUM WORDT TOEVERTROUWD AAN DE LID-STATEN VOOR HUN RESPECTIEVE GRONDGEBIED .

Partijen


IN ZAAK 247/85,

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, VERTEGENWOORDIGD DOOR TH.*VAN*RIJN, LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST, ALS GEMACHTIGDE, DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ G.*KREMLIS, LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST, BATIMENT JEAN MONNET, KIRCHBERG,

VERZOEKSTER,

TEGEN

KONINKRIJK BELGIE, VERTEGENWOORDIGD DOOR R.*HOEBAER, DIRECTEUR BIJ HET MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN, BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING, ALS GEMACHTIGDE, DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TER BELGISCHE AMBASSADE, 4, RUE DES GIRONDINS,

VERWEERDER,

BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF OM VAST TE STELLEN DAT HET KONINKRIJK BELGIE, DOOR NIET BINNEN DE GESTELDE TERMIJN ALLE WETTELIJKE EN BESTUURSRECHTELIJKE MAATREGELEN TE TREFFEN DIE NODIG ZIJN OM TE VOLDOEN AAN RICHTLIJN NR.*79/409 VAN DE RAAD VAN 2*APRIL*1979 INZAKE HET BEHOUD VAN DE VOGELSTAND, DE KRACHTENS HET EEG-VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN,

WIJST

HET HOF VAN JUSTITIE,

ADVOCAAT-GENERAAL : J.*L.*DA CRUZ VILACA

GRIFFIER : B.*PASTOR, ADMINISTRATEUR

GEZIEN HET RAPPORT TER TERECHTZITTING EN TEN VERVOLGE OP DE MONDELINGE BEHANDELING VAN 17*SEPTEMBER*1986, ALWAAR DE COMMISSIE WAS VERTEGENWOORDIGD DOOR TH.*VAN*RIJN, ALS GEMACHTIGDE, EN HET KONINKRIJK BELGIE DOOR J.*DEVADDER, ADJUNCT-ADVISEUR BIJ DE JURIDISCHE DIENST VAN HET MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN, BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING,

GEHOORD DE CONCLUSIE VAN DE ADVOCAAT-GENERAAL TER TERECHTZITTING VAN 2*DECEMBER*1986,

HET NAVOLGENDE

ARREST

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VERZOEKSCHRIFT NEERGELEGD TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 5*AUGUSTUS*1985 HEEFT DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL*169 EEG-VERDRAG VERZOCHT VAST TE STELLEN DAT HET KONINKRIJK BELGIE, DOOR NIET BINNEN DE GESTELDE TERMIJN ALLE WETTELIJKE EN BESTUURSRECHTELIJKE MAATREGELEN TE TREFFEN DIE NODIG ZIJN OM TE VOLDOEN AAN RICHTLIJN NR.*79/409 VAN DE RAAD VAN 2*APRIL*1979 INZAKE HET BEHOUD VAN DE VOGELSTAND ( PB*1979, L*103, BLZ.*1 ) -*HIERNA : DE RICHTLIJN *-, DE KRACHTENS HET EEG-VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN .

2 INGEVOLGE ARTIKEL*18 VAN DE RICHTLIJN MOESTEN DE LID-STATEN DE NODIGE WETTELIJKE EN BESTUURSRECHTELIJKE BEPALINGEN IN WERKING DOEN TREDEN OM BINNEN TWEE JAAR NA KENNISGEVING VAN DE RICHTLIJN AAN DE BEPALINGEN ERVAN TE VOLDOEN . DAAR DIE KENNISGEVING PLAATSVOND OP 6*APRIL 1979, VERSTREEK DE TERMIJN OP 6*APRIL*1981 .

3 NA ONDERZOEK VAN DE BETROKKEN BELGISCHE WETTELIJKE REGELING KWAM DE COMMISSIE TOT DE BEVINDING, DAT DEZE NIET GEHEEL IN OVEREENSTEMMING WAS MET DE RICHTLIJN, WAAROP ZIJ DE PROCEDURE VAN ARTIKEL*169 EEG-VERDRAG INLEIDDE . ZIJ MAANDE HET KONINKRIJK BELGIE AAN, ZIJN OPMERKINGEN IN TE DIENEN, WAARNA ZIJ OP 20*FEBRUARI 1985 EEN MET REDENEN OMKLEED ADVIES UITBRACHT . TOEN AAN DIT ADVIES GEEN GEVOLG WERD GEGEVEN, HEEFT ZIJ HET ONDERHAVIGE BEROEP WEGENS NIET-NAKOMING INGESTELD EN DAARBIJ ACHT BEZWAREN AANGEVOERD TEGEN DE BELGISCHE WETTELIJKE REGELING .

4 IN BELGIE WORDT DE JACHT GEREGELD DOOR DE WET VAN 28*FEBRUARI*1882 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 3.3.1882, HIERNA : DE WET ). DEZE IS HERHAALDELIJK GEWIJZIGD . ZIJ IS VOORTS AANGEVULD BIJ KONINKLIJKE BESLUITEN VAN 20*JULI*1972 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 1.8.1972 ). SEDERT DE BIJZONDERE WET TOT HERVORMING DER INSTELLINGEN VAN 8*AUGUSTUS 1980 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 15.8.1980 ) BEHOORT DE JACHT TOT DE BEVOEGDHEID VAN DE GEWESTEN, DIE DE TER ZAKE GELDENDE WETTELIJKE EN BESTUURSRECHTELIJKE BEPALINGEN KUNNEN OPHEFFEN, AANVULLEN, WIJZIGEN OF VERVANGEN . IN HET OVERGANGSSTELSEL WAARIN DEZE BIJZONDERE WET VOORZIET, WORDEN DE AAN DE GEWESTEXECUTIEVEN TOEGEWEZEN MACHTEN UITGEOEFEND DOOR DE KONING . ENKEL DE VLAAMSE EXECUTIEVE HEEFT DE KONING VOORGESTELD, EEN KONINKLIJK BESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN VAN 20*JULI 1972 VAST TE STELLEN . HET BETREFT HIER HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 9*SEPTEMBER 1981 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 31.10.1981 ), DAT ENKEL VAN TOEPASSING IS IN HET VLAAMSE GEWEST . DE KONINKLIJKE BESLUITEN VAN 1972 GELDEN DERHALVE ALLEEN NOG VOOR HET WAALSE EN HET BRUSSELSE GEWEST .

5 VOOR DE ANTECEDENTEN VAN HET GESCHIL, DE BETROKKEN BELGISCHE WETTELIJKE REGELING, HET PROCESVERLOOP EN DE MIDDELEN EN ARGUMENTEN VAN PARTIJEN WORDT VERWEZEN NAAR HET RAPPORT TER TERECHTZITTING . DEZE ELEMENTEN VAN HET DOSSIER WORDEN HIERNA SLECHTS WEERGEGEVEN VOOR ZOVER DIT NOODZAKELIJK IS VOOR DE REDENERING VAN HET HOF .

