Copernicus

Copernicus is een van de ruimtevaartprogramma’s van de EU, en heeft ten doel volledige, kosteloze en open toegang te bieden tot gegevens en informatie over onze planeet en het milieu ervan, gebaseerd op analyses van gegevens uit observatie vanuit het luchtruim en in situ (niet vanuit het luchtruim). Dit initiatief staat onder leiding van de Europese Commissie in partnerschap met het Europees Ruimteagentschap (ESA), de Europese Organisatie voor de Exploitatie van Meteorologische Satellieten (Eumetsat), het Europees Centrum voor weersverwachtingen op middellange termijn (ECMWF), het Europees Milieuagentschap (EEA), Mercator Océan International (MOI), het Europees Grens- en kustwachtagentschap (Frontex), het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid (EMSA), het Satellietcentrum van de Europese Unie (SatCen) en het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek, de dienst van de Commissie voor wetenschap en kennis.

Bij de ontwikkeling van een concurrerende en wendbare Europese ruimte- en dienstensector streeft Copernicus ernaar innoverende aardobservatiesystemen en -diensten te bevorderen en Europa’s autonome toegang te verzekeren tot empirisch onderbouwde kennis van het milieu en het klimaat, en tot sleuteltechnologieën voor observatie en geo-informatiediensten. De informatiediensten moeten kosteloos en open toegankelijk zijn voor gebruikers.

Copernicus bestaat uit drie aspecten:

De kerngebruikers van Copernicus kunnen beleidsmakers en overheden zijn die de informatie gebruiken als basis voor de ontwikkeling van beleid en wetgeving, o.a. op milieugebied en op het gebied van civiele bescherming in geval van een natuur- of humanitaire ramp. Overige gebruikers zijn commerciële en particuliere gebruikers, onderzoeks- en onderwijsorganisaties en organisaties zonder winstoogmerk.

Gegevens en informatie van Copernicus zijn gewoonlijk volledig, open en kosteloos toegankelijk. Het doel daarvan is om het gebruik en het delen ervan en de markten voor Europese aardobservatiegegevens te bevorderen, en meer bepaald de ontwikkeling van toepassingen en diensten en producten van toegevoegde waarde, zoals bijvoorbeeld het monitoren van de stedelijke luchtkwaliteit. Sommige van deze downstreamdiensten zijn al dan niet kosteloos beschikbaar, afhankelijk van het bedrijfsmodel van de dienstverlener.

ZIE OOK