Brussel, 21.12.2021

COM(2021) 827 final

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Stand van zaken wat betreft de situatie van niet-wederkerigheid met de Verenigde Staten op het gebied van visumbeleid


I. INLEIDING

Deze mededeling geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen sinds december 2020 met betrekking tot de situatie van visumwederkerigheid met de VS. Zij bouwt voort op de politieke toezegging in de meest recente mededeling 1 , waarin de Commissie zich ertoe heeft verbonden het Europees Parlement en de Raad op de hoogte te houden door uiterlijk in december 2021 verslag uit te brengen over verdere ontwikkelingen op dit gebied.

Wederkerigheid van visumvrijstelling is een beginsel van het gemeenschappelijk visumbeleid van de EU en een doel dat de Unie in haar betrekkingen met derde landen proactief dient na te streven om bij te dragen tot de verbetering van de geloofwaardigheid en de samenhang van de externe betrekkingen van de Unie.  Dit beginsel houdt in dat de EU, wanneer zij beslist de visumplicht voor onderdanen van een derde land op te heffen, er rekening mee houdt of dat derde land op zijn beurt visumvrijstelling verleent aan de onderdanen van alle lidstaten.

De Commissie heeft in 2014 kennisgevingen inzake niet-wederkerigheidssituaties ontvangen van vijf lidstaten: Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Polen en Roemenië. Deze kennisgevingen hadden betrekking op Canada, de VS, Australië, Brunei en Japan.

Op 12 april 2016 heeft de Commissie een mededeling gepresenteerd over de stand van zaken en mogelijke verdere stappen ten aanzien van de situatie van niet-wederkerigheid met een aantal derde landen op het gebied van visa 2 . In die mededeling werd opgemerkt dat met de actieve steun van de Commissie een oplossing was gevonden voor verreweg de meeste gemelde gevallen van niet-wederkerigheid met derde landen 3 . Ten tijde van de aanneming van deze mededeling doet zich een situatie van niet-wederkerigheid voor met betrekking tot de VS, aangezien burgers van Bulgarije, Cyprus en Roemenië nog steeds in het bezit moeten zijn van een visum wanneer zij naar de VS reizen.

In de mededeling van april 2016 werd beoordeeld welke gevolgen en effecten de opschorting van de ontheffing van de visumplicht zou hebben voor EU-burgers en -bedrijven en voor onderdanen van de betrokken derde landen, en werd het Europees Parlement en de Raad verzocht zich te beraden op de meest geschikte verdere stappen. Vervolgens heeft de Commissie zeven vervolgmededelingen gepresenteerd (in juli 4 en december 5 2016, mei 6 en december 7 2017, december 2018 8 , en maart 9 en december 2020 10 ), met daarin een overzicht van haar inspanningen en de relevante ontwikkelingen, plus een beoordeling van de gevolgen van een mogelijke opschorting. In de meest recente mededeling werd ook het standpunt van de Commissie vastgesteld naar aanleiding van de resolutie van het Europees Parlement van 22 oktober 2020 over de verplichtingen van de Commissie inzake wederkerigheid op het gebied van visa, waarin de Commissie werd verzocht een gedelegeerde handeling vast te stellen overeenkomstig artikel 7 van Verordening (EU) 2018/1806 11 en verslag uit te brengen over de geboekte vooruitgang. Het Europees Parlement heeft de Commissie niettemin op 4 maart 2021 voor het Hof van Justitie van de EU gedaagd door op grond van artikel 265 VWEU een procedure in te stellen wegens nalaten 12 ; deze procedure loopt nog.

II. RECENTE ONTWIKKELINGEN

1.Overzicht van contacten en de follow-up daarvan

Sinds de laatste mededeling kwam de kwestie van visumwederkerigheid aan de orde in alle relevante vergaderingen en videoconferenties tussen de Unie en de VS. Het punt stond met name op de agenda van de regelmatige ministeriële bijeenkomsten tussen de EU en de VS op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken, die op 21 en 22 juni 2021 en 16 december 2021 hebben plaatsgevonden. Het werd ook besproken op de EU/VS-bijeenkomsten van hoge ambtenaren van Justitie en Binnenlandse Zaken op 14 en 15 april 2021 en 20 september 2021, en op de tripartiete bijeenkomsten (tussen de Commissie, de VS en de betrokken lidstaten) van 9 en 10 juni 2021 en 8 december 2021.

