61981J0051

ARREST VAN HET HOF VAN 27 JANUARI 1982. - DE FRANCESCHI SPA MONFALCONE TEGEN RAAD EN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN (" GRITZ - VERJARING VAN DE VORDERING UIT NIET - CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID "). - ZAAK NO. 51/81.

Jurisprudentie 1982 bladzijde 00117


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Dictum

Trefwoorden


BEROEP TOT SCHADEVERGOEDING - VERJARINGSTERMIJN - AANVANGSTIJDSTIP - UIT NORMATIEVE HANDELING VOORTVLOEIENDE AANSPRAKELIJKHEID - TIJDSTIP WAAROP NADELIGE GEVOLGEN ZICH HEBBEN VOORGEDAAN

( EEG-VERDRAG , ARTIKELEN 178 EN 215 , TWEEDE ALINEA ; STATUUT VAN HET HOF VAN JUSTITIE , ARTIKEL 43 ))

Samenvatting


BLIJKENS ARTIKEL 215 EEG-VERDRAG EN ARTIKEL 43 VAN HET STATUUT VAN HET HOF IS VOOR HET ONTSTAAN VAN DE NIET-CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE GEMEENSCHAP EN DE UITOEFENING VAN HET RECHT OP SCHADEVERGOEDING HET BESTAAN VEREIST VAN EEN ONRECHTMATIGE DAAD VAN DE COMMUNAUTAIRE INSTELLINGEN , REELE SCHADE EN CAUSAAL VERBAND TUSSEN BEIDE .

HIERUIT VOLGT DAT DE VERJARINGSTERMIJN VOOR DE AANSPRAKELIJKHEIDSACTIE TEGEN DE GEMEENSCHAP NIET KAN INGAAN VOORDAT AAN ALLE VEREISTEN VOOR HET ONTSTAAN VAN DE SCHADEVERGOEDINGSPLICHT IS VOLDAAN , EN MET NAME NIET VOORDAT DE SCHADE WAARVAN VERGOEDING WORDT VERLANGD , ZICH HEEFT GECONCRETISEERD . IN GEVALLEN WAARIN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE GEMEENSCHAP UIT EEN NORMATIEVE HANDELING VOORTVLOEIT , KAN DE VERJARINGSTERMIJN DERHALVE NIET INGAAN ALVORENS DE NADELIGE GEVOLGEN VAN DIE HANDELING ZICH HEBBEN VOORGEDAAN .

Partijen


IN ZAAK 51/81 ,

DE FRANCESCHI SPA MONFALCONE , GEVESTIGD TE MONFALCONE , VERTEGENWOORDIGD DOOR G . UBERTAZZI EN F . CAPELLI , ADVOCATEN TE MILAAN , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ L . SCHILTZ , ADVOCAAT ALDAAR , BOULEVARD GRAND-DUCHESSE CHARLOTTE 83 ,

VERZOEKSTER ,

TEGEN

RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR D . VIGNES , DIRECTEUR VAN DE JURIDISCHE DIENST , BIJGESTAAN DOOR A . BRAUTIGAM , ADMINISTRATEUR BIJ DEZE DIENST , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ D . FONTEIN , DIRECTEUR VAN DE DIRECTIE JURIDISCHE ZAKEN VAN DE EUROPESE INVESTERINGSBANK , BOULEVARD KONRAD ADENAUER 100 ,

EN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR R . WAINWRIGHT ALS GEMACHTIGDE , BIJGESTAAN DOOR G . BERARDIS , LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ O . MONTALTO , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERDERS ,

Onderwerp


BETREFFENDE DE DOOR DE RAAD EN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN KRACHTENS ARTIKEL 91 VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING VAN HET HOF VAN JUSTITIE OPGEWORPEN EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID TEGEN EEN BEROEP TOT SCHADEVERGOEDING KRACHTENS DE ARTIKELEN 215 EN 178 EEG-VERDRAG ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VERZOEKSCHRIFT , INGEKOMEN TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 9 MAART 1981 , HEEFT VERZOEKSTER KRACHTENS DE ARTIKELEN 178 EN 215 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG BEROEP INGESTELD TOT VERGOEDING VAN DE SCHADE DIE ZIJ ZOU HEBBEN GELEDEN TEN GEVOLGE VAN VERORDENING NR . 665/75 , HOUDENDE AFSCHAFFING VAN DE RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE VAN GRIES EN GRIESMEEL VAN MAIS BESTEMD VOOR DE PRODUKTIE VAN BIER , ALSMEDE DOOR DE OMSTANDIGHEID DAT DIE RESTITUTIES NIET WEER ZIJN INGEVOERD VOOR DE PERIODE VAN 4 APRIL 1977 TOT 19 OKTOBER 1977 , VANAF WELKE DATUM VOORNOEMDE PRODUKTIERESTITUTIES MET TERUGWERKENDE KRACHT WEER WERDEN INGEVOERD BIJ VERORDENING NR . 1125/78 VAN DE RAAD VAN 22 MEI 1978 .

