ISSN 1977-0758

Publicatieblad

van de Europese Unie

L 14

European flag  

Uitgave in de Nederlandse taal

Wetgeving

58e jaargang
21 januari 2015


Inhoud

 

II   Niet-wetgevingshandelingen

Bladzijde

 

 

VERORDENINGEN

 

*

Uitvoeringsverordening (EU) 2015/79 van de Commissie van 18 december 2014 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 680/2014 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen voor wat betreft de rapportage aan de toezichthoudende autoriteit door instellingen overeenkomstig Verordening (EU) nr. 575/2013 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot activabezwaring, een gemeenschappelijk gegevenspuntenmodel en validatievoorschriften ( 1 )

1

 

 

Uitvoeringsverordening (EU) 2015/80 van de Commissie van 20 januari 2015 tot vaststelling van de forfaitaire invoerwaarden voor de bepaling van de invoerprijs van bepaalde groenten en fruit

45

 


 

(1)   Voor de EER relevante tekst

NL

Besluiten waarvan de titels mager zijn gedrukt, zijn besluiten van dagelijks beheer die in het kader van het landbouwbeleid zijn genomen en die in het algemeen een beperkte geldigheidsduur hebben.

Besluiten waarvan de titels vet zijn gedrukt en die worden voorafgegaan door een sterretje, zijn alle andere besluiten.


II Niet-wetgevingshandelingen

VERORDENINGEN

21.1.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 14/1


UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/79 VAN DE COMMISSIE

van 18 december 2014

tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 680/2014 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen voor wat betreft de rapportage aan de toezichthoudende autoriteit door instellingen overeenkomstig Verordening (EU) nr. 575/2013 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot activabezwaring, een gemeenschappelijk gegevenspuntenmodel en validatievoorschriften

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 575/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende prudentiële vereisten voor kredietinstellingen en beleggingsondernemingen en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 (1), en met name artikel 99, lid 5, eerste en vierde alinea,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De rapportage overeenkomstig Uitvoeringsverordening (EU) nr. 680/2014 van de Commissie (2) van consistente, correcte en vergelijkbare informatie over activabezwaring is van essentieel belang om inzicht in de financiële positie van instellingen te verwerven.

(2)

De rapportage over bezwaring van activa moet zoveel mogelijk op bestaande rapportageconcepten voor prudentiële en boekhoudkundige rapportage betreffende balansposten zijn gebaseerd teneinde de uitvoerings- en rapportagelasten voor de instellingen tot een minimum te beperken.

(3)

Overeenkomstig het evenredigheidsbeginsel mogen kleinere instellingen waarvoor geen sprake is van een significant activabezwaringsniveau, niet worden onderworpen aan de gedetailleerde rapportagevereisten die voor grotere instellingen gelden.

(4)

De rapportagevereisten moeten op alle vormen van bezwaring van activa, met inbegrip van voorwaardelijke bezwaring, betrekking hebben omdat bezwaring van vitaal belang is als een materieel risico voor de liquiditeits- en solvabiliteitsprofielen van instellingen, en dan vooral van instellingen met een significant activabezwaringsniveau.

(5)

Instellingen die gedekte obligaties als bedoeld in artikel 52, lid 4, eerste alinea, van Richtlijn 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad (3) uitgeven, dienen informatie over de bezwaring van deze activa te rapporteren.

(6)

Om te waarborgen dat de rapportage aan de toezichthoudende autoriteit over het eigen vermogen, de eigenvermogensvereisten, de financiële informatie, de verliezen die voortvloeien uit leningen die door onroerend goed worden gegarandeerd, grote blootstellingen, de hefboomratio, liquiditeit en activabezwaring op eenvormige wijze plaatsvindt, en om ervoor te zorgen dat de gemeenschappelijke toezichtsgegevens van een hoge kwaliteit en precisie zijn, dienen de gegevens die zijn vermeld in de verplichte rapportagetabellen waarin de bijlagen I, III, IV, VI, VIII, X, XII en XVI bij Uitvoeringsverordening (EU) nr. 680/2014 voorzien, in een gemeenschappelijk gegevenspuntenmodel te worden omgezet.

(7)

Het gemeenschappelijke gegevenspuntenmodel moet de vorm aannemen van een gestructureerde voorstelling van de gegevens en tevens alle relevante bedrijfsconcepten weergeven teneinde tot een eenvormige rapportage aan de toezichthoudende autoriteit te komen. Voorts moet het model alle relevante technische specificaties bevatten die voor een verdere ontwikkeling van uniforme IT-rapportageoplossingen zijn vereist.

(8)

Teneinde de kwaliteit, de consistentie en de juistheid van de door de instellingen aan de bevoegde autoriteiten gerapporteerde gegevens over het eigen vermogen en de eigenvermogensvereisten, de financiële informatie, de verliezen die voortvloeien uit leningen die door onroerend goed worden gegarandeerd, grote blootstellingen, de hefboomratio, liquiditeit en activabezwaring te waarborgen, moeten voor deze gegevens gemeenschappelijke validatievoorschriften gelden.

(9)

Vanwege hun specifieke aard worden validatievoorschriften en gegevenspuntendefinities periodiek geactualiseerd om ervoor te zorgen dat zij te allen tijde aan de toepasselijke regelgevende, analytische en IT-vereisten voldoen. De goedkeuring en de publicatie van het gedetailleerde gemeenschappelijke gegevenspuntenmodel en de gedetailleerde validatievoorschriften nemen echter zoveel tijd in beslag dat wijzigingen onmogelijk snel en tijdig genoeg kunnen worden aangebracht om in de gehele Unie een permanente eenvormige rapportage aan de toezichthoudende autoriteit te verzekeren. Daarom moeten het in bijlage XIV bij Uitvoeringsverordening (EU) nr. 680/2014 beschreven gedetailleerde gegevenspuntenmodel en de in bijlage XV bij genoemde verordening vastgelegde gedetailleerde validatievoorschriften worden vervangen door strenge kwalitatieve criteria voor het gemeenschappelijke gegevenspuntenmodel en de validatievoorschriften, welke de Europese Bankautoriteit elektronisch zal publiceren op haar website.

(10)

Deze verordening is gebaseerd op de ontwerpen van technische uitvoeringsnormen die de Europese Bankautoriteit aan de Commissie heeft voorgelegd.

(11)

De Europese Bankautoriteit heeft open publieksraadplegingen gehouden over de ontwerpen van technische uitvoeringsnormen waarop deze verordening is gebaseerd, de potentiële desbetreffende kosten en baten geanalyseerd en het advies van de overeenkomstig artikel 37 van Verordening (EU) nr. 1093/2010 van het Europees Parlement en de Raad (4) opgerichte Stakeholdergroep bankwezen ingewonnen,

(12)

Teneinde instellingen en bevoegde autoriteiten voldoende tijd te gunnen om op zodanige wijze aan de vereisten van deze verordening te voldoen dat de resulterende gegevens van hoge kwaliteit zijn, dient de eerste rapportagereferentiedatum voor alle instellingen op 31 december 2014 te worden vastgesteld.

(13)

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 680/2014 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 680/2014 wordt als volgt gewijzigd:

1.

aan artikel 1 wordt het volgende punt f) toegevoegd:

„f)

lasten op activa in de zin van artikel 100 van Verordening (EU) nr. 575/2013 (bezwaring van activa).”

;

2.

Het volgende hoofdstuk 7 bis wordt ingevoegd:

„HOOFDSTUK 7 bis

FORMAT EN FREQUENTIE VAN DE RAPPORTAGE OVER BEZWARING VAN ACTIVA OP INDIVIDUELE EN GECONSOLIDEERDE BASIS

Artikel 16 bis

Format en frequentie van de rapportage over bezwaring van activa op individuele en geconsolideerde basis

1.   Om overeenkomstig artikel 100 van Verordening (EU) nr. 575/2013 op individuele en geconsolideerde basis informatie over lasten op activa (bezwaring van activa) te rapporteren, verstrekken instellingen de in bijlage XVI bij deze verordening gespecificeerde gegevens volgens de in bijlage XVII bij deze verordening vastgelegde instructies.

2.   De in lid 1 bedoelde informatie wordt volgens de volgende specificaties verstrekt:

(a)

de gegevens in delen A, B en D van bijlage XVI worden driemaandelijks gerapporteerd;

(b)

de gegevens in deel C van bijlage XVI worden jaarlijks gerapporteerd;

(c)

de gegevens in deel E van bijlage XVI worden halfjaarlijks gerapporteerd.

3.   Instellingen zijn niet verplicht de gegevens in de delen B, C of E van bijlage XVI te rapporteren als aan alle volgende voorwaarden is voldaan:

(a)

de overeenkomstig afdeling 1.6, punt 10, van bijlage XVII berekende totale activa van de instelling bedragen minder dan 30 miljard EUR;

(b)

het overeenkomstig afdeling 1.6, punt 9, van bijlage XVII berekende activabezwaringsniveau van de instelling bedraagt minder dan 15 %.

4.   Instellingen zijn alleen verplicht de gegevens in deel D van bijlage XVI te rapporteren als zij de in artikel 52, lid 4, eerste alinea, van Richtlijn 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad (5) bedoelde obligaties uitgeven.

;

3.

artikel 17, lid 1, wordt vervangen door:

„1.   Instellingen verstrekken de in deze verordening bedoelde informatie in de door de bevoegde autoriteiten gespecificeerde formats voor gegevensuitwisseling en -presentatie, met inachtneming van de definities van gegevenspunten in het in bijlage XIV bedoelde gemeenschappelijke gegevenspuntenmodel en de in bijlage XV bedoelde validatievoorschriften, alsmede de volgende specificaties:

(a)

bij het indienen van gegevens wordt niet-gevraagde of niet-toepasselijke informatie achterwege gelaten;

(b)

numerieke waarden worden op de volgende wijze als feitelijke informatie ingediend:

(i)

gegevenspunten van het gegevenstype „Monetair” worden met een nauwkeurigheid van minimaal drie cijfers achter de komma gerapporteerd;

(ii)

gegevenspunten van het gegevenstype „Percentage” worden met een nauwkeurigheid van minimaal vier cijfers achter de komma uitgedrukt;

(iii)

gegevenspunten van het gegevenstype „Geheel getal” worden zonder cijfers achter de komma als gehele getallen gerapporteerd.”

;

4.

aan artikel 18 wordt het volgende lid 4 toegevoegd:

„Wat de gegevens betreft die op grond van artikel 16 bis moeten worden gerapporteerd, is de eerste rapportagereferentiedatum 31 december 2014.”

;

5.

aan artikel 19 wordt het volgende lid 5 toegevoegd:

„Artikel 16 bis is van toepassing met ingang van 1 december 2014.”

;

6.

de bijlagen XIV en XV worden vervangen door de tekst in bijlage I bij deze verordening.

7.

de bijlagen XVI en XVII worden toegevoegd overeenkomstig respectievelijk de bijlagen II en III bij deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 18 december 2014.

Voor de Commissie

De voorzitter

Jean-Claude JUNCKER


(1)  PB L 176 van 27.6.2013, blz. 1.

(2)  Uitvoeringsverordening (EU) nr. 680/2014 van de Commissie tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen voor wat betreft de rapportage aan de toezichthoudende autoriteit door instellingen overeenkomstig Verordening (EU) nr. 575/2013 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 191 van 28.6.2014, blz. 1).

(3)  Richtlijn 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 tot coördinatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen betreffende bepaalde instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe's) (PB L 302 van 17.11.2009, blz. 32).

(4)  Verordening (EU) nr. 1093/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Bankautoriteit), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/78/EG van de Commissie (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 12).

(5)  Richtlijn 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 tot coördinatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen betreffende bepaalde instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe's) (PB L 302 van 17.11.2009, blz. 32).”


BIJLAGE I

BIJLAGE XIV

Gemeenschappelijk gegevenspuntenmodel

Alle in de bijlagen I, III, IV, VI, VIII, X, XII en XVI vermelde gegevens worden omgezet in een gemeenschappelijk gegevenspuntenmodel dat de grondslag vormt voor uniforme IT-systemen van instellingen en bevoegde autoriteiten.

Het gemeenschappelijke gegevenspuntenmodel voldoet aan de volgende criteria:

(a)

het geeft een gestructureerde voorstelling van alle gegevens in de bijlagen I, III, IV, VI, VIII, X, XII en XVI;

(b)

het geeft alle bedrijfsconcepten weer die in de bijlagen I tot en met XIII, XVI en XVII zijn beschreven;

(c)

het verschaft een data dictionary met tabellabels, ordinaatlabels, aslabels, domeinlabels, dimensielabels en lidlabels;

(d)

het bevat meeteenheden die de eigenschap of omvang van gegevenspunten aangeven;

(e)

het voorziet in definities van gegevenspunten welke de vorm aannemen van een samenstel van kenmerken die het financiële concept eenduidig weergeven;

(f)

het bevat alle relevante technische specificaties die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van IT-rapportageoplossingen die uniforme toezichtsgegevens opleveren.

BIJLAGE XV

Validatievoorschriften

Voor de in de bijlagen I, III, IV, VI, VIII, X, XII en XVI vermelde gegevens gelden validatievoorschriften die de kwaliteit en de consistentie van de gegevens verzekeren.

De validatievoorschriften voldoen aan de volgende criteria:

(a)

zij definiëren de logische relaties tussen relevante gegevenspunten;

(b)

zij bevatten filters en voorwaarden die een reeks gegevens definiëren waarop een validatievoorschrift van toepassing is;

(c)

zij controleren de consistentie van de gerapporteerde gegevens;

(d)

zij controleren de juistheid van de gerapporteerde gegevens;

(e)

zij stellen standaardwaarden vast die worden gehanteerd ingeval de desbetreffende informatie niet is gerapporteerd.


