Maatschappelijk verantwoord ondernemen verwijst naar bedrijven die de verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag en de impact daarvan op de maatschappij. Dit kan gaan over arbeidsvoorwaarden en -normen, vrijheid van vereniging, welzijn op het werk, niet-discriminatie en genderevenwicht, betrokkenheid van de belanghebbenden, mensenrechten, voorkoming van milieuschade, waaronder vermindering van emissies en vervuiling, en uitbanning van omkoperij en corruptie.
MVO wordt belangrijk geacht voor de competitiviteit en er is aangetoond dat het voordelen oplevert op het gebied van risicomanagement, kostenbesparing, toegang tot kapitaal, klantenrelaties, personeelsbeleid en innovatiecapaciteit.
De MVO-strategie van de Europese Commissie van 2011 spoorde bedrijven aan om procedures in te voeren om “mensenrechten en consumentenbelangen op sociaal en ethisch vlak en op milieugebied te integreren in hun bedrijfsactiviteiten en kernstrategie, in nauwe samenwerking met hun belanghebbenden”.
Sindsdien heeft de EU blijk gegeven van haar engagement voor MVO, de duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030 van de Verenigde Naties (VN) en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN door onder meer:
ZIE OOK