European flag

Publicatieblad
van de Europese Unie

NL

C-serie


C/2024/5143

13.8.2024

Oproep tot het indienen van blijken van belangstelling voor de selectie van de leden van het Auditcomité als bedoeld in Verordening (EU) 2024/792 van het Europees Parlement en de Raad en Uitvoeringsbesluit (EU) 2024/1697 van de Commissie

(C/2024/5143)

I.   Het Auditcomité

Het Auditcomité, opgericht bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2024/1697 van de Commissie (1) overeenkomstig artikel 36 van Verordening (EU) 2024/792 van het Europees Parlement en de Raad (2), staat de Commissie bij bij de beoordeling van de doeltreffendheid van de beheers- en controlesystemen van Oekraïne met betrekking tot de middelen die in het kader van de faciliteit voor Oekraïne worden verstrekt. Het Auditcomité signaleert systemische problemen of potentiële zwakke punten van die systemen.

Het Auditcomité doet aanbevelingen aan Oekraïne over alle gevallen waarin de bevoegde Oekraïense autoriteiten naar zijn oordeel niet de nodige stappen hebben genomen om fraude, corruptie, belangenconflicten en onregelmatigheden die het goed financieel beheer van de in het kader van de faciliteit gefinancierde uitgaven hebben geschaad of ernstig in het gedrang dreigen te brengen, te voorkomen, op te sporen, te corrigeren, te onderzoeken en te vervolgen.

Het Auditcomité dient ten minste om de drie maanden bij de Commissie een verslag in, met inbegrip van zijn aanbevelingen aan Oekraïne, op basis van een werkprogramma dat binnen drie maanden na de datum waarop het Auditcomité operationeel is geworden, ter informatie aan de Commissie wordt voorgelegd.

Het Auditcomité bestaat uit drie leden en is gevestigd in Brussel. De Commissie verleent de leden van het Auditcomité passende logistieke ondersteuning, met name kantoorruimte en IT-ondersteuning. Het Auditcomité wordt bijgestaan door een secretariaat in Kiev, dat zijn instructies krijgt van de voorzitter van het Auditcomité, die op zijn beurt wordt aangewezen door de directeur-generaal van DG NEAR.

II.   De leden van het Auditcomité

Het Auditcomité bestaat uit drie leden en is gevestigd in Brussel. De leden van het Auditcomité worden voor een termijn tot en met 30 juni 2028 benoemd tot bijzonder adviseur in de zin van artikel 5 van de Regeling welke van toepassing is op de andere personeelsleden van de Europese Unie.

Het indicatieve aantal werkdagen per jaar dat nodig is om de hieronder beschreven taken uit te voeren, is als volgt:

dertig (30) werkdagen om vergaderingen in Brussel bij te wonen;

dertig (30) werkdagen voor voorbereidende werkzaamheden, die op afstand kunnen worden uitgevoerd;

dertig (30) werkdagen voor bezoeken aan Kiev.

De directeur-generaal van DG NEAR benoemt een van de leden tot voorzitter van het Auditcomité en een ander lid tot vicevoorzitter. De taken van de voorzitter worden hieronder opgesomd, terwijl de taken van de andere leden van het Auditcomité worden uitgevoerd afhankelijk van de verplichtingen van de voorzitter. Bij verhindering van de voorzitter worden zijn taken uitgeoefend door de vicevoorzitter.

De voorzitter:

roept de vergaderingen van het Auditcomité bijeen en zit deze voor, en organiseert de werkzaamheden van het Auditcomité;

organiseert, met de hulp van het secretariaat van het Auditcomité, elk jaar in Brussel minimaal zes vergaderingen, die in gerechtvaardigde gevallen ook op andere locaties of online kunnen worden gehouden;

ziet erop toe, indien de omstandigheden het toelaten, dat het Auditcomité elk jaar ten minste zes bezoeken aan Kiev brengt;

delegeert aan elk van de leden van het Auditcomité en aan het hoofd van het secretariaat de bevoegdheid om namens het Auditcomité documenten te ondertekenen;

