TAIEX en Twinning zijn EU-instrumenten voor institutionele opbouw die worden beheerd door het directoraat-generaal Europees Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen (DG NEAR) van de Europese Commissie.
TAIEX is opgezet om op korte termijn steun te verlenen aan overheidsdiensten, op een unieke peer-to-peermanier. TAIEX-deskundigen komen als vrijwilligers uit de overheidsdiensten van EU-lidstaten om hun ervaring met de toepassing van het EU-recht met hun collega’s te delen.
TAIEX brengt bijvoorbeeld met elkaar in contact:
De drie belangrijkste vormen van ondersteuning zijn
Van elke missie voor bijstandsverlening worden de vorm, de duur en andere details afgestemd op de behoeften van de begunstigde.
Sinds de zomer van 2020 is TAIEX-steun ook beschikbaar in een volledig digitale vorm. Hierdoor kon het instrument om partnerlanden te ondersteunen bij de aanpak van de gevolgen van de COVID-19-pandemie en bij de herstelstrategieën na de COVID-pandemie. De combinatie van offline- en digitale oplossingen maakt het instrument flexibel en veerkrachtig, en zorgt ervoor dat het snel kan worden ingezet als reactie op opkomende behoeften.
TAIEX-steun is beschikbaar voor:
Het TAIEX-instrument wordt aangevuld met steun voor institutionele opbouw op langere termijn, Twinning, dat samenwerking in de praktijk op lange termijn mogelijk maakt.
TAIEX is operationeel sinds 1996 en organiseert gemiddeld 1.000 peer-to-peer uitwisselingen per jaar.
*Deze benaming laat de standpunten over de status van Kosovo onverlet en is in overeenstemming met resolutie UNSCR 1244/1999 en het advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.
**Deze benaming mag niet worden uitgelegd als een erkenning van de staat Palestina en laat de afzonderlijke standpunten van de lidstaten ter zake onverlet.
ZIE OOK