DE ALGEMENE VERPLICHTINGEN VAN DE LID-STATEN KRACHTENS DE RICHTLIJN

6 ALVORENS DE RESPECTIEVE BEZWAREN VAN DE COMMISSIE TE ONDERZOEKEN, DIENEN DE UIT DE RICHTLIJN VOORTVLOEIENDE BEPALINGEN EN VERPLICHTINGEN TE WORDEN VERDUIDELIJKT VOOR ZOVER ZIJ RELEVANT ZIJN VOOR DE ONDERHAVIGE ZAAK . IN DIT VERBAND DIENT METEEN AL TE WORDEN VASTGESTELD, DAT DE RICHTLIJN LUIDENS ARTIKEL*1 BETREKKING HEEFT OP DE INSTANDHOUDING VAN ALLE NATUURLIJK IN HET WILD LEVENDE VOGELSOORTEN OP HET EUROPESE GRONDGEBIED VAN DE LID-STATEN, DE BESCHERMING, HET BEHEER EN DE REGULERING VAN DEZE SOORTEN BETREFT EN REGELS STELT VOOR DE EXPLOITATIE DAARVAN . DE RICHTLIJN GAAT ER IMMERS VAN UIT, DAT EEN DOELTREFFENDE BESCHERMING VAN DE VOGELS EEN TYPISCH GRENSOVERSCHRIJDEND MILIEUVRAAGSTUK IS DAT EEN GEMEENSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE LID-STATEN IMPLICEERT ( DERDE OVERWEGING VAN DE CONSIDERANS ).

7 OM TOT EEN DOELTREFFENDE BESCHERMING TE KOMEN, STELT DE RICHTLIJN DRIEERLEI BEPALINGEN VAST . TEN EERSTE BEVAT ZIJ EEN ALGEMEEN VERBOD OP HET DODEN, VANGEN, STOREN, HOUDEN EN VERHANDELEN VAN VOGELS, ALSMEDE OP HET VERNIELEN, BESCHADIGEN OF WEGNEMEN VAN HUN NESTEN EN EIEREN ( ARTIKELEN*5 EN*6, LID*1 ). TEN TWEEDE VOORZIET ZIJ MET BETREKKING TOT IN DE BIJLAGEN BIJ DE RICHTLIJN OPGESOMDE VOGELSOORTEN IN AFWIJKINGEN VAN GENOEMDE ALGEMENE VERBODSBEPALINGEN . ALDUS KAN VOOR DE IN BIJLAGE*III VERMELDE SOORTEN DE HANDEL EN VOOR DE IN BIJLAGE*II VERMELDE SOORTEN DE JACHT WORDEN TOEGESTAAN, VOOR ZOVER DAARVOOR BEPAALDE VOORWAARDEN EN BEPERKINGEN WORDEN VASTGESTELD EN DEZE IN ACHT WORDEN GENOMEN ( ARTIKEL*6, LEDEN*2 TOT EN MET*4, EN ARTIKEL*7 ). DIT BETEKENT DAT DE ALGEMENE VERBODSBEPALINGEN VAN TOEPASSING BLIJVEN VOOR NIET IN DIE BIJLAGEN VERMELDE VOGELSOORTEN OF WANNEER DE IN VOORNOEMDE ARTIKELEN GESTELDE VOORWAARDEN EN BEPERKINGEN NIET IN ACHT WORDEN GENOMEN . TEN DERDE MOGEN DE LID-STATEN INGEVOLGE ARTIKEL*9 VAN DE RICHTLIJN AFWIJKEN VAN GENOEMDE ALGEMENE VERBODEN EN VAN DE BEPALINGEN BETREFFENDE MET NAME DE HANDEL EN DE JACHT . AAN DEZE AFWIJKINGSMOGELIJKHEID ZIJN EVENWEL DRIE VOORWAARDEN VERBONDEN : DE LID-STAAT MOET DE AFWIJKING BEPERKEN TOT GEVALLEN WAARIN ER GEEN ANDERE BEVREDIGENDE OPLOSSING BESTAAT; DE AFWIJKING MOET BERUSTEN OP TEN MINSTE EEN VAN DE IN ARTIKEL*9, LID*1, SUB*A, B EN*C, LIMITATIEF OPGESOMDE REDENEN; DE AFWIJKING MOET VOLDOEN AAN DE IN ARTIKEL*9, LID*2, NAUWKEURIG OMSCHREVEN VORMVOORWAARDEN, DIE TOT DOEL HEBBEN DE AFWIJKINGEN TOT HET STRIKT NOODZAKELIJKE TE BEPERKEN EN DE CONTROLE ERVAN DOOR DE COMMISSIE MOGELIJK TE MAKEN . OFSCHOON DIT ARTIKEL DERHALVE EEN RUIME AFWIJKING VAN DE ALGEMENE BESCHERMINGSREGELING TOESTAAT, MOET ZIJ NIETTEMIN EEN CONCRETE EN GERICHTE TOEPASSING VINDEN, TEN EINDE TEGEMOET TE KOMEN AAN NAUWKEURIGE EISEN EN SPECIFIEKE SITUATIES .

8 IN DIT VERBAND MOET WORDEN GEWEZEN OP ARTIKEL*2 VAN DE RICHTLIJN, KRACHTENS HETWELK DE LID-STATEN ALLE NODIGE MAATREGELEN MOETEN TREFFEN OM DE POPULATIE VAN ALLE VOGELSOORTEN OP EEN NIVEAU TE HOUDEN OF TE BRENGEN DAT MET NAME BEANTWOORDT AAN DE ECOLOGISCHE, WETENSCHAPPELIJKE EN CULTURELE EISEN, WAARBIJ ZIJ TEVENS REKENING MOETEN HOUDEN MET ECONOMISCHE EN RECREATIEVE EISEN, EN WAARUIT DERHALVE REEDS BLIJKT DAT DE VOGELBESCHERMING MOET WORDEN AFGEWOGEN TEGEN ANDERE EISEN, WAARONDER ECONOMISCHE . OFSCHOON ARTIKEL*2 DERHALVE GEEN ZELFSTANDIGE AFWIJKING VAN DE ALGEMENE BESCHERMINGSREGELING VORMT, TOONT HET NIETTEMIN AAN DAT DE RICHTLIJN ENERZIJDS DE NOODZAAK VAN EEN DOELTREFFENDE BESCHERMING VAN DE VOGELS IN AANMERKING NEEMT EN ANDERZIJDS DE EISEN INZAKE DE GEZONDHEID EN OPENBARE VEILIGHEID, DE ECONOMIE, DE ECOLOGIE, DE WETENSCHAP, DE CULTUUR EN DE RECREATIE .

9 MET BETREKKING TOT DE OMZETTING VAN DE RICHTLIJN IN NATIONAAL RECHT MOET WORDEN OPGEMERKT, DAT ZULKS NIET NOODZAKELIJKERWIJS VEREIST DAT DE BEPALINGEN VAN DE RICHTLIJN FORMEEL EN LETTERLIJK WORDEN OVERGENOMEN IN EEN UITDRUKKELIJKE EN SPECIFIEKE WETSBEPALING, DOCH DAT EEN ALGEMENE JURIDISCHE CONTEXT KAN VOLSTAAN WANNEER DEZE DAADWERKELIJK DE VOLLEDIGE TOEPASSING VAN DE RICHTLIJN OP VOLDOENDE BEPAALDE EN DUIDELIJKE WIJZE VERZEKERT ( ZIE HET ARREST VAN 23*MEI*1985, ZAAK*29/84, COMMISSIE/DUITSLAND, JURISPR.*1985, BLZ.*1661, 1667 ). DE NAUWKEURIGHEID VAN DE OMZETTING IS EVENWEL VAN BIJZONDER BELANG IN EEN GEVAL ALS HET ONDERHAVIGE, WAAR HET BEHEER VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK PATRIMONIUM WORDT TOEVERTROUWD AAN DE LID-STATEN VOOR HUN RESPECTIEVE GRONDGEBIED .

EERSTE BEZWAAR : DE LIJST VAN VOGELS WAAROP MAG WORDEN GEJAAGD

10 DE COMMISSIE BETOOGT, DAT KRACHTENS ARTIKEL*1*BIS, SUB*B, C EN*D, VAN DE WET DE JACHT OP EEN AANTAL SOORTEN WILDE VOGELS IN BEGINSEL IS TOEGESTAAN, HOEWEL DEZE SOORTEN NIET VOORKOMEN IN BIJLAGE*II BIJ DE RICHTLIJN EN ER INGEVOLGE ARTIKEL*7 VAN DE RICHTLIJN DUS NIET OP MAG WORDEN GEJAAGD .

