Brussel, 19.2.2020

COM(2020) 63 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de tenuitvoerlegging, werking en doelmatigheid van het .eu-topniveaudomein
van april 2017 tot april 2019


Inhoud

1.Inleiding

2.Samenvatting

3.Het .eurechtskader

3.1.Huidig kader

3.2.Nieuw kader

4.Het .euregister

4.1.Financiële en contractuele naleving

5.Het .eudomein

5.1.Algemene tendensen

5.2.Het merk .eu

5.3.Marketing en communicatie

5.4.Meertaligheid

5.5.Gevolgen van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU

6.Vertrouwen en beveiliging

6.1.Veilige domeinnamen

6.2.Beperking van onrechtmatige registraties

6.3.Samenwerking tegen cybercriminaliteit

6.4.Alternatieve geschillenoplossing

6.5.Stabiliteit, beveiliging en bedrijfscontinuïteit

7.Internationale betrekkingen

8.Milieueffect

9.Conclusie



1.Inleiding

Dit verslag gaat over het .eu‑landcodetopniveaudomein (.eu‑ccTLD), het internetdomein van de Europese Unie en de varianten ervan in andere scripts, zoals dat wordt beheerd door de non-profitorganisatie EURid (European Registry for Internet Domains), die op grond van een dienstverleningsovereenkomst met de Commissie optreedt als register van dit domein (hierna het “.eu‑register” genoemd). Overeenkomstig artikel 8 van Verordening (EG) nr. 733/2002 van 22 april 2002 betreffende de invoering van het .eu‑topniveaudomein (hierna “de .eu‑verordening” genoemd) brengt de Commissie om de twee jaar aan het Europees Parlement en de Raad verslag uit over de toepassing, de werking en de doeltreffendheid van het .eu‑domein. Dit verslag heeft betrekking op de periode van 1 april 2017 tot en met 31 maart 2019 (hierna “de verslagperiode” genoemd).

2.Samenvatting

Het .eu‑domein bevat 3,7 miljoen geregistreerde domeinnamen en is daarmee wereldwijd het op zes na grootste landcodetopniveaudomein (ccTLD). In de verslagperiode is de groei gestagneerd omdat de markt voor domeinnamen tot volle wasdom is gekomen. De prestaties van het .eu‑domein hielden echter gelijke tred met die van andere ccTLD’s, ondanks een aanzienlijke daling van de registraties van .eu-domeinnamen als gevolg van de voorgenomen terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en de opschorting van domeinnamen als gevolg van strengere controles van registratiegegevens.

Om de toenemende concurrentie het hoofd te bieden, heeft het .eu‑register zich meer op de kwaliteit van de dienstverlening en beveiliging gericht, en minder op de prijs. Dat is een succesvolle strategie gebleken: het vernieuwingspercentage van .eu‑domeinnamen bleef hoog en steeg in de verslagperiode van 78,6 % naar 80 %.

Daarnaast is het .eu‑register het gebruik van DNSSEC 1 – een beveiligingsextensie van het DNS (Domain Name System) – blijven bevorderen, heeft het maatregelen inzake cyberbeveiliging en nieuwe initiatieven tegen misbruik genomen, en heeft het samengewerkt met rechtshandhavingsinstanties en andere overheidsinstanties op nationaal en Europees niveau in de strijd tegen illegale activiteiten waarbij .eu‑domeinnamen betrokken zijn. Het .eu‑register beschikt nog steeds over een zeer weerbare en robuuste technische infrastructuur waardoor de .eu‑naamruimte steeds beschikbaar is gebleven voor alle internetgebruikers.

Het ondersteunen van de diversiteit aan Europese talen en de toenemende meertaligheid op het .eu‑domein is een prioriteit gebleven. Aan het einde van de verslagperiode leefde de verwachting dat de .ευ‑string in het Griekse schrift eind 2019 zou kunnen worden gelanceerd. Deze mijlpaal zou een afsluiter zijn van de inspanningen die zijn geleverd om met succes alle niet‑Latijnse schriften in de Europese Unie te ondersteunen 2 .

In het algemeen is het .eu‑domein nog steeds doeltreffend, in die zin dat het ervoor zorgt dat de digitale eengemaakte markt gemakkelijker toegankelijk is op een veilige en betrouwbare manier en dat de Europeanen hun Europese identiteit ook online kunnen uitdragen.

3.Het .eu‑rechtskader

3.1.Huidig kader 

Het .eu‑domein is ingevoerd bij de .eu-verordening (als gewijzigd 3 ) en bij Verordening (EG) nr. 874/2004 tot vaststelling van regels met betrekking tot het overheidsbeleid voor de toepassing en werking van het .eu‑topniveaudomein en de beginselen inzake registratie (als gewijzigd 4 ).