BIJLAGE II

„BIJLAGE XVI

RAPPORTAGETEMPLATES BETREFFENDE ACTIVABEZWARING

TEMPLATES ACTIVABEZWARING

Templatenummer

Templatecode

Naam van de template /groep van templates

Korte naam

DEEL A — OVERZICHT BEZWARING

32,1

F 32.01

ACTIVA VAN DE RAPPORTERENDE INSTELLING

AE-ASS

32,2

F 32.02

ONTVANGEN ZEKERHEDEN

AE-COL

32,3

F 32.03

UITGEGEVEN EN NOG NIET IN PAND GEGEVEN EIGEN GEDEKTE OBLIGATIES EN ABS'EN

AE-NPL

32,4

F 32.04

BRONNEN VAN BEZWARING

AE-SOU

DEEL B — LOOPTIJDGEGEVENS

33

F 33.00

LOOPTIJDGEGEVENS

AE-MAT

DEEL C — VOORWAARDELIJKE BEZWARING

34

F 34.00

VOORWAARDELIJKE BEZWARING

AE-CONT

DEEL D — GEDEKTE OBLIGATIES

35

F 35.00

UITGIFTE VAN GEDEKTE OBLIGATIES

AE-CB

DEEL E — UITGEBREIDE GEGEVENS

36,1

F 36.01

UITGEBREIDE GEGEVENS DEEL 1

AE-ADV1

36,2

F 36.02

UITGEBREIDE GEGEVENS DEEL 2

AE-ADV2


F 32.01 — ACTIVA VAN DE RAPPORTERENDE INSTELLING (AE-ASS)

 

Boekwaarde van bezwaarde activa

Reële waarde van bezwaarde activa

Boekwaarde van niet-bezwaarde activa

Reële waarde van niet-bezwaarde activa

 

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

 

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

 

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

 

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

010

Activa van de rapporterende instelling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Opeisbare leningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Aandeleninstrumenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Schuldbewijzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

050

waarvan: gedekte obligaties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

060

waarvan: door activa gedekte effecten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

070

waarvan: uitgegeven door overheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

080

waarvan: uitgegeven door financiële ondernemingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

090

waarvan: uitgegeven door niet-financiële ondernemingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Leningen en voorschotten met uitzondering van opeisbare leningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

waarvan: hypothecaire leningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

Overige activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 32.02 — DOOR DE RAPPORTERENDE INSTELLING ONTVANGEN ZEKERHEDEN (AE-COL)

 

Reële waarde van ontvangen bezwaarde zekerheden of uitgegeven eigen schuldbewijzen

Niet-bezwaard

Reële waarde van ontvangen zekerheden of uitgegeven eigen schuldbewijzen beschikbaar voor bezwaring

Nominale waarde van ontvangen zekerheden of uitgegeven eigen schuldbewijzen niet beschikbaar voor bezwaring

 

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

 

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

010

020

030

040

050

060

070

130

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

140

Opeisbare leningen

 

 

 

 

 

 

 

150

Aandeleninstrumenten

 

 

 

 

 

 

 

160

Schuldbewijzen

 

 

 

 

 

 

 

170

waarvan: gedekte obligaties

 

 

 

 

 

 

 

180

waarvan: door activa gedekte effecten

 

 

 

 

 

 

 

190

waarvan: uitgegeven door overheden

 

 

 

 

 

 

 

200

waarvan: uitgegeven door financiële ondernemingen

 

 

 

 

 

 

 

210

waarvan: uitgegeven door niet-financiële ondernemingen

 

 

 

 

 

 

 

220

Leningen en voorschotten met uitzondering van opeisbare leningen

 

 

 

 

 

 

 

230

Overige ontvangen zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

240

Uitgegeven eigen schuldbewijzen met uitzondering van eigen gedekte obligaties of ABS'en

 

 

 

 

 

 

 

250

TOTAAL ACTIVA, ONTVANGEN ZEKERHEDEN EN UITGEGEVEN EIGEN SCHULDBEWIJZEN

 

 

 

 

 

 

 


F 32.03 — UITGEGEVEN EN NOG NIET IN PAND GEGEVEN EIGEN GEDEKTE OBLIGATIES EN ABS'EN (AE-NPL)

 

Niet-bezwaard

Boekwaarde van de onderliggende pool van activa

Reële waarde van uitgegeven schuldbewijzen beschikbaar voor bezwaring

Nominale waarde van uitgegeven eigen schuldbewijzen niet beschikbaar voor bezwaring

 

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

010

020

030

040

010

Uitgegeven en nog niet in pand gegeven eigen gedekte obligaties en door activa gedekte effecten

 

 

 

 

020

Behouden uitgegeven gedekte obligaties

 

 

 

 

030

Behouden uitgegeven door activa gedekte effecten

 

 

 

 

040

Hoogste rang

 

 

 

 

050

Mezzanine

 

 

 

 

060

Eerste verlies

 

 

 

 


F 32.04 — BRONNEN VAN BEZWARING (AE-SOU)

 

Overeenstemmende verplichtingen, voorwaardelijke verplichtingen of uitgeleende effecten

Activa, ontvangen zekerheden en uitgegeven eigen schuldbewijzen met uitzondering van bezwaarde gedekte obligaties en ABS'en

 

waarvan: van andere entiteiten van de groep

 

waarvan: hergebruikte ontvangen zekerheden

waarvan: bezwaarde eigen schuldbewijzen

010

020

030

040

050

010

Boekwaarde van geselecteerde financiële verplichtingen

 

 

 

 

 

020

Derivaten

 

 

 

 

 

030

waarvan: over-the-counter

 

 

 

 

 

040

Deposito's

 

 

 

 

 

050

Retrocessieovereenkomsten

 

 

 

 

 

060

waarvan: centrale banken

 

 

 

 

 

070

Door zekerheden gedekte deposito's met uitzondering van retrocessieovereenkomsten

 

 

 

 

 

080

waarvan: centrale banken

 

 

 

 

 

090

Uitgegeven schuldbewijzen

 

 

 

 

 

100

waarvan: uitgegeven gedekte obligaties

 

 

 

 

 

110

waarvan: uitgegeven door activa gedekte effecten

 

 

 

 

 

120

Andere bronnen van bezwaring

 

 

 

 

 

130

Nominale waarde van ontvangen toegezegde leningen

 

 

 

 

 

140

Nominale waarde van ontvangen financiële garanties

 

 

 

 

 

150

Reële waarde van effecten die zijn geleend met niet-contante zekerheden

 

 

 

 

 

160

Overige

 

 

 

 

 

170

TOTAAL BRONNEN VAN BEZWARING

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet in te vullen op een template voor geconsolideerde rapportage

 

In geen geval in te vullen


F 33.00 — LOOPTIJDGEGEVENS (AE-MAT)

 

Open looptijd

Voor één dag

>1dag <=1week

>1week <=2weken

>2weken <=1maand

>1maand <=3maanden

>3maanden <=6maanden

>6maanden <=1jaar

>1jaar <=2jaar

>2jaar <=3jaar

3jaar <=5jaar

5jaar <=10jaar

> 10 jaar

 

Resterende looptijd van de verplichtingen

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

010

Bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Hergebruikte ontvangen zekerheden (ontvangende gedeelte)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Hergebruikte ontvangen zekerheden (hergebruikende gedeelte)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 34.00 — VOORWAARDELIJKE BEZWARING (AE-CONT)

 

Overeenstemmende passiva, voorwaardelijke passiva of uitgeleende effecten

Voorwaardelijke bezwaring

A. Daling met 30 % van de reële waarde van bezwaarde activa

B. Netto-effect van een waardevermindering met 10 % van belangrijke valuta's

Additioneel bedrag van bezwaarde activa

Additioneel bedrag van bezwaarde activa

Belangrijke valuta 1

Belangrijke valuta 2

...

Belangrijke valuta n

010

020

030

040

050

 

010

Boekwaarde van geselecteerde financiële passiva

 

 

 

 

 

 

020

Derivaten

 

 

 

 

 

 

030

waarvan: over-the-counter

 

 

 

 

 

 

040

Deposito's

 

 

 

 

 

 

050

Retrocessieovereenkomsten

 

 

 

 

 

 

060

waarvan: centrale banken

 

 

 

 

 

 

070

Door zekerheden gedekte deposito's met uitzondering van retrocessieovereenkomsten

 

 

 

 

 

 

080

waarvan: centrale banken

 

 

 

 

 

 

090

Uitgegeven schuldbewijzen

 

 

 

 

 

 

100

waarvan: uitgegeven gedekte obligaties

 

 

 

 

 

 

110

waarvan: uitgegeven door activa gedekte effecten

 

 

 

 

 

 

120

Andere bronnen van bezwaring

 

 

 

 

 

 

170

TOTAAL BRONNEN VAN BEZWARING

 

 

 

 

 

 


F 35.00 — UITGIFTE VAN GEDEKTE OBLIGATIES (AE-CB)

z-as

Identificator cover pool (open)

 

Naleving van artikel 129 CRR?

passiva uit hoofde van gedekte obligaties

Cover pool

Rapportagedatum

+ 6 maanden

+12 maanden

+ 2 jaar

+5 jaar

+ 10 jaar

Derivatenposities van de cover pool met een netto negatieve marktwaarde

Externe rating betreffende gedekte obligatie

Rapportagedatum

+ 6 maanden

+12 maanden

+ 2 jaar

+5 jaar

+ 10 jaar

Derivatenposities van de cover pool met een netto positieve marktwaarde

Bedrag cover pool boven minimumdekkingsvereisten

[JA/NEEN]

Zo JA, de primaire activaklasse van de cover pool vermelden

overeenkomstig de betrokken wettelijke regeling voor gedekte obligaties

volgens de methodologie van de ratingbureaus om de huidige externe rating van gedekte obligaties te behouden

Rapportage datum

Ratingbureau 1

Rating 1

Ratingbureau 2

Rating 2

Ratingbureau 3

Rating 3

Rapportagedatum

Ratingbureau 1

Ratingbureau 2

Ratingbureau 3

010

012

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

140

150

160

170

180

190

200

210

220

230

240

250

010

Nominaal bedrag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Huidige waarde (swap)/Marktwaarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Activumspecifieke waarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Boekwaarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 36.01 -UITGEBREIDE GEGEVENS. DEEL 1(AE-ADV-1)

 

Bronnen van bezwaring

Activa/passiva

Soort zekerheden — Indeling per soort activum

Totaal

Opeisbare leningen

Aandeleninstrumenten

Schuldbewijzen

Leningen en voorschotten met uitzondering van opeisbare leningen

Overige activa

Totaal

waarvan: gedekte obligaties

waarvan: door activa gedekte effecten

waarvan: uitgegeven door overheden

waarvan: uitgegeven door financiële ondernemingen

waarvan: uitgegeven door niet-financiële ondernemingen

Centrale banken en overheden

Financiële ondernemingen

Niet-financiële ondernemingen

Huishoudens

 

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

 

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

 

waarvan: hypothecaire leningen

 

waarvan: hypothecaire leningen

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

140

150

160

170

180

010

Financiering door de centrale bank (van alle soorten bronnen, waaronder bv. retrocessieovereenkomsten)

Bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Op de beurs verhandelde derivaten

Bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

050

Over-the-counter derivaten

Bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

060

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

070

Retrocessieovereenkomsten

Bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

080

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

090

Door zekerheden gedekte deposito's met uitzondering van retrocessieovereenkomsten

Bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

Uitgegeven gedekte obligaties

Bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

130

Uitgegeven door activa gedekte effecten

Bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

140

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150

Uitgegeven schuldbewijzen met uitzondering van gedekte obligaties en ABS'en

Bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

170

Andere bronnen van bezwaring

Bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180

Voorwaardelijke passiva of uitgeleende effecten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

190

Totaal bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200

 

waarvan voor de centrale bank toelaatbare activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

210

Totaal niet-bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

220

 

waarvan voor de centrale bank toelaatbare activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

230

Bezwaarde + niet-bezwaarde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


F 36.02 — UITGEBREIDE GEGEVENS. DEEL II (AE-ADV-2)

 

Bronnen van bezwaring

Activa/passiva

Soort zekerheden — Indeling per soort activum

Totaal

Opeisbare leningen

Aandeleninstrumenten

Schuldbewijzen

Leningen en voorschotten met uitzondering van opeisbare leningen

Overige ontvangen zekerheden

Uitgegeven eigen schuldbewijzen met uitzondering van eigen gedekte obligaties of ABS'en

Totaal

waarvan: gedekte obligaties

waarvan: door activa gedekte effecten

waarvan: uitgegeven door overheden

waarvan: uitgegeven door financiële ondernemingen

waarvan: uitgegeven door niet-financiële ondernemingen

Centrale banken en overheden

Financiële ondernemingen

Niet-financiële ondernemingen

Huishoudens

 

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

 

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

 

waarvan: hypothecaire leningen

 

waarvan: hypothecaire leningen

010

020

030

040

050

060

070

080

090

100

110

120

130

140

150

160

170

180

190

010

Financiering door de centrale bank (van alle soorten, inclusief bv. retrocessieovereenkomsten)

Ontvangen bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

020

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

030

Op de beurs verhandelde derivaten

Ontvangen bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

040

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

050

Over-the-counter derivaten

Ontvangen bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

060

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

070

Retrocessieovereenkomsten

Ontvangen bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

080

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

090

Door zekerheden gedekte deposito's met uitzondering van retrocessieovereenkomsten

Ontvangen bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

Uitgegeven gedekte obligaties

Ontvangen bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

130

Uitgegeven door activa gedekte effecten

Ontvangen bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

140

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150

Uitgegeven schuldbewijzen met uitzondering van gedekte obligaties en ABS'en

Ontvangen bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160

Overeenstemmende passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

170

Andere bronnen van bezwaring

Ontvangen bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180

Voorwaardelijke passiva of uitgeleende effecten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

190

Totaal ontvangen bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200

 

waarvan voor de centrale bank toelaatbaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

210

Totaal ontvangen niet-bezwaarde zekerheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

220

 

waarvan voor de centrale bank toelaatbaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

230

Ontvangen bezwaarde + niet-bezwaarde zekerheden”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BIJLAGE III

„BIJLAGE XVII

RAPPORTAGE OVER BEZWARING VAN ACTIVA

Inhoudsopgave

ALGEMENE INSTRUCTIES 19

1.

OPZET EN CONVENTIES 19

1.1.

OPZET 19

1.2.

STANDAARDEN VOOR JAARREKENINGEN 20

1.3.

GEBRUIK VAN NUMMERING 20

1.4.

GEBRUIK VAN TEKENS 20

1.5.

TOEPASSINGSNIVEAU 20

1.6.

EVENREDIGHEID 20

1.7.

