61982J0191

ARREST VAN HET HOF VAN 4 OKTOBER 1983. - FEDERATION DE L'INDUSTRIE DE L'HUILERIE DE LA CEE (FEDIOL) TEGEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - (" ANTI - SUBSIDIEPROCEDURE - RECHTEN VAN BENADEELDE PARTIJEN "). - ZAAK NO. 191/82.

Jurisprudentie 1983 bladzijde 02913
Spaanse bijz. uitgave bladzijde 00739
Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00275
Finse bijz. uitgave bladzijde 00271


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK - BESCHERMENDE MAATREGELEN TEGEN SUBSIDIEPRAKTIJKEN VAN DERDE LANDEN - BEOORDELINGSVRIJHEID VAN COMMISSIE

( VERORDENING NR . 3017/79 VAN DE RAAD )

2 . GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK - BESCHERMENDE MAATREGELEN TEGEN SUBSIDIEPRAKTIJKEN VAN DERDE LANDEN - RECHTMATIG BELANG VAN COMMUNAUTAIRE ONDERNEMINGEN BIJ INSTELLING VAN BESCHERMENDE MAATREGELEN DOOR GEMEENSCHAP - DAARTOE STREKKEND VERZOEK VAN COMMUNAUTAIRE ONDERNEMINGEN - WEIGERING COMMISSIE AAN DIT VERZOEK GEVOLG TE GEVEN - RECHT VAN BEROEP VAN BETROKKEN ONDERNEMINGEN - DRAAGWIJDTE

( VERORDENING NR . 3017/79 VAN DE RAAD )

Samenvatting


1 . OFSCHOON DE COMMISSIE BIJ DE UITOEFENING VAN DE HAAR IN VERORDENING NR . 3017/79 TOEGEKENDE BEVOEGDHEDEN DE FEITEN INZAKE HET BESTAAN VAN SUBSIDIEPRAKTIJKEN VAN LANDEN DIE GEEN LID VAN DE EEG ZIJN , EN DE DAARUIT VOOR DE BEDRIJVEN IN DE GEMEENSCHAP MOGELIJK VOORTVLOEIENDE SCHADE IN ALLE OBJECTIVITEIT MOET VASTSTELLEN , NEEMT DIT NIET WEG , DAT ZIJ OVER EEN ZEER RUIME BEOORDELINGSVRIJHEID BESCHIKT OM , DE BELANGEN VAN DE GEMEENSCHAP IN AANMERKING GENOMEN , TE BEPALEN WELKE MAATREGELEN IN VERBAND MET DE VASTGESTELDE SITUATIE EVENTUEEL MOETEN WORDEN GENOMEN .

2.VERORDENING NR . 3017/79 KENT AAN ONDERNEMINGEN EN ONDERNEMERSVER ENIGINGEN DIE DOOR DE SUBSIDIEPRAKTIJKEN VAN DERDE LANDEN WORDEN BENADEELD , EEN RECHTMATIG BELANG TOE BIJ DE INSTELLING VAN BESCHERMENDE MAATREGELEN DOOR DE GEMEENSCHAP .

MEN KAN DERHALVE DE ONDERNEMINGEN OF ONDERNEMERSVERENIGINGEN DIE KRACHTENS ARTIKEL 5 VAN GENOEMDE VERORDENING EEN KLACHT BIJ DE COMMISSIE HEBBEN INGEDIEND , WAARIN ZIJ HET INSTELLEN VAN EEN ANTI-SUBSIDIEPROCEDURE VORDEREN , NIET HET RECHT ONTZEGGEN OM VOOR DE RECHTER ALLES AAN TE VOEREN WAT DIENSTIG KAN ZIJN VOOR HET ONDERZOEK OF DE COMMISSIE DE BIJ VERORDENING NR . 3017/79 AAN DE KLAGERS TOEGEKENDE PROCESSUELE WAARBORGEN IN ACHT HEEFT GENOMEN , OF ZIJ DE FEITEN NIET KENNELIJK VERKEERD HEEFT BEOORDEELD , OF ZIJ WEZENLIJKE GEGEVENS DIE HET BESTAAN VAN GEVOLGEN VAN SUBSIDIERING AANNEMELIJK ZOUDEN KUNNEN MAKEN , BUITEN BESCHOUWING HEEFT GELATEN , DAN WEL BIJ HAAR MOTIVERING OVERWEGINGEN EEN ROL HEEFT LATEN SPELEN , DIE MISBRUIK VAN BEVOEGDHEID OPLEVEREN .