3.2.Nieuw kader

De Commissie heeft in 2017 het regelgevingskader voor het .eu‑topniveaudomein beoordeeld in het kader van het programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving (Refit) en heeft vervolgens een herziening uitgevoerd. Na een openbare raadpleging en een effectbeoordeling 5 en na positieve feedback van de Raad voor regelgevingstoetsing heeft de Commissie een wetgevingsvoorstel ingediend ter vervanging van de bestaande .eu‑verordening(en). Het voorstel werd uiteindelijk in wetgeving omgezet als Verordening (EU) 2019/517 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de toepassing en werking van de .eu‑topniveaudomeinnaam, tot wijziging en intrekking van Verordening (EG) nr. 733/2002 en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie (hierna “de herziene .eu‑verordening” genoemd).

De herziene .eu‑verordening biedt de nodige wettelijke flexibiliteit om het.eu‑domein aan te passen aan veranderingen op de markt, zorgt voor een modernere governancestructuur 6 en een uitbreiding van de ontvankelijkheidscriteria voor .eu‑domeinnamen zodat EU‑burgers een domeinnaam kunnen registreren, ongeacht hun woonplaats. De herziene .eu‑verordening is op 18 april 2019 in werking getreden. Deze is van toepassing met ingang van 13 oktober 2022, de datum waarop Verordening (EG) nr. 733/2002 en Verordening (EG) nr. 874/2004 worden ingetrokken. De bepalingen waarbij de ontvankelijkheidscriteria worden uitgebreid, zullen echter al van toepassing zijn met ingang van 19 oktober 2019.

4.Het .eu‑register

Na een aanbestedingsprocedure werd de non-profitorganisatie European Registry for Internet Domains (EURid) geselecteerd. Met die organisatie is in 2004 een dienstverleningsovereenkomst afgesloten als .eu‑registerbeheerder, belast met de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu‑domein en de varianten ervan in andere scripts. Na een nieuwe aanbestedingsprocedure werd EURid in 2014 een tweede contract gegund. Dit contract werd verlengd van 1 april 2019 tot 12 oktober 2022.

EURid is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht naar Belgisch recht en met hoofdkantoor in Brussel. Drie ondernemingen die eigendom zijn van EURid, treden op als regionale kantoren. Deze zijn gevestigd in Italië, Tsjechië en Zweden. EURid heeft als opdracht om op een duurzame manier en door operationele excellentie een door de eindgebruiker vertrouwde .eu-ruimte te creëren en geaccrediteerde registrators een uitstekende dienstverlening te bieden.

De vereniging EURid heeft twee stichtende leden, DNS Belgium (het .be-register) en het Istituto di Informatica e Telematica (het .it‑register), negen andere leden en een strategische raad bestaande uit 13 vertegenwoordigers. De organisatie wordt geleid door een algemeen directeur en een managementteam van acht personen. Aan het einde van de verslagperiode beschikte EURid over 56 voltijdse werknemers, verdeeld over zeven afdelingen en vier regionale kantoren. De meeste werknemers zijn werkzaam in het team externe betrekkingen en op de technische afdeling.

4.1.Financiële en contractuele naleving

EURid beheert als externe organisatie het .eu‑domein op een autonome manier. Niettemin volgt de Commissie nauwgezet de financiële situatie van EURid en de contractuele naleving in overeenstemming met de bepalingen van het .eu‑regelgevingskader en de dienstverleningsovereenkomst. De Commissie oefent haar toezichthoudende rol uit door de jaarlijks gecontroleerde rekeningen, de halfjaarlijkse en jaarlijkse financiële verslagen, de begrotingsvoorstellen, de strategie en de operationele plannen van het .eu‑register te evalueren. Financiële kwesties worden besproken op halfjaarlijkse vergaderingen en ad‑hocvergaderingen.

In de verslagperiode was de financiële situatie van EURid vergelijkbaar met de twee voorgaande jaren, met ongeveer 13 miljoen EUR aan inkomsten en 11 miljoen EUR aan kosten per jaar. Na goedkeuring van de rekeningen en reserves bedroeg het volgens de voorwaarden van de dienstverleningsovereenkomst aan de Europese Unie overgedragen overschot 2 863 036 EUR voor boekjaar 2017 en 1 347 883 EUR voor boekjaar 2018.