Contacten op hoog niveau Het politieke overleg is nog geïntensiveerd na het aantreden van de nieuwe regering van de VS. Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson benadrukte op 23 februari 2021 tijdens haar eerste videoconferentie met Alejandro Mayorkas, die pas was benoemd tot secretaris van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, hoe belangrijk het is volledige wederkerigheid inzake visumvrijstelling tot stand te brengen en nauw samen te werken om dit doel te bereiken.

Na die bijeenkomst organiseerde commissaris Johansson in februari en maart 2021 een reeks bijeenkomsten met de bevoegde ministers van Buitenlandse Zaken en/of Binnenlandse Zaken ministers van de vier betrokken lidstaten om te bespreken hoe verdere vooruitgang kon worden geboekt bij het verwezenlijken van volledige visumwederkerigheid met de VS 13 .Op die bijeenkomsten herhaalden de ministers hun algemene voornemen om gezamenlijk, in een constructieve en positieve geest, in nauw overleg met de Commissie en de VS, samen te werken om zo spoedig mogelijk volledige visumwederkerigheid tot stand te brengen.

Het belang van visumvrijstelling werd op het hoogste politieke niveau benadrukt tijdens de eerste top tussen de EU en de VS onder de nieuwe Amerikaanse regering, die plaatsvond op 15 juni 2021 en waaraan werd deelgenomen door de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. In de gezamenlijke verklaring over de top betoonden de VS en de EU zich ingenomen met de vooruitgang die beide partijen hebben geboekt op weg naar een uitbreiding van het aantal EU-lidstaten dat voldoet aan de vereisten voor visumvrij reizen naar de VS, en spraken zij het voornemen uit hun dialoog over visumvrijstelling voort te zetten 14 .

Tripartiete overeenkomst (juni 2021) Op 9 en 10 juni 2021 vond een tripartiete videoconferentie over visumwederkerigheid plaats. Hieraan werd deelgenomen door vertegenwoordigers van de VS, de Commissie en de betrokken lidstaten (Bulgarije, Cyprus, Kroatië en Roemenië). De deelnemers bespraken de vooruitgang met betrekking tot de beveiligingsvereisten van het visumvrijstellingsprogramma van de VS waaraan nog niet is voldaan en de visumweigeringspercentages. Tijdens deze vergadering onderstreepten alle partijen dat zij zich actief zullen blijven inzetten om wederkerigheid van visumvrijstelling tot stand te brengen.

Wat de beveiligingsvereisten betreft, vond tijdens de tripartiete bijeenkomst een nieuwe gespreksronde plaats over de op maat gemaakte werkplannen die de autoriteiten van de VS elk van de vier betrokken lidstaten hebben aangereikt. Alle lidstaten bleken op een reeks van werkterreinen vooruitgang te hebben geboekt. Een aantal meer holistische kwesties moet echter nog verder worden aangepakt. De autoriteiten van de VS brachten opnieuw naar voren dat elk van de betrokken lidstaten de integriteit van zijn nationale systeem voor de afgifte van paspoorten in meer of mindere mate diende te verbeteren. Bijzondere aandachtspunten waren onder meer: het bestaan van versnelde burgerschapsregelingen voor investeerders, gevallen van fraude bij de paspoortbureaus, diverse problemen inzake biometrisch beheer en gevallen van corruptie in de overheidssector.

In het kader van de tripartiete bijeenkomst hebben de diensten van de Commissie een presentatie gegeven over het Schengenevaluatiemechanisme, om de EU-regels en -controlemechanismen op dat gebied onder de aandacht te brengen van de autoriteiten van de VS. Bij deze gelegenheid is ook uitgelegd waarom lidstaten het Schengenacquis al dan niet volledig toepassen en waarom de Schengenevaluaties los van de discussie over visumwederkerigheid moeten worden gezien.