2 DE RAAD EN DE COMMISSIE HEBBEN EEN EXCEPTIE ALS BEDOELD IN ARTIKEL 91 VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING OPGEWORPEN MET EEN BEROEP OP DE VIJFJARIGE VERJARING VAN ARTIKEL 43 VAN HET STATUUT VAN HET HOF , BEPALENDE DAT ' ' DE VORDERINGEN TEGEN DE GEMEENSCHAP INZAKE NIET CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID VERJAREN VIJF JAAR NA HET FEIT , DAT TOT DEZE VORDERING AANLEIDING HEEFT GEGEVEN ' ' EN DAT ' ' DE VERJARING WORDT GESTUIT , HETZIJ DOOR EEN BIJ HET HOF INGESTELD BEROEP , HETZIJ DOOR EEN EERDER GEDAAN VERZOEK , HETWELK DE BENADEELDE KAN RICHTEN TOT DE BEVOEGDE INSTELLING VAN DE GEMEENSCHAP . . . ' ' HET HOF HEEFT BESLOTEN UITSPRAAK TE DOEN OP DE EXCEPTIE ZONDER OP DE ZAAK TEN PRINCIPALE IN TE GAAN .

3 HET BEROEP IS VOLGENS VERWEERDERS NIET-ONTVANKELIJK OP GROND DAT VERZOEKSTER HAAR VERZOEK AAN DE COMMISSIE TOT BETALING VAN DE OVER DE PERIODE VAN 4 APRIL TOT 19 OKTOBER 1979 VERSCHULDIGDE RESTITUTIES TE LAAT ZOU HEBBEN INGEDIEND . DAT VERZOEK WAS BIJ DE COMMISSIE INGEDIEND OP 15 APRIL 1980 .

4 VERWEERDERS BETOGEN DAT DE VERJARINGSTERMIJN VAN ARTIKEL 43 VAN HET STATUUT VAN HET HOF INGAAT OP HET TIJDSTIP WAAROP INSTELLING VAN DE AANSPRAKELIJKSACTIE MOGELIJK WORDT , EN DAT VOOR HET OVERIGE UIT DE RECHTSPRAAK VAN HET HOF KAN WORDEN AFGELEID DAT DIE VORDERING KAN WORDEN INGESTELD ZODRA DE SCHADE OPHANDEN IS EN MET VOLDOENDE ZEKERHEID TE VERWACHTEN IS , ZELFS ALS ZIJ NOG NIET NAUWKEURIG KAN WORDEN BECIJFERD EN PAS LATER KAN WORDEN BEGROOT .

5 VOLGENS VERWEERDERS MOET DEZE VIJFJARIGE VERJARING WORDEN GEACHT TE HEBBEN AANGEVANGEN OP 20 MAART 1975 , DE DATUM VAN BEKENDMAKING VAN VERORDENING NR . 665/75 VAN 4 MAART 1975 , DIE HET HOF IN DE ARRESTEN VAN 19 OKTOBER 1977 IN DE ZAKEN 127/76 EN 20/77 ONGELDIG HEEFT VERKLAARD .

6 VERZOEKSTER HAD DERHALVE VANAF 20 MAART 1975 IN HAAR BEROEP KUNNEN WORDEN ONTVANGEN , AANGEZIEN DE BEKENDMAKING VAN DE ONWETTIGE VERORDENING , DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN DE DOOR HAAR GELEDEN SCHADE , KAN WORDEN BESCHOUWD ALS HET FEIT DAT AANLEIDING HEEFT GEGEVEN TOT DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE GEMEENSCHAP EN DERHALVE HET BEGINPUNT VAN DE IN ARTIKEL 43 VAN HET STATUUT VAN HET HOF GENOEMDE VERJARINGSTERMIJN VORMT .