Eind 2018 beschikte EURid over financiële reserves voor afschrijvingen (0,5 miljoen EUR), investeringen (0,6 miljoen EUR), sociale verplichtingen (2,4 miljoen EUR), wettelijke verplichtingen (1,2 miljoen EUR) en bedrijfskapitaal (0,2 miljoen EUR), alsook over een nieuwe reserve voor de beëindiging van contracten (0,9 miljoen EUR).

In 2018 heeft de Commissie verschillende administratieve en financiële aspecten van het beheer van het .eu‑register gecontroleerd. Hieruit zijn een reeks aanbevelingen voortgekomen waaraan in 2019 gevolg werd gegeven met een actieplan dat tussen de Commissie en EURid is overeengekomen. Deze aanbevelingen hebben met name betrekking op de evaluatie van het aanbestedingsbeleid van EURid; de evaluatie van het EURid‑beleid inzake belangenconflicten; een verduidelijking van de regels en de benadering voor het opbouwen van reserves; de ontwikkeling van een consistente aanpak voor het inhuren van externe consultants; een evaluatie van de doelmatigheid en doeltreffendheid van de regionale kantoren; een evaluatie van de activiteiten op het gebied van marketing en bewustmaking, en de organisatie van een jaarlijkse nalevingsaudit.

5.Het .eu‑domein

5.1.Algemene tendensen

Met 3,7 miljoen geregistreerde .eu‑domeinnamen op het einde van het eerste kwartaal van 2019 is het .eu‑domein het op tien na grootste topniveaudomein (TLD) en blijft het het op zes na grootste ccTLD ter wereld 7 . Het volume aan registraties is goed voor ongeveer 1 % van de wereldmarkt voor domeinnamen, met meer dan 350 miljoen domeinnamen verdeeld over 1 486 TLD’s.

Terwijl 2017 werd afgesloten met een groei van 1,5 % op jaarbasis, was er in 2018 sprake van een negatieve groei van 3,4 %. Die negatieve groei kan worden toegeschreven aan twee atypische ontwikkelingen (in vergelijking met andere ccTLD’s): de voorgenomen terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (toegelicht in het hoofdstuk “Gevolgen van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU”) en de opschorting van ongeveer 58 000 domeinnamen in 2018 als gevolg van strengere ontvankelijkheidscontroles.

In het algemeen houdt het .eu‑domein gelijke tred met de prestaties van andere ccTLD’s, in die zin dat ze in de tweejarige verslagperiode allemaal te kampen kregen met lage groeipercentages op de markt voor domeinnamen. Hier zijn een aantal redenen voor. De in het vorige verslag beschreven trends, waaronder de maturiteit van de belangrijkste nationale markten en de toegenomen concurrentie als gevolg van de opkomst van nieuwe gTLD’s (generieke TLD’s), zetten zich door. In de verslagperiode hebben ook vervangingsproducten marktaandeel veroverd, zoals socialemedia-accounts voor particulieren en bedrijven, en toepassingen (apps) voor de mobiele markt, met name in opkomende markten 8 , 9 . 

Naar land van registratie waren Duitsland, Nederland, Frankrijk, Polen en Italië aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 de belangrijkste .eu‑domeinmarkten. In de verslagperiode zakte het Verenigd Koninkrijk van de vierde naar de zesde plaats, terwijl het aandeel .eu‑registraties van Portugal bijna verdubbelde, waaruit blijkt dat domeinnamen nog steeds met dubbele cijfers kunnen groeien.

5.2.Het merk .eu

De voorbije jaren is de concurrentie op de markt van domeinnamen, en met name gevestigde TLD’s, aanzienlijke toegenomen door de introductie van nieuwe gTLD’s zoals “.hotel” of “.shop”. De concurrentie is fel geworden en veel nieuwe registers bieden zeer lage prijzen en gebruiken agressieve marketingtechnieken tegenover registrators en herverkopers.

EURid heeft hierop gereageerd door in te zetten op kwaliteit en veiligheid in plaats van op prijs, en door .eu te blijven promoten als een betrouwbaar merk met Europese dekking. Deze strategie is een succes gebleken: het vernieuwingspercentage van .eu–domeinnamen bleef hoog (dit is over het algemeen een indicator van het vertrouwen en de loyaliteit van de klanten) en steeg in de verslagperiode van 78,6 % naar 80 %.