DEFINITIE VAN BEZWARING 20
INSTRUCTIES MET BETREKKING TOT DE TEMPLATES 21

2.

DEEL A: BEZWARINGSOVERZICHT 21

2.1.

TEMPLATE: AE-ASS. ACTIVA VAN DE RAPPORTERENDE INSTELLING 21

2.1.1.

ALGEMENE OPMERKINGEN 21

2.1.2.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE RIJEN 24

2.1.3.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE KOLOMMEN 25

2.2.

TEMPLATE: AE-COL. DOOR DE RAPPORTERENDE INSTELLING ONTVANGEN ZEKERHEDEN 26

2.2.1.

ALGEMENE OPMERKINGEN 26

2.2.2.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE RIJEN 27

2.2.3.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE KOLOMMEN 28

2.3.

TEMPLATE: AE-NPL-TEMPLATE. UITGEGEVEN EN NOG NIET VERPANDE EIGEN GEDEKTE OBLIGATIES EN ABSS 29

2.3.1.

ALGEMENE OPMERKINGEN 29

2.3.2.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE RIJEN 29

2.3.3.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE KOLOMMEN 30

2.4.

TEMPLATE: AE-SOU-TEMPLATE. BRONNEN VAN BEZWARING 30

2.4.1.

ALGEMENE OPMERKINGEN 30

2.4.2.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE RIJEN 31

2.4.3.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE KOLOMMEN 32

3.

DEEL B: LOOPTIJDGEGEVENS 33

3.1.

ALGEMENE OPMERKINGEN 33

3.2.

TEMPLATE: AE-MAT. LOOPTIJDGEGEVENS 33

3.2.1.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE RIJEN 33

3.2.2.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE KOLOMMEN 34

4.

DEEL C: VOORWAARDELIJKE BEZWARING 35

4.1.

ALGEMENE OPMERKINGEN 35

4.1.1.

SCENARIO A: WAARDEDALING VAN BEZWAARDE ACTIVA MET 30 % 35

4.1.2.

SCENARIO B: DEPRECIATIE MET 10 % VAN BELANGRIJKE VALUTA'S 35

4.2.

TEMPLATE: AE-CONT. VOORWAARDELIJKE BEZWARING 36

4.2.1.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE RIJEN 36

4.2.2.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE KOLOMMEN 36

5.

DEEL D: GEDEKTE OBLIGATIES 36

5.1.

ALGEMENE OPMERKINGEN 36

5.2.

TEMPLATE: AE-CB. UITGIFTE VAN GEDEKTE OBLIGATIES 37

5.2.1.

INSTRUCTIES VOOR DE Z-AS 37

5.2.2.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE RIJEN 37

5.2.3.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE KOLOMMEN 38

6.

DEEL E: GEAVANCEERDE GEGEVENS 40

6.1.

ALGEMENE OPMERKINGEN 40

6.2.

TEMPLATE: AE-ADV1. GEAVANCEERDE TEMPLATE VOOR ACTIVA VAN DE RAPPORTERENDE INSTELLING 40

6.2.1.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE RIJEN 40

6.2.2.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE KOLOMMEN 42

6.3.

TEMPLATE: AE-ADV2. GEAVANCEERDE TEMPLATE VOOR DOOR DE RAPPORTERENDE INSTELLING ONTVANGEN ZEKERHEDEN 43

6.3.1.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE RIJEN 43

6.3.2.

INSTRUCTIES VOOR BEPAALDE KOLOMMEN 43

ALGEMENE INSTRUCTIES

1.   OPZET EN CONVENTIES

1.1.   Opzet

1.

Het raamwerk bestaat uit vijf reeksen templates, die in totaal negen templates omvatten volgens het volgende schema:

(a)

Deel A: Bezwaringsoverzicht

AE-ASS-template. Activa van de rapporterende instelling

AE-COL-template. Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden

AE-NPL-template. Uitgegeven en nog niet verpande eigen gedekte obligaties en door activa gedekte waardepapieren (ABSs, asset-backed securities)

AE-SOU-template. Bronnen van bezwaring

(b)

Deel B: Looptijdgegevens:

AE-MAT-template. Looptijdgegevens

(c)

Deel C: Voorwaardelijke bezwaring

AE-CONT-template. Voorwaardelijke bezwaring

(d)

Deel D: Gedekte obligaties

AE-CB-template. Uitgifte van gedekte obligaties

(e)

Deel E: Geavanceerde gegevens:

AE-ADV-1-template. Geavanceerde template voor activa van de rapporterende instelling

AE-ADV-2-template. Geavanceerde template voor door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden

2.

Voor elke template zijn verwijzingen naar wetgeving opgenomen, alsook nadere informatie over meer algemene aspecten van de rapportage.

1.2.   Standaarden voor jaarrekeningen

3.

Voor de rapportage van financiële informatie overeenkomstig de artikelen 9, 10 en 11 rapporteren instellingen boekwaarden op basis van het kader voor financiële verslaggeving dat zij hanteren. Instellingen die niet verplicht zijn financiële informatie te rapporteren, maken gebruik van hun respectieve kader voor financiële verslaggeving.

4.

Voor de toepassing van deze bijlage worden met „IAS” en „IFRS” de internationale standaarden voor jaarrekeningen bedoeld als omschreven in artikel 2 van Verordening (EG) nr. 1606/2002. Ten behoeve van de instellingen die zich bij hun rapportage op de IFRS baseren, zijn verwijzingen naar de desbetreffende IFRS opgenomen.

1.3.   Gebruik van nummering

5.

In deze instructies wordt de volgende algemene notatie gehanteerd om naar de kolommen, rijen en cellen van een template te verwijzen: {Template; Rij; Kolom}. Een asteriskteken geeft aan dat de validatie geldt voor de gehele rij of kolom. Zo verwijst {AE-ASS; *; 2} naar het gegevenspunt van elke rij van kolom 2 van de AE-ASS-template.

6.

Bij validaties binnen een template wordt de volgende notatie gebruikt om naar gegevenspunten uit die template te verwijzen: {Rij; Kolom}.

1.4.   Gebruik van tekens

7.

Voor de templates in bijlage XVI geldt dezelfde conventie voor het gebruik van tekens als die welke in de punten 9 en 10 van bijlage V, deel I, is beschreven.

1.5.   Toepassingsniveau

8.

Het toepassingsniveau van de rapportage over activabezwaring stemt overeen met dat van de rapportagevereisten met betrekking tot het eigen vermogen als bedoeld in artikel 99, lid 1, eerste alinea, van Verordening (EU) nr. 575/2013. Instellingen die overeenkomstig artikel 7 van Verordening (EU) nr. 575/2013 niet aan prudentiële vereisten onderworpen zijn, behoeven derhalve geen informatie over activabezwaring te rapporteren.

1.6.   Evenredigheid

9.

Voor de toepassing van artikel 16 bis, lid 2, onder b), wordt het activabezwaringsniveau als volgt berekend:

boekwaarde van bezwaarde activa en zekerheden = {AE-ASS;010;010} + {AE-COL;130;010};

totale activa en zekerheden = {AE-ASS;010;010} + {AE-ASS;010;060} + {AE-COL;130;010} + {AE-COL;130;040};

activabezwaringsratio = (boekwaarde van bezwaarde activa en zekerheden)/(totale activa en zekerheden).

10.

Voor de toepassing van artikel 16 bis, lid 2, onder a), wordt de som van de totale activa als volgt berekend:

totale activa = {AE-ASS;010;010} + {AE-ASS;010;060}.

1.7.   Definitie van bezwaring

11.

Voor de toepassing van deze bijlage en van bijlage XVI wordt een activum als bezwaard behandeld als het verpand is of onderworpen is aan een regeling ter waarborging, zekerheidsstelling of kredietverbetering van een transactie waaruit het niet vrijelijk kan worden teruggetrokken.

Het is van belang erop te wijzen dat verpande activa waarvan de terugtrekking aan beperkingen onderhevig is, zoals activa die pas na voorafgaande toestemming mogen worden teruggetrokken of door andere activa mogen worden vervangen, als bezwaard moeten worden beschouwd. De definitie is niet op een expliciete juridische definitie (zoals overdracht van eigendom/gerechtigdheid) maar veeleer op economische beginselen gebaseerd, omdat rechtskaders in dit opzicht van land tot land kunnen verschillen. Zij is echter sterk op contractvoorwaarden geënt. Volgens de EBA vallen de volgende soorten contracten duidelijk onder de definitie (het betreft een niet-limitatieve lijst):

financieringstransacties met zekerheidsstelling, met inbegrip van retrocessiecontracten en -overeenkomsten, effectenleningen en andere vormen van leningstransacties met zekerheidsstelling;

diverse zekerheidsovereenkomsten, zoals zekerheden die zijn verstrekt voor de marktwaarde van derivatentransacties;

financiële garanties die door zekerheden zijn gedekt. Er zij op gewezen dat als er geen beletsel, zoals voorafgaande toestemming, bestaat voor de terugtrekking van het ongebruikte deel van de garantie, alleen het gebruikte bedrag mag worden toegerekend (pro rata);

aan clearingsystemen, centrale tegenpartijen en andere infrastructuurinstellingen verstrekte zekerheden om toegang te krijgen tot de dienstverlening. Deze omvatten wanbetalingsfondsen en initiële margins;

centralebankfaciliteiten. Van tevoren verstrekte activa mogen niet als bezwaard worden aangemerkt, tenzij de centrale bank terugtrekking van verstrekte activa zonder voorafgaande toestemming niet toestaat. Het ongebruikte deel van financiële garanties, d.w.z. het deel dat het door de centrale bank vereiste minimumbedrag overtreft, dient pro rata te worden toegerekend aan de bij de centrale bank geplaatste activa;

onderliggende activa van securitisatiestructuren waarbij de financiële activa niet uit de financiële activa van de instelling zijn verwijderd. De onderliggende activa van behouden effecten worden niet als bezwaard beschouwd, tenzij deze effecten op enigerlei wijze zijn verpand of als zekerheid zijn verstrekt ter dekking van een transactie;

activa die deel uitmaken van cover pools ter dekking van de uitgifte van gedekte obligaties. De onderliggende activa van gedekte obligaties worden als bezwaard beschouwd, behalve in bepaalde situaties waarin de instelling de overeenkomstige gedekte obligaties bezit („eigen uitgegeven obligaties”);

als algemeen beginsel geldt dat activa die bij faciliteiten worden geplaatst en die niet worden gebruikt en vrijelijk kunnen worden teruggetrokken, niet als bezwaard mogen worden beschouwd.

INSTRUCTIES MET BETREKKING TOT DE TEMPLATES

2.   DEEL A: BEZWARINGSOVERZICHT

12.

In de templates voor het bezwaringsoverzicht wordt een onderscheid gemaakt tussen activa voor de ondersteuning van financiering of voor het voldoen aan behoeften aan zekerheden op de balansdatum („bezwaring op een punt in de tijd”) en activa die beschikbaar zijn voor potentiële financieringsbehoeften.

13.

In de overzichtstemplate is in tabelvorm en per product het bedrag van de bezwaarde en niet-bezwaarde activa van de rapporterende instelling opgenomen. Dezelfde uitsplitsing geldt ook voor ontvangen zekerheden en uitgegeven eigen schuldtitels die geen gedekte obligaties en securitisaties zijn.

2.1.   Template: AE-ASS. Activa van de rapporterende instelling

2.1.1.   Algemene opmerkingen

14.

In dit punt worden de instructies uiteengezet die van toepassing zijn op de belangrijkste soorten transacties en die relevant zijn voor het invullen van de AE-templates.

Alle transacties die het bezwaringsniveau van een instelling verhogen, hebben twee aspecten die in alle AE-templates los van elkaar moeten worden gerapporteerd. Dergelijke transacties worden enerzijds als bron van bezwaring en anderzijds als een bezwaard activum of een bezwaarde zekerheid gerapporteerd.

In de onderstaande voorbeelden wordt alleen beschreven hoe een soort transactie van dit deel moet worden gerapporteerd, maar voor de overige AE-templates gelden dezelfde regels.

(a)   Door zekerheden gedekt deposito

Een door zekerheden gedekt deposito wordt als volgt gerapporteerd:

(i)

de boekwaarde van het deposito wordt geregistreerd als bron van bezwaring in {AE-SOU; r070; c010};

(ii)

als de zekerheid een activum van de rapporterende instelling is, wordt de boekwaarde ervan gerapporteerd in {AE-ASS; *; c010} en {AE-SOU; r070; c030}; de reële waarde ervan wordt gerapporteerd in {AE-ASS; *; c040};

(iii)

als de zekerheid door de rapporterende instelling is ontvangen, wordt de reële waarde ervan gerapporteerd in {AE-COL; *; c010}, {AE-SOU; r070; c030} en {AE-SOU; r070; c040}.

(b)   Repo's/corresponderende repo's

Een retrocessieovereenkomst (hierna „repo” genoemd) wordt als volgt gerapporteerd:

(i)

de boekwaarde van de repo wordt gerapporteerd als bron van bezwaring in {AE-SOU; r050; c010};

(ii)

de zekerheid van de repo moet als volgt worden opgenomen:

(iii)

als de zekerheid een activum van de rapporterende instelling is, wordt de boekwaarde ervan gerapporteerd in {AE-ASS; *; c010} en {AE-SOU; r050; c030}; de reële waarde ervan wordt gerapporteerd in {AE-ASS; *; c040};

(iv)

als de zekerheid door de rapporterende instelling via een eerdere omgekeerde retrocessieovereenkomst (corresponderende repo) is ontvangen, wordt de reële waarde ervan gerapporteerd in {AE-COL; *; c010}, {AE-SOU; r050; c030} en in {AE-SOU; r050; c040}.

(c)   Centralebankfinanciering

Daar door zekerheden gedekte centralebankfinanciering niets anders is dan een speciaal geval van een door zekerheden gedekt deposito of een repo waarbij de tegenpartij een centrale bank is, zijn de in de punten a) en b) beschreven regels van toepassing.

Voor transacties waarbij het niet mogelijk is de specifieke zekerheid voor elke transactie te bepalen omdat de zekerheden in een pool zijn samengebracht, moet de uitsplitsing van de zekerheden evenredig plaatsvinden op basis van de samenstelling van de pool van zekerheden.

