52002PC0488(04)

Voorstel voor een Beschikking van de Raad houdende intrekking van Beschikking 68/416/EEG van de Raad betreffende het sluiten en uitvoeren van de speciale intergouvernementele overeenkomsten inzake de verplichting voor de lidstaten om minimumvoorraden ruwe aardolie en/of aardolieproducten in opslag te houden en Beschikking 77/706/EEG van de Raad tot vaststelling van een communautaire doelstelling inzake een beperking van het verbruik van energie in geval van moeilijkheden bij de voorziening met ruwe aardolie en aardolieproducten /* COM/2002/0488 def. */

Publicatieblad Nr. 331 E van 31/12/2002 blz. 0280 - 0280


Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD houdende intrekking van Beschikking 68/416/EEG van de Raad betreffende het sluiten en uitvoeren van de speciale intergouvernementele overeenkomsten inzake de verplichting voor de lidstaten om minimumvoorraden ruwe aardolie en/of aardolieproducten in opslag te houden en Beschikking 77/706/EEG van de Raad tot vaststelling van een communautaire doelstelling inzake een beperking van het verbruik van energie in geval van moeilijkheden bij de voorziening met ruwe aardolie en aardolieproducten

(door de Commissie ingediend)

TOELICHTING

De Commissie heeft een voorstel ingediend voor een nieuwe richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende coördinatie van de maatregelen met betrekking tot de continuïteit van de voorziening met aardolieproducten. Meer in het bijzonder regelt dit voorstel de onderlinge afstemming van de bepalingen van de lidstaten op het gebied van aardolievoorraden en crisismaatregelen en een coördinatie van de maatregelen van de lidstaten bij een bevoorradingscrisis.

Bovengenoemd voorstel voor een richtlijn omvat twee gedeelten:

- Het eerste gedeelte betreft de verplichtingen inzake het aanhouden van voorraden en de criteria waaraan de systemen voor het aanhouden van veiligheidsvoorraden dienen te voldoen.

- Het tweede gedeelte betreft de aspecten die te maken hebben met het treffen van maatregelen in een crisissituatie, en dan met name het institutioneel mechanisme waarmee in het geval van een crisis, een gecoördineerde actie van de lidstaten kan worden ondernomen.

De huidige wetgevende teksten met betrekking tot deze aspecten zijn overbodig geworden. Met het onderhavige voorstel voor een richtlijn worden sommige van deze teksten ingetrokken.

Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD houdende intrekking van Beschikking 68/416/EEG van de Raad betreffende het sluiten en uitvoeren van de speciale intergouvernementele overeenkomsten inzake de verplichting voor de lidstaten om minimumvoorraden ruwe aardolie en/of aardolieproducten in opslag te houden en Beschikking 77/706/EEG van de Raad tot vaststelling van een communautaire doelstelling inzake een beperking van het verbruik van energie in geval van moeilijkheden bij de voorziening met ruwe aardolie en aardolieproducten

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 100,

Gezien het voorstel van de Commissie [1],

[1] PB C [...] van [...], blz. [...].

Overwegende hetgeen volgt:

(1) Richtlijn ././EG is gericht op coördinatie van de maatregelen met betrekking tot de continuïteit van de voorziening met aardolieproducten.

(2) Om de goede werking van de interne markt te waarborgen, regelt Richtlijn ././EG meer in het bijzonder de onderlinge afstemming van de bepalingen van de lidstaten op het gebied van aardolievoorraden en crisismaatregelen en een coördinatie van de maatregelen van de lidstaten bij een bevoorradingscrisis.

(3) De richtlijn dekt tevens, in een nieuw samenhangend geheel, alle passende aspecten die met name aan bod kwamen in enerzijds de beschikking van de Raad van 20 december 1968 betreffende het sluiten en uitvoeren van de speciale intergouvernementele overeenkomsten inzake de verplichting voor de lidstaten om minimumvoorraden ruwe aardolie en/of aardolieproducten in opslag te houden [2], en anderzijds Beschikking 77/706/EEG van de Raad van 7 november 1977 tot vaststelling van een communautaire doelstelling inzake een beperking van het verbruik van energie in geval van moeilijkheden bij de voorziening met ruwe aardolie en aardolieproducten [3];

[2] PB L 308 van 23.12.1968, blz.19.

[3] PB L 292 van 16.11.1977, blz. 9.

(4) Deze wetgevende teksten zijn derhalve overbodig geworden.

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING VASTGESTELD:

Artikel 1

Beschikking 68/416/EEG van de Raad wordt ingetrokken.

Artikel 2

Beschikking 77/706/EEG van de Raad wordt ingetrokken.

Artikel 3

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, [...]

Voor De Raad

De Voorzitter

[...]