5.3.Marketing en communicatie

In overeenstemming met de strategie om in te zetten op kwaliteit en veiligheid in plaats van op prijs, heeft EURid de volgende marketing- en communicatieactiviteiten ondernomen:

De publicatie van trust.eurid.eu, een nieuwe landingspagina op de website van EURid, om te benadrukken dat de .eu‑domeinnaam een merk is dat vertrouwen en veiligheid uitstraalt dankzij maatregelen die zorgen voor een hoog niveau van cyberbeveiliging en een actieve beperking van de risico’s van misbruik van domeinnamen.

Twee succesvolle online bewustmakingscampagnes in 2018. De landen waar de campagnes plaatsvonden (onder meer Polen, Duitsland, Frankrijk en Spanje) werden geselecteerd op basis van de groei van .eu‑domeinnamen en de steun die de registrators boden aan promotiecampagnes.

Via het gezamenlijk gefinancierde EURid‑marketingprogramma is het partnerschap met .eu‑geaccrediteerde registrators versterkt. Dit programma biedt registrators vergoedingen tot 100 % van de subsidiabele kosten van acties ter promotie van .eu‑domeinnamen. In 2017 en 2018 zijn met het programma meer dan 120 campagnes medegefinancierd.

De registrators bleven gebruikmaken van de kortingsregeling van EURid, waardoor ze lagere vergoedingen moeten betalen voor nieuwe registraties. De registrators waarderen de stabiliteit van de regeling, die hen in staat stelt het .eu‑domein gedurende het hele jaar op regelmatige basis te promoten. Bij deze regeling sloten zich 327 registrators aan, goed voor 93,3 % van de totale .eu‑portefeuille en 97 % van alle nieuwe domeinnamen in 2019.

Om innovatie en excellentie bij registreerders van .eu‑domeinnamen aan te moedigen, organiseert EURid jaarlijkse “Web Awards”. De winnaars van de Web Awards ontvangen een prijzenpakket met onder meer een reclamecampagne van drie maanden op de luchthaven van Brussel. Nooit eerder werd er meer deelgenomen aan de Web Awards dan in 2018, met meer dan 200 nominaties en bijna 10 000 stemmen.

EURid is zijn aanwezigheid op social media blijven stroomlijnen, met name via de Twitteraccount en het YouTube‑kanaal van EURid.

De registrators zijn belangrijke partners voor de .eu‑marketingactiviteiten, omdat zij de .eu‑domeinnamen aanbieden en in contact staan met de registreerders. Tussen 2017 en 2019 is EURid zich blijven inzetten om geaccrediteerde registrators nog kwaliteitsvollere diensten aan te bieden en het registratieproces te vereenvoudigen.

Aan het eind van het eerste kwartaal van 2019 telde het .eu‑domein 715 geaccrediteerde registrators. Het aantal registrators bleef de afgelopen jaren relatief stabiel, ondanks de toegenomen concentratie op de markt.

Volgens de meest recente tweejaarlijkse enquête van eind 2017 waarin werd gepolst naar de tevredenheid van de registrators, kreeg de kwaliteit van de relatie met EURid in het algemeen een rating van 93 %, wat in overeenstemming is met de hoge score van de vorige enquête. Registrators waren doorgaans erg positief over de betrouwbaarheid en vonden dat .eu‑domeinnamen gemakkelijk te verkopen waren en een goede investering vormden 10 .

EURid won zowel in 2017 als in 2018 de “Registry of the Year Award” van CENTR 11 op basis van een enquête onder meer dan 100 registrators.

5.4.Meertaligheid 

EURid is zich blijven inspannen om de Europese taaldiversiteit te ondersteunen en de meertaligheid op het .eu‑domein uit te breiden. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 waren er bijna 39 000 geïnternationaliseerde domeinnamen (IDN’s) geregistreerd 12 en daarvan behoorde het .eu‑domein tot de twintig grootste IDN‑ruimtes ter wereld.

Na de invoering in juni 2016 van de .ею‑extensie (het equivalent van .eu in het Cyrillische schrift) werd een overgangsperiode van drie jaar ingesteld, bedoeld om voor alle domeinnamen een beleid te voeren waarbij verschillende schriften niet door elkaar kunnen worden gebruikt. Dit beleid, dat verplicht is gesteld door ICANN 13 (Internet Corporation of Assigned Names and Numbers), houdt in dat de domeinnaam en de extensie in hetzelfde schrift moeten worden geschreven. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2019 waren er ongeveer 1 900 domeinnamen met een .ею‑extensie geregistreerd.