Partijen


IN ZAAK 191/82 ,

FEDERATION DE L ' INDUSTRIE DE L ' HUILERIE DE LA CEE ( FEDIOL ), GEVESTIGD TE BRUSSEL , VERTEGENWOORDIGD DOOR D . EHLE , ADVOCAAT TE KEULEN , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TEN KANTORE VAN E . ARENDT , ADVOCAAT ALDAAR , RUE PHILIPPE-II 34B ,

VERZOEKSTER ,

TEGEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR P . GILSDORF ALS GEMACHTIGDE , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ O . MONTALTO , LID VAN DE JURIDISCHE DIENST VAN DE COMMISSIE , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERSTER ,

Onderwerp


BETREFFENDE , IN DE HUIDIGE STAND VAN HET GEDING , DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET BEROEP VAN DE FEDERATION DE L ' INDUSTRIE DE L ' HUILERIE DE LA CEE ( FEDIOL ) STREKKENDE TOT NIETIGVERKLARING VAN DE MEDEDELING VAN DE COMMISSIE VAN 25 MEI 1982 , INHOUDENDE DAT GEEN ANTI-SUBSIDIEPROCEDURE ZOU WORDEN INGE- LEID TER ZAKE VAN DE INVOER VAN PERSKOEKEN VAN SOJA AFKOMSTIG UIT DE FEDERA- TIEVE REPUBLIEK BRAZILIE ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VERZOEKSCHRIFT , INGEKOMEN TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 29 JULI 1982 , HEEFT DE FEDERATION DE L ' INDUSTRIE DE L ' HUILERIE DE LA CEE ( FEDIOL ) KRACHTENS ARTIKEL 173 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG BEROEP INGESTELD TOT NIETIGVERKLARING VAN EEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE VAN 25 MEI 1982 , WAARBIJ VERZOEKSTER OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 5 , LID 5 , VAN VERORDENING NR . 3017/79 VAN DE RAAD VAN 20 DECEMBER 1979 BETREFFENDE BESCHERMENDE MAATREGELEN TEGEN INVOER MET DUMPING OF SUBSIDIERING UIT LANDEN DIE GEEN LID ZIJN VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP ( PB L 339 VAN 1979 , BLZ 1 ), ERVAN IN KENNIS WERD GESTELD DAT GEEN ANTI-SUBSIDIEPROCEDURE TER ZAKE VAN DE INVOER VAN PERSKOEKEN VAN SOJA UIT BRAZILIE ZOU WORDEN GEOPEND .

2 BIJ OP 11 OKTOBER INGEDIENDE AKTE HEEFT DE COMMISSIE KRACHTENS ARTIKEL 91 VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING HET HOF VERZOCHT , UITSPRAAK TE DOEN OVER DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET BEROEP ZONDER IN TE GAAN OP DE ZAAK TEN PRINCIPALE .

3 BLIJKENS DE STUKKEN HEEFT FEDIOL OP 2 APRIL 1980 BIJ DE COMMISSIE EEN KLACHT INGEDIEND , WAARIN ZIJ , ONDER VERWIJZING NAAR DE SUBSIDIEPRAKTIJKEN VAN DE FEDERATIEVE REPUBLIEK BRAZILIE BIJ DE UITVOER VAN PERSKOEKEN VAN SOJA , DE COMMISSIE UITNODIGDE OM EEN ANTI-SUBSIDIEPROCEDURE OVEREENKOMSTIG VERORDENING NR . 3017/79 TE OPENEN , DE BRAZILIAANSE REGERING OM UITLEG TE VRAGEN EN EEN VOORLOPIG COMPENSEREND RECHT IN TE STELLEN .

