ISSN 1977-0995

Publicatieblad

van de Europese Unie

C 12

European flag  

Uitgave in de Nederlandse taal

Mededelingen en bekendmakingen

62e jaargang
11 januari 2019


Inhoud

Bladzijde

 

IV   Informatie

 

INFORMATIE AFKOMSTIG VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE

 

Europees Parlement

2019/C 12/01

Plenaire vergadering van de 60e Cosac — 18-20 november 2018, Wenen — Bijdrage van de 60e Cosac

1


NL

 


IV Informatie

INFORMATIE AFKOMSTIG VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE

Europees Parlement

11.1.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 12/1


PLENAIRE VERGADERING VAN DE 60e COSAC

18-20 november 2018, Wenen

Bijdrage van de 60e Cosac

(2019/C 12/01)

1.   VEILIGHEID EN DE STRIJD TEGEN ILLEGALE MIGRATIE

1.1

Cosac herinnert eraan dat de EU een alomvattende en gemeenschappelijke aanpak moet hanteren met betrekking tot migratie, waarbij de nodige samenhang tussen het binnenlandse en buitenlandse beleid wordt gewaarborgd en alle migratieroutes in acht worden genomen, en dat deze aanpak gebaseerd moet zijn op de beginselen en waarden die ten grondslag liggen aan de EU. De focus moet liggen op legale, veilige en ordelijke migratie, waarbij het recht op asiel en het beginsel van non-refoulement worden geëerbiedigd. Een doeltreffend beleid voor de lange termijn voor de aan irreguliere migratie en gedwongen verplaatsing verbonden uitdagingen op menselijk, sociaal en politiek vlak, vraagt om nauwere samenwerking met de landen van herkomst, transitlanden, derde landen die vluchtelingen opvangen, personen die internationale bescherming genieten en asielzoekers. Deze samenwerking moet bovendien deel uitmaken van een breder partnerschap om de achterliggende oorzaken van dit fenomeen aan te pakken en het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars en -handelaars te breken. Cosac benadrukt daarnaast dat het gemeenschappelijk Europees asielstelsel hervormd moet worden, met inbegrip van een volwaardig Asielagentschap van de Europese Unie, waarbij een eerlijke balans wordt gevonden tussen verantwoordelijkheid en solidariteit, en de tenuitvoerlegging van de punten 5 en 6 van de conclusies van de Europese Raad van 28 juni 2018 wordt bevorderd.

1.2

Cosac is van mening dat meer inspanningen moeten worden geleverd om de buitengrenzen van de EU te beschermen, om te voorkomen dat migranten irregulier de EU binnenkomen, mensenhandel en -smokkel aan te pakken en het verlies van mensenlevens op zee te voorkomen. Cosac ziet het belang in van Schengen en de hervorming van dit systeem en vindt het belangrijk dat het uitbreidingsproces voor de Schengenruimte wordt voortgezet ter bescherming van de buitengrenzen van de EU, mits aan alle criteria wordt voldaan. Cosac benadrukt ook dat aanzienlijk meer inspanningen moeten worden geleverd om de daadwerkelijke terugkeer van irreguliere migranten te bewerkstelligen, overeenkomstig de grondbeginselen van het internationale en EU-recht. Cosac schaart zich achter de conclusies van de Europese Raad van oktober en is van mening dat bestaande overnameovereenkomsten volledig ten uitvoer moeten worden gelegd, waarbij alle EU-lidstaten gelijk moeten worden behandeld, en nieuwe officiële overnameovereenkomsten moeten worden gesloten, waarbij de nodige druk moeten worden gecreëerd en uitgeoefend door gebruik te maken van alle relevante EU-beleidsterreinen, instrumenten en middelen. Daarnaast zijn aanvullende inspanningen nodig om de verklaring EU-Turkije ten aanzien van alle EU-lidstaten volledig ten uitvoer te leggen.