Vóór en tijdens de verslagperiode heeft EURid veel inspanningen geleverd om de .ευ‑extensie (het equivalent van .eu in Grieks schrift) te laten goedkeuren door ICANN. In de beoordelingsfase moesten voor de toepassing van .ευ enkele moeilijkheden worden overwonnen omdat was vastgesteld dat de string mogelijk een verwarrende gelijkenis vertoonde met .eu en met de weergave van andere tweeletterstrings in hoofdletters. Aan het einde van de verslagperiode leefde de verwachting dat de .ευ‑string in het Griekse schrift eind 2019 zou worden gelanceerd. Deze mijlpaal zou een afsluiter zijn van de inspanningen die zijn geleverd om met succes alle niet-Latijnse schriften in de Europese Unie te ondersteunen.

5.5.Gevolgen van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU 

Volgens de .eu‑verordening, als gewijzigd, moet de houder van een .eu‑domeinnaam een ingezetene of burger van een EU‑lidstaat, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen zijn, of een onderneming of organisatie die in die landen is gevestigd.

Nadat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2017 kennis had gegeven van zijn voornemen om zich uit de Unie terug te trekken, heeft de Unie met het Verenigd Koninkrijk onderhandelingen gevoerd en een overeenkomst gesloten over de voorwaarden voor zijn terugtrekking (hierna “het terugtrekkingsakkoord” genoemd) overeenkomstig artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) 14 . Het terugtrekkingsakkoord voorziet in een overgangsperiode waarin het Unierecht van toepassing is op en in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens deze overgangsperiode zullen zowel ingezetenen als burgers van het Verenigd Koninkrijk, alsook ondernemingen en organisaties die in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd, in aanmerking blijven komen voor een .eu‑domeinnaam. Deze overgangsperiode begint op de terugtrekkingsdatum 15 en eindigt op 31 december 2020, tenzij de Unie en het Verenigd Koninkrijk uiterlijk op 1 juli 2020 instemmen met een eenmalige verlenging van die overgangsperiode met één of twee jaar.

Na afloop van deze overgangsperiode is het Unierecht niet meer van toepassing op en in het Verenigd Koninkrijk. Bijgevolg zullen ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk die geen onderdaan zijn van een EU‑lidstaat, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen en ondernemingen en organisaties die in het Verenigd Koninkrijk, maar niet in een EU‑lidstaat, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen zijn gevestigd, niet langer in aanmerking komen voor een .eu‑domeinnaam, net zoals ingezetenen, ondernemingen en organisaties van andere derde landen. Dit zou gelden vanaf de terugtrekkingsdatum indien het terugtrekkingsakkoord niet in werking treedt.

In de kennisgeving “Terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk en EU-regels voor .eu‑domeinnamen” van 28 maart 2018, bijgewerkt op 18 juli 2019 16 , waarschuwt de Commissie de .eu‑domeinnaamhouders die in het Verenigd Koninkrijk verblijven of gevestigd zijn voor de gevolgen van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, rekening houdend met de bepalingen van het terugtrekkingsakkoord die in werking treden met betrekking tot de overgangsperiode. Daarnaast hebben de Commissie en EURid overeenstemming bereikt over een actieplan om de gevolgen te beperken indien een terugtrekkingsakkoord niet in werking zou treden, en om de overgang naar de status van het Verenigd Koninkrijk als derde land te beheren. Dit plan bestaat uit maatregelen om registrators en registreerders te informeren en uit overgangsmaatregelen voor geregistreerde domeinnamen die eigendom zijn van ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk 17 .

Het effect van de geplande terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op het .eu‑domein werd vanaf 2018 merkbaar. Voor ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk leidde het vooruitzicht dat ze niet langer in aanmerking zouden komen voor de registratie van .eu‑domeinnamen, tot annuleringen, niet‑verlengingen en een daling van het aantal nieuwe registraties. Bovendien bieden sommige in het Verenigd Koninkrijk gevestigde registrators niet langer het .eu‑domein aan. Bijgevolg daalde het aantal .eu‑registraties in het Verenigd Koninkrijk van ongeveer 240 000 tot ongeveer 190 000 aan het einde van het eerste kwartaal van 2019. Dat is een daling met 24 %.

6.Vertrouwen en beveiliging

6.1.Veilige domeinnamen

DNSSEC 18 , een beveiligingsextensie van het DNS, wordt sinds 2013 in het .eu‑domein gebruikt en gepromoot. DNSSEC zorgt ervoor dat gebruikers met de juiste website communiceren en man‑in‑the‑middle-aanvallen door nepwebsites worden voorkomen.

