ISSN 1977-0995

Publicatieblad

van de Europese Unie

C 261

European flag  

Uitgave in de Nederlandse taal

Mededelingen en bekendmakingen

61e jaargang
25 juli 2018


Inhoud

Bladzijde

 

III   Voorbereidende handelingen

 

Europese Centrale Bank

2018/C 261/01 CON/2018/25

Advies van de Europese Centrale Bank van 11 mei 2018 inzake een voorstel voor een verordening tot vaststelling van bepalingen ter versterking van de begrotingsverantwoordelijkheid en de begrotingskoers op middellange termijn in de lidstaten (CON/2018/25)

1


 

IV   Informatie

 

INFORMATIE AFKOMSTIG VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE

 

Europese Commissie

2018/C 261/02

Wisselkoersen van de euro

5

 

INFORMATIE AFKOMSTIG VAN DE LIDSTATEN

2018/C 261/03

Bijwerking van de lijst van grensdoorlaatposten bedoeld in artikel 2, punt 8, van Verordening (EU) 2016/399 van het Europees Parlement en de Raad betreffende een Uniecode voor de overschrijding van de grenzen door personen (Schengengrenscode)

6


 

V   Bekendmakingen

 

PROCEDURES IN VERBAND MET DE UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK MEDEDINGINGSBELEID

 

Europese Commissie

2018/C 261/04

Voorafgaande aanmelding van een concentratie (Zaak M.8984 — Hg/Vista/Allocate) — Voor de vereenvoudigde procedure in aanmerking komende zaak ( 1 )

16


 


 

(1)   Voor de EER relevante tekst.

NL

 


III Voorbereidende handelingen

Europese Centrale Bank

25.7.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 261/1


ADVIES VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK

van 11 mei 2018

inzake een voorstel voor een verordening tot vaststelling van bepalingen ter versterking van de begrotingsverantwoordelijkheid en de begrotingskoers op middellange termijn in de lidstaten

(CON/2018/25)

(2018/C 261/01)

Inleiding en rechtsgrondslag

Op 1 februari 2018 ontving de Europese Centrale Bank (ECB) een verzoek van de Raad van de Europese Unie om een advies inzake een voorstel voor een richtlijn van de Raad tot vaststelling van bepalingen ter versterking van de begrotingsverantwoordelijkheid en de begrotingskoers op middellange termijn in de lidstaten (1) (hierna „het voorstel” genoemd).

De ECB-adviesbevoegdheid is gebaseerd op artikel 127, lid 4, en artikel 282, lid 5, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), aangezien het voorstel relevant is voor de primaire doelstelling van het Europees Stelsel van centrale banken, namelijk de handhaving van prijsstabiliteit, zoals bedoeld in artikel 127, lid 1, en artikel 282, lid 2, van het VWEU en artikel 2 van de statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank (hierna de „ESCB-statuten” genoemd). De ECB mag tevens geraadpleegd worden krachtens artikel 126, lid 14, van het VWEU dat de rechtsgrondslag is van het voorstel, luidens welk artikel de Raad van de Europese Unie na raadpleging van het Europees Parlement en de ECB, met eenparigheid van stemmen, volgens een bijzondere wetgevingsprocedure, passende bepalingen vaststelt die in de plaats van Protocol nr. 12 betreffende de procedure bij buitensporige tekorten komen, welk protocol is aangehecht aan het VWEU en het Verdrag betreffende de Europese Unie. Overeenkomstig de eerste zin van artikel 17.5 van het reglement van orde van de Europese Centrale Bank heeft de Raad van bestuur dit advies goedgekeurd.

1.   Algemene opmerkingen

1.1.

De financiële en economische crisis hebben duidelijk gemaakt dat ambitieuze hervorming van het economische bestuurskader bij uitstek van eminent belang is van voor de Europese Unie, de lidstaten en, met name, het eurogebied (2). Het stabiliteits- en groeipact (SGP), dat ten uitvoer werd gelegd en versterkt middels secundaire wetgeving in de vorm van Verordening (EG) nr. 1466/97 van de Raad (3) en Verordening (EG) nr. 1467/97 van de Raad (4), vormde een robuuster Uniekader voor de coördinatie van en het toezicht op het economisch beleid en het begrotingsbeleid (5).

1.2.

Overeenkomstig het binnen het kader van de vaststelling van de bovengenoemde rechtshandelingen gecommuniceerde standpunt, verwelkomt de ECB het voorstel dat beoogt de inhoud van het Verdrag inzake stabiliteit, coördinatie en bestuur (VSCB) in het rechtskader van de Unie te integreren. Het voorstel is een vervolg op artikel 16 van het VSCB dat stipuleerde dat binnen vijf jaar na de datum van inwerkingtreding van het VSCB de inhoud van het VSCB in het rechtskader van de Unie wordt geïntegreerd, derhalve op 1 januari 2018 (6). De Europese Commissie is ervan uitgegaan dat de inhoud van het VSCB gelijk is aan de inhoud van het zogenoemde „begrotingspact” (7). De ECB is van mening dat een aantal wijzigingen van het voorstel noodzakelijk is om de begrotingsverantwoordelijkheid in de lidstaten nader aan te scherpen, het rechtskader te vereenvoudigen en te waarborgen dat de begrotingsregels op het niveau van de Unie en op nationaal niveau effectief worden uitgevoerd en gehandhaafd.