11 WAT DE PRAKTISCHE TOEPASSING VAN DEZE BEPALING BETREFT, MERKT DE COMMISSIE OP DAT BIJ VERSCHILLENDE MINISTERIELE BESLUITEN DE JACHT OP ZWARTE MERELS, KAUWEN EN EKSTERS -*DIE NIET ZIJN VERMELD IN GENOEMDE BIJLAGE*II *- IS TOEGESTAAN VOOR DE JAREN 1981 TOT EN MET 1984 .

12 TER TERECHTZITTING HEEFT DE COMMISSIE TOEGEGEVEN DAT, WAT HET VLAAMSE GEWEST BETREFT, HET DECREET VAN 27*JUNI*1985 HOUDENDE WIJZIGING VAN DE JACHTWET VAN 28*FEBRUARI*1882 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 27.8.1985 ) AAN DE EISEN VAN DE RICHTLIJN VOLDOET . DIT DECREET ZOU EVENWEL ZIJN VASTGESTELD NADAT DE ONDERHAVIGE ZAAK BIJ HET HOF AANHANGIG WAS GEMAAKT .

13 VOLGENS DE BELGISCHE REGERING BEVAT DE RICHTLIJN GEEN BEPALING OP GROND WAARVAN BEPAALDE VOGELSOORTEN MOETEN WORDEN INGEDEELD IN EEN CATEGORIE VAN VOGELS WAAROP NIET MAG WORDEN GEJAAGD . HET ZOU NIET ONVERENIGBAAR ZIJN MET DE RICHTLIJN DAT BEPAALDE SOORTEN, DIE NIET IN BIJLAGE*II ZIJN VERMELD, IN DE BELGISCHE REGELING ALS "WILD" WORDEN AANGEMERKT . OP DIE SOORTEN ZOU SLECHTS MOGEN WORDEN GEJAAGD KRACHTENS EEN UITDRUKKELIJK BESLUIT VAN DE BEVOEGDE AUTORITEITEN, ZODAT ALLEEN EEN DERGELIJK BESLUIT IN STRIJD ZOU KUNNEN ZIJN MET DE BEPALINGEN VAN ARTIKEL*7 VAN DE RICHTLIJN .

14 DIENAANGAANDE MOET WORDEN VASTGESTELD, DAT DE NATIONALE WETTELIJKE REGELING DIENT TE WAARBORGEN DAT OP DE VOGELSOORTEN DIE NIET IN BIJLAGE*II WORDEN GENOEMD, NIET MAG WORDEN GEJAAGD . INGEVOLGE ARTIKEL*7 VAN DE RICHTLIJN MAG IMMERS ENKEL WORDEN BEPAALD, DAT OP DE IN BIJLAGE*II VERMELDE SOORTEN MAG WORDEN GEJAAGD VANWEGE HUN POPULATIENIVEAU, HUN GEOGRAFISCHE VERSPREIDING EN DE OMVANG VAN HUN VOORTPLANTING IN DE HELE GEMEENSCHAP .

15 IN ARTIKEL*1*BIS VAN DE WET WORDEN VOGELSOORTEN DIE NIET IN BIJLAGE*II BIJ DE RICHTLIJN ZIJN VERMELD, ALS "WILD" AANGEDUID, ZODAT ER IN BEGINSEL OP MAG WORDEN GEJAAGD . OOK AL KAN OP DEZE SOORTEN SLECHTS DAADWERKELIJK WORDEN GEJAAGD NADAT DE BEVOEGDE AUTORITEITEN IEDER JAAR VOOR ELKE SOORT EN VOOR EEN BEPERKT GEBIED DE DATA VAN OPENING EN SLUITING VAN DE JACHT HEBBEN BEPAALD, DIT NEEMT NIET WEG DAT DE BEVOEGDE AUTORITEITEN HET RECHT HEBBEN, DE JACHT TE OPENEN OP SOORTEN DIE NIET VOORKOMEN IN BIJLAGE*II VAN DE RICHTLIJN, MAAR WORDEN VERMELD IN ARTIKEL*1*BIS, SUB*B, C EN*D, VAN DE WET .

16 ONDER DIE OMSTANDIGHEDEN KAN HET BETOOG VAN DE BELGISCHE REGERING, DIE IN WEZEN STELT DAT HET MET DE RICHTLIJN BEOOGDE RESULTAAT IS BEREIKT, NIET WORDEN AANVAARD . ARTIKEL*1*BIS, SUB*B, C EN*D, VAN DE WET CREEERT IMMERS EEN DUBBELZINNIGE RECHTSTOESTAND, DOORDAT HET NIET UITSLUIT DAT IN BELGIE OP ANDERE DAN DE IN BIJLAGE*II BIJ DE RICHTLIJN VERMELDE SOORTEN KAN WORDEN GEJAAGD . VOORTS BLIJKT UIT DE DOOR DE COMMISSIE AANGEHAALDE BESLUITEN, DAT DE PRAKTISCHE TOEPASSING VAN DE GEWRAAKTE BEPALING NIET VOLDOET AAN DE EISEN VAN ARTIKEL*7 VAN DE RICHTLIJN .

17 HET EERSTE BEZWAAR MOET DERHALVE WORDEN AANVAARD .

TWEEDE BEZWAAR : DE LIJST VAN BESCHERMDE VOGELS

18 DE COMMISSIE WIJST EROP DAT DE KONINKLIJKE BESLUITEN VOLGENS HUN ARTIKEL*1 ENKEL GERICHT ZIJN OP DE INSTANDHOUDING VAN DE IN DE BENELUXLANDEN IN HET WILD VOORKOMENDE VOGELSOORTEN, TERWIJL DE BESCHERMING ZICH INGEVOLGE ARTIKEL*1, LID*1, VAN DE RICHTLIJN MOET UITSTREKKEN TOT ALLE NATUURLIJK IN HET WILD LEVENDE VOGELSOORTEN OP HET EUROPESE GRONDGEBIED VAN DE LID-STATEN .

19 TER TERECHTZITTING HEEFT DE COMMISSIE TOEGEGEVEN DAT HAAR BEZWAAR NIET MEER GELDT VOOR HET VLAAMSE GEWEST, DAAR ARTIKEL*1 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 9*SEPTEMBER*1981 BIJ BESLUIT VAN DE VLAAMSE EXECUTIEVE VAN 20*NOVEMBER*1985 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 31.12.1985 ) IN OVEREENSTEMMING IS GEBRACHT MET DE RICHTLIJN .

20 DE BELGISCHE REGERING ANTWOORDT IN DE EERSTE PLAATS DAT DE BELGISCHE AUTORITEITEN VOOR HET BEPALEN VAN DE POPULATIE VAN DE OP HET GRONDGEBIED VAN HET WAALSE EN HET BRUSSELSE GEWEST NATUURLIJK IN HET WILD LEVENDE VOGELSOORTEN GEBRUIK MAKEN VAN DE AVIFAUNA VAN BELGIE, EEN WETENSCHAPPELIJK WERK WAARIN VRIJWEL ALLE ONDER DE RICHTLIJN VALLENDE VOGELSOORTEN ZIJN OPGENOMEN.****VERDER ZOU EEN LID-STAAT ALLEEN CONCRETE BESCHERMINGSMAATREGELEN KUNNEN TREFFEN VOOR DE SOORTEN DIE OP ZIJN GRONDGEBIED VOORKOMEN . TEN SLOTTE ZOU DE COMMISSIE ZELF NIET IN STAAT ZIJN GEWEEST, EEN VOLLEDIGE LIJST VAN DE IN DE LID-STATEN NATUURLIJK IN HET WILD LEVENDE VOGELSOORTEN VOOR TE LEGGEN .

