EUROPESE COMMISSIE
Brussel, 23.7.2024
COM(2024) 347 final
2024/0205(NLE)
Voorstel voor een
UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD
tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) (ST 10155/21 INIT; ST 10155/21 ADD 1) van 13 juli 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Luxemburg
{SWD(2024) 197 final}
2024/0205 (NLE)
Voorstel voor een
UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD
tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) (ST 10155/21 INIT; ST 10155/21 ADD 1) van 13 juli 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Luxemburg
DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,
Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,
Gezien Verordening (EU) 2021/241 van het Europees Parlement en de Raad van 12 februari 2021 tot instelling van de herstel- en veerkrachtfaciliteit, en met name artikel 20, lid 1,
Gezien het voorstel van de Europese Commissie,
Overwegende hetgeen volgt:
(1)Nadat Luxemburg op 30 april 2021 zijn nationale herstel- en veerkrachtplan had ingediend, heeft de Commissie de Raad een voorstel voor een positieve beoordeling voorgelegd. De Raad heeft de positieve beoordeling goedgekeurd door middel van het uitvoeringsbesluit van 13 juli 2021. Dat uitvoeringsbesluit van de Raad is op 17 januari 2023 gewijzigd.
(2)Op 16 mei 2024 heeft Luxemburg bij de Commissie een gewijzigd nationaal herstel- en veerkrachtplan ingediend, inclusief een REPowerEU-hoofdstuk, overeenkomstig artikel 21 quater van Verordening (EU) 2021/241.
(3)Het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan bevat een met redenen omkleed verzoek aan de Commissie om het uitvoeringsbesluit van de Raad overeenkomstig artikel 21, lid 1, van Verordening (EU) 2021/241 te wijzigen, aangezien het herstel- en veerkrachtplan door objectieve omstandigheden gedeeltelijk niet langer haalbaar is. De door Luxemburg ingediende wijzigingen van het herstel- en veerkrachtplan hebben betrekking op vier maatregelen.
(4)Op 14 juli 2023 heeft de Raad in het kader van het Europees Semester aanbevelingen aan Luxemburg gericht. De Raad heeft Luxemburg aanbevolen de energiesteunmaatregelen af te bouwen; een voorzichtig begrotingsbeleid te waarborgen; nationaal gefinancierde overheidsinvesteringen in stand te houden en te zorgen voor een doeltreffende absorptie van subsidies uit de herstel- en veerkrachtfaciliteit en andere EU-fondsen; te blijven streven naar een begrotingsstrategie voor de middellange termijn van geleidelijke en duurzame consolidatie na 2024, in combinatie met investeringen en hervormingen die een hogere duurzame groei bevorderen; de risico’s in verband met de woningmarkt te verminderen; de houdbaarheid van het pensioenstelsel op lange termijn aan te pakken; meer maatregelen te nemen om agressieve fiscale planning doeltreffend aan te pakken; en de prestaties en de kansengelijkheid van het schoolonderwijs te verbeteren. Wat energie betreft, heeft de Raad Luxemburg aanbevolen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen door de uitrol van hernieuwbare energiebronnen en elektriciteitstransmissiecapaciteit te versnellen, de vergunningsprocedures te versoepelen en in energie-efficiëntie te investeren; gemeenten te steunen bij de ontwikkeling van gedetailleerde lokale plannen voor hernieuwbare energie en stadsverwarmings- en -koelingssystemen; de elektrificatie van het vervoer te bevorderen en in openbaar vervoer te investeren; en de beleidsinspanningen met betrekking tot de benodigde vaardigheden voor de groene transitie op te voeren.
(5)Na beoordeling van de vooruitgang bij de uitvoering van alle relevante landspecifieke aanbevelingen op het moment van indiening van het gewijzigde nationale herstel- en veerkrachtplan, is de Commissie van mening dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij de aanbeveling van 2023 over het versnellen van de uitrol van hernieuwbare energie en de aanbeveling van 2020 om de gevolgen van de COVID-19-crisis voor de werkgelegenheid te beperken.
(6)De indiening van het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan volgde op een in overeenstemming met het nationale rechtskader uitgevoerd proces van raadpleging van autoriteiten en sociale partners. De samenvatting van de raadplegingen is samen met het gewijzigde nationale herstel- en veerkrachtplan ingediend. Krachtens artikel 19 van Verordening (EU) 2021/241 heeft de Commissie de relevantie, doeltreffendheid, efficiëntie en samenhang van het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan beoordeeld in overeenstemming met de in bijlage V bij die verordening opgenomen beoordelingsrichtsnoeren.
Wijzigingen op basis van artikel 21 van Verordening (EU) 2021/241
(7)De wijzigingen van het herstel- en veerkrachtplan die Luxemburg op grond van objectieve omstandigheden heeft ingediend, hebben betrekking op vier maatregelen.
(8)Luxemburg heeft verklaard dat één maatregel, “Project “Neischmelz” in Dudelange – hernieuwbare energie”, niet langer haalbaar is binnen de levensduur van de herstel- en veerkrachtfaciliteit vanwege onverwachte vertragingen bij de bouw ervan, aangezien op de bouwlocatie een zeldzame biotoop is aangetroffen. Het betreft de mijlpalen 1C-4, 1C-5, 1C-6, streefdoel 1C-7 en mijlpaal 1C-8 van component “1C – Verhoging van het aanbod van betaalbare en duurzame volkshuisvesting”. Daarnaast is een andere maatregel, “Investering 2: Telegeneeskundige oplossing voor medische follow-up op afstand van patiënten”, niet langer op dezelfde manier haalbaar vanwege de onbeschikbaarheid van de oorspronkelijk beoogde eigen IT-oplossing en de gewijzigde omstandigheden na het einde van de COVID-19-crisis. Dit betreft mijlpaal 1B-8 in het kader van component “1B – Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel”. Op basis daarvan heeft Luxemburg verzocht de investering van component 1C te schrappen en investering 2 van component 1B te wijzigen. Het uitvoeringsbesluit van de Raad van 13 juli 2021 moet dienovereenkomstig worden gewijzigd.
(9)Voorts heeft Luxemburg verzocht de middelen die zijn vrijgemaakt door de schrapping van de investering van component 1C en de wijziging van investering 2 van component 1B krachtens artikel 21 van Verordening (EU) 2021/241 en die een totaal van 18 884 883 EUR bedragen, te gebruiken om het uitvoeringsniveau van “Investering 2: Bevordering van emissievrije en actieve mobiliteit” van het REPowerEU-hoofdstuk te verhogen. Het uitvoeringsbesluit van de Raad van 13 juli 2021 moet dienovereenkomstig worden gewijzigd.
(10)Luxemburg heeft verklaard dat drie maatregelen moeten worden gewijzigd om betere alternatieven te kunnen uitvoeren om de oorspronkelijke ambitie van het land te verwezenlijken. Dit betreft de mijlpalen 3B-5 en 3B-6 van “Investering 2: Ontwikkeling van MyGuichet – Project 1/3 – Virtuele benoeming” en 3B-11 en 3B-12 van “Investering 3: eADEM” van component “3B: Modernisering van het openbaar bestuur”. Met de wijzigingen worden overbodige details van de beschrijvingen van de maatregelen geschrapt die niet bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen, om zo ongerechtvaardigde administratieve lasten te verminderen.
(11)De Commissie is van oordeel dat de door Luxemburg aangevoerde redenen de wijzigingen overeenkomstig artikel 21, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241 rechtvaardigen.
Het REPowerEU-hoofdstuk op basis van artikel 21 quater van Verordening 2021/241
(12)Het REPowerEU-hoofdstuk bevat één nieuwe hervorming en drie nieuwe investeringen. Met de hervorming van de “Nationale biogasstrategie” wordt de Luxemburgse steunregeling voor de productie van elektriciteit en biogas herzien en draagt het land bij tot de doelstelling om de productie en het gebruik van duurzaam biomethaan te verhogen. Investering 1 is een financiële steunregeling voor energierenovatie en bouwprojecten voor huisvesting. Ze heeft tot doel de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en het aandeel hernieuwbare energie te vergroten en de uitrol ervan te versnellen. Investering 2 is een financiële steunregeling voor de aankoop van emissievrije voertuigen en fietsen, die bijdraagt tot de doelstelling om emissievrij vervoer te ondersteunen. Investering 3 is een financiële steunregeling voor ondernemingen die fotovoltaïsche centrales voor eigen verbruik installeren en draagt zodoende bij tot de uitrol van hernieuwbare energie. De uitrol van hernieuwbare energie en een betere energie-efficiëntie dragen bij tot de vermindering van kwetsbaarheden tijdens de komende winters.
(13)De Commissie heeft het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, beoordeeld aan de hand van de criteria van artikel 19, lid 3, van Verordening (EU) 2021/241.
(14)De verdeling van mijlpalen en streefdoelen in tranches moet worden gewijzigd om rekening te houden met de nieuwe REPowerEU-toewijzing, de wijzigingen van het plan en het indicatieve tijdschema volgens Luxemburg.
Een evenwichtige respons bieden die bijdraagt aan de zes pijlers
(15)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt a), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.1 van bijlage V daarbij, vormt het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, in hoge mate (score A) een alomvattende en voldoende evenwichtige respons op de economische en sociale situatie en draagt het zodoende bij aan elk van de zes in artikel 3 van die verordening bedoelde pijlers, daarbij rekening houdend met de specifieke uitdagingen van en de financiële toewijzing aan de betrokken lidstaat.
(16)Het oorspronkelijke herstel- en veerkrachtplan vormde een alomvattende en voldoende evenwichtige respons (score A) op de toenmalige economische en sociale situatie en droeg op passende wijze bij aan elk van de zes in artikel 3 van Verordening (EU) 2021/241 bedoelde pijlers.
(17)Het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, dekt nog steeds op alomvattende wijze de zes pijlers en bevat een aanzienlijk aantal componenten die meer dan één pijler ondersteunen. Ondanks de investering uit het oorspronkelijke herstel- en veerkrachtplan op basis van artikel 21 van Verordening (EU) 2021/241, stemt de reeks maatregelen van het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, overeen met de doelstellingen van de bij die verordening ingestelde herstel- en veerkrachtfaciliteit, met een passend algemeen evenwicht tussen de pijlers als gevolg van maatregelen die krachtens artikel 21 quater, lid 3, van die verordening opnieuw in het REPowerEU-hoofdstuk worden opgenomen. De maatregelen in het REPowerEU-hoofdstuk dragen met name bij tot de pijlers van de groene transitie, slimme, duurzame en inclusieve groei en sociale en territoriale cohesie.
Aanpakken van alle of een significant deel van de in de landspecifieke aanbevelingen vastgestelde uitdagingen
(18)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt b), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.2 van bijlage V daarbij, zal het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan naar verwachting bijdragen tot een doeltreffende aanpak van alle of een significant deel van de uitdagingen (score A) die zijn vastgesteld in de tot Luxemburg gerichte landspecifieke aanbevelingen, met inbegrip van de begrotingsaspecten, of de uitdagingen die zijn vastgesteld in andere relevante documenten die officieel door de Commissie zijn vastgesteld in het kader van het Europees Semester.
(19)Na beoordeling van de vooruitgang bij de uitvoering van alle relevante landspecifieke aanbevelingen in het kader van het Europees Semester 2024, stelt de Commissie vast dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt met betrekking tot de aanbeveling van 2023 inzake het versnellen van de uitrol van hernieuwbare energie en de aanbeveling van 2020 om de gevolgen van de COVID-19-crisis voor de werkgelegenheid te beperken.
(20)Het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan omvat een uitgebreide reeks elkaar versterkende hervormingen en investeringen die bijdragen tot een doeltreffende aanpak van alle of een aanzienlijk deel van de economische en sociale uitdagingen die zijn vastgesteld in de tot Luxemburg gerichte landspecifieke aanbevelingen van de Raad in het kader van het Europees Semester, met name wat betreft de woningmarkt, de arbeidsparticipatie van oudere werknemers, duurzaam vervoer en vaardigheden die nodig zijn voor de groene transitie.
(21)In het REPowerEU-hoofdstuk worden de uitdagingen aangepakt die zijn vastgesteld in de landspecifieke aanbevelingen in verband met het energiebeleid en de groene transitie. Met name de maatregelen van het REPowerEU-hoofdstuk – de hervorming van het kader voor duurzaam biogas en investeringen die financiële steun verlenen voor projecten op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie bij huisvesting, emissievrije mobiliteit en kleinschalige fotovoltaïsche installaties – komen rechtstreeks tegemoet aan aanbeveling 4 van 2023 over de noodzaak om de algemene afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, de specifieke onderdelen inzake investeringen in energie-efficiëntie en de bevordering van de elektrificatie van vervoer.
Bijdragen aan het groeipotentieel, het scheppen van banen en de economische, sociale en institutionele veerkracht
(22)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt c), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.3 van bijlage V daarbij, zal het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, naar verwachting een hoge impact (score A) hebben op de bijdrage aan het groeipotentieel, het scheppen van banen en de economische, sociale en institutionele veerkracht van Luxemburg, waarmee wordt bijgedragen tot de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten, onder meer door middel van de bevordering van het kinder- en jeugdbeleid, alsmede op het verzachten van de economische en sociale gevolgen van de COVID-19-crisis en daarmee het bevorderen van de economische, sociale en territoriale cohesie en de convergentie binnen de Unie.
(23)Uit de beoordeling van het oorspronkelijke herstel- en veerkrachtplan, overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt c), van en criterium 2.3 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241, is gebleken dat het oorspronkelijke plan naar verwachting een hoge impact (score A) zou hebben gehad op de bijdrage aan het groeipotentieel, het scheppen van banen en de economische, sociale en institutionele veerkracht.
(24)Het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan bevat nog steeds aanzienlijke investeringen en hervormingen om de kwetsbaarheden van de economie en de economische cohesie aan te pakken. Het gaat onder meer om een hervorming om de toegankelijkheid van huisvesting te verbeteren; hervormingen voor en investeringen in een efficiënter gezondheidszorgstelsel; maatregelen om de arbeidsmarktparticipatie te vergroten; en investeringen in de digitalisering van het openbaar bestuur.
(25)De sociale cohesie wordt versterkt door bij- en omscholingsmaatregelen (met name investeringen gericht op oudere werknemers) en de lacunes in de toegang tot gezondheidszorg aan te pakken, en zo bij te dragen tot de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten.
Geen ernstige afbreuk doen
(26)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt d), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.4 van bijlage V daarbij, zal het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, met inbegrip van het REPowerEU-hoofdstuk, naar verwachting waarborgen dat geen enkele erin opgenomen maatregel (score A) voor de uitvoering van hervormingen en investeringsprojecten ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852 van het Europees Parlement en de Raad (het beginsel “geen ernstige afbreuk doen”).
(27)De wijzigingen van de maatregelen in het oorspronkelijke herstel- en veerkrachtplan hebben geen gevolgen voor de toetsing van het beginsel “geen ernstige afbreuk doen”, dat ongewijzigd blijft.
(28)Het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, wordt beoordeeld als zijnde in overeenstemming met het beginsel “geen ernstige afbreuk doen” volgens de methode die is uiteengezet in de technische richtsnoeren in de mededeling van de Commissie (2021/C58/01). De conclusie in de beoordeling is dat er voor alle nieuwe maatregelen krachtens het REPowerEU-hoofdstuk ofwel geen risico op ernstige schade bestaat, ofwel, indien er wel een risico is vastgesteld, een nadere beoordeling is uitgevoerd waaruit blijkt dat er geen sprake is van ernstige schade. Waar nodig zijn de vereisten inzake de naleving van het beginsel “geen ernstige afbreuk doen” vastgelegd in het ontwerp van een maatregel.
Bijdrage aan de REPowerEU-doelstellingen
(29)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt d) bis, van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.12 van bijlage V daarbij, zal het REPowerEU-hoofdstuk naar verwachting daadwerkelijk en in hoge mate (score A) bijdragen tot energiezekerheid, de diversificatie van de energievoorziening van de Unie, een toename van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en van de energie-efficiëntie, een verhoging van de opslagcapaciteit voor energie of tot de noodzakelijke vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vóór 2030.
