ARREST VAN HET HOF (VIERDE KAMER) VAN 28 MAART 1984. - COMPAGNIE ROYALE ASTURIENNE DES MINES SA EN RHEINZINK GMBH TEGEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - (" MEDEDINGING - OVEREENKOMSTEN EN AFGESTEMDE GEDRAGINGEN OP DE MARKT VOOR WALSERIJPRODUKTEN VAN ZINK "). - GEVOEGDE ZAKEN NOS. 29 EN 30/83.
Jurisprudentie 1984 bladzijde 01679
Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum
1 . MEDEDINGING - MEDEDINGINGSREGELINGEN - ONDERNEMING - WIJZIGING VAN NAAM EN RECHTSVORM - AANSPRAKELIJKHEID VAN NIEUWE ONDERNEMING VOOR MET MEDEDINGING STRIJDIGE GEDRAGINGEN VAN VORIGE - VOORWAARDEN
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 85 , LID 1 )
2 . MEDEDINGING - MEDEDINGINGSREGELINGEN - ONDERLING AFGESTEMDE GEDRAGING - BEWIJS VAN AFSTEMMING NIET GELEVERD
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 85 , LID 1 )
3 . MEDEDINGING - MEDEDINGINGSREGELINGEN - OVEREENKOMST TOT BEPERKING VAN DE MEDEDINGING - BEOORDELINGSCRITERIA
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 85 , LID 1 )
4 . MEDEDINGING - MEDEDINGINGSREGELINGEN - EXPORTCLAUSULES IN VERKOOPOVEREENKOMST - VERPLICHTING TOT WEDERVERKOOP NAAR BEPAALD DERDE LAND - VERBOD - VOORWAARDEN
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 85 , LID 1 )
5 . MEDEDINGING - MEDEDINGINGSREGELINGEN - OVEREENKOMST TOT WEDERZIJDSE HULP TUSSEN PRODUKTIEONDERNEMINGEN - VERBOD - VOORWAARDEN
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 85 , LID 1 )
1 . VOOR DE TOEPASSING VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG LEIDT DE WIJZIGING VAN RECHTSVORM EN NAAM VAN EEN ONDERNEMING ER NIET TOE DAT ER EEN NIEUWE ONDERNEMING ONTSTAAT DIE VOOR MET DE MEDEDINGING STRIJDIGE GEDRAGINGEN VAN EERSTGENOEMDE ONDERNEMING NIET HEEFT OP TE KOMEN , WANNEER BEIDE ONDERNEMINGEN , ECONOMISCH-RECHTELIJK GEZIEN , ALS EEN EN DEZELFDE ONDERNEMING ZIJN TE BESCHOUWEN .
2.DE COMMISSIE HEEFT VOLDOENDE BEPAALDE EN ONDERLING SAMENHANGENDE BEWIJSELEMENTEN VOOR TE DRAGEN WELKE DE OVERTUIGING KUNNEN SCHRAGEN DAT DE PARALLELLE GEDRAGINGEN DER BEIDE ONDERNEMINGEN HET GEVOLG VAN EEN TUSSEN HEN BETRACHTE AFSTEMMING ZIJN GEWEEST .
AAN DIE EIS IS NIET VOLDAAN WANNEER DE BETROKKEN ONDERNEMINGEN IN STAAT ZIJN AAN TE TONEN DAT FEITEN WELKE VOLGENS DE COMMISSIE HUN VERKLARING SLECHTS IN EEN AFSTEMMING VAN GEDRAGINGEN KUNNEN VINDEN , ANDERSZINS VOLDOENDE KUNNEN WORDEN VERKLAARD .
3.WIE WENST VAST TE STELLEN OF EEN OVEREENKOMST TOT BEPERKING VAN DE MEDEDINGING STREKT , BEHOEFT NIET TE WETEN WIE VAN BEIDE CONTRACTANTEN HET INITIATIEF TOT OPNEMING VAN DEZE OF GENE CLAUSULE KAN HEBBEN GENOMEN , NOCH OOK NA TE GAAN OF EROP HET TIJDSTIP WAAROP DE OVEREENKOMST WERD AANGEGAAN , VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE INTENTIE DER PARTIJEN KON WORDEN GESPROKEN .
DAARENTEGEN MOET WORDEN ONDERZOCHT WELKE DOELEINDEN MEN MET DE OVEREENKOMST ALS ZODANIG , BEZIEN IN VERBAND MET DE ECONOMISCHE CONTEXT WAARIN ZIJ TOEPASSING MOET VINDEN , HEEFT WILLEN VERWEZENLIJKEN .
4.IN EEN VERKOOPOVEREENKOMST OPGENOMEN EXPORTCLAUSULES , VOLGENS WELKE DE WEDERVERKOPER DE WAAR NAAR EEN BEPAALD DERDE LAND HEEFT UIT TE VOEREN , ZIJN IN STRIJD MET ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG , WANNEER ZIJ ER WEZENLIJK TOE STREKKEN WEDERUITVOER VAN DE WAAR NAAR HET LAND VAN PRODUKTIE TE VERHINDEREN , TENEINDE EEN STELSEL VAN DUBBELE PRIJZEN OP DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT IN STAND TE HOUDEN EN DAARMEDE DE MEDEDINGING BINNEN DIE MARKT TE BEPERKEN .