2.   Specifieke opmerkingen

2.1.   Vereenvoudiging van het vigerende rechtskader

2.1.1.

Het voorstel beoogt het rechtskader te vereenvoudigen en een effectiever en meer systematisch toezicht op de implementatie en handhaving van begrotingsregels op Unie- en nationaal niveau te waarborgen als onderdeel van het totale economische bestuurskader van de Unie. Het voorstel beoogt ook de kans op dubbel werk en conflicterende handelingen te verminderen die inherent zijn aan bestaande intergouvernementele overeenkomsten naast de regelingen uit hoofde van het Unierecht. Zoals bepaald in paragraaf 1.2. verwelkomt de ECB enerzijds de doelstellingen van het voorstel, anderzijds vraagt zij zich af of het voorstel deze doelstellingen verwezenlijkt.

2.1.2.

Aangaande het VSCB beoogt het voorstel het begrotingspact in Unierecht te integreren. De voorschriften van het voorstel wijken evenwel aanzienlijk af van de voorschriften van het begrotingspact waardoor de regels van het begrotingspact wellicht afgezwakt worden en onzekerheid toeneemt vanwege het gelijktijdige bestaan van meerdere begrotingskaders. De begrotingsregels worden met name afgezwakt omdat het voorstel geen gewag maakt van de verplichting van lidstaten uit hoofde van het begrotingspact om een begroting in evenwicht te hebben, of een begrotingsoverschot, of een maximaalstructureeltekort aan te houden van 0,5 % van het bruto binnenlands product, dat kan oplopen tot 1,0 % indien het schuldenniveau duidelijk onder 60 % van het bruto binnenlands product ligt en indien er weinig risico’s zijn voor de duurzaamheid. In dezelfde geest is het krachtens het begrotingspact verplicht om overeenkomstig het SGP snel te convergeren naar het midellangetermijnobjectief. De ECB is van oordeel dat deze verplichtingen duidelijk deel moeten uitmaken van het voorstel.

2.1.3.

Bovendien zal het voorstel het VSCB niet vervangen, aangezien het VSCB voorschriften omvat die een breder toepassingsgebied hebben dan het voorstel. Aangezien het VSCB evenwel nog steeds zal gelden voor alle lidstaten, met uitzondering van de Tsjechische Republiek en het Verenigd Koninkrijk, lijkt het voorstel de kans op dubbel werk en conflicterende handelingen, die inherent zijn aan bestaande intergouvernementele overeenkomsten naast de regelingen uit hoofde van het Unierecht, niet te verminderen. De toelichting bij het voorstel bepaalt dat het voorstel de verplichtingen van de VSCB-contractpartijen uit hoofde van artikel 7 en 13 van het VSCB onverlet moet laten. Het voorstel zal raken aan de verplichtingen van de lidstaten die VSCB-verdragsluitende partijen zijn, zulks uit hoofde van artikel 3 van het VSCB dat de begrotingsvoorschriften omvat, zonder dat deze worden ingetrokken of vervangen (8). Afstemming van de voorschriften van het voorstel op artikel 3 van het VSCB zou duidelijkheid waarborgen aangaande het bestaan van VSCB naast het voorstel en bijdragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen van het voorstel.

2.1.4.

Bovendien begrijpt de ECB dat de meeste lidstaten, die VSCB-verdragsluitende partijen zijn, de begrotingspactregels reeds in hun nationale wetgeving hebben opgenomen. In aantal gevallen is op constitutioneel niveau geïmplementeerd, of op een equivalent niveau. Overwegende dat het begrotingspact voorschriften omvat die strikter zijn dan de voorschriften in het voorstel, met name aangaande de bovengrens voor het structurele tekort van 0,5 % van het bruto binnenlands product, zal deze nationale wetgeving ook striktere begrotingsvoorschriften omvatten. Derhalve, indien lidstaten, die het begrotingspact nog niet volledig in hun nationale wetgeving hebben omgezet, besluiten de begrotingspactvoorschriften soepeler toe te passen vanwege het vastgestelde voorstel, of indien een aantal lidstaten hun nationale wetgeving op die wijze wijzigt, kan zulks resulteren in ongelijke en niet-gelijkwaardige begrotingsregels in de Unie. Dit verleent de ECB-suggestie meer cachet om in paragraaf 2.1.2 van het voorstel de verplichtingen van het begrotingspact duidelijk op te nemen. Indien gewaarborgd wordt dat de begrotingspactvoorschriften worden opgenomen, zal dat rechtsduidelijkheid en gelijke behandeling in de Unie tot gevolg hebben.

2.1.5.