4 IN DEZE , LATER NOG MET NIEUWE GEGEVENS AANGEVULDE KLACHT ZET FEDIOL UITEEN , DAT BRAZILIE ZIJN EXPORT VAN PERSKOEKEN VAN SOJA DOOR EEN COMBINATIE VAN VERSCHILLENDE MAATREGELEN SUBSIDIEERT . ENERZIJDS ZOU DOOR UITVOERBEPERKINGEN DE BINNENLANDSE PRIJS VAN SOJABONEN ONDER DRUK WORDEN GEZET , MET HET GEVOLG DAT DEZE BIJ VOORKEUR EN TEGEN AANTREKKELIJKE PRIJZEN AAN DE NATIONALE INDUSTRIE WORDEN VERKOCHT ; ANDERZIJDS ZOUDEN VOORDELEN BIJ DE UITVOER VAN PERSKOEKEN VAN SOJA WORDEN TOEGEKEND DOOR BINNENLANDSE BELASTINGMAATREGELEN DOOR TOEPASSING VAN EEN VERSCHILLENDE UITVOERBELASTING VOOR SOJABONEN EN PERSKOEKEN , EN DOOR TOEKENNING VAN KREDIETFACILITEITEN BIJ DE UITVOER VAN PERSKOEKEN . DIT PAKKET VAN MAATREGELEN ZOU TOT DOEL HEBBEN DE ONTWIKKELING VAN DE SOJAVERWERKENDE INDUSTRIE IN BRAZILIE TE BEVORDEREN EN ERNSTIGE MOEILIJKHEDEN VEROORZAKEN VOOR DE EUROPESE INDUSTRIE , WELKER RENTABILITEIT ERDOOR IN GEVAAR WORDT GEBRACHT .

5 VASTSTAAT DAT DE COMMISSIE EEN ONDERZOEK NAAR DE DOOR FEDIOL GEKRITISEERDE PRAKTIJKEN HEEFT INGESTELD , ONDERHANDELINGEN MET DE BRAZILIAANSE REGERING HEEFT GEVOERD EN DAARBIJ BEPAALDE RESULTATEN HEEFT BEHAALD , EN TENSLOTTE , DAT ZIJ VERZOEKSTER VAN EEN EN ANDER OP DE HOOGTE HEEFT GEHOUDEN .

6 OP 30 SEPTEMBER 1981 NODIGDE FEDIOL KRACHTENS ARTIKEL 175 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG DE COMMISSIE UIT , ONVERWIJLD EEN ANTI-SUBSIDIEPROCEDURE TEGEN BRAZILIE IN TE LEIDEN . IN DEZELFDE BRIEF WAARSCHUWDE ZIJ DE COMMISSIE , DAT ZIJ DE ZAAK VOOR HET HOF ZOU BRENGEN EN ZICH HET RECHT VOORBEHIELD DE GEMEENSCHAP AANSPRAKELIJK TE STELLEN VOOR DE SCHADE DIE ZIJ DOOR DE WEIGERING OM EEN COMPENSEREND BEDRAG IN TE STELLEN , ZOU LIJDEN .

7 BIJ TELEXBERICHT VAN 4 DECEMBER 1981 STELDE DE COMMISSIE VERZOEKSTER OP DE HOOGTE VAN HET VERLOOP VAN HET OVERLEG MET DE VERTEGENWOORDIGING VAN BRAZILIE OVEREENKOMSTIG DE BEPALINGEN VAN DE ANTI-SUBSIDIECODE VAN DE GATT , EN DEELDE ZIJ HAAR TEVENS MEE , DAT ZIJ VOOR HET OGENBLIK NIET VOORNEMENS WAS EEN ANTI-SUBSIDIEPROCEDURE TE OPENEN .

8 OP 5 FEBRUARI 1982 ZOND DE COMMISSIE VERZOEKSTER EEN WERKDOCUMENT TOE , GEDATEERD OP 4 FEBRUARI 1982 , WAARIN DE VERSCHILLENDE , DOOR FEDIOL GEKRITISEERDE BRAZILIAANSE MAATREGELEN EN DE VRAAG OF DE EUROPESE INDUSTRIE DAARDOOR SCHADE LEED , WERDEN BESPROKEN . IN DIT DOCUMENT STELDE DE COMMISSIE VAST , DAT HET MERENDEEL VAN DE DOOR VERZOEKSTER GEKRITISEERDE MAATREGELEN INMIDDELS DOOR BRAZILIE WAREN INGETROKKEN EN DAT ER OP GROND VAN DE RESTERENDE MAATREGELEN NOG SLECHTS SPRAKE WAS VAN EEN ECONOMISCH ONBETEKENENDE SUBSIDIERING . ZIJ VERKLAARDE DAT DE OPENING VAN EEN ANTI-SUBSIDIEPROCEDURE HAAR ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN ' ' NIET OPPORTUUN ' ' VOORKWAM , EN WEES EROP , DAT BIJ DE SAMENVATTENDE BEOORDELING VAN DE ZAAK NIET ENKEL HET BELANG VAN DE EUROPESE INDUSTRIE , MAAR OOK DAT VAN DE CONSUMENT IN AANMERKING MOEST WORDEN GENOMEN .