5.TOT WELK OORDEEL TOETSING VAN EEN DOOR PRODUKTIEONDERNEMINGEN AANGEGANE OVEREENKOMST TOT WEDERZIJDSE HULP AAN HET VERBOD VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG IN HET ALGEMEEN OOK MOGE LEIDEN , ZULK EEN CONTRACT IS VERBODEN WANNEER HET IN ZO ALGEMENE , ONBEPAALDE BEWOORDINGEN IS VERVAT , DAT HET ZICH VOOR BEPERKING VAN DE MEDEDINGING LEENT . DIT GELDT MET NAME WANNEER DE VERBINTENISSEN TOT WEDERZIJDSE HULP NIET SLECHTS VOOR OVERMACHT EN MET OVERMACHT GELIJK TE STELLEN SITUATIES GELDEN , MAAR VOOR ALLE GEVALLEN VAN ' ' ERNSTIGE VERSTORING ' ' , VAN WELKE AARD EN OORSPRONG OOK , MET NAME WANNEER HET CONTRACT VOOR ONBEPAALDE DUUR IS AANGEGAAN EN GROTE HOEVEELHEDEN VAN HET BETROKKEN PRODUKT BETREFT .
IN DE GEVOEGDE ZAKEN 29 EN 30/83 ,
1 . COMPAGNIE ROYALE ASTURIENNE DES MINES SA , GEVESTIGD TE PARIJS , VERTEGENWOORDIGD DOOR I . VAN BAEL EN J.-F . BELLIS , ADVOCATEN TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TEN KANTORE VAN DE ADVOCATEN ELVINGER EN HOSS , COTE D ' EICH 15 ,
VERZOEKSTER IN ZAAK 29/83 ,
2.RHEINZINK GMBH , GEVESTIGD TE DATTELN ( BRD ), VERTEGENWOORDIGD DOOR DE BEHEERDERS V . GROTH EN R . WOLFER , BIJGESTAAN DOOR R . BECHTOLD , ADVOCAAT TE STUTTGART , PROCESGEMACHTIGDE , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TEN KANTORE VAN DE ADVOCAAT E . ARENDT , RUE PHILIPPE-II 34 B ,
VERZOEKSTER IN ZAAK 30/83 ,
TEGEN
COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , IN ZAAK 29/83 VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR G . MARENCO EN IN ZAAK 30/83 DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR N . KOCH , ALS GEMACHTIGDEN , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ O . MONTALTO , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,
VERWEERSTER ,
BETREFFENDE DE NIETIGVERKLARING , VOOR ZOVER DOOR VERZOEKSTERS GEVORDERD , VAN BESCHIKKING NR . 82/866/EEG VAN DE COMMISSIE VAN 14 DECEMBER 1982 INZAKE EEN PROCEDURE OP GROND VAN ARTIKEL 85 VAN HET EEG-VERDRAG ( IV/29.629 - WALSERIJPRODUKTEN EN ZINKLEGERINGEN ) ( PB 362 , BLZ . 40 ),
1 BIJ OP 23 ONDERSCHEIDENLIJK 25 FEBRUARI 1983 TER GRIFFIE INGEDIENDE VERZOEKSCHRIFTEN ZIJN DE COMPAGNIE ROYALE ASTURIENNE DES MINES SA , GEVESTIGD TE PARIJS , EN DE VENNOOTSCHAP RHEINZINK GMBH , GEVESTIGD TE DATTELN ( BONDSREPUBLIEK DUITSLAND ), KRACHTENS ARTIKEL 173 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG IN BEROEP GEKOMEN TEGEN DE AAN VERZOEKSTERS BETEKENDE EN IN HET PUBLIKATIEBLAD ( PB L 362 , BLZ . 40 ) GEPLAATSTE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE VAN 14 DECEMBER 1982 INZAKE EEN PROCEDURE OP GROND VAN ARTIKEL 85 VAN HET EEG-VERDRAG ( IV/29.629 - WALSERIJPRODUKTEN EN ZINKLEGERINGEN ), WAARVAN ZIJ DE NIETIGVERKLARING VORDEREN .
2 DE EERSTE VERZOEKSTER ( HIERNA TE NOEMEN : CRAM ) VORDERT DE NIETIGVERKLARING VAN ARTIKEL 1 , LID 1 , EN ARTIKEL 2 VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING . DE TWEEDE VERZOEKSTER ( HIERNA TE NOEMEN : RHEINZINK ) VORDERT DE NIETIGVERKLARING VAN ARTIKEL 1 , LEDEN 1 EN 2 , ARTIKEL 2 EN ARTIKEL 3 DER BESCHIKKING .
3 IN ARTIKEL 1 , LID 1 , DER BESCHIKKING IS VASTGESTELD DAT DE ONDERLING AFGESTEMDE GEDRAGING IN 1976 TUSSEN CRAM EN RHEINZINK MET HET OOG OP DE AFSCHERMING VAN DE DUITSE MARKT TEGEN NEVENIMPORTEN VAN WALSERIJPRODUKTEN DOOR DE FIRMA GEBR . SCHILTZ NV TE AARTSELAAR , BELGIE ( HIERNA TE NOEMEN : SCHILTZ ) EEN INBREUK OP ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG VORMT , TERWIJL IN ARTIKEL 2 DER BESCHIKKING AAN DE BEIDE ONDERNEMINGEN ' ' VOOR DE IN LID 1 VAN ARTIKEL 1 GENOEMDE INBREUK ' ' GELDBOETEN ZIJN OPGELEGD .