Van tevoren bij centrale banken geplaatste activa zijn geen bezwaarde activa, tenzij de centrale bank terugtrekking van verstrekte activa zonder voorafgaande toestemming niet toestaat. Het ongebruikte deel van financiële garanties, d.w.z. het bedrag dat het door de centrale bank vereiste minimumbedrag overtreft, wordt pro rata aan de bij de centrale bank geplaatste activa toegerekend.

(d)   Effectenleningen

Voor effectenleningen tegen zekerheden in de vorm van contanten gelden de regels voor repo's/corresponderende repo's.

Effectenleningen zonder zekerheden in de vorm van contanten worden als volgt gerapporteerd:

(i)

de reële waarde van de geleende effecten wordt gerapporteerd als bron van bezwaring in {AE-SOU; r150; c010}. Wanneer de partij die de effecten in lening geeft, in ruil voor de geleende effecten geen effecten maar een vergoeding ontvangt, wordt voor {AE-SOU; r150; c010} de waarde nul gerapporteerd.

(ii)

als de als zekerheden geleende effecten de vorm aannemen van een activum van de rapporterende instelling, wordt de boekwaarde ervan gerapporteerd in {AE-ASS; *; c010} en {AE-SOU; r150; c030}; de reële waarde ervan wordt gerapporteerd in {AE-ASS; *; c040};

(iii)

als de als zekerheden geleende effecten door de rapporterende instelling worden ontvangen, wordt de reële waarde ervan gerapporteerd in {AE-COL; *; c010}, {AE-SOU; r150; c030} en {AE-SOU; r150; c040}.

(e)   Derivaten (passiva)

Door zekerheden gedekte derivaten met een negatieve reële waarde worden als volgt gerapporteerd:

(i)

de boekwaarde van het derivaat wordt gerapporteerd als bron van bezwaring in {AE-SOU; r020; c010};

(ii)

de zekerheden (vereiste initiële margins om de positie te openen en alle verstrekte zekerheden voor de marktwaarde van derivatentransacties) worden als volgt gerapporteerd:

(i)

als het een activum van de rapporterende instelling betreft, wordt de boekwaarde ervan gerapporteerd in {AE-ASS; *; c010} en {AE-SOU; r020; c030}; de reële waarde ervan wordt gerapporteerd in {AE-ASS; *; c040};

(ii)

als de zekerheid door de rapporterende instelling is ontvangen, wordt de reële waarde ervan gerapporteerd in {AE-COL; *; c010}, {AE-SOU; r020; c030} en {AE-SOU; r020; c040}.

(f)   Gedekte obligaties

Voor de volledige rapportage van activabezwaring geldt dat gedekte obligaties de instrumenten zijn als bedoeld in artikel 52, lid 4, eerste alinea, van Richtlijn 2009/65/EU, ongeacht of deze instrumenten al dan niet de rechtsvorm van een effect hebben.

Op gedekte obligaties zijn geen specifieke regels van toepassing wanneer de rapporterende instelling geen deel van de uitgegeven effecten behoudt.

Ingeval een deel van de uitgifte wordt behouden, wordt de volgende behandeling gevolgd om dubbeltellingen te vermijden:

(i)

als de eigen gedekte obligaties niet zijn verpand, wordt het bedrag van de cover pool ter dekking van deze behouden en nog niet verpande effecten in de AE-ASS-templates in de vorm van niet-bezwaarde activa gerapporteerd. Aanvullende informatie over de behouden en nog niet verpande gedekte obligaties (onderliggende activa, reële waarde en toelaatbaarheid van de voor bezwaring beschikbare gedekte obligaties en nominale waarde van de niet voor bezwaring beschikbare gedekte obligaties), wordt gerapporteerd in de AE-NPL-template;

(ii)

als de eigen gedekte obligaties zijn verpand, wordt het bedrag van de cover pool ter dekking van deze behouden en verpande effecten in de AE-ASS-template in de vorm van bezwaarde activa gerapporteerd.

In onderstaande tabel wordt aangegeven hoe te werk moet worden gegaan bij de rapportage van een uitgifte van gedekte obligaties ter waarde van 100 EUR waarvan 15 % is behouden en niet is verpand en 10 % is behouden en als zekerheid is verstrekt bij een repo van 11 EUR met een centrale bank, waarbij de cover pool leningen zonder zekerheidsstelling omvat en de boekwaarde van de leningen 150 EUR bedraagt.

BRONNEN VAN BEZWARING

Type

Bedrag

Cellen

Bezwaarde leningen

Cellen

Gedekte obligaties

75 % (100) = 75

{AE-Sources, r110, c010}

75 % (150) = 112,5

{AE-Assets, r100, c10}

{AE-Sources, r110, c030}

Centralebank-financiering

11

{AE-Sources, r060, c010}

10 % (150) = 15

{AE-Assets, r100, c10}

{AE-Sources, r060, c030}

GEEN BEZWARING

Type

Bedrag

Cellen

Niet-bezwaarde leningen

Cellen

Behouden eigen gedekte obligaties

15 % 100 = 15

{AE-Not pledged, r010, c040}

15 % (150) = 22,5

{AE-Assets, r100, c60}

{AE-Not pledged, r020, c010}

(g)   Securitisaties

Securitisaties zijn door de rapporterende instelling aangehouden schuldtitels die hun oorsprong vinden in een securitisatietransactie in de zin van artikel 4, punt 61, van Verordening (EU) nr. 575/2013.

Voor securitisaties die op de balans opgenomen blijven (niet-verwijderd), gelden de regels voor gedekte obligaties.

Voor uit de balans verwijderde securitisaties is er geen sprake van bezwaring als de instelling een aantal effecten in haar bezit houdt. Evenals alle andere door derden uitgegeven effecten worden deze effecten in de handelsportefeuille of de niet-handelsportefeuille van de rapporterende instellingen opgenomen.

2.1.2.   Instructies voor bepaalde rijen

Rijen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Activa van de rapporterende instelling

IAS 1.9 (a), toepassingsleidraad (TL) 6

Totale activa van de rapporterende instelling die op haar balans zijn opgenomen.

020

Onmiddellijk opeisbare vorderingen

IAS 1.54 (i)

Deze post omvat de direct opvraagbare tegoeden bij centrale banken en andere instellingen. Kasmiddelen, d.w.z. de aangehouden nationale en buitenlandse bankbiljetten en munten in omloop die algemeen worden gebruikt voor het verrichten van betalingen, worden opgenomen in de rij „Overige activa”.

030

Aandeleninstrumenten

Door de rapporterende instelling aangehouden eigenvermogensinstrumenten als omschreven in IAS 32.1.

040

Schuldtitels

Bijlage V, deel 1, punt 26

Schuldinstrumenten die door de rapporterende instelling worden aangehouden en zijn uitgegeven als effecten die geen leningen zijn overeenkomstig de ECB BSI-verordening.

050

waarvan: gedekte obligaties

Schuldtitels die door de rapporterende instelling worden aangehouden en die obligaties zijn als bedoeld in artikel 52, lid 4, eerste alinea, van Richtlijn 2009/65/EG.

060

waarvan: securitisaties

Door de rapporterende instelling aangehouden schuldtitels die securitisaties zijn als omschreven in artikel 4, punt 61, van Verordening (EU) nr. 575/2013.

070

waarvan: uitgegeven door overheden

Door de rapporterende instelling aangehouden schuldtitels die door overheden zijn uitgegeven.

080

waarvan: uitgegeven door financiële vennootschappen

Door de rapporterende instelling aangehouden schuldtitels die zijn uitgegeven door financiële vennootschappen die zijn omschreven in bijlage V, deel I, punt 35, onder c) en d).

090

waarvan: uitgegeven door niet-financiële vennootschappen

Door de rapporterende instelling aangehouden schuldtitels die zijn uitgegeven door niet-financiële vennootschappen die zijn omschreven in bijlage V, deel I, punt 35, onder e).

100

Andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen

Andere leningen en voorschotten (d.w.z. door de rapporterende instelling aangehouden schuldinstrumenten die geen effecten zijn) dan direct opvraagbare tegoeden.

110

waarvan: hypotheekleningen

Andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen in de zin van bijlage V, deel 2, punt 41, onder h).

120

Overige activa

Andere op de balans opgenomen activa van de rapporterende instelling dan die welke in de bovenstaande rijen zijn vermeld en die verschillen van de eigen schuldtitels en eigen schuld-/aandeleninstrumenten welke door een niet-IFRS-instelling niet uit de balans mogen worden verwijderd. In het onderhavige geval worden eigen schuldinstrumenten in rij 240 van de AE-COL-template opgenomen en eigen aandeleninstrumenten van de rapportage van activabezwaring uitgesloten.

2.1.3.   Instructies voor bepaalde kolommen

Kolommen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Boekwaarde van bezwaarde activa

Boekwaarde van de door de rapporterende instelling aangehouden activa die volgens de definitie van activabezwaring zijn bezwaard. Boekwaarde betekent het bedrag dat aan de actiefzijde van de balans wordt gerapporteerd.

020

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

Boekwaarde van door de rapporterende instelling aangehouden bezwaarde activa die zijn uitgegeven door een entiteit die binnen de prudentiële reikwijdte van de consolidatie valt.

030

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

Boekwaarde van door de rapporterende instelling aangehouden bezwaarde activa die toelaatbaar zijn voor transacties met de centrale banken waartoe de rapporterende instelling toegang heeft. Rapporterende instellingen die niet met zekerheid kunnen vaststellen of een post voor de centrale bank toelaatbaar is (zoals in rechtsgebieden waar geen duidelijke definitie van voor repo's van centrale banken toelaatbare activa voorhanden is, of waar geen toegang tot een continu functionerende markt voor repo's van centrale banken bestaat), kunnen afzien van de rapportage van het bijbehorende bedrag van die post; zij kunnen met andere woorden het veld openlaten.

040

Reële waarde van bezwaarde activa

IFRS 13 en artikel 8 van Richtlijn 2013/34/EU van het Europees Parlement en de Raad (1) voor niet-IFRS-instellingen.

Reële waarde (waarde in het economisch verkeer) van de door de rapporterende instelling aangehouden schuldtitels die volgens de definitie van activabezwaring zijn bezwaard. De reële waarde van een financieel instrument is de prijs die zou worden ontvangen om een activum te verkopen of die zou worden betaald om een verplichting over te dragen in een regelmatige transactie tussen marktdeelnemers op de waarderingsdatum. (Zie IFRS 13 Waardering tegen reële waarde.)

050

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

Reële waarde van door de rapporterende instelling aangehouden bezwaarde schuldtitels die toelaatbaar zijn voor transacties met de centrale banken waartoe de rapporterende instelling toegang heeft. Rapporterende instellingen die niet met zekerheid kunnen vaststellen of een post voor de centrale bank toelaatbaar is (zoals in rechtsgebieden waar geen duidelijke definitie van voor repo's van centrale banken toelaatbare activa voorhanden is, of waar geen toegang tot een continu functionerende markt voor repo's van centrale banken bestaat), kunnen afzien van de rapportage van het bijbehorende bedrag van die post; zij kunnen met andere woorden het veld openlaten.

060

Boekwaarde van niet-bezwaarde activa

Boekwaarde van de door de rapporterende instelling aangehouden activa die volgens de definitie van activabezwaring niet zijn bezwaard. Boekwaarde betekent het bedrag dat aan de actiefzijde van de balans wordt gerapporteerd.

070

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

Boekwaarde van door de rapporterende instelling aangehouden niet-bezwaarde activa die zijn uitgegeven door een entiteit die binnen de prudentiële reikwijdte van de consolidatie valt.

080

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

Boekwaarde van door de rapporterende instelling aangehouden niet-bezwaarde activa die toelaatbaar zijn voor transacties met de centrale banken waartoe de rapporterende instelling toegang heeft. Rapporterende instellingen die niet met zekerheid kunnen vaststellen of een post voor de centrale bank toelaatbaar is (zoals in rechtsgebieden waar geen duidelijke definitie van voor repo's van centrale banken toelaatbare activa voorhanden is, of waar geen toegang tot een continu functionerende markt voor repo's van centrale banken bestaat), kunnen afzien van de rapportage van het bijbehorende bedrag van die post; zij kunnen met andere woorden het veld openlaten.

090

Reële waarde van niet-bezwaarde activa

IFRS 13 en artikel 8 van Richtlijn 2013/34/EU voor niet-IFRS-instellingen.

Reële waarde (waarde in het economisch verkeer) van de door de rapporterende instelling aangehouden schuldtitels die volgens de definitie van activabezwaring niet zijn bezwaard. De reële waarde van een financieel instrument is de prijs die zou worden ontvangen om een actief te verkopen of die zou worden betaald om een verplichting over te dragen in een regelmatige transactie tussen marktdeelnemers op de waarderingsdatum. (Zie IFRS 13 Waardering tegen reële waarde.)

100

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

Reële waarde van door de rapporterende instelling aangehouden niet-bezwaarde schuldtitels die toelaatbaar zijn voor transacties met de centrale banken waartoe de rapporterende instelling toegang heeft. Rapporterende instellingen die niet met zekerheid kunnen vaststellen of een post voor de centrale bank toelaatbaar is (zoals in rechtsgebieden waar geen duidelijke definitie van voor repo's van centrale banken toelaatbare activa voorhanden is, of waar geen toegang tot een continu functionerende markt voor repo's van centrale banken bestaat), kunnen afzien van de rapportage van het bijbehorende bedrag van die post; zij kunnen met andere woorden het veld openlaten.

2.2.   Template: AE-COL. Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden

2.2.1.   Algemene opmerkingen

15.

Voor de door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden en de andere uitgegeven eigen schuldtitels dan eigen gedekte obligaties of ABSs wordt de categorie „niet-bezwaarde activa” uitgesplitst in activa „beschikbaar voor bezwaring” of potentieel toelaatbaar voor bezwaring en activa „niet beschikbaar voor bezwaring”.

16.