is verantwoordelijk voor het opstellen, binnen 6 maanden nadat het Auditcomité operationeel is geworden, van het reglement van orde van het Auditcomité, dat de wijze van organisatie van de werkzaamheden van het Auditcomité regelt;

ziet erop toe dat de vergaderingen van het Auditcomité worden gebruikt om de bevindingen van het secretariaat te bespreken, richtsnoeren te verstrekken voor de werkzaamheden van het secretariaat en verslagen voor te leggen aan de Commissie;

zorgt ervoor dat het Auditcomité ten minste om de drie maanden verslag uitbrengt aan de Commissie en onmiddellijk alle informatie deelt die het ter kennis is gebracht over vastgestelde gevallen van of ernstige bezorgdheid met betrekking tot wanbeheer van uitgaven in het kader van de faciliteit voor Oekraïne;

zorgt voor de sturing — via het hoofd van het secretariaat — van de werkzaamheden van het secretariaat van het Auditcomité.

III.   Toelatingscriteria

De leden van het Auditcomité worden gekozen uit voormalige hoge ambtenaren, zoals voormalige leden van de Rekenkamer, het Hof van Justitie of voormalige ambtenaren met ten minste de rang van directeur in een instelling van de Unie, of voormalige hoge ambtenaren bij de instellingen van de lidstaten, met uitgebreide ervaring op het gebied van audit, financiële controle, overheidsopdrachten, fraudebestrijding en/of corruptiebestrijding.

Daarnaast moeten de kandidaten op de uiterste datum voor het indienen van sollicitaties voldoen aan de volgende formele criteria:

Nationaliteit: onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie.

Universitaire graad of diploma:

beschikken over een diploma van een voltooide universitaire opleiding (of daarmee overeenkomend niveau) wanneer de normale duur van de universitaire opleiding vier jaar of meer bedraagt; of

een diploma van een voltooide universitaire opleiding (of daarmee overeenkomend niveau), en relevante werkervaring van ten minste één jaar, wanneer de normale duur van de universitaire opleiding minstens drie jaar bedraagt (deze werkervaring van één jaar mag niet worden meegerekend in de hieronder vereiste werkervaring na het behalen van het diploma).

Werkervaring: ten minste 15 jaar ervaring op hoog niveau hebben opgedaan na het behalen van het bovengenoemde diploma, waarvan 10 jaar op relevante gebieden: audits, financiële controle, overheidsopdrachten, fraudebestrijding en/of corruptiebestrijding.

Talenkennis: grondige kennis van een van de officiële talen van de Europese Unie en behoorlijke kennis van ten minste één andere officiële EU-taal.

Onafhankelijkheid en opgave van belangen: De leden van het Auditcomité oefenen het ambt onafhankelijk uit. Er mag geen belangenconflict zijn tussen de taak als lid van het Auditcomité en andere officiële taken.

IV.   Selectiecriteria

De leden van het Auditcomité worden geselecteerd op basis van:

hun persoonlijke en professionele kwaliteiten, en

hun uitgebreide ervaring op relevante gebieden (audit, financiële controle, overheidsopdrachten, fraudebestrijding en/of corruptiebestrijding) en bewezen bekwaamheid.

Essentiële criteria:

uitgebreide ervaring met audits, met inbegrip van systeemaudits, alsook met financiële controle, overheidsopdrachten, fraudebestrijding en/of corruptiebestrijding;

goede conceptuele en analytische vaardigheden;

uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden;

een gedegen beheersing van het Engels om efficiënt en doeltreffend met interne en externe belanghebbenden te kunnen communiceren.

Wenselijke criteria:

grondige kennis van het Financieel Reglement van de EU;

kennis van de fraudebestrijdingsstrategie van de Europese Commissie;

ervaring met de behandeling van fraudegevallen en onregelmatigheden op Unie- of nationaal niveau;

werkervaring met de presentatie van de resultaten van analysen op conferenties, seminars of workshops.