(30)De uitvoering van de beoogde maatregelen zal naar verwachting doeltreffend bijdragen tot energie-efficiëntie, de uitrol van hernieuwbare energie en emissievrij vervoer. De hervorming van de strategie voor duurzaam biogas is gericht op de doelstelling om de productie en het gebruik van duurzaam biomethaan te verhogen. De investering in de energierenovatie van woningen heeft tot doel de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en het aandeel hernieuwbare energie te vergroten en de uitrol ervan te versnellen. De uitrol van hernieuwbare energie is ook de doelstelling van investeringen in fotovoltaïsche installaties in ondernemingen voor eigen verbruik. De investering waarmee financiële steun wordt verleend aan mensen die emissievrije voertuigen kopen, draagt bij tot de doelstelling om emissievrij vervoer te ondersteunen.
(31)Het REPowerEU-hoofdstuk komt overeen met de toezegging van Luxemburg om de broeikasgasemissies te verminderen. De maatregelen inzake duurzame huisvesting en vervoer versterken de maatregelen die in het oorspronkelijke herstel- en veerkrachtplan waren opgenomen.
(32)In het REPowerEU-hoofdstuk wordt ook ingegaan op de noodzaak van diversificatie en het afschalen van het gebruik van fossiele brandstoffen door de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen, waardoor de energievoorzieningszekerheid van Luxemburg wordt vergroot.
Maatregelen met een grensoverschrijdende of meerlandendimensie of een soortgelijk effect
(33)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt d) ter, van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.13 van bijlage V daarbij, wordt verwacht dat de in het REPowerEU-hoofdstuk opgenomen maatregelen in hoge mate (score A) een grensoverschrijdende of meerlandendimensie of een soortgelijk effect zullen hebben.
(34)Het REPowerEU-hoofdstuk draagt bij tot het veiligstellen van de energievoorziening in de EU als geheel, onder meer door de uitdagingen aan te pakken die in de recentste behoeftenanalyse van de Commissie zijn vastgesteld, krachtens de in artikel 21 quater, lid 3, vastgestelde doelstellingen en rekening houdend met de beschikbare financiële bijdrage voor Luxemburg. De maatregelen in het REPowerEU-hoofdstuk dragen bij tot de vermindering van de afhankelijkheid van Luxemburg van ingevoerde energie en fossiele brandstoffen door extra capaciteit voor hernieuwbare energie te ontwikkelen. Het REPowerEU-hoofdstuk draagt ook bij tot de vermindering van de energievraag en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen door de energierenovatie van woongebouwen te ondersteunen en duurzaam vervoer verder mogelijk te maken.
(35)De totale geraamde kosten van deze maatregelen bedragen 94 miljoen EUR, ofwel 53 % van de geraamde kosten van het REPowerEU-hoofdstuk, waarmee het indicatieve streefdoel van 30 % wordt overschreden.
Bijdragen aan de groene transitie, met inbegrip van biodiversiteit
(36)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt e), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.5 van bijlage V daarbij, bevat het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, maatregelen die in hoge mate (score A) bijdragen tot de groene transitie, met inbegrip van biodiversiteit, of die helpen het hoofd te bieden aan de daaruit voortvloeiende uitdagingen. De maatregelen ter ondersteuning van de klimaatdoelstellingen vertegenwoordigen 80,1 % van de totale toewijzing voor het herstel- en veerkrachtplan en 90,3 % van de totale geraamde kosten van de maatregelen in het REPowerEU-hoofdstuk, berekend volgens de in bijlage VI bij die verordening beschreven methode. Overeenkomstig artikel 17 van Verordening (EU) 2021/241 strookt het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, met de informatie die is opgenomen in het nationaal energie- en klimaatplan 2021-2030 en het ontwerp van de actualisering daarvan van 2023.
(37)Het effect van de verwijderde en gewijzigde maatregelen op de algemene ambitie van het herstel- en veerkrachtplan met betrekking tot de groene transitie is beperkt, aangezien de toewijzing van de geschrapte maatregel wordt gebruikt voor de maatregelen in het REPowerEU-hoofdstuk. Het REPowerEU-hoofdstuk levert een aanzienlijke bijdrage aan de verdere ondersteuning van de groene transitie van Luxemburg, aangezien alle nieuwe hervormingen en investeringen aan deze doelstelling bijdragen. De hervorming en de investeringen hebben tot doel de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, de energie-efficiëntie te verhogen, de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen en emissievrij vervoer te ondersteunen.
(38)Het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, blijft op significante wijze bijdragen tot de groene transitie, met inbegrip van biodiversiteit, en tot de verwezenlijking van de klimaatdoelstellingen van de Unie voor 2030. Tegelijkertijd wordt ook de doelstelling van klimaatneutraliteit van de Unie in 2050 nageleefd.
Bijdragen aan de digitale transitie
(39)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt f), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.6 van bijlage V daarbij, bevat het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan maatregelen die in hoge mate bijdragen tot de digitale transitie of die helpen het hoofd te bieden aan de uit die transitie voortvloeiende uitdagingen. De maatregelen ter ondersteuning van de doelstellingen inzake digitalisering zijn goed voor 37,5 % van de totale toewijzing van het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, berekend volgens de in bijlage VII bij die verordening beschreven methode.
(40)Het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan blijft aanzienlijk bijdragen aan de digitale transitie met verschillende investeringen in de digitalisering van het openbaar bestuur en de gezondheidszorg, en door de ontwikkeling van ultrabeveiligde communicatie-infrastructuur op basis van kwantumtechnologie.
Blijvend effect
(41)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt g), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.7 van bijlage V daarbij, zal het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, naar verwachting in hoge mate (score A) een blijvend effect sorteren voor Luxemburg.
(42)Uit de beoordeling van het oorspronkelijke herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt g), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.7 van bijlage V daarbij, bleek dat dat plan naar verwachting in hoge mate (score A) een blijvend effect zou sorteren voor Luxemburg.
(43)Het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan blijft gericht op innoverende en duurzame economische activiteiten met een aanzienlijk ontwikkelingspotentieel. Het REPowerEU-hoofdstuk zal, naast de bestaande maatregelen, naar verwachting blijvende positieve effecten hebben op de Luxemburgse economie en de groene transitie verder bevorderen. Investeringen in hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en de elektrificatie van het vervoer zullen naar verwachting een blijvend effect hebben op de vermindering van broeikasgasemissies en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De hervorming zal een blijvend effect hebben door de randvoorwaarden voor de duurzame biogasproductie te verbeteren.
Monitoring en uitvoering
(44)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt h), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.8 van bijlage V daarbij, zijn de in het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, voorgestelde regelingen passend (score A) om te zorgen voor de doeltreffende monitoring en uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan, met inbegrip van het beoogde tijdschema en de beoogde mijlpalen en streefdoelen alsmede de bijbehorende indicatoren.
(45)Uit de beoordeling van het oorspronkelijke herstel- en veerkrachtplan, overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt h), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.8 van bijlage V daarbij, bleek dat dat plan passend (score A) was om te zorgen voor de doeltreffende monitoring en uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan, met inbegrip van het beoogde tijdschema en de beoogde mijlpalen en streefdoelen alsmede de bijbehorende indicatoren.
(46)De aard en de omvang van de voorgestelde wijzigingen van het herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg hebben geen gevolgen voor de vorige beoordeling van de doeltreffende monitoring en uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan. De mijlpalen en de streefdoelen bij de gewijzigde en de nieuwe maatregelen, inclusief die van het REPowerEU-hoofdstuk, zijn duidelijk en realistisch en de voorgestelde indicatoren voor die mijlpalen en streefdoelen zijn relevant, acceptabel en robuust. De mijlpalen en streefdoelen zijn ook relevant voor reeds voltooide maatregelen die in aanmerking komen krachtens artikel 17, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241. Om een betalingsverzoek te kunnen rechtvaardigen, moeten deze mijlpalen en streefdoelen in de loop van de tijd op bevredigende wijze worden bereikt.
Kostenberekening
(47)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt i), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.9 van bijlage V daarbij, is de motivering die in het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, wordt verstrekt voor het bedrag van de geraamde totale kosten van het herstel- en veerkrachtplan in redelijke mate (score B) redelijk en aannemelijk, strookt het met het kostenefficiëntiebeginsel, en staan de kosten in verhouding tot het verwachte nationale economische en sociale effect.
(48)Voor de kostenbeoordeling van het herziene plan is de motivering van Luxemburg voor het bedrag van de kostenwijzigingen van het herstel- en veerkrachtplan in redelijke mate aannemelijk, in overeenstemming met het kostenefficiëntiebeginsel en staan de kosten in verhouding tot het verwachte nationale economische en sociale effect.
(49)Voor de maatregelen in het REPowerEU-hoofdstuk blijkt uit de beoordeling van de kostenramingen en de ondersteunende documenten dat de meeste kosten redelijk en aannemelijk zijn. Voor de nieuwe maatregelen is een onderbouwing van de volledige kosten verstrekt. Tot slot stroken de geraamde totale kosten van het herstel- en veerkrachtplan met het kostenefficiëntiebeginsel en staan zij in verhouding tot het verwachte nationale economische en sociale effect.
Bescherming van de financiële belangen van de Unie
(50)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt j), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.10 van bijlage V daarbij, zijn de in het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, voorgestelde regelingen passend (score A) om corruptie, fraude en belangenconflicten bij het gebruik van de financiële middelen die op grond van deze verordening zijn verstrekt, te voorkomen, op te sporen en recht te zetten, en wordt verwacht dat de regelingen daadwerkelijk dubbele financiering in het kader van de verordening en andere Unieprogramma’s voorkomen. Dit laat de toepassing onverlet van andere instrumenten om de naleving van het Unierecht te bevorderen en te handhaven, onder meer voor het voorkomen, opsporen en rechtzetten van corruptie, fraude en belangenconflicten, en het beschermen van de begroting van de Unie, overeenkomstig Verordening (EU, Euratom) 2020/2092 van het Europees Parlement en de Raad.
(51)In de oorspronkelijke beoordeling was geconcludeerd dat de voorgestelde controle- en auditregelingen van Luxemburg passend waren (score A) op grond van criterium 2.10 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241, in geval van de tijdige voltooiing van twee mijlpalen met betrekking tot een opslagsysteem voor het monitoren van de uitvoering van die faciliteit en de voltooiing van de uitvoering van verdere procedures ter bescherming van de financiële belangen van de EU, die positief werden beoordeeld op voorwaarde dat een toezegging werd gedaan tijdens de goedkeuring van het eerste betalingsverzoek. Het directoraat Economische en Begrotingszaken van het Ministerie van Financiën is algemeen verantwoordelijk voor de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan en is namens alle uitvoeringsorganen verantwoordelijk voor de operationele en administratieve aspecten. De auditautoriteit voor het herstel- en veerkrachtplan, de inspecteur-generaal van Financiën, is verantwoordelijk voor het uitvoeren van systeemaudits om de doeltreffende werking van het controlesysteem te verifiëren, alsook voor audits van concrete acties om zekerheid te verschaffen over de verwezenlijking van mijlpalen en streefdoelen.
(52)Sinds de oorspronkelijke beoordeling heeft de Commissie inzage gekregen in informatie over de daadwerkelijke uitvoering van het Luxemburgse audit- en controlesysteem. Die omvatte de bevindingen van de audit van de Commissie in Luxemburg over de bescherming van de financiële belangen van de Unie.
(53)In het licht van deze informatie is de Commissie van oordeel dat het interne controlesysteem van het Luxemburgse herstel- en veerkrachtplan over het algemeen toereikend is. Luxemburg heeft a) de procedures inzake belangenconflicten, opsporing van onregelmatigheden, toezicht op uitgaven, dubbele financiering, overheidsopdrachten en subsidies herzien; en b) de interne procedures van de coördinerende instantie geactualiseerd in het licht van de opmerkingen die tijdens de audits zijn gemaakt, om ze passender en evenrediger te maken voor de bescherming van de financiële belangen van de EU. Voorts heeft het auditorgaan van Luxemburg de auditstrategie herzien.
Samenhang van het herstel- en veerkrachtplan
(54)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt k), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.11 van bijlage V daarbij, bevat het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, in hoge mate (score A) maatregelen voor de uitvoering van projecten voor hervormingen en overheidsinvesteringen die coherente acties vormen.
(55)Uit de beoordeling van het oorspronkelijke herstel- veerkrachtplan, overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt k), van Verordening (EU) 2021/241 en criterium 2.11 van bijlage V daarbij, bleek dat het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan in hoge mate (score A) maatregelen bevatte voor de uitvoering van projecten voor hervormingen en overheidsinvesteringen die coherente acties vormen.
(56)De wijzigingen aan het bestaande herstel- en veerkrachtplan veranderen niets aan de algemene samenhang ervan, rekening houdend met de manier waarop de componenten elkaar versterken en aanvullen. Het aanvullende REPowerEU-hoofdstuk is in overeenstemming met de maatregelen die krachtens het oorspronkelijke herstel- en veerkrachtplan zijn genomen om de groene transitie te ondersteunen en versterkt de ambitie van de maatregelen in verband met duurzame huisvesting en elektrificatie van het vervoer. Het REPowerEU-hoofdstuk bevat een consequente mix van een hervorming en drie investeringen die elkaar versterken en aanvullen.
Raadplegingsproces
(57)Luxemburg heeft in het kader van de wijziging van het herstel- en veerkrachtplan en voor de voorbereiding van het REPowerEU-hoofdstuk extra raadplegingen van belanghebbenden gehouden, waarbij de sociale partners zijn betrokken.
Positieve beoordeling
(58)De Commissie heeft het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, positief beoordeeld en concludeert dat het plan op bevredigende wijze voldoet aan de beoordelingscriteria van Verordening (EU) 2021/241. Nu moeten, overeenkomstig artikel 20, lid 2, van, en bijlage V bij die verordening, de hervormings- en investeringsprojecten die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, worden vastgelegd, alsmede de relevante mijlpalen, streefdoelen en indicatoren en het bedrag dat door de Unie ter beschikking wordt gesteld voor de uitvoering van het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, in de vorm van niet-terugbetaalbare financiële steun.
Financiële bijdrage
(59)De totale kosten van het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, van Luxemburg worden geraamd op 241 100 776 EUR. Aangezien het bedrag van de geraamde totale kosten van het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan hoger is dan de geactualiseerde maximale financiële bijdrage die voor Luxemburg beschikbaar is, moet de overeenkomstig artikel 11 berekende financiële bijdrage die aan het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, is toegewezen, gelijk zijn aan het totale bedrag van de financiële bijdrage die voor het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk, beschikbaar is. Dit bedrag bedraagt 82 670 643 EUR.
(60)Overeenkomstig artikel 21 bis, lid 5, van Verordening (EU) 2021/241 heeft Luxemburg op 16 mei 2024 een verzoek ingediend tot toewijzing van de in artikel 21 bis, lid 1, van die verordening bedoelde ontvangsten, die over de lidstaten worden verdeeld op basis van de indicatoren die zijn vastgesteld in de methode van bijlage IV bis bij Verordening (EU) 2021/241. De totale kosten van de in artikel 21 quater, lid 3, punten b) tot en met f), van die verordening bedoelde maatregelen in het REPowerEU-hoofdstuk worden geraamd op 176 746 699 EUR. Aangezien dit bedrag hoger is dan het voor Luxemburg beschikbare toewijzingsaandeel, moet de aanvullende niet-terugbetaalbare financiële steun die voor Luxemburg beschikbaar is, gelijk zijn aan het toewijzingsaandeel. Dit bedrag bedraagt 29 955 009 EUR.
(61)Daarnaast heeft Luxemburg overeenkomstig artikel 4 bis van Verordening (EU) 2021/1755 op 28 februari 2024 een met redenen omkleed verzoek ingediend om zijn gehele resterende voorlopige toewijzing uit de middelen van de reserve voor aanpassing aan de Brexit, ten bedrage van 128 475 124 EUR, naar de faciliteit over te dragen. Dat bedrag moet beschikbaar worden gesteld om de hervormingen en investeringen in het REPowerEU-hoofdstuk te ondersteunen als aanvullende niet-terugbetaalbare financiële steun.
(62)De totale financiële bijdrage die voor Luxemburg beschikbaar is, moet 241 100 776 EUR bedragen.