Activa zijn „niet beschikbaar voor bezwaring” wanneer zij als zekerheden zijn ontvangen en het de rapporterende instelling niet is toegestaan de zekerheden te verkopen of te herbelenen, behalve ingeval de eigenaar van de zekerheden in gebreke blijft. Andere uitgegeven eigen schuldtitels dan eigen gedekte obligaties of securitisaties zijn niet beschikbaar voor bezwaring wanneer er in de uitgiftevoorwaarden een beperking is opgenomen ten aanzien van de verkoop of de herbelening van de aangehouden effecten.

17.

In het kader van de rapportage van activabezwaring worden effecten die in ruil voor een vergoeding zijn geleend zonder dat zekerheden in de vorm van contanten of andere zekerheden dan contanten worden verstrekt, als ontvangen zekerheden gerapporteerd.

2.2.2.   Instructies voor bepaalde rijen

Rijen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

130

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden

Alle klassen van door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden.

140

Onmiddellijk opeisbare vorderingen

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die onmiddellijk opeisbare vorderingen omvatten. (Zie de verwijzingen naar wetgeving en de instructies betreffende rij 020 van de AE-ASS-template.)

150

Aandeleninstrumenten

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die aandeleninstrumenten omvatten. (Zie de verwijzingen naar wetgeving en de instructies betreffende rij 030 van de AE-ASS-template.)

160

Schuldtitels

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die schuldtitels omvatten. (Zie de verwijzingen naar wetgeving en de instructies betreffende rij 040 van de AE-ASS-template.)

170

waarvan: gedekte obligaties

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die gedekte obligaties omvatten. (Zie de verwijzingen naar wetgeving en de instructies betreffende rij 050 van de AE-ASS-template.)

180

waarvan: securitisaties

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die securitisaties omvatten. (Zie de verwijzingen naar wetgeving en de instructies betreffende rij 060 van de AE-ASS-template.)

190

waarvan: uitgegeven door overheden

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die door overheden uitgegeven schuldtitels omvatten. (Zie de verwijzingen naar wetgeving en de instructies betreffende rij 070 van de AE-ASS-template.)

200

waarvan: uitgegeven door financiële vennootschappen

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die door financiële vennootschappen uitgegeven schuldtitels omvatten. (Zie de verwijzingen naar wetgeving en de instructies betreffende rij 080 van de AE-ASS-template.)

210

waarvan: uitgegeven door niet-financiële vennootschappen

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die door niet-financiële vennootschappen uitgegeven schuldtitels omvatten. (Zie de verwijzingen naar wetgeving en de instructies betreffende rij 090 van de AE-ASS-template.)

220

Andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen omvatten. (Zie de verwijzingen naar wetgeving en de instructies betreffende rij 100 van de AE-ASS-template.)

230

Overige ontvangen zekerheden

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die andere activa omvatten. (Zie de verwijzingen naar wetgeving en de instructies betreffende rij 120 van de AE-ASS-template.)

240

Andere uitgegeven eigen schuldtitels dan eigen gedekte obligaties of ABSs

Uitgegeven eigen schuldtitels die door de rapporterende instelling worden behouden en die geen uitgegeven eigen gedekte obligaties of uitgegeven eigen securitisaties zijn. Aangezien de behouden of teruggekochte uitgegeven eigen schuldtitels volgens IAS 39.42 de gerelateerde financiële verplichtingen verminderen, worden deze effecten niet opgenomen in de activacategorie van de rapporterende instelling (rij 010 van de AE-ASS-template). Eigen schuldtitels die door een niet-IFRS-instelling niet uit de balans mogen worden verwijderd, worden in deze rij opgenomen.

Uitgegeven eigen gedekte obligaties of uitgegeven eigen securitisaties worden niet in deze categorie gerapporteerd omdat er in dergelijke gevallen andere regels van toepassing zijn om dubbeltellingen te vermijden:

(a)

als de eigen schuldtitels zijn verpand, wordt het bedrag van de cover pool/onderliggende activa ter dekking van deze behouden en verpande effecten in de AE-ASS-template in de vorm van bezwaarde activa gerapporteerd;

(b)

als de eigen schuldtitels nog niet zijn verpand, wordt het bedrag van de cover pool/onderliggende activa ter dekking van deze behouden en nog niet verpande effecten in de AE-ASS-template in de vorm van niet-bezwaarde activa gerapporteerd. Aanvullende informatie over deze tweede soort eigen schuldtitels die nog niet zijn verpand (onderliggende activa, reële waarde en toelaatbaarheid van de voor bezwaring beschikbare schuldtitels en nominale waarde van de niet voor bezwaring beschikbare schuldtitels), wordt gerapporteerd in de AE-NPL-template.

250

TOTALE ACTIVA, ONTVANGEN ZEKERHEDEN EN UITGEGEVEN EIGEN SCHULDTITELS

Alle activa van de rapporterende instelling die op haar balans zijn opgenomen, alle klassen zekerheden die door de rapporterende instelling zijn ontvangen, en uitgegeven eigen schuldtitels die door de rapporterende instelling zijn behouden en die geen uitgegeven eigen gedekte obligaties of uitgegeven eigen securitisaties zijn.

2.2.3.   Instructies voor bepaalde kolommen

Kolommen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Reële waarde van bezwaarde ontvangen zekerheden of uitgegeven eigen schuldtitels

Reële waarde (waarde in het economisch verkeer) van de door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden of aangehouden/behouden uitgegeven eigen schuldtitels die volgens de definitie van activabezwaring zijn bezwaard.

De reële waarde van een financieel instrument is de prijs die zou worden ontvangen om een actief te verkopen of die zou worden betaald om een verplichting over te dragen in een regelmatige transactie tussen marktdeelnemers op de waarderingsdatum. (Zie IFRS 13 Waardering tegen reële waarde.)

020

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

Reële waarde (waarde in het economisch verkeer) van de door de rapporterende instelling ontvangen bezwaarde zekerheden of aangehouden/behouden bezwaarde uitgegeven eigen schuldtitels die zijn uitgegeven door een entiteit die binnen de prudentiële reikwijdte van de consolidatie valt.

030

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

Reële waarde van de door de rapporterende instelling ontvangen bezwaarde zekerheden of aangehouden/behouden bezwaarde uitgegeven eigen schuldtitels die toelaatbaar zijn voor transacties met de centrale banken waartoe de rapporterende instelling toegang heeft. Rapporterende instellingen die niet met zekerheid kunnen vaststellen of een post voor de centrale bank toelaatbaar is (zoals in rechtsgebieden waar geen duidelijke definitie van voor repo's van centrale banken toelaatbare activa voorhanden is, of waar geen toegang tot een continu functionerende markt voor repo's van centrale banken bestaat), kunnen afzien van de rapportage van het bijbehorende bedrag van die post; zij kunnen met andere woorden het veld openlaten.

040

Reële waarde van ontvangen zekerheden of uitgegeven eigen schuldtitels die beschikbaar zijn voor bezwaring

Reële waarde van de door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die niet zijn bezwaard maar beschikbaar zijn voor bezwaring omdat het de rapporterende instelling is toegestaan de zekerheden te verkopen of te herbelenen als de eigenaar van de zekerheden niet in gebreke blijft. Hier wordt tevens melding gemaakt van de reële waarde van uitgegeven eigen schuldtitels die geen eigen gedekte obligaties of securitisaties zijn en die niet zijn bezwaard maar beschikbaar zijn voor bezwaring.

050

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

Reële waarde van ontvangen zekerheden of uitgegeven eigen schuldtitels die geen eigen gedekte obligaties of door activa gedekte waardepapieren zijn en die beschikbaar zijn voor bezwaring en zijn uitgegeven door een entiteit die binnen de prudentiële reikwijdte van de consolidatie valt.

060

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

Reële waarde van ontvangen zekerheden of uitgegeven eigen schuldtitels die geen eigen gedekte obligaties of securitisaties zijn en die beschikbaar zijn voor bezwaring en toelaatbaar zijn voor transacties met de centrale banken waartoe de rapporterende instelling toegang heeft. Rapporterende instellingen die niet met zekerheid kunnen vaststellen of een post voor de centrale bank toelaatbaar is (zoals in rechtsgebieden waar geen duidelijke definitie van voor repo's van centrale banken toelaatbare activa voorhanden is, of waar geen toegang tot een continu functionerende markt voor repo's van centrale banken bestaat), kunnen afzien van de rapportage van het bijbehorende bedrag van die post; zij kunnen met andere woorden het veld openlaten.

070

Nominale waarde van ontvangen zekerheden of uitgegeven eigen schuldtitels die niet beschikbaar zijn voor bezwaring

Nominale waarde van de door de rapporterende instelling aangehouden ontvangen zekerheden die niet zijn bezwaard en die niet beschikbaar zijn voor bezwaring. Hier wordt tevens melding gemaakt van het nominale bedrag van de uitgegeven eigen schuldtitels die geen door de rapporterende instelling behouden eigen gedekte obligaties of securitisaties zijn en die niet zijn bezwaard en ook niet beschikbaar zijn voor bezwaring.

2.3.   Template: AE-NPL-template. Uitgegeven en nog niet verpande eigen gedekte obligaties en ABSs

2.3.1.   Algemene opmerkingen

18.

Om dubbeltellingen te vermijden, geldt de volgende regel voor door de rapporterende instelling uitgegeven en behouden eigen gedekte obligaties en securitisaties:

(a)

als deze effecten zijn verpand, wordt het bedrag van de cover pool/onderliggende activa ter dekking ervan in de AE-ASS-template in de vorm van bezwaarde activa gerapporteerd. De financieringsbron in geval van verpanding van eigen gedekte obligaties en securitisaties is de nieuwe transactie waarbij de effecten worden verpand (centralebankfinanciering of een ander soort gedekte financiering) en niet de oorspronkelijke uitgifte van gedekte obligaties of securitisaties;

(b)

als deze effecten nog niet zijn verpand, wordt het bedrag van de cover pool/onderliggende activa ter dekking van deze effecten in de AE-ASS-template in de vorm van niet-bezwaarde activa gerapporteerd.

2.3.2.   Instructies voor bepaalde rijen

Rijen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Uitgegeven en nog niet verpande eigen gedekte obligaties en ABSs

Uitgegeven eigen gedekte obligaties en securitisaties die door de rapporterende instelling worden behouden en niet zijn bezwaard.

020

Behouden uitgegeven gedekte obligaties

Uitgegeven eigen gedekte obligaties die door de rapporterende instelling worden behouden en niet zijn bezwaard.

030

Behouden uitgegeven securitisaties

Uitgegeven eigen securitisaties die door de rapporterende instelling worden behouden en niet zijn bezwaard.

040

Hoogste rang

Hoogst gerangschikte tranches van de uitgegeven eigen securitisaties die door de rapporterende instelling worden behouden en niet zijn bezwaard. Zie artikel 4, punt 67, van Verordening (EU) nr. 575/2013.

050

Mezzanine

Mezzanine-tranches van de uitgegeven eigen securitisaties die door de rapporterende instelling worden behouden en niet zijn bezwaard. Alle tranches die geen tranches van de hoogste rang (d.w.z. de laatste tranches om het verlies op te vangen) of eersteverliestranches zijn, worden als mezzanine-tranches aangemerkt. Zie artikel 4, punt 67, van Verordening (EU) nr. 575/2013.

060

Eerste verlies

Eersteverliestranches van de uitgegeven eigen securitisaties die door de rapporterende instelling worden behouden en niet zijn bezwaard. Zie artikel 4, punt 67, van Verordening (EU) nr. 575/2013.

2.3.3.   Instructies voor bepaalde kolommen

Kolommen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Boekwaarde van de onderliggende pool van activa

Boekwaarde van de cover pool/onderliggende activa ter dekking van de eigen gedekte obligaties en eigen securitisaties die worden behouden en nog niet zijn verpand.

020

Reële waarde van ontvangen schuldtitels die beschikbaar zijn voor bezwaring

Reële waarde van de behouden eigen gedekte obligaties en eigen securitisaties die niet zijn bezwaard maar beschikbaar zijn voor bezwaring.

030

Waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

Reële waarde van de behouden eigen gedekte obligaties en eigen securitisaties die aan alle volgende voorwaarden voldoen:

(i)

zij zijn niet bezwaard;

(ii)

zij zijn beschikbaar voor bezwaring;

(iii)

zij zijn toelaatbaar voor transacties met de centrale banken waartoe de rapporterende instelling toegang heeft.

Rapporterende instellingen die niet met zekerheid kunnen vaststellen of een post voor de centrale bank toelaatbaar is (zoals in rechtsgebieden waar geen duidelijke definitie van voor repo's van centrale banken toelaatbare activa voorhanden is, of waar geen toegang tot een continu functionerende markt voor repo's van centrale banken bestaat), kunnen afzien van de rapportage van het bijbehorende bedrag van die post; zij kunnen met andere woorden het veld openlaten.

040

Nominale waarde van uitgegeven eigen schuldtitels die niet beschikbaar zijn voor bezwaring

Nominale waarde van de behouden eigen gedekte obligaties en eigen securitisaties die niet zijn bezwaard en ook niet beschikbaar zijn voor bezwaring.

2.4.   Template: AE-SOU. Bronnen van bezwaring

2.4.1.   Algemene opmerkingen

19.

Deze template verschaft informatie over het belang voor de rapporterende instelling van de verschillende bronnen van bezwaring, met inbegrip van die zonder bijbehorende financiering, zoals ontvangen toegezegde leningen of financiële garanties en effectenleningen tegen andere zekerheden dan contanten.

20.

De in de AE-ASS- en AE-COL-templates opgenomen totaalbedragen aan activa en ontvangen zekerheden voldoen aan het volgende validatievoorschrift: {AE-SOU; r170; c030} = {AE-ASS; r010; c010} + {AE-COL; r130; c010} + {AE-COL; r240; c010}.

2.4.2.   Instructies voor bepaalde rijen

Rijen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Boekwaarde van geselecteerde financiële verplichtingen

Boekwaarde van geselecteerde, door zekerheden gedekte financiële verplichtingen van de rapporterende instelling, mits deze verplichtingen voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

020

Derivaten

Boekwaarde van de door zekerheden gedekte derivaten van de rapporterende instelling die financiële verplichtingen zijn (d.w.z. met een negatieve reële waarde), mits deze verplichtingen voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

030

waarvan: Over-The-Counter

Boekwaarde van de door zekerheden gedekte derivaten van de rapporterende instelling die financiële verplichtingen zijn die onderhands (over-the-counter) worden verhandeld, mits deze derivaten activabezwaring met zich meebrengen.

