ISSN 1725-2474

Publicatieblad

van de Europese Unie

C 109E

European flag  

Uitgave in de Nederlandse taal

Mededelingen en bekendmakingen

50e jaargang
15 mei 2007


Nummer

Inhoud

Bladzijde

 

III   Voorbereidende handelingen

 

Raad

2007/C 109E/01

Gemeenschappelijk Standpunt (EG) nr. 7/2007, vastgesteld door de Raad op 19 april 2007, volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, met het oog op de aanneming van een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 76/769/EEG van de Raad wat betreft de beperking van het op de markt brengen van bepaalde kwikhoudende meettoestellen ( 1 )

1

 


 

(1)   Voor de EER relevante tekst

NL

 


III Voorbereidende handelingen

Raad

15.5.2007   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

CE 109/1


GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT (EG) Nr. 7/2007

vastgesteld door de Raad op 19 april 2007

met het oog op de aanneming van Richtlijn 2007/…/EG van het Europees Parlement en de Raad van … tot wijziging van Richtlijn 76/769/EEG van de Raad wat betreft de beperking van het op de markt brengen van bepaalde kwikhoudende meettoestellen

(Voor de EER relevante tekst)

(2007/C 109 E/01)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 95,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (2),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

In de mededeling van de Commissie van 28 januari 2005 over de strategie van de Gemeenschap voor kwik, waarin aan alle toepassingen van kwik aandacht wordt besteed, wordt geconcludeerd dat het wenselijk zou zijn op communautair niveau beperkingen in te stellen voor het op de markt brengen van bepaalde kwikhoudende, niet-elektrische of niet-elektronische meet- en regelapparatuur, de belangrijkste groep kwikhoudende producten waarvoor tot dusver geen communautaire maatregelen zijn genomen.

(2)

Het instellen van beperkingen voor het op de markt brengen van kwikhoudende meettoestellen zou voordelen opleveren voor het milieu, en op lange termijn voor de menselijke gezondheid, doordat wordt voorkomen dat kwik in de afvalstroom terechtkomt.

(3)

Uit het beschikbare feitenmateriaal betreffende meet- en regeltoestellen blijkt dat, rekening houdend met de technische en economische uitvoerbaarheid, onmiddellijke beperkende maatregelen alleen moeten gelden voor meettoestellen voor verkoop aan het grote publiek en met name voor alle koortsthermometers.

(4)

De invoer van kwikhoudende meettoestellen die meer dan 50 jaar oud zijn betreft antiquiteiten of cultuurgoederen zoals gedefinieerd in Verordening (EEG) nr. 3911/92 van de Raad van 9 december 1992 betreffende de uitvoer van cultuurgoederen (3). Die handel is beperkt in omvang en lijkt geen risico te vormen voor de gezondheid van de mens of het milieu. Deze handel hoeft derhalve niet beperkt te worden.

(5)

Op dit moment worden kwikbarometers slechts door een paar kleine gespecialiseerde bedrijven vervaardigd en hoofdzakelijk als decoratieve producten aan het grote publiek verkocht. Voor het op de markt brengen van dergelijke barometers dient in een aanvullende periode van geleidelijke eliminatie te worden voorzien zodat de fabrikanten hun onderneming kunnen aanpassen aan de beperking en op de productie van kwikvrije barometers kunnen overstappen.

(6)

Om het vrijkomen van kwik in het milieu tot een minimum te beperken en de geleidelijke eliminatie van de resterende kwikhoudende meettoestellen voor professioneel en industrieel gebruik te garanderen, met name sfygmomanometers in de gezondheidszorg, moet de Commissie de beschikbaarheid in kaart brengen van betrouwbare veiligere alternatieven die technisch en economisch uitvoerbaar zijn. Wat sfygmomanometers in de gezondheidszorg betreft dienen medische deskundigen te worden geraadpleegd om er zeker van te zijn dat naar behoren kan worden voldaan aan de behoefte aan diagnose en behandeling van specifieke medische aandoeningen.