Ten slotte, aangaande het Unie-begrotingskader in het algemeen lijkt het erop dat het voorstel voorschriften omvat die gelijkaardig zijn aan of verband houden met de SGP-, de „Six-pack”- of de „Two-pack”-voorschriften. Voorbeelden zijn de voorschriften tot oprichting van onafhankelijke organen in het voorstel en in Verordening (EU) nr. 473/2013, alsook de voorschriften over cijfermatige begrotingsregels en middellangetermijnbegrotingskaders van Richtlijn 2011/85/EU. De ECB is van mening dat het voorstel in deze gevallen moet verduidelijken welke in de praktijk de interactie is tussen voorschriften van het voorstel en vigerende voorschriften van Uniewetgeving, en indien nodig moet het voorstel de betrokken rechtshandelingen wijzigen om rechtsduidelijkheid te waarborgen.

2.2.   Middellangetermijndoelstellingen

2.2.1.

Het voorstel bepaalt dat lidstaten een kader van bindende en permanente cijfermatige begrotingsregels moeten invoeren die eigen aan de lidstaten zijn. Dit kader moet een middellangetermijndoelstelling invoeren in termen van structurele balans om te waarborgen dat de ratio tussen de overheidsschuld en het bruto binnenlands product tegen marktprijzen niet hoger is dan bepaald in artikel 1 van protocol (nr. 12) betreffende de procedure bij buitensporige tekorten (9), of de referentiewaarde in een tevredenstellend tempo nadert. De ECB begrijpt dat deze middellangetermijndoelstelling geen gewag maakt van de middellangetermijndoelstelling uit hoofde van het SGP, en met name uit hoofde van Verordening (EG) nr. 1466/97, en dat de Commissie beoogt lidstaten ertoe te verplichten in hun begrotingskaders een middellangetermijndoelstelling op te nemen die kan verschillen van de in het SGP opgenomen middellangetermijndoelstelling. De ECB is van mening dat het voorstel duidelijk en alomvattend moet vastleggen hoe deze nieuwe middellangetermijndoelstelling in termen van structurele balans wordt geformuleerd, en, zoals opgemerkt in paragraaf 2.1.2, hoe de maximumstructureeltekortlimiet van 0,5 % van het bruto binnenlands product uit het begrotingspact wordt verwerkt. Een dergelijke definitie zou waarborgen dat lidstaten duidelijkheid hebben over hun verplichtingen en dat er uniforme en geharmoniseerde begrotingsvoorschriften bestaan in hele Unie.

2.2.2.

Het begrotingspact omvat tevens een verplichting voor de verdragsluitende partijen om te waarborgen dat snel geconvergeerd wordt naar hun middellangetermijndoelstelling overeenkomstig het SGP, waarbij het tijdschema voor die convergentie rekening houdt met landspecifieke duurzaamheid. De ECB merkt op dat het voorstel een verplichting tot een snelle convergentie zou moeten omvatten. De ECB is van mening dat de convergentie naar de in het voorstel genoemde middellangetermijndoelstelling nader moet worden uitgewerkt, waarbij de regels in het SGP dienen als een minimumconvergentietempo.

2.2.3.

Tenslotte verwelkomt de ECB de verplichting voor lidstaten om in hun begrotingsplanning een middellangetermijngroeitraject voor overheidsbestedingen op te nemen, exclusief discretionaire inkomstenmaatregelen, en dat bindend en permanent zou zijn. In tegenstelling tot de in het begrotingspact genoemde bestedingsregels, die het SGP overneemt, bepaalt de bestedingsregel in het voorstel vaste meerjarenbestedingsdoelstellingen die gedurende de kabinetsperiode toegepast moeten worden zodra nieuwe regeringen aantreden. De jaarlijkse begrotingen moeten die doelstellingen gedurende die periode respecteren. Enerzijds steunt een vast voorschrift wellicht begrotingsdiscipline en creëert aanvullende begrotingsruimte in tijden van economische expansie, anderzijds moet duidelijker worden hoe deze regel gedurende de middellange termijn wordt gehandhaafd. Bovendien moet het voorstel verduidelijken of lidstaten hun jaarlijkse bestedingsdoelstelling moeten aanpassen indien de economie zich anders ontwikkelt dan vastgelegd in de ramingen van de lidstaten bij de vaststelling van hun meerjarenbestedingsdoelstellingen.

2.3.   Automatisch correctiemechanisme

2.3.1.

De ECB verwelkomt de invoering van een automatisch correctiemechanisme, overeenkomstig artikel 3, lid 1, onder e) van het VSCB dat verder strekt dan de procedure voor de correctie van de in artikel 6, lid 2 van Verordening (EG) nr. 1466/97 genoemde afwijkingen. Met dit instrument kunnen lidstaten afwijkingen van de middellangetermijndoelstelling en het aanpassingstraject er naar toe corrigeren, en afwijkingen van het in het voorstel genoemde overheidsbestedingentraject (10) compenseren.

2.3.2.

De ECB heeft desalniettemin een aantal elementen van dit mechanisme vastgesteld die nader zouden kunnen worden herzien om te waarborgen dat de lidstaten het mechanisme effectiever toepassen. Enerzijds omdat het voorstel bepaalt dat het correctiemechanisme automatisch in werking treedt ingeval van een „significante waargenomen” afwijking, anderzijds werkt het voorstel deze term niet uit, noch omvat het voorstel richtsnoeren aangaande haar toepassingsgebied. De ECB stelt voor de term „significante waargenomen afwijking” in het voorstel uit te werken om rechtsduidelijkheid te verkrijgen aangaande de toepasselijkheid van het correctiemechanisme.