9 OP 5 MAART 1982 VOND ER EEN BIJEENKOMST PLAATS VAN AMBTENAREN VAN DE COMMISSIE MET VERTEGENWOORDIGERS VAN DE VERZOEKENDE FEDERATIE . NA DEZE BESPREKING ZOND DE COMMISSIE OP 25 MEI 1982 VERZOEKSTER EEN BRIEF , GETEKEND DOOR DE BEVOEGDE DIRECTEUR VAN HET DIRECTEUR-GENERAAL BUITENLANDSE BE TREKKINGEN , WAARIN ZIJ , NA TE HEBBEN HERINNERD AAN BOVENBEDOELDE GEDACHTENWISSELING , HET VOLGENDE SCHRIJFT :

' ' OM DEZE REDENEN EN IN OVEREENSTEMMING MET ARTIKEL 5 , LID 5 , VAN VERORDENING ( EEG ) NR . 3017/79 VAN DE RAAD , DEEL IK U MEE , DAT ER DOOR DE COMMISSIE GEEN ANTI-SUBSIDIEPROCEDURE TER ZAKE VAN DE INVOER VAN PERSKOEKEN VAN SOJA UIT BRAZILIE ZAL WORDEN GEOPEND .

IK MOGE ECHTER HIERAAN TOEVOEGEN , DAT DE COMMISSIE DE ONTWIKKELING VAN DE SITUATIE IN DEZE SECTOR NAUWLETTEND ZAL BLIJVEN VOLGEN , TE MEER OMDAT DE ONTWIKKELING VAN DE BRAZILIAANSE KREDIETPOLITIEK OP BEPAALDE PUNTEN AANLEIDING KAN GEVEN TOT BEZORGDHEID , ZOWEL WAT DE BETALINGSTERMIJNEN ALS WAT DE RENTETARIEVEN BETREFT . ' '

10 TEGEN DEZE MEDEDELING HEEFT FEDIOL KRACHTENS ARTIKEL 173 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG BEROEP TOT NIETIGVERKLARING INGESTELD .

11 BIJ INCIDENTELE MEMORIE STELT DE COMMISSIE , DAT HAAR MEDEDELING VAN 25 MEI 1982 SLECHTS EEN KENNISGEVING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 5 VAN VERORDENING NR . 3017/79 VORMT EN GEEN BESLUIT VAN ANDERE DRAAGWIJDTE BEVAT . DE VERORDENING KENT ONDERNEMINGEN EN ONDERNEMERSVERENIGINGEN WELISWAAR EEN KLACHTRECHT TOE , DOCH NIET HET RECHT OM TE BEWERKSTELLIGEN DAT EEN ANTI-SUBSIDIEPROCEDURE WORDT INGELEID . DE COMMISSIE WIJST OP DE OMVANG VAN DE HAAR IN HET KADER VAN DE VERORDENING VOORBEHOUDEN BEOORDELINGSVRIJHEID EN MERKT OP , DAT DE UITOEFENING VAN DEZE BEVOEGDHEID DE ECONOMISCHE EN POLITIEKE BELANGEN VAN DE GEMEENSCHAP EN VAN DE BETROKKEN DERDE LANDEN RAAKT . HET DOEL DER VERORDENING , ALDUS DE COMMISSIE , IS NIET SLECHTS DE BESCHERMING VAN DE EUROPESE INDUSTRIE , DOCH OOK DE WAARBORGING VAN DE ALGEMENE BELANGEN VAN DE GEMEENSCHAP IN HEEL HAAR COMPLEXITEIT .

12 OM DEZE REDENEN MEENT DE COMMISSIE , DAT DE BRIEF VAN 25 MEI 1982 GEEN VOOR BEROEP VATBARE HANDELING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 173 , TWEEDE ALINEA , KAN ZIJN EN DAT HET BEROEP BIJGEVOLG NIET ONTVANKELIJK IS .

13 VERZOEKSTER IS VAN MENING , DAT VERORDENING NR . 3017/79 DE COMMISSIE VERPLICHT EEN OFFICIEEL ONDERZOEK OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 7 IN TE STELLEN , WANNEER IN DE INLEIDENDE FASE VAN DE PROCEDURE VOLDOENDE BEWIJS IS AANGEBRACHT VOOR DE GEVOLGEN VAN SUBSIDIERING EN VOOR DE SCHADE DIE DE EUROPESE INDUSTRIE DAARDOOR LIJDT . ZIJN DEZE FEITEN EENMAAL AANGETOOND , DAN ZOU DE COMMISSIE GEEN BEOORDELINGSVRIJHEID MEER HEBBEN TEN AANZIEN VAN DE DAARAAN TE VERBINDEN CONSEQUENTIES .