1.3

Cosac is ingenomen met de voorstellen van de Commissie voor de terugkeerrichtlijn, het Asielagentschap en het Europees Grens- en kustwachtagentschap (1), waarin een zo efficiënt mogelijk gebruik van middelen en doeltreffende parlementaire controle worden gewaarborgd, en gemeenschappelijke minimumnormen worden ontwikkeld voor de bewaking van de buitengrenzen, met inachtneming van de verantwoordelijkheid en bevoegdheden van de lidstaten. Tegelijkertijd vraagt Cosac alle betrokken partijen de besprekingen voort te zetten zodat tot een overeenkomst kan worden gekomen over de hervorming van de Dublin-verordening, om de aanpak van het migratieprobleem billijker en de verdeling van de lasten doeltreffender te maken. Cosac benadrukt dat er snel een oplossing gevonden moet worden voor het gemeenschappelijk Europees asielstelsel en vraagt de Raad zijn werkzaamheden voort te zetten zodat de kwestie zo snel mogelijk kan worden afgerond.

1.4

Cosac brengt in herinnering dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders op 19 en 20 september 2018 in Salzburg bijeen zijn gekomen tijdens een informele vergadering om belangrijke kwesties inzake interne veiligheid te bespreken, waarbij de balans is opgemaakt van de behaalde resultaten en onder meer is afgesproken om alle vormen van computercriminaliteit en manipulatie en desinformatie op het internet strenger aan te pakken. Cosac dringt in dit verband aan op maatregelen om illegale en kwaadwillige computer- en gedigitaliseerde activiteiten te bestrijden en te bouwen aan een sterke cyberbeveiliging, waarbij de grondrechten, met name met betrekking tot de bescherming van privacy, worden geëerbiedigd. De werkzaamheden met betrekking tot alle recente Commissievoorstellen zouden voor het einde van de wetgevingscyclus moeten worden afgerond.

1.5

Cosac benadrukt het belang van maatregelen waarmee lidstaten radicalisering en terrorisme effectiever kunnen voorkomen en ook doeltreffender kunnen reageren op deze fenomenen. Cosac steunt de onlangs gezette stappen om de interoperabiliteit van de informatiesystemen en gegevensbanken te verbeteren, ervoor te zorgen dat de Unie beter in staat zal zijn om crisissen te beheren en de Europese en nationale mechanismen voor crisisrespons gestroomlijnder en doeltreffender te maken.

2.   BEVORDERING VAN DE WELVAART EN HET CONCURRENTIEVERMOGEN DOOR MIDDEL VAN DIGITALISERING

2.1

Cosac benadrukt dat het regelgevingskader van de EU gelijke tred moet houden met de snelle technologische ontwikkelingen, zodat de welvaart en het concurrentievermogen van de EU op de lange termijn gewaarborgd blijven. Het is van essentieel belang dat de EU overregulering consistent uit de weg gaat en vooruitgang boekt op het gebied van innovatie en digitalisering.

2.2

Cosac vraagt de medewetgevers om vaart te zetten achter de voorstellen inzake digitale belasting en het meest recente pakket maatregelen inzake gegevens, dat in april 2018 door de Commissie is voorgesteld. Daarnaast vraagt Cosac de medewetgevers werk te maken van de overgebleven wetsvoorstellen inzake de digitale eengemaakte markt, waaronder het voorstel inzake e-privacy, het laatste benodigde instrument om de herziening van het juridische kader van de EU voor gegevensbescherming voor het einde van de huidige wetgevingscyclus te voltooien. Cosac herkent zich in het standpunt van de Europese Raad en is ingenomen met de lopende werkzaamheden van de Europese instellingen en lidstaten om tot een gecoördineerd plan te komen voor artificiële intelligentie.

2.3

Cosac is ingenomen met het voorstel van de Commissie voor Horizon Europa, waarmee de gevestigde financieringsinstrumenten behouden zullen blijven maar tegelijkertijd ook een nieuwe impuls wordt geboden, zij het met betrekking tot de Europese Innovatieraad of met betrekking tot ontwikkelingen richting een duidelijkere focus op onderzoek en innovatie. Cosac steunt de ontwikkeling van belangrijke capaciteiten in het kader van het programma Digitaal Europa, zoals op het gebied van high-performance computing, artificiële intelligentie, cyberbeveiliging en geavanceerde digitale vaardigheden. Daarnaast pleit Cosac er ook voor om ervoor te zorgen dat deze capaciteiten in alle sectoren van de economie en de maatschappij breed worden gebruikt door en breed toegankelijk zijn voor zowel ondernemingen als overheidsinstanties. Verder moeten bij de ontwikkeling van deze initiatieven de grondrechten, en met name het recht op privacy en de bescherming van persoonsgegevens, worden gewaarborgd en naar behoren in acht worden genomen.