De betrokken lidstaten hebben naar aanleiding van de vergadering toegezegd de in de werkplannen voorgestelde maatregelen te zullen blijven uitvoeren. De VS zegden toe de respectieve werkplannen te zullen verfijnen, voor zover nodig, in het licht van de reeds genomen maatregelen.

De contacten op hoog niveau werden op 27 augustus 2021 en 2 september 2021 voortgezet met een bezoek van commissaris Johansson aan Washington D.C., waar een reeks vergaderingen werd gehouden, met name met Alejandro Mayorkas, minister van Binnenlandse Veiligheid, en Uzra Zey, onderstaatssecretaris voor Civiele veiligheid, democratie en mensenrechten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de vergaderingen werd opnieuw gewezen op de noodzaak volledige visumwederkerigheid tot stand te brengen en werd de vooruitgang geëvalueerd.

Ministeriële bijeenkomst tussen de EU en de VS op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken (juni 2021) Tijdens de ministeriële bijeenkomst tussen de EU en de VS op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken op 21 en 22 juni 2021 in Lissabon heeft zowel het Portugese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie als de Commissie er nogmaals op gewezen dat het van belang is het visumvrijstellingsprogramma van de VS uit te breiden tot alle EU-lidstaten. Onder verwijzing naar de geboekte vooruitgang werd benadrukt dat visumvrijstelling voor de lidstaten die deze nog niet genieten, voor beide partijen een politieke prioriteit blijft. In de gezamenlijke verklaring 15 die na de ministeriële bijeenkomst is bekendgemaakt, betoonden de Verenigde Staten en de Europese Unie zich ingenomen met de vooruitgang die is geboekt door de vier EU-lidstaten die nog niet zijn opgenomen in het visumvrijstellingsprogramma. Ook herhaalden zij bereid te zijn de lopende inspanningen in het kader van het tripartiete proces en de bilaterale besprekingen voort te zetten. Daarnaast hebben vicevoorzitter Schinas en commissaris Johansson de kwestie ook aan de orde gesteld in bilaterale ontmoetingen met Alejandro Mayorkas, minister van Binnenlandse Veiligheid, die plaatsvonden in de marge van de ministeriële bijeenkomst.

Tripartiete bijeenkomst (december 2021) Via een videoconferentie vond op 8 december nog een tripartiete bijeenkomst met vertegenwoordigers van de VS, de Commissie en de betrokken lidstaten plaats. Na de toetreding tot het visumvrijstellingsprogramma werd Kroatië verzocht de geleerde lessen te delen, waarbij met name het nut werd onderstreept van de als routekaart voor vooruitgang door de Amerikaanse autoriteiten aangeboden werkplannen op maat. Wat betreft de beveiligingsvereisten van het visumvrijstellingsprogramma van de VS waaraan nog niet is voldaan, konden de overige drie lidstaten alle aantonen dat er met betrekking tot hun respectieve werkplannen op een reeks werkterreinen verdere vooruitgang was geboekt. Enkele meer holistische kwesties waren echter nog niet opgelost. Om rekening te kunnen houden met de geboekte vooruitgang, hebben de autoriteiten van de VS de drie lidstaten verzocht geactualiseerde antwoorden op de vragenlijst van de VS te verstrekken. Dit zal de VS in staat stellen de werkplannen opnieuw te evalueren en te bepalen op welke specifieke gebieden nog vooruitgang nodig is om te voldoen aan de vereisten van het visumvrijstellingsprogramma van de VS. Wat de visumweigeringspercentages betreft, worden de cijfers nog steeds negatief beïnvloed door de reisbeperkingen en het lage aantal afgiftes.