(7)

Overeenkomstig deze richtlijn mag alleen het op de markt brengen van nieuwe meettoestellen worden beperkt. Deze beperking mag dus niet gelden voor toestellen die reeds in gebruik zijn of tweedehands worden verkocht.

(8)

De verschillen tussen de door de lidstaten vastgestelde wetten of bestuursrechtelijke maatregelen betreffende de beperking van kwik in diverse meet- en regeltoestellen kunnen handelsbelemmeringen opwerpen en de concurrentie in de Gemeenschap verstoren, en kunnen bijgevolg een rechtstreekse invloed hebben op de totstandbrenging en de werking van de interne markt. Het lijkt dan ook noodzakelijk de wetten van de lidstaten op het gebied van meet- en regeltoestellen onderling aan te passen door geharmoniseerde bepalingen vast te stellen betreffende kwikhoudende producten, en aldus de interne markt in stand te houden en tegelijkertijd een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu te waarborgen.

(9)

Richtlijn 76/769/EEG (4) van de Raad van 27 juli 1976 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen der lidstaten inzake de beperking van het op de markt brengen en van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen en preparaten moet dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(10)

Deze richtlijn laat de communautaire wetgeving onverlet waarbij minimumvoorschriften voor de bescherming van werknemers zijn vastgelegd, vervat in Richtlijn 89/391/EEG (5) van de Raad van 12 juni 1989 betreffende de tenuitvoerlegging van maatregelen ter bevordering van de verbetering van de veiligheid en de gezondheid van werknemers op het werk en daarop gebaseerde bijzondere richtlijnen, met name Richtlijn 98/24/EG (6) van de Raad van 7 april 1998 betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van werknemers tegen risico's van chemische agentia op het werk.

(11)

Overeenkomstig punt 34 van het Interinstitutioneel Akkoord „Beter wetgeven” (7) worden de lidstaten ertoe aangespoord voor zichzelf en in het belang van de Gemeenschap hun eigen tabellen op te stellen, die voor zover mogelijk het verband weergeven tussen deze richtlijn en de omzettingsmaatregelen, en deze openbaar te maken,

HEBBEN DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Bijlage I bij Richtlijn 76/769/EEG wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij deze richtlijn.

Artikel 2

1.   De lidstaten dienen uiterlijk … (8) de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen vast te stellen en bekend te maken om aan deze richtlijn te voldoen. Zij stellen de Commissie hiervan onverwijld in kennis.

Zij passen die bepalingen toe vanaf … (9).

Wanneer de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking daarvan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor die verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

2.   De lidstaten delen aan de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van intern recht mee die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 3

Deze richtlijn treedt in werking op de dag van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te…,

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

Voor de Raad

De voorzitter


(1)  PB C 318 van 23.12.2006, blz. 115.

(2)  Advies van het Europees Parlement van 14 november 2006 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad), gemeenschappelijk standpunt van de Raad van 19 april 2007 en standpunt van het Europees Parlement van … (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).

(3)  PB L 395 van 31.12.1992, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003 (PB L 122 van 16.5.2003, blz. 1).

(4)  PB L 262 van 27.9.1976, blz. 201. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 2006/139/EG van de Commissie (PB L 384 van 29.12.2006, blz. 94).

(5)  PB L 183 van 29.6.1989, blz. 1. Richtlijn gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1882/2003 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 284 van 31.10.2003, blz. 1).

(6)  PB L 131 van 5.5.1998, blz. 11.

(7)  PB C 321 van 31.12.2003, blz. 1.

(8)  Een jaar na de datum van inwerkingtreding van deze richtlijn.

(9)  Achttien maanden na de datum van inwerkingtreding van deze richtlijn.