2.4

Cosac is bezorgd over de hardnekkige genderkloof in de digitale sector, die in de hele EU merkbaar is en de vooruitgang op dit gebied belemmert. Vrouwen zijn binnen de Europese digitale sector op alle niveaus ondervertegenwoordigd. Hoewel deze sector zeer snel groeit en er elk jaar honderdduizenden nieuwe banen worden gecreëerd, neemt het aandeel vrouwen in deze sector alleen maar af. Om deze trend tegen te gaan, ondersteunt Cosac de initiatieven van de Commissie gericht op het bestrijden van stereotypen, het investeren in en vergroten van digitale vaardigheden, en het bevorderen van de deelname van vrouwen aan digitaal ondernemerschap en digitale innovatie.

3.   DE WESTELIJKE BALKAN / ZUIDOOST-EUROPA EN HET EU-NABUURSCHAP

3.1

Samen met het Oostenrijkse voorzitterschap van de Raad, bevestigt Cosac opnieuw haar steun en versterkte inzet voor de ontwikkeling van een concreet Europees perspectief met meetbare resultaten voor de partners uit de Westelijke Balkan / Zuidoost-Europa. Dit proces moet afhangen van hun individuele resultaten en gebaseerd zijn op gedeelde waarden en beginselen, zoals democratie, de rechtsstaat, goed bestuur, vrijheid van meningsuiting en onafhankelijkheid van de media, eerbiediging van mensenrechten, verzoening, goede relaties met de buurlanden en de strijd tegen corruptie en de georganiseerde misdaad.

3.2

Cosac is ingenomen met de Gezamenlijke verklaring inzake regionale samenwerking en goede nabuurschapsbetrekkingen, de Gezamenlijke verklaring inzake vermiste personen en de Gezamenlijke verklaring inzake oorlogsmisdrijven die op 10 juli 2018 bij de top over de Westelijke Balkan in Londen zijn ondertekend in het kader van het proces van Berlijn, en de prioriteitenagenda van Sofia die op 17 mei 2018 is aangenomen op de top EU-Westelijke Balkan in Sofia. Cosac steunt het Oostenrijkse voorzitterschap van de Raad bij het ten uitvoer leggen van deze agenda.

3.3

Cosac benadrukt dat het volgende meerjarig financieel kader moet voorzien in voldoende middelen voor de potentiële nieuwe EU-lidstaten.

3.4

Hoewel Cosac erkent dat de partners uit de Westelijke Balkan / Zuidoost-Europa vooruitgang hebben geboekt, herhaalt zij dat meer inspanningen nodig zijn om de binnenlandse hervormingsprocessen te bespoedigen en onder meer de democratische instellingen en de hervorming van de overheidsadministraties te versterken, en onomkeerbare en duurzame resultaten te bereiken. Cosac onderstreept dat aanhoudend inspanningen moeten worden geleverd om onopgeloste bilaterale geschillen in de regio, waaronder grensgeschillen, aan te pakken, zodat er meer stabiliteit en welvaart wordt gecreëerd in de regio. Cosac is ingenomen met de positieve ontwikkelingen in de regio, met name de historische overeenkomst tussen de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Griekenland over het langlopende naamgeschil.

3.5

Cosac roept de partners uit de Westelijke Balkan / Zuidoost-Europa op om ervoor te zorgen dat ze beter bestand zijn tegen destabiliserende buitenlandse invloeden en desinformatie en hun strategische keuzes te consolideren door hun beleid volledig af te stemmen op het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU.

