European flag

Publicatieblad
van de Europese Unie

NL

Serie L


2024/363

22.1.2024

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2024/363 VAN DE COMMISSIE

van 11 oktober 2023

tot wijziging van de technische reguleringsnormen van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2205 wat betreft de overgang naar de benchmarks die verwijzen naar SOFR en TONA in bepaalde otc-derivatencontracten

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende otc-derivaten, centrale tegenpartijen en transactieregisters (1), en met name artikel 5, lid 2, tweede alinea,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2205 van de Commissie (2) specificeert onder meer een reeks klassen van over-the-counterrentederivaten die onder de clearingverplichting vallen. Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2205 is gewijzigd bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/750 van de Commissie (3)met betrekking tot de reeks klassen van in euro (EUR), pond sterling (GBP), Japanse yen (JPY) en Amerikaanse dollar (USD) luidende otc-rentederivaten die onder de clearingverplichting vallen. Die wijziging van het toepassingsgebied van de klassen waarop de clearingverplichting van toepassing is, weerspiegelt de overgang naar nieuwe benchmarks waarnaar in otc-derivaten wordt verwezen. Daarbij wordt afgestapt van de verwijzing naar de benchmarks Euro Overnight Index Average (EONIA) en London Inter-Bank Offered Rate (LIBOR) en wordt in plaats daarvan verwezen naar nieuwe risicovrije rentevoeten, aangezien sommige klassen niet langer voldeden aan de criteria die van belang zijn voor de toepassing daarop van de clearingverplichting, en nieuwe klassen aan deze criteria begonnen te voldoen.

(2)

De ICE Benchmark Administrator heeft als beheerder van LIBOR aangekondigd dat JPY LIBOR en bepaalde noteringen van USD LIBOR eind 2021 zouden worden stopgezet en dat de publicatie van alle resterende looptijden van USD LIBOR in juni 2023 zou worden stopgezet. Voorts hebben de Commissie, de Europese Centrale Bank in haar hoedanigheid van toezichthouder op het bankwezen (ECB Banking Supervision), de Europese Bankautoriteit (EBA) en de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) een gezamenlijke verklaring uitgegeven om tegenpartijen sterk aan te moedigen het gebruik van LIBOR-looptijden, met inbegrip van USD LIBOR, als rentetarief in nieuwe contracten zo spoedig mogelijk en in ieder geval uiterlijk op 31 december 2021 stop te zetten. Sinds 1 januari 2022 zullen tegenpartijen dus niet langer naar JPY LIBOR verwijzende otc-rentederivaten kunnen sluiten aangezien die benchmark is stopgezet en tegenpartijen naar verwachting niet langer naar USD LIBOR verwijzende otc-rentederivaten zullen sluiten.

(3)

Regelgevers en marktdeelnemers hebben gewerkt aan tarieven ter vervanging van deze valuta, en met name aan de ontwikkeling van nieuwe risicovrije rentetarieven, die nu als benchmarks in financiële instrumenten en financiële overeenkomsten worden gebruikt. Met name de risicovrije rentetarieven van Secured Overnight Financing Rate (SOFR) en Tokio Overnight Average Rate (TONA) worden respectievelijk voor USD en JPY geproduceerd. Meer specifiek met betrekking tot de otc-derivatenmarkt worden contracten voor otc-rentederivaten die verwijzen naar SOFR en TONA, verhandeld door tegenpartijen en gecleard bij bepaalde centrale tegenpartijen (CTP’s).

(4)

De ESMA is in kennis gesteld van de klassen van otc-derivaten die verwijzen naar SOFR of TONA waarvoor bepaalde CTP’s een vergunning hebben om deze te clearen. Voor elk van die klassen heeft de ESMA opnieuw de criteria beoordeeld die van belang zijn om deze aan de clearingverplichting te onderwerpen, zoals onder meer het niveau van standaardisering, het volume en de liquiditeit, en de beschikbaarheid van prijsinformatie. Uitgaande van de overkoepelende doelstelling om de systeemrisico’s te verminderen, heeft de ESMA volgens de procedure van Verordening (EU) nr. 648/2012 vastgesteld dat die klassen van otc-rentederivaten die naar een aantal van deze risicovrije rentetarieven verwijzen, nu aan de clearingverplichting moeten worden onderworpen. Hieruit volgt derhalve dat die klassen in het toepassingsgebied van de clearingverplichting moeten worden opgenomen.