DNSSEC functioneert alleen goed wanneer zowel het topniveaudomein als de individuele domeinnamen over een digitale handtekening beschikken (“ondertekend zijn”). Het .eu‑topniveaudomein werd in 2010 met DNSSEC ondertekend en sindsdien promoot EURid de DNSSEC‑ondertekening van .eu‑domeinnamen. Sinds 2015 biedt EURid een korting aan voor iedere correct ondertekende domeinnaam. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2019 waren ongeveer 540 000 domeinnamen (15 % van de .eu‑domeinnamen) correct ondertekend met DNSSEC. De gestage toename van het aantal met DNSSEC ondertekende domeinnamen tijdens de verslagperiode toont aan dat deze kortingen registrators ertoe aanzetten DNSSEC te gebruiken en aan hun registreerders aan te bieden. Hoewel .eu een van de beste ccTLD‑registers is als het gaat om DNSSEC‑gebruik, zijn er duidelijk verdere inspanningen nodig om het DNSSEC‑gebruik op .eu‑domeinnamen nog te versterken.

EURid biedt registrators hulp met de toepassing van cyberbeveiligingsnormen via webinars, vergaderingen en regelmatige briefings over DNSSEC en andere beveiligingsmaatregelen.

6.2.Beperking van onrechtmatige registraties

De preventie van onrechtmatige domeinnaamregistraties, die worden gebruikt voor inbreuken op het auteursrecht, de verkoop van namaakgoederen, phishing, cyberaanvallen en de verspreiding van malware, blijft een belangrijke prioriteit voor het .eu‑domein. Aan deze prioriteit wordt invulling gegeven door de geldigheid van registratiegegevens te verifiëren aan de hand van de ontvankelijkheidscriteria van het .eu‑domein 19 en nieuwe registraties te screenen op verdachte patronen of afwijkingen.

Als preventieve maatregel controleert EURid dagelijks nieuwe registraties. Indien er onbetrouwbare gegevens worden ontdekt, wordt de registreerders gevraagd hun gegevens te updaten of te corrigeren. Indien ze dat niet doen, kan hun domeinnaam worden opgeschort. In 2017 en 2018 werden op die manier respectievelijk 20 126 en 58 966 domeinnamen opgeschort.

In 2017 heeft de Katholieke Universiteit Leuven voor EURid een systeem ontwikkeld dat op basis van historische gegevens en zelflerende algoritmen voorspelt welke .eu‑domeinnamen mogelijk voor onrechtmatige doeleinden worden gebruikt. Dit systeem, dat nog in ontwikkeling is, moet voorkomen dat schadelijke domeinnamen überhaupt actief worden.

6.3.Samenwerking tegen cybercriminaliteit

EURid is nationale en Europese rechtshandhavingsinstanties en andere betrokken autoriteiten op regelmatige basis blijven helpen in de strijd tegen illegale activiteiten die verband houden met .eu‑domeinnamen.

Op nationaal niveau werkte EURid actief samen met het Belgische ministerie van Economische Zaken (FOD Economie), de Belgische Douane (Cybersquad) en het Belgisch Openbaar Ministerie.

Op Europees niveau heeft EURid zoals voorheen op regelmatige basis contact onderhouden met CERT‑EU (het computercrisisresponsteam voor de instellingen, organen en instanties van de EU) en heeft het de samenwerking met Europol verder versterkt door statistische gegevens en tendensen uit te wisselen, gezamenlijke projecten ter bestrijding van cybercriminaliteit op te zetten 20 en gezamenlijke workshops te organiseren 21 . In juni 2018 ondertekenden EURid en de International Anti-Counterfeiting Coalition een memorandum van overeenstemming om samen te werken in de strijd tegen cybercriminaliteit op het .eu‑domein. EURid is ook blijven samenwerken met EUIPO (Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie) om houders van handelsmerken in te lichten wanneer een .eu‑domeinnaam wordt geregistreerd die identiek is aan een gedeponeerd EU‑handelsmerk.

6.4.Alternatieve geschillenoplossing

In juni 2017 heeft EURid ervoor gezorgd dat er meer opties zijn voor het initiëren van een alternatieve geschillenbeslechting (ADR). Door de ondertekening van een overeenkomst met de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO) kunnen geschillen inzake .eu niet alleen aan het arbitragegerecht in Praag (Tsjechisch arbitragegerecht), maar ook aan EURid worden voorgelegd. Eigen aan .eu‑ADR is dat klachten online in elke officiële taal van de EU kunnen worden ingediend. In de verslagperiode werden 127 klachten ingediend en werden 130 geschillen opgelost.