Ministeriële bijeenkomst tussen de EU en de VS op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken (december 2021) Na een jaar van voortdurend diplomatiek overleg werd op 16 december 2021 in Washington D.C. de kwestie van visumwederkerigheid besproken tijdens de ministeriële bijeenkomst tussen de EU en de VS op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken. De toetreding van Kroatië tot het visumvrijstellingsprogramma van de VS werd verwelkomd als een voorbeeld van de tastbare resultaten die het tripartiete proces en nauwe samenwerking op basis van gerichte werkplannen kunnen opleveren. Alle partijen wezen er nogmaals op hoe belangrijk het is het visumvrijstellingsprogramma van de VS uit te breiden tot alle EU-lidstaten.

2.Visumvrijstellingsprogramma van de VS – vereisten en ontwikkelingen

Visumweigeringspercentages

Waar het visumweigeringspercentage in 2019 voor elk van de vier betrokken lidstaten nog daalde, gaf het verslagjaar 2020 16 een ander beeld te zien. Het percentage van Kroatië daalde van 4 % tot 2,69 %, waardoor het onder de wettelijk vereiste drempel van 3 % kwam te liggen. Voor de overige drie lidstaten steeg het percentage echter. Het visumweigeringspercentage van Cyprus, dat jarenlang onder het maximum 3 % was gebleven, liep op tot 6,21 %. Voor Bulgarije en Roemenië, die beide in 2019 voor het eerst weigeringspercentages van minder dan 10 % registreerden, liepen de percentages voor 2020 weer op: 10,14 % voor Roemenië en 12,52 % voor Bulgarije. Deze stijging kan te wijten zijn aan statistische onregelmatigheden doordat er in 2020 wijdverbreide reisbeperkingen van kracht waren en er weinig visa werden afgegeven.

Beveiligingsvereisten

Zoals eerder gemeld, hebben Bulgarije, Cyprus en Roemenië de overeenkomst inzake preventie en bestrijding van ernstige criminaliteit met de VS ondertekend en geratificeerd, en werken zij aan de volledige uitvoering ervan.

De werkzaamheden om aan de algemene beveiligingsvereisten te voldoen, worden voortgezet op basis van de werkplannen die de autoriteiten van de VS voor elk van de betrokken lidstaten hebben opgesteld (zie punt II.1). Om te zorgen voor passende follow-up op de relevante gebieden vervult de Commissie een coördinerende rol en wisselt zij informatie uit met de betrokken lidstaten. Bij de volgende tripartiete overeenkomst, die gepland is voor het voorjaar van 2022, zal met name de voortgang worden beoordeeld met betrekking tot de in de werkplannen opgenomen maatregelen.

3.Opname van Kroatië in het visumvrijstellingsprogramma van de VS

Na de talrijke contacten op verschillende niveaus van zowel de Commissie als Kroatië met de VS, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken Kroatië op 2 augustus 2021 voorgedragen voor opname in het visumvrijstellingsprogramma. Op 28 september 2021 verklaarde minister van Binnenlandse Veiligheid Mayorkas dat Kroatië was opgenomen in het visumvrijstellingsprogramma van de VS, nadat hij had bevestigd dat Kroatië aan de wettelijke en beleidsvereisten voldeed. Vanaf 23 oktober 2021 mogen Kroatische onderdanen naar de VS reizen voor een toeristisch of zakelijk verblijf van maximaal 90 dagen, zonder dat zij een Amerikaans visum voor kort verblijf nodig hebben.

De Commissie is ingenomen met de toetreding van Kroatië tot het visumvrijstellingsprogramma, dat het resultaat is van een actieve diplomatieke samenwerking en volledige medewerking van alle partijen. Mede hierdoor voldoet Kroatië aan de bindende vereisten op het gebied van terrorismebestrijding, rechtshandhaving, immigratiehandhaving, beveiliging van documenten en grensbeheer, en bedraagt het niet met immigratie verband houdende visumweigeringspercentage minder dan drie procent. Deze aanpak had zijn nut eerder bewezen bij het oplossen van andere gevallen van niet-wederkerigheid, zoals in het geval van Polen, waarvan de onderdanen sinds 11 november 2019 visumvrij naar de VS kunnen reizen. Uit de resultaten blijkt duidelijk dat op dit gebied concrete vooruitgang kan worden geboekt door middel van aanhoudende samenwerking en diplomatieke contacten.