FINANCIEEL MEMORANDUM

Beleidsgebied(en): Energie

Activiteit(en): Maatregelen tot veiligstelling van de olie- en gasvoorziening van de Europese Unie

Benaming van de actie: Realisatie van een Europees Observatiesysteem voor de voorziening met olie en gas

1. BEGROTINGSPLAATS(EN) + OMSCHRIJVING(EN)

Te creëren begrotingsplaats: B5-710 A "Financiële steun voor energie-infrastructuurvoorzieningen - Uitgaven voor administratief beheer"

2. ALGEMENE CIJFERS

2.1 Totale toewijzing voor de actie (Deel B): 4,478 miljoen EUR aan vastleggingskredieten

2.2 Duur:

2004 tot en met 2009 en volgende begrotingsjaren

(onder voorbehoud van verlenging van de betrokken begrotingsplaats)

2.3 Meerjarenraming van de uitgaven: 14,022 MEUR

De vastleggings- en betalingskredieten voor de begrotingsjaren 2007 en volgende zijn afhankelijk van de verlenging van de TEN-verordening.

a) Tijdschema vastleggingskredieten/betalingskredieten (financiering uit de begroting) (zie punt 6.1.1)

in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

b) Technische en administratieve bijstand en ondersteuningsuitgaven (zie punt 6.1.2)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

c) Financiële gevolgen in verband met de personele middelen en andere huishoudelijke uitgaven (zie punten 7.2 en 7.3)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

(afgeronde cijfers)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

2.4 Verenigbaarheid met de financiële programmering en de financiële vooruitzichten

|X| Voorstel verenigbaar met de bestaande financiële programmering

| | Dit voorstel vereist een herprogrammering van de betrokken rubriek van de financiële vooruitzichten,

| | inclusief, in voorkomend geval, een beroep op de bepalingen van het interinstitutioneel akkoord.

2.5 Financiële gevolgen voor de ontvangsten [4]

[4] Zie de aparte toelichting voor nadere informatie.

|X| Geen financiële implicaties (betreft technische aspecten in verband met de tenuitvoerlegging van een maatregel)

OF

| | Financiële gevolgen - Het effect op de ontvangsten is als volgt:

N.B.: Alle bijzonderheden en opmerkingen met betrekking tot de methode waarmee de gevolgen voor de ontvangsten worden berekend, moeten in een aparte bijlage worden opgenomen.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

(Elke betrokken begrotingsplaats beschrijven en het passende aantal rijen aan de tabel toevoegen indien het effect betrekking heeft op meerdere begrotingsplaatsen)

3. BEGROTINGSKENMERKEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

4. RECHTSGRONDSLAG

Artikel 95 van het EG-Verdrag

Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende coördinatie van de maatregelen met betrekking tot de continuïteit van de voorziening met aardolieproducten [COM(2002) 488]

Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende maatregelen tot veiligstelling van de aardgasvoorziening[COM(2002) 488]

5. BESCHRIJVING EN MOTIVERING

5.1 Doel van het communautaire optreden [5]

[5] Zie de aparte toelichting voor nadere informatie.

5.1.1 Doelstellingen

In het Groenboek "Op weg naar een Europese strategie voor een continue energievoorziening" werden de structurele zwakke plekken van de energievoorziening van de Gemeenschap blootgelegd. De met fysieke en economische risico's gepaard gaande groeiende afhankelijkheid van externe energieleveranciers en de voor de deur staande voltooiing van de interne energiemarkt hebben duidelijk gemaakt dat er een communautair kader nodig is voor maatregelen die de veiligheid van de externe energievoorziening kunnen garanderen, met zo min mogelijk beperkingen voor de concurrentie. Dit nieuwe communautaire kader voor de continuïteit van de olie- en gasvoorziening brengt complexe en technische taken mee. Daarnaast dient er nauwe samenwerking te komen met partnerlanden die betrokken zijn bij de levering aan en doorvoer naar de verbrede EU. Het is met name noodzakelijk de trends op de internationale olie- en gasmarkten in het oog te behouden en de effecten daarvan op de continuïteit van de olie- en gasvoorziening en de veiligheid van de strategische infrastructuur te analyseren. De effectiviteit van de getroffen maatregelen dient voortdurend te worden geëvalueerd; in dit verband dient toezicht te worden gehouden op het niveau van de olie- en gasvoorraden in de lidstaten. Dit is alleen mogelijk als er objectieve, betrouwbare en vergelijkbare gegevens beschikbaar zijn.

In het geval van een energiecrisis die de Europese Gemeenschappen noodzaakt besluiten te nemen of aanbevelingen te doen ten aanzien van de olie- en gasvoorraden, is het noodzakelijk de gevolgen voor de energiemarkt in het bijzonder en de economie in het algemeen te beoordelen.

In dit verband is er een groeiende noodzaak om betrouwbaardere prijsindexen te ontwikkelen die beter zijn afgestemd op de realiteit van de markt dan de huidige. De Commissie heeft al in haar mededeling van 4 oktober 2000 over de olievoorziening in de Europese Unie aangegeven dat de producerende landen, de marktspelers en de industrie moeten worden aangemoedigd de prijsvormingsindicatoren te verbeteren, met name op basis van een wereldwijde index die een goede indruk geeft van de totale markt.

Het is daarom essentieel gebleken om binnen de Commissie een Europees Observatiesysteem voor voorziening met koolwaterstoffen te creëren. Dit systeem zal:

* van nut zijn bij de voorbereiding en uitvoering van de wetgeving van de Gemeenschap op het gebied van de olie- en gasvoorziening;

* toezicht houden op de uitvoering ervan en steun bieden bij de beoordeling van de doeltreffendheid van de getroffen maatregelen en de effecten ervan op het functioneren van de interne markt voor aardolieproducten, aardolie en aardgas.