14 VERZOEKSTER IS DERHALVE DE OPVATTING TOEGEDAAN , DAT DE PRODUCENTEN IN DE GEMEENSCHAP IN GEVAL VAN SUBSIDIERING EN EEN DAARUIT VOORTVLOEIENDE SCHADE HET RECHT HEBBEN , VAN DE BEVOEGDE GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN TE VERLANGEN DAT ZIJ , NA DE FEITEN TE HEBBEN VASTGESTELD , DE NODIGE BESCHERMENDE MAATREGELEN NEMEN . IN DE HUIDIGE STAND VAN HET GEDING MEENT VERZOEKSTER , DAT ZIJ OP GROND VAN DE DOOR HAAR VOORGELEGDE BEWIJZEN KAN VERLANGEN , DAT DE COMMISSIE HET IN ARTIKEL 7 VAN DE VERORDENING BEDOELDE FORMELE ONDERZOEK OPENT .

15 DE OPLOSSING VAN DIT GESCHIL MOET WORDEN GEVONDEN IN HET GEHELE STELSEL VAN ONDERZOEK EN BESCHERMING , DAT DOOR VERORDENING NR . 3017/79 IN HET LEVEN IS GEROEPEN . IN HET KADER VAN DIT STELSEL MOETEN VERZOEKSTERS RECHTEN WORDEN VASTGESTELD .

16 VOLGENS ARTIKEL 5 , LEDEN 1 EN 3 , KAN IEDERE ONDERNEMING OF ONDERNEMERSVERENIGING IN DE GEMEENSCHAP , DIE ZICH DOOR INVOER MET SUBSIDIERING GESCHAAD OF BEDREIGD ACHT , EEN KLACHT INDIENEN BIJ DE COMMISSIE OF EEN LID-STAAT , WELKE LAATSTE VERPLICHT IS DE KLACHT DOOR TE GEVEN AAN DE COMMISSIE . WANNEER EEN KLACHT IS INGEDIEND , VINDT OP DE IN ARTIKEL 6 VAN DE VERORDENING VASTGESTELDE WIJZE OVERLEG PLAATS TUSSEN DE REGERINGEN VAN DE LID-STATEN .

17 DE OMVANG VAN HET ONDERZOEK DAT DE COMMISSIE IN DIT STADIUM HEEFT TE VERRICHTEN , BLIJKT UIT ARTIKEL 6 , LID 4 ; DIT GEEFT AAN , WAAROP HET AAN IEDER BESLUIT VOORAFGAANDE OVERLEG BETREKKING MOET HEBBEN , NEMELIJK HET BESTAAN EN HET BELANG VAN DE SCHADE , HET OORZAKELIJK VERBAND TUSSEN DE INVOER MET SUBSIDIERING EN DE SCHADE EN , TENSLOTTE , DE PASSENDE MAATREGELEN OM DE DOOR SUBSIDIERING VEROORZAAKTE SCHADE TE VOORKOMEN OF TE HERSTELLEN .

18 WANNEER DE COMMISSIE , NA DE BEEINDIGING VAN HET OVERLEG OVER DEZE VERSCHILLENDE ONDERWERPEN , MEENT DAT DE KLACHT NIET VOLDOENDE BEWIJSMATERIAAL BEVAT OM DE OPENING VAN EEN ONDERZOEK TE RECHTVAARDIGEN , IS ZIJ VERPLICHT DE KLAGER HIERVAN IN KENNIS TE STELLEN .

19 WANNEER DE COMMISSIE ECHTER MEENT OVER VOLDOENDE BEWIJSMATERIAAL TE BESCHIKKEN OM DE OPENING VAN EEN FORMEEL ONDERZOEK TE RECHTVAARDIGEN , MOET ZIJ VOLGENS ARTIKEL 7 EEN REEKS MAATREGELEN NEMEN OM HIERAAN BEKENDHEID TE GEVEN - WAARONDER EEN AANKONDIGING IN HET PUBLIKATIEBLAD - , EN RECHTSTREEKS OF IN SAMENWERKING MET DE LID-STATEN EEN ONDERZOEK VERRICHTEN . VOLGENS ARTIKEL 7 , LEDEN 4 , 5 EN 6 , MOETEN DE KLAGERS IN DE GELEGENHEID WORDEN GESTELD , KENNIS TE NEMEN VAN DE AAN DE COMMISSIE VERSTREKTE GEGEVENS , BEHOUDENS BEPAALDE UITZONDERINGEN . DESGEVRAAGD MOETEN ZIJ DOOR DE COMMISSIE WORDEN GEHOORD ; ZIJ KUNNEN DE COMMISSIE OOK VRAGEN , HEN IN DE GELEGENHEID TE STELLEN DE ANDERE BIJ HET ONDERZOEK BETROKKEN PARTIJEN TE ONTMOETEN . REEDS IN DIT STADIUM KUNNEN VOLGENS ARTIKEL 7 , LID 7 , DE GEMEENSCHAPSAUTORITEITEN VOORLOPIGE VASTSTELLINGEN DOEN OF ' ' ONVERWIJLD ' ' VOORLOPIGE MAATREGELEN TOEPASSEN .