BIJLAGE

Het volgende punt wordt ingevoegd in bijlage I bij Richtlijn 76/769/EEG:

„19 bis

Kwik

CAS-nr. 7439-97-6

1)

Mag niet op de markt worden gebracht:

a)

in koortsthermometers;

b)

in andere meettoestellen bedoeld voor verkoop aan het grote publiek (bv. manometers, barometers, sfygmomanometers, andere thermometers dan koortsthermometers).

2)

De beperking van punt 1, onder b), is niet van toepassing op:

a)

meettoestellen die op … (1) meer dan 50 jaar oud zijn; of

b)

barometers (met uitzondering van de barometers bedoeld onder a)) tot … (2).

(3)

Uiterlijk … (2) evalueert de Commissie de beschikbaarheid van betrouwbare, veiligere en technisch en economisch haalbare alternatieven voor kwikhoudende sfygmomanometers en andere meettoestellen in de gezondheidszorg en voor ander professioneel en industrieel gebruik.

Op basis van die evaluatie of zodra nieuwe informatie over betrouwbare veiligere alternatieven voor sfygmomanometers en andere kwikhoudende meettoestellen beschikbaar is, stelt de Commissie zo nodig een wetgevingsvoorstel op om de beperkingen in punt 1 uit te breiden tot sfygmomanometers en andere meettoestellen in de gezondheidszorg en voor andere professioneel of industrieel gebruik, zodat kwik in meettoestellen geleidelijk geëlimineerd wordt overal waar dit technisch en economisch uitvoerbaar is.”


(1)  Datum van inwerkingtreding van deze richtlijn.

(2)  Twee jaar na de datum van inwerkingtreding van deze richtlijn.


MOTIVERING VAN DE RAAD

I.   INLEIDING

1.

De Commissie heeft haar voorstel op 21 februari 2006 ingediend (1).

2.

De Groep technische harmonisatie (gevaarlijke stoffen) heeft het Commissievoorstel en een aantal ontwerp-amendementen van het Europees Parlement daarop tijdens verschillende vergaderingen in 2006 besproken.

Na informele bijeenkomsten tussen het Europees Parlement, het voorzitterschap en de Commissie is een ontwerp-compromispakket opgesteld waarvan de inhoud voor de Commissie en het Europees Parlement aanvaardbaar was.

3.

Het Comité van permanente vertegenwoordigers heeft het ontwerp-compromispakket (doc. 14419/06) op 31 oktober 2006 goedgekeurd.

4.

Het Europees Parlement heeft op 14 november 2006 zijn advies in eerste lezing aangenomen (2). Dit advies omvat niet alleen het compromispakket, maar ook een amendement inzake een afwijking van onbepaalde duur voor fabrikanten van barometers in combinatie met door de lidstaten in te stellen vergunningsregelingen, en een aantal aanvullende amendementen. In de tekst van de wetgevingsresolutie zijn niet de afzonderlijke amendementen weergegeven, maar de tekst van het Commissievoorstel waarin de amendementen zijn verwerkt.

5.

Op 13 december 2006 heeft het Comité van permanente vertegenwoordigers de tekst van het compromispakket van 31 oktober 2006 nogmaals goedgekeurd en is het overeengekomen die tekst na bijwerking door de juristen-vertalers als A-punt aan een volgende Raad voor te leggen met het oog op de vaststelling van een gemeenschappelijk standpunt.

6.

De Raad heeft op 19 april 2007 conform artikel 251 van het EG-Verdrag zijn gemeenschappelijk standpunt (3) vastgesteld.

II.   DOELSTELLINGEN

Doel van het richtlijnvoorstel van de Commissie is het op de markt brengen van kwikhoudende meetinstrumenten te beperken via wijziging van Richtlijn 76/69/EEG. Volgens het voorstel mag er geen metallisch kwik op de markt worden gebracht in koortsthermometers (voor consumenten en professionele en andere gebruikers) of in om het even welke andere meetinstrumenten voor verkoop aan het grote publiek (bv. barometers, sfygmomanometers, andere thermometers dan koortsthermometers).