6.5.Stabiliteit, beveiliging en bedrijfscontinuïteit

EURid beschikt nog steeds over een zeer weerbare en robuuste technische infrastructuur waardoor de .eu‑naamruimte steeds zichtbaar is en goed presteert voor alle internetgebruikers. Zo komt het dat gebruikers tijdens de verslagperiode ononderbroken toegang hadden tot .eu‑domeinnamen (uptime van 100 %). Twee domeinnaamservers 22 in Amsterdam en Luxemburg vormen de kern van de technische infrastructuur van EURid. Ze worden aangevuld met een mix van zelfbeheerde servers (in Amsterdam, Ljubljana, Londen en Praag) en externe anycast‑providers (o.a. DENIC, Netnod en Dyn/Oracle), die servers in de hele wereld aanbieden om het .eu‑zonebestand te ondersteunen.

Een belangrijk element van het EURid‑beleid was het vaststellen en handhaven van een hoog niveau van informatie- en netwerkbeveiliging zodat .eu‑geaccrediteerde registrators en het grote publiek van veilige en hoogwaardige diensten kunnen genieten. EURid verkreeg in 2017 een ISO 23  22301‑certificering voor bedrijfscontinuïteitsbeheer en werd in 2019 opnieuw gecertificeerd voor informatiebeveiligingsnorm ISO/IEC 27001. Daarnaast heeft EURid in 2018 zijn beleid inzake verantwoorde bekendmaking (“Responsible Disclosure Policy”) geëvalueerd en aangepast en werkt EURid nog steeds samen met een extern bedrijf voor het beoordelen en verbeteren van de cyberbeveiliging en het afwenden van dreigingen.

Als ccTLD‑register is EURid een voortrekker geweest op het vlak van bedrijfscontinuïteit. De risicobeoordeling van EURid wordt jaarlijks bijgewerkt en de continuïteitsscenario’s worden regelmatig opnieuw geëvalueerd. In 2018 heeft EURid twee bedrijfscontinuïteitsoefeningen gehouden waarbij grote rampen werden gesimuleerd. Deze oefeningen zijn positief beoordeeld door een onafhankelijke beoordelaar. Daarnaast zijn zeven rampen-, herstel- en redundantietests gehouden en is de robuustheid van de technische infrastructuur van EURid aangetoond.

7.Internationale betrekkingen 

Tijdens de verslagperiode is EURid een actieve rol blijven spelen in het internet‑ecosysteem, met name dankzij de volgende acties en activiteiten:

Deelname aan ICANN‑vergaderingen via verschillende comités en werkgroepen, onder meer met een bijdrage aan de inspanningen om bij kleine ccTLD‑registers capaciteit op te bouwen inzake bedrijfscontinuïteitsplanning en herstel na rampen;

Samenwerking met Unesco, Verisign en de regionale registerorganisaties voor het jaarlijkse IDN World Report 24 , en steun voor het Internationaal Jaar van de inheemse talen 2019 van Unesco;

Voortzetting van de .eu‑academie 25 waarin vertegenwoordigers van andere registers opleidingen hebben gekregen over uiteenlopende kwesties die betrekking hebben op registers;

Steun aan sessies van EuroDIG (European Dialogue on Internet Governance) en aan de Balkanschool voor IG (Internet Governance);

Deelname aan het Forum voor internetbeheer (FIB) 26 in 2017 met een workshop over de gevolgen van ICT voor het milieu.

8.Milieueffect

Om de impact van zijn activiteiten op het milieu te beperken, werd EURid in 2012 het eerste EMAS‑gecertificeerde 27 register in Europa. In 2018 werden het hoofdkantoor in België en de vestigingen in Italië en Tsjechië opnieuw gecertificeerd. EURid is zijn CO2‑uitstoot blijven valideren, heeft ter compensatie gecertificeerde CO2‑kredieten gekocht en heeft het “Uganda Borehole Project” gesteund 28 . In 2019 heeft EURid steun verleend aan herbebossingsmaatregelen in Monchique in Portugal 29 , een gebied dat in de zomer van 2018 is getroffen door verwoestende bosbranden.

9.Conclusie

Het .eu‑domein functioneert nog steeds doeltreffend, vergemakkelijkt de toegang tot de digitale eengemaakte markt zodat Europeanen hun Europese identiteit ook online kunnen uitdragen, en ondersteunt meertaligheid.

De grotere nadruk op kwaliteitsvolle dienstverlening en beveiliging heeft het .eu‑domein geholpen om zijn marktpositie tijdens de verslagperiode te bestendigen en heeft rechtstreeks bijgedragen tot de doelstellingen van de EU om op het internet en in de digitale eengemaakte markt voor meer vertrouwen en veiligheid te zorgen.