20 OM DE MOGELIJKE GEVOLGEN VAN DE SUBSIDIERING OP TE HEFFEN OF TE NEUTRALISEREN , VOORZIET DE VERORDENING VERSCHEIDENE , OPEENVOLGENDE REGELEN ; DEZE KUNNEN BESTAAN IN DOOR HET LAND VAN OORSPRONG OF VAN UITVOER VAN DE BETROKKEN GOEDEREN TE AANVAARDEN VERBINTENISSEN , IN DE VASTSTELLING VAN EEN VOORLOPIG COMPENSEREND RECHT EN , TENSLOTTE , VAN EEN DEFINITIEF COMPENSEREND RECHT .

21 DE MODALITEITEN VAN DE VERBINTENISSEN ZIJN VASTGELEGD IN ARTIKEL 10 VAN DE VERORDENING , DAT OOK MAATREGELEN VOORZIET VOOR HET GEVAL ZIJ NIET WORDEN NAGEKOMEN . DEZE VERBINTENISSEN WORDEN DOOR DE COMMISSIE AANVAARD NADAT DE OVERLEGPROCEDURE VAN ARTIKEL 6 IS AFGESLOTEN .

22 VOLGENS ARTIKEL 11 KAN DE COMMISSIE , OP VERZOEK VAN EEN LID-STAAT OF UIT EIGEN BEWEGING , EEN VOORLOPIG COMPENSEREND RECHT INSTELLEN , WANNEER UIT EEN VOORLOPIG ONDERZOEK BLIJKT DAT SUBSIDIERING BESTAAT EN ER VOLDOENDE BEWIJZEN ZIJN VOOR DAARDOOR VEROORZAAKTE SCHADE , EN DE BELANGEN VAN DE GEMEENSCHAP EEN OPTREDEN NOODZAKELIJK MAKEN OM TE VOORKOMEN DAT GEDURENDE DE PROCEDURE SCHADE WORDT VEROORZAAKT . BEHOUDENS IN UITERST DRINGENDE GEVAL LEN , MOET OVER DE INSTELLING VAN DIT RECHT OVERLEG WORDEN GEVOERD ALS BEDOELD IN ARTIKEL 6 . KRACHTENS ARTIKEL 11 , LID 4 , IS DE COMMISSIE VERPLICHT , DE RAAD EN DE LID-STATEN ONVERWIJLD IN KENNIS TE STELLEN VAN ELK BESLUIT INZAKE VOORLOPIGE RECHTEN .

23 WANNEER UIT DE DEFINITIEVE VASTSTELLING VAN DE FEITEN DOOR DE COMMISSIE BLIJKT , DAT SUBSIDIERING EN DAARDOOR VEROORZAAKTE SCHADE BESTAAN EN DE BELANGEN VAN DE GEMEENSCHAP EEN COMMUNAUTAIR OPTREDEN NOODZAKELIJK MAKEN , WORDT OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 12 EEN DEFINITIEF COMPENSEREND RECHT INGESTELD DOOR DE RAAD , DIE OP VOORSTEL VAN DE COMMISSIE , INGEDIEND NA OVERLEG , MET GEKWALIFICEERDE MEERDERHEID VAN STEMMEN BESLUIT .

24 OPMERKING VERDIENT DAT VOLGENS ARTIKEL 13 , LID 1 , DE COMPENSERENDE RECHTEN BIJ VERORDENING WORDEN INGESTELD , ONGEACHT OF ZIJ VOORLOPIG DAN WEL DEFINITIEF ZIJN .