2.4.   Onafhankelijke organen

2.4.1.

De ECB steunt de bepalingen van het voorstel die beogen de rol van onafhankelijke lichamen te versterken door hun een mandaat toe te wijzen dat verder gaat dan hun taken uit hoofde van Verordening (EU) nr. 473/2013. De ECB verwelkomt met name de verankering van het „naleven-of-rechtvaardigen-beginsel” in Uniewetgeving, aangezien die de rol van onafhankelijke organen in het begrotingstoezichtproces zou versterken. Verordening (EU) nr. 473/2013 voorziet evenwel reeds in de oprichting van deze onafhankelijke organen en bedeelt hun een aantal verband houdende taken toe. Het voorstel moet derhalve voorschriften van Uniewetgeving niet dupliceren, maar alleen de taken nader uitwerken die aan deze onafhankelijke organen toebedeeld werden om te verzekeren dat zij het toepassingsgebied van het voorstel kunnen bestrijken.

Indien de ECB wijzigingen van het voorstel aanbeveelt, worden daartoe in een apart technisch werkdocument specifiek onderbouwde formuleringsvoorstellen opgenomen met een toelichting. Het technische werkdocument is in de Engelse taal beschikbaar op de ECB-website.

Gedaan te Frankfurt am Main, 11 mei 2018.

De president van de ECB

Mario DRAGHI


(1)  COM(2017) 824 final.

(2)  Zie de Adviezen CON/2011/13 en CON/2012/18. Alle ECB-Adviezen worden op de ECB-website bekendgemaakt onder www.ecb.europa.eu

(3)  Verordening (EG) nr. 1466/97 van de Raad van 7 juli 1997 over versterking van het toezicht op begrotingssituaties en het toezicht op en de coördinatie van het economisch beleid (PB L 209 van 2.8.1997, blz. 1).

(4)  Verordening (EG) nr. 1467/97 van de Raad van 7 juli 1997 over de bespoediging en verduidelijking van de tenuitvoerlegging van de procedure bij buitensporige tekorten (PB L 209 van 2.8.1997, blz. 6).

(5)  Het SGP was verankerd in de wetgevingspakketten bekend als de „Six-pack” (Verordening (EU) nr. 1173/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 november 2011 inzake de effectieve handhaving van het begrotingstoezicht in het eurogebied (PB L 306 van 23.11.2011, blz. 1); Verordening (EU) nr. 1174/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 november 2011 betreffende handhavingsmaatregelen voor de correctie van buitensporige macro-economische onevenwichtigheden in het eurogebied (PB L 306 van 23.11.2011, blz. 8); Verordening (EU) nr. 1175/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 november 2011 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1466/97 van de Raad over versterking van het toezicht op begrotingssituaties en het toezicht op en de coördinatie van het economisch beleid (PB L 306 van 23.11.2011, blz. 12); Verordening (EU) nr. 1176/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 november 2011 betreffende de preventie en correctie van macro-economische onevenwichtigheden (PB L 306 van 23.11.2011, blz. 25); Verordening (EU) nr. 1177/2011 van de Raad van 8 november 2011 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1467/97 over de bespoediging en verduidelijking van de tenuitvoerlegging van de procedure bij buitensporige tekorten (PB L 306 van 23.11.2011, blz. 33); en Richtlijn 2011/85/EU van de Raad van 8 november 2011 tot vaststelling van voorschriften voor de begrotingskaders van de lidstaten (PB L 306 van 23.11.2011, blz. 41)), dat op 13 december 2011 in werking is getreden, en het „Two-pack” (Verordening (EU) nr. 472/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende de versterking van het economische en budgettaire toezicht op lidstaten in de eurozone die ernstige moeilijkheden ondervinden of dreigen te ondervinden ten aanzien van hun financiële stabiliteit (PB L 140 van 27.5.2013, blz. 1); en Verordening (EU) nr. 473/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende gemeenschappelijke voorschriften voor het monitoren en beoordelen van ontwerpbegrotingsplannen en voor het garanderen van de correctie van buitensporige tekorten van de lidstaten van de eurozone (PB L 140 van 27.5.2013, blz. 11), dat op 30 mei 2013 in werking is getreden.

(6)  Artikel 16 van VSCB bepaalde dat binnen maximaal vijf jaar na de datum van inwerkingtreding van het VSCB noodzakelijke stappen moeten worden genomen om de inhoud van het VSCB in het kader van de Europese Unie te integreren, derhalve op 1 januari 2018, zulks op basis van de beoordeling van de implementatie-ervaring. Dit strookt ook met het Verslag van de vijf voorzitters over „De voltooiing van Europa’s Economische en Monetaire Unie” van Jean-Claude Juncker, in nauwe samenwerking met Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi en Martin Schulz, 22 juni 2015, beschikbaar op de Commissie-website onder www.ec.europa.eu

(7)  Het begrotingspact is vastgelegd in titel III van het VSCB.