5.1.2 Maatregelen die in verband met de evaluatie ex ante zijn getroffen

a) Hoe en wanneer de evaluatie ex ante is uitgevoerd of hoe de desbetreffende informatie is ingewonnen

In november 2000 is de Commissie met het Groenboek "Op weg naar een Europese strategie voor een continue energievoorziening" gekomen. Dit Groenboek was gebaseerd op een grondige analyse van de uitdagingen, risico's en behoeften van de Europese Unie in termen van de continuïteit van de energievoorziening. Gewezen werd op de structurele zwakke plekken en op de geopolitieke, sociale en milieutechnische tekortkomingen van de energievoorziening van de EU. Deze publicatie bracht een uitvoerig openbaar debat op gang over de veiligheid van de energievoorziening en hoe deze in de toekomst zou kunnen worden gegarandeerd. In het eindverslag over het Groenboek verklaarde de Commissie dat de invoer van energie over 30 jaar waarschijnlijk op een veel hoger niveau zal liggen, namelijk op circa 70% van de totale behoefte. Ook werd erop gewezen dat er een pan-Europees concept voor de veiligheid van de voorziening diende te komen. Daarom heeft de Commissie een communautair kader ontwikkeld, dat de veiligheid van de gas- en olievoorziening van de EU moet garanderen.

Daarnaast zijn aanvullende inlichtingen ingewonnen op de vergadering van het Europese Regelgevende Forum voor Gas in Madrid, door de Olievoorzieningsroep, alsmede uit andere, minder formele bronnen in de lidstaten en de industrie.

b) Korte beschrijving van de conclusies van de evaluatie ex ante en de hieruit getrokken lessen

In oktober 2000 heeft de Commissie een mededeling betreffende de oliebevoorrading in de Europese Unie vastgesteld. In november 2000 heeft zij vervolgens het Groenboek "Op weg naar een Europese strategie voor een continue energievoorziening" vastgesteld. In februari 2002 zijn op het Regelgevende Forum in Madrid conclusies getrokken, is een reeks werkdocumenten gepresenteerd en zijn diverse presentaties gegeven [6]. In deze documenten is op de volgende zaken de nadruk gelegd:

[6] Zie http://europa.eu.int/comm/energy/en/gas_single_market/madrid3/madrid5.html

1. De Europese Unie zal in de komende decennia steeds afhankelijker worden van de invoer van aardolie en gas; de meest recente cijfers waarover de Commissie beschikt, spreken van een verhoging van de afhankelijkheidsgraad van 75% naar 85% voor aardolie en van 40% naar 70% voor gas.

2. De schommelingen van de olieprijs, waaraan ook de gasprijs is gekoppeld, weerspiegelen niet alleen marktontwikkelingen, maar hangen ook samen met politieke belangen (OPEC) en met grootschalige speculatie op de internationale olie. Ongerechtvaardigd hoge olieprijzen als gevolg van speculatie hebben in het verleden meermaals geleid tot een hogere inflatie met negatieve consequenties voor de economie [7].

[7] In haar mededeling van oktober 2000 stelde de Commissie: "Als de olieprijs in de rest van dit jaar blijft schommelen rond 30USD per vat, dan komt het negatieve effect van deze hoge prijs op de groei uit op 0,3% voor 2000 en 0,5% voor 2001. De hoge olieprijs zou de inflatie met 1% opdrijven."

3. De realisatie van de interne energiemarkt is zeer complex. Dit hangt vooral samen met de toepassing van technische voorschriften die in het kader van de opening van de Europese gasmarkt voor concurrentie zijn ingevoerd. Complexe technische voorschriften zijn ook noodzakelijk om een "eerlijk speelveld" te kunnen garanderen en om maatregelen te kunnen treffen die de bevoorrading veilig moeten stellen.

4. De prijsschommelingen in de aardoliesector die zich stroomafwaarts in de lidstaten voordoen, kunnen het gevolg zijn van een gebrek aan concurrentie.

5. Het huidige systeem van noodvoorraden in de lidstaten van de Europese Unie werkt erg versnipperd. Sommige lidstaten hebben ad hoc-instanties in het leven geroepen die belast zijn met het beheer van de gehele of gedeeltelijke noodvoorraad; in andere lidstaten bestaan dergelijke instanties niet. De regels voor het gebruik van de noodvoorraden variëren trouwens sterk. Er is dus een gebrek aan harmonisatie van de mechanismen die de veiligheid van de voorziening moeten garanderen.

6. Hetzelfde geldt voor de crisismaatregelen die momenteel in de lidstaten worden toegepast.

5.1.3 Maatregelen die in verband met de evaluatie ex post worden getroffen

De werkzaamheden van het observatiesysteem zullen regelmatig worden geëvalueerd zodat aanbevelingen kunnen worden gedaan om de prestaties van dit observatiesysteem te verbeteren.

5.2 Voorgenomen acties en wijze van financiering uit de begroting

Hieronder worden alle acties volgens het volgende schema beschreven:

A. Doelgroep(en) (en indien mogelijk het aantal begunstigden)

B. Specifieke (kwantificeerbare) doelstellingen voor de programmeringsperiode

C. Concrete maatregelen die worden genomen om de actie ten uitvoer te leggen

D. Verwezenlijkingen op korte termijn voor elke actie en de bijdrage daarvan

E. Verwachte resultaten voor de verwezenlijking van de algemene doelstelling

Acties:

1. Toezicht op de werking van de interne olie- en gasmarkt en van de internationale olie- en gasmarkt:

A. Doelgroep(en) (en indien mogelijk het aantal begunstigden)

Commissie, lidstaten, betrokken industrie en partnerlanden (producenten, doorvoerlanden)