4 IN ARTIKEL 1 , LID 2 , DER BESCHIKKING WORDT VASTGESTELD DAT DE IN 1976 TUSSEN CRAM EN SCHILTZ ENERZIJDS EN RZ EN SCHILTZ ANDERZIJDS OVEREENGEKOMEN CLAUSULE WAARBIJ DE LAATSTGENOEMDE WERD VERPLICHT GEWALST ZINK NAAR EEN BEPAALD LAND DOOR TE VERKOPEN MET ALS DOEL PARALLELINVOER IN DE GEMEENSCHAP TE BEPERKEN , EEN INBREUK OP ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG VORMDE .
5 VOLGENS ARTIKEL 3 DER BESCHIKKING VORMT OOK DE OVEREENKOMST INZAKE WEDERZIJDSE HULP VAN 5 AUGUSTUS 1974 TUSSEN CRAM , RHEINZINK EN DE SOCIETE DES MINES ET FONDERIES DE ZINC DE LA VIEILLE MONTAGNE , GEVESTIGD TE ANGLEUR ( BELGIE ), EEN INBREUK OP ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG .
6 ALVORENS WORDT OVERGEGAAN TOT EEN BESPREKING VAN DE MIDDELEN WAARIN DE GERELEVEERDE INBREUKEN WORDEN WEERSPROKEN , DIENT TE WORDEN STILGESTAAN BIJ HET MIDDEL , DOOR RHEINZINK IN LIMINE LITIS OPGEWORPEN , VOLGENS HETWELK DIE VENNOOTSCHAP IN IEDER GEVAL VOOR DE DOOR DE COMMISSIE VASTGESTELDE INBREUKEN NIET AANSPRAKELIJK ZOU KUNNEN WORDEN GESTELD , OMDAT ZIJ UITSLUITEND ZOUDEN MOGEN WORDEN TOEGESCHREVEN AAN DE VENNOOTSCHAP RHEINISCHES ZINKWALZWERK GMBH & CO ., DIE IN 1981 , VOOR DE GESTELDE GEDRAGINGEN EN VOOR HET TIJDSTIP WAAROP DE COMMISSIE DE BESTREDEN BESCHIKKING HEEFT VASTGESTELD , IS ONTBONDEN . RHEINZINK WIJST EROP DAT IN DE BESTREDEN BESCHIKKING UITSLUITEND DE VENNOOTSCHAP RHEINISCHES ZINKWALZWERK GMBH & CO . TER SPRAKE KOMT .
7 RHEINZINK ERKENT DAT ZIJ DE ENIGE RECHTSOPVOLGSTER IS VAN DE ONTBONDEN VENNOOTSCHAP , DIE IS OMGEZET IN EEN VENNOOTSCHAP MET BEPERKTE AANSPRAKELIJKHEID DIE DE NAAM RHEINZINK DRAAGT . ZIJ BEROEPT ZICH EVENWEL OP ARTIKEL 15 , LID 2 , VAN VERORDENING NR . 17 , VOLGENS HETWELK DE COMMISSIE SLECHTS GELDBOETEN MAG OPLEGGEN AAN ONDERNEMINGEN DIE INBREUKEN OP ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG BEGINGEN , TEN BETOGE DAT BEDOELDE RECHTSOPVOLGING ER NIET TOE KAN LEIDEN DAT RHEINZINK VOOR HANDELINGEN DIE AAN EEN ANDERE , INMIDDELS VERDWENEN VENNOOTSCHAP WORDEN VERWETEN , HEEFT OP TE KOMEN .
8 DE COMMISSIE BETOOGT DAT RHEINZINK EN DE VENNOOTSCHAP RHEINISCHES ZINKWALZWERK GMBH & CO ., MEDEDINGINGSRECHTELIJK GEZIEN , TWEE VORMEN ZIJN , WAARONDER EEN EN DEZELFDE ONDERNEMING ACHTEREENVOLGENS RECHTENS IS OPGETREDEN . HET MEDEDINGINGSRECHT IS GERICHT TOT ONDERNEMINGEN ; DE BETROKKEN ONDERNEMING HEEFT BIJ DE OMZETTING HAAR NAAM EN RECHTSVORM VERANDERD , MAAR DOEL , PLAATS VAN VESTIGING EN DIRECTIE ZIJN ONGEWIJZIGD GEBLEVEN . DE DOOR DE ONTBONDEN VENNOOTSCHAP BEGANE HANDELINGEN ZOUDEN DAAROM AAN RHEINZINK , ALS ENIGE RECHTSOPVOLGSTER VAN DIE VENNOOTSCHAP , MOGEN WORDEN TOEGEREKEND .
9 HET BETOOG DER COMMISSIE MOET WORDEN AANVAARD . RHEINZINK HEEFT NIET WEERSPROKEN DAT ZIJ NIET SLECHTS RECHTSOPVOLGSTER IS VAN DE VENNOOTSCHAP RHEINISCHES ZINKWALZWERK GMBH & CO ., DOCH DE ECONOMISCHE ACTIVITEITEN VAN BEDOELDE VENNOOTSCHAP HEEFT VOORTGEZET . VOOR DE TOEPASSING VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG LEIDT DE WIJZIGING VAN RECHTSVORM EN NAAM VAN EEN ONDERNEMING ER NIET TOE DAT ER EEN NIEUWE ONDERNEMING ONTSTAAT , DIE VOOR MET DE MEDEDINGING STRIJDIGE GEDRAGINGEN VAN EERSTGENOEMDE ONDERNEMING NIET HEEFT OP TE KOMEN , WANNEER BEIDE ONDERNEMINGEN , ECONOMISCH-RECHTELIJK GEZIEN , ALS EEN EN DEZELFDE ONDERNEMING ZIJN TE BESCHOUWEN .