(63)Het uitvoeringsbesluit van de Raad van 13 juli 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Luxemburg moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd. Voor de duidelijkheid moet de bijlage bij dat uitvoeringsbesluit volledig worden vervangen,
HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:
Artikel 1
Het uitvoeringsbesluit van de Raad van 13 juli 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Luxemburg wordt als volgt gewijzigd:
1) artikel 1 wordt vervangen door:
“Artikel 1
Goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan
De beoordeling van het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg op grond van de criteria van artikel 19, lid 3, van Verordening (EU) 2021/241 wordt goedgekeurd. De hervormings- en investeringsprojecten in het kader van het herstel- en veerkrachtplan, de regelingen en het tijdschema voor de monitoring en de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan, met inbegrip van de relevante mijlpalen en streefdoelen, de relevante indicatoren voor het bereiken van de beoogde mijlpalen en streefdoelen, en de regelingen voor volledige toegang door de Commissie tot de relevante onderliggende gegevens worden vastgelegd in de bijlage bij dit besluit.”;
2) in artikel 2 worden de leden 1 en 2 vervangen door:
“1. De Unie stelt aan Luxemburg een financiële bijdrage ter beschikking in de vorm van een niet-terugbetaalbare steun ten bedrage van 241 100 776 EUR. Deze bijdrage omvat:
a)een bedrag van 76 625 886 EUR dat ter beschikking wordt gesteld om uiterlijk 31 december 2022 in een juridische verbintenis te worden vastgelegd;
b)een bedrag van 6 044 757 EUR dat ter beschikking wordt gesteld om voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 in een juridische verbintenis te worden vastgelegd;
c)een bedrag van 29 955 009 EUR overeenkomstig artikel 21 bis, lid 6, van Verordening (EU) 2021/241, uitsluitend voor de in artikel 21 quater van die verordening bedoelde maatregelen, met uitzondering van de in artikel 21 quater, lid 3, punt a), van die verordening bedoelde maatregelen;
d)een bedrag van 128 475 124 EUR, overgedragen van de reserve voor aanpassing aan de Brexit naar de faciliteit.
2. De financiële bijdrage van de Unie wordt door de Commissie aan Luxemburg in termijnen beschikbaar gesteld in overeenstemming met de bijlage bij dit besluit. Als voorfinanciering wordt een bedrag van 12 136 030 EUR ter beschikking gesteld overeenkomstig artikel 13 van Verordening (EU) 2021/241.
De voorfinanciering en de termijnen mogen door de Commissie worden uitbetaald in een of meerdere tranches. De omvang van de tranches is afhankelijk van de beschikbaarheid van de middelen.”;
3) de bijlage wordt door de tekst in de bijlage bij dit besluit vervangen.
Artikel 2
Geadresseerde
Dit besluit is gericht tot het Groothertogdom Luxemburg.
Gedaan te Brussel,
Voor de Raad
De voorzitter
EUROPESE COMMISSIE
Brussel, 23.7.2024
COM(2024) 347 final
BIJLAGE
bij het
Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD
tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) (ST 10155/21 INIT; ST 10155/21 ADD 1) van 13 juli 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Luxemburg
{SWD(2024) 197 final}
BIJLAGE
AFDELING 1: HERVORMINGEN EN INVESTERINGEN IN HET KADER VAN HET HERSTEL- EN VEERKRACHTPLAN
1.Beschrijving van hervormingen en investeringen
A. ONDERDEEL 1A: Scholing, bijscholing en omscholing
De component Skilling, omscholing en bijscholing van het Luxemburgse herstel- en veerkrachtplan is een antwoord op de door de crisis veroorzaakte stijging van de werkloosheid, de langdurige uitdaging van het tekort aan vaardigheden op de arbeidsmarkt en het toenemende gebruik van telewerken, met organisatorische veranderingen en een grotere vraag naar vooral digitale vaardigheden. Een opleidingsprogramma, het programma FutureSkills, biedt werkzoekenden vaardigheden, met een specifiek doel voor werkzoekenden van 45 jaar en ouder. Bij een aanvullende hervorming wordt een actieplan voor opleiding opgesteld waarin trajecten voor beroepsopleidingen („Skillsbruggen”) worden vastgesteld om de vaardigheden aan te reiken die het meest nodig zijn voor de toekomst.
De component draagt bij tot de uitvoering van landspecifieke aanbeveling 1 van 2019 ter verbetering van de inzetbaarheid van oudere werknemers, landspecifieke aanbeveling 3 van 2019 ter bevordering van de ontwikkeling van vaardigheden, en landspecifieke aanbeveling 2 van 2020 om de gevolgen van de crisis voor de werkgelegenheid te verzachten, met bijzondere aandacht voor mensen in een moeilijke arbeidsmarktpositie.
Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
A.1.
Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Hervorming: Skillsdësch
In het kader van een breder initiatief dat gericht is op de ontwikkeling van een vaardighedenstrategie en de bevordering van voortgezette en beroepsopleiding, is een samenwerkingsprocedure uitgevoerd met rondetafeldiscussies over vaardigheden onder leiding van alle belanghebbenden („Skillsdësch”) om de vraag naar vaardigheden te analyseren en de meest veelbelovende functieprofielen in kaart te brengen. In het daaruit voortvloeiende actieplan worden specifieke opleidingstrajecten gedefinieerd, „vaardighedenbruggen” genoemd, die werknemers en werkzoekenden helpen hun inzetbaarheid tijdens de groene en digitale transitie te vergroten. De aldus opgezette beroepsopleidingen zullen in het tweede kwartaal van 2022 van start gaan.
Investering 1: Wetenschap op topniveau. Futurevaardigheden
In dezelfde context biedt het FutureSkills programma zachte, digitale en managementvaardigheden aan geselecteerde en gemotiveerde werkzoekenden om hun terugkeer op korte termijn op de arbeidsmarkt en mobiliteit te vergemakkelijken. Het programma stelt een specifiek streefcijfer vast voor werkzoekenden van 45 jaar en ouder om de wijdverbreide vervroegde pensionering terug te dringen en de vaardigheden te verbeteren. De inhoud van het programma wordt over een langere periode ter beschikking gesteld van een grotere populatie werkzoekenden.
A.2.
Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Volgnummer
|
Gerelateerde maatregel (hervorming of investering)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
Kwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
|
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
|
Indicatieve termijn voor voltooiing
|
Beschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
|
|
|
|
|
|
Meeteenheid
|
Uitgangssituatie
|
Doelstelling
|
Kwartaal
|
Jaar
|
|
1A-1
|
Hervorming 1 — Skillsdësch
|
Mijlpaal
|
Lancering van „Skillsdësch”
|
Officiële start van het „Skillsdësch” -proces tijdens de vergadering van het tripartiete coördinatiecomité
|
|
|
|
KWARTAAL 3
|
2020
|
Lancering door het tripartiete coördinatiecomité van het proces van rondetafelgesprekken („Skillsdësch”) om de vraag naar vaardigheden te analyseren en de meest veelbelovende functieprofielen in kaart te brengen
|
1A-2
|
Hervorming 1 — Skillsdësch
|
Mijlpaal
|
Start van de beroepsopleidingen („vaardighedenbruggen”)
|
Officiële start van de opleiding door het openen van inschrijvingen voor geïnteresseerde deelnemers
|
|
|
|
KWARTAAL 2
|
2022
|
Beroepsopleidingen die in het kader van het Skillsdësch-proces zijn opgezet, worden officieel gestart door deze open te stellen voor inschrijving door geïnteresseerde deelnemers.
|
1A-3
|
Investering 1 — Futurevaardigheden
|
Mijlpaal
|
Overeenkomst tussen de partners over de „operationele fase”
|
Ondertekening van de overeenkomst
|
|
|
|
KWARTAAL 1
|
2021
|
Ondertekening door de programmapartners (ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Sociale en Solidaire Economie, Kamer van Koophandel, Hogeschool en Kamer van Werknemers) van de overeenkomst over de „operationele fase” van het programma „FutureSkills”
|
1A-4
|
Investering 1 — Futurevaardigheden
|
Streefcijfer
|
Deelnemers aan FutureSkills ouder dan 45 jaar
|
|
Aantal personen
|
0
|
150
|
KWARTAAL 4
|
2021
|
150 werkzoekenden ouder dan 45 jaar (30 % van het totaal van 500 deelnemers) hebben deelgenomen aan de opleiding „FutureSkills”
|
1A-5
|
Investering 1 — Futurevaardigheden
|
Streefcijfer
|
Deelnemers aan FutureSkills
|
|
Aantal personen
|
150
|
440
|
KWARTAAL 4
|
2021
|
In totaal hebben 440 werkzoekenden deelgenomen aan de opleiding „FutureSkills”
|
B. ONDERDEEL 1B: Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel
Deze component van het Luxemburgse herstel- en veerkrachtplan omvat twee hervormingen en twee investeringen om een aantal structurele problemen van de gezondheidssector in Luxemburg aan te pakken: het gebrek aan gezondheidswerkers en de noodzaak om de efficiëntie van het zorgstelsel te vergroten, met name door de digitalisering ervan. De eerste hervorming heeft betrekking op de governance van het gezondheidsstelsel en schetst het raadplegingsproces met belanghebbenden en de methode van het werkprogramma om een aantal vooraf vastgestelde uitdagingen aan te pakken. Het doel van de tweede hervorming is de competenties van de verschillende beroepsbeoefenaren opnieuw te definiëren en uit te breiden. De investeringen dragen bij tot de digitalisering in de gezondheidssector door i) de invoering van een digitaal register van gezondheidswerkers voor een beter beheer van en een betere anticipatie op de dekking van de gezondheidszorg, en de benodigde gezondheidswerkers, en ii) de ontwikkeling van oplossingen voor telegeneeskunde.
Deze component is een reactie op de landspecifieke aanbeveling van 2020 om de veerkracht van het gezondheidsstelsel te verbeteren, bestaande uit het waarborgen van een passende mobilisatie van beschikbare gezondheidswerkers door verbetering van de governance van het systeem, en e-gezondheid.
Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
B.1.
Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Hervorming 1: Gesondheetsdësch
Luxemburg is begonnen met een raadplegingsproces („Gesondheetsdësch”) tussen de ministeries, zorgverzekeraars, artsen en vertegenwoordigers van gezondheidswerkers om de governance van de gezondheidssector te moderniseren en een aantal vooraf vastgestelde uitdagingen op zes thematische werkgebieden aan te pakken. De hervormingen en investeringen in het Luxemburgse herstel- en veerkrachtplan — hervorming van de bevoegdheden van gezondheidswerkers, het opzetten van een digitaal register van gezondheidswerkers en de ontwikkeling van telegeneeskundeoplossingen — zijn gebaseerd op de resultaten van deze raadpleging. De andere werkstromen van dit proces hebben ook betrekking op zeer belangrijke gebieden die verband houden met de veerkracht van het gezondheidsstelsel (met name verbetering van de eerstelijnszorg, geïntegreerde zorg, gezondheidsbevordering, duurzame financiering van de gezondheidszorg), maar vertalen zich niet in verbintenissen in het plan, met uitzondering van de publicatie van een werkprogramma voor de uitvoering van de resultaten van het Gesondheetsdësch-proces.
Hervorming 2: Hervorming van de regelgeving inzake bevoegdheden van gezondheidswerkers
Deze hervorming heeft tot doel de bevoegdheden van een aantal gezondheidswerkers te herschikken om de aantrekkelijkheid van beroepen in de gezondheidszorg te vergroten, de voorwaarden te scheppen voor taakverschuiving en in te spelen op het tekort aan zorgverleners in een context van toenemende vraag naar zorg. Er worden ook nieuwe beroepscategorieën gecreëerd onder gezondheidswerkers (zoals ervaren verpleegkundigen en gespecialiseerde verpleegkundigen), alsook een tussenniveau tussen verpleegkundigen en verpleegassistenten.
De eerste beroepen waarop deze herdefiniëring van competenties betrekking heeft, zijn verpleegkundigen en verpleegassistenten. De daartoe vastgestelde wetgeving treedt uiterlijk op 30 september 2025 in werking. Hetzelfde proces wordt toegepast voor de andere beroepen in de gezondheidszorg (met inbegrip van gespecialiseerde verpleegkundigen, therapeuten, verloskundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten), waarvoor de behoeften moeten zijn vastgesteld in de routekaart die uiterlijk op 30 juni 2024 moet worden gepubliceerd. De daartoe vastgestelde wetgeving treedt uiterlijk op 31 december 2025 in werking.
Investering 1: Wetenschap op topniveau. Eén digitaal register van gezondheidswerkers
Het doel van deze investering is het opzetten van één digitaal register voor beroepen in de gezondheidszorg, waarin administratieve en professionele gegevens worden verzameld, om gegevens over gezondheidswerkers in Luxemburg (het aantal artsen, hun specialiteiten, expertisegebieden, hun leeftijdsverdeling, hun territoriale spreiding enz.) te beheren, de benodigde beroepen en vaardigheden te voorspellen (demografische prognoses op korte tot middellange termijn per specialiteit en geografische gebieden) en personeel te mobiliseren tijdens crises. Dit instrument maakt ook het beheer van professionele vergunningen mogelijk en beantwoordt aan de wettelijke verplichting om professionele gegevens actueel te houden. Het project moet uiterlijk op 31 maart 2023 zijn voltooid.
Investering 2: Wetenschap op topniveau. Telegeneeskundige oplossing voor medische follow-up op afstand van patiënten
Deze investering is gericht op de ontwikkeling van medische monitoring op afstand (telegeneeskunde) tegen het tweede kwartaal van 2023. Het omvat een teleconsultatiesysteem dat tijdens de COVID-19-pandemie door het e-gezondheidsagentschap in maart 2020 is ingevoerd („Maela”), dat monitoring op afstand tussen artsen, tandartsen of verloskundigen en patiënten mogelijk maakt) en een intern ontwikkelde oplossing. De intern ontwikkelde oplossing stelt de gezondheidsautoriteiten in staat de medische dossiers van asielzoekers en personen die internationale bescherming genieten, elektronisch op te stellen en te beheren. Het beschikt over functies die het mogelijk maken medische gegevens en recepten uit te wisselen en medische raadplegingen te organiseren. Hoewel deze oplossing wordt gebruikt voor asielzoekers en personen die internationale bescherming genieten, moet deze oplossing aanpasbaar zijn om te worden ingezet voor de algemene bevolking in geval van toekomstige gezondheidscrises (bv. voor COVID-19-centra).
B.2.
Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Volgnummer
|
Gerelateerde maatregel (hervorming of investering)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
Kwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
|
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
|
Indicatieve termijn voor voltooiing
|
Beschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
|
|
|
|
|
|
Meeteenheid
|
Uitgangssituatie
|
Doelstelling
|
Kwartaal
|
Jaar
|
|
1B-1
|
Hervorming 1 —
Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Gesondheetsdësch
|
Mijlpaal
|
Start- en voorbereidingsfase van het Gesondheetsdësch proces met als doel de zes thematische prioriteiten aan te pakken.
|
Begin van het raadplegingsproces
|
|
|
|
KWARTAAL 3
|
2020
|
Eerste startvergadering en start van de voorbereidende fase van het Gesondheetsdësch-proces met als doel de zes thematische prioriteiten aan te pakken (1. Betere complementariteit tussen intramurale en poliklinische sectoren; 2.Verbetering van de betrekkingen tussen patiënten en zorgverleners; 3. Demografie van medisch en verpleegkundig personeel: hefbomen om een tekort te voorkomen; 4. Preventie in de gezondheidssector; 5. Gebruik van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg; 6. Financiering van het gezondheidsstelsel: financiële duurzaamheid van het systeem.
|
1B-2
|
Hervorming 1 —
Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Gesondheetsdësch
|
Mijlpaal
|
Werkprogramma
|
Publicatie van het werkprogramma
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2021
|
Publicatie van het werkprogramma ter sturing van de uitvoering van het „Gesondheetsdësch” -programma, met het oog op de totstandbrenging van een structureel kader voor beleidsdiscussies over het gezondheidsstelsel. Dit werkprogramma wordt opgesteld door de zes werkgroepen Gesondheetsdësch:
WG1: Betere complementariteit tussen intramurale en poliklinische sectoren
WG2: Verbetering van de betrekkingen tussen patiënten en zorgaanbieders
WG3: Demografie van medisch en verpleegkundig personeel: hefbomen om een tekort te voorkomen
WG4: Preventie in de gezondheidssector: naar een paradigmaverschuiving
WG5: Gebruik van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg
WG6: Financiering van het gezondheidsstelsel: financiële duurzaamheid van het systeem
|
1B-3
|
Hervorming 2 —
Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Hervorming van de bevoegdheden van gezondheidswerkers
|
Mijlpaal
|
Publicatie van een routekaart voor de uitvoering van de hervorming van de verantwoordelijkheden van gezondheidswerkers
|
Publicatie van een routekaart voor de uitvoering van de hervorming
|
|
|
|
KWARTAAL 1
|
2022
|
Publicatie van een routekaart voor de uitvoering van de hervorming van de verantwoordelijkheden van gezondheidswerkers met het oog op de algemene herdefiniëring van de bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden van artsen, verpleegkundigen, zorgverleners en andere beroepen in de gezondheidszorg als bedoeld in de lijst in artikel 1 van de wet van 1992.