3.6

Cosac wil graag benadrukken dat alle buurlanden een belangrijke rol spelen en erkent het belang van het Oostelijk Partnerschap. Cosac benadrukt daarnaast dat het Oostelijk Partnerschap slechts succesvol kon zijn doordat alle EU-instellingen, EU-lidstaten en de landen van het Oostelijk Partnerschap zelf zich hiervoor gezamenlijk hebben ingespannen. Cosac herhaalt dat het belangrijk is om de sancties tegen Rusland in stand te houden totdat de akkoorden van Minsk volledig ten uitvoer zijn gelegd.

3.7

Cosac merkt op dat PESCO als integraal onderdeel van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid bijdraagt tot stabiliteit en veiligheid binnen het geografische kader van de Europese Unie. Cosac is van oordeel dat deze vorm van samenwerking een waardevol middel vormt om de Europese defensie te versterken.

4.   BREXIT - STAND VAN ZAKEN

4.1

Cosac erkent dat de EU-27-leiders tijdens de bijeenkomst (art. 50) van de Europese Raad op 17 oktober 2018 opnieuw hun volledige vertrouwen in Michel Barnier als hoofdonderhandelaar van de Unie hebben uitgesproken, alsook hun vastberadenheid om één front te vormen. Cosac benadrukt dat de eenheid van de interne markt en de bevoegdheid van het Hof van Justitie van de Europese Unie over de beginselen van de interne markt in stand moeten worden gehouden.

4.2

Cosac benadrukt dat wat de mogelijke uitkomst van de onderhandelingen ook is, het Goede Vrijdagakkoord onvoorwaardelijk beschermd dient te worden, zodat burgers een duurzame oplossing wordt geboden. Cosac benadrukt dat de EU en de lidstaten zich solidair moeten tonen met Ierland.

4.3

Cosac is ingenomen met het ontwerpterugtrekkingsakkoord en spoort de hoofdonderhandelaar van de Unie aan om zijn inspanningen voor een akkoord over de politieke verklaring over de toekomstige betrekkingen voort te zetten.

4.4

Cosac benadrukt het belang van samenwerking met het Verenigd Koninkrijk na de brexit op interparlementair niveau en zal eens het terugtrekkingsakkoord is gesloten en het kader voor de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK bekend is de mogelijkheden voor voortgezette samenwerking tussen Cosac en het VK onderzoeken.

5.   KLIMAATBELEID EN ENERGIE-UNIE

5.1

Cosac bevestigt opnieuw het streven van de Europese Unie en haar lidstaten om de Overeenkomst van Parijs spoedig en volledig ten uitvoer te leggen en voorop te blijven lopen bij de strijd tegen klimaatverandering, onder meer door op EU-niveau ter tafel liggende wetgevingsvoorstellen aan te nemen. De Overeenkomst blijft een hoeksteen voor de wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering doeltreffend aan te pakken op mondiaal niveau. Gezien het onlangs verschenen verslag van het IPCC, benadrukt Cosac dat de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging beperkt moet blijven tot beduidend minder dan 2 °C boven de pre-industriële niveaus en dat moet worden getracht de stijging te beperken tot 1,5 °C.

5.2

Cosac is ingenomen met het project voor de energie-unie en alle inspanningen die gericht zijn op een veiliger en duurzamer energiebeleid. Cosac steunt de alomvattende aanpak waarmee de Europese Unie de koppositie inneemt bij de strijd tegen klimaatverandering en de productie van hernieuwbare energie wordt opgevoerd. Cosac hoopt dat er in het kader van de COP24 die van 3 tot 14 december 2018 in Polen wordt gehouden ambitieuze en alomvattende regels worden aangenomen om de Overeenkomst van Parijs ten uitvoer te leggen.

5.3

Cosac is van mening dat het project voor de energie-unie een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het behalen van de doelen van de Overeenkomst van Parijs. Cosac benadrukt hierbij met name dat de bevordering van hernieuwbare energiebronnen bijdraagt aan het halen van de in de Overeenkomst vastgestelde doelen. Tegelijkertijd zorgt het gebruik van hernieuwbare energie ervoor dat de Unie minder afhankelijk wordt van de invoer van energie.