21 VASTGESTELD MOET WORDEN DAT HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 20*JULI*1972 DE DOOR DE RICHTLIJN GEEISTE BESCHERMING BEPERKT TOT DE IN DE BENELUXLANDEN IN HET WILD LEVENDE VOGELSOORTEN . EEN DERGELIJKE BEPALING IS IN OVEREENSTEMMING MET DE RICHTLIJN, INDIEN OOK DE OP HET EUROPESE GRONDGEBIED VAN DE LID-STATEN NATUURLIJK OF GEWOONLIJK IN HET WILD LEVENDE VOGELSOORTEN ERONDER VALLEN . IN DIT VERBAND DIENT TE WORDEN OPGEMERKT, DAT DE FORMULERING VAN DE BETROKKEN BEPALING OOK DE VOGELS OMVAT DIE ZICH SLECHTS TIJDELIJK IN DE BENELUXLANDEN OPHOUDEN . DEZE MOETEN IMMERS WORDEN GEACHT IN DE BENELUXLANDEN NATUURLIJK IN HET WILD TE LEVEN, ZIJ HET SLECHTS VOOR EEN BEPERKTE PERIODE . DE OPMERKING VAN DE COMMISSIE DAT ER ONDER DE RICHTLIJN VALLENDE VOGELSOORTEN ZIJN DIE NIET BLIJVEND OP HET GRONDGEBIED VAN DE BENELUXLANDEN LEVEN EN NIET IN DE AVIFAUNA VAN BELGIE ZIJN OPGENOMEN, IS DERHALVE IRRELEVANT .

22 DE BESCHERMENDE WERKING VAN DE RICHTLIJN STREKT ZICH EVENWEL OOK UIT TOT OP HET EUROPESE GRONDGEBIED VAN EEN ANDERE LID-STAAT NATUURLIJK IN HET WILD LEVENDE VOGELSOORTEN DIE ZICH NIET NATUURLIJK OF GEWOONLIJK OPHOUDEN OP HET GRONDGEBIED VAN DE BENELUXLANDEN, MAAR DAARNAAR WORDEN VERVOERD, ER WORDEN GEHOUDEN OF ER LEVEND OF DOOD WORDEN VERHANDELD . DE BETROKKEN BELGISCHE BEPALING BIEDT DEZE GROEPEN VOGELS ECHTER NIET DE DOOR DE RICHTLIJN GEWILDE BESCHERMING . MITSDIEN NEEMT ARTIKEL*1 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT DE DOOR DE RICHTLIJN GEEISTE RUIMERE BESCHERMING NIET VOLLEDIG OP IN DE BELGISCHE RECHTSORDE .

23 HET TWEEDE BEZWAAR MOET DERHALVE WORDEN AANVAARD .

DERDE BEZWAAR : DE BESCHERMING VAN DE NESTEN

24 DE COMMISSIE WIJST EROP DAT HET OP GROND VAN ARTIKEL*3, TWEEDE ALINEA, VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN IS TOEGESTAAN, TEGEN WOONHUIZEN EN AANPALENDE GEBOUWEN AANGEBRACHTE VOGELNESTEN TE VERSTOREN, WEG TE NEMEN OF TE VERNIETIGEN, ZULKS IN STRIJD MET ARTIKEL*5, SUB*B, VAN DE RICHTLIJN .

25 DE BELGISCHE REGERING STELT DAARENTEGEN DAT DE BETROKKEN BEPALING VOLDOENDE WORDT GERECHTVAARDIGD DOOR OVERWEGINGEN VERBAND HOUDEND MET DE GEZONDHEID EN DE OPENBARE VEILIGHEID IN DE ZIN VAN ARTIKEL*9, LID*1, SUB*A, EERSTE STREEPJE, VAN DE RICHTLIJN . BEHALVE DAT DE AANWEZIGHEID VAN NESTEN IN SCHOORSTENEN EN AFLOPEN REEDS HERHAALDELIJK TOT BRAND EN WATERSCHADE ZOU HEBBEN GELEID, ZOUDEN NESTEN PROBLEMEN VAN HYGIENISCHE AARD HEBBEN VEROORZAAKT, BIJ VOORBEELD IN DE VOEDINGSMIDDELENBEDRIJVEN .

26 IN DIT VERBAND MOET WORDEN VASTGESTELD DAT DE LID-STATEN INGEVOLGE ARTIKEL*5, SUB*B, VAN DE RICHTLIJN EEN VERBOD MOETEN UITVAARDIGEN OM OPZETTELIJK NESTEN EN EIEREN TE VERNIELEN OF TE BESCHADIGEN DAN WEL VOGELNESTEN WEG TE NEMEN, TERWIJL ARTIKEL*3, TWEEDE ALINEA, VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN HET WEGNEMEN EN VERNIETIGEN VAN TEGEN WOONHUIZEN EN AANPALENDE HUIZEN AANGEBRACHTE NESTEN IN DE REGEL TOESTAAT .

27 DE DOOR DE BELGISCHE REGERING TER RECHTVAARDIGING VAN DE GEWRAAKTE BEPALINGEN AANGEVOERDE GRONDEN, TE WETEN HET VOORKOMEN VAN BRAND EN WATERSCHADE ALSMEDE VAN ZIEKTEN, ZIJN STELLIG VAN DIEN AARD, DAT HET WEGNEMEN EN VERNIETIGEN VAN NESTEN GERECHTVAARDIGD IS UIT HOOFDE VAN ARTIKEL*9 VAN DE RICHTLIJN . EVENWEL BLIJKT REEDS UIT HET BETOOG VAN DE BELGISCHE REGERING, DAT DIT WEGNEMEN OF VERNIETIGEN SLECHTS NODIG IS IN WELBEPAALDE GEVALLEN, WAARIN DE HOGERE BELANGEN VAN GEZONDHEID EN OPENBARE VEILIGHEID MOETEN PREVALEREN BOVEN DE BESCHERMING VAN DE VOGELS EN HUN WOONGEBIED .

28 DE AFWIJKING WAARIN DE BELGISCHE REGELING VOORZIET IS ONVOLDOENDE AFGEBAKEND . ZIJ IS NIET OVEREENKOMSTIG ARTIKEL*9, LID*1, BEPERKT TOT SPECIFIEKE SITUATIES, WAARIN ER GEEN ANDERE BEVREDIGENDE OPLOSSING BESTAAT DAN DE NESTEN TE VERNIETIGEN OF WEG TE NEMEN . INGEVOLGE DE BETROKKEN BEPALING IS HET IMMERS IN DE REGEL TOEGESTAAN, TEGEN WOONHUIZEN EN AANPALENDE GEBOUWEN AANGEBRACHTE VOGELNESTEN TE VERSTOREN, WEG TE NEMEN OF TE VERNIETIGEN . EVENWEL LEVEREN NIET ALLE TEGEN WOONHUIZEN EN AANPALENDE GEBOUWEN AANGEBRACHTE VOGELNESTEN STEEDS EEN GEVAAR VOOR DE GEZONDHEID OP . BOVENDIEN VOLDOET DE AFWIJKING OOK NIET AAN DE VORMVEREISTEN VAN ARTIKEL*9, LID*2 . DE BEPALING VERMELDT NIET, ONDER WELKE VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT HET RISICO EN ONDER WELKE OMSTANDIGHEDEN VAN TIJD EN VAN PLAATS DE AFWIJKENDE MAATREGELEN MOGEN WORDEN GETROFFEN, NOCH WELKE CONTROLES ZULLEN WORDEN UITGEVOERD . ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN MOET WORDEN VASTGESTELD DAT DE IN ARTIKEL*3, TWEEDE ALINEA, VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN VOORZIENE AFWIJKING HET VERBOD VAN ARTIKEL*5 VAN DE RICHTLIJN NIET IN ACHT NEEMT EN IN HAAR ALGEMEENHEID GEEN RECHTVAARDIGING VINDT IN ARTIKEL*9 DAARVAN .