|
1B-4
|
Hervorming 2 —
Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Hervorming van de bevoegdheden van gezondheidswerkers
|
Mijlpaal
|
Bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden van verpleegkundigen en verpleegkundigen
|
Inwerkingtreding van de wet
|
|
|
|
KWARTAAL 3
|
2025
|
Inwerkingtreding van de wet inzake de herschikking van de bevoegdheden, opdrachten en toewijzingen van verpleegkundigen en verpleegassistenten
|
1B-5
|
Hervorming 2 —
Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Hervorming van de bevoegdheden van gezondheidswerkers
|
Mijlpaal
|
Competenties, taken en opdrachten van andere beroepen in de gezondheidszorg (met inbegrip van gespecialiseerde verpleegkundigen, therapeuten, verloskundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten)
|
Inwerkingtreding van de wet
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2025
|
Inwerkingtreding van de wet inzake de herschikking van de bevoegdheden, taken en bevoegdheden van de andere beroepen in de gezondheidszorg (met inbegrip van gespecialiseerde verpleegkundigen, therapeuten, verloskundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten)
|
1B-6
|
Investering 1 —
Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Eén digitaal register van gezondheidswerkers
|
Streefcijfer
|
Beschikbaarstelling van het nieuwe digitale register
|
|
Aantal personen
|
0
|
5000
|
KWARTAAL 4
|
2022
|
Het unieke digitale register van beroepen in de gezondheidszorg, dat relevante administratieve en professionele informatie verzamelt die een beter beheer van gezondheidswerkers mogelijk maakt, is operationeel en telt 5 000 geregistreerde beroepsbeoefenaren.
|
1B-7
|
Investering 2 —
Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Telegeneeskundeoplossing voor medische follow-up op afstand van patiënten
|
Mijlpaal
|
„Maela”
|
De oplossing voor monitoring op afstand „Maela” die medische monitoring op afstand tussen gezondheidswerkers (met inbegrip van artsen en verpleegkundigen) en patiënten mogelijk maakt, is operationeel.
|
|
|
|
KWARTAAL 1
|
2021
|
De oplossing voor monitoring op afstand „Maela” die medische monitoring op afstand tussen gezondheidswerkers (met inbegrip van artsen en verpleegkundigen) en patiënten mogelijk maakt, moet operationeel zijn met 3000 protocollen voor monitoring op afstand die tussen 23/03/2020 en 07/02/2021 worden uitgevoerd.
|
1B-8
|
Investering 2 —
Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Telegeneeskundeoplossing voor medische follow-up op afstand van patiënten
|
Mijlpaal
|
Een geïntegreerde oplossing
|
De oplossing voor monitoring op afstand „Maela” wordt vervangen door een intern ontwikkelde oplossing.
|
|
|
|
KWARTAAL 2
|
2023
|
De nieuwe intern ontwikkelde monitoringoplossing maakt het mogelijk gezondheidsgegevens van patiënten op te stellen en te beheren en op afstand samen te werken via het teleconsultatieplatform voor de eerste medische follow-up van asielzoekers en personen onder internationale bescherming door medisch personeel van het nationale gezondheidsdirectoraat.
|
C. COMPONENT 1C — Verhoging van het aanbod van betaalbare en duurzame openbare huisvesting
Het doel van deze component van het herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg is de ontwikkeling van huisvesting en het vergroten van het aanbod van betaalbare en duurzame huisvesting in Luxemburg.
Als onderdeel van deze component voorziet de hervorming van het „Housing Pact 2.0” in een nieuw referentiekader voor overheidssteun aan gemeenten voor het opzetten van nieuwe huisvestingsprojecten, door de bouw van nieuwe gebouwen of de renovatie van het bestaande gebouwenbestand.
Door middel van de maatregel van het huisvestingspact 2.0 draagt deze component bij tot de uitvoering van de tot Luxemburg gerichte landspecifieke aanbeveling ter bevordering van „het economisch beleid in verband met investeringen om het woningaanbod te vergroten, onder meer door meer stimulansen te geven en belemmeringen voor het bouwen op te heffen”(landspecifieke aanbeveling 3 2019).
Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
C.1. Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Hervorming: Huisvestingspact 2.0
In Luxemburg beperken een hoge mate van concentratie van particuliere eigendommen en weinig prikkels om grond vrij te maken voor ontwikkeling het vermogen van de overheid om het chronische onderaanbod van woningen aan te pakken, hetgeen de prijzen blijft verhogen in het licht van de sterke bevolkingsgroei. Ondertussen blijft de schuldenlast van de huishoudens stijgen en bedraagt deze 170 % van het bni in 2018 (meestal hypotheekschuld en ongelijk verdeeld, waardoor de armere huishoudens relatief kwetsbaarder worden).
Tegen deze achtergrond zal met deze hervorming een „Housing Pact 2.0” worden ingevoerd als referentiekader om gemeenten ertoe aan te zetten bouwgrond en woningen te mobiliseren voor renovatie, teneinde de sociale huisvesting te vergroten gezien het gebrek aan betaalbare huisvesting; en de bouw van scholen en kinderdagverblijven aan te moedigen om het hoofd te bieden aan de groeiende bevolking. Deze regeling bouwt voort op de lessen die zijn getrokken uit het „Housing Pact 1.0”, dat sinds 2008 van kracht is.
Op grond van het Housing Pact 2.0 kan elke gemeente een „initiële overeenkomst” met de staat ondertekenen, op grond waarvan de gemeente kan worden bijgestaan door een „huisvestingsadviseur”. In dat geval stelt de gemeente haar eigen gemeentelijke strategie voor woningontwikkeling („Programme d’action local logement” of „PAL”) vast. De gemeenten ondertekenen vervolgens een „uitvoeringsovereenkomst” met de staat, die voor de gemeente de verplichting inhoudt om de in het PAL beschreven ontwikkelingsprojecten uit te voeren, met financiële steun van de staat op basis van de betaalbare wooneenheden die in het voorgaande jaar op de huurmarkt zijn gebracht.
In het huisvestingspact 2.0 wordt rekening gehouden met de ontwikkelingsprioriteiten die zijn vastgesteld in de sectorale plannen en het nieuwe nationale masterprogramma voor ruimtelijke ordening (PDAT), en voor zover het aantal ondertekenende gemeenten dit toelaat, wordt bijgedragen tot een coherente ontwikkeling van landgebruik op nationaal niveau, met het oog op een duurzame verhoging van het woningaanbod. De hervorming heeft tot doel tegen 1200 ten minste 2025 wooneenheden op de markt te brengen.
Hoewel de meeste gemeenten een overeenkomst hadden gesloten in het kader van het Housing Pact 1.0, heeft dit niet geleid tot een merkbare toename van het aanbod aan sociale huisvesting. In vergelijking met zijn voorganger bepaalt het huisvestingspact 2.0 dat de beschikbare financiële middelen voor overheidsoverdrachten aan gemeenten worden berekend op basis van het aantal betaalbare wooneenheden op hun grondgebied dat in het voorgaande jaar op de huurmarkt is gebracht (door middel van bouw of verwerving en renovatie), en niet langer op basis van de bevolkingsgroei. Daarnaast worden de aan gemeenten toegekende financiële bijdragen betaald op basis van de uitvoering van projecten die zijn goedgekeurd in het kader van het Pact voor huisvesting 2.0 en die gericht zijn op de verwezenlijking van de doelstellingen ervan. Nauwere samenwerking tussen de staat en de gemeenten is een belangrijke doelstelling van de hervorming, die gericht is op het versterken van de capaciteit van de publieke sector om het openbare woningbestand op zinvolle wijze te vergroten en de praktijk van betaalbare en duurzame huurwoningen op te schalen. In dit verband is in het ontwerppact voor huisvesting 2.0 bepaald dat tussen 10 % en 30 % van elk ontwikkelingsproject moet worden besteed aan betaalbare huisvesting die op de huurmarkt wordt gebracht. De hervorming biedt de gelegenheid om de trend van de inflatie van de huizenprijzen, die ook wordt beschouwd als een van de belangrijkste belemmeringen voor investeringen en groei, op zinvolle wijze aan te pakken.
C.2.
Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Volgnummer
|
Gerelateerde maatregel (hervorming of investering)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
Kwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
|
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
|
Indicatieve termijn voor voltooiing
|
Beschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
|
|
|
|
|
|
Meeteenheid
|
Uitgangssituatie
|
Doelstelling
|
Kwartaal
|
Jaar
|
|
1C-1
|
Hervorming — Pact voor huisvesting 2.0
|
Mijlpaal
|
Inwerkingtreding van de wet van 2.0 inzake het huisvestingspact
|
Inwerkingtreding
|
—
|
—
|
—
|
KWARTAAL 3
|
2021
|
Inwerkingtreding van de wet van 2.0 inzake het huisvestingspact, met als doel het aanbod van betaalbare en duurzame huisvesting op gemeentelijk niveau te vergroten. Doel van het Pact voor huisvesting is uitvoeringsovereenkomsten met de gemeenten op te stellen die de uitvoering van een „Plaatselijk Actieprogramma voor huisvesting” mogelijk maken.
|
1C-2
|
Hervorming — Pact voor huisvesting 2.0
|
Streefcijfer
|
Percentage gemeenten dat een initiële overeenkomst ondertekent
|
—
|
Procenten
|
0
|
70
|
KWARTAAL 4
|
2023
|
Ondertekening van de oorspronkelijke overeenkomst met 70 % van de gemeenten in Luxemburg.
|
1C-3
|
Hervorming — Pact voor huisvesting 2.0
|
Streefcijfer
|
Percentage gemeenten dat een uitvoeringsovereenkomst ondertekent
|
—
|
Procenten
|
0
|
50
|
KWARTAAL 4
|
2022
|
Ondertekening van de uitvoeringsovereenkomst met ten minste 50 % van de gemeenten in Luxemburg. Deze overeenkomst specificeert onder meer de voorwaarden voor de betaling van de financiële steun waarop de gemeente recht heeft.
|
D. ONDERDEEL 2A: Koolstofvrij maken van het vervoer
Deze component van het Luxemburgse herstel- en veerkrachtplan heeft tot doel bij te dragen tot het koolstofvrij maken van de wegvervoersector (die in 2018 goed was voor 50 % van de emissies van Luxemburg, meer dan het dubbele van het EU-gemiddelde van 21 %
, deels als gevolg van transitovervoer), met name door een grotere elektrificatie van mobiliteit te bevorderen.
Het bestaat uit een hervorming ter bevordering van de aankoop van emissievrije of emissiearme voertuigen bij aanbestedende autoriteiten en entiteiten, en een investering in de verdere uitrol van een netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen in het hele land.
Deze component draagt bij tot de uitvoering van de tot Luxemburg gerichte landspecifieke aanbeveling ( landspecifieke aanbeveling 3 2019 en landspecifieke aanbeveling 3 2020) om „investeringen te richten op de groene (...) transitie, met name duurzaam vervoer”.
Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
D.1.
Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Hervorming: Elektrificatie van het wagenpark van aanbestedende diensten en entiteiten, en van het openbaar vervoer
De richtlijn schone voertuigen
bepaalt dat de lidstaten ervoor moeten zorgen dat de aanbestedingen van lichte en zware bedrijfsvoertuigen door aanbestedende diensten en aanbestedende instanties voldoen aan de nationale minimumstreefcijfers voor overheidsopdrachten voor schone voertuigen gedurende referentieperioden van vijf jaar (ten minste 38,5 % van de lichte voertuigen, 45 % van de schone bussen en 10 % van de zware bedrijfsvoertuigen in de periode 2021-2025).
Deze hervorming gaat verder dan die verplichting door niet alleen te eisen dat de minimumdoelstellingen als nationaal gemiddelde voor alle aangekochte voertuigen worden gehaald, maar ook door elke aanbestedende dienst en aanbestedende instantie afzonderlijk.
Daarnaast heeft de Luxemburgse Staat als aanbestedende dienst voor zichzelf hogere interne doelstellingen vastgesteld en is hij van plan het buswagenpark dat door de exploitant van openbaar vervoer RGTR wordt geëxploiteerd, tegen 2030 volledig te elektrificeren.
Investeringen: Steunregeling voor oplaadpunten
Deze investering heeft tot doel de uitrol van een dicht, toegankelijk netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen in heel Luxemburg te bevorderen door een nieuwe regeling op te zetten om initiatieven van bedrijven om nieuwe oplaadpunten te ontwikkelen, financieel te ondersteunen. Deze regeling is bedoeld als aanvulling op het bestaande systeem ter ondersteuning van oplaadpunten, dat sinds juli 2020 van kracht is engericht is op initiatieven van particulieren. De nieuwe regeling ondersteunt zowel openbaar toegankelijke oplaadpunten als punten die niet openbaar toegankelijk zijn (infrastructuur voor het opladen van het wagenpark van elektrische voertuigen en opladen op het werk voor werknemers).
Op basis van een voorbereidende studie neemt Luxemburg uiterlijk op 31 maart 2022 een wet aan tot instelling van de regeling. De projectaanvragen zullen naar verwachting vanaf het eerste kwartaal van 2022 worden verwerkt en de regeling zal tot 2025 ten uitvoer worden gelegd.
D.2.
Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Volgnummer
|
Gerelateerde maatregel (hervorming of investering)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
Kwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
|
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
|
Indicatieve termijn voor voltooiing
|
Beschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
|
|
|
|
|
|
Meeteenheid
|
Uitgangssituatie
|
Doelstelling
|
Kwartaal
|
Jaar
|
|
2A-1
|
Hervorming: Elektrificatie van het wagenpark van aanbestedende diensten en entiteiten, en van het openbaar vervoer
|
Mijlpaal
|
Groothertogelijk reglement betreffende de aanschaf van schone voertuigen
|
Inwerkingtreding
|
—
|
—
|
—
|
KWARTAAL 3
|
2021
|
Inwerkingtreding van het groothertogelijk reglement tot vaststelling van de minimumpercentages schone voertuigen (lichte voertuigen, bussen, zware bedrijfsvoertuigen) in het kader van overheidsopdrachten die door elke aanbestedende dienst en aanbestedende instantie in de periode 2021-2025 moeten worden behaald
|
2A-2
|
Investeringen: Steunregeling voor oplaadpunten
|
Mijlpaal
|
Wet inzake de steunregeling voor oplaadpunten
|
Inwerkingtreding
|
—
|
—
|
—
|
KWARTAAL 1
|
2022
|
Inwerkingtreding van de wet tot invoering van een steunregeling voor oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. De steunregeling wordt beschikbaar gesteld voor bedrijven en ondersteunt oplaadpunten die al dan niet voor het publiek toegankelijk zijn.
|
2A-3
|
Investeringen: Steunregeling voor oplaadpunten
|
Streefcijfer
|
Aantal operationele oplaadpunten
|
—
|
„Toevoermaatstaf”
|
0
|
1300
|
KWARTAAL 4
|
2023
|
Aantal door de steunregeling ondersteunde oplaadpunten (uitgedrukt in leveringsmeter) dat operationeel is gemaakt.
De „maatstaf voor de levering” wordt berekend volgens de methode die is gedefinieerd in het verslag Transport/Environment (2020) „Recharge EU: hoeveel oplaadpunten moeten Europa en haar lidstaten in de jaren ’2020 nodig hebben, maar ook voor niet-openbare laadstations hetzelfde gewicht toepassen als voor semi-openbare laadstations.
|
2A-4
|
Investeringen: Steunregeling voor oplaadpunten
|
Streefcijfer
|
Aantal operationele oplaadpunten
|
—
|
„Toevoermaatstaf”
|
1300
|
2600
|
KWARTAAL 2
|
2025
|
Aantal door de steunregeling ondersteunde oplaadpunten (uitgedrukt in leveringsmeter) dat operationeel is gemaakt.