5.4

Cosac verleent haar steun aan maatregelen die ertoe bijdragen dat het pakket schone energie vlot en in zijn geheel wordt aangenomen, en met name aan alle gezette stappen om een interne markt voor elektriciteit te creëren en de risicoparaatheid van de Europese Unie te verbeteren. Verder is Cosac ingenomen met de opzet van een stelsel voor het bestuur van de energie-unie, waarbij klimaat- en energieplanning worden samengevoegd in een enkel kader, zodat er een samenwerkingsmechanisme ontstaat waarmee toezicht kan worden gehouden op de tenuitvoerlegging van de energie- en klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030.

5.5

Cosac merkt op dat een aantal lidstaten afhankelijk zijn van een enkele energieleverancier en dat dit problemen oplevert voor de Europese Unie, 's werelds grootste importeur van energie. Cosac ondersteunt alle inspanningen die erop zijn gericht binnen de Europese Unie het gebruik van de eigen energiebronnen te maximaliseren in volledige overeenstemming met de klimaatdoelen, de energietoevoer veilig te stellen en de diversificatie van energiebronnen te bevorderen. Cosac wijst erop dat maatregelen om het milieu te beschermen en de productie van hernieuwbare energie op te voeren ook bijdragen tot het concurrentievermogen van de Europese Unie. Cosac benadrukt in dit verband het belang van onderzoek en ontwikkeling. Verder ondersteunt Cosac de bevordering van nieuwe energietechnologieën en vernieuwende oplossingen.

5.6

Energie moet betaalbaar blijven voor de burger en het bedrijfsleven. Hoewel Cosac voorstander is van plannen om het klimaat en het milieu te beschermen, benadrukt zij ook dat de industrie en het bedrijfsleven verzekerd moeten blijven van een duurzame toekomst en dat eerlijke concurrentie gewaarborgd moet blijven. Er moet rekening worden gehouden met de betaalbaarheid van energie, het concurrentievermogen van de Europese industrie en de specifieke noden van energie-intensieve industrieën.

5.7

Cosac herhaalt dat de strijd tegen klimaatverandering een van de topprioriteiten binnen het milieubeleid van de Unie moet blijven. Tegelijkertijd moeten andere oorzaken van milieuvervuiling niet over het hoofd worden gezien. Cosac merkt in dit verband op dat kunststof en met name microplastics tot aanzienlijke verontreiniging leiden, vooral aan binnenwateren en oceanen. Cosac vindt het belangrijk dat de activiteiten tegen de kunststofvervuiling worden opgevoerd en dat het gebruik van microplastics in verschillende productgroepen een halt toe wordt geroepen. Cosac steunt maatregelen die gericht zijn op het verminderen van de hoeveelheid plasticafval, met name wegwerpplastic.

5.8

Cosac is ingenomen met de werkzaamheden van het LIFE-programma van de Europese Unie, waarmee in de hele EU klimaatacties en projecten voor milieu- en natuurbehoud worden ondersteund. Cosac benadrukt het belang van dit soort projecten.

6.   EEN TRANSPARANTE EUROPESE UNIE DIE DICHTER BIJ DE BURGER STAAT IN HET KADER VAN DE KOMENDE VERKIEZINGEN VOOR HET EUROPEES PARLEMENT

6.1

Cosac benadrukt de belangrijke rol die het subsidiariteitsbeginsel speelt bij het dichten van de kloof tussen de Europese Unie en de burger. Besluiten moeten zo open mogelijk worden genomen en de besluitvorming moet zo dicht mogelijk bij de burger plaatsvinden.

6.2

Cosac is ingenomen met het verslag van de taskforce Subsidiariteit, Evenredigheid en „Minder en efficiënter optreden” en de recente mededeling van de Europese Commissie „Een grotere rol voor de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid bij de beleidsvorming van de EU” en de hierin opgenomen aanbevelingen om subsidiariteit actiever en zichtbaarder te maken.

6.3

Cosac benadrukt dat de nationale parlementen naar behoren moeten worden betrokken bij beleidsvorming en wetgevingsprocessen op Europees niveau, aangezien dit van groot belang is om een hoge mate van transparantie, efficiëntie en draagvlak te waarborgen. Cosac spoort de EU-instellingen en nationale en regionale parlementen, regionale en lokale autoriteiten, en het maatschappelijk middenveld aan om samen te werken om in de hele Europese Unie de uitwisseling van ideeën tussen parlementen, autoriteiten en burgers te verbeteren.