B. Specifieke (kwantificeerbare) doelstellingen voor de programmeringsperiode

1. Ervoor zorgen dat de lidstaten, de Commissie en de relevante besluitvormers in de industrie en de partnerlanden op de hoogte zijn van de korte- en langetermijnontwikkelingen op het gebied van de veiligheid van de voorziening en de risicoanalyses voor de interne en de internationale olie- en gasmarkt

2. Overeenkomsten met parterlanden

C. Concrete maatregelen die worden genomen om de actie ten uitvoer te leggen

1. Analyse van de relevante economische en politieke ontwikkelingen die van invloed zijn op de interne en internationale olie- en gasmarkten (jaarlijks seminar)

2. Analyse van de effecten van relevante wetgeving van de Gemeenschap aan de hand van openbare en andere bronnen (jaarlijks seminar met de lidstaten en de kandidaat-lidstaten, wanneer nodig en zinvol)

3. Een permanente dialoog met de partnerlanden (ronde-tafelbijeenkomsten om de twee jaar, aangevuld door bilaterale veragderingen)

D. Verwezenlijkingen op korte termijn en de bijdrage daarvan

Publiceren van een jaarverslag, zo nodig met aanbevelingen, waarin de ontwikkeling van de belangrijkste politieke, economische en technische uitdagingen, risico's en kansen voor de olie- en gasvoorziening van de EU op de korte en lange termijn worden geschetst, evenals de werking van de interne, en voor zover relevant, internationale olie- en gasmarkten

E. Verwachte resultaten voor de verwezenlijking van de algemene doelstelling

Vaststellen van beleidsmaatregelen op basis van de eisen die door de continuïteit van de olie- en gasvoorziening op korte en lange termijn worden gesteld

2. Bijdrage tot de realisatie van een systeem voor fysieke bewaking van de olie- en gasinfrastructuur binnen en buiten de EU:

A. Doelgroep(en) (en indien mogelijk het aantal begunstigden)

Commissie, lidstaten, betrokken industrie en partnerlanden

B. Specifieke (kwantificeerbare) doelstellingen voor de programmeringsperiode

Ontwikkeling van een bewakingssysteem voor de preventie en, zo nodig, bestrijding van ongevallen met de strategische infrastructuur voor olie, gas en olieproducten, onder meer op basis van een satellietcommunicatiesysteem (Galileo)

C. Concrete maatregelen die worden genomen om de actie ten uitvoer te leggen

1. Verzamelen, bijwerken en analyseren van beschikbare gegevens over de relevante gas- en olie-infrastructuur

2. Het verrichten van een technische en economische haalbaarheidsstudie van het ontwerp van een pan-Europees distributiemodel voor olie en gas met behulp van een satellietcommunicatiesysteem (Galileo), evenals het ontwikkelen van een pan-Europees op computers gebaseerd distributiemodel voor olie en gas.

4. Analyse en (voor zover mogelijk) toepassing van de studieresultaten

5. Het aanknopen van onderhandelingen met partnerlanden over hun deelname aan het bewakingssysteem (ronde-tafelbijeenkomst in 2006, door maatregel 1C31 gedekte bilaterale vergaderingen)

6. Uitwerking van een technisch en fysiek uitvoeringsplan voor het bewakingssysteem (deskundigen)

D. Verwezenlijkingen op korte termijn en de bijdrage daarvan

1. Volledige inventarisatie van de relevante infrastructuur binnen en buiten de EU

2. Bepaling van de technische kenmerken en de financiële kosten van het bewakingssysteem

3. Overeenkomst met partnerlanden over hun deelname aan het bewakingssysteem

4. Beschikbaarheid van een technisch en fysiek uitvoeringsplan voor het bewakingssysteem

E. Verwachte resultaten voor de verwezenlijking van de algemene doelstelling

Bijdrage tot de realisatie van het bewakingssysteem

3. Toezicht op de olie- en gasvoorziening van de EU en procedures om de continuïteit van de voorziening in noodgevallen te garanderen

A. Doelgroep(en) (en indien mogelijk het aantal begunstigden)

Commissie, lidstaten, betrokken industrie en partnerlanden

B. Specifieke (kwantificeerbare) doelstellingen voor de programmeringsperiode

1. Inventarisatie van mogelijke bedreigingen en ontwikkeling van passende beleidsmaatregelen

2. Het beperken van de gevolgen van noodmaatregelen op de goede werking van de interne energiemarkt

C. Concrete maatregelen die worden genomen om de actie ten uitvoer te leggen

1. Toezicht op de ontwikkelingen op het gebied van de vraag naar en het aanbod van olie en gas door het analyseren van relevante informatie (abonnementen, regelmatige seminars met de lidstaten, industrie en partnerlanden)

2. Toezicht op de omzetting en toepassing van relevante wetgeving van de Gemeenschap op het gebied van de veiligheid van de olie- en gasvoorziening (studie, een vergadering met de lidstaten in 2007)

3. Onderzoek en evaluatie van het beleid van de lidstaten in noodgevallen en analyse van de gevolgen daarvan voor de interne markt (studie in 2004, daarvóór vergaderingen met de lidstaten en daarna jaarlijkse bijeenkomsten)

4. Opstellen van nota's voor de Commissie met het oog op de actualisering en eventuele aanpassing van de wetgeving op het stuk van de continuïteit van de voorziening op basis van de uitkomsten van dergelijke bijeenkomsten