A - DE AFGESTEMDE GEDRAGING
10 TOT DE IN ARTIKEL 1 , LID 1 , VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING BEDOELDE ONDERLING AFGESTEMDE GEDRAGING VAN CRAM EN RHEINZINK IS HET , VOLGENS DE CONSIDERANS DER BESCHIKKING , GEKOMEN IN HET KADER VAN DE DOOR SOMMIGE GROTE PRODUCENTEN VAN WALSERIJPRODUKTEN UIT ZINK TOT BESCHERMING VAN DE MARKTEN GENOMEN MAATREGELEN . DIE MAATREGELEN ZOUDEN ZIJN INGEGEVEN DOOR DE OMSTANDIGHEID DAT DE PRIJZEN VAN GEWALST ZINK , DIE DESTIJDS DOOR DIE PRODUCENTEN WERDEN BEREKEND , IN DUITSLAND EN IN FRANKRIJK HOGER WAREN DAN IN SOMMIGE ANDERE LID-STATEN , ZOALS BELGIE , EN IN EEN GROOT AANTAL DERDE LANDEN . DIE SOMS AANZIENLIJKE PRIJSVERSCHILLEN ZOUDEN DE ACTIVITEIT HEBBEN BEGUNSTIGD VAN IMPORTEURS DIE IN HET ENE LAND WALSERIJPRODUKTEN UIT ZINK TEGEN LAGE PRIJZEN OPKOCHTEN VOOR WEDERVERKOOP IN EEN LAND MET HOGERE PRIJZEN , MET NAME IN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND . DE GEDRAGSAFSTEMMING VAN CRAM EN RHEINZINK ZOU TEN DOEL HEBBEN GEHAD ZULKE NEVENIMPORTEN TE VERHINDEREN .
11 VOLGENS DE BEIDE VERZOEKSTERS HEEFT DE COMMISSIE TE HUNNEN AANZIEN GEEN ONDERLING AFGESTEMDE GEDRAGING MET HET OOG OP DE AFSCHERMING VAN DE DUITSE MARKT BEWEZEN . ZIJ MENEN DAT DE COMMISSIE ENERZIJDS AAN HAAR BESCHIKKING EEN AANTAL AANWIJZINGEN TEN GRONDSLAG HEEFT GELEGD DIE ONVOLDOENDE ZOUDEN ZIJN OM DE HUN VERWETEN ONDERLING AFGESTEMDE GEDRAGING TE BEWIJZEN , TERWIJL ZIJ ANDERZIJDS GEEN REKENING ZOU HEBBEN GEHOUDEN MET ANDERE , VOOR HAAR STANDPUNT ONGUNSTIGE AANWIJZINGEN .
12 ALS ONWEERSPROKEN STAAT VAST DAT CRAM EN RHEINZINK IN DE LOOP VAN HET JAAR 1976 AAN SCHILTZ , IN BELGIE , GROTE HOEVEELHEDEN GEWALST ZINK VOOR VERKOOP NAAR EGYPTE HEBBEN GELEVERD , TEN NAASTE BIJ TEGEN DE PRIJZEN DIE VOOR VERKOPEN VOOR DE BELGISCHE MARKT WERDEN BEREKEND . DE NAAR BELGIE VERZONDEN WALSERIJPRODUKTEN UIT ZINK WERDEN VERVOLGENS DOOR SCHILTZ VAN NIEUWE ETIKETTEN VOORZIEN OM TE WORDEN OVERGELADEN OP VRACHTWAGENS MET BESTEMMING DUITSLAND , WAAR ZIJ WERDEN DOORVERKOCHT TEGEN LAGERE PRIJZEN DAN ALDAAR NORMALITER WERDEN BEREKEND .
13 EVENEENS STAAT VAST DAT DEZE HANDELWIJZE TOT EIND OKTOBER 1976 HEEFT GEFUNCTIONEERD , DAT TERZELFDERTIJD DOOR TWEE MEDEWERKERS VAN RHEINZINK WERD ONTDEKT DAT DE AAN SCHILTZ GELEVERDE WALSERIJPRODUKTEN ALSNOG WERDEN VERZON DEN NAAR DUITSLAND EN DAT RHEINZINK EN CRAM TUSSEN 21 EN 29 OKTOBER 1976 HUN LEVERINGEN AAN SCHILTZ HEBBEN BEEINDIGD .
14 VOLGENS DE BESTREDEN BESCHIKKING ZOU DE STOPZETTING VAN DE LEVERINGEN DER BEIDE ONDERNEMINGEN AAN SCHILTZ NIET TE VERKLAREN ZIJN INDIEN ER TUSSEN HEN GEEN INFORMATIE ZOU ZIJN UITGEWISSELD MET HET OOG OP EEN PARALLELOPTREDEN JEGENS SCHILTZ IN HET KADER VAN EEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING , BESTAANDE UIT DE BESCHERMING VAN HET PRIJSNIVEAU OP DE DUITSE MARKT , MET NAME IN DIER VOEGE DAT DE PARALLELLE IMPORT EN DE TERUGLEVERING VAN WALSPRODUKTEN , AFKOMSTIG UIT DUITSLAND , WORDT VERHINDERD .