De „maatstaf voor de levering” wordt berekend volgens de methode die is gedefinieerd in het verslag Transport/Environment (2020) „Recharge EU: hoeveel oplaadpunten moeten Europa en haar lidstaten in de jaren ’2020 nodig hebben, maar ook voor niet-openbare laadstations hetzelfde gewicht toepassen als voor semi-openbare laadstations.
|
E. ONDERDEEL 2B: Bescherming van milieu en biodiversiteit
Deze component van het Luxemburgse herstel- en veerkrachtplan heeft tot doel de biodiversiteit en de bescherming en instandhouding van ecosystemen in Luxemburg te bevorderen, als een manier om de veerkracht te versterken, met name rekening houdend met de verbanden tussen de menselijke gezondheid en de gezondheid van ecosystemen. De doelstellingen omvatten het herstel van habitats, het vergroten van de ecologische continuïteit, de veerkracht en het herstel van ecosystemen, alsook duurzame bewustmaking en kennisdeling.
De component bestaat uit één maatregel, die een aantal hervormingselementen en een aantal investeringselementen omvat, ter ondersteuning van de inspanningen van gemeenten op het gebied van natuurmilieu en biodiversiteitsbehoud. In de maatregel wordt een actieplan voorgesteld dat gemeenten voorbereidt om de uitdagingen van de achteruitgang van de biodiversiteit en de aantasting van ecosystemen aan te pakken.
Hoewel de tot Luxemburg gerichte landspecifieke aanbevelingen niet verwijzen naar het natuurlijke milieu en de biodiversiteit als een specifieke uitdaging voor het land, draagt deze component over het algemeen bij tot de landspecifieke aanbeveling 3 2020 „focussen op investeringen op de groene (...) transitie”.
Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
E.1.
Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
De voorgestelde maatregel heeft tot doel een nationaal referentiekader en een steunregeling in te voeren om gemeenten aan te moedigen zich steeds meer in te zetten voor acties ter bescherming van het natuurlijke milieu en de biodiversiteit. Daartoe bestaat de maatregel in de oprichting van een zogenaamd „Naturpakt”, dat een juridisch, financieel, technisch en adviserend referentiekader voor gemeenten biedt. De „Naturpakt” is sterk geïnspireerd op het „klimaatpact” dat al in Luxemburg van kracht is om maatregelen ter vermindering van broeikasgasemissies door gemeenten te bevorderen.
De „Naturpakt” biedt de staat de mogelijkheid om de inspanningen van gemeenten financieel te ondersteunen. Gemeenten die bereid zijn deel te nemen, moeten eerst een „Naturpakcontract” met de staat ondertekenen, waarbij zij zich ertoe verbinden acties op hun grondgebied uit te voeren voor de periode tot 2030. De mogelijke categorieën acties en acties zelf worden opgesomd in een „catalogus” die door de staat wordt gepubliceerd — zij vloeien voort uit de nationale strategieën voor de bescherming en het behoud van het natuurlijke milieu, onder meer met betrekking tot natuurbescherming, het beheer van hydrografische districten en de aanpassing aan de klimaatverandering. De publicatie van de catalogus met inachtneming van het beginsel „geen ernstige afbreuk doen” is de eerste mijlpaal. Gemeenten die het „Naturpakcontract”hebben ondertekend, profiteren van de hulp van een raadsman die wordt gefinancierd in het kader van de „Naturpakt” -regeling en ontvangen een jaarlijkse deelnemingssubsidie. Bovendien dekt de staat extra kosten in verband met de uitvoering van de „Naturpakt”, zoals de kosten van de technische bijstand en audits.
In het eerste jaar na de ondertekening van het „Naturpakcontract”, en vervolgens ten minste om de drie jaar, ondergaan de gemeenten een audit om hun prestatieniveau te bepalen aan de hand van de in de catalogus vermelde acties. Gemeenten met een prestatieniveau boven een bepaalde drempel (40 % van alle in de catalogus vermelde acties) ontvangen een certificering („Naturpakt Gemeng”genoemd), samen met financiële subsidies, berekend op basis van de prestaties (die nodig zijn om de overuren te verhogen zodra een certificering is verkregen), het gebied van de gemeente en het jaar van certificering.
De faciliteit zal naar verwachting de lancering van deze maatregel ondersteunen door steun te verlenen aan de eerste 30 gemeenten die het „Naturpakcontract” hebben ondertekend, en aan de eerste 15 gemeenten die de certificering ontvangen, in de uitvoeringsperiode 2021-2025.
E.2.
Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Volgnummer
|
Gerelateerde maatregel (hervorming of investering)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
Kwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
|
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
|
Indicatieve termijn voor voltooiing
|
Beschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
|
|
|
|
|
|
Meeteenheid
|
Uitgangssituatie
|
Doelstelling
|
Kwartaal
|
Jaar
|
|
2B-1
|
Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
|
Mijlpaal
|
Afronding van de catalogus van maatregelen
|
Publicatie
|
—
|
—
|
—
|
KWARTAAL 3
|
2021
|
Publicatie van de goedgekeurde catalogus van maatregelen met betrekking tot het natuurlijke milieu en het biodiversiteitsbeleid in het kader van de „Naturpakt”, die in overeenstemming is met het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan”.
|
2B-2
|
Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
|
Mijlpaal
|
„Naturpakt” -wet
|
Inwerkingtreding
|
—
|
—
|
—
|
KWARTAAL 4
|
2021
|
Inwerkingtreding van de wet tot instelling van een „Naturpakt” op grond waarvan gemeenten een „Naturpakcontract” met de staat kunnen ondertekenen, waarbij zij zich ertoe verbinden acties ter bescherming van het natuurlijke milieu en de biodiversiteit op hun grondgebied uit te voeren voor de periode tot 2030, en een certificaat en bijbehorende financiële subsidies te ontvangen zodra zij een toereikend prestatieniveau hebben in het licht van een catalogus van maatregelen op het gebied van het natuurlijke milieu en het biodiversiteitsbeleid.
|
2B-3
|
Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
|
Mijlpaal
|
Eerste audit van de prestaties voltooid
|
Publicatie van auditverslagen
|
—
|
—
|
—
|
KWARTAAL 1
|
2023
|
Publicatie van het verslag van de eerste fase van de audit over de prestaties van gemeenten met betrekking tot de uitgevoerde maatregelen zoals voorgeschreven in de catalogus van maatregelen „Naturpakt”, voor elke gemeente die het „Naturpakt-contract” vóór het einde van het eerste kwartaal van 1 2022 heeft ondertekend.
|
2B-4
|
Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
|
Streefcijfer
|
Ondertekening van de„ Naturpak-contracten” door 30 gemeenten
|
—
|
Aantal
|
0
|
30
|
KWARTAAL 1
|
2024
|
In totaal hebben 30 gemeenten een „Naturpakcontract” met de staat ondertekend.
|
2B-5
|
Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
|
Streefcijfer
|
„Naturpakt” -certificering van 15 gemeenten
|
—
|
Aantal
|
0
|
15
|
KWARTAAL 1
|
2025
|
In totaal 15 gemeenten gecertificeerd onder de „Naturpakt”, op basis van een positieve auditbeoordeling dat elke gemeente een prestatieniveau van 40 % van de maximaal haalbare score heeft behaald op basis van de maatregelencatalogus „Naturpakt”.
|
F. ONDERDEEL 3A: Bevordering van de data-economie
De beveiliging van persoonsgegevens is een grote uitdaging voor de samenleving, aangezien economische en sociale actoren steeds meer afhankelijk zijn van digitale communicatie. Dit onderdeel van het Luxemburgse herstel- en veerkrachtplan, „Bevordering van een data-economie”, is bedoeld om deze uitdaging aan te pakken. Het doel ervan is de ontwikkeling van een ultrabeveiligde communicatie-infrastructuur op basis van kwantumtechnologie om de beveiliging van gevoelige datacommunicatie te verbeteren. Deze component is ook gericht op het creëren van een nieuw technologisch ecosysteem in Luxemburg, dat tot doel heeft banen te scheppen en wetenschappelijke deskundigen op dit gebied aan te trekken.
In dat verband moet de infrastructuur voor kwantumcommunicatie (QCI) een terrestrische gedeelte hebben dat twee punten met een maximumafstand van 100 km kan verbinden, en een satellietgedeelte dat twee punten met een afstand van meer dan 100 km kan verbinden.
De component is bedoeld om bij te dragen aan de uitvoering van de landspecifieke aanbevelingen die Luxemburg in 2019 en 2020 heeft ontvangen en waarin wordt aanbevolen het investeringsgerelateerde economische beleid te sturen om digitalisering en innovatie aan te moedigen. De component draagt ook bij tot de digitale transitie.
Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
F.1.
Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Hervorming 1: Bevordering van de totstandbrenging van een nieuw technologisch ecosysteem in Luxemburg
De ontwikkeling en toepassing van kwantumcommunicatietechnologie bevindt zich nog in een experimentele fase. De voorgestelde hervorming is erop gericht de ontwikkeling van een nieuw ecosysteem in Luxemburg met betrekking tot deze nieuwe technologie te stimuleren en de deelname van particuliere ondernemingen en onderzoekers aan te moedigen. Deze maatregel ondersteunt innovatie op het gebied van kwantumcommunicatie met als doel de bestaande communicatietechnologieën te hervormen en de nationale infrastructuur in het EuroQCI-project te integreren. Het verwerven van ervaring met deze technologie zal Luxemburg in staat stellen hooggekwalificeerde mensen op te leiden en aan te trekken en innovatieve bedrijven op dit gebied te stimuleren.
Daarnaast moet de kwantumcommunicatie-infrastructuur (QCI) de veilige uitwisseling van informatie mogelijk maken door te voorkomen dat een derde partij het bericht onderscheppen zonder te worden opgemerkt. Dit bevordert het hoogste niveau van gegevensbescherming en privacy.
Investering 1: Wetenschap op topniveau. Ontwikkeling en uitrol van testinfrastructuur en ultrabeveiligde connectiviteitsoplossingen
Deze investering bestaat in de ontwikkeling en uitrol van de onderzoeksinfrastructuur die nodig is om kennis en ervaring op te doen op het gebied van op kwantumtechnologie gebaseerde communicatie. Daartoe wordt het LuxQCI-lab opgericht in samenwerking met het onderzoeksinstituut SnT. De oprichting van dit laboratorium biedt de wetenschappelijke gemeenschap en de consortiumpartners de nodige deskundigheid om een kwantumcommunicatie-infrastructuur te ontwikkelen en te exploiteren. Er worden twee demonstraties uitgevoerd om ervaring op te doen met de technologie. Een eerste demonstratie via het terrestrische netwerk zal naar verwachting uiterlijk op 31 maart 2023 plaatsvinden, terwijl een eerste demonstratie via de satelliet naar verwachting uiterlijk op 30 september 2024 zal plaatsvinden.
F.2.
Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Volgnummer
|
Gerelateerde maatregel (hervorming of investering)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
Kwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
|
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
|
Indicatieve termijn voor voltooiing
|
Beschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
|
|
|
|
|
|
Meeteenheid
|
Uitgangssituatie
|
Doelstelling
|
Kwartaal
|
Jaar
|
|
3A-1
|
Hervorming 1 — Bevordering van de totstandbrenging van een nieuw ecosysteem in Luxemburg
|
Mijlpaal
|
Terrestrische netwerk- en ruimtecomponent
|
Totstandbrenging van een verbinding
|
|
|
|
KWARTAAL 1
|
2023
|
Succesvolle verbinding van de ruimte- en terrestrische segmenten van de kwantumcommunicatie-infrastructuur door de integratie van een terrestrische en ruimtegebaseerde sleutelbeheersysteem (KMS) aan de hand van simulatie van de distributie van kwantumsleutels (Space Quantum Key Distribution, QKD), zoals gerapporteerd in de notulen van het stuurcomité en een verslag van het consortium
|
3A-2
|
Hervorming 1 — Bevordering van de totstandbrenging van een nieuw ecosysteem in Luxemburg
|
Streefcijfer
|
Verdeling kwantumsleutel
|
|
Aantal
|
0
|
2
|
KWARTAAL 2
|
2022
|
Succesvolle aansluiting van 2 locaties in het kader van LuxQCI Lab door de oprichting van een terrestrische netwerk
|
3A-3
|
Investering 1-Ontwikkeling en uitrol van testinfrastructuur en ultrabeveiligde connectiviteitsoplossingen
|
Mijlpaal
|
LuxQCI-laboratorium
|
Inbedrijfstelling van LuxQCI
Laboratorium
|
|
|
|
KWARTAAL 3
|
2021
|
LuxQCI Lab, dat bedoeld is om de deskundigheid te verwerven die nodig is om een kwantumcommunicatie-infrastructuur te ontwikkelen en te exploiteren, is operationeel.
|
3A-4
|
Investering 1 — Ontwikkeling en uitrol van testinfrastructuur en ultrabeveiligde connectiviteitsoplossingen
|
Mijlpaal
|
Grensoverschrijdende verbinding
|
Totstandbrenging van een verbinding
|
|
|
|
KWARTAAL 1
|
2023
|
Grensoverschrijdende verbinding die tot stand is gebracht voor de demonstratie van een landgebonden kwantumsleuteldistributiesysteem dat is geformaliseerd in een overeenkomst tussen het betrokken derde land en Luxemburg.
|
3A-5
|
Investering 1 — Ontwikkeling en uitrol van testinfrastructuur en ultrabeveiligde connectiviteitsoplossingen.
|
Mijlpaal
|
Grensoverschrijdende verbinding voor demonstratie met behulp van de satelliet
|
Totstandbrenging van een verbinding
|
|
|
|
KWARTAAL 3
|
2024
|
Grensoverschrijdende demonstratie van een kwantumdistributiesysteem via een satellietverbinding die is geformaliseerd in een overeenkomst tussen het betrokken derde land en Luxemburg.
|
G. ONDERDEEL 3B: Modernisering van de overheidsdiensten
De COVID-19-pandemie en de inperkingsmaatregelen hebben aangetoond dat er dringend behoefte is aan de verdere ontwikkeling van adequate interoperabele digitale oplossingen voor overheidsdiensten en overheidsdiensten. Deze component is erop gericht deze uitdaging aan te pakken door de doeltreffendheid en efficiëntie van overheidsdiensten en hun diensten te vergroten door middel van digitalisering, rekening houdend met de huidige uitdagingen, behoeften en verwachtingen van burgers en overheidsfunctionarissen.
Het onderdeel van het herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg is bedoeld als reactie op de landspecifieke aanbevelingen die in 2019 en 2020 tot Luxemburg zijn gericht, waarin werd aanbevolen innovatie en digitalisering te bevorderen, met name in het bedrijfsleven, en het aansturen van investeringsgerelateerd economisch beleid om digitalisering en innovatie aan te moedigen. De component draagt ook bij tot de digitale transitie.
Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
G.1.
Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Investering 1: Wetenschap op topniveau. Elektronisch documentenbeheer, dossierbeheer
Investering 1 is gericht op de invoering van een centraal platform met de nodige functionaliteiten voor documentenbeheer in overheidsdiensten en voor de uitwisseling van documenten tussen overheidsdiensten en burgers en bedrijven. Het biedt ook een register voor elektronisch documentenbeheer en dossierbeheer. Daartoe wordt een eerste basisplatform met de naam „GED Factory” opgezet door het IT-centrum van de regering (CTIE). Alle overheidsdiensten die aan het project willen deelnemen, krijgen technische ondersteuning van CTIE om hun specifieke behoeften in kaart te brengen.
Investering 2: Wetenschap op topniveau. Ontwikkeling van MyGuichet — Project 1/3 — virtuele benoemingen
Het hoofddoel van deze investering is overheidsdiensten in staat te stellen virtuele afspraken aan te bieden en via videoconferenties toegang te verschaffen tot verschillende functies.
Investering 2: Wetenschap op topniveau. Ontwikkeling van MyGuichet — Project 2/3 — Diverse procedures voor burgers tot overheid (C2G) en business-to-government (B2G)
Investering 2 is gericht op de invoering van 12 nieuwe onlinediensten — afgestemd op de prioriteiten van de verordening betreffende één digitale toegangspoort — om het digitale aanbod voor burgers en bedrijven uit te breiden en verschillende administratieve processen te vereenvoudigen. Zo zal er een „business-to-government” -benadering worden ingevoerd met betrekking tot de belastingaftrek voor werknemers, zodat burgers via MyGuichet toegang tot deze informatie kunnen krijgen. Een andere dienst die moet worden uitgevoerd, is de invoering van een „Citizen to Government” -benadering om de toepassing van jachtvergunningen via MyGuichet te vergemakkelijken.