040

Deposito's

Boekwaarde van de door zekerheden gedekte deposito's van de rapporterende instelling, mits deze deposito's voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

050

Retrocessieovereenkomsten

Boekwaarde van de retrocessieovereenkomsten van de rapporterende instelling, mits deze transacties voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

Retrocessieovereenkomsten (repo's) zijn transacties waarbij de rapporterende instelling contanten ontvangt in ruil voor financiële activa die tegen een bepaalde prijs zijn verkocht onder beding van wederinkoop van dezelfde (of identieke) activa tegen een vaste koers op een afgesproken datum in de toekomst. Alle volgende varianten van repo-achtige transacties moeten als retrocessieovereenkomsten worden gerapporteerd: — bedragen ontvangen in ruil voor effecten die tijdelijk aan een derde zijn overgedragen in de vorm van effectenleningen tegen zekerheden in de vorm van contanten; en — bedragen ontvangen in ruil voor effecten die tijdelijk aan een derde zijn overgedragen in de vorm van een verkoop/terugkoopovereenkomst.

060

waarvan: centrale banken

Boekwaarde van de retrocessieovereenkomsten van de rapporterende instelling met centrale banken, mits deze transacties activabezwaring met zich meebrengen.

070

Andere door zekerheden gedekte deposito's dan retrocessieovereenkomsten

Boekwaarde van de andere door zekerheden gedekte deposito's dan retrocessieovereenkomsten van de rapporterende instelling, mits deze deposito's voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

080

waarvan: centrale banken

Boekwaarde van de andere door zekerheden gedekte deposito's dan retrocessieovereenkomsten van de rapporterende instelling met centrale banken, mits deze deposito's voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

090

Uitgegeven schuldtitels

Boekwaarde van de door de rapporterende instelling uitgegeven schuldtitels, mits deze effecten voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

Voor het behouden deel van elke uitgifte wordt de specifieke behandeling toegepast die in punt 15, onder (vi), van deel A is beschreven, hetgeen inhoudt dat alleen het percentage van de niet bij de entiteiten van de groep geplaatste schuldtitels in deze categorie moet worden opgenomen.

100

waarvan: uitgegeven gedekte obligaties

Boekwaarde van gedekte obligaties waarvan de activa bij de rapporterende instelling hun oorsprong vinden, mits deze effecten voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

110

waarvan: uitgegeven securitisaties

Boekwaarde van de door de rapporterende instelling uitgegeven securitisaties, mits deze securitisaties voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

120

Overige bronnen van bezwaring

Bedrag van de door zekerheden gedekte transacties van de rapporterende instelling die geen financiële verplichtingen zijn, mits deze transacties voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

130

Nominale waarde van ontvangen toegezegde leningen

Nominale waarde van de door de rapporterende instelling ontvangen toegezegde leningen, mits deze ontvangen toezeggingen voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

140

Nominale waarde van ontvangen financiële garanties

Nominale waarde van de door de rapporterende instelling ontvangen financiële garanties, mits deze ontvangen garanties voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

150

Reële waarde van effecten die tegen andere zekerheden dan contanten zijn geleend

Reële waarde van de effecten die door de rapporterende instelling niet tegen zekerheden in de vorm van contanten zijn geleend, mits deze transacties voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

160

Overige

Bedrag van de door zekerheden gedekte transacties van de rapporterende instelling die geen financiële verplichtingen zijn en die niet door de bovenstaande posten worden bestreken, mits deze transacties voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

170

BRONNEN VAN BEZWARING: TOTAAL

Bedrag van alle door zekerheden gedekte transacties van de rapporterende instelling, mits deze transacties voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

2.4.3.   Instructies voor bepaalde kolommen

Kolommen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Corresponderende verplichtingen, voorwaardelijke verplichtingen of uitgeleende effecten

Bedrag van de corresponderende financiële verplichtingen, voorwaardelijke verplichtingen (ontvangen toegezegde leningen en ontvangen financiële garanties) en van de tegen andere zekerheden dan contanten uitgeleende effecten, mits deze transacties voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

Financiële verplichtingen worden gerapporteerd tegen hun boekwaarde; voorwaardelijke verplichtingen worden gerapporteerd tegen hun nominale waarde; en tegen andere zekerheden dan contanten uitgeleende effecten worden gerapporteerd tegen hun reële waarde.

020

waarvan: van andere entiteiten van de groep

Bedrag van de corresponderende financiële verplichtingen, voorwaardelijke verplichtingen (ontvangen toegezegde leningen en ontvangen financiële garanties) en van de tegen andere zekerheden dan contanten uitgeleende effecten, mits de tegenpartij een andere entiteit is die binnen de prudentiële reikwijdte van de consolidatie valt en de transactie voor de rapporterende instelling activabezwaring met zich meebrengt.

Voor de regels die op de soorten bedragen van toepassing zijn, zie de instructies voor kolom 10.

030

Activa, andere ontvangen zekerheden en uitgegeven eigen effecten dan bezwaarde gedekte obligaties en ABSs

Bedrag van de activa, andere ontvangen zekerheden en uitgegeven eigen effecten dan gedekte obligaties en securitisaties die bezwaard zijn als gevolg van de in de rijen gespecificeerde verschillende soorten transacties.

Om de consistentie met de criteria in de AE-ASS- en AE-COL-templates te verzekeren, worden de op de balans opgenomen activa van de rapporterende instelling tegen hun boekwaarde gerapporteerd, terwijl hergebruikte ontvangen zekerheden en andere bezwaarde uitgegeven eigen effecten dan gedekte obligaties en securitisaties tegen hun reële waarde worden gerapporteerd.

040

waarvan: hergebruikte ontvangen zekerheden

Reële waarde van de ontvangen zekerheden die zijn hergebruikt/bezwaard als gevolg van de in de rijen gespecificeerde verschillende soorten transacties.

050

waarvan: bezwaarde eigen schuldtitels

Reële waarde van de andere uitgegeven eigen effecten dan gedekte obligaties en securitisaties die bezwaard zijn als gevolg van de in de rijen gespecificeerde verschillende soorten transacties.

3.   DEEL B: LOOPTIJDGEGEVENS

3.1.   Algemene opmerkingen

21.

In de in deel B opgenomen template wordt een algemeen overzicht gegeven van de waarde van de bezwaarde activa en de hergebruikte ontvangen zekerheden die vallen onder de gedefinieerde intervallen van de resterende looptijd van de corresponderende verplichtingen.

3.2.   Template: AE-MAT. Looptijdgegevens

3.2.1.   Instructies voor bepaalde rijen

Rijen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Bezwaarde activa

Voor de invulling van deze template omvatten bezwaarde activa al het volgende:

(a)

de activa van de rapporterende instelling (zie de instructie voor rij 010 van de AE-ASS-template), die tegen hun boekwaarde worden gerapporteerd;

(b)

de andere uitgegeven eigen effecten dan gedekte obligaties of securitisaties (zie de instructie voor rij 240 van de AE-COL-template), die tegen reële waarde worden gerapporteerd.

Deze bedragen worden volgens de resterende looptijd van de bron van bezwaring (corresponderende verplichting, voorwaardelijke verplichting of effectenleningstransactie) uitgesplitst over de reeks in de kolommen gespecificeerde resterendelooptijdsegmenten.

020

Hergebruikte ontvangen zekerheden (ontvangstgedeelte)

Zie de instructies voor rij 130 van de AE-COL-template en kolom 040 van de AE-SOU-template.

De bedragen worden tegen reële waarde gerapporteerd en volgens de resterende looptijd van de transactie die voor de entiteit resulteerde in de ontvangst van de zekerheden die worden hergebruikt, uitgesplitst over de reeks in de kolommen gespecificeerde resterendelooptijdsegmenten (ontvangstgedeelte).

030

Hergebruikte ontvangen zekerheden (hergebuiksgedeelte)

Zie de instructies voor rij 130 van de AE-COL-template en kolom 040 van de AE-SOU-template.

De bedragen worden tegen reële waarde gerapporteerd en volgens de resterende looptijd van de bron van bezwaring (corresponderende verplichting, voorwaardelijke verplichting of effectenleningstransactie) uitgesplitst over de reeks in de kolommen gespecificeerde resterendelooptijdsegmenten (hergebruiksgedeelte).

3.2.2.   Instructies voor bepaalde kolommen

Kolommen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Open looptijd

Op verzoek, zonder een specifieke vervaldatum

020

Onmiddellijk opvraagbaar

Vervaldatum ten hoogste 1 dag later

030

>1 dag <= 1 week

Vervaldatum meer dan 1 dag en ten hoogste 1 week later

040

> 1 week <= 2 weken

Vervaldatum meer dan 1 week en ten hoogste 2 weken later

050

> 2 weken <= 1 maand

Vervaldatum meer dan 2 weken en ten hoogste 1 maand later

060

> 1 maand <= 3 maanden

Vervaldatum meer dan 1 maand en ten hoogste 3 maanden later

070

> 3 maanden <= 6 maanden

Vervaldatum meer dan 3 maanden en ten hoogste 6 maanden later

080

> 6 maanden <= 1 jaar

Vervaldatum meer dan 6 maanden en ten hoogste 1 jaar later

090

> 1 jaar <= 2 jaar

Vervaldatum meer dan 1 jaar en ten hoogste 2 jaar later

100

> 2 jaar <= 3 jaar

Vervaldatum meer dan 2 jaar en ten hoogste 3 jaar later

110

> 3 jaar <= 5 jaar

Vervaldatum meer dan 3 jaar en ten hoogste 5 jaar later

120

> 5 jaar <= 10 jaar

Vervaldatum meer dan 5 jaar en ten hoogste 10 jaar later

130

> 10 jaar

Vervaldatum meer dan 10 jaar later

4.   DEEL C: VOORWAARDELIJKE BEZWARING

4.1.   Algemene opmerkingen

22.

Bij deze template wordt van de instellingen verlangd dat zij het activabezwaringsniveau in een aantal stressscenario's berekenen.

23.

Voorwaardelijke bezwaring heeft betrekking op de extra activa die eventueel moeten worden bezwaard wanneer de rapporterende instelling wordt geconfronteerd met ongunstige ontwikkelingen die worden veroorzaakt door een externe gebeurtenis waarover de rapporterende instelling geen controle heeft (zoals onder meer een ratingverlaging, een daling van de reële waarde van de bezwaarde activa of een algemeen vertrouwensverlies). In dergelijke gevallen zal de rapporterende instelling extra activa moeten bezwaren als gevolg van reeds bestaande transacties. Het extra bedrag aan bezwaarde activa is gecorrigeerd voor het effect van de afdekkingstransacties die de instelling heeft gesloten om zich tegen de in de bovenvermelde stressscenario's beschreven gebeurtenissen in te dekken.

24.

In deze template worden de volgende twee scenario's voor de rapportage van voorwaardelijke bezwaring behandeld die in de punten 4.1.1 en 4.1.2 nader zijn uiteengezet. De gerapporteerde informatie betreft een redelijke raming door de instelling op basis van de beste beschikbare gegevens.

(a)

Daling van de reële waarde van de bezwaarde activa met 30 %. Dit scenario heeft uitsluitend betrekking op een verandering in de onderliggende waarde van de activa en niet op enigerlei andere verandering die de boekwaarde ervan kan beïnvloeden, zoals wisselkoerswinsten of -verliezen of mogelijke bijzondere waardeverminderingsverliezen. In dergelijke gevallen kan de rapporterende instelling zich verplicht zien meer zekerheden te verschaffen om de waarde van de zekerheden constant te houden.

(b)

Een depreciatie met 10 % van elke valuta waarin de instelling geaggregeerde verplichtingen heeft die 5 % of meer van de totale verplichtingen van de instelling vertegenwoordigen.

25.

De scenario's worden los van elkaar gerapporteerd. Ook depreciaties van belangrijke valuta's worden los van depreciaties van andere belangrijke valuta's gerapporteerd. De instellingen houden derhalve geen rekening met correlaties tussen de scenario's.

4.1.1.   Scenario A: Waardedaling van bezwaarde activa met 30 %

26.

Er wordt aangenomen dat alle bezwaarde activa met 30 % in waarde dalen. Voor het bepalen van de behoefte aan extra zekerheden die uit een dergelijke daling voortvloeit, wordt rekening gehouden met bestaande niveaus van overpanding, zodat alleen het minimumniveau van zekerheidsstelling wordt gehandhaafd. Voor het bepalen van de behoefte aan extra zekerheden wordt ook rekening gehouden met de contractuele voorwaarden van de getroffen contracten en overeenkomsten, zoals onder meer drempelwaarden.

27.

Alleen contracten en overeenkomsten waarbij er een wettelijke verplichting bestaat om extra zekerheden te verschaffen, worden in aanmerking genomen. Het betreft onder meer uitgiften van gedekte obligaties waarbij er een wettelijke verplichting bestaat om de minimumniveaus van overpanding te handhaven, maar geen verplichting om bestaande ratingniveaus van de gedekte obligatie te handhaven.

4.1.2.   Scenario B: Depreciatie met 10 % van belangrijke valuta's

28.

Een valuta is een belangrijke valuta indien de rapporterende instelling geaggregeerde verplichtingen heeft die 5 % of meer van de totale verplichtingen van de instelling vertegenwoordigen.

29.

Bij de berekening van een depreciatie met 10 % wordt rekening gehouden met veranderingen aan zowel de actief- als de passiefzijde. Er wordt met andere woorden de nadruk gelegd op mismatches tussen activa en passiva. Zo leidt een repo-transactie in USD die op in USD luidende activa is gebaseerd niet tot extra bezwaring, terwijl een repo-transactie in USD die op in EUR luidende activa is gebaseerd wel tot extra bezwaring leidt.

30.

Alle transacties met een cross-currency-element worden in deze berekening meegenomen.

4.2.   Template: AE-CONT. Voorwaardelijke bezwaring

4.2.1.   Instructies voor bepaalde rijen

31.

Zie de instructies betreffende specifieke kolommen van de AE-SOU-template in punt 1.5.1. De inhoud van de kolommen van de AE-CONT-template verschilt niet van die van de AE-SOU-template.