15 TOT STAVING VAN DEZE VASTSTELLING WORDEN IN DE BESCHIKKING DE NAVOLGENDE AANWIJZINGEN GENOEMD :
- OP 21 OKTOBER 1976 , TOEN CRAM HAAR LEVERANTIES AAN SCHILTZ ' ' ZONDER KLAARBLIJKELIJKE REDENEN ' ' STAAKTE , HEEFT RZ SCHILTZ VERWETEN DE CLAUSULE INZAKE EXPORT NAAR EGYPTE NIET NA TE LEVEN , AAN WELKE COINCIDENTIE ONMOGELIJK KAN WORDEN VOORBIJGEZIEN ;
-OP 26 OKTOBER 1976 STELDE RHEINZINK CRAM BIJ TELEX IN KENNIS VAN HAAR VOORNEMEN HAAR PRIJZEN OP DE DUITSE MARKT MET ONGEVEER 3 % TE VERLAGEN , WELKE ' ' KENNISGEVING TUSSEN CONCURRENTEN GEEN ENKELE ZIN HEEFT ALS ZIJ NIET EEN AFSPRAAK INHOUDT OM GEZAMENLIJK DE STRIJD AAN TE BINDEN TEGEN NEVENIMPORTEN OP DEZE MARKT ' ' ;
-OP 29 OKTOBER 1976 STAAKTE RHEINZINK HAAR LEVERANTIES AAN SCHILTZ , NA TEVERGEEFS TE HEBBEN GETRACHT SCHILTZ TE DWINGEN ZIJN EXPORT NAAR DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND TE STAKEN ;
-PAS OP 8 NOVEMBER 1976 , NA DE AFWIKKELING VAN HET ONDERZOEK VAN RHEINZINKS MEDEWERKERS BIJ SCHILTZ EN ZIJN DUITSE KOPER TE HEBBEN AFGEWACHT , HEEFT CRAM SCHILTZ AANGEMAAND TOT BETALING VAN DE BEDRAGEN WELKE HIJ HAAR NOG VERSCHULDIGD WAS .
16 DE COMMISSIE GAAT ER IN HAAR REDENERING VAN UIT DAT DE VASTGESTELDE FEITEN ALLEEN HUN VERKLARING KUNNEN VINDEN IN EEN GEDRAGSAFSTEMMING VAN DE BEIDE ONDERNEMINGEN . ZULK EEN BETOOG LEIDT ERTOE DAT VERZOEKSTERS KUNNEN VOLSTAAN MET HET INROEPEN VAN OMSTANDIGHEDEN DIE OP DE DOOR DE COMMISSIE GESTELDE FEITEN EEN ANDER LICHT WERPEN EN VOOR DIE FEITEN EEN VERKLARING KUNNEN BIEDEN , DIE VOOR DE IN DE BESTREDEN BESCHIKKING GEGEVEN VERKLARING IN DE PLAATS KAN TREDEN .
17 VERZOEKSTERS HEBBEN INDERDAAD HET BEWIJS VAN ZULKE OMSTANDIGHEDEN GELEVERD . ZO MOEST DE COMMISSIE TOEGEVEN DAT CRAM , ANDERS DAN IN DE BESCHIKKING WAS VASTGESTELD , TOEN ZIJ OP 21 OKTOBER 1976 HAAR LEVERINGEN AAN SCHILTZ STAAKTE , ZOJUIST EEN DOOR SCHILTZ GEDANE BESTELLING VAN 240 TON WALSERIJPRODUKTEN GEHEEL HAD UITGEVOERD . CRAM HEEFT , DOOR DE OVERLEGGING VAN REKENINGEN EN TELEXEN , VOORTS BEWEZEN DAT ZIJ OVER DE BETALING VAN BEPAALDE REKENINGEN VOOR LEVERINGEN DIE IN SEPTEMBER HADDEN PLAATSGEHAD , REEDS MOEILIJKHEDEN MET SCHILTZ GEHAD HAD , DAT ZIJ HEM BIJ TELEX VAN 14 OKTOBER , GEVOLGD DOOR EEN TELEX VAN 2 NOVEMBER , TOT BETALING VAN DIE REKENINGEN HAD AANGESPROKEN EN DAT ER , BLIJKENS EEN TELEX VAN 12 NOVEMBER , OVER DE VOLDOENING VAN REKENINGEN BETREFFENDE EEN IN OKTOBER GELEVERDE HOEVEELHEID VAN 40 TON , DERGELIJKE PROBLEMEN ZIJN GEREZEN .
18 DAT CRAM HAAR LEVERINGEN AAN SCHILTZ HEEFT STOPGEZET EN HET TIJDSTIP VAN DIE STOPZETTING , KUNNEN DAN OOK HUN VERKLARING VINDEN IN OVERWEGINGEN , VERBAND HOUDENDE MET DE FINANCIELE BETREKKINGEN TUSSEN CRAM EN SCHILTZ .
19 DAT RHEINZINK CRAM EEN 26 OKTOBER 1976 GEDAGTEKENDE TELEX INZAKE DE BEPERKING VAN DE PRIJZEN OP DE DUITSE MARKT DEED TOEKOMEN , WIJST OP ZICHZELF NOG NIET OP EEN ONDERLING AFGESTEMDE GEDRAGING , TE MINDER WAAR DE COMMISSIE NIET HEEFT AANGETOOND EN ZELFS NIET HEEFT GESTELD DAT ZULKS VOOR HET PRIJSNIVEAU DER DOOR CRAM BEREKENDE PRIJZEN CONSEQUENTIES HEEFT GEHAD .
20 UIT HET HIERVOOR OVERWOGENDE VOLGT DAT DE COMMISSIE NIET VOLDOENDE BEPAALDE EN ONDERLING SAMENHANGENDE BEWIJSELEMENTEN HEEFT VOORGEDRAGEN WELKE DE OVERTUIGING KUNNEN SCHRAGEN DAT DE PARALLELLE GEDRAGINGEN DER BEIDE BETROKKEN ONDERNEMINGEN HET GEVOLG VAN EEN TUSSEN HEN BETRACHTE AFSTEMMING ZIJN GEWEEST .