4.Gerechtelijke stappen van het Europees Parlement tegen de Commissie

Het Europees Parlement heeft de Commissie op 4 maart 2021 voor het Hof van Justitie van de EU gedaagd door een procedure in te stellen wegens nalaten 17 .

Het Parlement stelt dat de Commissie krachtens artikel 7 van Verordening 2018/1806 verplicht is om een gedelegeerde handeling vast te stellen waarbij de vrijstelling van de visumplicht tijdelijk wordt opgeschort voor de onderdanen van derde landen die de visumplicht niet hebben opgeheven voor burgers van bepaalde lidstaten. Bij resolutie van 22 oktober 2020 18 heeft het Parlement de Commissie verzocht de betrokken handeling uiterlijk op 22 december 2020 vast te stellen. Naar aanleiding van het verzoek van het Parlement om actie te ondernemen bepaalde de Commissie haar standpunt in de mededeling van 22 december 2020. Niettemin heeft het Parlement krachtens artikel 265 VWEU beroep wegens nalaten ingesteld.

De Commissie zal haar standpunt over de aanhangige zaak voor het Hof uiteenzetten en zich ten volle voor het lopende resultaatgerichte proces met de VS blijven inzetten, in coördinatie met Bulgarije, Cyprus en Roemenië, alsook met het Europees Parlement en de Raad, teneinde volledige visumwederkerigheid dichterbij te brengen.

5.Huidige stand van de bilaterale betrekkingen tussen de EU en de VS

Op de top EU-VS van 15 juni 2021 werd niet alleen op het hoogste politieke niveau het belang van visumvrijstelling nog eens beklemtoond, maar werd ook een nieuwe impuls gegeven aan het trans-Atlantische partnerschap. Daartoe werd een hernieuwde trans-Atlantische agenda voor het tijdperk na de pandemie goedgekeurd en werd een aantal gezamenlijke acties en nieuwe initiatieven in het vooruitzicht gesteld. Deze hebben met name, maar niet uitsluitend, betrekking op de COVID-19-pandemie, handel en technologie, klimaat, milieu en energie, en buitenlands beleid en veiligheid. Sindsdien is goede vooruitgang geboekt, met name op het gebied van handel, technologie en klimaat, alsook wat betreft de gezamenlijke inspanningen om de pandemie te bestrijden en dringende mondiale kwesties en uitdagingen op het gebied van buitenlands beleid aan te pakken. Dit illustreert de over het algemeen positieve ontwikkelingen in een reeks sectoren die ook voor de VS van belang zijn. Intermenselijk contact is een belangrijk onderdeel van het strategisch partnerschap en de huidige samenwerkingskaders van de EU en de VS. Teneinde alle EU-burgers in staat te stellen vlot intermenselijke contacten te onderhouden, blijft de Europese Unie prioriteit hechten aan volledige visumwederkerigheid met de VS voor al haar lidstaten.

III. VOLGENDE STAPPEN EN CONCLUSIES

De Commissie wijst nogmaals op haar voornemen om de drie betrokken lidstaten actief te blijven ondersteunen om hen te helpen aan de vereisten van het Amerikaanse visumvrijstellingsprogramma te voldoen. De komende technische en politieke bijeenkomsten (in tripartiete en bilaterale vorm) bieden mogelijkheden om de dynamiek te vast te houden die niet alleen is ontstaan door de toetreding van Kroatië tot het visumvrijstellingsprogramma van de VS, maar ook doordat de verhouding met de VS zich in algemenere zin op tal van gebieden positief ontwikkelt. Op de volgende reguliere tripartiete overeenkomst (gepland voor het voorjaar van 2022) zullen de technische werkzaamheden op basis van het werkplan dat de VS elk van de drie resterende lidstaten hebben aangereikt, worden voortgezet zodat die lidstaten kunnen voldoen aan de beveiligingsvereisten van het Amerikaanse visumvrijstellingsprogramma.