(8)  Dat moeten de VSCB-verdragsluitende partijen beslissen.

(9)  Aangehecht aan het VWEU.

(10)  Zie artikel 3, lid 2, onder b), van het voorstel.


IV Informatie

INFORMATIE AFKOMSTIG VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE

Europese Commissie

25.7.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 261/5


Wisselkoersen van de euro (1)

24 juli 2018

(2018/C 261/02)

1 euro =


 

Munteenheid

Koers

USD

US-dollar

1,1706

JPY

Japanse yen

130,06

DKK

Deense kroon

7,4504

GBP

Pond sterling

0,89178

SEK

Zweedse kroon

10,3278

CHF

Zwitserse frank

1,1626

ISK

IJslandse kroon

124,60

NOK

Noorse kroon

9,5605

BGN

Bulgaarse lev

1,9558

CZK

Tsjechische koruna

25,761

HUF

Hongaarse forint

326,64

PLN

Poolse zloty

4,3179

RON

Roemeense leu

4,6398

TRY

Turkse lira

5,7054

AUD

Australische dollar

1,5797

CAD

Canadese dollar

1,5393

HKD

Hongkongse dollar

9,1846

NZD

Nieuw-Zeelandse dollar

1,7192

SGD

Singaporese dollar

1,5967

KRW

Zuid-Koreaanse won

1 320,85

ZAR

Zuid-Afrikaanse rand

15,6041

CNY

Chinese yuan renminbi

7,9561

HRK

Kroatische kuna

7,3975

IDR

Indonesische roepia

16 972,88

MYR

Maleisische ringgit

4,7550

PHP

Filipijnse peso

62,366

RUB

Russische roebel

73,4444

THB

Thaise baht

39,051

BRL

Braziliaanse real

4,4184

MXN

Mexicaanse peso

22,0446

INR

Indiase roepie

80,7100


(1)  Bron: door de Europese Centrale Bank gepubliceerde referentiekoers.


INFORMATIE AFKOMSTIG VAN DE LIDSTATEN

25.7.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 261/6


Bijwerking van de lijst van grensdoorlaatposten bedoeld in artikel 2, punt 8, van Verordening (EU) 2016/399 van het Europees Parlement en de Raad betreffende een Uniecode voor de overschrijding van de grenzen door personen (Schengengrenscode) (1)

(2018/C 261/03)

De publicatie van de lijst van grensdoorlaatposten bedoeld in artikel 2, punt 8, van Verordening (EU) 2016/399 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende een Uniecode voor de overschrijding van de grenzen door personen (Schengengrenscode) (2) is gebaseerd op de informatie die door de lidstaten aan de Commissie wordt verstrekt overeenkomstig artikel 39 van de Schengengrenscode.

Naast de publicatie in het Publicatieblad wordt de lijst regelmatig bijgewerkt op de website van het directoraat-generaal Binnenlandse Zaken.

GRIEKENLAND

Vervanging van de informatie die is bekendgemaakt in PB C 72 van 28.2.2015

LIJST VAN GRENSDOORLAATPOSTEN

Εναέρια σύνορα

Luchthaven

1.

Αθήνα

Αthina

2.

Ηράκλειο

Heraklion

3.

Θεσσαλονίκη

Thessaloniki

4.

Ρόδος

Rodos (Rhodes)

5.

Κέρκυρα

Kerkira (Corfou)

6.

Αντιμάχεια Κω

Antimachia (Kos)

7.

Χανιά

Chania

8.

Πυθαγόρειο Σάμου

Pithagorio, Samos

9.

Μυτιλήνη

Mitilini

10.

Ιωάννινα

Ioannina

11.

Άραξος

Araxos

12.

Σητεία

Sitia

13.

Χίος

Chios (*1)

14.

Αργοστόλι

Argostoli

15.

Καλαμάτα

Kalamata

16.

Καβάλα

Kavala

17.

Άκτιο Βόνιτσας

Aktio Vonitsas

18.

Ζάκυνθος

Zakinthos

19.

Θήρα

Thira

20.

Σκιάθος

Skiathos

21.

Κάρπαθος

Karpathos (*1)

22.

Μύκονος

Mikonos

23.

Αλεξανδρούπολη

Alexandroupoli

24.

Ελευσίνα

Elefsina

25.

Ανδραβίδα

Andravida

26.

Ατσική Λήμνου

Atsiki — Limnos

27.

Νέα Αγχίαλος

Νea Aghialos

28.

Αργος Ορεστικού (Καστοριά)

Argos


Θαλάσσια σύνορα

Havens (zeegrenzen)

1.

Γύθειο

Githio

2.

Σύρος

Siros

3.

Ηγουμενίτσα

Igoymenitsa

4.

Στυλίδα

Stilida

5.

Άγιος Νικόλαος

Agios Nikolaos

6.

Ρέθυμνο

Rethimno

7.

Λευκάδα

Lefkada

8.

Σάμος

Samos

9.

Βόλος

Volos

10.