V.   Onafhankelijkheid en opgave van belangen

De leden van het Auditcomité vragen noch aanvaarden instructies van de Oekraïense regering of enige andere instelling, orgaan, bureau of instantie. De leden van het Auditcomité moeten het volgende indienen:

een verklaring waarin zij zich ertoe verbinden onafhankelijk en in het openbaar belang te handelen;

een verklaring waarin alle andere uitgevoerde activiteiten zijn opgenomen;

een verklaring met de opgave van belangen die geacht zouden kunnen worden afbreuk te doen aan hun onafhankelijkheid. Kandidaten moeten in hun sollicitatie bevestigen bereid te zijn deze verklaringen te verstrekken. De leden van het Auditcomité hebben een veiligheidsonderzoek ondergaan of zijn, indien zij nog niet zijn gecontroleerd, bereid een veiligheidsonderzoek te ondergaan door de lidstaat waarvan zij onderdaan zijn.

VI.   Voorwaarden voor aanwijzing

De leden van het Auditcomité en drie plaatsvervangende leden worden benoemd na een selectieprocedure.

Wanneer alle sollicitaties zijn beoordeeld, worden de best gekwalificeerde kandidaten die over het meest geschikte profiel beschikken, uitgenodigd voor een onderhoud.

Bij haar selectie ziet de Commissie erop toe dat de geselecteerde personen aanvullende beroepsprofielen hebben.

De voorzitter en de plaatsvervangende voorzitter worden aangewezen op basis van hun beroepservaring en managementvaardigheden.

VII.   Gelijke kansen

De instellingen van de Europese Unie passen een gelijkekansenbeleid toe en aanvaarden sollicitaties zonder onderscheid te maken op grond van geslacht, ras, huidskleur, etnische of sociale achtergrond, genetische kenmerken, taal, religieuze, politieke of andere overtuiging, het behoren tot een nationale minderheid, bezittingen, geboorte, handicap, leeftijd of seksuele oriëntatie.

VIII.   Arbeidsvoorwaarden

De leden van het Auditcomité worden voor een termijn tot en met 30 juni 2028 benoemd tot bijzonder adviseur in de zin van artikel 5 van de Regeling welke van toepassing is op de andere personeelsleden van de Europese Unie. Hun contract als bijzonder adviseur van twee jaar wordt verlengd tot het einde van hun mandaat.

De leden van het Auditcomité ontvangen een vergoeding voor elke gewerkte dag. Het honorarium wordt berekend op basis van het basissalaris van een ambtenaar van de Europese Unie in rang AD 14, salaristrap 1, en wordt onderworpen aan een belasting ten bate van de Europese Unie.

Het Auditcomité is gevestigd in Brussel (België). De leden van het Auditcomité hebben recht op vergoeding van de kosten van dienstreizen onder de voorwaarden die zijn vastgesteld in het Statuut van de ambtenaren van de Europese Unie en in de door de Commissie vastgestelde uitvoeringsbepalingen.

IX.   Hoe dien ik een aanvraag in?

U kunt een aanvraag indienen via: https://ec.europa.eu/dgs/personnel_administration/open_applications/.

Om de selectieprocedure te vergemakkelijken, verloopt alle communicatie met de kandidaten over de selectieprocedure in het Engels. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar NEAR-UFABS@ec.europa.eu.

X.   Termijn

De uiterste termijn voor het indienen van sollicitaties is 9 september 2024.

De Commissie behoudt zich het recht voor om de termijn voor deze oproep te verlengen, uitsluitend via bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

XI.   Bescherming van persoonsgegevens

De Europese Commissie verwerkt de persoonsgegevens van kandidaten zoals vereist bij Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad (3). Dit geldt met name voor de vertrouwelijkheid en de beveiliging van dergelijke gegevens.


(1)  Uitvoeringsbesluit (EU) 2024/1697 van de Commissie van 12 juni 2024 tot oprichting van het auditcomité van de faciliteit voor Oekraïne (PB L, 2024/1697, 17.6.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2024/1697/oj).

(2)  Verordening (EU) 2024/792 van het Europees Parlement en de Raad van 29 februari 2024 tot instelling van de faciliteit voor Oekraïne (PB L, 2024/792, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/792/oj).

(3)  Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de instellingen, organen en instanties van de Unie en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 45/2001 en Besluit nr. 1247/2002/EG (PB L 295 van 21.11.2018, blz. 39).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/5143/oj

ISSN 1977-0995 (electronic edition)