Gezien de vooruitgang die met de VS is geboekt met betrekking tot de toegang van Polen en Kroatië tot het visumvrijstellingsprogramma van de VS, en gezien de verdere vooruitgang die de overige drie lidstaten hebben geboekt, blijft de Commissie van mening dat het contraproductief zou zijn om de visumvrijstelling voor VS-burgers tijdelijk op te schorten. Bovendien heeft de COVID-19-pandemie tot een buitengewone context geleid die het reizen en de algemene uitvoering van het visumbeleid wereldwijd negatief heeft beïnvloed. Hoewel de situatie verbetert, is de impact op het reizen nog niet voorbij; een tijdelijke opschorting dreigt dan ook bijzonder schadelijk te zijn voor de algehele trans-Atlantische economische activiteit.

Bovendien zou een dergelijke opschorting vérstrekkende negatieve politieke, economische, financiële, sociale en andere gevolgen hebben voor de lidstaten en voor burgers en bedrijven aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Een opschorting zou de doelstelling ervoor te zorgen dat alle EU-burgers visumvrij naar de VS kunnen reizen, niet helpen verwezenlijken en bovendien het visumvrije reizen naar de VS voor alle andere EU-burgers in gevaar kunnen brengen, indien de VS de daad bij het woord zouden voegen en, zoals herhaaldelijk aangekondigd, de vaststelling van een gedelegeerde handeling tot opschorting van de visumvrijstelling voor Amerikaanse burgers door de Commissie onmiddellijk zouden beantwoorden met de herinvoering van de visumplicht voor alle EU-burgers. Uit de recente opneming van Kroatië in het visumvrijstellingsprogramma van de VS blijkt dat door middel van aanhoudende samenwerking en gezamenlijke diplomatieke contacten tastbare vooruitgang kan worden geboekt op weg naar volledige wederkerigheid inzake visumvrijstelling.

Bij de tenuitvoerlegging van het wederkerigheidsmechanisme op visumgebied moet de Commissie rekening houden met de resultaten van de door de Commissie en de lidstaten genomen maatregelen en met de mogelijke gevolgen voor de externe betrekkingen van de EU en haar lidstaten. De Commissie heeft daarom de positieve resultaten beoordeeld van de maatregelen die op nationaal en EU-niveau zijn genomen, waaronder met name het feit dat Kroatië en Polen in respectievelijk 2021 en 2019 visumvrije toegang hebben verkregen en de verdere vooruitgang die de andere betrokken lidstaten hebben geboekt.

De Commissie heeft ook onderzocht welke negatieve gevolgen visumopschorting naar verwachting zou hebben voor een groot aantal beleidsterreinen en sectoren, en wat het ongunstige effect zou zijn voor de trans-Atlantische samenwerking en de externe betrekkingen van de EU met een belangrijke strategische partner, net nu er een hernieuwde dynamiek is ontstaan en de verhouding met de VS zich in algemenere zin op tal van gebieden positief ontwikkelt, zoals hierboven uiteengezet. De Commissie is van mening dat zolang zij vaststelt dat haar contacten met de VS tot duurzame vooruitgang leiden, volledige visumwederkerigheid voor alle EU-onderdanen het best kan worden bereikt door verdere diplomatieke samenwerking met de VS en nauwe samenwerking met de betrokken lidstaten. De VS blijven zich ter verwezenlijking van doelen die over en weer voordelen opleveren, krachtig inzetten voor zulke aanhoudende samenwerking, met name in het kader van bilaterale contacten op hoog niveau en specifieke tripartiete bijeenkomsten.

Er zij op gewezen dat de betrokken lidstaten de dialoog met de VS willen voortzetten, teneinde via constructieve contacten met de VS resultaten te boeken, en dat geen van hen de Commissie heeft verzocht een gedelegeerde handeling vast te stellen waarbij de visumvrijstelling voor onderdanen van de VS tijdelijk zou worden opgeschort.