25 BEZIET MEN DE BEPALINGEN INZAKE DE OPEENVOLGENDE FASEN VAN DE BOVENOMSCHREVEN PROCEDURE , DAN BLIJKT DAT DE VERORDENING ERVAN UITGAAT , DAT DE PRODUCENTEN IN DE GEMEENSCHAP EEN RECHTMATIG BELANG HEBBEN BIJ HET NEMEN VAN ANTI-SUBSIDIE-MAATREGELEN , EN TE HUNNEN GUNSTE BEPAALDE NAUWKEURIG OMSCHREVEN RECHTEN VASTLEGT , TE WETEN HET RECHT OM DE COMMISSIE ALLE HUNS INZIENS TERZAKE DIENENDE GEGEVENS VOOR TE LEGGEN , ONDER BEPAALDE VOORBEHOUDEN KENNIS TE NEMEN VAN DE GEGEVENS WAAROVER DE COMMISSIE BESCHIKT , OP HUN VERZOEK TE WORDEN GEHOORD EN IN DE GELEGENHEID TE WORDEN GESTELD DE ANDERE BIJ DE PROCEDURE BETROKKEN PARTIJEN TE ONTMOETEN , EN TENSLOTTE HET RECHT OM OP DE HOOGTE TE WORDEN GESTELD WANNEER DE COMMISSIE BESLUIT GEEN GEVOLG TE GEVEN AAN EEN KLACHT . WORDT DE PROCEDURE BEEINDIGD NA AFLOOP VAN HET IN ARTIKEL 5 GEREGELDE VOORAFGAAND ONDERZOEK , DAN MOET WORDEN AANGENOMEN DAT DIE KENNISGEVING TEN MINSTE EEN OPGAVE VAN DE VOORNAAMSTE CONCLUSIES VAN DE COMMISSIE EN EEN SAMENVATTING VAN DE REDENEN DAARVOOR MOET BEVATTEN , OVEREENKOMSTIG HETGEEN IN ARTIKEL 9 VOOR DE BEEINDIGING VAN HET FORMELE ONDERZOEK IS BEPAALD .

26 OFSCHOON DE COMMISSIE BIJ DE UITOEFENING VAN DE HAAR IN VERORDENING NR . 3017/79 TOEGEKENDE BEVOEGDHEDEN DE FEITEN INZAKE HET BESTAAN VAN SUBSIDIEPRAKTIJKEN EN DE DAARUIT VOOR DE BEDRIJVEN IN DE GEMEENSCHAP MOGELIJK VOORTVLOEIENDE SCHADE IN ALLE OBJECTIVITEIT MOET VASTSTELLEN , NEEMT DIT NIET WEG , DAT ZIJ OVER EEN ZEER RUIME BEOORDELINGSVRIJHEID BESCHIKT OM , DE BELAN GEN VAN DE GEMEENSCHAP IN AANMERKING GENOMEN , TE BEPALEN WELKE MAATREGELEN IN VERBAND MET DE VASTGESTELDE SITUATIE EVENTUEEL MOETEN WORDEN GENOMEN .

27 DE VRAAG OF DE KLAGERS EEN RECHT VAN BEROEP HEBBEN , MOET IN HET LICHT VAN DEZE , UIT HET STELSEL VAN VERORDENING NR . 3017/79 AFGELEIDE OVERWEGINGEN WORDEN BEANTWOORD .

28 IN DE EERSTE PLAATS STAAT VAST - EN DIT WORDT DOOR DE COMMISSIE OOK NIET BESTREDEN - , DAT DE KLAGERS DAN EEN BEROEPSRECHT MOET WORDEN TOEGEKEND , WANNEER WORDT GESTELD DAT DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP DE HUN SPECIFIEK DOOR DE VERORDENING VERLEENDE RECHTEN HEBBEN GESCHONDEN , TE WETEN HET RECHT OM EEN KLACHT IN TE DIENEN , HET DAARMEE SAMENHANGENDE RECHT DAT DIE KLACHT MET DE NODIGE ZORGVULDIGHEID EN VOLGENS DE VOORGESCHREVEN PROCEDURE DOOR DE COMMISSIE WORDT ONDERZOCHT , HET RECHT OM BINNEN DE DOOR DE VERORDENING VASTGESTELDE GRENZEN OP DE HOOGTE TE WORDEN GEHOUDEN , EN TENSLOTTE , IN HET GEVAL DAT DE COMMISSIE BESLUIT GEEN GEVOLG TE GEVEN AAN DE KLACHT , HET RECHT OM TEN MINSTE DE DOOR ARTIKEL 9 , LID 2 , VAN DE VERORDENING GEGARANDEERDE TOELICHTING TE VERKRIJGEN .