Κως

Kos

11.

Δάφνη Αγίου Όρους

Dafni, Agiou Oros

12.

Ίβηρα Αγίου Όρους

Ivira, Agiou Oros

13.

Γλυφάδα

Glifada

14.

Πρέβεζα

Preveza

15.

Πάτρα

Patra

16.

Κέρκυρα

Kerkira

17.

Σητεία

Sitia

18.

Χίος

Chios

19.

Αργοστόλι

Argostoli

20.

Θεσσαλονίκη

Thessaloniki

21.

Κόρινθος

Korinthos

22.

Καλαμάτα

Kalamata

23.

Κάλυμνος

Kalymnos (*2)

24.

Καβάλα

Kavala

25.

Ιθάκη

Ithaki

26.

Πύλος

Pilos

27.

Πυθαγόρειο Σάμου

Pithagorio — Samos

28.

Λαύριο

Lavrio

29.

Ηράκλειο

Heraklio

30.

Σάμη Κεφαλληνίας

Sami, Kefalonia

31.

Πειραιάς

Pireas

32.

Μήλος

Milos

33.

Κατάκολο

Katakolo

34.

Σούδα Χανίων

Souda — Chania

35.

Ιτέα

Itea

36.

Ελευσίνα

Elefsina

37.

Μύκονος

Mikonos

38.

Ναύπλιο

Nafplio

39.

Χαλκίδα

Chalkida

40.

Ρόδος

Rodos

41.

Ζάκυνθος

Zakinthos

42.

Θήρα

Thira

43.

Καλοί Λιμένες Ηρακλείου

Kali — Limenes — Herakliou

44.

Μύρινα Λήμνου

Myrina — Limnos

45.

Παξοί

Paxi

46.

Σκιάθος

Skiathos

47.

Αλεξανδρούπολη

Alexandroupoli

48.

Αίγιο

Aighio

49.

Πάτμος

Patmos

50.

Σύμη

Simi

51.

Μυτιλήνη

Mitilini

52.

Χανιά

Chania

53.

Αστακός

Astakos

54.

Καρλόβασι Σάμου

Karlovasi Samos (*2)

55.

Πέτρα Λέσβου

Petra, Lesvos (*2)

56.

Αγία Μαρίνα Λέρου

Agia Marina Leros (*2)

57.

Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής

Nea Moudania

58.

Άγιοι Θεόδωροι

Agioi Theodoroi

59.

Καστελόριζο

Kastellorizo


Χερσαία σύνορα

Landgrenzen

Με την Αλβανία

Met Albanië

1.

Κακαβιά

Kakavia

2.

Κρυσταλλοπηγή

Kristalopigi

3.

Σαγιάδα

Sagiada

4.

Μερτζάνη

Mertzani

Με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Met de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

1.

Νίκη

Niki

2.

Ειδομένη (σιδηροδρομικό)

Idomeni (spoor)

3.

Εύζωνοι

Evzoni

4.

Δοϊράνη

Doirani

Με τη Βουλγαρία

Met Bulgarije

1.

Προμαχώνας

Promachonas

2.

Προμαχώνας (σιδηροδρομικό)

Promachonas (spoor)

3.

Δίκαια (σιδηροδρομικό)

Dikea, Evros (spoor)

4.

Ορμένιο

Ormenio, Evros

5.

Εξοχή

Εχοηι

6.

Άγιος Κωνσταντίνος Ξάνθης

Agios Konstantinos (Xanthi)

7.

Κυπρίνος Έβρου

Kyprinos (Evros)

8.

Νυμφαία

Nymfaia

Με την Τουρκία

Met Turkije

1.

Καστανιές Έβρου

Kastanies

2.

Πύθιο (σιδηροδρομικό)

Pithio (spoor)

3.

Κήποι Έβρου

Kipi

FRANKRIJK

Vervanging van de informatie die is bekendgemaakt in PB C 411 van 2.12.2017

LIJST VAN GRENSDOORLAATPOSTEN

Luchthavens

(1)

Ajaccio-Napoléon-Bonaparte

(2)

Albert-Bray

(3)

Angers Marcé

(4)

Angoulême Brie Champniers

(5)

Annecy Methet

(6)

Auxerre Branches

(7)

Avignon Caumont

(8)

Bâle Mulhouse

(9)

Bastia Poretta

(10)

Beauvais Tillé

(11)

Bergerac-Dordogne-Périgord

(12)

Béziers Vias

(13)

Biarritz Pays Basque

(14)

Bordeaux Mérignac

(15)

Brest Bretagne

(16)

Brive-Souillac

(17)

Caen Carpiquet

(18)

Calais Dunkerque

(19)

Calvi Sainte Catherine

(20)

Cannes Mandelieu

(21)

Carcassonne Salvaza

(22)

Châlons-Vatry

(23)

Chambéry Aix les Bains

(24)

Châteauroux Déols

(25)

Cherbourg Mauperthus

(26)

Clermont Ferrand Auvergne

(27)

Colmar Houssen

(28)

Deauville Normandie

(29)

Dijon Longvic

(30)

Dinard Pleurtuit Saint-Malo

(31)