7 VOLGENS VERWEERDERS KON HET VERZOEK AAN DE COMMISSIE DE VIJFJARIGE VERJARING NIET STUITEN , DAAR HET WERD INGEDIEND NADAT DE TERMIJN VAN VIJF JAAR WAS VERSTREKEN ; DE VERZOEKEN AAN DE ITALIAANSE AUTORITEITEN VAN 23 NOVEMBER 1978 EN 19 DECEMBER 1979 HADDEN EVENMIN STUITENDE WERKING , DAAR ZIJ NIET WAREN GERICHT AAN EEN BEVOEGDE INSTANTIE IN DE ZIN VAN ARTIKEL 43 VAN HET STATUUT VAN HET HOF EN NIET WERDEN GEVOLGD DOOR EEN BEROEP VAN VERZOEKSTER OVEREENKOMSTIG DE VOORWAARDEN VAN ARTIKEL 175 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG .

8 VERZOEKSTER BETOOGT MET NAME DAT DE VIJFJARIGE VERJARINGSTERMIJN VOOR NIET-CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE GEMEENSCHAP PAS KAN INGAAN OP HET MOMENT WAAROP , IN EEN GEVAL ALS HET ONDERHAVIGE , DE SCHADE DAADWERKELIJK IS INGETREDEN , DAT WIL ZEGGEN OP HET MOMENT WAAROP DE RESTITUTIES OPEISBAAR ZIJN GEWORDEN DOORDAT DE HANDELINGEN DIE DE AANSPRAAK OP DEZE RESTITUTIES DOEN ONTSTAAN , ZIJN VERRICHT .

9 BLIJKENS ARTIKEL 215 EEG-VERDRAG EN ARTIKEL 43 VAN HET STATUUT VAN HET HOF IS VOOR HET ONTSTAAN VAN DE NIET-CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE GEMEENSCHAP EN DE UITOEFENING VAN HET RECHT OP SCHADEVERGOEDING HET BESTAAN VEREIST VAN EEN ONRECHTMATIGE DAAD VAN DE COMMUNAUTAIRE INSTELLINGEN , REELE SCHADE EN CAUSAAL VERBAND TUSSEN BEIDE .

10 HIERUIT VOLGT DAT DE VERJARINGSTERMIJN VOOR DE AANSPRAKELIJKHEIDSACTIE TEGEN DE GEMEENSCHAP NIET KAN INGAAN VOORDAT AAN ALLE VEREISTEN VOOR HET ONTSTAAN VAN DE SCHADEVERGOEDINGSPLICHT IS VOLDAAN , EN MET NAME NIET VOORDAT DE SCHADE WAARVAN VERGOEDING WORDT VERLANGD , ZICH HEEFT GECONCRETISEERD . IN GEVALLEN WAARIN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE GEMEENSCHAP UIT EEN NORMATIEVE HANDELING VOORTVLOEIT , KAN DE VERJARINGSTERMIJN DERHALVE NIET INGAAN ALVORENS DE NADELIGE GEVOLGEN VAN DIE HANDELING ZICH HEBBEN VOORGEDAAN , EN IN HET ONDERHAVIGE GEVAL DERHALVE NIET VOOR HET TIJDSTIP WAAROP KWAM VAST TE STAAN DAT VERZOEKSTER , NADAT DEZE DE HANDELINGEN HAD VERRICHT DIE HAAR AANSPRAAK GAVEN OP DE RESTITUTIES , SCHADE LEED .

11 VERZOEKSTER KAN DERHALVE NIET WORDEN TEGENGEWORPEN DAT DE VERJARINGSTERMIJN IS INGEGAAN VOORDAT DE NADELIGE GEVOLGEN VAN DE ONRECHTMATIGE HANDELINGEN VAN DE GEMEENSCHAP WAREN INGETREDEN .

12 BIJGEVOLG KAN DE VERJARINGSTERMIJN EVENMIN ZIJN INGEGAAN OP HET TIJDSTIP VAN INWERKINGTREDING VAN DE ONRECHTMATIGE HANDELINGEN VAN DE GEMEENSCHAP , EN NOG MINDER OP HET MOMENT VAN BEKENDMAKING ERVAN .

13 MITSDIEN MOET DE DOOR DE RAAD EN DE COMMISSIE OPGEWORPEN EXCEPTIE WORDEN VERWORPEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ,

ALVORENS OVER HET BEROEP TEN GRONDE UITSPRAAK TE DOEN , VERKLAARD :

1 . DE EXCEPTIE WORDT VERWORPEN .

2 . DE BESLISSING OMTRENT DE KOSTEN WORDT AANGEHOUDEN .