5. Ontwikkeling van in alle lidstaten toepasbare normen voor de continuïteit van de voorziening (studie)

D. Verwezenlijkingen op korte termijn en de bijdrage daarvan

Ervoor zorgen dat de maatregelen en het beleid ten aanzien van de bevoorradingssituatie actueel zijn

E. Verwachte resultaten voor de verwezenlijking van de algemene doelstelling

Zich voorbereiden op toekomstige bedreigingen voor de continuïteit van de olie- en gasvoorziening

4. Toezicht op het niveau van de olie- en gasvoorraden en de voorraden van olieproducten, alsmede de procedures voor het gebruik daarvan, de tenuitvoerlegging van maatregelen ter beperking van het olie- en olieproductenverbruik, evenals de procedures met betrekking tot de toegang tot de gasvoorraad met inbegrip van de aspecten van een dominante machtspositie bij de toegang tot de voorraad

A. Doelgroep(en) (en indien mogelijk het aantal begunstigden)

Commissie, lidstaten, betrokken industrie en partnerlanden

B. Specifieke (kwantificeerbare) doelstellingen voor de programmeringsperiode

1. Instandhouding van adequate olievoorraden en gasopslagfaciliteiten

2. Het doen van aanbevelingen voor het gebruik van de voorraden

3. Inventarisatie van de middelen om het verbruik van olie en olieproducten te beperken

4. Het doen van aanbevelingen voor een gedragscode om te zorgen voor niet-discriminerende, transparante en kosteneffectieve toegang tot de gasopslagfaciliteiten

C. Concrete maatregelen die worden genomen om de actie ten uitvoer te leggen

1. Toezien op en analyseren van ontwikkelingen op het gebied van de voorraden, waaronder de keuze van een mechanisme voor het verzamelen van relevante gegevens (seminars, studie, follow-up seminars)

2. Analyse en vaststelling van geschikte voorraadniveaus in het licht van specifieke bevoorradingssituaties

3. Het verrichten van een studie van de manier waarop het verbruik van olie en olieproducten kan worden beperkt, gelet op de meest recente ontwikkelingen in de vervoersector

4. Onderzoek naar de voorwaarden voor toegang van derden tot de gasopslagfaciliteiten en inventarisatie van goede praktijken die zijn afgestemd op de specifieke situatie (studie, publicatie)

D. Verwezenlijkingen op korte termijn en de bijdrage daarvan

1. Publicatie van kwartaaloverzichten over de ontwikkelingen in de olie- en gasvoorraden en de toegang hiertoe (met inbegrip van de tarieven)

2. Voorstellen voor maatregelen om het verbruik van olie en olieproducten te beperken

E. Verwachte resultaten voor de verwezenlijking van de algemene doelstelling

1. Instandhouding van voldoende voorraden

2. Verbetering van de toegang van derden tot gasopslagfaciliteiten, mede om een dominante marktpositie van bepaalde marktdeelnemers te voorkomen

3. Bijdrage tot de beperking van het verbruik van olie en olieproducten

5. Het opzetten van een database van objectieve, betrouwbare en vergelijkbare gegevens die de grondslag vormen voor bovenstaande werkzaamheden

A. Doelgroep(en) (en indien mogelijk het aantal begunstigden)

Commissie, lidstaten, betrokken industrie en partnerlanden

B. Specifieke (kwantificeerbare) doelstellingen voor de programmeringsperiode

Realisatie van een database van de EU die bovenstaande activiteiten moet vergemakkelijken

C. Concrete maatregelen die worden genomen om de actie ten uitvoer te leggen

1. Het verrichten van een studie om het meest geschikte ontwerp van de database te bepalen

2. Ontwikkeling van een mechanisme om de database op te zetten en de relevante gegevens te verzamelen en te actualiseren

3. Het organiseren van workshops om rekening te houden met methodologische veranderingen op het vlak van de inzameling en interpretatie van gegevens

D. Verwezenlijkingen op korte termijn en de bijdrage daarvan

Bepaling van het meest geschikte ontwerp van de database en van een mechanisme om de relevante gegevens te verzamelen en te actualiseren

E. Verwachte resultaten voor de verwezenlijking van de algemene doelstelling

De relevante database ter beschikking van het observatiesysteem stellen

5.3 Tenuitvoerlegging

Het observatiesysteem voor de voorziening met koolwaterstoffen zal door de Commissie worden beheerd en gehuisvest. Vanaf 2004 zullen geleidelijk de personele middelen aan het observatiesysteem worden toegewezen, te beginnen met acht personen. Naar schatting zullen 13 mensen nodig zijn zodra het systeem, in 2006, op "kruissnelheid" zal komen. Het is de bedoeling dat vijf ambtenaren van de Commissie, waarvan één als hoofd van het observatiesysteem, vijf door nationale regeringen gedetacheerde nationale deskundigen en drie tijdelijke functionarissen hun medewerking gaan verlenen aan dit observatiesysteem.

Het is de bedoeling dat er wordt geprofiteerd van de expertise van deskundigen uit derde landen, die door hun nationale regering zullen worden betaald en dus niet ten laste zullen komen van de begroting van de Gemeenschap.

6. FINANCIËLE GEVOLGEN

6.1 Totale financiële gevolgen voor deel B (voor de gehele programmeringsperiode)

(De berekeningsmethode voor de in de tabel hieronder vermelde bedragen moet worden verklaard in tabel 6.2.)