Dôle Tavaux

(32)

Epinal Mirecourt

(33)

Figari Sud Corse

(34)

Grenoble-Alpes- Isère

(35)

Hyères le Palivestre

(36)

Paris Issy les Moulineaux

(37)

La Môle — Saint-Tropez, (geopend van 15 juni tot en met 30 september)

(38)

La Rochelle Ile de Ré

(39)

Laval Entrammes

(40)

Le Castellet (van 10 juni tot 1 juli 2018)

(41)

Le Havre Octeville

(42)

Le Mans Arnage

(43)

Le Touquet Côte ďOpale

(44)

Lille Lesquin

(45)

Limoges Bellegarde

(46)

Lorient Lann Bihoué

(47)

Lyon Bron

(48)

Lyon Saint Exupéry

(49)

Marseille Provence

(50)

Metz Nancy Lorraine

(51)

Monaco Héliport

(52)

Montpellier Méditérranée

(53)

Nantes Atlantique

(54)

Nice Côte d’Azur

(55)

Nîmes Garons

(56)

Orléans Bricy

(57)

Orléans Saint Denis de l’Hôtel

(58)

Paris Charles de Gaulle

(59)

Paris le Bourget

(60)

Paris Orly

(61)

Pau Pyrénées

(62)

Perpignan Rivesaltes

(63)

Poitiers Biard

(64)

Quimper Pluguffan (geopend van begin mei tot begin september)

(65)

Rennes Saint Jacques

(66)

Rodez Aveyron

(67)

Rouen Vallée de Seine

(68)

Saint Brieuc Armor

(69)

Saint Etienne Loire

(70)

Saint Nazaire Montoir

(71)

Strasbourg Entzheim

(72)

Tarbes Lourdes Pyrénées

(73)

Toulouse Blagnac

(74)

Tours Val de Loire

(75)

Troyes Barberey

Zeegrenzen

(1)

Ajaccio

(2)

Bastia

(3)

Bayonne

(4)

Bordeaux

(5)

Boulogne

(6)

Brest

(7)

Caen Ouistreham

(8)

Calais

(9)

Cannes Vieux Port

(10)

Carteret

(11)

Cherbourg

(12)

Dieppe

(13)

Douvres

(14)

Dunkerque

(15)

Granville

(16)

Honfleur

(17)

La Rochelle La Pallice

(18)

Le Havre

(19)

Les Sables d’Olonne Port

(20)

Lorient

(21)

Marseille

(22)

Monaco Port de la Condamine

(23)

Nantes Saint Nazaire

(24)

Nice

(25)

Port de Bouc Fos/Port Saint Louis

(26)

Port la Nouvelle

(27)

Port Vendres

(28)

Roscoff

(29)

Rouen

(30)

Saint Brieuc

(31)

Saint Malo

(32)

Sète

(33)

Toulon

Landgrenzen

(1)

Station Bourg Saint Maurice (geopend van begin december tot medio april)

(2)

Station Moutiers (geopend van begin december tot medio april)

(3)

Station Ashford International

(4)

Station Avignon-Centre

(5)

Cheriton/Coquelles

(6)

Station Chessy-Marne-la-Vallée

(7)

Station Fréthun

(8)

Station Lille-Europe

(9)

Station Paris-Nord

(10)

Station Saint-Pancras

(11)

Station Ebsfleet

(12)

Pas de la Case-Porta

Lijst van eerdere publicaties

 

PB C 316 van 28.12.2007, blz. 1.

 

PB C 134 van 31.5.2008, blz. 16.

 

PB C 177 van 12.7.2008, blz. 9.

 

PB C 200 van 6.8.2008, blz. 10.

 

PB C 331 van 31.12.2008, blz. 13.

 

PB C 3 van 8.1.2009, blz. 10.

 

PB C 37 van 14.2.2009, blz. 10.

 

PB C 64 van 19.3.2009, blz. 20.

 

PB C 99 van 30.4.2009, blz. 7.

 

PB C 229 van 23.9.2009, blz. 28.

 

PB C 263 van 5.11.2009, blz. 22.

 

PB C 298 van 8.12.2009, blz. 17.

 

PB C 74 van 24.3.2010, blz. 13.

 

PB C 326 van 3.12.2010, blz. 17.

 

PB C 355 van 29.12.2010, blz. 34.

 

PB C 22 van 22.1.2011, blz. 22.

 

PB C 37 van 5.2.2011, blz. 12.

 

PB C 149 van 20.5.2011, blz. 8.

 

PB C 190 van 30.6.2011, blz. 17.

 

PB C 203 van 9.7.2011, blz. 14

 

PB C 210 van 16.7.2011, blz. 30.

 

PB C 271 van 14.9.2011, blz. 18.

 

PB C 356 van 6.12.2011, blz. 18.

 

PB C 111 van 18.4.2012, blz. 3.

 

PB C 183 van 23.6.2012, blz. 7.

 

PB C 313 van 17.10.2012, blz. 11.

 

PB C 394 van 20.12.2012, blz. 22.

 

PB C 51 van 22.2.2013, blz. 9.