29 HET DERDE BEZWAAR MOET DERHALVE WORDEN AANVAARD .

VIERDE BEZWAAR : DE AFWIJKINGEN BETREFFENDE BEPAALDE VOGELSOORTEN

30 DE COMMISSIE VERWIJT DE BELGISCHE REGERING, DAT DE ARTIKELEN*4 EN*6 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN BEPAALDE PERSONEN TOESTAAN, HUISMUSSEN, RINGMUSSEN EN SPREEUWEN TE VANGEN, TE DODEN, TE VERDELGEN OF TE BESTRIJDEN ALSMEDE HUN EIEREN, NESTEN EN JONGEN TE VERNIETIGEN, EN DERHALVE AFWIJKEN VAN DE ARTIKELEN*5, 6 EN*7 VAN DE RICHTLIJN . EEN DERGELIJKE AFWIJKING ZOU NIET WORDEN GEDEKT DOOR ARTIKEL*9 VAN DE RICHTLIJN .

31 DE BELGISCHE REGERING STELT DAARENTEGEN DAT DE GEWRAAKTE BEPALINGEN GERECHTVAARDIGD ZIJN UIT HOOFDE VAN ARTIKEL*9 VAN DE RICHTLIJN . BEDOELDE VOGELSOORTEN ZOUDEN BELANGRIJKE SCHADE TOEBRENGEN AAN VELDGEWASSEN EN BOOMGAARDEN . DE AFWIJKING BETREFFENDE DE SPREEUW ZOU BOVENDIEN GERECHTVAARDIGD ZIJN OM REDENEN VAN VOLKSGEZONDHEID, DAAR DEZE VOGEL IN EEN GROOT AANTAL STEDEN EN AAN DE KUST VERVUILING EN LAWAAI VEROORZAAKT .

32 IN DIT VERBAND DIENEN VOOREERST DE BEWOORDINGEN VAN DE ARTIKELEN*4 EN*6 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN IN HERINNERING TE WORDEN GEBRACHT . INGEVOLGE ARTIKEL*4, PARAGRAAF*1, "MOGEN DE VOGELS VERMELD IN BIJLAGE*1 VAN DIT BESLUIT, EVENALS HUN EIEREN EN JONGEN, TE ALLEN TIJDE WORDEN GEVANGEN, GEDOOD, VERDELGD OF BESTREDEN DOOR DE GRONDGEBRUIKER EN DE HOUDER VAN HET JACHTRECHT EVENALS DOOR HUN GEMACHTIGDEN OF BEEDIGDE WACHTERS EN DOOR DE AMBTENAREN EN AANGESTELDEN VAN HET BESTUUR VAN WATERS EN BOSSEN ". IN DIE BIJLAGE*1 WORDEN GENOEMD DE HUISMUS, DE RINGMUS EN DE SPREEUW . ARTIKEL*4, PARAGRAAF*1, DERDE ALINEA, BEPAALT : "DE NESTEN VAN DEZE VOGELS MOGEN TE ALLEN TIJDE WORDEN VERSTOORD, VERNIELD OF WEGGENOMEN ." VOLGENS PARAGRAAF*1, VIERDE ALINEA, TEN SLOTTE IS "HET VERVOER VAN DEZE VOGELS, EVENALS VAN HUN EIEREN, JONGEN EN PLUIMEN ... ALTIJD GEOORLOOFD ..." INGEVOLGE ARTIKEL*6, PARAGRAAF*1, VAN DE BESLUITEN IS HET GEOORLOOFD, DE VOGELS VERMELD IN ONDER MEER BIJLAGE*1 VAN HET BESLUIT ONDER ZICH TE HEBBEN OF TE RUILEN, EN INGEVOLGE ARTIKEL*6, PARAGRAAF*2, "MAG MEN DE VOGELS VERMELD IN BIJLAGE*1 VAN DIT BESLUIT GANS HET JAAR VERHANDELEN ..." OFSCHOON DE COMMISSIE ER GEEN BEZWAAR TEGEN HEEFT, DAT DE AANGEWEZEN PERSONEN DIE VOGELS MOGEN VANGEN, DODEN, VERNIETIGEN OF VERDELGEN, BLIJKT UIT DIE BEPALINGEN, DAT ER MET BETREKKING TOT DE IN BIJLAGE*1 VAN DE BESLUITEN GENOEMDE VOGELS VOOR GEHEEL BELGIE EEN PERMANENTE AFWIJKING VAN DE IN DE ARTIKELEN*5, 6 EN*7 VAN DE RICHTLIJN BEDOELDE BESCHERMING WORDT TOEGESTAAN .

33 MET BETREKKING TOT HET ARGUMENT VAN DE BELGISCHE REGERING DIENAANGAANDE MOET WORDEN VASTGESTELD, DAT DE LID-STATEN INGEVOLGE ARTIKEL*9, LID*1, SUB*A, EERSTE EN DERDE STREEPJE, IN HET BELANG VAN DE VOLKSGEZONDHEID EN DE OPENBARE VEILIGHEID EN TER VOORKOMING VAN BELANGRIJKE SCHADE AAN GEWASSEN, ONDER MEER VAN DE ARTIKELEN*5, 6 EN*7 MOGEN AFWIJKEN . INDIEN DE DRIE IN BIJLAGE*1 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN GENOEMDE VOGELSOORTEN BELANGRIJKE SCHADE TOEBRENGEN AAN GEWASSEN EN BOOMGAARDEN DAN WEL IN STEDEN OF IN BEPAALDE STREKEN VERVUILING EN LAWAAI VEROORZAKEN, MAG DE BELGISCHE STAAT IN BEGINSEL VOORZIEN IN EEN AFWIJKING VAN DE ALGEMENE BESCHERMINGSREGELING VAN DE ARTIKELEN*5, 6 EN*7 .

34 GELIJK HIERVOOR EVENWEL IS VASTGESTELD, MOET EEN AFWIJKING IN DE ZIN VAN ARTIKEL*9 VOLGENS LID*1 VAN DAT ARTIKEL BETREKKING HEBBEN OP SPECIFIEKE SITUATIES EN OP GROND VAN LID2 VOLDOEN AAN DE ALDAAR GENOEMDE EISEN . DE ALGEMENE AFWIJKINGEN WAARIN DE ARTIKELEN*4 EN*6 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN VOORZIEN, VOLDOEN NIET AAN DEZE CRITERIA EN VOORWAARDEN . DE BELGISCHE REGELING GEEFT IMMERS NIET AAN, OM WELKE REDENEN VAN BESCHERMING VAN DE VOLKSGEZONDHEID OF VAN VOORKOMING VAN BELANGRIJKE SCHADE AAN GEWASSEN OF ANDERE IN ARTIKEL*9, LID*1, SUB*A, VAN DE RICHTLIJN GENOEMDE DOMEINEN, AAN EEN ZO RUIME CATEGORIE PERSONEN VOOR GEHEEL BELGIE EEN PERMANENTE AFWIJKING VAN DE DOOR DE RICHTLIJN VOORZIENE BESCHERMING ZOU MOETEN WORDEN TOEGESTAAN . VOORTS VOLDOEN DE AFWIJKINGEN NIET AAN DE CRITERIA EN VOORWAARDEN VAN ARTIKEL*9, LID*2, DOORDAT ZIJ NIET VERMELDEN ONDER WELKE VOORWAARDEN VAN TIJD EN VAN PLAATS DE BETROKKEN MAATREGELEN MOGEN WORDEN GETROFFEN, NOCH AAN WELKE CONTROLES ZIJ ZIJN ONDERWORPEN . MITSDIEN MOET WORDEN VASTGESTELD, DAT DE AFWIJKINGEN DOOR HUN ALGEMEENHEID DE GRENZEN VAN ARTIKEL*9 VAN DE RICHTLIJN TE BUITEN GAAN .