6.1.1 Financiering

vastleggingskredieten in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

6.2 Berekening van de kosten per overwogen maatregel in deel B (voor de gehele programmeringsperiode) [8]

[8] Zie de aparte toelichting voor nadere informatie.

(Bij meerdere acties dienen de concrete maatregelen die voor elke actie moeten worden genomen, te worden gepreciseerd om het volume en de kosten van de prestaties te berekenen.)

Zie voor deze tabel bijlage 1.

vastleggingskredieten in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

(Zo nodig de wijze van berekening toelichten.)

7. GEVOLGEN VOOR HET PERSONEELSBESTAND EN DE ADMINISTRATIEVE UITGAVEN

De uitgaven voor de personeel en beheer zullen in het kader van de jaarlijkse begrotingsprocedure ten laste worden gebracht van het budget voor het betrokken DG .

7.1 Gevolgen voor de personele middelen

De berekeningen zijn gebaseerd op de situatie na het bereiken van de "kruissnelheid".

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

7.2 Algemene financiële gevolgen in verband met de personele middelen

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

De bedragen stemmen overeen met de totale uitgaven gedurende 12 maanden.

7.3 Andere huishoudelijke uitgaven die uit de actie voortvloeien

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

De bedragen stemmen overeen met de totale uitgaven gedurende 12 maanden.

(1) De aard van het comité en de groep waar het deel van uitmaakt, vermelden.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

8. TOEZICHT EN EVALUATIE

8.1 Follow-upsysteem

Het werkprogramma voor het observatiesysteem zal worden opgesteld en goedgekeurd in het kader van het gebruikelijke werkprogramma van DG TREN.

8.2 Procedure en tijdschema voor de geplande evaluatie

Zie boven.

9. FRAUDEBESTRIJDINGSMAATREGELEN

Het observatiesysteem zal zich houden aan een aantal belangrijke regels voor financiële en administratieve controle, die zullen worden aangepast aan het karakter van de betrokken actie. Deze regels en procedures, die gedurende de volledige looptijd van de acties zullen worden toegepast, hebben in het bijzonder betrekking op:

- vóór de ondertekening van contracten: een kwalitatieve en financiële analyse van de offertes en voorstellen, waarbij zo nodig ook andere diensten van de Commissie zullen worden betrokken teneinde dubbel werk te voorkomen;

- na de ondertekening van contracten: controle op verschillende niveaus (financieel en techisch) van de huishoudelijke uitgaven vóór betaling; opeenvolgende betalingen naar gelang van de voortgang van het werk; interne auditing.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

FINANCIEEL MEMORANDUM

Beleidsgebied(en): Energie

Activiteit(en): Maatregelen tot veiligstelling van de olie- en gasvoorziening van de Europese Unie

Benaming van de actie: Oprichting van een comité dat de Commissie moet bijstaan in geval van een bevoorradingscrisis (Olie)

1. BEGROTINGSPLAATS(EN) + OMSCHRIJVING(EN)

Begrotingsplaats: A07031 Omschrijving: Vergaderingen en convocaties in het algemeen

2. ALGEMENE CIJFERS

2.1 Totale toewijzing voor de actie (Deel B): 0 miljoen EUR aan vastleggingskredieten

2.2 Duur:

2004 tot en met 2009 en volgende begrotingsjaren

2.3 Meerjarenraming van de uitgaven: 0,24 MEUR

a) Tijdschema vastleggingskredieten/betalingskredieten (financiering uit de begroting) (zie punt 6.1.1)

in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

b) Technische en administratieve bijstand en ondersteuningsuitgaven (zie punt 6.1.2)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

c) Financiële gevolgen in verband met de personele middelen en andere huishoudelijke uitgaven (zie punten 7.2 en 7.3)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

2.4 Verenigbaarheid met de financiële programmering en de financiële vooruitzichten

|X| Voorstel verenigbaar met de bestaande financiële programmering

| | Dit voorstel vereist een herprogrammering van de betrokken rubriek van de financiële vooruitzichten,

| | inclusief, in voorkomend geval, een beroep op de bepalingen van het interinstitutioneel akkoord.

2.5 Financiële gevolgen voor de ontvangsten [9]

[9] Zie de aparte toelichting voor nadere informatie.

|X| Geen financiële implicaties (betreft technische aspecten in verband met de tenuitvoerlegging van een maatregel)

OF

| | Financiële gevolgen - Het effect op de ontvangsten is als volgt:

N.B.: Alle bijzonderheden en opmerkingen met betrekking tot de methode waarmee de gevolgen voor de ontvangsten worden berekend, moeten in een aparte bijlage worden opgenomen.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

(Elke betrokken begrotingsplaats beschrijven en het passende aantal rijen aan de tabel toevoegen indien het effect betrekking heeft op meerdere begrotingsplaatsen)

3. BEGROTINGSKENMERKEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

4. RECHTSGRONDSLAG

Artikel 95 van het EG-Verdrag

5. BESCHRIJVING EN MOTIVERING

5.1 Doel van het communautaire optreden [10]

[10] Zie de aparte toelichting voor nadere informatie.

5.1.1 Doelstellingen

De Europese Unie heeft te maken met een groeiende afhankelijkheid van externe olieleveranties. Dit brengt fysieke en economische risico's mee, aangezien de meeste olieproducerende landen in politiek instabiele regio's liggen. Gezien de enorme betekenis van een gegarandeerde olievoorziening voor de Europese economieën en samenlevingen is de Commissie naar aanleiding van het Groenboek "Op weg naar een Europese strategie voor een continue energievoorziening" met een voorstel gekomen voor een communautair kader dat de olievoorziening ook in de toekomst moet garanderen.