(5)

Over het algemeen hebben niet alle tegenpartijen evenveel tijd nodig om de nodige regelingen te treffen om te beginnen met het clearen van de onder de clearingverplichting vallende otc-rentederivaten. In dit geval hebben tegenpartijen echter tijd gehad om zich voor te bereiden op de overgang naar andere benchmarks, inclusief de stopzetting van JPY LIBOR die eind 2021 heeft plaatsgevonden, of de geplande stopzetting van de meeste USD LIBOR-looptijden die voor juni 2023 was gepland, onder meer met betrekking tot hun clearingregelingen. Voor tegenpartijen die reeds onder de clearingverplichting vallen en in JPY of USD luidende otc-rentederivaten clearen, vergen de nieuwe klassen die verwijzen naar de risicovrije rentetarieven in JPY of USD, geen of bijna geen grote wijzigingen in hun clearingcontracten of -processen. Wanneer tegenpartijen over clearingregelingen beschikken om in JPY luidende otc-rentederivaten te clearen, hoeven voor het clearen van otc-rentederivaten die naar het risicovrije rentetarief in die valuta verwijzen, immers geen volledig nieuwe clearingregelingen te worden opgesteld en uitgevoerd, zoals wel het geval was toen de tegenpartijen voor het eerst begonnen met het clearen van in die valuta luidende otc-rentederivaten. Voorts is het zo dat voor tegenpartijen die clearingregelingen hebben gehad om naar SOFR verwijzende otc-rentederivaten te clearen, SOFR Overnight Index Swaps klassen van looptijden tot en met 3 jaar immers reeds onder het toepassingsgebied van de clearingverplichting vallen: daarom hoeven voor de clearing van naar SOFR verwijzende otc-rentederivaten voor langere looptijden geen volledig nieuwe clearingregelingen te worden opgesteld en uitgevoerd. Het is niet nodig te voorzien in een extra periode van geleidelijke invoering om een ordelijke en tijdige toepassing van die verplichting te waarborgen. De wijzigingen die zijn aangebracht voor de invoering van de nieuwe klassen van otc-rentederivaten die naar de risicovrije rentetarieven in JPY en USD verwijzen, moeten van toepassing worden op de datum van inwerkingtreding van deze verordening.

(6)

Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2205 moet dan ook dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(7)

Deze verordening is gebaseerd op het ontwerp van technische reguleringsnormen dat de ESMA bij de Commissie heeft ingediend.

(8)

De ESMA heeft openbare raadplegingen gehouden over de ontwerpen van technische reguleringsnormen waarop deze verordening is gebaseerd, heeft de mogelijke daaraan verbonden kosten en baten geanalyseerd, heeft de bij artikel 37 van Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad (4) opgerichte Stakeholdergroep effecten en markten om advies verzocht en heeft het Europees Comité voor systeemrisico’s geraadpleegd,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2205 wordt als volgt gewijzigd:

1)

In artikel 3 wordt het volgende lid 1 quater ingevoegd:

“1 quarter.

In afwijking van lid 1 en met uitsluiting van de in lid 1 ter bedoelde contracten treedt de clearingverplichting voor contracten die op een in de bijlage in de rijen E.4.1 en E.4.2. van tabel 4 vermelde klassen van otc-derivaten betrekking hebben, in werking op 11 februari 2024”.

2)

De bijlage wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 11 oktober 2023.

Voor de Commissie

De voorzitter

Ursula VON DER LEYEN


(1)   PB L 201 van 27.7.2012, blz. 1.

(2)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2205 van de Commissie van 6 augustus 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen inzake de clearingverplichting (PB L 314 van 1.12.2015, blz. 13).

(3)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/750 van de Commissie van 8 februari 2022 tot wijziging van de technische reguleringsnormen van de Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2205 wat betreft de overgang naar nieuwe benchmarks in bepaalde otc-derivatencontracten (PB L 138 van 17.5.2022, blz. 6).

(4)  Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor effecten en markten), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/77/EG van de Commissie (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 84).


BIJLAGE

In de bijlage bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2205 wordt tabel 4 als volgt gewijzigd:

1)

De rij voor vermelding D.4.3 wordt geschrapt.

2)

De volgende rijen voor de vermeldingen E.4.1 en E.4.2 worden toegevoegd:

“E.4.1

OIS

SOFR

USD

7D-50Y

Op basis van één valuta

Neen

Constant of variabel

E.4.2

OIS

TONA

JPY

7D-30Y

Op basis van één valuta

Neen

Constant of variabel”


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/363/oj

ISSN 1977-0758 (electronic edition)