35 HET VIERDE BEZWAAR MOET DERHALVE WORDEN AANVAARD .

VIJFDE BEZWAAR : DE LIJST VAN VOGELS DIE MOGEN WORDEN GEHOUDEN EN HET VANGEN VAN VOGELS IN KLEINE HOEVEELHEDEN

36 VOLGENS DE COMMISSIE IS HET OP GROND VAN ARTIKEL*6, PARAGRAAF*1, VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN GEOORLOOFD, DE IN BIJLAGE*2 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN VERMELDE VOGELS ONDER ZICH TE HEBBEN OF TE RUILEN . IN BIJLAGE*III BIJ DE RICHTLIJN ZOU EVENWEL GEEN VAN DE IN DE BIJLAGEN VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN VERMELDE SOORTEN VOORKOMEN .

37 DE BELGISCHE REGERING ONTKENT NIET, DAT DE LIJST VAN DE IN BIJLAGE*2 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN GENOEMDE VOGELS NIET OVEREENSTEMT MET DE LIJST VAN VOGELS VERMELD IN BIJLAGE*III BIJ DE RICHTLIJN . ALS VERWEER VOERT ZIJ EVENWEL AAN DAT IN HET VLAAMSE GEWEST SLECHTS VIER VOGELSOORTEN MOGEN WORDEN GEVANGEN EN GEHOUDEN . VOOR HET WAALSE GEWEST IS DE LIJST VAN VOGELSOORTEN VAN BIJLAGE*2 VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 20*JULI*1972 BIJ BESLUIT VAN DE WAALSE GEWESTEXECUTIEVE VAN 1*JULI*1982 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 30.7.1982 ) BEPERKT TOT ZESTIEN SOORTEN . BOVENDIEN, ALDUS DE BELGISCHE REGERING, VORMT DE VANGST GEEN BEDREIGING VOOR DE VOGELPOPULATIE IN BELGIE EN VINDT ZIJ HAAR RECHTVAARDIGING IN ARTIKEL*9, LID*1, SUB*C VAN DE RICHTLIJN .

38 AANGAANDE HAAR BELEID OM VERGUNNINGEN TE VERLENEN VOOR HET VANGEN EN HOUDEN VAN VOGELS, VERWIJST DE BELGISCHE REGERING NAAR HET MINISTERIEEL BESLUIT VAN 14*SEPTEMBER*1981 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 13.11.1981 ) EN NAAR HET BESLUIT VAN DE WAALSE GEWESTEXECUTIEVE VAN 28*JULI 1982 ( BELGISCH STAATSBLAD VAN 18.9.1982 ), WAARBIJ AAN DE AFGIFTE VAN DIE VERGUNNINGEN ZEER BEPERKENDE VOORWAARDEN ZIJN VERBONDEN . TEN SLOTTE ZOUDEN DE VANGSTEN GERECHTVAARDIGD ZIJN DOOR RECREATIEVE EISEN ALS BEDOELD IN ARTIKEL*2 VAN DE RICHTLIJN .

39 TEN AANZIEN VAN ARTIKEL*6, PARAGRAAF*1, VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN, BETREFFENDE DE LIJST VAN VOGELSOORTEN DIE MEN MAG VANGEN, ONDER ZICH HEBBEN OF RUILEN, MOET METEEN AL WORDEN VASTGESTELD, DAT KRACHTENS ARTIKEL*6 VAN DE RICHTLIJN HET IN HET BEZIT HEBBEN VOOR VERKOOP SLECHTS IS TOEGESTAAN ONDER BEPAALDE VOORWAARDEN EN ENKEL VOOR DE IN BIJLAGE*III GENOEMDE SOORTEN . DAAR KOMT NOG BIJ, DAT DIE LIJST EVENMIN OVEREENSTEMT MET BIJLAGE*II BIJ DE RICHTLIJN, WAARIN DE SOORTEN WORDEN VERMELD WAAROP MAG WORDEN GEJAAGD EN DIE KRACHTENS ARTIKEL*5, SUB*E, VAN DE RICHTLIJN MOGEN WORDEN GEHOUDEN .

40 BETREFFENDE HET ARGUMENT DAT DE BELGISCHE REGERING ONTLEENT AAN ARTIKEL*9, LID*1, SUB*C, MOET WORDEN VASTGESTELD, DAT DE BESLUITEN VAN 14*SEPTEMBER*1981 EN 28*JULI*1982 HOUDENDE TOEPASSING VAN ARTIKEL*6 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN, HET VANGEN EN HOUDEN VAN VOGELS ALSMEDE DE PERSONEN DIE DAARTOE GEMACHTIGD ZIJN AAN STRENGE REGELINGEN EN CONTROLES ONDERWERPEN . VOLGENS DE ARTIKELEN*4 EN*5 VAN HET BESLUIT VAN 14*SEPTEMBER*1981 EN ARTIKEL*5 VAN HET BESLUIT VAN 28*JULI*1982 BEPALEN DE BEVOEGDE AUTORITEITEN VOORTS ELK JAAR DE SOORTEN VOGELS DIE MOGEN WORDEN GEVANGEN, DE VANGSTPERIODE EN HET AANTAL VOGELS DAT MAG WORDEN GEVANGEN .

41 AANGAANDE DE TOEPASSING VAN GENOEMD ARTIKEL*9, LID*1, SUB*C, DIENT DERHALVE VOOREERST TE WORDEN OPGEMERKT, DAT ARTIKEL*6, PARAGRAAF*1, VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN, OP GROND WAARVAN DE LIJST VAN VOGELS DIE MOGEN WORDEN GEVANGEN EN GEHOUDEN NAAR GOEDDUNKEN VAN DE BEVOEGDE ADMINISTRATIE KAN WORDEN GEWIJZIGD, AANLEIDING GEEFT TOT EEN ONZEKERE EN DUBBELZINNIGE RECHTSSITUATIE . DE ALGEMENE EN PERMANENTE REGELING VAN DE BESLUITEN WAARBORGT IMMERS NIET, DAT SLECHTS KLEINE HOEVEELHEDEN VOGELS WORDEN GEVANGEN, DAT DE VANGSTPERIODE NIET SAMENVALT MET DE PERIODEN WAARIN DE RICHTLIJN DE VOGELS EEN BIJZONDERE BESCHERMING BEOOGT TE BIEDEN ( ZOLANG DE JONGE VOGELS HET NEST NOG NIET HEBBEN VERLATEN EN GEDURENDE DE BROEDPERIODE ) EN DAT DE VANGST EN HET HOUDEN BEPERKT BLIJVEN TOT GEVALLEN WAARIN ER GEEN ANDERE BEVREDIGENDE OPLOSSING BESTAAT, MET NAME DE MOGELIJKHEID VAN VOORTPLANTING IN GEVANGENSCHAP VAN DE BETROKKEN VOGELSOORTEN . DE CRITERIA EN DE VOORWAARDEN VAN ARTIKEL*9 VAN DE RICHTLIJN ZIJN DERHALVE IN DE BETROKKEN REGELING NIET VOLLEDIG OMGEZET . BIJGEVOLG KAN DE BELGISCHE REGERING ZICH NIET BEROEPEN OP ARTIKEL*9, LID*1, SUB*C, VAN DE RICHTLIJN .