29 DAARNAAST MOET DE KLAGERS , IN DE GEEST VAN DE BEGINSELEN DIE TEN GRONDSLAG LIGGEN AAN DE ARTIKELEN 164 EN 173 EEG-VERDRAG , HET RECHT WORDEN TOEGEKEND OM ZOWEL DE BEOORDELING VAN DE FEITEN ALS DE INSTELLING VAN DE IN DE VERORDENING VOORZIENE BESCHERMENDE MAATREGELEN TE ONDERWERPEN AAN HET TOEZICHT VAN DE RECHTER , DIE DAARBIJ ECHTER REKENING ZAL HOUDEN MET DE AARD VAN DE OP DIT GEBIED AAN DE GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN VOORBEHOUDEN BEVOEGDHEDEN .

30 MEN KAN DERHALVE DE KLAGERS NIET HET RECHT ONTZEGGEN OM VOOR DE RECHTER ALLES AAN TE VOEREN WAT DIENSTIG KAN ZIJN VOOR HET ONDERZOEK OF DE COMMISSIE DE BIJ VERORDENING NR . 3017/79 AAN DE KLAGERS TOEGEKENDE PROCESSUELE WAARBORGEN IN ACHT HEEFT GENOMEN , OF ZIJ DE FEITEN NIET KENNELIJK VERKEERD HEEFT BEOORDEELD , OF ZIJ WEZENLIJKE GEGEVENS DIE HET BESTAAN VAN GEVOLGEN VAN SUBSIDIERING AANNEMELIJK ZOUDEN KUNNEN MAKEN , BUITEN BESCHOUWING HEEFT GELATEN , DAN WEL BIJ HAAR MOTIVERING OVERWEGINGEN EEN ROL HEEFT LATEN SPELEN , DIE MISBRUIK VAN BEVOEGDHEID OPLEVEREN . OP DIE PUNTEN HEEFT DE RECHTER HET TOEZICHT UIT TE OEFENEN DAT IN HET GEVAL VAN EEN DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID VAN DE OVERHEID NORMALERWIJZE TOT ZIJN TAAK BEHOORT , OVERIGENS ZONDER DAT HIJ DAARBIJ KAN TREDEN IN DE BEOORDELING DIE OP GROND VAN GENOEMDE VERORDENING IS VOORBEHOUDEN AAN DE GEMEENSCHAPSAUTORITEITEN .

31 UIT HET VOORGAANDE VOLGT DAT DE COMMISSIE TE VER GAAT WANNEER ZIJ STELT DAT IEDER BEROEP DAT DOOR DE IN ARTIKEL 5 VAN DE VERORDENING BEDOELDE KLAGER WORDT INGESTELD , IN BEGINSEL NIET ONTVANKELIJK IS . ZOALS HIERVOOR VASTGESTELD , KENT DEZE VERORDENING AAN ONDERNEMINGEN EN ONDERNEMERSVERENIGINGEN DIE DOOR DE SUBSIDIEPRAKTIJKEN VAN DERDE LANDEN WORDEN BENADEELD , EEN RECHTMATIG BELANG TOE BIJ DE INSTELLING VAN BESCHERMENDE MAATREGELEN DOOR DE GEMEENSCHAP ; BIJGEVOLG MOET HUN IN HET KADER VAN HUN IN DE VERORDENING OMSCHREVEN RECHTSPOSITIE EEN RECHT VAN BEROEP WORDEN TOEGEKEND .

32 HET STAAT DERHALVE AAN VERZOEKSTER OM IN HET VERDERE VERLOOP VAN DE PROCEDURE HAAR MIDDELEN VOOR TE DRAGEN EN AAN TE TONEN DAT DEZE PASSEN IN HET KADER VAN DE RECHTSBESCHERMING DIE VERORDENING NR . 3017/79 EN DE ALGEMENE VERDRAGSBEGINSELEN HAAR BIEDEN .

33 OM AL DEZE REDENEN MOET HET BEROEP ONTVANKELIJK WORDEN VERKLAARD EN DE VOORTZETTING VAN DE PROCEDURE WORDEN GELAST .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

34 DE BESLISSING OMTRENT DE KOSTEN MOET WORDEN AANGEHOUDEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ,

ALVORENS TEN GRONDE TE BESLISSEN :

1 . VERKLAART HET BEROEP ONTVANKELIJK .

2 . HOUDT DE BESLISSING OMTRENT DE KOSTEN AAN .