Verdrag van Brussel (Fusieverdrag)

 

SAMENVATTING VAN:

Verdrag tot instelling van één Raad en één Commissie welke de Europese Gemeenschappen gemeen hebben

WAT WAS HET DOEL VAN HET VERDRAG?

Het Verdrag van Brussel tot instelling van één Raad en één Commissie van de Europese Gemeenschappen (bekend als het „Fusieverdrag”) is ondertekend met de uitdrukkelijke intentie om de drie toen bestaande Europese Gemeenschappen (EG) — de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (EGA of beter bekend als „Euratom”) — met elkaar te verenigen.

Terwijl de drie gemeenschappen juridisch onafhankelijk werden gehouden, heeft het Fusieverdrag hun instellingen gerationaliseerd door hun toen nog onafhankelijke uitvoerende organen samen te voegen, waarmee het aantal gemeenschappelijke Europese instellingen op vijf werd gebracht, en de drie verdragen van de gemeenschappen dienovereenkomstig te wijzigen.

KERNPUNTEN

Eén Raad en één Commissie

Eén administratieve begroting voor de EG

Eén administratie voor de EG

De zetels van de EG-instellingen

VANAF WANNEER WAS HET VERDRAG VAN TOEPASSING?

Het verdrag werd ondertekend op 8 april 1965 en is van toepassing vanaf 1 juli 1967.

ACHTERGROND

Voor de totstandkoming van het Fusieverdrag deelden de drie Europese Gemeenschappen al bepaalde gemeenschappelijke instellingen krachtens de Overeenkomst betreffende bepaalde instellingen welke de Europese Gemeenschappen gemeen hebben uit 1957: de Parlementaire Vergadering (later het Europees Parlement), het Hof van Justitie en het Economisch en Sociaal Comité.

Het Fusieverdrag vormde een belangrijke stap op weg naar de moderne EU. Het verdrag is — met uitzondering van het Protocol van 8 april 1965 betreffende de voorrechten en immuniteiten van de Europese Gemeenschappen — ingetrokken door het Verdrag van Amsterdam, dat is ondertekend op 2 oktober 1997 en dat op 1 mei 1999 in werking trad.

Kijk voor meer informatie op:

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Verdrag tot instelling van één Raad en één Commissie welke de Europese Gemeenschappen gemeen hebben (PB 152 van 13.7.1967, blz. 2-17 (DE, FR, IT, NL))

Protocol betreffende de voorrechten en immuniteiten van de Europese Gemeenschappen (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 266-272)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor kolen en staal

Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap

Achtereenvolgende wijzigingen aan het verdrag werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie dient uitsluitend ter informatie.

Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie

Overeenkomst betreffende bepaalde instellingen welke de Europese Gemeenschappen gemeen hebben

Verdrag van Amsterdam houdende wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie, de Verdragen tot oprichting van de Europese Gemeenschappen en sommige bijbehorende akten (PB C 340 van 10.11.1997, blz. 1-144)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 21.03.2018