42 IN VERBAND MET HET ARGUMENT DAT DE BELGISCHE REGERING ONTLEENT AAN ARTIKEL*2 VAN DE RICHTLIJN, DIENT ERAAN TE WORDEN HERINNERD DAT, GELIJK HIERVOOR IS GEBLEKEN, DEZE BEPALING DE LID-STATEN NIET TOESTAAT AF TE WIJKEN VAN DE VEREISTEN VAN DE RICHTLIJN .

43 HET VIJFDE BEZWAAR MOET DERHALVE GEGROND WORDEN GEACHT .

ZESDE BEZWAAR : HET VERVOER VAN VOGELS

44 VOLGENS DE COMMISSIE IS HET INGEVOLGE ARTIKEL*7 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN ONDER BEPAALDE VOORWAARDEN TOEGESTAAN, VOGELS TE VERVOEREN DIE TOT DE IN DE BIJLAGEN*2 EN*3 VAN DE BESLUITEN VERMELDE SOORTEN BEHOREN . DAAR VOGELS NIET KUNNEN WORDEN VERVOERD ZONDER DAT IEMAND ZE IN ZIJN BEZIT HEEFT, ZOUDEN DE IN DE BIJLAGEN VAN DE BESLUITEN VERMELDE VOGELSOORTEN OVEREENKOMSTIG DE ARTIKELEN*5, SUB*E, EN*6, LID*1, VAN DE RICHTLIJN MOETEN OVEREENSTEMMEN MET DE IN BIJLAGE*III BIJ DE RICHTLIJN VERMELDE SOORTEN . DIT ZOU EVENWEL VOOR GEEN VAN DE BETROKKEN SOORTEN HET GEVAL ZIJN .

45 VOLGENS DE BELGISCHE REGERING GELDT DIT BEZWAAR UITSLUITEND VOOR HET WAALSE EN HET BRUSSELSE GEWEST . TEN GRONDE MERKT ZIJ OP DAT, VOOR ZOVER HET VANGEN EN HOUDEN VAN BEPAALDE SOORTEN OP GROND VAN ARTIKEL*9, LID*1, SUB*C, VAN DE RICHTLIJN IS TOEGESTAAN, HET VERVOER ERVAN EVENEENS IS TOEGESTAAN .

46 DE VRAAG OF HET ONDERHAVIGE BEZWAAR OOK GELDT VOOR HET VLAAMSE GEWEST -*DE COMMISSIE HEEFT DIT TER TERECHTZITTING STAANDE GEHOUDEN *- IS IRRELEVANT, DAAR HET GEEN TWIJFEL LIJDT DAT HET IN IEDER GEVAL GELDT VOOR DE REGELINGEN VAN HET WAALSE EN HET BRUSSELSE GEWEST EN HET VERWIJT IS GERICHT AAN HET KONINKRIJK BELGIE, DAT ERVOOR MOET INSTAAN DAT ZIJN INTERNE REGELING ALS ZODANIG IN OVEREENSTEMMING IS MET HET GEMEENSCHAPSRECHT .

47 GELIJK HIERVOOR REEDS IS VASTGESTELD, STEMT DE LIJST VAN VOGELS VERMELD IN DE BIJLAGEN*2 EN*3 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN NIET OVEREEN MET DE IN BIJLAGE*III BIJ DE RICHTLIJN OPGENOMEN LIJST . DERHALVE KAN DE BELGISCHE REGERING ZICH NIET BEROEPEN OP DE BEPALINGEN VAN ARTIKEL*6, LEDEN*2, 3 EN*4, VAN DE RICHTLIJN . GENOEMDE LIJST STEMT EVENMIN OVEREEN MET BIJLAGE*II BIJ DE RICHTLIJN . DERHALVE IS HET HOUDEN VAN DIE VOGELS NIET TOEGESTAAN UIT HOOFDE VAN ARTIKEL*5, SUB*E, VAN DE RICHTLIJN .

48 MET BETREKKING TOT HET ARGUMENT DAT ZIJ ONTLEENT AAN ARTIKEL*9, LID*1, SUB*C, VAN DE RICHTLIJN, HEEFT DE BELGISCHE REGERING TERECHT OPGEMERKT DAT OP GROND VAN ARTIKEL*9, LID*1, SUB*C, VAN DE RICHTLIJN HET VANGEN EN HOUDEN VAN BEPAALDE SOORTEN VOGELS KAN WORDEN TOEGESTAAN EN DAT DIT DERHALVE OOK GELDT VOOR HET VERVOER ERVAN . DIE BEPALING STAAT IMMERS, NAAST HET VANGEN EN HOUDEN, ELKE ANDERE WIJZE VAN VERSTANDIG GEBRUIK TOE . EN HET VERVOER VAN OP GEOORLOOFDE WIJZE GEVANGEN EN GEHOUDEN VOGELS VORMT EEN VERSTANDIG GEBRUIK . DE COMMISSIE MAAKT ER ECHTER TERECHT BEZWAAR TEGEN DAT ARTIKEL*7 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN HET VERVOER TOESTAAT VAN OP ONGEOORLOOFDE WIJZE GEVANGEN EN GEHOUDEN VOGELS . VOOR ZOVER HET DOOR ARTIKEL*6, PARAGRAAF*1, VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN TOEGESTANE HOUDEN VAN VOGELS NIET IN OVEREENSTEMMING IS MET DE ARTIKELEN*5 EN*6 VAN DE RICHTLIJN, IS HET VERVOER VAN DIE VOGELS -*WAT HET HOUDEN ERVAN VOORONDERSTELT *- DAT EVENMIN . NU ARTIKEL*6 VAN DE KONINKLIJKE BESLUITEN NIET VOLDOET AAN DE EISEN VAN DE RICHTLIJN, IS ARTIKEL*7 EVENMIN IN OVEREENSTEMMING MET DE BEPALINGEN DAARVAN .

49 HET ZESDE BEZWAAR MOET DERHALVE WORDEN AANVAARD .

ZEVENDE BEZWAAR : AFWIJKING BETREFFENDE VOGELS VAN EEN BIJZONDERE KLEUR

50 DE COMMISSIE HEEFT VASTGESTELD, DAT HET INGEVOLGE ARTIKEL*7, PARAGRAAF*2, VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 20*JULI*1972 EN ARTIKEL*6, PARAGRAAF*4, VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 9*SEPTEMBER*1981 GANS HET JAAR GEOORLOOFD IS OM VOGELS ONDER ZICH TE HEBBEN, TE VERVOEREN EN TE VERHANDELEN DIE QUA KLEUR ZICHTBAAR AFWIJKEN VAN DE IN VRIJHEID LEVENDE EXEMPLAREN VAN DEZELFDE SOORT, ONDERSOORT OF VARIETEIT . VOLGENS DE COMMISSIE IS DEZE BEPALING ONVERENIGBAAR MET DE ARTIKELEN*5, SUB*E, EN 6, LID*1, VAN DE RICHTLIJN .