In eerste lezing was een voorlopig akkoord over het voorstel bereikt. De voorzitter van het Comité van permanente vertegenwoordigers had namens de Raad het voorlopig akkoord tegenover het Europees Parlement bevestigd. Het Europees Parlement heeft vervolgens echter, naast de tussen de drie instellingen overeengekomen amendementen, een aantal aanvullende amendementen toegevoegd (een nieuwe overweging over een uit te voeren evaluatie, een nieuwe redactie van een overweging over het op de markt brengen, een uitbreiding van het verbod op sfygmomanometers (met uitzondering van rekstrookjes) voor gebruik in de gezondheidszorg, toevoeging van een mechanisme voor permanente vrijstelling voor barometers, waarbij tevens een speciaal vergunningenstelsel en een controle op het op de markt brengen worden ingesteld).

III.   GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT

Het gemeenschappelijk standpunt van de Raad weerspiegelt gedeeltelijk het advies van het Europees Parlement in eerste lezing.

Het verschil is vooral dat in het gemeenschappelijk standpunt voor barometers een overgangsperiode van twee jaar geldt, waar in het advies sprake is van een vrijstelling voor een onbeperkte tijd.

De Raad acht een permanente afwijking voor kwikbarometers niet gerechtvaardigd, onder andere omdat die een aanzienlijke hoeveelheid kwik bevatten en er veiliger alternatieven bestaan. Voorts is de Raad van mening dat een verbod op sfygmomanometers voor gebruik in de gezondheidszorg voorbarig is gezien het ontbreken van gegevens over betrouwbare veiliger kwikvrije alternatieven. In het gemeenschappelijk standpunt staat daarom dat de Commissie in kaart moet brengen of er alternatieven beschikbaar zijn.

Analyse van het gemeenschappelijk standpunt in doc. 5665/07

Nieuwe elementen in het gemeenschappelijk standpunt in vergelijking tot het Commissievoorstel:

Overwegingen:

 

(3) is enigszins geherformuleerd.

 

(4) is een nieuwe overweging over de overbodigheid van een beperking van de invoer van kwikhoudende antiquiteiten en/of cultuurgoederen.

 

(5) is een nieuwe overweging over de overgangsperiode van twee jaar voor barometers.

 

(6) is een nieuwe overweging over de noodzaak van het in kaart brengen van de beschikbaarheid van betrouwbare veiliger alternatieven voor sfygmomanometers.

 

(11) is een nieuwe overweging waarin de lidstaten ertoe worden aangespoord hun eigen tabellen op te stellen die het verband weergeven tussen deze richtlijn en de omzettingsmaatregelen.

Artikel 2

De tweede zin van artikel 2, lid 1, is geschrapt en vervangen door de nieuwe overweging (11).

Bijlage

In de bijlage worden twee vrijstellingen van het verbod ingesteld: een permanente vrijstelling voor antieke meettoestellen (d.w.z. toestellen van meer dan 50 jaar oud), en een vrijstelling tot twee jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn voor barometers.

IV.   CONCLUSIE

De Raad is van oordeel dat zijn gemeenschappelijk standpunt, dat ten volle gesteund wordt door de Commissie, goed strookt met de doelstellingen van het richtlijnvoorstel. De Raad heeft weliswaar niet alle amendementen van het Europees Parlement kunnen overnemen, maar het gemeenschappelijk standpunt bevat één noodzakelijke extra vrijstelling, voorziet in een overgangsperiode die de barometerproducerende KMO's de gelegenheid geeft om te schakelen, en bevat een evaluatieclausule op grond waarvan de resterende kwikhoudende meettoestellen, met name sfygmomanometers in de gezondheidszorg, geleidelijk worden geëlimineerd zodra veiliger alternatieve oplossingen beschikbaar komen.


(1)  Doc. 6693/06 ENT 39 ENV 118 CODEC 179.

(2)  Doc. 15181/06.

(3)  Doc. 5665/07.