6.4

Cosac is ingenomen met de voorstellen van de Europese Commissie om de communicatie met regionale en lokale autoriteiten te verbeteren en bij algemene raadplegingen rekening te houden met hun specifieke kenmerken. Cosac vraagt regionale en lokale autoriteiten om meer contact te onderhouden met de Europese Commissie.

6.5

Cosac acht dat het verslag van de taskforce Subsidiariteit, Evenredigheid en „Minder en efficiënter optreden” en de mededeling van de Europese Commissie „Een grotere rol voor de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid bij de beleidsvorming van de EU” een goede basis vormen voor verdere besprekingen. Met het oog op het standpunt dat door Cosac is ingenomen in de conclusies van de 58e Cosac met betrekking tot de procedure voor het oprichten van de taskforce, benadrukt Cosac hoe belangrijk het is dat aan de nationale parlementen en het Europees Parlement gevraagd wordt actief deel te nemen aan deze besprekingen. Deze besprekingen moeten onder meer gaan over het uitbreiden van de termijn van acht weken voor het indienen van een met redenen omkleed advies binnen het mechanisme voor subsidiariteitscontrole door recesperiodes buiten beschouwing te laten, over de eventuele invoering van een termijn van twaalf weken en over de aanvullende mogelijkheid voor nationale parlementen om hun standpunten over proportionaliteit en de rechtsgrondslag van een wetgevingsvoorstel kenbaar te maken in een met redenen omkleed advies, aangezien bepaalde wijzigingen kunnen worden doorgevoerd zonder de Verdragen aan te passen. Cosac spreekt opnieuw haar waardering uit over de zogenoemde „groene kaart”, waarmee de politieke dialoog tussen de Europese Commissie en de nationale parlementen wordt uitgebreid.

6.6

Cosac is ingenomen met de inspanningen van de Europese instellingen voor meer transparantie. Cosac erkent in dit verband de lopende inspanningen van de Raad om zijn normen inzake transparantie van de wetgeving te herzien en is ingenomen met de vraag van de Europese Ombudsman en de nationale parlementen om meer transparantie. Cosac zal de besprekingen in de Raad nauwgezet volgen, vraagt de Raad spoedig verslag te doen als er enige vooruitgang wordt geboekt bij deze besprekingen en herhaalt de conclusies die zijn vastgesteld in punt 2.8 van de Bijdrage van de 58e plenaire vergadering van Cosac (Estland) en in de punten 2.6 en 2.7 van de Bijdrage van de 59e plenaire vergadering van Cosac (Bulgarije). Cosac vraagt alle belanghebbenden om de kwestie inzake het voorstel van de Europese Commissie voor een verplicht transparantieregister op constructieve wijze te benaderen.

6.7

Cosac benadrukt dat de burgers van de Europese Unie in het Europees Parlement worden vertegenwoordigd op basis van vrije en eerlijke verkiezingen. Politieke partijen op Europees niveau vormen een directe schakel tussen de burgers en het politieke systeem en dragen bij tot transparantie en een beter begrip van het besluitvormingsproces van de Europese Unie.

6.8

Met het oog op de komende Europese verkiezingen op 23-26 mei 2019 spreekt Cosac haar waardering uit voor de inzet van de EU-instellingen om de democratische veerkracht in Europa te versterken. Openheid creëren over politieke advertenties online, de strijd tegen desinformatiecampagnes, betere regels voor de financiering van Europese politieke partijen en sterkere cyberbeveiliging zijn belangrijke maatregelen om nieuwe soorten bedreigingen voor vrije en eerlijke verkiezingen effectief tegen te gaan.

6.9

Cosac spoort alle Europese burgers aan actief deel te nemen aan de komende Europese verkiezingen. Voorts brengt Cosac in herinnering dat elke burger in de Europese Unie het recht heeft om rechtstreeks deel te nemen aan het democratische bestel van de Unie, onder meer door middel van het Europees burgerinitiatief.

(1)  COM(2018) 634 final, COM(2018) 633 final en COM(2018) 631 final.