 

PB C 167 van 13.6.2013, blz. 9.

 

PB C 242 van 23.8.2013, blz. 2.

 

PB C 275 van 24.9.2013, blz. 7.

 

PB C 314 van 29.10.2013, blz. 5.

 

PB C 324 van 9.11.2013, blz. 6.

 

PB C 57 van 28.2.2014, blz. 4.

 

PB C 167 van 4.6.2014, blz. 9.

 

PB C 244 van 26.7.2014, blz. 22.

 

PB C 332 van 24.9.2014, blz. 12

 

PB C 420 van 22.11.2014, blz. 9.

 

PB C 72 van 28.2.2015, blz. 17.

 

PB C 126 van 18.4.2015, blz. 10.

 

PB C 229 van 14.7.2015, blz. 5.

 

PB C 341 van 16.10.2015, blz. 19.

 

PB C 84 van 4.3.2016, blz. 2.

 

PB C 236 van 30.6.2016, blz. 6.

 

PB C 278 van 30.7.2016, blz. 47.

 

PB C 331 van 9.9.2016, blz. 2.

 

PB C 401 van 29.10.2016, blz. 4.

 

PB C 484 van 24.12.2016, blz. 30.

 

PB C 32 van 1.2.2017, blz. 4.

 

PB C 74 van 10.3.2017, blz. 9.

 

PB C 120 van 13.4.2017, blz. 17.

 

PB C 152 van 16.5.2017, blz. 5.

 

PB C 411 van 2.12.2017, blz. 10.

 

PB C 31 van 27.1.2018, blz. 12.


(1)  Zie de lijst van eerdere publicaties aan het eind van deze bijwerking.

(2)  PB L 77 van 23.3.2016, blz. 1.

(*1)  Opmerking: Deze zijn alleen in de zomerperiode operationeel.

(*2)  Opmerking: Deze zijn alleen in de zomerperiode operationeel.


V Bekendmakingen

PROCEDURES IN VERBAND MET DE UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK MEDEDINGINGSBELEID

Europese Commissie

25.7.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 261/16


Voorafgaande aanmelding van een concentratie

(Zaak M.8984 — Hg/Vista/Allocate)

Voor de vereenvoudigde procedure in aanmerking komende zaak

(Voor de EER relevante tekst)

(2018/C 261/04)

1.   

Op 17 juli 2018 heeft de Commissie een aanmelding van een voorgenomen concentratie in de zin van artikel 4 van Verordening (EG) nr. 139/2004 van de Raad (1) ontvangen.

Deze aanmelding betreft de volgende ondernemingen:

HgCapital LLP („Hg”, Verenigd Koninkrijk);

Vista Equity Partners („Vista”, VS), en

Allocate Software („Allocate”, Verenigd Koninkrijk), die onder zeggenschap staat van Vista.

Hg en Vista verkrijgen gezamenlijke zeggenschap in de zin van artikel 3, lid 1, onder b), van de concentratieverordening over het geheel van Allocate. De concentratie komt tot stand door de verwerving van aandelen.

2.   

De activiteiten van de betrokken ondernemingen zijn:

—   Hg: een private-equitybedrijf dat in hoofdzaak in Europa investeert in technologie- en technology-enabled dienstenbedrijven. Een aantal van Hg’s portfolio-ondernemingen levert IT-diensten, waaronder zakelijke software.

—   Vista: een Amerikaans private-equitybedrijf dat zich toelegt op investeringen in software-, data- en technology-enabled bedrijven aangestuurd door managementteams van wereldniveau die langetermijnperspectieven voor ogen houden.

—   Allocate: aanbieder van software voor personeels- en risicobeheer, in hoofdzaak in de zorgsector.

3.   

Op grond van een voorlopig onderzoek is de Commissie van oordeel dat de aangemelde transactie binnen het toepassingsgebied van de concentratieverordening kan vallen. Ten aanzien van dit punt wordt de definitieve beslissing echter aangehouden.

Er zij op gewezen dat deze zaak in aanmerking komt voor de vereenvoudigde procedure zoals uiteengezet in de mededeling van de Commissie betreffende een vereenvoudigde procedure voor de behandeling van bepaalde concentraties krachtens Verordening (EG) nr. 139/2004 van de Raad (2).

4.   

De Commissie verzoekt belanghebbenden haar hun eventuele opmerkingen over de voorgenomen concentratie kenbaar te maken.

Deze opmerkingen moeten de Commissie uiterlijk tien dagen na de datum van deze bekendmaking hebben bereikt. De volgende referentie moet altijd worden vermeld:

M.8984 — Hg/Vista/Allocate

Opmerkingen kunnen per e-mail, per fax of per post aan de Commissie worden toegezonden. Gelieve de onderstaande contactgegevens te gebruiken:

E-mail: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

Faxnummer: +32 22964301

Postadres:

Europese Commissie

Directoraat-generaal Concurrentie

Griffie voor concentraties

1049 Brussel

BELGIË


(1)  PB L 24 van 29.1.2004, blz. 1 („de concentratieverordening”).

(2)  PB C 366 van 14.12.2013, blz. 5.