4.2.2.   Instructies voor bepaalde kolommen

Kolommen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Corresponderende verplichtingen, voorwaardelijke verplichtingen of uitgeleende effecten

Dezelfde instructies en gegevens als voor kolom 010 van de AE-SOU-template.

Bedrag van de corresponderende financiële verplichtingen, voorwaardelijke verplichtingen (ontvangen toegezegde leningen en ontvangen financiële garanties) en van de tegen andere zekerheden dan contanten uitgeleende effecten, mits deze transacties voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

Zoals gezegd, worden in elke rij van de template de financiële verplichtingen tegen boekwaarde, de voorwaardelijke verplichtingen tegen nominale waarde en tegen andere zekerheden dan contanten uitgeleende effecten tegen reële waarde gerapporteerd.

020

A.   Extra bedrag aan bezwaarde activa

Het extra bedrag aan activa dat bezwaard zou worden als gevolg van een wettelijk voorschrift, een voorschrift van regelgevende instanties of een contractueel voorschrift dat in werking kan treden als scenario A zich voordoet.

Overeenkomstig de instructies in deel A van deze bijlage worden deze bedragen tegen boekwaarde gerapporteerd als zij op activa van de rapporterende instelling betrekking hebben, dan wel tegen reële waarde als zij op ontvangen zekerheden betrekking hebben. Bedragen die de niet-bezwaarde activa en de zekerheden van de instelling overtreffen, worden tegen reële waarde gerapporteerd.

030

B.   Extra bedrag aan bezwaarde activa. Belangrijke valuta 1

Het extra bedrag aan activa dat bezwaard zou worden als gevolg van een wettelijk voorschrift, een voorschrift van regelgevende instanties of een contractueel voorschrift dat in werking kan treden als zich in scenario B een depreciatie van belangrijke valuta nummer 1 voordoet.

Zie de instructies betreffende rij 20 voor de soorten bedragen.

040

B.   Extra bedrag aan bezwaarde activa. Belangrijke valuta 2

Het extra bedrag aan activa dat bezwaard zou worden als gevolg van een wettelijk voorschrift, een voorschrift van regelgevende instanties of een contractueel voorschrift dat in werking kan treden als zich in scenario B een depreciatie van belangrijke valuta nummer 2 voordoet.

Zie de instructies betreffende rij 20 voor de soorten bedragen.

5.   DEEL D: GEDEKTE OBLIGATIES

5.1.   Algemene opmerkingen

32.

De in deze template voorkomende informatie wordt gerapporteerd voor alle door de rapporterende instelling uitgegeven gedekte obligaties die aan de voorwaarden van de Icbe-richtlijn voldoen. Gedekte obligaties die aan de voorwaarden van de Icbe-richtlijn voldoen, zijn obligaties als bedoeld in artikel 52, lid 4, eerste alinea, van Richtlijn 2009/65/EG. Het betreft door de rapporterende instelling uitgegeven gedekte obligaties waarbij de rapporterende instelling in verband met de gedekte obligatie wettelijk onderworpen is aan speciaal openbaar toezicht ter bescherming van obligatiehouders, en waarbij de uit de uitgifte van die obligaties verkregen bedragen overeenkomstig de wet worden belegd in activa die, gedurende de gehele looptijd van de obligaties, de aan de obligaties verbonden vorderingen kunnen dekken en die, ingeval de uitgevende instelling in gebreke blijft, bij voorrang zullen worden gebruikt voor de aflossing van de hoofdsom en de betaling van de lopende rente.

33.

Gedekte obligaties die door of voor rekening van de rapporterende instelling worden uitgegeven en die niet aan de voorwaarden van de Icbe-richtlijn voldoen, worden niet in de AE-CB-templates gerapporteerd.

34.

De rapportage is gebaseerd op de wettelijke regeling voor gedekte obligaties, d.w.z. het rechtskader dat op het programma voor gedekte obligaties van toepassing is.

5.2.   Template: AE-CB. Uitgifte van gedekte obligaties

5.2.1.   Instructies voor de z-as

z-as

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Identificatiecode van de cover pool (open)

De identificatiecode van de cover pool bestaat uit de naam of ondubbelzinnige afkorting van de uitgevende entiteit van de cover pool en de aanduiding van de cover pool die individueel aan de beschermende maatregelen van de gedekte obligatie in kwestie onderworpen is.

5.2.2.   Instructies voor bepaalde rijen

Kolommen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Nominale waarde

De nominale waarde is gelijk aan de som van de vorderingen tot aflossing van de hoofdsom, vastgesteld overeenkomstig de voor de bepaling van voldoende dekking toepasselijke voorschriften van de desbetreffende wettelijke regeling voor gedekte obligaties.

020

Contante waarde (swap)

De contante waarde (swap) is gelijk aan de som van de vorderingen tot betaling van hoofdsom en rente, gedisconteerd aan de hand van een valutaspecifieke risicovrije rendementscurve en vastgesteld overeenkomstig de voor de bepaling van voldoende dekking toepasselijke voorschriften van de desbetreffende wettelijke regeling voor gedekte obligaties.

Voor de kolommen 080 en 210, die op van een cover pool afgeleide posities betrekking hebben, is de te rapporteren waarde gelijk aan de marktwaarde.

030

Activaspecifieke waarde

De activaspecifieke waarde is de economische waarde van de activa van de cover pool, welke kan overeenstemmen met een overeenkomstig IFRS 13 bepaalde reële waarde, een marktwaarde die waarneembaar is bij op liquide markten verrichte transacties, dan wel een contante waarde waarbij de toekomstige kasstromen van een activum aan de hand van een activaspecifieke rentecurve worden gedisconteerd.

040

Boekwaarde

De boekwaarde van een verplichting uit hoofde van een gedekte obligatie of van een activum van een cover pool is gelijk aan de boekwaarde bij de uitgevende instelling van de gedekte obligatie.

5.2.3.   Instructies voor bepaalde kolommen

010

Wordt voldaan aan artikel 129 van Verordening (EG) nr. 575/2013? [JA/NEE]

Instellingen geven aan of de cover pool voldoet aan de voorwaarden van artikel 129 van Verordening (EG) nr. 575/2013 om in aanmerking te kunnen komen voor de preferentiële behandeling die in artikel 129, leden 4 en 5, van genoemde verordening is beschreven.

012

Zo JA, vermeld de primaire activaklasse van de cover pool

Indien de cover pool voor de preferentiële behandeling van artikel 129, leden 4 en 5, van Verordening (EU) nr. 575/2013 in aanmerking komt (antwoord JA in kolom 011), wordt de primaire activaklasse van de cover pool in deze cel vermeld. Hiertoe wordt de classificatie van artikel 129, lid 1, van genoemde verordening gebruikt en worden de overeenkomstige codes „a”, „b”, „c”, „d”, „e”, „f” en „g” vermeld. Code „h” wordt vermeld wanneer de primaire activaklasse van de cover pool niet onder een van de eerder genoemde categorieën valt.

020-140

Verplichtingen uit hoofde van gedekte obligaties

Verplichtingen uit hoofde van gedekte obligaties zijn de verplichtingen die de uitgevende entiteit is aangegaan door gedekte obligaties uit te geven. Het betreft alle posities, als omschreven bij de desbetreffende wettelijke regeling voor gedekte obligaties, die aan de beschermende maatregelen van de gedekte obligatie in kwestie onderworpen zijn (het kan bijvoorbeeld gaan om effecten in omloop, alsook om de positie van de tegenpartijen van de uitgevende instelling van de gedekte obligaties in derivatenposities met een, uit het oogpunt van de uitgevende instelling van de gedekte obligaties, negatieve marktwaarde die aan de cover pool wordt toegerekend en die overeenkomstig de desbetreffende wettelijke regeling voor gedekte obligaties als met verplichtingen uit hoofde van gedekte obligaties worden behandeld).

020

Rapportagedatum

Bedragen van verplichtingen uit hoofde van gedekte obligaties, exclusief van een cover pool afgeleide posities, volgens de verschillende data in de toekomst.

030

+ 6 maanden

De datum „+ 6 maanden” is het tijdstip 6 maanden na de rapportagereferentiedatum. De bedragen worden vermeld op basis van de veronderstelling dat er zich, behalve aflossing, geen verandering in de verplichtingen uit hoofde van de gedekte obligaties zal voordoen in vergelijking met de rapportagereferentiedatum. Bij gebreke van een vast betalingsschema moet de verwachte vervaldatum van de op toekomstige data uitstaande bedragen op consistente wijze worden gebruikt.

040-070

+ 12 maanden — + 10 jaar

Evenals voor „+ 6 maanden” (kolom 030) betreft het het tijdstip in kwestie, te rekenen vanaf de rapportagereferentiedatum.

080

Van een cover pool afgeleide posities met een negatieve netto marktwaarde

De negatieve netto marktwaarde van van een cover pool afgeleide posities die uit het oogpunt van de uitgevende instelling van de gedekte obligaties een negatieve netto marktwaarde hebben. Van een cover pool afgeleide posities zijn netto derivatenposities die overeenkomstig de desbetreffende wettelijke regeling voor gedekte obligaties in de cover pool zijn opgenomen en aan de beschermende maatregelen van de gedekte obligatie in kwestie onderworpen zijn, in die zin dat dergelijke derivatenposities met een negatieve marktwaarde door toelaatbare activa van de cover pool moeten worden gedekt.

De negatieve netto marktwaarde moet alleen voor de rapportagereferentiedatum worden gerapporteerd.

090-140

Externe rating van de gedekte obligatie

Hier moet informatie worden verstrekt over de externe ratings van de gedekte obligatie in kwestie welke eventueel op de rapportagedatum voorhanden zijn.

090

Ratingbureau 1

Als er op de rapportagedatum een rating van ten minste één ratingbureau voorhanden is, wordt hier de naam van één van deze ratingbureaus vermeld. Als er op de rapportagedatum ratings van meer dan drie ratingbureaus voorhanden zijn, worden de drie ratingbureaus waarvoor informatie wordt verstrekt, geselecteerd op basis van hun respectieve marktinvloed.

100

Rating 1

De rating die het in kolom 090 gerapporteerde ratingbureau op de rapportagereferentiedatum voor de gedekte obligatie in kwestie heeft afgegeven. Als er langetermijn- en kortetermijnratings van hetzelfde ratingbureau voorhanden zijn, moet de langetermijnrating worden gerapporteerd. Bij de te rapporteren rating moeten eventuele modifiers worden vermeld.

110, 130

Ratingbureau 2 en ratingbureau 3

Op dezelfde wijze als bij ratingbureau 1 (kolom 090) worden hier de andere ratingbureaus vermeld die op de rapportagereferentiedatum ratings voor de gedekte obligatie in kwestie hebben afgegeven.

120, 140

Rating 2 en rating 3

Op dezelfde wijze als bij rating 1 (kolom 100) worden hier de andere ratings vermeld die de ratingbureaus 2 en 3 op de rapportagereferentiedatum voor de gedekte obligatie in kwestie hebben afgegeven.

150-250

Cover pool

De cover pool bestaat uit alle posities, met inbegrip van van de cover pool afgeleide posities, die uit het oogpunt van de uitgevende instelling van de gedekte obligatie een positieve netto marktwaarde hebben en die aan de beschermende maatregelen van de gedekte obligatie in kwestie onderworpen zijn.

150

Rapportagedatum

Bedragen van de activa in de cover pool, exclusief van de cover pool afgeleide posities. Dit bedrag omvat de ten minste vereiste overpanding, vermeerderd met eventuele extra overpanding boven het minimum, mits deze aan de beschermende maatregelen van de gedekte obligatie in kwestie onderworpen is.

160

+ 6 maanden

De rapportagedatum „+ 6 maanden” is het tijdstip 6 maanden na de rapportagereferentiedatum. De bedragen worden vermeld op basis van de veronderstelling dat er zich, behalve aflossing, geen verandering in de cover pool zal voordoen in vergelijking met de rapportagereferentiedatum. Bij gebreke van een vast betalingsschema moet de verwachte vervaldatum van de op toekomstige data uitstaande bedragen op consistente wijze worden gebruikt.

170-200

+ 12 maanden — + 10 jaar

Evenals voor „+ 6 maanden” (kolom 160) betreft het het tijdstip in kwestie, te rekenen vanaf de rapportagereferentiedatum.

210

Van een cover pool afgeleide posities met een positieve netto marktwaarde

De positieve netto marktwaarde van van een cover pool afgeleide posities die uit het oogpunt van de uitgevende instelling van de gedekte obligaties een positieve netto marktwaarde hebben. Van een cover pool afgeleide posities zijn netto derivatenposities die overeenkomstig de desbetreffende wettelijke regeling voor gedekte obligaties in de cover pool zijn opgenomen en aan de beschermende maatregelen van de gedekte obligatie in kwestie onderworpen zijn, in die zin dat dergelijke derivatenposities met een positieve marktwaarde geen deel zouden uitmaken van de totale insolvente boedel van de uitgevende instelling van de gedekte obligaties.

De positieve netto marktwaarde moet alleen voor de rapportagedatum worden gerapporteerd.

220-250

Bedragen van cover pools die de minimumdekkingsvereisten overtreffen

Bedragen van cover pools, met inbegrip van van cover pools afgeleide posities met positieve netto marktwaarden, die de minimumdekkingsvereisten overtreffen (overpanding).

220

Volgens de desbetreffende wettelijke regeling voor gedekte obligaties

Bedrag van de overpanding in vergelijking met de bij de desbetreffende wettelijke regeling voor gedekte obligaties vereiste minimumdekking.

230-250

Volgens de methodologie van de ratingbureaus om de huidige externe rating van de gedekte obligatie te handhaven

Bedragen van de overpanding in vergelijking met het niveau dat volgens de informatie over de methodologie van het respectieve ratingbureau waarover de uitgevende instelling van de gedekte obligatie beschikt, ten minste vereist is om de bestaande rating die door het respectieve ratingbureau is afgegeven, te ondersteunen.

230

Ratingbureau 1

Bedragen van de overpanding in vergelijking met het niveau dat volgens de informatie over de methodologie van ratingbureau 1 (kolom 090) waarover de uitgevende instelling van de gedekte obligatie beschikt, ten minste vereist is om de rating 1 te ondersteunen.