Daarom is de Commissie van mening dat de vaststelling van een gedelegeerde handeling tot tijdelijke opschorting van de visumvrijstelling voor onderdanen van de VS op dit moment contraproductief zou zijn en er niet toe zou bijdragen dat alle EU-burgers, zoals beoogd, visumvrij reizen naar de VS kunnen reizen. Het zou ook negatieve gevolgen hebben voor de externe betrekkingen van de EU met een belangrijke strategische partner, op een moment dat de verhouding met de VS zich in algemenere zin op tal van gebieden positief ontwikkelt.

In 2022 zal de geboekte vooruitgang verder worden beoordeeld tijdens de bijeenkomst van hoge ambtenaren van de EU en de VS op het gebied van justitie en binnenlandse zaken, gevolgd door de ministeriële bijeenkomst van de EU en de VS op het gebied van justitie en binnenlandse zaken.

De totstandbrenging van volledige visumwederkerigheid voor alle lidstaten blijft een prioriteit voor de Commissie. Zij zal met de VS en de betrokken lidstaten blijven samenwerken om volledige visumwederkerigheid te bereiken.

Daartoe zal Commissie nauw blijven samenwerken met het Europees Parlement en de Raad om tot volledige visumwederkerigheid te komen en zij zal het Europees Parlement en de Raad op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen. De Commissie zal regelmatig verslag blijven uitbrengen over verdere ontwikkelingen.

(1)      COM(2020) 851 final van 22 december 2020.
(2)      COM(2016) 221 final van 12 april 2016.
(3)    De situaties van niet-wederkerigheid met Canada, Australië, Brunei en Japan zijn opgelost doordat volledige wederkerigheid op het gebied van vrijstelling van de visumplicht is bereikt.
(4)      COM(2016) 481 final van 12 juli 2016.
(5)      COM(2016) 816 final van 21 december 2016.
(6)      COM(2017) 227 final van 2 mei 2017. In die mededeling stelde de Commissie haar standpunt vast naar aanleiding van de resolutie van het Europees Parlement van 2 maart 2017 over de verplichtingen van de Commissie op het gebied van visumwederkerigheid, en bracht zij verslag uit over de geboekte voortgang.
(7)      COM(2017) 813 final van 20 december 2017.
(8)      COM(2018) 855 final van 19 december 2018.
(9)      COM(2020) 119 final van 23 maart 2020.
(10)      COM(2020) 851 final van 22 december 2020.
(11)    Verordening (EU) 2018/1806 van het Europees Parlement en de Raad van 14 november 2018 tot vaststelling van de lijst van derde landen waarvan de onderdanen bij overschrijding van de buitengrenzen in het bezit moeten zijn van een visum en de lijst van derde landen waarvan de onderdanen van die plicht zijn vrijgesteld (codificatie) (PB L 303 van 28.11.2018, blz. 39).
(12)      Zaak C-137/21.
(13)    Het ging achtereenvolgens om bijeenkomsten met: de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Davor Bozinovic op 18 februari 2021, de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Hristo Terziyski op 26 februari 2021 en de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Ekaterina Zaharieva op 1 maart 2021, de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu op 26 februari 2021 en de Cypriotische minister van Binnenlandse Zaken Nicos Nouris op 1 maart 2021.
(14)      Link naar de verklaring over de top EU-VS: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/06/15/eu-us-summit-statement-towards-a-renewed-transatlantic-partnership/
(15)      Link naar de gezamenlijke verklaring: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/06/22/joint-eu-us-statement-following-the-eu-us-justice-and-home-affairs-ministerial-meeting/
(16)    De door de autoriteiten van de VS gepubliceerde weigeringspercentages zijn te vinden op: https://travel.state.gov/content/dam/visas/Statistics/Non-Immigrant-Statistics/RefusalRates/FY20.pdf
(17)    Zaak C-137/21.
(18)      P9_TA(2020)0283.