Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA)

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 168/2007 tot oprichting van een Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

Met deze verordening wordt het Bureau van de Europese Unie (EU) voor de grondrechten (FRA) opgericht, een orgaan op EU-niveau dat bijstand en expertise biedt op het gebied van de grondrechten in de EU. Ook worden hierin de belangrijkste taken en doelstellingen, de werking en het interne beheer van het FRA vastgelegd.

KERNPUNTEN

In de verordening worden de taken van het FRA als volgt gedefinieerd:

Het FRA stelt geen normen vast en behandelt geen individuele klachten.

Jaarlijkse en meerjarige programmering

De directeur van de FRA stelt jaarlijks een voorontwerp van een programmadocument op met jaarlijkse en meerjarige werkprogramma’s. Dit wordt naar het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, nationale verbindingsfunctionarissen en de Wetenschappelijke Commissie gestuurd.

Op basis van de uitkomst van het overleg met de bevoegde voorbereidende instantie van de Raad en de adviezen van de Commissie, lidstaten en de Wetenschappelijke Commissie, worden de jaarlijkse en meerjarige werkprogramma’s van de instantie aangenomen door diens raad van bestuur.

Samenwerking met andere organen

Het FRA moet nauwe banden onderhouden met:

VANAF WANNEER IS DEZE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds 1 maart 2007 van toepassing.

ACHTERGROND

Het FRA is in de plaats gekomen van het Europees Waarnemingscentrum voor racisme en vreemdelingenhaat in Wenen en heeft het werk van zijn voorganger overgenomen.

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EG) nr. 168/2007 van de Raad van 15 februari 2007 tot oprichting van een Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (PB L 53 van 22.2.2007, blz. 1-14).

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 168/2007 van de Raad zijn opgenomen in de oorspronkelijke tekst. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Laatste bijwerking 06.05.2022