De vervoersgemeenschap
SAMENVATTING VAN:
Verdrag tot oprichting van een Vervoersgemeenschap
Besluit (EU) 2019/392 — betreffende de sluiting, namens de EU, van het Verdrag tot oprichting van een Vervoersgemeenschap
WAT IS HET DOEL VAN HET VERDRAG EN HET BESLUIT?
- Het verdrag beoogt een vervoersgemeenschap op te zetten tussen de EU, enerzijds, en de zes Westelijke Balkanlanden in Zuidoost-Europa: de Republiek Albanië, Bosnië en Herzegovina, de Republiek Noord-Macedonië (voorheen de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië), Kosovo*, Montenegro en de Republiek Servië, anderzijds.
- Het omvat vervoer over de weg, binnenwateren en over zee, en zet een vervoersnetwerk op.
- Het besluit voorziet in de wettelijke goedkeuring van het verdrag waarover de Europese Commissie heeft onderhandeld met de zuidoostelijke Europese partners van de EU.
KERNPUNTEN
Het verdrag vermeldt de EU-wetgeving inzake vervoer (spoor, weg, zee, binnenwateren en infrastructuur) en het milieu, overheidsopdrachten en concurrentie en de procedurevoorschriften waaraan alle partijen moeten voldoen.
De EU en de zes zuidoostelijke Europese landen:
- geven in de genoemde landen toegang tot de infrastructuur van de spoorwegmaatschappijen die internationaal personen- en goederenvervoer verzorgen;
- bevorderen efficiënt, veilig en betrouwbaar vervoer over binnenwateren of zee;
- zorgen voor administratieve procedures en formaliteiten als ze van de ene jurisdictie in de andere terechtkomen;
- verbieden discriminatie op basis van nationaliteit;
- stemmen ermee in juridische geschillen voor te leggen aan het Hof van Justitie van de EU;
- dragen bij aan de kosten van de vervoersgemeenschap (de EU betaalt 80 % en de partners 20 %);
- raadplegen elkaar over vervoerskwesties bij internationale organisaties en over regionale initiatieven.
De zes zuidoostelijke Europese landen moeten:
- het „acquis” implementeren omtrent het relevante Europese gewoonterecht inzake sociale en milieukwesties en overheidsopdrachten;
- efficiënte verkeersmanagementsystemen opzetten;
- efficiënt, veilig en betrouwbaar wegvervoer bevorderen in overeenstemming met de Europese exploitatienormen en beleidslijnen;
- ervoor zorgen dat hun staatssteun en mededingingsrecht geleidelijk worden aangepast aan het acquis van de EU.
De vervoersgemeenschap:
- versterkt en bevordert de sociale dialoog, de grondrechten van de werknemers, de arbeidswetgeving, de gezondheid en veiligheid op het werk, gelijke kansen en de betrokkenheid van de sociale partners in de vervoerssector;
- steunt het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T)* en komt om de twee jaar met een vijfjarig voortschrijdend werkplan om de ontwikkeling ervan aan te moedigen en projecten met prioriteit te vast te stellen.
Het verdrag stelt het volgende vast:
- een ministeriële raad om algemene beleidsrichtsnoeren te geven en de voortgang te evalueren;
- een regionale stuurgroep voor het beheer van het verdrag met de bevoegdheid om technische comités op te richten;
- een permanent secretariaat in Belgrado om administratieve ondersteuning te bieden en op te treden als waarnemingspost voor het vervoer;
- overgangsregelingen voor elk van de zes Zuidoost-Europese landen;
- een evaluatie na vijf jaar.
VANAF WANNEER IS HET VERDRAG VAN TOEPASSING?
Voor Albanië, Bosnië en Herzegovina, en Kosovo* geldt het verdrag voorlopig vanaf 9 oktober 2017 en voor Servië vanaf 29 november 2017.
Het verdrag is op 1 mei 2019 in werking getreden.
ACHTERGROND
- Versterking van de regionale samenwerking met de Westelijke Balkan is een essentieel element voor politieke stabiliteit, veiligheid, economische welvaart en sociale ontwikkeling in de regio.
- De vervoersgemeenschap helpt het concurrentievermogen van de landen te bevorderen door de nationale systemen en infrastructuur te verbeteren, de efficiëntie van het netwerk en de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen en, meer in het algemeen, goede betrekkingen met de buurlanden te ontwikkelen.
- Het verdrag heeft geen betrekking op voorschriften voor goederenvervoer over de weg. Dat verkeer wordt geregeld in bilaterale overeenkomsten tussen de EU en Zuidoost-Europese landen.
- Voor meer informatie zie:
KERNBEGRIPPEN
TEN-T: trans-Europese vervoersnetwerken (TEN-T) bestrijken het weg- en intermodale vervoer (d.w.z. het gebruik van meerdere vervoerswijzen, zoals spoor/water, weg/spoor), de waterwegen en de zeehavens en het Europese hogesnelheidsspoorwegnet.
BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN
Verdrag tot oprichting van de vervoersgemeenschap (PB C 278 van 27.10.2017, blz. 3-53)
Besluit (EU) 2019/392 van de Raad van 4 maart 2019 betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van het Verdrag tot oprichting van een Vervoersgemeenschap (PB L 71 van 13.3.2019, blz. 1-4)
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Informatie over de datum van inwerkingtreding van het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap (PB L 176, 1.7.2019, blz. 1)
Informatie betreffende de datum van ondertekening en voorlopige toepassing van het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap tussen de EU en de Westelijke Balkan (PB L 17, 23.1.2018, blz. 1)
Laatste bijwerking 07.01.2020