Rapportage van de feitelijke en voorziene tekorten van EU-landen

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 479/2009 van de Raad betreffende de toepassing van het Protocol betreffende de procedure bij buitensporige tekorten

WAT IS HET DOEL VAN DEZE VERORDENING?

Hierin worden de procedures bepaald die overheden* van EU-landen moeten volgen om de Europese Commissie informatie te geven over hun nationaal tekort* en schuld*.

KERNPUNTEN

In 2014 werd met Verordening (EU) nr. 220/2014 van de Commissie Verordening (EG) nr. 479/2009 aangepast, waarbij het eerdere Europese systeem van nationale en regionale rekeningen (ESA 95) werd vervangen door ESA 2010.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

Ze is van toepassing sinds 30 juni 2009.

ACHTERGROND

Kijk voor meer informatie op:

KERNBEGRIPPEN

*Overheid : verwijst in deze context naar overheid, centrale overheid, deelstaatoverheid, lagere overheid en wettelijke socialezekerheidsinstellingen.

*Overheidstekort (-overschot) : het vorderingenoverschot (vorderingentekort) van de overheid.

* Overheidsschuld: totale brutoverplichtingen van de overheid aan het einde van het jaar.

* Feitelijk overheidstekort en feitelijke overheidsschuld: geschatte, voorlopige, semidefinitieve of definitieve uitkomsten voor een voorbij jaar.

* Voorziene overheidstekort en voorziene overheidsschuld: meest recente officiële prognoses, rekening houdend met de meest recente begrotingsbesluiten en economische ontwikkelingen en vooruitzichten.

* Overheidsinvesteringen: de bruto investeringen in vaste activa van de sector overheid.

BESLUIT

Verordening (EG) nr. 479/2009 van de Raad van 25 mei 2009 betreffende de toepassing van het protocol betreffende de procedure bij buitensporige tekorten dat als bijlage bij het Verdrag tot oprichting van de Europese Unie is gevoegd (gecodificeerde versie) (PB L 145 van 10.6.2009, blz. 1-9)

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EG) nr. 479/2009 van de Raad zijn in de oorspronkelijke tekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft uitsluitend documentaire waarde.

Laatste bijwerking 04.07.2016