Investering 2: Wetenschap op topniveau. Ontwikkeling van MyGuichet — Project 3/3 — Mobile app MyGuichet.lu
Het doel van deze investering is de in MyGuichet.lu aangeboden functionaliteiten over te hevelen naar een mobiele applicatie. Deze mobiele applicatie zal beschikbaar zijn voor het grote publiek en moet de procedures voor burgers en bedrijven doeltreffender maken. De applicatie biedt toegang tot desktopfuncties, zoals procedures met de overheid, vanaf een persoonlijke mobiele telefoon. Een andere functie die deze app zal bieden, is de mogelijkheid om documenten te scannen. Zo moet de smartphone een scanner kunnen vervangen.
Investering 3: Wetenschap op topniveau. eADEM
Het doel van deze investering is ADEM te digitaliseren door zijn IT-middelen te moderniseren. Daartoe wordt een externe consultant ingehuurd om de behoeften van het Agentschap vast te stellen en te bepalen welke functies nodig zijn om het noodzakelijke IT-instrument voor de oprichting van eADEM te ontwikkelen.
Dit nieuwe instrument zal verschillende resultaten opleveren:
·Het faciliteert en versnelt het werk van het ADEM-personeel door hun productiviteit te verhogen in een context van hogere werkloosheid als gevolg van de COVID-19-pandemie.
·Het verbetert ook de efficiëntie van het Agentschap met betrekking tot het openen van individuele rekeningen, instructies, uitvoering en controle van financiële bijstand aan begunstigden door de digitalisering van het proces. Het IT-systeem digitaliseert ook mechanismen om werkzoekenden en bedrijven sneller op elkaar af te stemmen.
Investering 4: Wetenschap op topniveau. Nationaal platform voor het beheer van openbare enquêtes
Investering 4 ondersteunt de ontwikkeling van een nationaal platform voor het beheer van procedures voor openbare enquêtes, bestaande uit een internetportaal, een backoffice en een assistent MyGuichet.lu. Het doel van deze investering is de publicatie van openbare enquêtes te centraliseren, waardoor de toegang tot en de zichtbaarheid ervan worden vereenvoudigd. Het vereenvoudigt ook de indiening van een bijdrage die de burgerparticipatie vergroot. De investering heeft tot doel alle stappen van die processen te digitaliseren, terwijl fysieke oplossingen beschikbaar blijven.
G.2.
Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Volgnummer
|
Gerelateerde maatregel (hervorming of investering)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
Kwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
|
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
|
Indicatieve termijn voor voltooiing
|
Beschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
|
|
|
|
|
|
Meeteenheid
|
Uitgangssituatie
|
Doelstelling
|
Kwartaal
|
Jaar
|
|
3B-1
|
Investering 1 — Elektronische documentbeheer en dossierbeheer
|
Mijlpaal
|
Ingebruikneming van een centraal platform voor elektronisch documentenbeheer en dossierbeheer.
|
Ingebruikneming van een volledig platform
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2021
|
Er moet een centraal platform operationeel zijn dat het elektronisch beheer van documenten en de uitwisseling van documenten tussen overheidsdiensten mogelijk maakt, waardoor het documentenbeheer door overheidsdiensten wordt verbeterd.
|
3B-2
|
Investering 1 — Elektronische documentbeheer en dossierbeheer
|
Streefcijfer
|
GED en casemanagement binnen overheidsinstanties
|
|
Aantal
|
0
|
5
|
KWARTAAL 4
|
2024
|
Binnen vijf overheidsentiteiten wordt een nieuwe geïndividualiseerde oplossing voor elektronisch documentenbeheer en casemanagement in werking gesteld om hun documentenbeheer te verbeteren. De oplossing wordt geïndividualiseerd om aan de behoeften van elke entiteit te voldoen. Deze geïndividualiseerde oplossingen worden ingezet door het IT-centrum van de regering (CTIE).
|
3B-3
|
Investering 1 — Elektronische documentbeheer en dossierbeheer
|
Streefcijfer
|
Specifieke modules
|
|
Aantal
|
0
|
3
|
KWARTAAL 4
|
2024
|
Er zijn drie specifieke modules beschikbaar op het platform, die overeenkomen met de automatisering van standaardprocedures.
|
3B-4
|
Investering 1 — Elektronische documentbeheer en dossierbeheer
|
Streefcijfer
|
Inbedrijfstelling van twee interconnectoren tussen organen (overhuurders) om de uitvoering van workflow en casemanagement tussen verschillende overheidsentiteiten mogelijk te maken.
|
|
Aantal
|
0
|
2
|
KWARTAAL 2
|
2024
|
Inbedrijfstelling van twee interconnecties tussen instanties (workflow tussen huurders). Het doel is om workflow en casemanagement door verschillende overheidsinstanties mogelijk te maken, zelfs wanneer elk van hen een eigen specifiek geval van documentenbeheer heeft.
|
3B-5
|
Investering 2 — Ontwikkeling van MyGuichet — Project 1/3: Virtuele afspraak
|
Mijlpaal
|
Fase 1 van de
Uitwisseling via videoconferentie
|
Implementatie van de nodige infrastructuur om virtuele afspraken beschikbaar te stellen
|
|
|
|
KWARTAAL 2
|
2022
|
Uitvoering van een infrastructuurproject waarmee twee personen via videoconferentie met hun webbrowsers kunnen uitwisselen. Het gaat om virtuele afspraken tussen burgers of bedrijven en het openbaar bestuur.
|
3B-6
|
Investering 2 — Ontwikkeling van MyGuichet — Project 1/3: Virtuele afspraak
|
Mijlpaal
|
Fase 2 van de uitwisseling via videoconferentie
|
Inleiding van de virtuele afspraken binnen MyGuichet.lu
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2022
|
Beschikbaarheid van de functie voor videoconferenties in MyGuichet.lu (aanpassing van het benoemingsproces, aanpassing van het aanstellingsscherm, ontwikkeling van de wachtkamer, aanpassing van de persoonlijke ruimten om rekening te houden met de gemaakte afspraken).
|
3B-7
|
Investering 2 — Ontwikkeling van MyGuichet — Project 2/3: Verschillende C2G- en B2G-benaderingen
|
Streefcijfer
|
12 nieuwe diensten
|
|
Aantal
|
0
|
12
|
KWARTAAL 4
|
2022
|
Invoering en beschikbaarheid van 12 nieuwe diensten voor burgers en bedrijven, toegankelijk via MyGuichet.lu
|
3B-8
|
Investering 2 — Ontwikkeling van MyGuichet — Project 3/3: App Mobile MyGuichet.lu
|
Mijlpaal
|
Uitrol van een mobiele versie van MyGuichet (beperkt publiek)
|
Mobiele versie van MyGuichet beschikbaar voor een beperkt publiek
|
|
|
|
KWARTAAL 2
|
2021
|
Uitrol van een mobiele versie van MyGuichet operationeel en beschikbaar voor een beperkt aantal gebruikers
|
3B-9
|
Investering 2 — Ontwikkeling van MyGuichet — Project 3/3: App Mobile MyGuichet.lu
|
Mijlpaal
|
Uitrol van een mobiele versie van MyGuichet.lu bij het grote publiek
|
Mobiele versie van MyGuichet beschikbaar voor het grote publiek
|
|
|
|
KWARTAAL 3
|
2021
|
Uitrol van een mobiele versie van MyGuichet.lu, beschikbaar voor het grote publiek
|
3B-10
|
Investering 3 — „eADEM”
|
Mijlpaal
|
Ontwikkeling van de ADEM 2025-strategie voor de analysefase
|
Goedkeuring van de ADEM-strategie 2025
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2021
|
ADEM 2025-strategie en een werkprogramma voor de middellange termijn goedgekeurd. Het doel is het personeel van ADEM (Agence pour le développement de l’emploi) te mobiliseren om de uitdagingen van de operationele en digitale transformatie als gevolg van „eADEM” aan te pakken.
|
3B-11
|
Investering 3 — „eADEM”
|
Mijlpaal
|
Tenuitvoerlegging van eADEM
|
Ingebruikneming van het eADEM-systeem
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2024
|
De eerste versie van het eADEM-systeem is operationeel.
|
3B-12
|
Investering 3 — „eADEM”
|
Mijlpaal
|
Oprichting en implementatie van twee aan eADEM gekoppelde systemen
|
Ingebruikneming van de aan eADEM gekoppelde systemen
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2024
|
Digitale assistenten van het MyGuichet-portaal, gekoppeld aan eADEM, zijn beschikbaar voor het publiek.
|
3B-13
|
Investering 4 — Nationaal platform voor het beheer van openbare onderzoeken
|
Mijlpaal
|
Oprichting van een nationaal platform voor het beheer en de publicatie van openbare enquêtes en bijbehorende documenten
|
Oprichting van een nationaal platform
|
|
|
|
KWARTAAL 1
|
2021
|
Een nationaal platform is beschikbaar voor alle overheidsdiensten die openbare enquêtes organiseren met de belangrijkste functies, met inbegrip van het beheer en de publicatie van openbare enquêtes en daarmee verband houdende documenten en de mogelijkheid voor het grote publiek om een online-bijdrage in te dienen.
|
3B-14
|
Investering 4 — Nationaal platform voor het beheer van openbare enquêtes
|
Streefcijfer
|
Integratieproces van het nationale platform
|
|
Aantal
|
0
|
90
|
KWARTAAL 4
|
2023
|
In totaal hebben 90 gemeenten toegang tot het nationale platform voor het beheer van openbare enquêtes en kunnen het gebruiken als organisatoren van openbare enquêtes.
|
H. ONDERDEEL 3C: Bevordering van een transparante en eerlijke economie
Dit onderdeel van het Luxemburgse herstel- en veerkrachtplan bevat een maatregel in verband met de modernisering van de vennootschapsbelasting, namelijk een wet die de aftrek voor de vennootschapsbelasting verbiedt van rente en royalty’s die worden betaald aan verbonden ondernemingen die gevestigd zijn in rechtsgebieden die zijn opgenomen in de EU-lijst van jurisdicties die niet-coöperatief zijn op belastinggebied.
Als aanvulling op die maatregel geeft de component aan dat Luxemburg een effectbeoordeling van de bovengenoemde wet zal uitvoeren, „ter onderbouwing van de discussie over een uitbreiding van de maatregel tot andere dan de in de EU-lijst van niet-coöperatieve fiscale rechtsgebieden opgenomen rechtsgebieden”.
De component wijst er voorts op dat Luxemburg een constructieve houding zal blijven aannemen bij lopende en komende besprekingen over de modernisering van het Europese en internationale belastingstelsel dat van toepassing is op ondernemingen, met name als onderdeel van het inclusief kader van de OESO in het kader van de initiatieven die zijn aangekondigd in de recente mededeling van de Commissie „Belastingheffing van ondernemingen voor de21e eeuw”.
Deze component bevat ook maatregelen ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, die naar verwachting zullen bijdragen tot de landspecifieke aanbeveling om te zorgen voor doeltreffend toezicht op en effectieve handhaving van het antiwitwaskader met betrekking tot professionals die trust- en bedrijfsdiensten verlenen, en beleggingsdiensten.
Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren inzake het beginsel „geen ernstige afbreuk doen aan” (2021/C58/01).
H.1.
Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Hervorming 1: Modernisering van de vennootschapsbelasting
Deze hervorming bestaat uit een wetgevingsmaatregel waarbij het voor de vennootschapsbelasting verboden is rente en royalty’s af te trekken die worden betaald aan verbonden ondernemingen die gevestigd zijn in rechtsgebieden die zijn opgenomen in de EU-lijst van jurisdicties die niet-coöperatief zijn op belastinggebied. Met deze hervorming wordt uitvoering gegeven aan een akkoord dat in de Raad van de EU in december 2019 is bereikt.
Hervorming 2: Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
Deze hervorming bestaat uit vier onderling verweven submaatregelen en heeft twee hoofddoelstellingen. Ten eerste versterken van het kader voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, dat van toepassing is op professionals die trust- en bedrijfsdiensten verlenen, en beleggingsdiensten. De tweede doelstelling bestaat uit een betere identificatie, beoordeling en begrip van ML/TF-risico’s.
De eerste submaatregel bestaat uit een versterking van de nationale bepalingen inzake de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering die van toepassing zijn op beroepsbeoefenaren die diensten verlenen aan ondernemingen en trusts, en beleggingsdiensten. Naast de omzetting van een aantal bepalingen van de vijfde antiwitwasrichtlijn worden met
de wet van 25 maart 2020 de toezichts- en sanctiebevoegdheden van de toezichthoudende autoriteiten en zelfregulerende organen die belast zijn met het toezicht op aanbieders van trust- en bedrijfsdiensten en beleggingsdiensten op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering versterkt en verder geharmoniseerd. Het bijbehorende grand-ducal Decreto van 14 augustus 2020 verduidelijkt een aantal bepalingen die van toepassing zijn op aanbieders van trust- en bedrijfsdiensten.
De tweede submaatregel bestaat uit het verdiepen van de identificatie, beoordeling en begrip van ML/TF-risico’s, met inbegrip van de risico’s in verband met professionals die diensten verlenen aan ondernemingen en trusts, en beleggingsdiensten. Daartoe is de in 2018 uitgevoerde nationale risicobeoordeling van ML/TF geactualiseerd om de preventieve en risicobeperkende maatregelen en de toewijzing door de staat, de toezichthoudende autoriteiten en de zelfregulerende organen van middelen voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering verder te kalibreren. Voorts is een verticale risicobeoordeling van terrorismefinanciering gestart om meer inzicht te krijgen in de rechtsgebieden waar TF’s plaatsvinden, waarbij de nadruk wordt gelegd op de sectoren die het kwetsbaarst voor terrorismefinanciering worden geacht. Ten slotte zal de sectorale risicobeoordeling van rechtspersonen en juridische regelingen, die vereist is op grond van criterium 24.2 van de aanbevelingen van de Financial Action Task Force, het mogelijk maken nieuwe maatregelen te ontwikkelen om de eventueel vastgestelde restrisico’s te beperken.
Als derde submaatregel ondergaat het Luxemburgse ondernemingsregister, als het orgaan dat het register van uiteindelijk begunstigden en het handels- en ondernemingsregister beheert, een ingrijpende transformatie om zijn sanctie-, controle- en uitvoerende bevoegdheden uit te breiden en het gebruik van zijn gegevens voor de beoordeling van ML/TF-risico’s te vergemakkelijken. De transformatie zal betrekking hebben op de procedures, de organisatie en de capaciteiten, met inbegrip van de digitale capaciteiten van het Luxemburgse ondernemingsregister, zodat dit register voor alle betrokken gebruikers de belangrijkste bron van essentiële gegevens over juridische entiteiten is.
Tot slot zal de vierde submaatregel bestaan uit een studie naar de huidige wettelijke regeling die van toepassing is op aanbieders van trust- en bedrijfsdiensten en, op basis van deze studie, de indiening van een wet die dat kader consolideert en die uiterlijk in september 2023 in werking treedt. Verwacht wordt dat de wet de huidige toezichtregeling zal herzien, de gecentraliseerde verzameling van gegevens over de activiteiten van de dienstverleners zal verbeteren en de toepasselijke sanctiemechanismen zal verduidelijken.
H.2.
Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Volgnummer
|
Gerelateerde maatregel (hervorming of investering)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
Kwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
|
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
|
Indicatieve termijn voor voltooiing
|
Beschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
|
|
|
|
|
|
Meeteenheid
|
Uitgangssituatie
|
Doelstelling
|
Kwartaal
|
Jaar
|
|
3C-1
|
Hervorming 1 — Modernisering van de vennootschapsbelasting
|
Mijlpaal
|
Wet van 10 februari 2021 tot wijziging van de gewijzigde wet van 4 december 1967 betreffende de inkomstenbelasting (voorheen ontwerpwet nr. 7547)
|
Inwerkingtreding van de handeling
|
—
|
—
|
—
|
KWARTAAL 1
|
2021
|
Inwerkingtreding van de wet van 10 februari 2021 tot wijziging van de gewijzigde wet van 4 december 1967 betreffende de inkomstenbelasting (voorheen ontwerpwet nr. 7547) waarbij ten behoeve van de vennootschapsbelasting niet-aftrekbaarheid wordt ingevoerd van rente en royalty’s die worden betaald aan verbonden ondernemingen die gevestigd zijn in niet-coöperatieve belastingjurisdicties
|
3C-2
|
Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Wet van 25 maart 2020 inzake de bestrijding van witwassen
|
Inwerkingtreding van de handeling
|
|
|
|
KWARTAAL 1
|
2020
|
Inwerkingtreding van de wet van 25 maart 2020 tot wijziging van de gewijzigde wet van 12 november 2004 ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme
|
3C-3
|
Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Groothertogelijk besluit van 14 augustus 2020 inzake de bestrijding van witwassen
|
Inwerkingtreding van het korrelbesluit
|
|
|
|
KWARTAAL 3
|
2020
|
Inwerkingtreding van het groothertogelijk besluit van 14 augustus 2020 tot wijziging van het groothertogelijk besluit van 1 februari 2010 tot nadere bepaling van een aantal bepalingen van de gewijzigde wet van 12 november 2004 ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme
|
3C-4
|
Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Verticale risicobeoordeling op het gebied van terrorismefinanciering
|
Publicatie van de risicobeoordeling
|
|
|
|
KWARTAAL 2
|
2021
|
Publicatie, na goedkeuring door het Comité ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering van de Vertical Risk Assessment of Terrorist Financing, een risicobeoordeling van de dreigingen waarmee Luxemburg wordt geconfronteerd als kanaal voor terrorismefinanciering
|
3C-5
|
Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Sectorale risicobeoordeling van rechtspersonen
|
Publicatie van de risicobeoordeling
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2021
|
Publicatie van een sectorale risicobeoordeling van rechtspersonen
|
3C-6
|
Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Actualisering 2020 van de nationale risicobeoordeling
|
Publicatie van de risicobeoordeling
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2020
|
Publicatie van de actualisering 2020 van de nationale risicobeoordeling van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme
|
3C-7
|
Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Omzetting van het Luxemburgse ondernemingsregister
|
Afronding van het transformatieproject (wetgeving, operationeel model, extra capaciteit)
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2023
|
Afronding van het project voor de transformatie van het Luxemburgse ondernemingsregister (opstelling van een eerste ontwerphandeling, invoering van een operationeel model op basis van aanbevelingen van de consultant en inzet van extra capaciteit)
|
3C-8
|
Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Afronding van de studie over de versterking van de regeling die van toepassing is op verleners van trust- en bedrijfsdiensten
|
Afronding van een studie
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2021
|
Afronding van de studie over de versterking van de regeling die van toepassing is op verleners van trust- en bedrijfsdiensten
|
3C-9
|
Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Inwerkingtreding van de handeling ter versterking van de regeling die van toepassing is op verleners van trust- en bedrijfsdiensten
|
Inwerkingtreding van een wetgevingshandeling
|
|
|
|
KWARTAAL 3
|
2023
|
Inwerkingtreding van de handeling ter versterking van de regeling die van toepassing is op verleners van trust- en bedrijfsdiensten
|
J. COMPONENT 4A — REPowerEU-hoofdstuk
Het REPowerEU-hoofdstuk is opgebouwd rond vier maatregelen en draagt bij tot het aanpakken van de uitdagingen van de groene transitie, met name de noodzaak om de broeikasgasemissies te verminderen, de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren, de ontwikkeling van extra opwekkingscapaciteit uit hernieuwbare energiebronnen te versnellen, de afhankelijkheid van ingevoerde fossiele brandstoffen te verminderen en de beschikbaarheid en toegankelijkheid van emissievrij vervoer te verbeteren.
De belangrijkste doelstellingen van het REPowerEU-hoofdstuk zijn:
-de uitrol van hernieuwbare energie te vergroten en te versnellen door de productie van duurzaam biogas te bevorderen en de uitrol van capaciteit voor de opwekking van fotovoltaïsche energie te vergroten;
-energie-efficiëntie te stimuleren en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in woningen te bevorderen;
-het aanbod van duurzaam en emissievrij vervoer versterken door de aanschaf van emissievrije voertuigen te ondersteunen.
Het REPowerEU-hoofdstuk draagt bij tot de uitvoering van de landspecifieke aanbevelingen om de algemene afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen (landspecifieke aanbeveling 4.1 in 2022 en 4.1 in 2023) door de uitrol van hernieuwbare energie, met name fotovoltaïsche energiecentrales en duurzaam biomethaan, te versnellen en aanvullende maatregelen uit te voeren ter ondersteuning van de energie-efficiëntie van woningen (landspecifieke aanbeveling 4.4 in 2022 en 4.3 in 2023). Daarnaast draagt het hoofdstuk door de elektrificatie van het wagenpark bij tot de uitvoering van de aanbeveling om de elektrificatie van het vervoer te bevorderen (landspecifieke aanbeveling 4.6 in 2022 en 4.5 in 2023).
Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstig afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregel en de risicobeperkende stappen die zijn uiteengezet in het plan voor herstel en veerkracht overeenkomstig de technische richtsnoeren „geen ernstige afbreuk doen aan” C (2023) 6465 final.
J.1. Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Hervorming: Bevordering van duurzame biogasproductie
Het doel van deze maatregel is de ontwikkeling van duurzame biogasproductie te bevorderen door de bestaande Luxemburgse steunregelingen voor duurzaam biogas te herzien.
De hervorming, die voortbouwt op de in juni 2023 gepubliceerde nationale Biogas-strategie, zal het gebruik van mest met een massa-ratio van ten minste 90 % meer stimuleren en nieuwe tariefcategorieën creëren voor kleine installaties, met bijzondere aandacht voor de bevordering van anaerobe vergisting op het landbouwbedrijf. De hervorming waarborgt dat biogas waarop het betrekking heeft, voldoet aan de duurzaamheidscriteria, de criteria inzake broeikasgasemissiereductie en de regels voor voedsel- en voedergewassen van Richtlijn (EU) 2018/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen.
De uitvoering van de hervorming wordt uiterlijk op 31 december 2024 voltooid.
Investering 1: Wetenschap op topniveau. Bevordering van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in woningen
Het doel van deze investering is de energie-efficiëntie in de woningbouwsector te verbeteren. De maatregel bestaat in het verlenen van financiële steun voor interventies in wooneenheden die onder een of meer van de volgende categorieën vallen:
• energie-efficiëntieprojecten;
• fotovoltaïsche installaties;
• thermische zonne-energie-installaties;
• houtgestookte ketels;
• warmtepompen.
De uitvoering van deze investering moet uiterlijk op 31 augustus 2026 zijn voltooid.
Investering 2: Wetenschap op topniveau. Bevordering van emissievrije en actieve mobiliteit
Deze investering is bedoeld om de elektrificatie van het Luxemburgse wagenpark aan te moedigen en actieve mobiliteit te bevorderen. Het bestaat uit het verlenen van financiële steun voor de aankoop van emissievrije personenauto’s, bestelwagens, vierwielers, lichte motorfietsen, bromfietsen, fietsen of elektrisch ondersteunde pedaalfietsen („pedelec25”) door middel van aankoop, leasing of huur.
De uitvoering van deze investering moet uiterlijk op 31 augustus 2026 zijn voltooid.
Investering 3: Wetenschap op topniveau. Bouw van fotovoltaïsche elektriciteitsproductie-eenheden in bedrijfsruimten
Deze investering is bedoeld om de uitrol van de opwekking van fotovoltaïsche energie in Luxemburg te bevorderen. Het bestaat uit subsidies die aan bedrijven worden toegekend voor de installatie van fotovoltaïsche elektriciteitsproductie-eenheden met een capaciteit van meer dan 30 kWc in hun bedrijfsruimten.
Deze maatregel staat de steun aan als ETS-installaties geregistreerde locaties alleen toe wanneer de interventies geen gevolgen hebben voor de kooldioxide-emissies van die ETS-installatie en dus acties zijn die niet binnen de grenzen van de ETS-installatie vallen.
De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 31 augustus 2026 zijn voltooid.
J.2. Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Volgnummer
|
Gerelateerde maatregel (hervorming of investering)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
Kwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
|
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
|
Indicatieve termijn voor voltooiing
|
Beschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
|
|
|
|
|
|
Meeteenheid
|
Uitgangssituatie
|
Doelstelling
|
Kwartaal
|
Jaar
|
|
4A-1
|
Hervorming 1 — Bevordering van duurzame biogasproductie
|
Mijlpaal
|
Groothertogelijke verordening tot hervorming van de steunregeling voor duurzaam biogas
|
Inwerkingtreding van de groothertogelijke verordening tot hervorming van de steunregeling voor duurzaam biogas
|
|
|
|
KWARTAAL 4
|
2024
|
Inwerkingtreding van de groothertogelijke verordening tot hervorming van de steunregelingen voor duurzaam biogas om de stimulansen voor het gebruik van mest in een massa-ratio van ten minste 90 % te verhogen en nieuwe tariefcategorieën voor kleine installaties te creëren.
|
4A-2
|
Investering 1 — Bevordering van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in woningen
|
Mijlpaal
|
Groothertogelijke verordening tot vaststelling van richtsnoeren voor de steunregeling ter bevordering van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in woningen
|
Inwerkingtreding van de groothertogelijke verordening tot hervorming van de regeling ter bevordering van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in woningen
|
|
|
|
KWARTAAL 2
|
2022
|
Inwerkingtreding van de groothertogelijke verordening tot vaststelling van de richtsnoeren voor de steunregeling ter bevordering van duurzaamheid, rationeel gebruik van energie en hernieuwbare energie in de woningbouwsector.
|
4A-3
|
Investering 1 — Bevordering van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in woningen
|
Streefcijfer
|
Aantal voltooide energieprojecten op het gebied van huisvesting
|
|
Aantal
|
0
|
6 290
|
KWARTAAL 3
|
2026
|
6 290 projecten voltooid in wooneenheden die onder een of meer van de volgende categorieën vallen:
• energie-efficiëntieprojecten;
• fotovoltaïsche installaties;
• thermische zonne-energie-installaties;
• houtgestookte ketels;
• warmtepompen.
|
4A-4
|
Investering 2 — Bevordering van emissievrije en actieve mobiliteit
|
Mijlpaal
|
Groothertogelijk reglement tot vaststelling van richtsnoeren voor de steunregeling ter ondersteuning van de aquacultuur van emissievrije voertuigen
|
Inwerkingtreding van groothertogelijke verordening tot hervorming van de regeling ter ondersteuning van de aquacultuur van emissievrije voertuigen
|
|
|
|
KWARTAAL 3
|
2022
|
Inwerkingtreding van de groothertogelijke verordening tot vaststelling van de richtsnoeren voor de steunregeling ter bevordering van wegvoertuigen met een lage CO-uitstoot en een lage CO2-uitstoot.
|
4A-5
|
Investering 2 — Bevordering van emissievrije en actieve mobiliteit
|
Streefcijfer
|
Aantal emissievrije voertuigen dat is verworven door aankoop, leasing of huur
|
|
Aantal
|
0
|
27419
|
KWARTAAL 3
|
2026
|
27 419 emissievrije voertuigen (personenauto’s, bestelwagens, vierwielers, lichte motorfietsen of bromfietsen, fietsen of elektrisch ondersteunde pedaalfietsen („pedelec25”) die zijn verworven door aankoop, leasing of huur.
|
4A-6
|
Investering 3: Wetenschap op topniveau. Bouw van fotovoltaïsche elektriciteitsproductie-eenheden in bedrijfsruimten
|
Streefcijfer
|
Geïnstalleerde fotovoltaïsche capaciteit van elektriciteitsproductie-eenheden in bedrijfsruimten
|
|
MWC
|
0
|
25
|
KWARTAAL 4
|
2024
|
25 MWC fotovoltaïsche capaciteit van elektriciteitsproductie-eenheden die in bedrijfsruimten zijn geïnstalleerd en operationeel zijn.
|
4A-7
|
Investering 3: Wetenschap op topniveau. Bouw van fotovoltaïsche elektriciteitsproductie-eenheden in bedrijfsruimten
|
Streefcijfer
|
Geïnstalleerde fotovoltaïsche capaciteit van elektriciteitsproductie-eenheden in bedrijfsruimten
|
|
MWC
|
25
|
78.62
|
KWARTAAL 3
|
2026
|
78.62 MWC fotovoltaïsche capaciteit van elektriciteitsproductie-eenheden die in bedrijfsruimten zijn geïnstalleerd en operationeel zijn.
|
I. AUDIT EN CONTROLE
I.1.
Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Een databank voor de registratie en opslag van relevante gegevens met betrekking tot de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan (het bereiken van de mijlpalen en streefdoelen, gegevens over de eindontvangers, aannemers, onderaannemers en uiteindelijke begunstigden) is operationeel voordat het eerste betalingsverzoek wordt ingediend. Vóór het eerste betalingsverzoek dient Luxemburg ook een speciaal auditverslag in waarin de doeltreffendheid van de minimale functionaliteiten van het opslagsysteem wordt bevestigd.
Daarnaast moet Luxemburg, voordat het eerste betalingsverzoek wordt ingediend, de laatste hand leggen aan de uitvoering van verdere procedures ter bescherming van de financiële belangen van de EU, zoals beschreven in deel III, hoofdstuk 4 over Uitvoering, subhoofdstuk x en hoofdstuk 6 over Audit en controles, subhoofdstuk xi, van het plan. In de beheersverklaring en de samenvatting van de audits bij het betalingsverzoek moet de stand van de uitvoering ervan worden bevestigd en moeten eventuele geconstateerde gerelateerde tekortkomingen en genomen of geplande corrigerende maatregelen worden vastgesteld.
I.2.
Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun
Volgnummer
|
Gerelateerde maatregel (hervorming of investering)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
Kwalitatieve indicatoren
(voor mijlpalen)
|
Kwantitatieve indicatoren
(voor streefcijfers)
|
Indicatieve termijn voor voltooiing
|
Beschrijving van elke mijlpaal en doelstelling
|
|
|
|
|
|
Meeteenheid
|
Uitgangssituatie
|
Doelstelling
|
Kwartaal
|
Jaar
|
|
AC-1
|
Monitoring en uitvoering van het plan
|
Mijlpaal
|
Opslagsysteem voor audits en controles: informatie voor het monitoren van de uitvoering van de herstel- en veerkrachtfaciliteit
|
Auditverslag voor bevestiging van functionaliteiten van gegevensbank
|
|
|
|
Vóór het eerste betalingsverzoek
|
Vóór het eerste betalingsverzoek
|
Een gegevensbank voor monitoring van uitvoering van de RRF is ingevoerd en operationeel.
Het systeem omvat ten minste de volgende functies:
a) het verzamelen van gegevens en het monitoren van de verwezenlijking van mijlpalen en streefdoelen;
b) de op grond van artikel 22, lid 2, punt d), i) tot en met iii), van de RRF-verordening vereiste gegevens te verzamelen, op te slaan en de toegang daartoe te waarborgen.
|
AC-2
|
Monitoring en uitvoering van het plan
|
Mijlpaal
|
Bescherming van de financiële belangen van de EU
|
Toepassing van de procedures
|
|
|
|
Vóór het eerste betalingsverzoek
|
Vóór het eerste betalingsverzoek
|
De afronding van de uitvoering van verdere procedures voor de bescherming van de financiële belangen van de EU, zoals uiteengezet in deel III, hoofdstuk 4 over de uitvoering, subhoofdstuk x en hoofdstuk 6 over Audit en controles, subhoofdstuk xi, van het plan, die moeten worden voltooid vóór de indiening van het eerste betalingsverzoek door de Luxemburgse autoriteiten.
|
2.Geraamde totale kosten van het herstel- en veerkrachtplan
De totale kosten van het herstel- en veerkrachtplan met inbegrip van het REPowerEU-hoofdstuk van Luxemburg worden geraamd op 241 100 776 EUR. De totale kosten van het REPowerEU-hoofdstuk worden geraamd op 176 EUR 746 699. Met name worden de totale kosten van de in artikel 21 quater, lid 3, punt a), van Verordening (EU) 2023/435 bedoelde maatregelen geraamd op 0 EUR, terwijl de kosten van de andere maatregelen in het REPowerEU-hoofdstuk 176 746 699 EUR bedragen.