21 HET BEROEP DER BEIDE VERZOEKSTERS DIENT DERHALVE IN ZOVERRE GEGROND TE WORDEN VERKLAARD , MET NIETIGVERKLARING VAN ARTIKEL 1 , LID 1 , VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING .
22 OOK ARTIKEL 2 DER BESCHIKKING , WAAROM AAN BEIDE ONDERNEMINGEN ALLEEN WEGENS EEN INBREUK ALS IN ARTIKEL 1 , LID 1 , BEDOELD GELDBOETEN ZIJN OPGELEGD , ZAL DERHALVE MOETEN WORDEN NIETIGVERKLAARD .
23 DIE NIETIGVERKLARING LEIDT ERTOE DAT HET DOOR RHEINZINK OPGEWORPEN MIDDEL , VOLGENS HETWELK ZIJ NIET ALLE STUKKEN BETREFFENDE DE STOPZETTING VAN CRAM ' S LEVERINGEN AAN SCHILTZ HEEFT MOGEN RAADPLEGEN , NIET MEER BEHOEFT TE WORDEN ONDERZOCHT .
B - DE EXPORTCLAUSULES
24 VOLGENS DE CONSIDERANS DER BESCHIKKING HOUDT DE CLAUSULE DAT SCHILTZ DE DOOR CRAM EN RHEINZINK GELEVERDE HOEVEELHEDEN GEWALST ZINK NAAR EGYPTE MOET EXPORTEREN , ' ' DOOR HET DAARIN VERVATTE DOEL ' ' EEN BEPERKING VAN DE MEDEDINGING IN . DE CLAUSULE ZOU DE VRIJHEID VAN DE WEDERVERKOPER BEPERKEN OM DE GOEDEREN AF TE ZETTEN WAAR HIJ WIL EN ERTOE STREKKEN DE TWEE FABRIKANTEN DE GELEGENHEID TE GEVEN ZICH TEGEN NEVENIMPORTEN BINNEN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT TE BESCHERMEN . ZIJ ZOU ALDUS DIENEN TOT AFSCHERMING VAN DE DUITSE MARKT , DIE WEGENS HET HOGE PRIJSPEIL DE KWETSBAARSTE WAS .
25 VERZOEKSTER RHEINZINK BETOOGT DAT DE IN HAAR CONTRACTEN MET SCHILTZ OPGENOMEN EXPORTCLAUSULES GEEN SCHENDING VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG INHIELDEN . IN DE EERSTE PLAATS ZOU DE VOORWAARDE VAN UITVOER NAAR EEN DERDE LAND NIET DOOR HAAR ZIJN OPGELEGD , MAAR IN HET CONTRACT ZIJN OPGENOMEN OP INITIATIEF VAN SCHILTZ , DIE ZICH VOORSTELDE DE WAREN OP DIE MANIER TEGEN DE MEEST GUNSTIGE EXPORTPRIJZEN TE KUNNEN VERKRIJGEN . VOORTS ZOU EEN OVEREENKOMST IN DE ZIN VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG ER SLECHTS TOE KUNNEN STREKKEN DE MEDEDINGING TE BEPERKEN , WANNEER BEIDE CONTRACTANTEN ZICH GEZAMENLIJK ZODANIG DOEL HEBBEN GESTELD , HETGEEN IN CASU TEN DUIDELIJKSTE NIET HET GEVAL ZOU ZIJN .
26 DEZE ARGUMENTEN FALEN . WIE WENST VAST TE STELLEN OF EEN OVEREENKOMST TOT BEPERKING VAN DE MEDEDINGING STREKT , BEHOEFT NIET TE WETEN WIE VAN BEIDE CONTRACTANTEN HET INITIATIEF TOT OPNEMING VAN DEZE OF GENE CLAUSULE KAN HEBBEN GENOMEN , NOCH OOK NA TE GAAN OF ER OP HET TIJDSTIP WAAROP DE OVEREENKOMST WERD AANGEGAAN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE INTENTIE DER PARTIJEN KON WORDEN GESPROKEN . DAARENTEGEN MOET WORDEN ONDERZOCHT WELKE DOELEINDEN MEN MET DE OVEREENKOMST ALS ZODANIG , BEZIEN IN VERBAND MET DE ECONOMISCHE CONTEXT WAARIN ZIJ TOEPASSING MOET VINDEN , HEEFT WILLEN VERWEZENLIJKEN .
27 IN ZOVERRE BLIJKT UIT DE BESCHIKKING - WAARVAN DE INHOUD TE DEZEN NIET IS WEERSPROKEN - DAT DE EERSTE BESTELLING , DOOR SCHILTZ - OP VERZOEK VAN EEN DUITSE KOPER - BIJ CRAM GEDAAN , GEWALST PLAAT BETROF VAN IN DUITSLAND COURANTE AFMETINGEN EN DAT CRAM HET BEZWAAR ZOU HEBBEN GEMAAKT DAT DIE IN DUITSLAND EN FRANKRIJK GEREGELD VERKOCHTE AFMETINGEN , IN BELGIE NIMMER WERDEN GEVRAAGD . NA DIT INCIDENT WIST SCHILTZ DEZELFDE PLATEN BIJ CRAM EN RHEINZINK TE VERKRIJGEN , DOOR DE ONDERNEMINGEN TE DOEN GELOVEN DAT ZIJ VOOR WEDEREXPORT NAAR HET MIDDEN-OOSTEN , EN WEL MET NAME NAAR EGYPTE , BESTEMD WAREN . DE DOOR BEIDE PRODUCENTEN BEREKENDE VERKOOPSPRIJZEN WAREN ECHTER IDENTIEK DAN WEL PRAKTISCH IDENTIEK MET DE DOOR HEN BIJ VERKOOP VOOR DE BELGISCHE MARKT BEREKENDE PRIJZEN .