51 DE BELGISCHE REGERING STELT DAT HET BIJ DE MEESTE VAN DE IN GENOEMDE BEPALINGEN BEDOELDE VOGELS NIET GAAT OM NATUURLIJK IN HET WILD LEVENDE VOGELS IN DE ZIN VAN ARTIKEL*1 VAN DE RICHTLIJN . DE BEPALINGEN ZOUDEN BOVENDIEN ZIJN INGEGEVEN DOOR HET STREVEN, DE MOGELIJKHEID OM IN DE VRIJE NATUUR VOGELS TE VANGEN TEN EINDE DEZE IN KOOIEN TE ZETTEN, TE BEPERKEN . DE BELGISCHE REGERING GEEFT ECHTER TOE, DAT DE BEPALING OOK KAN WORDEN TOEGEPAST OP "ZELDZAME MUTANTEN ".

52 IN DIT VERBAND MOET WORDEN VASTGESTELD, DAT DE BESLUITEN VOLGENS HUN ARTIKEL*1 VAN TOEPASSING ZIJN "OP ALLE VOGELS BEHORENDE TOT EEN VAN DE ... IN HET WILD VOORKOMENDE VOGELSOORTEN ." DE COMMISSIE HEEFT IMMERS -*DOOR DE BELGISCHE REGERING ONWEERSPROKEN *- OPGEMERKT, DAT ER IN DE NATUUR CHROMATISCHE AFWIJKINGEN VOORKOMEN WAARDOOR DE KLEUR VAN DE VOGELS GAAT VERSCHILLEN VAN DIE VAN "NORMALE" SOORTEN . VOORTS ZIJ ERAAN HERINNERD DAT DE DOOR DE RICHTLIJN GEWILDE ALGEMENE BESCHERMING ZICH UITSTREKT TOT ALLE VOGELSOORTEN, DAARONDER BEGREPEN DE VOGELS MET CHROMATISCHE AFWIJKINGEN, OOK AL ZIJN DIE SOORTEN ZELDZAAM . DE BETROKKEN BEPALINGEN WIJKEN VOOR DIE VOGELS EVENWEL AF VAN DE IN DE ARTIKELEN*5, SUB*E, EN*6, LID*1, VAN DE RICHTLIJN VOORZIENE BESCHERMING .

53 HET ZEVENDE BEZWAAR MOET DERHALVE WORDEN AANVAARD .

ACHTSTE BEZWAAR : AFWIJKING TER VOORKOMING VAN SCHADE

54 DE COMMISSIE BASEERT DIT BEZWAAR OP HET FEIT DAT DE BETROKKEN MINISTER AAN ARTIKEL*9, EERSTE ALINEA, VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 20*JULI*1972 DE BEVOEGDHEID ONTLEENT OM IN HET WAALSE EN HET BRUSSELSE GEWEST TIJDELIJK AFWIJKINGEN VAN DE ALGEMENE BEPALINGEN INZAKE DE VOGELBESCHERMING TOE TE STAAN, ONDER MEER TER VOORKOMING VAN SCHADE OF MET HET OOG OP HET PLAATSELIJK NUT . VOLGENS HAAR IS HET VAN WEZENLIJK BELANG, DAT IN DE BELGISCHE WETTELIJKE REGELING DE TERM "BELANGRIJKE SCHADE" VAN ARTIKEL*9, LID*1, SUB*A, EERSTE STREEPJE, VAN DE RICHTLIJN WORDT OPGENOMEN . OVERIGENS ZOU DIT ARTIKEL HET PLAATSELIJK NUT NIET ALS EEN GELDIGE REDEN VOOR EEN AFWIJKING ERKENNEN .

55 DE BELGISCHE REGERING IS VAN MENING DAT HET BEGRIP BELANGRIJKE SCHADE IN DE RICHTLIJN NIET NADER WORDT OMSCHREVEN, ZODAT ANDERE INTERPRETATIES DAN DIE VAN DE COMMISSIE MOGELIJK ZIJN . BOVENDIEN ZOU DE ALGEMENE OPZET VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 20*JULI 1972 VOLDOEN AAN DE EISEN VAN ARTIKEL*9, LID*2, VAN DE RICHTLIJN .

56 DIENAANGAANDE ZIJ EROP GEWEZEN, DAT DEZE BEPALING VAN DE RICHTLIJN NIET ERTOE STREKT, DREIGENDE SCHADE VAN GERINGE OMVANG TE VOORKOMEN . DAT VOOR DEZE AFWIJKING VAN DE ALGEMENE BESCHERMINGSREGELING SCHADE VAN EEN ZEKERE OMVANG VEREIST IS, BEANTWOORDT IMMERS AAN DE OMVANG VAN DE BESCHERMING DIE DE RICHTLIJN WIL BIEDEN .

57 NIETTEMIN MOET WORDEN VASTGESTELD, DAT DE COMMISSIE GEENSZINS HEEFT AANGETOOND DAT HET BEGRIP "SCHADE" IN DE BELGISCHE REGELING NIET WORDT UITGELEGD EN TOEGEPAST IN DE ZIN VAN "BELANGRIJKE SCHADE" ALS BEDOELD IN ARTIKEL*9, LID*1, SUB*A, DERDE STREEPJE, VAN DE RICHTLIJN . DIT ONDERDEEL VAN HET BEZWAAR KAN DERHALVE NIET WORDEN AANVAARD .

58 VERVOLGENS MOET WORDEN OPGEMERKT DAT HET BEGRIP PLAATSELIJK NUT NIET BEHOORT TOT DE IN ARTIKEL*9, LID*1, VAN DE RICHTLIJN LIMITATIEF OPGESOMDE REDENEN WAAROM DE LID-STATEN MOGEN AFWIJKEN VAN DE BESCHERMENDE MAATREGELEN VAN DE RICHTLIJN . MITSDIEN KAN DE BELGISCHE REGERING ZICH TER RECHTVAARDIGING VAN ARTIKEL*9, EERSTE ALINEA, VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 20*JULI*1972 NIET BEROEPEN OP ARTIKEL*9, LID*1, VAN DE RICHTLIJN . ONDER DIE OMSTANDIGHEDEN BEHOEFT NIET TE WORDEN ONDERZOCHT, OF HET BETROKKEN KONINKLIJK BESLUIT VOOR HET OVERIGE VOLDOET AAN DE EISEN VAN ARTIKEL*9, LID*2, VAN DE RICHTLIJN .

59 HET ACHTSTE BEZWAAR MOET DERHALVE TEN DELE WORDEN AANVAARD .

60 MITSDIEN MOET WORDEN VASTGESTELD DAT HET KONINKRIJK BELGIE, DOOR NIET BINNEN DE GESTELDE TERMIJN ALLE WETTELIJKE EN BESTUURSRECHTELIJKE MAATREGELEN TE TREFFEN DIE NODIG ZIJN OM TE VOLDOEN AAN RICHTLIJN NR.*79/409 VAN DE RAAD VAN 2*APRIL*1979 INZAKE HET BEHOUD VAN DE VOGELSTAND, DE KRACHTENS HET EEG-VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

61 INGEVOLGE ARTIKEL*69, PARAGRAAF*2, VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . AANGEZIEN VERWEERSTER OP DE MEESTE PUNTEN IN HET ONGELIJK IS GESTELD, DIENT ZIJ IN DE KOSTEN TE WORDEN VERWEZEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE,

RECHTDOENDE, VERSTAAT :

1 ) DOOR NIET BINNEN DE GESTELDE TERMIJN ALLE WETTELIJKE EN BESTUURSRECHTELIJKE MAATREGELEN TE TREFFEN DIE NODIG ZIJN OM TE VOLDOEN AAN RICHTLIJN NR.*79/409 VAN DE RAAD VAN 2*APRIL*1979 INZAKE HET BEHOUD VAN DE VOGELSTAND, IS HET KONINKRIJK BELGIE DE KRACHTENS HET EEG-VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET NAGEKOMEN .

2 ) HET KONINKRIJK BELGIE WORDT VERWEZEN IN DE KOSTEN VAN DE PROCEDURE .