In nood- en/of crisissituaties kan evenwel niet worden uitgesloten dat de continuïteit van de olievoorziening in gevaar wordt gebracht als gevolg van fysieke onderbreking en/of dramatische prijsstijgingen. Om dergelijke situaties zo efficiënt en snel mogelijk het hoofd te bieden, heeft de Commissie een voorstel gedaan voor een echt besluitvormingsmechanisme op basis waarvan de Europese Unie in staat zal zijn snel en doeltreffend met een optimale reactie op een feitelijke of potentiële bedreiging te komen.

Bij dit besluitvormingsmechanisme zijn ook de lidstaten betrokken, die bijeen zullen worden geroepen om de Commissie te helpen om in een gegeven nood- of crisissituatie de meest geschikte maatregelen vast te stellen.

5.1.2 Maatregelen die in verband met de evaluatie ex ante zijn getroffen

In het kader van de oliecrisis in het najaar van 2000 en bij de voorbereiding van de discussie over het Groenboek heeft de Commissie verschillende grondige analyses gemaakt van de huidige crisismechanismen (zoals het IEA-mechanisme) en geconcludeerd dat deze in een gegeven crisis niet zouden voldoen. Deze conclusies zijn verwoord in het Groenboek en in de mededeling van de Commissie over de olievoorziening [11]. Daarom doet de Commissie een voorstel voor een nieuw communautair kader voor de continuïteit van de olie- en gasvoorziening, teneinde in het bovengenoemde nieuwe besluitvormingsmechanisme te voorzien.

[11] COM(2000) 769.

5.1.3 Maatregelen die in verband met de evaluatie ex post worden getroffen

(Bij de verlenging van een programma moet hier ook kort worden beschreven welke lessen moeten worden getrokken uit een tussentijdse evaluatie of een evaluatie ex post.)

5.2 Voorgenomen acties en wijze van financiering uit de begroting

Niet van toepassing

5.3 Tenuitvoerlegging

Het comité zal worden voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Commissie, die wordt bijgestaan door vertegenwoordigers van de lidstaten.

6. FINANCIËLE GEVOLGEN

6.1 Totale financiële gevolgen voor deel B (voor de gehele programmeringsperiode)

Niet van toepassing

6.1.1 Financiering

vastleggingskredieten in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

6.2 Berekening van de kosten per overwogen maatregel in deel B (voor de gehele programmeringsperiode) [12]

[12] Zie de aparte toelichting voor nadere informatie.

Niet van toepassing

vastleggingskredieten in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

(Zo nodig de wijze van berekening toelichten.)

7. GEVOLGEN VOOR HET PERSONEELSBESTAND EN DE ADMINISTRATIEVE UITGAVEN

7.1 Gevolgen voor de personele middelen

Niet van toepassing

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

7.2 Algemene financiële gevolgen in verband met de personele middelen

Niet van toepassing

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

De bedragen stemmen overeen met de totale uitgaven gedurende 12 maanden.

7.3 Andere huishoudelijke uitgaven die uit de actie voortvloeien

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

De bedragen stemmen overeen met de totale uitgaven gedurende 12 maanden.

(1) De aard van het comité en de groep waar het deel van uitmaakt, vermelden.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

8. TOEZICHT EN EVALUATIE

8.1 Follow-upsysteem

De Commissie zal ervoor zorgen dat de besluiten van het Comité naar behoren worden uitgevoerd. In het bijzonder zal zij garanderen dat huishoudelijk reglement adequaat is en strikt wordt toegepast door de leden van het Comité.

8.2 Procedure en tijdschema voor de geplande evaluatie

Zo nodig zal de Commissie aanbevelingen en/of voorstellen doen om de werkzaamheden van het Comité te stroomlijnen.

9. FRAUDEBESTRIJDINGSMAATREGELEN

Niet van toepassing

FINANCIEEL MEMORANDUM

Beleidsgebied(en): Energie

Activiteit(en): Maatregelen tot veiligstelling van de continuïteit van de olie- en gasvoorziening van de Europese Unie

Benaming van de actie: Oprichting van een comité dat de Commissie moet bijstaan in geval van een bevoorradingscrisis (Gas)

1. BEGROTINGSPLAATS(EN) + OMSCHRIJVING(EN)

Begrotingsplaats: A07031 Omschrijving: Vergaderingen en convocaties in het algemeen

2. ALGEMENE CIJFERS

2.1 Totale toewijzing voor de actie (Deel B): 0 miljoen EUR aan vastleggingskredieten

2.2 Duur:

2004 tot en met 2009 en volgende begrotingsjaren

2.3 Meerjarenraming van de uitgaven: 0,24 MEUR

a) Tijdschema vastleggingskredieten/betalingskredieten (financiering uit de begroting) (zie punt 6.1.1)

in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

b) Technische en administratieve bijstand en ondersteuningsuitgaven (zie punt 6.1.2)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

c) Financiële gevolgen in verband met de personele middelen en andere huishoudelijke uitgaven (zie punten 7.2 en 7.3)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

2.4 Verenigbaarheid met de financiële programmering en de financiële vooruitzichten

|X| Voorstel verenigbaar met de bestaande financiële programmering

| | Dit voorstel vereist een herprogrammering van de betrokken rubriek van de financiële vooruitzichten,

| | inclusief, in voorkomend geval, een beroep op de bepalingen van het interinstitutioneel akkoord.