28 IN DIE OMSTANDIGHEDEN MOET WORDEN VASTGESTELD DAT DE EXPORTCLAUSULES ER WEZENLIJK TOE STREKTEN WEDERUITVOER VAN DE WAAR NAAR HET LAND VAN PRODUKTIE TE VERHINDEREN , TENEINDE EEN STELSEL VAN DUBBELE PRIJZEN OP DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT IN STAND TE HOUDEN EN DAARMEDE DE MEDEDINGING BINNEN DIE MARKT TE BEPERKEN .
29 VERZOEKSTER RHEINZINK BETOOGT VOORTS DAT DE OVEREENKOMST NOCH VOOR DE MEDEDINGING , NOCH VOOR DE HANDEL TUSSEN LID-STATEN , TOT MERKBARE GEVOLGEN HEEFT GELEID .
30 ZIJ HEEFT EVENWEL NIET BETWIST DAT ER OP DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT VOOR DE PRODUKTIE VAN ZINKPLAAT SLECHTS ZES WALSERIJEN VAN VERSCHILLENDE OMVANG BESTONDEN , WAARVAN ALLEEN RHEINZINK IN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND IS GEVESTIGD . BIJ ZULK EEN MARKTSITUATIE KAN NIET WORDEN STAANDE GEHOUDEN DAT EEN IN AFWIJKING VAN DE DUITSE MARKT BESTAANDE BEPERKING DER MEDEDINGING NIET MERKBAAR ZOU ZIJN .
31 EEN EN ANDER LEIDT TOT DE SLOTSOM DAT DE TEGEN ARTIKEL 1 , LID 2 , DER BESCHIKKING INGEBRACHTE GRIEVEN MOETEN WORDEN VERWORPEN .
C - DE OVEREENKOMST TOT WEDERZIJDSE HULP
32 BIJ OVEREENKOMST VAN 5 AUGUSTUS 1974 VERBONDEN CRAM , RHEINZINK EN LA VIEILLE MONTAGNE ZICH ELKAAR GEWALST ZINK TE LEVEREN IN GEVALLEN VAN ERNSTIGE VERSTORING VAN DE MARKT DIE BIJ EEN VAN HEN EEN BELANGRIJK PRODUKTIEVERLIES MET ZICH MEE ZOU BRENGEN , ONGEACHT DE REDEN . KRACHTENS DIE OVEREENKOMST WAS DE HULP VERSCHULDIGD ZODRA HET PRODUKTIETEKORT DER DOOR DE VERSTORING GETROFFEN ONDERNEMING MEER DAN 20 TON PER DAG OF 200 TON IN TOTAAL ZOU BEDRAGEN . DE ANDERE ONDERNEMINGEN VERBONDEN ZICH IN ZODANIG GEVAL MAXIMAAL 1 500 TON TE LEVEREN , MITS HAAR EIGEN PRODUKTIE NIET WERD VERSTOORD . DE OVEREENKOMST ZOU GELDEN TOT 31 DECEMBER 1976 EN TELKENS STILWIJGEND MET EEN KALENDERJAAR WORDEN VERLENGD , BEHOUDENS OPZEGGING - DIE NIET HEEFT PLAATSGEVONDEN .
33 VOLGENS DE BESTREDEN BESCHIKKING HOUDT DEZE OVEREENKOMST ' ' ZOWEL OP GROND VAN HAAR DOEL ALS VAN HAAR GEVOLG ' ' EEN BEPERKING VAN DE MEDEDINGING IN . ZIJ ZOU PARTIJEN VAN HUN ZELFSTANDIGHEID VAN OPTREDEN BEROVEN , EN VAN HUN MOGELIJKHEID ZICH INDIVIDUEEL AAN DE OMSTANDIGHEDEN AAN TE PASSEN EN , DOOR UITBREIDING VAN DE RECHTSTREEKSE VERKOPEN AAN DE AFNEMERS , VAN DE STOPZETTING OF DE VERMINDERING VAN DE PRODUKTIE VAN DE ANDERE ONDERNEMINGEN TE PROFITEREN . DE OVEREENKOMST ZOU PARTIJEN VOORTS HEBBEN KUNNEN DWINGEN ELKAAR GROTE HOEVEELHEDEN TE LEVEREN . OP GROND VAN DEZE OVERWEGINGEN WORDT IN DE BESCHIKKING VASTGESTELD DAT EEN OVEREENKOMST VAN EEN ZO ALGEMENE STREKKING EN MET EEN ZO LANGE LOOPTIJD , OMDAT ZIJ ONBEPERKT STILZWIJGEND KAN WORDEN VERLENGD , ' ' DE HULP IN PLAATS VAN DE CONCURRENTIE ' ' ' ' INSTITUTIONALISEERT ' ' EN TOT DOEL HEEFT ' ' IEDERE WIJZIGING ' ' IN DE RESPECTIEVE MARKTPOSITIES TE ' ' VOORKOMEN ' ' .
34 VERZOEKSTER RHEINZINK BETWIST DE TE DEZEN IN DE BESCHIKKING VASTGESTELDE FEITEN NIET ; ZIJ MEENT EVENWEL DAT DE COMMISSIE DE BEWEEGREDENEN DIE TOT DE OVEREENKOMST LEIDDEN EN DE PRAKTISCHE CONSEQUENTIES ERVAN VERKEERD BEOORDEELD . DE DRIE ONDERNEMINGEN ZOUDEN ALLEEN MAAR HET RISICO HEBBEN WILLEN BEPERKEN DAT ZIJ IN GEVAL VAN UITZONDERLIJKE OMSTANDIGHEDEN WELKE DE PRODUKTIE KUNNEN HINDEREN , HUN GEWONE AFNEMERS NIET LANGER ZOUDEN KUNNEN BEVOORRADEN . DE OVEREENKOMST ZOU HAAR PRAKTISCH NUT HEBBEN BEWEZEN IN BEPAALDE UITZONDERLIJKE GEVALLEN , WAARIN ER OP GROND DAARVAN BEPAALDE INCIDENTELE LEVERINGEN VAN ONDERNEMING TOT ONDERNEMING HEBBEN PLAATSGEVONDEN .
35 TOT WELK OORDEEL TOETSING VAN EEN DOOR PRODUKTIEONDERNEMINGEN AANGEGANE OVEREENKOMST TOT WEDERZIJDSE HULP AAN HET VERBOD VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG IN HET ALGEMEEN OOK MOGE LEIDEN , HET ONDERHAVIG CONTRACT IS IN ZO ALGEMENE , ONBEPAALDE BEWOORDINGEN VERVAT DAT HET ZICH LEENT TOT EEN HEEL ANDERE UITVOERING DAN DIE WELKE AAN PARTIJEN ZOU HEBBEN VOOR OGEN GESTAAN EN ER TOT NU TOE DOOR HEN AAN WERD GEGEVEN . DE VERBINTENISSEN TOT WEDERZIJDSE HULP GELDEN NAMELIJK NIET SLECHTS VOOR OVERMACHT EN MET OVERMACHT GELIJK TE STELLEN SITUATIES , MAAR VOOR ALLE GEVALLEN VAN ' ' ERNSTIGE VERSTORING ' ' , VAN WELKE AARD EN OORSPRONG OOK . DE VOORWAARDEN WAARIN DE OVEREENKOMST KAN WORDEN TOEGEPAST , BLIJKEN ZO RUIM EN VAAG TE ZIJN DAT ER GEBRUIK VAN KAN WORDEN GEMAAKT OM DE MEDEDINGING TE BEPERKEN . DAARBIJ KOMT DE ONBEPAALDE DUUR DER OVEREENKOMST EN HET FEIT DAT HET , GEZIEN DE ONBETWIST GE- BLEVEN CIJFERS DIE IN DE BESCHIKKING ZIJN VERMELD , OM VELE TONNEN WALSERIJ- PRODUKTEN GAAT .
36 DIT LEIDT TOT DE SLOTSOM DAT DE GRIEVEN , INGEBRACHT TEGEN HETGEEN MET BETREKKING TOT DE OVEREENKOMST TOT WEDERZIJDSE HULP WERD VASTGESTELD , NIET KUNNEN WORDEN AANVAARD .
37 BLIJKENS HET HIERVOOR OVERWOGENE , MOETEN ARTIKEL 1 , LID 1 , EN ARTIKEL 2 , VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING WORDEN NIETIGVERKLAARD , MET VERWERPING VAN HET BEROEP VAN RHEINZINK VOOR HET OVERIGE .
KOSTEN
38 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ DESGEVORDERD IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . VOLGENS PARAGRAAF 3 , EERSTE ALINEA , VAN DAT ARTIKEL KAN HET HOF DE PROCESKOSTEN EVENWEL GEHEEL OF GEDEELTELIJK COMPENSEREN , INDIEN PARTIJEN ONDERSCHEIDENLIJK OP EEN OF MEER PUNTEN IN HET ONGELIJK WORDEN GESTELD .
39 IN ZAAK 29/83 IS VERWEERSTER IN HET ONGELIJK GESTELD , ZODAT ZIJ IN DE KOSTEN MOET WORDEN VERWEZEN .
40 IN ZAAK 30/83 ZIJN BEIDE PARTIJEN OP BEPAALDE PUNTEN IN HET ONGELIJK GESTELD , ZODAT TERMEN AANWEZIG ZIJN DE KOSTEN TE COMPENSEREN .
HET HOF VAN JUSTITIE ( VIERDE KAMER ),
UITSPRAAK DOENDE :
1 . VERKLAART ARTIKEL 1 , LID 1 , EN ARTIKEL 2 VAN BESCHIKKING NR . 82/866/EEG VAN DE COMMISSIE VAN 14 DECEMBER 1982 INZAKE EEN PROCEDURE OP GROND VAN ARTIKEL 85 VAN HET EEG-VERDRAG ( IV/29.629 - WALSERIJPRODUKTEN EN ZINKLEGERINGEN - PB L 362 , BLZ . 40 ) NIETIG ;
2.VERWERPT HET BEROEP IN DE ZAAK 30/83 VOOR HET OVERIGE ;
3.IN ZAAK 29/83 : VERWIJST VERWEERSTER IN DE KOSTEN ;
4.IN ZAAK 30/83 : VERSTAAT DAT ELK VAN BEIDE PARTIJEN DE EIGEN KOSTEN ZAL DRAGEN .