Het .eu‑domein kan een voorbeeld zijn voor andere domeinnamen als het gaat om de creatie van een betrouwbare en beveiligde domeinnaamruimte. Er moeten verdere inspanningen worden geleverd om ervoor te zorgen dat beveiligingsmaatregelen zoals DNSSEC breed worden toegepast om onrechtmatige registraties te bestrijden, en om ervoor te zorgen dat illegaal gedrag en misbruik zoals elders in het DNS-ecosysteem voorkomt, geen vaste voet krijgt bij .eu‑domeinnamen. Gezien de solide financiële situatie van het .eu‑TLD kunnen deze inspanningen worden voortgezet.

Dankzij zijn solide klantenbestand, zijn sterke betrekkingen met registrators en zijn acties gericht op geografische markten met een te lage dekking en EU‑burgers die in het buitenland wonen, kan het .eu‑domein zijn positie als voorkeursdomein van EU‑burgers en bedrijven verder versterken.

(1)    Domain Name System Security Extension.
(2)      De .ευ‑string in Grieks schrift werd uiteindelijk op 14 november 2019, na de verslagperiode, gelanceerd.
(3)    Verordening (EG) nr. 1137/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2008.
(4)    Verordeningen van het Europees Parlement en de Raad nr. 1654/2005 van 10 oktober 2005, nr. 1255/2007 van 25 oktober 2007, nr. 560/2009 van 26 juni 2009 en nr. 516/2015 van 26 maart 2015.
(5)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2017-2402460_en .
(6)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/new-rules-will-boost-eu-governance-and-extend-its-reach .
(7)    CENTRstats Global TLD, verslag Q1 2019, editie 27, https://www.centr.org/statistics-centr/quarterly-reports.html .
(8)    EURid et al, Middle East and Adjoining Countries DNS Marketplace Study, ICANN 2016 https://www.icann.org/news/announcement-2016-02-26-en .
(9)    Oxford Information Labs et al, Latin American and Caribbean DNS Marketplace Study, 2017 https://www.icann.org/public-comments/lac-dns-marketplace-2016-09-22-en .
(10)     https://eurid.eu/en/news/2017-registrar-satisfaction-survey-findings/ .
(11)    Raad van Europese registers van nationale topniveaudomeinen, www.centr.org .
(12)    IDN’s zijn domeinnamen in niet-Latijns schrift.
(13)       https://www.icann.org
(14)      PB C 384 I van 12.11.2019, blz. 1.
(15)      De terugtrekkingsdatum is de datum van inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord of, bij gebreke daarvan, 1 februari 2020, tenzij de in artikel 50, lid 3, VEU bedoelde termijn verder wordt verlengd. Zie Besluit (EU) 2019/1810 van de Europese Raad vastgesteld in overeenstemming met het Verenigd Koninkrijk van 29 oktober 2019 tot verlenging van de in artikel 50, lid 3, VEU bedoelde termijn (PB L 278 van 30.10.2019, blz. 1).
(16)     https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/eu_domain_names_nl_0.pdf
(17)     https://eurid.eu/en/register-a-eu-domain/brexit-notice/ .
(18)    Domain Name System Security Extension.
(19)    Overeenkomstig de .eu‑verordening heeft EURid het recht om de geldigheid van een registratie te verifiëren, en het registratiebeleid schrijft voor dat de registreerder ervoor moet zorgen dat zijn persoonsgegevens, waaronder het e-mailadres voor de communicatie met EURid, steeds volledig en nauwkeurig zijn.
(20)     https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol-enhances-cybercrime-and-internet-security-cooperation-signing-mou-eurid .
(21)     https://www.europol.europa.eu/events/eurid-europol-cross-border-collaboration-in-fighting-cybercrime-workshop .
(22)    Naamservers zijn fundamentele elementen van het DNS. Ze verstrekken de IP‑adressen en locaties van domeinnamen zodat deze kunnen worden opgezocht.
(23)    International Organisation for Standardisation (Internationale organisatie voor normalisatie)
(24)     www.idnworldreport.eu .
(25)     https://eurid.eu/nl/about-us/initiatives/ .
(26)     www.intgovforum.org .
(27)    Milieubeheer- en milieuauditsysteem van de EU, registratienummer BE-VL-000016, https://eurid.eu/nl/about-us/going-green/ .
(28)     https://www.carbonfootprint.com/gs_ver_uganda_borehole.html
https://eurid.eu/en/news/eurid-supports-uganda-borehole-rehabilitation-project/
(29)     https://www.youtube.com/watch?v=yh-rJQL1HYE .