2.5 Financiële gevolgen voor de ontvangsten [13]

[13] Zie de aparte toelichting voor nadere informatie.

|X| Geen financiële implicaties (betreft technische aspecten in verband met de tenuitvoerlegging van een maatregel)

OF

| | Financiële gevolgen - Het effect op de ontvangsten is als volgt:

N.B.: Alle bijzonderheden en opmerkingen met betrekking tot de methode waarmee de gevolgen voor de ontvangsten worden berekend, moeten in een aparte bijlage worden opgenomen.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

(Elke betrokken begrotingsplaats beschrijven en het passende aantal rijen aan de tabel toevoegen indien het effect betrekking heeft op meerdere begrotingsplaatsen)

3. BEGROTINGSKENMERKEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

4. RECHTSGRONDSLAG

Artikel 95 van het EG-Verdrag

5. BESCHRIJVING EN MOTIVERING

5.1 Doel van het communautaire optreden [14]

[14] Zie de aparte toelichting voor nadere informatie.

5.1.1 Doelstellingen

Ondanks de grote vooruitgang die bij de invoering van concurrentie op de Europese aardgasmarkt is geboekt, verkeert deze laatste nog steeds in een overgangsfase. De Commissie dient de ontwikkelingen op de voet te volgen om de concurrentie te helpen van de grond te komen. Daarom is er nauwe samenwerking tussen de Commissie en de lidstaten nodig.

In een geïntegreerde interne gasmarkt met concurrentie zal een noodsituatie of crisis in de bevoorrading met gas gevolgen hebben voor een groot aantal klanten, die zich waarschijnlijk niet binnen dezelfde nationale grenzen bevinden. Om de continuïteit van de gasvoorziening aan bepaalde klanten ook in crisissituaties te garanderen, maar ook om ervoor te zorgen dat de markt in een dergelijk situatie zo min mogelijk hinder ondervindt, is een coördinatiemechanisme op het niveau van de Gemeenschap noodzakelijk.

Daarom is het in het nieuwe communautaire kader voor een continue gas- en olievoorziening noodzakelijk dat een comité wordt opgezet, bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten en voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Commissie.e lidstaenat een enodzakelijk dat een en

5.1.2 Maatregelen die in verband met de evaluatie ex ante zijn getroffen

Uit de analyse van het Groenboek "Op weg naar een Europese strategie voor een continue energievoorziening" is duidelijk gebleken dat er steeds meer aardgas zal worden ingevoerd uit steeds verder weg gelegen gebieden. De nieuwe, door concurrentie gekenmerkte marktomgeving die er met de liberalisering is gekomen, heeft niet tot een volledige transparantie geleid in termen van het beleid ten aanzien van de continuïteit van de gasvoorziening. Daarom doet de Commissie een voorstel voor een nieuw communautair kader voor de continuïteit van de olie- en gasvoorziening, teneinde in het bovengenoemde nieuwe besluitvormingsmechanisme te voorzien.

5.1.3 Maatregelen die in verband met de evaluatie ex post worden getroffen

(Bij de verlenging van een programma moet hier ook kort worden beschreven welke lessen moeten worden getrokken uit een tussentijdse evaluatie of een evaluatie ex post.)

5.2 Voorgenomen acties en wijze van financiering uit de begroting

Niet van toepassing

5.3 Tenuitvoerlegging

Het comité zal worden voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Commissie, die wordt bijgestaan door vertegenwoordigers van de lidstaten.

6. FINANCIËLE GEVOLGEN

6.1 Totale financiële gevolgen voor deel B (voor de gehele programmeringsperiode)

Niet van toepassing

6.1.1 Financiering

vastleggingskredieten in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

6.2 Berekening van de kosten per overwogen maatregel in deel B (voor de gehele programmeringsperiode) [15]

[15] Zie de aparte toelichting voor nadere informatie.

Niet van toepassing

vastleggingskredieten in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

(Zo nodig de wijze van berekening toelichten.)

7. GEVOLGEN VOOR HET PERSONEELSBESTAND EN DE ADMINISTRATIEVE UITGAVEN

7.1 Gevolgen voor de personele middelen

Niet van toepassing

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

7.2 Algemene financiële gevolgen in verband met de personele middelen

Niet van toepassing

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

De bedragen stemmen overeen met de totale uitgaven gedurende 12 maanden.

7.3 Andere huishoudelijke uitgaven die uit de actie voortvloeien

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

De bedragen stemmen overeen met de totale uitgaven gedurende 12 maanden.

(1) De aard van het comité en de groep waar het deel van uitmaakt, vermelden.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

8. TOEZICHT EN EVALUATIE

8.1 Follow-upsysteem

De Commissie zal ervoor zorgen dat de besluiten van het Comité naar behoren worden uitgevoerd. In het bijzonder zal zij garanderen dat het huishoudelijk reglement adequaat is en strikt wordt toegepast door de leden van het Comité.

8.2 Procedure en tijdschema voor de geplande evaluatie

Zo nodig zal de Commissie aanbevelingen en/of voorstellen doen om de werkzaamheden van het Comité te stroomlijnen.

9. FRAUDEBESTRIJDINGSMAATREGELEN

Niet van toepassing