240-250

Ratingbureau 2 en ratingbureau 3

De instructies voor ratingbureau 1 (kolom 230) gelden ook voor ratingbureau 2 (kolom 110) en ratingbureau 3 (kolom 130).

6.   DEEL E: GEAVANCEERDE GEGEVENS

6.1.   Algemene opmerkingen

35.

Deel E heeft dezelfde opzet als de in deel A beschreven templates van het bezwaringsoverzicht, waarbij voor de bezwaring van de activa van de rapporterende instelling en voor de ontvangen zekerheden verschillende templates worden gehanteerd, namelijk respectievelijk AE-ADV1 en AE-ADV2. De corresponderende verplichtingen stemmen derhalve overeen met de verplichtingen die door de bezwaarde activa zijn gedekt en er behoeft geen sprake te zijn van een één-op-één-relatie.

6.2.   Template: AE-ADV1. Geavanceerde template voor activa van de rapporterende instelling

6.2.1.   Instructies voor bepaalde rijen

Rijen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010-020

Centralebankfinanciering (van alle soorten, met inbegrip van repo's)

Alle soorten verplichtingen van de rapporterende instelling waarbij de tegenpartij van de transactie een centrale bank is.

Van tevoren bij centrale banken geplaatste activa worden niet als bezwaarde activa behandeld, tenzij de centrale bank terugtrekking van een verstrekt activum zonder voorafgaande toestemming niet toestaat. Het ongebruikte deel van financiële garanties, d.w.z. het bedrag dat het door de centrale bank vereiste minimumbedrag overtreft, wordt pro rata toegerekend aan de bij de centrale bank geplaatste activa.

030-040

Op een beurs verhandelde derivaten

Boekwaarde van de als zekerheden verstrekte derivaten van de rapporterende instelling die financiële verplichtingen zijn, mits deze derivaten worden genoteerd of verhandeld op een erkende of aangewezen effectenbeurs en voor deze instelling activabezwaring met zich meebrengen.

050-060

OTC-derivaten

Boekwaarde van de als zekerheden verstrekte derivaten van de rapporterende instelling die financiële verplichtingen zijn, mits deze derivaten onderhands (over-the-counter) worden verhandeld en voor deze instelling activabezwaring met zich meebrengen. (Dezelfde instructie als voor rij 030 van de AE-SOU-template.)

070-080

Retrocessieovereenkomsten

Boekwaarde van de retrocessieovereenkomsten van de rapporterende instelling waarbij de tegenpartij van de rapporterende instelling geen centrale bank is, mits deze transacties activabezwaring voor deze instelling met zich meebrengen. Tripartiete retrocessieovereenkomsten dienen op dezelfde wijze te worden behandeld als retrocessieovereenkomsten, mits deze transacties voor de rapporterende instelling activabezwaring met zich meebrengen.

090-100

Andere door zekerheden gedekte deposito's dan retrocessieovereenkomsten

Boekwaarde van de andere door zekerheden gedekte deposito's dan retrocessieovereenkomsten van de rapporterende instelling waarbij de tegenpartij van de rapporterende instelling geen centrale bank is, mits deze deposito's transacties activabezwaring voor deze instelling met zich meebrengen.

110-120

Uitgegeven gedekte obligaties

Zie de instructies betreffende rij 100 van de AE-SOU-template.

130-140

Uitgegeven securitisaties

Zie de instructies betreffende rij 110 van de AE-SOU-template.

150-160

Andere uitgegeven schuldtitels dan gedekte obligaties en ABSs

Boekwaarde van de door de rapporterende instelling uitgegeven schuldtitels die geen gedekte obligaties en securitisaties zijn, mits deze effecten voor die instelling activabezwaring met zich meebrengen.

Wanneer de rapporterende instelling een deel van de uitgegeven schuldtitels heeft behouden, hetzij vanaf de uitgiftedatum, hetzij vanaf een latere datum als gevolg van een terugkoop, mogen deze behouden effecten niet in deze post worden opgenomen. Daarnaast moeten de daaraan toegewezen zekerheden in het kader van deze template als niet-bezwaard worden geclassificeerd.

170-180

Overige bronnen van bezwaring

Zie de instructies betreffende rij 120 van de AE-SOU-template.

190

Totale bezwaarde activa

Voor elk type activum dat in de rijen van de AE-ADV1-template wordt gespecificeerd, wordt de boekwaarde vermeld van de door de rapporterende instelling aangehouden activa die zijn bezwaard.

200

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

Voor elk type activum dat in de rijen van de AE-ADV1-template wordt gespecificeerd, wordt de boekwaarde vermeld van de door de rapporterende instelling aangehouden activa die zijn bezwaard en die toelaatbaar zijn voor transacties met de centrale banken waartoe de rapporterende instelling toegang heeft. Rapporterende instellingen die niet met zekerheid kunnen vaststellen of een post voor de centrale bank toelaatbaar is (zoals in rechtsgebieden waar geen duidelijke definitie van voor repo's van centrale banken toelaatbare activa voorhanden is, of waar geen toegang tot een continu functionerende markt voor repo's van centrale banken bestaat), kunnen afzien van de rapportage van het bijbehorende bedrag van die post; zij kunnen met andere woorden het veld openlaten.

210

Totale niet-bezwaarde activa

Voor elk type activum dat in de rijen van de AE-ADV1-template wordt gespecificeerd, wordt de boekwaarde vermeld van de door de rapporterende instelling aangehouden activa die niet zijn bezwaard. Boekwaarde betekent het bedrag dat aan de actiefzijde van de balans wordt gerapporteerd.

220

waarvan: voor de centrale bank toelaatbaar

Voor elk type activum dat in de rijen van de AE-ADV1-template wordt gespecificeerd, wordt de boekwaarde vermeld van de door de rapporterende instelling aangehouden activa die niet zijn bezwaard en die toelaatbaar zijn voor transacties met de centrale banken waartoe de rapporterende instelling toegang heeft. Rapporterende instellingen die niet met zekerheid kunnen vaststellen of een post voor de centrale bank toelaatbaar is (zoals in rechtsgebieden waar geen duidelijke definitie van voor repo's van centrale banken toelaatbare activa voorhanden is, of waar geen toegang tot een continu functionerende markt voor repo's van centrale banken bestaat), kunnen afzien van de rapportage van het bijbehorende bedrag van die post; zij kunnen met andere woorden het veld openlaten.

230

Bezwaarde + niet-bezwaarde activa

Voor elk type activum dat in de rijen van de AE-ADV1-template wordt gespecificeerd, wordt de boekwaarde vermeld van de door de rapporterende instelling aangehouden activa.

6.2.2.   Instructies voor bepaalde kolommen

Kolommen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Onmiddellijk opeisbare vorderingen

Zie instructies voor rij 020 van de AE-ASS-template.

020

Aandeleninstrumenten

Zie instructies voor rij 030 van de AE-ASS-template.

030

Totaal

Zie instructies voor rij 040 van de AE-ASS-template.

040

waarvan: gedekte obligaties

Zie instructies voor rij 050 van de AE-ASS-template.

050

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

Gedekte obligaties als omschreven in de instructies voor rij 050 van de AE-ASS-template, welke zijn uitgegeven door een entiteit die binnen de prudentiële reikwijdte van de consolidatie valt.

060

waarvan: securitisaties

Zie instructies voor rij 060 van de AE-ASS-template.

070

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

Securitisaties als omschreven in de instructies voor rij 060 van de AE-ASS-template, welke zijn uitgegeven door een entiteit die binnen de prudentiële reikwijdte van de consolidatie valt.

080

waarvan: uitgegeven door overheden

Zie instructies voor rij 070 van de AE-ASS-template.

090

waarvan: uitgegeven door financiële vennootschappen

Zie instructies voor rij 080 van de AE-ASS-template.

100

waarvan: uitgegeven door niet-financiële vennootschappen

Zie instructies voor rij 090 van de AE-ASS-template.

110

Centrale banken en overheden

Andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op een centrale bank en een overheid.

120

Financiële vennootschappen

Andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op financiële vennootschappen.

130

Niet-financiële vennootschappen

Andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op niet-financiële vennootschappen.

140

waarvan: hypotheekleningen

Andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op niet-financiële vennootschappen welke door een hypotheek zijn gegarandeerd.

150

Huishoudens

Andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op huishoudens.

160

waarvan: hypotheekleningen

Andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op huishoudens welke door een hypotheek zijn gegarandeerd.

170

Overige activa

Zie de instructie voor rij 120 van de AE-ASS-template.

180

Totaal

Zie de instructie voor rij 010 van de AE-ASS-template.

6.3.   Template: AE-ADV2. Geavanceerde template voor door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden

6.3.1.   Instructies voor bepaalde rijen

36.

Zie punt 6.2.1, aangezien de instructies identiek zijn voor beide templates.

6.3.2.   Instructies voor bepaalde kolommen

Kolommen

Verwijzingen naar wetgeving en instructies

010

Onmiddellijk opeisbare vorderingen

Zie instructies voor rij 140 van de AE-COL-template.

020

Aandeleninstrumenten

Zie instructies voor rij 150 van de AE-COL-template.

030

Totaal

Zie instructies voor rij 160 van de AE-COL-template.

040

waarvan: gedekte obligaties

Zie instructies voor rij 170 van de AE-COL-template.

050

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die gedekte obligaties zijn die zijn uitgegeven door een entiteit die binnen de prudentiële reikwijdte van de consolidatie valt.

060

waarvan: securitisaties

Zie instructies voor rij 180 van de AE-COL-template.

070

waarvan: uitgegeven door andere entiteiten van de groep

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die securitisaties zijn die zijn uitgegeven door een entiteit die binnen de prudentiële reikwijdte van de consolidatie valt.

080

waarvan: uitgegeven door overheden

Zie instructies voor rij 190 van de AE-COL-template.

090

waarvan: uitgegeven door financiële vennootschappen

Zie instructies voor rij 200 van de AE-COL-template.

100

waarvan: uitgegeven door niet-financiële vennootschappen

Zie instructies voor rij 210 van de AE-COL-template.

110

Centrale banken en overheden

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op centrale banken en overheden zijn.

120

Financiële vennootschappen

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op financiële vennootschappen zijn.

130

Niet-financiële vennootschappen

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op niet-financiële vennootschappen zijn.

140

waarvan: hypotheekleningen

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op niet-financiële vennootschappen zijn welke door een hypotheek zijn gegarandeerd.

150

Huishoudens

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op huishoudens zijn.

160

waarvan: hypotheekleningen

Door de rapporterende instelling ontvangen zekerheden die andere leningen en voorschotten dan onmiddellijk opeisbare vorderingen op huishoudens zijn welke door een hypotheek zijn gegarandeerd.

170

Overige activa

Zie instructies voor rij 230 van de AE-COL-template.

180

Andere uitgegeven eigen schuldtitels dan eigen gedekte obligaties of ABSs

Zie instructies voor rij 240 van de AE-COL-template.

190

Totaal

Zie instructies voor de rijen 130 en 140 van de AE-COL-template.”


(1)  Richtlijn 2013/34/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen, tot wijziging van Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad (PB L 182 van 29.6.2013, blz. 19).


21.1.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 14/45


UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/80 VAN DE COMMISSIE

van 20 januari 2015

tot vaststelling van de forfaitaire invoerwaarden voor de bepaling van de invoerprijs van bepaalde groenten en fruit

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (1),

Gezien Uitvoeringsverordening (EU) nr. 543/2011 van de Commissie van 7 juni 2011 tot vaststelling van nadere bepalingen voor de toepassing van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat de sectoren groenten en fruit en verwerkte groenten en fruit betreft (2), en met name artikel 136, lid 1,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Bij Uitvoeringsverordening (EU) nr. 543/2011 zijn, op grond van de resultaten van de multilaterale handelsbesprekingen van de Uruguayronde, de criteria vastgesteld aan de hand waarvan de Commissie voor de producten en de perioden die in bijlage XVI, deel A, bij die verordening zijn vermeld, de forfaitaire waarden bij invoer uit derde landen vaststelt.

(2)

De forfaitaire invoerwaarde wordt elke dag berekend overeenkomstig artikel 136, lid 1, van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 543/2011, met inachtneming van de variabele gegevens voor die dag. Bijgevolg moet deze verordening in werking treden op de dag van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

De in artikel 136 van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 543/2011 bedoelde forfaitaire invoerwaarden worden vastgesteld in de bijlage bij de onderhavige verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 20 januari 2015.

Voor de Commissie,

namens de voorzitter,

Jerzy PLEWA

Directeur-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling


(1)  PB L 347 van 20.12.2013, blz. 671.

(2)  PB L 157 van 15.6.2011, blz. 1.


BIJLAGE

Forfaitaire invoerwaarden voor de bepaling van de invoerprijs van bepaalde groenten en fruit

(EUR/100 kg)

GN-code

Code derde landen (1)

Forfaitaire invoerwaarde

0702 00 00

AL

62,0

EG

285,0

IL

160,5

MA

121,2

TR

155,0

ZZ

156,7

0707 00 05

JO

241,9

MA

66,8

TR

180,1

ZZ

162,9

0709 91 00

EG

119,3

ZZ

119,3

0709 93 10

MA

231,9

TR

171,0

ZZ

201,5

0805 10 20

EG

63,0

MA

62,6

TN

52,9

TR

64,2

ZA

97,5

ZZ

68,0

0805 20 10

IL

179,2

MA

84,7

ZZ

132,0

0805 20 30, 0805 20 50, 0805 20 70, 0805 20 90

IL

126,0

JM

118,0

KR

153,2

MA

81,7

TR

121,7

ZZ

120,1

0805 50 10

TR

71,8

ZZ

71,8

0808 10 80

BR

65,4

CL

89,8

MK

24,4

US

154,2

ZZ

83,5

0808 30 90

CL

265,9

CN

92,1

US

138,7

ZZ

165,6


(1)  Landennomenclatuur vastgesteld bij Verordening (EU) nr. 1106/2012 van de Commissie van 27 november 2012 tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 471/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen, wat de bijwerking van de nomenclatuur van landen en gebieden betreft (PB L 328 van 28.11.2012, blz. 7). De code „ZZ” staat voor „overige oorsprong”.