Europees grensbewakingssysteem (Eurosur)

Om het geïntegreerde beheer van de buitengrenzen te verbeteren en grensoverschrijdende criminaliteit en illegale immigratie te voorkomen heeft de Europese Unie (EU) het Europees grensbewakingssysteem (Eurosur) opgezet.

BESLUIT

Verordening (EU) nr. 1052/2013 van het Europees Parlement en de Raad tot instelling van het Europees grensbewakingssysteem (Eurosur).

SAMENVATTING

In oktober 2013 heeft de EU een verordening vastgesteld tot instelling van het Europees grensbewakingssysteem (Eurosur).

Multifunctioneel systeem

Eurosur is een multifunctioneel systeem om illegale immigratie en grensoverschrijdende criminaliteit aan de buitengrenzen te voorkomen. Het systeem kan ook bijdragen tot het garanderen van de bescherming en het redden van de levens van migranten die de Europese kust proberen te bereiken.

Het biedt een mechanisme waarmee instanties voor grensbewaking snel informatie kunnen uitwisselen en samenwerken. Door middel van nationale coördinatiecentra moeten de nationale autoriteiten van alle EU-landen die verantwoordelijk zijn voor grensbewaking (bijv. grenswacht, politie, kustwacht, marine enz.) hun activiteiten coördineren met die van andere EU-landen en het EU-grensagentschap Frontex.

Snellere reacties dankzij betere informatie

Eurosur volgt een op inlichtingen gebaseerde aanpak, die nationale en EU-agentschappen in staat stelt een beter inzicht te krijgen in wat er aan de hand is aan de buitengrenzen en sneller te reageren op nieuwe routes of methoden die door criminele netwerken gebruikt worden.

Snel reactievermogen

Eurosur stelt de EU-landen in staat niet alleen sneller te reageren op geïsoleerde incidenten, maar ook op kritieke situaties die zich voordoen aan de buitengrenzen van de EU. Hiervoor zijn de zee- en landbuitengrenzen verdeeld in „grenssecties” die allemaal een „impactniveau” laag, gemiddeld of hoog toegewezen hebben gekregen. Hierdoor kunnen hotspots aan de buitengrenzen herkend worden en, indien nodig, met een gestandaardiseerde reactie op nationaal niveau en op EU-niveau beantwoord worden.

Fundamentele rechten

EU-landen die de Schengenovereenkomst en Frontex hebben ondertekend, moeten de fundamentele rechten volledig respecteren, met name het beginsel van non-refoulement (dat verbiedt dat een echt slachtoffer van vervolging weer overgedragen wordt aan zijn vervolger) en bescherming van persoonsgegevens.

Datum van inwerkingtreding

Vanaf december 2013 was Eurosur werkzaam in de 19 EU-landen die de Schengenovereenkomst hebben ondertekend en een zuidelijke of oostelijke buitengrens hebben. De overige 11 Schengenlanden kwamen op 1 december 2014 bij Eurosur.

Het Verenigd Koninkrijk (1), Ierland en Denemarken namen niet deel aan de vaststelling van deze verordening. Maar er is wel afgesproken dat het Verenigd Koninkrijk (1) en Ierland met Eurosur mogen samenwerken door middel van regionale netwerken. Denemarken heeft sindsdien besloten deel te nemen aan Eurosur.

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Verordening (EU) nr. 1052/2013

26.11.2013

-

PB L 295 van 6.11.2013

Laatste bijwerking 22.04.2014



(1) Vanaf 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer.