61983J0013

ARREST VAN HET HOF VAN 22 MEI 1985. - EUROPEES PARLEMENT TEGEN RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID - VERPLICHTING VAN DE RAAD. - ZAAK 13/83.

Jurisprudentie 1985 bladzijde 01513
Spaanse bijz. uitgave bladzijde 00627
Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00197
Finse bijz. uitgave bladzijde 00207


Samenvatting
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . BEROEP WEGENS NALATEN - RECHT VAN BEROEP VAN INSTELLINGEN - PARLEMENT

( EEG-VERDRAG , ARTIKELEN 4 , LID 1 , EN 175 , EERSTE ALINEA )

2 . BEROEP WEGENS NALATEN - INGEBREKESTELLING VAN INSTELLING - BEPALING VAN STANDPUNT IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG - BEGRIP

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 175 , TWEEDE ALINEA )

3 . BEROEP WEGENS NALATEN - VERZUIM - BEGRIP - MAATREGELEN WAARVAN NIET-VASTSTELLING VERZUIM KAN VORMEN

( EEG-VERDRAG , ARTIKELEN 175 EN 176 )

4 . BEROEP WEGENS NALATEN - VERWEERMIDDELEN - MOEILIJKHEDEN WAARVOOR DE VERPLICHTING DE INSTELLING PLAATST - IRRELEVANTIE

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 175 )

5 . VERVOER - TOTSTANDBRENGING VAN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID - DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID VAN RAAD - TOTSTANDBRENGING VAN VRIJ VERRICHTEN VAN DIENSTEN - HANDELINGSPLICHT VAN RAAD

( EEG-VERDRAG , ARTIKELEN 59 , 60 , 61 , 74 EN 75 )

6 . VERVOER - NATIONAAL EN INTERNATIONAAL VERVOER - TOTSTANDBRENGING VAN VRIJ VERRICHTEN VAN DIENSTEN - HANDELINGSPLICHT VAN RAAD

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 75 )

Samenvatting


1 . ARTIKEL 175 , EERSTE ALINEA , EEG-VERDRAG STELT HET BEROEP WEGENS NALATEN TEGEN DE RAAD EN DE COMMISSIE UITDRUKKELIJK OPEN VOOR , ONDER MEER , ' ' DE OVERIGE IN STELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP ' ' . DEZE BEPALING VERLEENT DUS EEN ZELFDE BEROEPSRECHT AAN ALLE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP . MEN KAN DE UITOEFENING VAN DAT RECHT VOOR EEN VAN DIE INSTELLINGEN DUS NIET BEPERKEN ZONDER AFBREUK TE DOEN AAN HAAR DOOR HET VERDRAG , INZONDERHEID ARTIKEL 4 , LID 1 , TOEGEKENDE INSTITUTIONELE POSITIE .

DE OMSTANDIGHEID DAT HET EUROPEES PARLEMENT TEVENS DE GEMEENSCHAPSINSTELLING IS DIE TOT TAAK HEEFT POLITIEKE CONTROLE UIT TE OEFENEN OP DE WERKZAAMHEDEN VAN DE COMMISSIE EN , IN ZEKERE MATE , OP DIE VAN DE RAAD , KAN GEEN INVLOED HEBBEN OP DE UITLEGGING VAN DE VERDRAGSBEPALINGEN BETREFFENDE DE BEROEPSMOGELIJKHEDEN VAN DE INSTELLINGEN .

BIJGEVOLG MOET WORDEN ERKEND , DAT HET EUROPEES PARLEMENT BEVOEGD IS OM BEROEP WEGENS NALATEN IN TE STELLEN .

2 . VORMT GEEN STANDPUNTBEPALING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG , HET ANTWOORD OP EEN INGEBREKESTELLING , WAARIN HET GESTELDE VERZUIM WORDT BESTREDEN NOCH ERKEND , EN DAT ZWIJGT OVER HET STANDPUNT VAN DE UITGENODIGDE INSTELLING MET BETREKKING TOT DE ACTIES DIE ZIJ MOEST ONDERNEMEN .

3 . OM IN DE PROCEDURE VAN ARTIKEL 175 EEG-VERDRAG TE KUNNEN WORDEN VASTGESTELD , MOET HET AAN DE RAAD OF DE COMMISSIE VERWETEN VERZUIM BETREKKING HEBBEN OP MAATREGELEN WAARVAN DE STREKKING ZO NAUWKEURIG KAN WORDEN BEPAALD , DAT ZIJ KUNNEN WORDEN GEINDIVIDUALISEERD EN VOORWERP KUNNEN ZIJN VAN UITVOERING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 176 .

4 . INGEVOLGE ARTIKEL 175 STAAT HET AAN HET HOF , IN VOORKOMEND GEVAL DE VERDRAGSSCHENDING , BESTAANDE IN HET VERZUIM VAN DE RAAD OF DE COMMISSIE OM EEN BESLUIT TE NEMEN IN EEN SITUATIE WAARIN DIE INSTELLING DAARTOE GEHOUDEN WAS , VAST TE STELLEN . DE MEER OF MINDERE MOEILIJKHEDEN WAARVOOR DIE VERPLICHTING DE BETROKKEN INSTELLING PLAATST , SPELEN IN HET KADER VAN ARTIKEL 175 GEEN ROL .

5 . OOK AL WORDT ZIJN BEOORDELINGSBEVOEGDHEID BEPERKT DOOR DE VEREISTEN DIE VOORTVLOEIEN UIT DE INSTELLING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT , EN DOOR EEN AANTAL NAUWKEURIGE VERDRAGSBEPALINGEN , ZOALS DIE BETREFFENDE TERMIJNEN , DIT NEEMT NIET WEG , DAT IN HET STELSEL VAN HET VERDRAG HET DE RAAD IS DIE , MET INACHTNEMING VAN DE VOORZIENE PROCEDUREVOORSCHRIFTEN , DE DOELSTELLINGEN EN MIDDELEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID HEEFT TE BEPALEN .

OP HET GEBIED VAN DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING BESCHIKT DE RAAD ECHTER NIET OVER DE DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID WAAROP HIJ ZICH OP ANDERE GEBIEDEN VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID KAN BEROEPEN . DAAR HET TE BEREIKEN RESULTAAT VASTSTAAT KRACHTENS DE ARTIKELEN 59 , 60 , 61 EN ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A EN B , IN HUN ONDERLINGE SAMENHANG GELEZEN , KAN SLECHTS TEN AANZIEN VAN DE WEGEN EN MIDDELEN OM - MET INACHTNEMING VAN DE BIJZONDERE ASPECTEN VAN HET VERVOER OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 75 - DAT RESULTAAT TE BEREIKEN , EEN ZEKERE BEOORDELINGSBEVOEGDHEID WORDEN UITGEOEFEND .

6 . DE RAAD WAS GEHOUDEN , OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 75 , LEDEN 1 , SUB A , EN 2 , DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING VOOR HET EINDE VAN DE OVERGANGSPERIODE UIT TE BREIDEN TOT DE VERVOERSECTOR , VOOR ZOVER DEZE UITBREIDING HET INTERNATIONAAL VERVOER VAN OF NAAR HET GRONDGEBIED VAN EEN LID-STAAT OF OVER HET GRONDGEBIED VAN EEN OF MEER LID-STATEN BETROF , EN , OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 75 , LEDEN 1 , SUB B , EN 2 , IN HET KADER VAN DE LIBERALISATIE VAN HET DIENSTENVERKEER IN DEZE SECTOR DE VOORWAARDEN VAST TE STELLEN , WAARONDER VERVOERONDERNEMERS WORDEN TOEGELATEN TOT NATIONAAL VERVOER IN EEN LID-STAAT WAARIN ZIJ NIET WOONACHTIG ZIJN .

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VERZOEKSCHRIFT , NEERGELEGD TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 24 JANUARI 1983 , HEEFT HET EUROPEES PARLEMENT KRACHTENS ARTIKEL 175 , EERSTE ALINEA , EEG-VERDRAG BEROEP INGESTELD STREKKENDE TOT VASTSTELLING DAT DE RAAD , DOOR NA TE LATEN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID OP VERVOERGEBIED TOT STAND TE BRENGEN EN INZONDERHEID HET KADER VAN DIT BELEID BINDEND VAST TE LEGGEN , HET EEG-VERDRAG , MET NAME DE ARTIKELEN 3 , SUB E , 61 , 74 , 75 EN 84 HEEFT GESCHONDEN , EN DAT DE RAAD IN STRIJD MET DIT VERDRAG HEEFT NAGELATEN EEN BESLUIT TE NEMEN OVER 16 MET NAME GENOEMDE VOORSTELLEN VAN DE COMMISSIE OP VERVOERGEBIED .

2 HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID BEHOORT TOT DE ACTIVITEITEN DIE DE GEMEENSCHAP VOLGENS ARTIKEL 3 EEG-VERDRAG MOET ONTWIKKELEN , TEN EINDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT IN TE STELLEN EN HET ECONOMISCH BELEID VAN DE LID-STATEN GELEIDELIJK NADER TOT ELKAAR TE BRENGEN . HET WORDT BEHANDELD IN TITEL IV VAN HET TWEEDE DEEL VAN HET VERDRAG , BETREFFENDE ' ' DE GRONDSLAGEN VAN DE GEMEENSCHAP ' ' . ARTIKEL 74 , DAT DEZE TITEL INLEIDT , BEPAALT DAT DE DOELSTELLINGEN VAN HET VERDRAG IN DE SECTOR VERVOER WORDEN NAGESTREEFD ' ' IN HET KADER VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID . ' ' TER UITVOERING VAN DEZE BEPALING MOET DE RAAD VOLGENS ARTIKEL 75 , LID 1 , OP VOORSTEL VAN DE COMMISSIE EN NA RAADPLEGING VAN HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN VAN HET EUROPEES PARLEMENT , VASTSTELLEN :

' ' A ) GEMEENSCHAPPELIJKE REGELS VOOR INTERNATIONAAL VERVOER VAN OF NAAR HET GRONDGEBIED VAN EEN LID-STAAT OF OVER HET GRONDGEBIED VAN EEN OF MEER LID-STATEN ,

B ) DE VOORWAARDEN WAARONDER VERVOERONDERNEMERS WORDEN TOEGELATEN TOT NATIONAAL VERVOER IN EEN LID-STAAT WAARIN ZIJ NIET WOONACHTIG ZIJN ,

C ) ALLE OVERIGE DIENSTIGE BEPALINGEN . ' '

VOLGENS LID 2 VAN DIT ARTIKEL MOETEN DE SUB A EN B BEDOELDE BEPALINGEN WORDEN VASTGESTELD IN DE LOOP VAN DE OVERGANGSPERIODE .

A - DE VOORGESCHIEDENIS

3 VERZOEKER MERKT OP , DAT HET PARLEMENT REEDS IN 1968 , TEGEN HET EINDE VAN DE IN HET EEG-VERDRAG VOORZIENE OVERGANGSPERIODE , EEN RESOLUTIE NOPENS DE STAND VAN UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID ( PB 1968 , C 10 , BLZ . 8 ) HAD AANGENOMEN , WAARIN HET HERINNERDE AAN EEN VROEGERE RESOLUTIE NOPENS DE VERTRAGING BIJ DE TOTSTANDBRENGING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID , EN UITDRUKKING GAF AAN ' ' ZIJN UITDRUKKELIJKE WENS DAT ONVERWIJLD EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID WORDT VASTGESTELD EN UITGEVOERD , DAT HET BESCHOUWT ALS EEN ESSENTIEEL ONDERDEEL VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT . ' ' TWEE JAAR LATER , IN 1970 , NAM HET PARLEMENT EEN SOORTGELIJKE RESOLUTIE AAN ( PB 1970 , C 40 , BLZ . 27 ), WAARIN HET ANDERMAAL WEES OP DE TERZAKE OPGELOPEN ACHTERSTAND EN DE RAAD UITNODIGDE EEN WERKPROGRAMMA MET EEN NAUWKEURIG TIJDSCHEMA VAN DE TE TREFFEN BESLUITEN OP TE STELLEN .

4 TEGELIJK MET ZIJN ADVIES OVER DE MEDEDELING VAN DE COMMISSIE BETREFFENDE DE ONTWIKKELING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID , NAM HET PARLEMENT OP 25 SEPTEMBER 1974 EEN RESOLUTIE AAN NOPENS DE GRONDBEGINSELEN VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID ( PB 1974 , C 127 , BLZ . 24 ). HET PARLEMENT HERHAALDE ZIJN VERZOEK AAN DE RAAD ONVERWIJLD EEN COHERENT GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID TOT STAND TE BRENGEN , IN DE RESOLUTIES VAN 16 JANUARI 1979 ( PB 1979 , C 39 , BLZ . 16 ) EN 3 MAART 1982 ( PB 1982 , C 87 , BLZ . 42 ).

5 NA TE HEBBEN VASTGESTELD DAT HET DOOR HET VERDRAG GEWENSTE GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID NOG STEEDS ONTBRAK , NAM HET EUROPEES PARLEMENT TENSLOTTE OP 16 SEPTEMBER 1982 EEN RESOLUTIE AAN OVER DE INSTELLING VAN EEN BEROEP TEGEN DE RAAD WEGENS NALATIGHEID OP HET GEBIED VAN HET VERVOERBELEID ( PB 1982 , C 267 , BLZ . 62 ). IN DEZE RESOLUTIE WORDT OVERWOGEN , DAT OP HET GEBIED VAN HET VERVOERBELEID SLECHTS MINIMALE MAATREGELEN ZIJN GENOMEN , DIE GEENSZINS BEANTWOORDEN AAN DE EISEN VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT , EN DAT DUS NIET IS VOLDAAN AAN DE VOORSCHRIFTEN VAN DE ARTIKELEN 3 , SUB E , EN 74 T/M 84 EEG-VERDRAG . VOORTS WORDT ERAAN HERINNERD , ' ' DAT DE RAAD OVER EEN GROOT AANTAL VOORSTELLEN VAN DE COMMISSIE , WAAROVER HET EUROPESE PARLEMENT REEDS LANG EEN GUNSTIG ADVIES HEEFT UITGEBRACHT , GEEN BESLUIT HEEFT GENOMEN . ' '

6 BIJ DEZE RESOLUTIE VAN 16 SEPTEMBER 1982 DROEG HET PARLEMENT ZIJN VOORZITTER OP , EEN BEROEP KRACHTENS ARTIKEL 175 , EERSTE ALINEA , EEG-VERDRAG TEGEN DE RAAD IN TE STELLEN , NA HEM OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 175 , TWEEDE ALINEA , TOT HANDELEN TE HEBBEN UITGENODIGD . BIJ BRIEF VAN 21 SEPTEMBER DAARAANVOLGEND DEELDE DE VOORZITTER VAN HET PARLEMENT DE RAAD MEE , DAT HET PARLEMENT VOORNEMENS WAS EEN BEROEP WEGENS NALATEN TEGEN DE RAAD IN TE STELLEN , OMDAT HIJ HAD VERZUIMD OP BASIS VAN DE ARTIKELEN 3 , SUB E , 61 EN 74 HET KADER TE SCHEPPEN VOOR EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID , WAARBINNEN DE DOELSTELLINGEN VAN HET VERDRAG KUNNEN WORDEN NAGESTREEFD , ALSMEDE TER UITVOERING VAN DE ARTIKELEN 61 EN 74 DE IN DE ARTIKELEN 75 T/M 84 BEDOELDE BESLUITEN TE NEMEN .

7 BIJ DEZELFDE BRIEF VAN 21 SEPTEMBER 1982 WERD DE RAAD VERZOCHT EEN REEKS MAATREGELEN TE NEMEN , EN INZONDERHEID :

- OVEREENKOMSTIG DE ARTIKELEN 3 , SUB E , EN 74 EEG-VERDRAG HET KADER TE SCHEPPEN VOOR EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID ;

- HET IN ARTIKEL 61 BEDOELDE VRIJE VERKEER VAN DE DIENSTEN OP HET GEBIED VAN HET VERVOER TOT STAND TE BRENGEN EN DAARTOE DE BEPALINGEN VAN DE ARTIKELEN 74 T/M 84 TOE TE PASSEN ;

- ONVERWIJLD DE BESLUITEN TE NEMEN DIE VOOR HET EINDE VAN DE OVERGANGSPERIODE HADDEN MOETEN WORDEN GENOMEN , MET NAME DIE BEDOELD IN ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A EN B ;

- OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB C , ALLE DIENSTIGE BEPALINGEN VAST TE STELLEN OM DE DOELSTELLINGEN VAN HET VERDRAG IN HET KADER VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID NA TE STREVEN ;

- ONVERWIJLD EEN BESLUIT TE NEMEN OVER EEN REEKS MET NAME GENOEMDE VOORSTELLEN VAN DE COMMISSIE , WAAROVER HET PARLEMENT REEDS ADVIES HAD UITGEBRACHT .

8 DE VOORZITTER VAN DE RAAD ANTWOORDDE BIJ BRIEF VAN 22 NOVEMBER 1982 . LUIDENS DEZE BRIEF DEED DE RAAD , ' ' ZONDER ZICH UIT TE SPREKEN OVER DE ( DOOR DE VOORZITTER VAN HET PARLEMENT ) GENOEMDE GERECHTELIJKE ASPECTEN , MAAR DE GOEDE BETREKKINGEN MET HET EUROPEES PARLEMENT INDACHTIG ' ' , HET PARLEMENT EEN ANALYSE TOEKOMEN WELKER GEGEVENS HET IN STAAT MOESTEN STELLEN , ' ' ZICH EEN BEELD TE VORMEN VAN DE WIJZE WAAROP DE RAAD MOMENTEEL DE ONTWIKKELING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID BEOORDEELT . ' ' DE RAAD VERKLAARDE VOORTS , DAT HIJ DE DOOR HET EUROPEES PARLEMENT GETOONDE BELANGSTELLING VOOR DE VERWEZENLIJKING VAN DIT BELEID DEELDE , DAT HIJ REEDS IN VERSCHILLENDE SECTOREN VAN HET VERVOER EEN PAKKET BESLUITEN HAD GENOMEN , DIE BELANGRIJKE MAATREGELEN BIJ DE TOTSTANDBRENGING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID VORMDEN , MAAR DAT HIJ ZICH NIETTEMIN ERVAN BEWUST WAS , DAT ONDANKS DE GEMAAKTE VORDERINGEN , VOOR HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID VERDERE MAATREGELEN WAREN VEREIST .

9 IN EEN BIJ DEZE BRIEF GEVOEGDE NOTA GAF DE RAAD EEN OVERZICHT VAN DE 71 HANDELINGEN DIE HIJ OP VERVOERGEBIED HAD VASTGESTELD , ALSOOK EEN COMMENTAAR OVER DE STAND VAN HET ONDERZOEK VAN ELK DER IN DE BRIEF VAN DE PARLEMENTSVOORZITTER GENOEMDE VOORSTELLEN VAN DE COMMISSIE .

10 NADAT DE BEVOEGDE PARLEMENTAIRE COMMISSIES OVEREENKOMSTIG DE IN DE RESOLUTIE VAN 16 SEPTEMBER 1982 NEERGELEGDE PROCEDURE HET ANTWOORD VAN DE RAAD HADDEN ONDERZOCHT , KWAM DE VOORZITTER VAN HET EUROPEES PARLEMENT TOT DE SLOTSOM , DAT DIT ANTWOORD GEEN ' ' STANDPUNTBEPALING ' ' IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG VORMDE . HIJ BESLOOT MITSDIEN HET ONDERHAVIGE BEROEP IN TE STELLEN .

11 DE COMMISSIE HEEFT GEINTERVENIEERD TOT ONDERSTEUNING VAN DE CONCLUSIES VAN HET PARLEMENT ; HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN HEEFT GEINTERVENIEERD TOT ONDERSTEUNING VAN DE CONCLUSIES VAN DE RAAD .

B - DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET BEROEP

12 DE RAAD , VERWEERDER , HEEFT EEN EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID OPGEWORPEN EN TOT STAVING DAARVAN TWEE MIDDELEN AANGEVOERD . HET EERSTE MIDDEL IS ONTLEEND AAN HET ONTBREKEN BIJ VERZOEKER VAN DE BEVOEGDHEID OM BEROEP IN TE STELLEN - ACTIEVE LEGITIMATIE - , HET TWEEDE HOUDT IN , DAT NIET IS VOLDAAN AAN DE IN ARTIKEL 175 GESTELDE VOORWAARDEN BETREFFENDE DE PRECONTENTIEUZE PROCEDURE .

1 . DE ACTIEVE LEGITIMATIE

13 DE RAAD MERKT OP , DAT HET BEROEP IN DE LIJN LIGT VAN HET STREVEN VAN HET PARLEMENT OM ZIJN INVLOED OP HET BESLUITVORMINGSPROCES IN DE GEMEENSCHAP TE VERSTERKEN . VOOR DIT , OVERIGENS GERECHTVAARDIGD , STREVEN ZOU HET ZICH ECHTER NIET KUNNEN BEDIENEN VAN HET BEROEP WEGENS NALATEN KRACHTENS ARTIKEL 175 , AANGEZIEN DE SAMENWERKING TUSSEN DE GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN NIET DOOR DEZE BEPALING WORDT BEHEERST . DE POLITIEKE DOELSTELLINGEN VAN HET PARLEMENT ZOUDEN MET ANDERE MIDDELEN MOETEN WORDEN NAGESTREEFD .

14 IN DIT LICHT WERPT DE RAAD , ONDER ERKENNING VAN HET FEIT DAT ARTIKEL 175 HET BEROEP WEGENS NALATEN TEGEN HET VERZUIM VAN DE RAAD EN DE COMMISSIE OPENSTELT VOOR DE LID-STATEN EN DE ' ' OVERIGE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP ' ' , DE VRAAG OP , OF HET DOOR HET VERDRAG AAN HET PARLEMENT VERLEENDE CONTROLERECHT NIET VOLLEDIG OPGAAT IN DE BEVOEGDHEDEN BEDOELD IN DE ARTIKELEN 137 , 143 EN 144 EEG-VERDRAG , WAARIN DE MOGELIJKHEDEN VOOR HET PARLEMENT OM DE WERKZAAMHEDEN VAN DE COMMISSIE EN DE RAAD TE BEINVLOEDEN , ZIJN GEREGELD . IN DEZE OMSTANDIGHEDEN ZOU HET PARLEMENT JEGENS DE RAAD NIET KUNNEN BESCHIKKEN OVER EEN BIJ WEGE VAN BEROEP WEGENS NALATEN UIT TE OEFENEN CONTROLERECHT .

15 BOVENDIEN ZOU EEN SYSTEMATISCHE UITLEGGING VAN HET VERDRAG ZICH VERZETTEN TEGEN EEN ACTIEVE LEGITIMATIE VAN HET PARLEMENT . HET BEROEP TOT NIETIGVERKLARING KRACHTENS ARTIKEL 173 , DAT EEN WETTIGHEIDSTOETSING VAN DE HANDELINGEN VAN DE RAAD EN DE COMMISSIE MOGELIJK MAAKT , ZOU IMMERS NIET DOOR HET PARLEMENT KUNNEN WORDEN INGESTELD . DAAR HET VERDRAG HET PARLEMENT NIET TOESTAAT , TOEZICHT UIT TE OEFENEN OP DE WETTIGHEID VAN DE HANDELINGEN VAN DE RAAD EN DE COMMISSIE , ZOU HET ONLOGISCH ZIJN , HET IN GEVAL VAN EEN ONWETTIG VERZUIM VAN EEN VAN DIE BEIDE INSTELLINGEN WEL EEN BEROEPSRECHT TOE TE KENNEN . BIJGEVOLG HAD HET PARLEMENT SLECHTS AAN EEN UITDRUKKELIJKE TOEWIJZING VAN BEVOEGDHEID HET RECHT KUNNEN ONTLENEN OM BEROEP WEGENS NALATEN IN TE STELLEN .

16 HET EUROPEES PARLEMENT EN DE COMMISSIE BETWISTEN DEZE REDENERING ONDER VERWIJZING NAAR DE BEWOORDINGEN VAN ARTIKEL 175 ; DEZE ZOUDEN ZICH IMMERS NIET LENEN VOOR EEN UITLEGGING DIE HET PARLEMENT HET RECHT ONTZEGT OM BEROEP WEGENS NALATEN IN TE STELLEN . BEIDE INSTELLINGEN ZIJN OOK VAN MENING , DAT DE ERKENNING VAN EEN DERGELIJK RECHT GEENSZINS ONVERENIGBAAR IS MET DE IN HET VERDRAG VOORZIENE BEVOEGDHEIDSVERDELING .

17 ER ZIJ OP GEWEZEN , DAT ARTIKEL 175 , EERSTE ALINEA , ZOALS DE RAAD OVERIGENS HEEFT ERKEND , HET BEROEP WEGENS NALATEN TEGEN DE RAAD EN DE COMMISSIE UITDRUKKELIJK OPENSTELT VOOR , ONDER MEER , ' ' DE OVERIGE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP ' ' . DEZE BEPALING VERLEENT DUS EEN ZELFDE BEROEPSRECHT AAN ALLE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP . MEN KAN DE UITOEFENING VAN DAT RECHT VOOR EEN VAN DIE INSTELLINGEN DUS NIET BEPERKEN ZONDER AFBREUK TE DOEN AAN HAAR DOOR HET VERDRAG , INZONDERHEID ARTI- KEL 4 , LID 1 , TOEGEKENDE INSTITUTIONELE POSITIE .

18 DE OMSTANDIGHEID DAT HET EUROPEES PARLEMENT TEVENS DE GEMEENSCHAPSINSTELLING IS DIE TOT TAAK HEEFT POLITIEKE CONTROLE UIT TE OEFENEN OP DE WERKZAAMHEDEN VAN DE COMMISSIE EN , IN ZEKERE MATE , OP DIE VAN DE RAAD , KAN GEEN INVLOED HEBBEN OP DE UITLEGGING VAN DE VERDRAGSBEPALINGEN BETREFFENDE DE BEROEPSMOGELIJKHEDEN VAN DE INSTELLINGEN .

19 DE ALS EERSTE AANGEVOERDE NIET-ONTVANKELIJKHEIDSGROND MOET MITSDIEN WORDEN VERWORPEN .

2 . DE VOORWAARDEN BETREFFENDE DE PRECONTENTIEUZE PROCEDURE

20 DE RAAD IS VAN MENING , DAT AAN DE VOORWAARDEN BETREFFENDE DE PRECONTENTIEUZE PROCEDURE , OMSCHREVEN IN ARTIKEL 175 , NIET IS VOLDAAN . ENERZIJDS ZOU DE BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN HET EUROPEES PARLEMENT VAN 21 SEPTEMBER 1982 NIET EEN ' ' UITNODIGING TOT HANDELEN ' ' IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 ZIJN GEWEEST , EN ANDERZIJDS ZOU DE RAAD MET BETREKKING TOT DEZE BRIEF ' ' ZIJN STANDPUNT HEBBEN BEPAALD ' ' - IN DE ZIN VAN DATZELFDE ARTIKEL - DOOR HET PARLEMENT EEN VOLLEDIGE ANALYSE TE VERSCHAFFEN VAN DE ACTIVITEITEN VAN DE RAAD OP HET GEBIED VAN HET IN DIE BRIEF AAN DE ORDE GESTELDE GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID .

21 OP HET EERSTE PUNT BETOOGT DE RAAD , DAT DE BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN HET PARLEMENT DESTIJDS NIET ALS EEN UITNODIGING TOT HANDELEN IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 WERD BESCHOUWD . UIT HET ANTWOORD VAN DE RAAD ZOU KUNNEN WORDEN OPGEMAAKT , DAT DE BRIEFWISSELING TUSSEN BEIDE INSTELLINGEN VOOR DE RAAD EEN BIJDRAGE TOT DE POLITIEKE DIALOOG WAS EN NIET DE EERSTE FASE VAN EEN GEDING . OM DEZE REDEN ZOU DE RAAD HET PARLEMENT ALLE NODIGE GEGEVENS HEBBEN MEEGEDEELD , OPDAT DIT ZICH EEN BEELD KON VORMEN VAN DE WIJZE WAAROP DE RAAD DE TOEKOMSTIGE EVOLUTIE VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID ZAG .

22 WAT HET TWEEDE PUNT BETREFT , VESTIGT DE RAAD DE AANDACHT OP HET FEIT , DAT DE JUISTE INHOUD VAN EEN ' ' STANDPUNTBEPALING ' ' IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 AFHANGT VAN HET VERZUIM DAT AAN DE BETROKKEN INSTELLING WORDT VERWETEN . WANNEER DEZE VERPLICHT IS EEN BESLUIT TE NEMEN ZONDER DAARBIJ OVER ENIGE BEOORDELINGSVRIJHEID TE BESCHIKKEN , ZOU HET NAUWELIJKS DENKBAAR ZIJN , DAT EEN STANDPUNTBEPALING MET EEN ANDERE INHOUD DAN DE VAST TE STELLEN HANDELING EEN BEROEP NIET ONTVANKELIJK ZOU KUNNEN MAKEN . WANNEER DAARENTEGEN HET VERDRAG DE INSTELLING EEN RUIME DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID VERLEENT , ZOALS IN CASU HET GEVAL IS , ZOU DE SITUATIE ANDERS ZIJN : EEN ANTWOORD WAARIN DE BETROKKEN INSTELLING MEEDEELT HOEVER DE WERKZAAMHEDEN ZIJN GEVORDERD , WAAROM ZIJ NOG GEEN BESLUIT HEEFT GENOMEN , EN HOE ZIJ VERDER TE WERK DENKT TE GAAN , ZOU DAN IMMERS VOLSTAAN OM TE KUNNEN VASTSTELLEN DAT ER GEEN SPRAKE IS VAN EEN VERZUIM IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 EN DAT HET BEROEP BIJGEVOLG NIET ONTVANKELIJK IS .

23 HET PARLEMENT EN DE COMMISSIE ZIJN VAN MENING , DAT DE BRIEF VAN HET PARLEMENT VAN 21 SEPTEMBER 1982 VOLDOENDE DUIDELIJK AANGEEFT , WELKE MAATREGELEN HET PARLEMENT IN HET KADER VAN ARTIKEL 175 , TWEEDE ALINEA , VASTGESTELD WENST TE ZIEN , EN DAT HET ANTWOORD VAN DE VOORZITTER VAN DE RAAD VAN 22 NOVEMBER 1982 JUIST WORDT GEKENMERKT DOOR HET FEIT DAT HIJ TEN AANZIEN VAN GEEN VAN DIE MAATREGELEN ZIJN STANDPUNT BEPAALT , EN DUS HET PARLEMENT GEEN ANTWOORD GEEFT VOOR WAT HET VERWETEN VERZUIM BETREFT .

24 TE DEZEN MOET WORDEN VASTGESTELD , DAT IN CASU AAN DE VEREISTEN VAN DE TWEEDE ALINEA VAN ARTIKEL 175 WAS VOLDAAN . ONDER UITDRUKKELIJKE VERWIJZING NAAR DIE BEPALING HEEFT HET PARLEMENT IN DE BRIEF VAN ZIJN VOORZITTER DUIDELIJK TE KENNEN GEGEVEN DAT HET DE RAAD IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 TOT HANDELEN UITNODIGDE , EN DAARBIJ EEN OPSOMMING GEVOEGD VAN DE MAATREGELEN DIE DE RAAD VOLGENS HEM ZOU MOETEN VASTSTELLEN OM AAN ZIJN VERZUIM EEN EINDE TE MAKEN .

25 DE RAAD DAARENTEGEN BEPAALDE ZICH IN ZIJN ANTWOORD ERTOE , EEN OVERZICHT TE GEVEN VAN DE MAATREGELEN DIE HIJ OP VERVOERGEBIED REEDS HAD GENOMEN , ZONDER ZICH UIT TE SPREKEN ' ' OVER DE GERECHTELIJKE ASPECTEN ' ' VAN DE BRIEFWISSELING MET HET PARLEMENT . HIJ BESTREED NOCH ERKENDE HET GESTELDE VERZUIM EN ZWEEG OVER HET STANDPUNT VAN DE RAAD MET BETREKKING TOT DE ACTIES DIE NAAR HET OORDEEL VAN HET PARLEMENT NOG MOESTEN WORDEN ONDERNOMEN . EEN DERGELIJK ANTWOORD KAN NIET WORDEN BESCHOUWD ALS EEN STANDPUNTBEPALING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 , TWEEDE ALINEA .

26 HET HOF IS OVERIGENS VAN OORDEEL , DAT IN CASU DE OPMERKINGEN VAN DE RAAD BETREFFENDE DE DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID WAAROVER HIJ BIJ DE TOTSTANDBRENGING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID ZOU BESCHIKKEN , GEEN VERBAND HOUDEN MET DE VRAAG OF AAN DE SPECIFIEKE VOORWAARDEN VAN ARTIKEL 175 IS VOLDAAN , MAAR MET HET MEER ALGEMENE PROBLEEM , OF HET ONTBREKEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID IN DE VERVOERSECTOR EEN VERZUIM IN DE ZIN VAN DIE BEPALING KAN OPLEVEREN . DIT PROBLEEM ZAL VERDEROP IN DIT ARREST WORDEN ONDERZOCHT .

27 BIJGEVOLG MOET OOK HET TWEEDE MIDDEL DAT TOT STAVING VAN DE EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID IS AANGEVOERD , WORDEN VERWORPEN .

C - HET VOORWERP VAN HET BEROEP

28 IN ZIJN VERWEERSCHRIFT VERWIJT DE RAAD HET PARLEMENT , NIET TE ZIJN INGEGAAN OP DE VOOR DE UITSLAG VAN HET GEDING BESLISSENDE VRAAG , OF DE IN ARTIKEL 175 GEBEZIGDE UITDRUKKING ' ' EEN BESLUIT NEMEN ' ' ALDUS KAN WORDEN UITGELEGD , DAT ZIJ MEDE ZIET OP DE TOTSTANDBRENGING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID . DIT BELEID , ALDUS DE RAAD , BETREFT EEN UITERST COMPLEX GEBIED MET TALRIJKE ASPECTEN , ZOALS DE INFRASTRUCTUUR , DE PRIJZEN , DE VERVOERSVOORWAARDEN , DE VRIJHEID VAN VESTIGING EN DIENSTVERRICHTING , DE SOCIALE EN MEDEDINGINGSPROBLEMEN ENZOVOORT . MITSDIEN ZOU EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID IN DEZE SECTOR , DIE ZOWEL HET WEGVERVOER ALS DE BINNENSCHEEPVAART EN DE SPOORWEGEN OMVAT , NIET UNO ACTU TOT STAND KUNNEN WORDEN GEBRACHT : HET ZOU GELEIDELIJK MOETEN WORDEN UITGEWERKT DOOR MIDDEL VAN SPECIFIEKE REGELINGEN .

29 DE PROCEDURE VAN ARTIKEL 175 ZOU VOLGENS DE RAAD ZIJN BEDOELD VOOR DE GEVALLEN WAARIN DE BETROKKEN INSTELLING VERPLICHT IS EEN BEPAALDE RECHTSHANDELING VAST TE STELLEN , EN ZICH SLECHT LENEN VOOR HET OPLOSSEN VAN GEVALLEN WAARIN IN HET KADER VAN EEN COMPLEXE WETGEVENDE PROCEDURE EEN HEEL STELSEL VAN MAATREGELEN TOT STAND MOET WORDEN GEBRACHT . WANNEER IMMERS HET HOF VASTSTELT DAT EEN INSTELLING IN STRIJD MET HET VERDRAG HEEFT NAGELATEN ' ' EEN BESLUIT TE NEMEN ' ' , IS DEZE INSTELLING GEHOUDEN ' ' DE MAATREGELEN TE NEMEN ' ' WELKE NODIG ZIJN TER UITVOERING VAN HET ARREST VAN HET HOF . VERZOEKER ZOU ECHTER GEENSZINS HEBBEN AANGEGEVEN , WELKE IN CONCRETO DE MAATREGELEN ZIJN WAARVAN DE RAAD WORDT VERWETEN DAT HIJ ZE NIET HEEFT VASTGESTELD .

30 HET EUROPEES PARLEMENT ERKENT , DAT EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID WAARSCHIJNLIJK NIET UNO ACTU ZAL WORDEN VASTGESTELD , MAAR MOET WORDEN GEREALISEERD DOOR MIDDEL VAN EEN REEKS MAATREGELEN DIE IN HET KADER VAN EEN COHERENT SYSTEEM OP ELKAAR MOETEN ZIJN AFGESTEMD . HET ZOU ECHTER DUIDELIJK ZIJN , DAT IN EEN OF ANDERE ZIN ' ' EEN BESLUIT MOET WORDEN GENOMEN ' ' OM , VOLGENS EEN VOORAF VASTGESTELD PLAN , ALLE IN DAT VERBAND NOODZAKELIJKE MAATREGELEN TOT STAND TE BRENGEN .

31 VOLGENS DE COMMISSIE , DIE OP DIT PUNT DE ZIENSWIJZE VAN HET PARLEMENT DEELT , BEVAT HET VERDRAG EEN ALGEMENE VERPLICHTING TOT INVOERING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID . OP GROND VAN DIE VERPLICHTING ZOUDEN EERST , OVEREENKOMSTIG DE ALGEMENE DOELSTELLINGEN VAN HET VERDRAG , DE BEGINSELEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID MOETEN WORDEN OMSCHREVEN , DIE ONONTBEERLIJK ZIJN ALS GRONDSLAG VOOR DE VASTSTELLING VAN UITVOERINGSMAATREGELEN . MET DE VASTSTELLING VAN ENKELE SPORADISCHE MAATREGELEN , DIE NIET DE ESSENTIELE ASPECTEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID OMVATTEN , ZOU NIET AAN DIT VEREISTE WORDEN VOLDAAN . HOEVEEL VRIJHEID HET VERDRAG DE RAAD OOK LAAT OM DE AARD EN DE VOLGORDE VAN DE BINNEN HET DOOR HEM VASTGELEGDE KADER TE NEMEN MAATREGELEN TE BEPALEN , DE VERPLICHTING TOT HANDELEN VOORTVLOEIEND UIT DE ARTIKELEN 74 EN 75 EEG-VERDRAG ALSOOK UIT ARTIKEL 3 , SUB E , ZOU VOLDOENDE DUIDELIJK ZIJN OM IN GEVAL VAN NIET-NAKOMING HET VOORWERP TE KUNNEN ZIJN VAN EEN BEROEP WEGENS NALATEN KRACHTENS ARTIKEL 175 .

32 HET PARLEMENT EN DE COMMISSIE VOEGEN DAARAAN TOE , DAT ARTIKEL 75 IN ELK GEVAL EEN ZEER NAUWKEURIGE TERMIJN BEPAALT VOOR DE MAATREGELEN DIE HET VERDRAG KENNELIJK ALS ESSENTIEEL BESCHOUWT , WANT DE GEMEENSCHAPPELIJKE REGELS VOOR INTERNATIONAAL VERVOER EN DE VOORWAARDEN WAARONDER VERVOERONDERNEMERS WORDEN TOEGELATEN TOT NATIONAAL VERVOER IN EEN LID-STAAT WAARIN ZIJ NIET WOONACHTIG ZIJN , MOESTEN IN DE LOOP VAN DE OVERGANGSPERIODE , DAT WIL ZEGGEN VOOR EINDE 1969 , WORDEN VASTGESTELD . BEIDE INSTELLINGEN BRENGEN IN HERINNERING , DAT DEZE TWEE ASPECTEN NAUW SAMENHANGEN MET DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING , DIE VOLGENS HET VERDRAG IN BEGINSEL VOOR HET EINDE VAN DE OVERGANGSPERIODE MOEST ZIJN GEREALISEERD , MAAR INGEVOLGE ARTIKEL 61 OP HET GEBIED VAN HET VERVOER AFHANGT VAN DE VERWEZENLIJKING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID .

33 VOOREERST ZIJ ERAAN HERINNERD , DAT HET PARLEMENT TWEE VERSCHILLENDE CONCLUSIES HEEFT GEFORMULEERD : DE ENE BETREFT HET VERZUIM OM EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID TOT STAND TE BRENGEN EN , MEER IN HET BIJZONDER , HET KADER ERVAN VAST TE LEGGEN , DE ANDERE HEEFT BETREKKING OP HET VERZUIM VAN DE RAAD OM EEN BESLUIT TE NEMEN OVER 16 DOOR DE COMMISSIE INGEDIENDE VOORSTELLEN OP HET GEBIED VAN HET VERVOER . HET IS ENKEL IN VERBAND MET DE EERSTE CONCLUSIE DAT MEN ZICH DE VRAAG DIENT TE STELLEN , OF DE BEWOORDINGEN VAN ARTIKEL 175 EN ZIJN PLAATS IN HET GEHEEL VAN DE IN HET VERDRAG VOORZIENE BEROEPSMOGELIJKHEDEN HET HOF TOESTAAN VAST TE STELLEN , DAT IN STRIJD MET HET VERDRAG IS NAGELATEN EEN BESLUIT TE NEMEN .

34 WELISWAAR LIJKEN DE BEWOORDINGEN VAN ARTIKEL 175 , MET NAME IN DE DUITSE EN NEDERLANDSE VERSIE , TE PLEITEN VOOR EEN UITLEGGING DIE ERVAN UITGAAT DAT EEN BEPAALD BESLUIT NIET IS GENOMEN , MAAR DIT ARGUMENT IS NIET BESLISSEND . ENERZIJDS ZIJN DE ANDERE TAALVERSIES VAN DIE BEPALING ALDUS GEFORMULEERD , DAT ZIJ EEN MEER ALGEMEEN VERZUIM KUNNEN OMVATTEN ; ANDERZIJDS ZOU HET DOEL VAN ARTIKEL 175 WORDEN MISKEND , INDIEN EEN VERZOEKER , WANNEER HET TOT DE KRACHTENS HET VERDRAG OP EEN INSTELLING RUSTENDE VERPLICHTINGEN BEHOORT OM VERSCHEIDENE BESLUITEN OF EEN BUNDEL BESLUITEN TE NEMEN , ZICH VOOR HET HOF ER NIET OVER KON BEKLAGEN DAT DIE INSTELLING DAT HEEFT NAGELATEN .

35 HET DOOR DE RAAD OPGEWORPEN PROBLEEM KOMT DUS HIEROP NEER : HEEFT HET EUROPEES PARLEMENT IN ZIJN EERSTE CONCLUSIE DE MAATREGELEN WAARVAN HET DE RAAD VERWIJT ZE NIET TE HEBBEN VASTGESTELD , ZO NAUWKEURIG AANGEGEVEN , DAT HET HOF , ZO HET HET PARLEMENT IN HET GELIJK ZOU STELLEN , IN STAAT IS EEN ARREST TE WIJZEN DAT DOOR DE RAAD OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 176 KAN WORDEN UITGEVOERD ?

36 EEN DUSDANIGE NAUWKEURIGHEID IS DES TE NOODZAKELIJKER , OMDAT IN HET STELSEL VAN DE DOOR HET VERDRAG GEBODEN BEROEPSMOGELIJKHEDEN EEN NAUWE SAMENHANG BESTAAT TUSSEN HET BEROEP VAN ARTIKEL 173 , STREKKENDE TOT NIETIGVERKLARING VAN ONWETTIGE HANDELINGEN VAN DE RAAD EN DE COMMISSIE , EN DAT VAN ARTIKEL 175 , STREKKENDE TOT VASTSTELLING DAT DE RAAD OF DE COMMISSIE IN STRIJD MET HET VERDRAG HEEFT NAGELATEN BEPAALDE BESLUITEN TE NEMEN . GEZIEN DEZE SAMENHANG , MOET WORDEN GECONCLUDEERD , DAT IN BEIDE GEVALLEN DE BESLUITEN WAAROP HET GEDING BETREKKING HEEFT , IN DIE MATE MOETEN ZIJN GEINDIVIDUALISEERD , DAT HET HOF KAN BEOORDELEN OF DE INSTELLING DIE ZE GENOMEN RESPECTIEVELIJK NIET GENOMEN HEEFT , WETTIG HEEFT GEHANDELD .

37 UIT HET VOORGAANDE VOLGT , DAT DE EERSTE CONCLUSIE VAN HET PARLEMENT , ZELFS INDIEN ZIJ GEGROND ZOU BLIJKEN , SLECHTS KAN WORDEN ONTVANGEN VOOR ZOVER HET AAN DE RAAD VERWETEN VERZUIM OM EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID TOT STAND TE BRENGEN , ERIN BESTAAT , DAT HIJ HEEFT NAGELATEN MAATREGELEN VAST TE STELLEN WAARVAN DE STREKKING ZO NAUWKEURIG KAN WORDEN BEPAALD , DAT ZIJ KUNNEN WORDEN GEINDIVIDUALISEERD EN VOORWERP KUNNEN ZIJN VAN UITVOERING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 176 . BIJGEVOLG DIENT THANS TE WORDEN OVERGEGAAN TOT HET ONDERZOEK VAN DE ARGUMENTEN VAN PARTIJ- EN BETREFFENDE HET AL DAN NIET ONTBREKEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID .

D - DE EERSTE CONCLUSIE : HET VERZUIM OM EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID TOT STAND TE BRENGEN

1 . HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID IN HET ALGEMEEN

38 HET EUROPEES PARLEMENT ERKENT DAT HET VERDRAG DE RAAD EEN RUIME BEOORDELINGSBEVOEGDHEID TOEKENT MET BETREKKING TOT DE INHOUD VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID . DEZE BEVOEGDHEID ZOU ECHTER IN TWEE OPZICHTEN ZIJN BEPERKT : IN DE EERSTE PLAATS ZOU HET DE RAAD NIET ZIJN TOEGESTAAN , OOK NA HET VERSTRIJKEN VAN DE IN HET VERDRAG GESTELDE TERMIJNEN , INZONDERHEID DIE VAN ARTIKEL 75 , LID 2 , STIL TE BLIJVEN ZITTEN ; IN DE TWEEDE PLAATS ZOU DE RAAD GEHOUDEN ZIJN EEN GEMEENSCHAPPELIJK KADER VAST TE LEGGEN , BESTAANDE IN EEN COHERENT SYSTEEM VAN BEGINSELEN DIE GLOBAAL ZIJN AFGESTEMD OP DE COMPLEXE ECONOMISCHE REALITEITEN VAN DE VERVOERSECTOR . DEZE BEGINSELEN ZOUDEN RICHTINGGEVEND MOETEN ZIJN VOOR DE VERSCHILLENDE SPECIFIEKE MAATREGELEN DIE NODIG ZIJN OM DE ALGEMENE DOELSTELLINGEN VAN HET VERDRAG IN DEZE SECTOR TE VERWEZENLIJKEN .

39 IN EEN DERGELIJKE SITUATIE , ALDUS HET PARLEMENT , ZOUDEN DE GRONDBEGINSELEN DIE DE RAAD HAD MOETEN VASTSTELLEN , TEN MINSTE AAN BEPAALDE DOELSTELLINGEN MOETEN BEANTWOORDEN EN BEPAALDE GEBIEDEN MOETEN BESTRIJKEN . DE AARD ZELF VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID IMPLICEERT IMMERS DE NOODZAAK OM ALTHANS BEPAALDE DOELSTELLINGEN TE VERWEZENLIJKEN , MET NAME OM TE KOMEN TOT LIBERALISATIE VAN HET VERVOER EN VERGEMAKKELIJKING VAN HET GRENSOVERSCHRIJDEND VERKEER . DE BETROKKEN BEGINSELEN ZOUDEN OOK MOETEN AANGEVEN WELKE ASPECTEN DOOR DE VAST TE STELLEN REGELING ZULLEN WORDEN GEREGELD ; DE ECONOMISCHE SITUATIE IN DE VERVOERSECTOR ZOU VEREISEN , DAT MET NAME DE CONCURRENTIEVERHOUDINGEN TUSSEN SPOORWEG- EN WEGVERVOER EN DE REGELING VOOR DE BEHEERSING VAN DE CAPACITEIT IN DE BINNENSCHEEPVAART EN HET WEGVERVOER DAARTOE BEHOREN .

40 DE COMMISSIE VERMELDT DE BELANGRIJKE LACUNES DIE OP ALLE GEBIEDEN VAN HET VERVOERBELEID ZIJN BLIJVEN BESTAAN , ONDANKS DE TALRIJKE VOORSTELLEN DIE ZIJ SINDS MEER DAN 20 JAAR BIJ DE RAAD HEEFT INGEDIEND . ZIJ WIJST MET NAME OP DE ONTOEREIKENDHEID VAN DE GETROFFEN MAATREGELEN OP HET GEBIED VAN HET GOEDERENVERVOER OVER DE WEG , WAAR CAPACITEITSBEPERKINGEN HOOFDZAKELIJK TOT STAND KOMEN DOOR MIDDEL VAN BILATERALE OVEREENKOMSTEN TUSSEN LID-STATEN OP GROND VAN ZEER UITEENLOPENDE CRITERIA , DIE VAAK EEN OPTIMAAL GEBRUIK VAN DE BESTAANDE CAPACITEIT VERHINDEREN WEGENS DE TALRIJKE TERUGRITTEN ZONDER VRACHT , EN WAAR BOVENDIEN HET VERVOER BINNEN ELK VAN DE LID-STATEN IS VOORBEHOUDEN AAN DE DAAR GEVESTIGDE ONDERNEMINGEN . TENSLOTTE ZOU HET INTERNATIONAAL VERVOER NOG STEEDS WORDEN BELEMMERD DOOR EEN GROOT AANTAL GRENSCONTROLES .

41 IN DIT VERBAND NOEMT DE COMMISSIE VOORTS DE ONBEVREDIGENDE SITUATIE BIJ DE REKENINGSTELSELS VAN DE SPOORWEGEN EN HUN BETREKKINGEN MET DE STAAT ; DE GROTE STRUCTURELE OVERCAPACITEIT VAN DE BINNENSCHEEPVAART , VERERGERD DOOR HET ONTBREKEN VAN GECOORDINEERDE MAATREGELEN VOOR HET SLOPEN VAN SCHEPEN ; HET GEBREK AAN VOORUITGANG BIJ DE VERWEZENLIJKING VAN INFRASTRUCTUURPROJECTEN VAN COMMUNAUTAIR BELANG EN DE GEBREKKIGE COORDINATIE VAN NATIONALE INFRASTRUCTUURMAATREGELEN ; EN TENSLOTTE HET VRIJWEL VOLLEDIG ONTBREKEN VAN COMMUNAUTAIRE MAATREGELEN OP HET GEBIED VAN DE ZEEVAART EN DE LUCHTVAART .

42 DE RAAD BETWIST DE DOOR DE COMMISSIE GESIGNALEERDE LACUNES NIET , MAAR VOERT EEN REEKS ARGUMENTEN AAN DIE MOETEN AANTONEN DAT BIJ DIE LACUNES NIET KAN WORDEN GESPROKEN VAN EEN VERZUIM IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 EEG-VERDRAG . MET NAME BEROEPT HIJ ZICH OP DE BEOORDELINGSMARGE WAAROVER HIJ BIJ DE TOTSTANDBRENGING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID BESCHIKT , ALSOOK OP DE OBJECTIEVE MOEILIJKHEDEN VAN GEOGRAFISCHE , ECONOMISCHE EN SOCIALE AARD , DIE EEN SNELLERE VOORUITGANG IN DE WEG STAAN . DE RAAD HERINNERT VOORTS AAN DE PROBLEMEN DIE VERBAND HOUDEN MET DE BIJZONDERE POSITIE DIE DE SPOORWEGEN OP DE VERVOERMARKT INNEMEN , EN AAN DE BIJZONDERE ROL DIE DE LID-STATEN , ALS HET OM HET VERVOER GAAT , SPELEN IN HET BESLUITVORMINGSPROCES VAN DE RAAD .

43 VERVOLGENS VERWIJST DE RAAD NAAR DE ACTIVITEITEN DIE HIJ TERZAKE REEDS HEEFT ONTPLOOID , EN WAARVAN HIJ HET PARLEMENT BIJ BRIEF VAN ZIJN VOORZITTER VAN 22 NOVEMBER 1982 EEN OVERZICHT HEEFT BEZORGD , ALSOOK NAAR ZIJN BESCHIKKINGEN VAN 13 MEI 1965 TOT VASTSTELLING VAN DE TE BEREIKEN DOELSTELLINGEN OP HET GEBIED VAN DE FISCALE EN SOCIALE HARMONISATIE IN DE VERVOERSECTOR ( PB 1965 , BLZ . 1500 ) EN VAN 14 DECEMBER 1967 HOUDENDE EEN PROGRAMMA VAN MAATREGELEN DIE DE VERDERE ONTWIKKELING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID KUNNEN VERZEKEREN ( PB 1967 , L 322 , BLZ . 4 ). UIT DEZE BESCHIKKINGEN ZOU OVERIGENS BLIJKEN , DAT DE RAAD IS GESTUIT OP DE - DOOR DE COMMISSIE HERHAALDELIJK ERKENDE - ONDERLINGE AFHANKELIJKHEID VAN DE DIVERSE VERVOERSECTOREN EN VAN DE VERSCHILLENDE OP TE LOSSEN PROBLEMEN .

44 IN DIT VERBAND BRENGT DE RAAD IN HERINNERING , DAT ZIJNS INZIENS DE LIBERALISATIE VAN HET GOEDERENVERVOER OVER DE WEG NAUWELIJKS DENKBAAR IS ZONDER EEN VERGAANDE HARMONISATIE VAN DE CONCURRENTIEVOORWAARDEN . DEZE HARMONISATIE ZOU ECHTER ONMOGELIJK ZIJN ZOLANG HET PROBLEEM VAN DE SPOORWEGEN EN HUN BETREKKINGEN MET DE OVERHEID NIET IS OPGELOST . DE RAAD ZOU EVENWEL NOOIT EEN VOORSTEL VAN DE COMMISSIE HEBBEN ONTVANGEN , WAARMEE DIT FUNDAMENTELE PROBLEEM KON WORDEN GEREGELD .

45 DE NEDERLANDSE REGERING ONDERSTEUNT OP DIT PUNT DE CONCLUSIES VAN DE RAAD , ZONDER HEM ECHTER OVER DE GEHELE LINIE TE VOLGEN . ZIJ IS IMMERS VAN MENING , DAT HET ONTBREKEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID NIET BETEKENT DAT DE ALGEMENE VERDRAGSREGELS EN DE VRIJHEDEN DIE ZIJ VERZEKEREN , NIET OP HET VERVOER VAN TOEPASSING ZOUDEN ZIJN . OFSCHOON VOLGENS ARTIKEL 61 EEG-VERDRAG HET VRIJE VERKEER VAN DIENSTEN OP VERVOERGEBIED WORDT GEREGELD DOOR DE VERDRAGSBEPALINGEN BETREFFENDE HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID , ZOU DAARUIT NIET MOGEN WORDEN AFGELEID DAT HET VERSTRIJKEN VAN DE OVERGANGSPERIODE GEEN GEVOLGEN HEEFT GEHAD VOOR HET VRIJE VERKEER VAN DIENSTEN IN DEZE SECTOR . DE NEDERLANDSE REGERING HERINNERT ERAAN , DAT HET HOF OP ANDERE GEBIEDEN , ZOALS DAT VAN DE ORGANISATIE VAN DE LANDBOUWMARKTEN EN HET BEHOUD VAN DE RIJKDOMMEN VAN DE ZEE , HEEFT VERKLAARD DAT HET VERSTRIJKEN VAN DE OVERGANGSPERIODE OP ZICHZELF RECHTEN EN VERPLICHTINGEN KAN DOEN ONTSTAAN DIE OP DE ALGEMENE VERDRAGSREGELS BERUSTEN .

46 EEN CONCLUSIE KAN GEMAKKELIJK UIT DE HIERVOOR WEERGEGEVEN OPMERKINGEN WORDEN GETROKKEN : PARTIJEN ZIJN HET EROVER EENS , DAT ER NOG GEEN COHERENT GEHEEL VAN REGELINGEN BESTAAT , DAT ALS EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID IN DE ZIN VAN DE ARTIKELEN 74 EN 75 EEG-VERDRAG KAN WORDEN AANGEMERKT . DIT VOLGT ZOWEL UIT HET DOOR HET PARLEMENT GESTELDE ONTBREKEN VAN EEN COHERENT KADER VOOR DE TOTSTANDBRENGING VAN EEN DERGELIJK BELEID , EN DE DOOR DE COMMISSIE BELICHTE OMSTANDIGHEID DAT DE WEZENLIJKE PROBLEMEN OP VERVOERGEBIED NOG STEEDS BESTAAN , ALS UIT HET DOOR DE RAAD VERMELDE FEIT DAT DE BESCHIKKINGEN VAN 1965 EN 1967 HOUDENDE VASTSTELLING VAN EEN WERKSCHEMA OP DIT GEBIED NIET ZIJN UITGEVOERD , EN HET VOORTBESTAAN VAN BELEMMERINGEN VAN HET VRIJ VERRICHTEN VAN DIENSTEN OP HET GEBIED VAN HET VERVOER , WAAROP DE NEDERLANDSE REGERING HEEFT GEWEZEN .

47 MITSDIEN MOET WORDEN NAGEGAAN OF , BIJ GEBREKE VAN EEN GEHEEL VAN MAATREGELEN DAT EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID ZOU KUNNEN VORMEN , HET FEIT DAT DE RAAD GEEN BESLUITEN HEEFT GENOMEN , EEN VERZUIM IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 EEG-VERDRAG OPLEVERT .

48 DAARBIJ MOET IN DE EERSTE PLAATS WORDEN OPGEMERKT , DAT DE OBJECTIEVE MOEILIJKHEDEN DIE VOLGENS DE RAAD DE NOODZAKELIJKE VORDERINGEN OP DE WEG NAAR EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID BELEMMEREN , IRRELEVANT ZIJN IN HET KADER VAN HET ONDERHAVIGE GEDING . INGEVOLGE ARTIKEL 175 STAAT HET AAN HET HOF , IN VOORKOMEND GEVAL DE VERDRAGSSCHENDING , BESTAANDE IN HET VERZUIM VAN DE RAAD OF DE COMMISSIE OM EEN BESLUIT TE NEMEN IN EEN SITUATIE WAARIN DIE INSTELLING DAARTOE GEHOUDEN WAS , VAST TE STELLEN . DE MEER OF MINDERE MOEILIJKHEDEN WAARVOOR DIE VERPLICHTING DE BETROKKEN INSTELLING PLAATST , SPELEN IN HET KADER VAN ARTIKEL 175 GEEN ROL .

49 VOOR ZOVER DE RAAD ZICH ECHTER BEROEPT OP ZIJN BEOORDELINGSBEVOEGDHEID , DIENT ZIJN VERWEER IN BEGINSEL TE WORDEN AANVAARD . OOK AL WORDT DIE BEOORDELINGSBEVOEGDHEID BEPERKT DOOR DE VEREISTEN DIE VOORTVLOEIEN UIT DE INSTELLING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT , EN DOOR EEN AANTAL NAUWKEURIGE VERDRAGSBEPALINGEN , ZOALS DIE BETREFFENDE TERMIJNEN , DIT NEEMT NIET WEG , DAT IN HET STELSEL VAN HET VERDRAG HET DE RAAD IS DIE , MET INACHTNEMING VAN DE IN HET VERDRAG VOORZIENE PROCEDUREVOORSCHRIFTEN , DE DOELSTELLINGEN EN MIDDELEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID HEEFT TE BEPALEN .

50 IMMERS , WEL MOET DE RAAD IN HET KADER VAN ZIJN VERPLICHTING OM EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID TOT STAND TE BRENGEN , ALLE NOODZAKELIJKE KEUZEN DOEN OM TOT EEN GELEIDELIJKE UITBOUW VAN DAT BELEID TE KOMEN , DOCH DE INHOUD VAN DIE KEUZEN WORDT DOOR HET VERDRAG NIET GEPRECISEERD . ZO LAAT HET VERDRAG HET BIJ VOORBEELD AAN DE RAAD OVER TE BEPALEN , OF DE ACTIES IN DE VERVOERSECTOR EERST DE BETREKKINGEN TUSSEN DE SPOORWEGONDERNEMINGEN EN DE OVERHEID MOETEN BETREFFEN , DAN WEL DE CONCURRENTIEVERHOUDING TUSSEN HET SPOORWEG- EN WEGVERVOER . ZO STAAT HET OOK AAN DE RAAD OM DE PRIORITEITEN BIJ DE HARMONISATIE VAN DE WETGEVINGEN EN ADMINISTRATIEVE PRAKTIJKEN IN DEZE SECTOR VAST TE STELLEN EN TE BESLISSEN WAT DIE HARMONISATIE DIENT IN TE HOUDEN . OP DIT GEBIED VERLEENT HET VERDRAG DE RAAD EEN DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID .

51 DEZE GEDACHTE VINDT STEUN IN DE GEGEVENS DIE DE DRIE BETROKKEN INSTELLINGEN EN DE NEDERLANDSE REGERING IN DE LOOP VAN HET GEDING HEBBEN VERSTREKT . DAARUIT BLIJKT DAT DE OPVATTINGEN OVER DE INHOUD VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID SINDS VORENGENOEMDE BESCHIKKING VAN DE RAAD VAN 1965 EEN ONTWIKKELING HEBBEN DOORGEMAAKT EN DAT MET NAME HET RELATIEF BELANG VAN DE DIVERSE ONDERDELEN VAN EEN DERGELIJK BELEID IN DE LOOP VAN DE TIJD VERSCHILLEND IS BEOORDEELD .

52 BEDOELDE GEGEVENS LEVEREN NOG EEN TWEEDE BIJDRAGE AAN DIT DEBAT . ER BLIJKT IMMERS UIT , DAT HET PARLEMENT , VERZOEKER IN DIT GEDING , OFSCHOON DAARTOE UITGENODIGD , NIET HEEFT AANGEGEVEN WELKE MAATREGELEN DE RAAD INGEVOLGE HET VERDRAG ZOU MOETEN NEMEN EN IN WELKE VOLGORDE DIT ZOU MOETEN GESCHIEDEN . HET PARLEMENT HEEFT ZICH ERTOE BEPERKT TE VERKLAREN , DAT DIE MAATREGELEN EEN COHERENT GEHEEL MOETEN VORMEN , AAN ALLE LID-STATEN GEMEEN MOETEN ZIJN EN DE DOELSTELLINGEN VAN HET VERDRAG IN DE VERVOERSECTOR MOETEN VERWEZENLIJKEN .

53 GELIJK HIERVOOR REEDS VASTGESTELD , LEVERT HET ONTBREKEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID , WAARVAN DE TOTSTANDBRENGING DOOR HET VERDRAG IS VOORGESCHREVEN , ALS ZODANIG NIET NOODZAKELIJK EEN VERZUIM OP DAT INHOUDELIJK VOLDOENDE BEPAALD IS OM IN DE TERMEN VAN ARTIKEL 175 TE VALLEN . DEZE VASTSTELLING GELDT IN HET ONDERHAVIGE GEVAL , OOK AL IS HET JUIST , DAT DE INGEVOLGE ARTIKEL 75 VERRICHTE WERKZAAMHEDEN VOORTDUREND MOETEN WORDEN VOORTGEZET OM DE GELEIDELIJKE UITBOUW VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID MOGELIJK TE MAKEN , EN AL IS HET EVENEENS JUIST , DAT EEN GROOT DEEL VAN DIE WERKZAAMHEDEN INGEVOLGE HET TWEEDE LID VAN ARTIKEL 75 VOOR HET EINDE VAN DE OVERGANGSPERIODE VOLTOOID HAD MOETEN ZIJN .

2 . HET VRIJE VERKEER VAN DIENSTEN OP HET GEBIED VAN HET VERVOER

54 HET PARLEMENT EN DE COMMISSIE BETOGEN , DAT IN ARTIKEL 75 , LID 1 , VOOR DE VASTSTELLING VAN DE ALDAAR SUB A EN B BEDOELDE GEMEENSCHAPPELIJKE REGELS VOOR INTERNATIONAAL VERVOER EN DE VOORWAARDEN WAARONDER VERVOERONDERNEMERS WORDEN TOEGELATEN TOT NATIONAAL VERVOER IN EEN LID-STAAT WAARIN ZIJ NIET WOONACHTIG ZIJN , NIET ENKEL EEN TERMIJN IS BEPAALD , DOCH DAT DEZE BEPALINGEN DE RAAD OOK VOLDOENDE NAUWKEURIGE VERPLICHTINGEN OPLEGGEN OM EEN VERZUIM IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 EEG-VERDRAG TE KUNNEN VASTSTELLEN . BEIDE INSTELLINGEN WIJZEN OP DE NAUWE SAMENHANG TUSSEN DIE BEPALINGEN EN DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING , WAARVAN DE VERWEZENLIJKING EEN DER BELANGRIJKSTE TAKEN VAN DE GEMEENSCHAP VORMT .

55 DE RAAD HEEFT DIT STANDPUNT BETWIST MET HET ARGUMENT , DAT ZELFS OP HET GEBIED VAN ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A EN B , DE INHOUD EN HET DOEL VAN DE VAST TE STELLEN REGELS NIET VOLDOENDE BEPAALD ZIJN .

56 DE COMMISSIE HEEFT EROP GEWEZEN , DAT IN IEDER GEVAL EEN ONDERDEEL VAN HET DOOR HET VERDRAG BEOOGDE GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID INHOUDELIJK VOLDOENDE IS OMSCHREVEN OM ALS EEN NAUWKEURIGE VERPLICHTING TE KUNNEN WORDEN AANGEMERKT , NAMELIJK DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING . DE OMVANG VAN DEZE VERPLICHTING ZOU KUNNEN WORDEN BEPAALD AAN DE HAND VAN DE VERDRAGSBEPALINGEN BETREFFENDE HET VERRICHTEN VAN DIENSTEN , INZONDERHEID DE ARTIKELEN 59 EN 60 , EN VAN DE DESBETREFFENDE RICHTLIJNEN EN RECHTSPRAAK .

57 VAN HAAR KANT HEEFT OOK DE NEDERLANDSE REGERING HET BELANG VAN DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING BEKLEMTOOND .

58 BIJGEVOLG MOET NADER WORDEN INGEGAAN OP DE ARGUMENTEN VAN PARTIJEN BETREFFENDE DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING IN DE VERVOERSECTOR EN OP DE SAMENHANG TUSSEN DEZE VRIJHEID EN DE TOTSTANDBRENGING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID OP DIT GEBIED .

59 DE COMMISSIE EN DE NEDERLANDSE REGERING BRENGEN IN HERINNERING , DAT VOLGENS ' S HOFS RECHTSPRAAK DE ARTIKELEN 59 EN 60 SINDS HET EINDE VAN DE OVERGANGSPERIODE RECHTSTREEKS TOEPASSELIJK ZIJN . ZIJ ZIJN HET EROVER EENS , DAT DE ENKELE OMSTANDIGHEID DAT HET VERRICHTEN VAN DIENSTEN OP HET GEBIED VAN HET VERVOER INGEVOLGE ARTIKEL 61 ZAL WORDEN GELIBERALISEERD IN HET KADER VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID , NIET VOLSTAAT OM DE BEPALINGEN BETREFFENDE DE DIENSTEN VOOR ONBEPAALDE TIJD BUITEN TOEPASSING TE LATEN , WANNEER DE RAAD SINDS JAREN NALAAT DIT GEMEENSCHAPPELIJK BELEID TOT STAND TE BRENGEN .

60 DE NEDERLANDSE REGERING HERINNERT ERAAN , DAT INGEVOLGE ARTIKEL 8 , LID 7 , EEG-VERDRAG HET EINDE VAN DE OVERGANGSPERIODE HET UITERSTE TIJDSTIP VORMT WAAROP ALLE MAATREGELEN WELKE HET TOT STAND BRENGEN VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT MEEBRENGT , MOETEN ZIJN VERWEZENLIJKT ; ZIJ ZIET GEEN REDEN OM EEN UITZONDERING TE MAKEN VOOR DE VERVOERMARKT . VOORTS STELT ZIJ , DAT HET ONTBREKEN VAN UITDRUKKELIJK IN HET VERDRAG VOORZIENE UITVOERINGSBEPALINGEN NOOIT DE TOEPASSING VAN DE ALGEMENE REGELS OF GRONDBEGINSELEN VAN HET VERDRAG HEEFT BELET . ZIJ LEIDT DAARUIT AF , DAT SINDS HET EINDE VAN DE OVERGANGSPERIODE DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING OOK IN DE VERVOERSECTOR MOET WORDEN ERKEND . DAAR DE RECHTSTREEKSE TOEPASSELIJKHEID VAN DE ARTIKELEN 59 EN 60 OP ZICHZELF VOLSTAAT OM DE DOELSTELLINGEN VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID TE VERWEZENLIJKEN , ZONDER DAT DE RAAD ANDERE MAATREGELEN BEHOEFT TE NEMEN , ZOU DEZE GEEN VERZUIM KUNNEN WORDEN VERWETEN .

61 DE COMMISSIE MEENT DAARENTEGEN , DAT DE ARTIKELEN 59 EN 60 NIET RECHTSTREEKS TOEPASSELIJK ZIJN IN DE VERVOERSECTOR . KRACHTENS ARTIKEL 61 ZOU DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING OP HET GEBIED VAN HET VERVOER MOETEN WORDEN VERWEZENLIJKT IN HET KADER VAN DE IN ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A EN B , BEDOELDE REGELS . DEZE BEPALING ZOU TEN DOEL HEBBEN , DE RAAD EEN PASSENDE TERMIJN TE GUNNEN - EVENTUEEL TOT NA HET VERSTRIJKEN VAN DE OVERGANGSPERIODE - OM HET VRIJE VERKEER VAN DIENSTEN OP VERVOERGEBIED IN HET KADER VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK BELEID TE VERWEZENLIJKEN . DEZE PASSENDE TERMIJN ZOU ECHTER NIET EINDELOOS KUNNEN VOORTDUREN EN ZOU MEER DAN 15 JAAR NA HET VERSTRIJKEN VAN DE OVERGANGSPERIODE WEL BIJNA TEN EINDE MOETEN LOPEN ; ANDERS ZOU DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING , OFSCHOON DOOR HET VERDRAG GEWAARBORGD , TOEPASSING MISSEN IN EEN ENKELE SECTOR VAN HET ECONOMISCH LEVEN , HETGEEN OP DEN DUUR TOT DISTORSIES VAN DE MEDEDINGING MOET LEIDEN . IN DEZE OMSTANDIGHEDEN ZOU HET HOF IN HET ONDERHAVIGE ARREST BIJ WIJZE VAN VERMANING MOETEN AANGEVEN , WANNEER DE IN ARTIKEL 61 BEDOELDE REDELIJKE TERMIJN VERSTRIJKT .

62 VOOREERST ZIJ ERAAN HERINNERD , DAT VOLGENS ARTIKEL 61 , LID 1 , HET VRIJE VERKEER VAN DE DIENSTEN OP HET GEBIED VAN HET VERVOER WORDT GEREGELD DOOR DE BEPALINGEN VOORKOMENDE IN DE TITEL BETREFFENDE HET VERVOER . DE TOEPASSING VAN DE BEGINSELEN VAN HET VRIJE DIENSTENVERKEER , ZOALS DIE MET NAME ZIJN NEERGELEGD IN DE ARTIKELEN 59 EN 60 EEG-VERDRAG , MOET VOLGENS HET VERDRAG DUS WORDEN VERWEZENLIJKT DOOR DE TOTSTANDBRENGING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID EN MET NAME DOOR DE VASTSTELLING VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE REGELS VOOR INTERNATIONAAL VERVOER EN DE VOORWAARDEN WAARONDER VERVOERONDERNEMERS WORDEN TOEGELATEN TOT NATIONAAL VERVOER IN EEN LID-STAAT WAARIN ZIJ NIET WOONACHTIG ZIJN . DEZE REGELS EN VOORWAARDEN , BEDOELD IN ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A EN B , RAKEN NOODZAKELIJKERWIJS DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING .

63 HET STANDPUNT VAN DE NEDERLANDSE REGERING , ALS ZOU HET VERSTRIJKEN VAN DE OVERGANGSPERIODE TOT GEVOLG HEBBEN DAT DE ARTIKELEN 59 EN 60 EEG-VERDRAG OOK IN DE VERVOERSECTOR RECHTSTREEKS TOEPASSELIJK ZIJN , KAN DUS NIET WORDEN AANVAARD .

64 TERECHT IS ECHTER DOOR HET PARLEMENT , DE COMMISSIE EN DE NEDERLANDSE REGERING AANGEVOERD , DAT DE RAAD KRACHTENS ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A EN B , ONDER MEER VERPLICHT IS DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING OP VERVOERGEBIED TOT STAND TE BRENGEN , EN DAT DE OMVANG VAN DEZE VERPLICHTING IN HET VERDRAG DUIDELIJK IS BEPAALD . IMMERS , GELIJK HET HOF OVERWOOG IN ZIJN ARREST VAN 17 DECEMBER 1981 ( ZAAK 279/80 , WEBB , JURISPR . 1981 , BLZ . 3305 ), BRENGEN DE DWINGENDE BEPALINGEN BETREFFENDE DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING INGEVOLGE DE ARTIKELEN 59 EN 60 DE OPHEFFING MEE VAN ALLE DISCRIMINATIES JEGENS DEGENE DIE DE DIENSTEN VERRICHT , WELKE ZIJN GEBASEERD OP ZIJN NATIONALITEIT OF OP DE OMSTANDIGHEID DAT HIJ IS GEVESTIGD IN EEN ANDERE LID-STAAT DAN DIE WAAR DE DIENST MOET WORDEN VERRICHT .

65 BIJGEVOLG BESCHIKT DE RAAD OP DIT PUNT NIET OVER DE DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID WAAROP HIJ ZICH OP ANDERE GEBIEDEN VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK VERVOERBELEID KAN BEROEPEN . DAAR HET TE BEREIKEN RESULTAAT VASTSTAAT KRACHTENS DE ARTIKELEN 59 , 60 , 61 EN ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A EN B , IN HUN ONDERLINGE SAMENHANG GELEZEN , KAN SLECHTS TEN AANZIEN VAN DE WEGEN EN MIDDELEN OM - MET INACHTNEMING VAN DE BIJZONDERE ASPECTEN VAN HET VERVOER OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 75 - DAT RESULTAAT TE BEREIKEN , EEN ZEKERE BEOORDELINGSBEVOEGDHEID WORDEN UITGEOEFEND .

66 IN DEZE OMSTANDIGHEDEN ZIJN DE IN ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A EN B , BEDOELDE VERPLICHTINGEN VOOR ZOVER BETREKKING HEBBEND OP DE VERWEZENLIJKING VAN DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING , VOLDOENDE NAUWKEURIG BEPAALD OM DE NIET-NAKOMING ERVAN ALS EEN VERZUIM IN DE ZIN VAN ARTIKEL 175 TE KUNNEN AANMERKEN .

67 DE RAAD WAS GEHOUDEN , OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 75 , LEDEN 1 , SUB A , EN 2 , DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING VOOR HET EINDE VAN DE OVERGANGSPERIODE UIT TE BREIDEN TOT DE VERVOERSECTOR , VOOR ZOVER DEZE UITBREIDING HET INTERNATIONAAL VERVOER VAN OF NAAR HET GRONDGEBIED VAN EEN LID-STAAT OF OVER HET GRONDGEBIED VAN EEN OF MEER LID-STATEN BETROF , EN , OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 75 , LEDEN 1 , SUB B , EN 2 , IN HET KADER VAN DE LIBERALISATIE VAN HET DIENSTENVERKEER IN DEZE SECTOR DE VOORWAARDEN VAST TE STELLEN , WAARONDER VERVOERONDERNEMERS WORDEN TOEGELATEN TOT NATIONAAL VERVOER IN EEN LID-STAAT WAARIN ZIJ NIET WOONACHTIG ZIJN . VASTSTAAT DAT DE DAARTOE NOODZAKELIJKE MAATREGELEN NOG NIET ZIJN GENOMEN .

68 OP DIT PUNT MOET DUS WORDEN VASTGESTELD DAT DE RAAD IN VERZUIM IS . HIJ HEEFT IMMERS NAGELATEN MAATREGELEN TE NEMEN DIE VOOR HET VERSTRIJKEN VAN DE OVERGANGSPERIODE HADDEN MOETEN WORDEN GENOMEN EN WAARVAN INHOUD EN AARD MET VOLDOENDE NAUWKEURIGHEID KUNNEN WORDEN BEPAALD .

69 HET PARLEMENT , DE COMMISSIE EN DE NEDERLANDSE REGERING HEBBEN NOG GEWEZEN OP DE RECHTSSITUATIE DIE ZOU ONTSTAAN , INDIEN DE RAAD NA EEN EVENTUELE VEROORDELING WEDEROM ZOU NALATEN EEN BESLUIT TE NEMEN . DIT PROBLEEM IS HYPOTHETISCH . ARTIKEL 176 VERPLICHT DE RAAD DE MAATREGELEN TE NEMEN , WELKE NODIG ZIJN TER UITVOERING VAN HET ONDERHAVIGE ARREST ; DAAR DIT ARTIKEL GEEN TERMIJN NOEMT , MOET WORDEN AANGENOMEN DAT DE RAAD DAARTOE OVER EEN REDELIJKE TIJD BESCHIKT . IN HET ONDERHAVIGE ARREST BEHOEFT NIET TE WORDEN ONDERZOCHT , WAT DE GEVOLGEN ZOUDEN ZIJN VAN EEN EVENTUEEL LANGER STILZITTEN VAN DE RAAD .

70 MITSDIEN MOET WORDEN VASTGESTELD , DAT DE RAAD HET VERDRAG HEEFT GESCHONDEN DOOR NA TE LATEN DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING OP HET GEBIED VAN HET INTERNATIONAAL VERVOER TE VERZEKEREN EN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOELATING VAN NIET IN EEN LID-STAAT GEVESTIGDE VERVOERDERS TOT HET BINNENLANDS VERVOER IN DIE LID-STAAT VAST TE STELLEN .

71 VANZELFSPREKEND STAAT HET AAN DE RAAD OM , IN DE VOLGORDE DIE HEM GOEDDUNKT , DE MAATREGELEN TE NEMEN DIE HIJ NOODZAKELIJK ACHT TER BEGELEIDING VAN DE VEREISTE LIBERALISATIEMAATREGELEN .

E - DE TWEEDE CONCLUSIE : HET VERZUIM OM EEN BESLUIT TE NEMEN OVER DE 16 VOORSTELLEN VAN DE COMMISSIE

72 DE TWEEDE CONCLUSIE VAN HET EUROPEES PARLEMENT BETREFT ' S RAADS VERZUIM EEN BESLUIT TE NEMEN OVER 16 IN HET VERZOEKSCHRIFT OPGESOMDE VOORSTELLEN VAN DE COMMISSIE . OVER AL DEZE VOORSTELLEN HAD HET PARLEMENT REEDS ADVIES UITGEBRACHT .

73 TWEE VAN DEZE VOORSTELLEN ZIJN DOOR DE RAAD VOOR DE TERECHTZITTING AANGENOMEN ; HET PARLEMENT HEEFT VERKLAARD , ZE DERHALVE VAN DE INGEDIENDE LIJST TE SCHRAPPEN . PLICHT ZIJN EEN VOORSTEL AAN TE NEMEN IN DE VORM WAARIN DE COMMISSIE HET HEM VOORLEGT ; HIJ ZOU ECHTER IN DE ENE OF ANDERE ZIN EEN BESLUIT MOETEN NEMEN .

75 DEZE VOORSTELLING VAN ZAKEN HOUDT IN , DAT DE DOOR HET PARLEMENT BEDOELDE VERPLICHTING VAN DE RAAD SAMENVALT MET DIENS ALGEMENE VERPLICHTING EEN GEMEEN SCHAPPELIJK VERVOERBELEID TOT STAND TE BRENGEN , VOOR ZOVER DIT BINNEN EEN BEPAALDE TERMIJN MOET GEBEUREN . ZO GEZIEN , KAN HET SLECHTS GAAN OM DE VOORSTELLEN DIE BETREKKING HEBBEN OP DE IN ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A EN B , OMSCHREVEN ONDERWERPEN .

76 EEN VAN DEZE VOORSTELLEN BERUST OP ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB B , TE WETEN HET IN 1967 BIJ DE RAAD INGEDIENDE VOORSTEL VOOR EEN VERORDENING BETREFFENDE DE TOEGANG TOT DE MARKT VAN HET GOEDERENVERVOER OVER DE BINNENWATEREN . VOLGENS HETGEEN DE RAAD EN DE COMMISSIE HEBBEN OPGEMERKT , IS DIT VOORSTEL IN ZIJN OORSPRONKELIJKE VORM NIET MEER ACTUEEL . DE COMMISSIE HEEFT DE RAAD DOEN WETEN , DAT ZIJ ENKEL ARTI- KEL 38 VAN HET VOORSTEL HANDHAAFT DAAR DE ANDERE BEPALINGEN ONDERWERP ZIJN VAN DE DISCUSSIE OVER HET MANDAAT VAN DE COMMISSIE VOOR DE ONDERHANDELINGEN MET ZWITSERLAND IN HET KADER VAN DE CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART .

77 DE VOORSTELLEN OP GROND VAN ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A , BETREFFEN VOOR HET MERENDEEL HET WEGVERVOER . DIT IS HET GEVAL MET DE TWEE VOORSTELLEN BETREFFENDE DE VEREISTE VERGUNNINGEN VOOR SAMENSTELLEN VAN VOERTUIGEN , EN MET HET VOORSTEL TOT LIBERALISERING VAN HET VERVOER VAN LEVENDE DIEREN EN KUNSTWERKEN MET GESPECIALISEERDE VOERTUIGEN .

78 VOOR ZOVER DE OP ARTIKEL 75 , LID 1 , SUB A EN B , GEBASEERDE VOORSTELLEN TEN DOEL HEBBEN BIJ TE DRAGEN TOT DE VERWEZENLIJKING VAN DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING OP VERVOERGEBIED , VLOEIT DE VERPLICHTING VAN DE RAAD OM DAAROMTRENT EEN BESLUIT TE NEMEN , REEDS VOORT UIT HET HIERVOOR GECONSTATEERDE VERZUIM VAN DE RAAD . VOOR ZOVER DIE VOORSTELLEN BUITEN DAT KADER VALLEN , BEHOREN ZIJ TOT DE MAATREGELEN DIE DE VEREISTE LIBERALISATIEMAATREGELEN KUNNEN BEGELEIDEN EN TEN AANZIEN WAARVAN DE RAAD OVER EEN DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID BESCHIKT .

79 MITSDIEN BEHOEFT NIET MEER APART TE WORDEN INGEGAAN OP DE VERPLICHTING VAN DE RAAD OM OVER DE BETROKKEN VOORSTELLEN EEN BESLUIT TE NEMEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

80 VOLGENS ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 3 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING KAN HET HOF DE PROCESKOSTEN COMPENSEREN , INDIEN PARTIJEN ONDERSCHEIDENLIJK OP EEN OF MEER PUNTEN IN HET ONGELIJK WORDEN GESTELD . IN CASU ZIJN ER TERMEN AANWEZIG OM DE PROCESKOSTEN TE COMPENSEREN IN DIE ZIN , DAT ELK DER PARTIJEN EN ELK DER INTERVENIENTEN DE EIGEN KOSTEN ZAL DRAGEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ,

RECHTDOENDE , VERSTAAT :

1 ) DE RAAD HEEFT HET VERDRAG GESCHONDEN DOOR NA TE LATEN DE VRIJHEID VAN DIENSTVERRICHTING OP HET GEBIED VAN HET INTERNATIONAAL VERVOER TE VERZEKEREN EN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOELATING VAN NIET IN EEN LID-STAAT GEVESTIGDE VERVOERDERS TOT HET BINNENLANDS VERVOER IN DIE LID-STAAT VAST TE STELLEN .

2)HET BEROEP WORDT VOOR HET OVERIGE VERWORPEN .

3)ELK DER PARTIJEN EN ELK DER INTERVENIENTEN ZAL ZIJN EIGEN KOSTEN DRAGEN .