Effectievere regels betreffende grensoverschrijdende insolventieprocedures in de EU

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) 2015/848 betreffende insolventieprocedures

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

KERNPUNTEN

Toepasselijke situaties

De verordening is van toepassing op procedures waarbij alle of een aanzienlijk deel van de schuldeisers betrokken zijn, die zijn gebaseerd op het recht inzake insolventie en waarin, ten behoeve van herstel, schuldaanpassing, reorganisatie of liquidatie:

De verordening is van toepassing op onder nationale wetgeving beschikbare “preventieve” insolventieprocedures die in een vroeg stadium kunnen worden opgestart om de kansen om het bedrijf te redden, te vergroten. Deze procedures staan vermeld in bijlage A. Deze bijlage bevat tevens een breder scala aan persoonlijke insolventieprocedures.

Bevoegdheid

Toepasselijk recht

Over het algemeen is het toepasselijk recht het recht van de lidstaat waarin de procedure plaatsvindt. Dat rechtssysteem bepaalt onder welke voorwaarden deze procedure wordt geopend, verloopt en wordt beëindigd. Hiervoor wordt het volgende vastgesteld:

Erkenning en tenuitvoerlegging

Zodra de beslissing wordt genomen tot opening van een insolventieprocedure in een lidstaat, dient deze op dezelfde wijze te worden erkend in alle andere lidstaten.

Insolventieregisters

Om ervoor te zorgen dat schuldeisers en rechtbanken relevante informatie ontvangen en te voorkomen dat parallelle insolventieprocedures worden geopend, moeten lidstaten relevante informatie in grensoverschrijdende insolventiezaken openbaar maken in een openbaar toegankelijk onlineregister. Deze registers worden onderling gekoppeld via het Europese e-justitieportaal, conform de EU-voorschriften inzake gegevensbescherming.

Groepsinsolventieprocedures

In deze verordening is een specifieke benadering vastgelegd betreffende de insolventie van leden van een groep ondernemingen. Dit omvat:

Wijzigingen in de bijlagen

De verordening is drie keer gewijzigd.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

Het besluit is sinds 26 juni 2017 van toepassing. Richtlijn (EU) 2015/848 strekt tot herziening en vervanging van Verordening (EG) nr. 1346/2000 en de achtereenvolgende wijzigingen daarvan.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Bevoegdheden in de procedure. Bevoegdheden in de procedure bij de rechtbank om, met voldoende reden daartoe, een verband voor te dragen en schade aan het legitiem belang van de procedure aan te tonen.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) 2015/848 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2015 betreffende insolventieprocedures (herschikking) (PB L 141 van 5.6.2015, blz. 19-72).

Achtereenvolgende wijzigingen van Verordening (EU) 2015/848 zijn opgenomen in de basistekst. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1105 van de Commissie van 12 juni 2017 tot vaststelling van de formulieren als bedoeld in Verordening (EU) 2015/848 van het Europees Parlement en de Raad betreffende insolventieprocedures (PB L 160 van 22.6.2017, blz. 1-26).

Laatste bijwerking 14.09.2022