AFDELING 2: FINANCIËLE ONDERSTEUNING
Financiële bijdrage
1.1.Eerste tranche (niet-terugvorderbare steun):
Volgnummer
|
Begeleidende maatregel
(Hervorming of investeringen)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
|
|
|
|
AC-1
|
AC: Monitoring en uitvoering van het plan
|
Mijlpaal
|
Opslagsysteem voor audits en controles: informatie voor het monitoren van de uitvoering van de herstel- en veerkrachtfaciliteit
|
3C-2
|
3C: Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Wet van 25 maart 2020 inzake de bestrijding van witwassen
|
1A-1
|
1A: Hervorming 1 — Skillsdësch
|
Mijlpaal
|
Lancering van „Skillsdësch”
|
1B-1
|
1B: Hervorming 1 — Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Gesondheetsdësch
|
Mijlpaal
|
Start- en voorbereidingsfase van het „Gesondheetsdësch” -proces met als doel de zes thematische prioriteiten aan te pakken.
|
3C-3
|
3C: Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Groothertogelijk besluit van 14 augustus 2020 inzake de bestrijding van witwassen
|
3C-6
|
3C: Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Actualisering 2020 van de nationale risicobeoordeling
|
1A-3
|
1A: Investering 1 — Futurevaardigheden
|
Mijlpaal
|
Overeenkomst tussen de partners over de „operationele fase”
|
1B-7
|
1B: Investering 2 — Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Telegeneeskundeoplossing voor medische follow-up op afstand van patiënten
|
Mijlpaal
|
„Maela”
|
3B-13
|
3B: Investering 4 — Nationaal platform voor het beheer van openbare onderzoeken
|
Mijlpaal
|
Oprichting van een nationaal platform voor het beheer en de publicatie van openbare enquêtes en bijbehorende documenten
|
3C-1
|
3C: Hervorming 1 — Modernisering van de vennootschapsbelasting
|
Mijlpaal
|
Wet van 10 februari 2021 tot wijziging van de gewijzigde wet van 4 december 1967 betreffende de inkomstenbelasting (voorheen ontwerpwet nr. 7547)
|
3B-8
|
3B: Investering 2 — Ontwikkeling van MyGuichet — Project 3/3: App Mobile MyGuichet.lu
|
Mijlpaal
|
Uitrol van een mobiele versie van MyGuichet (beperkt publiek)
|
3C-4
|
3C: Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Verticale risicobeoordeling op het gebied van terrorismefinanciering
|
1C-1
|
1C: Hervorming — Pact voor huisvesting 2.0
|
Mijlpaal
|
Inwerkingtreding van de wet van 2.0 inzake het huisvestingspact
|
2A-1
|
2A: Hervorming: Elektrificatie van het wagenpark van aanbestedende diensten en entiteiten, en van het openbaar vervoer
|
Mijlpaal
|
Groothertogelijk reglement betreffende de aanschaf van schone voertuigen
|
2B-1
|
2B: Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
|
Mijlpaal
|
Afronding van de catalogus van maatregelen
|
3A-3
|
3A: Investering 1-Ontwikkeling en uitrol van testinfrastructuur en ultrabeveiligde connectiviteitsoplossingen
|
Mijlpaal
|
LuxQCI-laboratorium
|
3B-9
|
3B: Investering 2 — Ontwikkeling van MyGuichet — Project 3/3: App Mobile MyGuichet.lu
|
Mijlpaal
|
Uitrol van een mobiele versie van MyGuichet.lu bij het grote publiek
|
1A-4
|
1A: Investering 1 — Futurevaardigheden
|
Streefcijfer
|
Deelnemers aan FutureSkills ouder dan 45 jaar
|
1A-5
|
1A: Investering 1 — Futurevaardigheden
|
Streefcijfer
|
Deelnemers aan FutureSkills
|
1B-2
|
1B: Hervorming 1 — Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Gesondheetsdësch
|
Mijlpaal
|
Werkprogramma
|
2B-2
|
2B: Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
|
Mijlpaal
|
„Naturpakt” -wet
|
3B-1
|
3B: Investering 1 — Elektronische documentbeheer en dossierbeheer
|
Mijlpaal
|
Ingebruikneming van een centraal platform voor elektronisch documentenbeheer en dossierbeheer.
|
3B-10
|
3B: Investering 3 — „eADEM”
|
Mijlpaal
|
Ontwikkeling van de ADEM 2025-strategie voor de analysefase
|
3C-5
|
3C: Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Sectorale risicobeoordeling van rechtspersonen
|
3C-8
|
3C: Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Afronding van de studie over de versterking van de regeling die van toepassing is op verleners van trust- en bedrijfsdiensten
|
AC-2
|
AC: Monitoring en uitvoering van het plan
|
Mijlpaal
|
Bescherming van de financiële belangen van de EU
|
|
|
Bedrag van de tranche
|
EUR 24 858 611
|
1.2.Tweede tranche (niet-terugbetaalbare steun):
Volgnummer
|
Begeleidende maatregel
(Hervorming of investeringen)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
|
|
|
|
1B-3
|
1B: Hervorming 2 — Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Hervorming van de bevoegdheden van gezondheidswerkers
|
Mijlpaal
|
Publicatie van een routekaart voor de uitvoering van de hervorming van de verantwoordelijkheden van gezondheidswerkers
|
2A-2
|
2A: Investeringen: Steunregeling voor oplaadpunten
|
Mijlpaal
|
Wet inzake de steunregeling voor oplaadpunten
|
1A-2
|
1A: Hervorming 1 — Skillsdësch
|
Mijlpaal
|
Start van de beroepsopleidingen („vaardighedenbruggen”)
|
3A-2
|
3A: Hervorming 1 — Bevordering van de totstandbrenging van een nieuw ecosysteem in Luxemburg
|
Streefcijfer
|
Verdeling kwantumsleutel
|
3B-5
|
3B: Investering 2 — Ontwikkeling van MyGuichet — Project 1/3: Virtuele afspraak
|
Mijlpaal
|
Fase 1 van de uitwisseling via videoconferentie
|
1B-6
|
1B: Investering 1 — Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Eén digitaal register van gezondheidswerkers
|
Streefcijfer
|
Beschikbaarstelling van het nieuwe digitale register
|
1C-3
|
1C: Hervorming — Pact voor huisvesting 2.0
|
Streefcijfer
|
Percentage gemeenten dat een uitvoeringsovereenkomst ondertekent
|
3B-6
|
3B: Investering 2 — Ontwikkeling van MyGuichet — Project 1/3: Virtuele afspraak
|
Mijlpaal
|
Fase 2 van de uitwisseling via videoconferentie
|
3B-7
|
3B: Investering 2 — Ontwikkeling van MyGuichet — Project 2/3: Verschillende C2G- en B2G-benaderingen
|
Streefcijfer
|
12 nieuwe diensten
|
4A-2
|
4A: Hervorming — Bevordering van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in woningen
|
Mijlpaal
|
Groothertogelijke verordening tot vaststelling van richtsnoeren voor de steunregeling ter bevordering van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in woningen
|
4A-4
|
4A: Bevordering van emissievrije en actieve mobiliteit
|
Mijlpaal
|
Groothertogelijke verordening tot vaststelling van richtsnoeren voor de steunregeling ten behoeve van de aanschaf van emissievrije voertuigen
|
|
|
Bedrag van de tranche
|
EUR 59 891 672
|
1.3.Derde tranche (niet-terugvorderbare steun):
Volgnummer
|
Begeleidende maatregel
(Hervorming of investeringen)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
|
|
|
|
1B-8
|
1B: Investering 2 — Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Telegeneeskundeoplossing voor medische follow-up op afstand
|
Mijlpaal
|
Een geïntegreerde oplossing
|
2B-3
|
2B: Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
|
Mijlpaal
|
Eerste audit van de prestaties voltooid
|
3A-1
|
3A: Hervorming 1 — Bevordering van de totstandbrenging van een nieuw ecosysteem in Luxemburg
|
Mijlpaal
|
Terrestrische netwerk- en ruimtecomponent
|
3A-4
|
3A: Investering 1 — Ontwikkeling en uitrol van testinfrastructuur en ultrabeveiligde connectiviteitsoplossingen
|
Mijlpaal
|
Grensoverschrijdende verbinding
|
3C-9
|
3C: Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Inwerkingtreding van de handeling ter versterking van de regeling die van toepassing is op verleners van trust- en bedrijfsdiensten
|
1C-2
|
1C: Hervorming — Pact voor huisvesting 2.0
|
Streefcijfer
|
Percentage gemeenten dat een initiële overeenkomst ondertekent
|
2A-3
|
2A: Investeringen: Steunregeling voor oplaadpunten
|
Streefcijfer
|
Aantal operationele oplaadpunten
|
3B-14
|
3B: Investering 4 — Nationaal platform voor het beheer van openbare enquêtes
|
Streefcijfer
|
Integratieproces van het nationale platform
|
3C-7
|
3C: Hervorming 2 — Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering
|
Mijlpaal
|
Omzetting van het Luxemburgse ondernemingsregister
|
|
|
Bedrag van de tranche
|
EUR 54 622 205
|
1.4.Vierde tranche (niet-terugvorderbare steun):
Volgnummer
|
Begeleidende maatregel
(Hervorming of investeringen)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
|
|
|
|
2B-4
|
2B: Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
|
Streefcijfer
|
Ondertekening van de „Naturpak-contracten” door 30 gemeenten
|
3B-4
|
3B: Investering 1 — Elektronische documentbeheer en dossierbeheer
|
Streefcijfer
|
Inbedrijfstelling van twee interconnectoren tussen organen (overhuurders) om de uitvoering van workflow en casemanagement tussen verschillende overheidsentiteiten mogelijk te maken.
|
3A-5
|
3A: Investering 1 — Ontwikkeling en uitrol van testinfrastructuur en ultrabeveiligde connectiviteitsoplossingen.
|
Mijlpaal
|
Grensoverschrijdende verbinding voor demonstratie met behulp van de satelliet
|
3B-2
|
3B: Investering 1 — Elektronische documentbeheer en dossierbeheer
|
Streefcijfer
|
GED en casemanagement binnen overheidsinstanties
|
3B-3
|
3B: Investering 1 — Elektronische documentbeheer en dossierbeheer
|
Streefcijfer
|
Specifieke modules
|
3B-11
|
3B: Investering 3 — „eADEM”
|
Mijlpaal
|
Tenuitvoerlegging van eADEM
|
3B-12
|
3B: Investering 3 — „eADEM”
|
Mijlpaal
|
Oprichting en implementatie van twee aan eADEM gekoppelde systemen
|
4A-1
|
4A: Hervorming 1 — Bevordering van duurzame biogasproductie
|
Mijlpaal
|
Groothertogelijke verordening tot hervorming van de steunregeling voor duurzaam biogas
|
4A-6
|
4A: Investering 3: Wetenschap op topniveau. Bouw van fotovoltaïsche elektriciteitsproductie-eenheden in bedrijfsruimten
|
Streefcijfer
|
Geïnstalleerde fotovoltaïsche capaciteit van elektriciteitsproductie-eenheden in bedrijfsruimten
|
|
|
Bedrag van de tranche
|
EUR 53 069 150
|
1.5.Vijfde tranche (niet-terugvorderbare steun):
Volgnummer
|
Begeleidende maatregel
(Hervorming of investeringen)
|
Mijlpaal/Doelstelling
|
Naam
|
|
|
|
|
2B-5
|
2B: Hervorming en investeringen: „Naturpakt”
|
Streefcijfer
|
„Naturpakt” -certificering van 15 gemeenten
|
2A-4
|
2A: Investeringen: Steunregeling voor oplaadpunten
|
Streefcijfer
|
Aantal operationele oplaadpunten
|
1B-4
|
1B: Hervorming 2 — Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Hervorming van de bevoegdheden van gezondheidswerkers
|
Mijlpaal
|
Bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden van verpleegkundigen en verpleegkundigen
|
1B-5
|
1B: Hervorming 2 — Versterking van de veerkracht van het gezondheidsstelsel — Hervorming van de bevoegdheden van gezondheidswerkers
|
Mijlpaal
|
Competenties, taken en opdrachten van andere beroepen in de gezondheidszorg (met inbegrip van gespecialiseerde verpleegkundigen, therapeuten, verloskundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten)
|
4A-3
|
4A: Investering 1 — Bevordering van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in woningen
|
Streefcijfer
|
Aantal voltooide energieprojecten op het gebied van huisvesting
|
4A-5
|
4A: Investering 2 — Bevordering van emissievrije en actieve mobiliteit
|
Streefcijfer
|
Aantal emissievrije voertuigen dat is verworven door aankoop, leasing of huur
|
4A-7
|
4A: Investering 3: Wetenschap op topniveau. Bouw van fotovoltaïsche elektriciteitsproductie-eenheden in bedrijfsruimten
|
Streefcijfer
|
Geïnstalleerde fotovoltaïsche capaciteit van elektriciteitsproductie-eenheden in bedrijfsruimten
|
|
|
Bedrag van de tranche
|
EUR 48 659 138
|
AFDELING 3: AANVULLENDE REGELINGEN
1.Regelingen voor monitoring en uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan
Het toezicht op en de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg vindt plaats overeenkomstig de volgende regelingen.
Het directoraat Economische en Begrotingszaken van het ministerie van Financiën draagt de algemene verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het plan en treedt op als een beherende dienst en één contactpunt voor de Commissie. Deze dienst is ook verantwoordelijk voor het opstellen van de betalingsverzoeken en de beheersverklaringen en coördineert en ziet toe op de uitvoering van het plan. Zij verzamelt ook de door de eindontvangers ingediende gegevens over de indicatoren en voert de beheersverificaties uit.
De beherende dienst is verantwoordelijk voor het aggregeren van alle gegevens met betrekking tot de indicatoren waarvoor hij ook een coherentiecontrole en, meer in het algemeen, een kwaliteitscontrole verricht. De beherende dienst is ook verantwoordelijk voor de communicatie en het gebruik van deze monitoringgegevens, zowel in de coördinatiecomités als in het jaarlijkse uitvoeringsverslag.
De beherende dienst voert in alle stadia van het beheer van een in het plan voor herstel en veerkracht opgenomen maatregel controles uit (onder meer ter plaatse) van de administratieve, financiële, technische en fysieke aspecten van de concrete acties. Deze controles worden verricht bij het onderzoek van de financieringsformulieren, tijdens de uitvoering van en het toezicht op de maatregelen, bij de indiening van aanvragen om terugbetaling van subsidies aan eindontvangers en bij de betalingen aan de eindontvangers.
Daarnaast worden specifieke maatregelen genomen om de naleving van de regels inzake overheidsopdrachten te controleren, corruptie te voorkomen en de financiële belangen van de EU te beschermen.
De Algemene Inspectie van Financiën (IGF) is de auditautoriteit voor het herstel- en veerkrachtplan.
De auditautoriteit volgt een auditaanpak op basis van de volgende beginselen: jaarlijkse systeemaudit (die betrekking heeft op het bestaande systeem voor de verslaglegging over de mijlpalen en streefdoelen en die ook betrekking heeft op het internecontrolesysteem voor het voorkomen, opsporen en corrigeren van fraude, belangenconflicten, corruptie en dubbele financiering) en jaarlijkse audits van concrete acties (op basis van een adequate steekproef).
De gegevens met betrekking tot de eindontvangers worden verzameld zodra zij de concrete actie invoeren, hetzij door de gegevens rechtstreeks door de beherende dienst in te voeren, hetzij door gegevens in te voeren via een import Excel-bestand. De aldus verzamelde gegevens worden vervolgens rechtstreeks in het informatiesysteem ingevoerd of via bestanden ingevoerd.
2.Regelingen voor volledige toegang door de Commissie tot de onderliggende gegevens
Het directoraat Economische en Begrotingszaken van het ministerie van Financiën, als centraal coördinerend orgaan voor het herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg en de uitvoering ervan, is verantwoordelijk voor de algemene coördinatie en monitoring van het plan. Het fungeert met name als coördinerend orgaan voor het monitoren van de vooruitgang op het gebied van mijlpalen en streefdoelen, voor de monitoring en, in voorkomend geval, voor de uitvoering van controleactiviteiten, en als enig contactpunt voor de Commissie. Deze dienst is ook verantwoordelijk voor het opstellen van de betalingsverzoeken en de beheersverklaringen. Zij coördineert de verslaglegging over mijlpalen en streefdoelen, relevante indicatoren, maar ook kwalitatieve financiële informatie en andere gegevens, zoals de gegevens over de indicatoren die de eindontvangers via een specifiek IT-systeem hebben ingediend, en voert de beheersverificaties uit. De Algemene Inspectie van Financiën (IGF) is de auditautoriteit voor het herstel- en veerkrachtplan.
Overeenkomstig artikel 24, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241 dient Luxemburg na voltooiing van de desbetreffende overeengekomen mijlpalen en streefdoelen in afdeling 2.1 van deze bijlage bij de Commissie een naar behoren gemotiveerd verzoek tot betaling van de financiële bijdrage in. Luxemburg zorgt ervoor dat de Commissie op verzoek volledige toegang heeft tot de relevante onderliggende gegevens ter staving van de rechtvaardiging van het betalingsverzoek, zowel voor de beoordeling van het betalingsverzoek overeenkomstig artikel 24, lid 3, van Verordening (EU) 2021/241 als voor audit- en controledoeleinden.