24.7.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 248/26


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2019/C 248/07)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).

MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING

“Médoc”

Referentienummer: PDO-FR-A0730-AM03

Datum van de mededeling: 10.4.2019

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1.   Geografisch gebied-redactionele wijziging

Beschrijving en motivering

In lid 1 van punt IV van hoofdstuk I van het productdossier worden de gemeenten Cantenac en Margaux geschrapt en wordt de gemeente Margaux-Cantenac toegevoegd.

Het gaat over een redactionele wijziging naar aanleiding van de samenvoeging van de bovenvermelde gemeenten. Het productiegebied van de BOB “Médoc” blijft onveranderd.

Bijgevolg wordt ook punt 2.6 van het enig document gewijzigd.

2.   Afgebakend perceelgebied

Beschrijving en motivering

Lid 2 van punt IV van hoofdstuk I van het productdossier wordt gewijzigd om de data van goedkeuring van de afbakening van de percelen te actualiseren.

1)

Na de woorden: “9 april 2008” wordt het volgende ingevoegd: “van 28 september 2011, 26 juni 2013, 11 september 2014, 9 juni 2015, 8 juni 2016, 23 november 2016 en 15 februari 2018 en van zijn permanent comité van 25 maart 2014”.

2)

De data van 9 november 1960, 13 mei 1970 en 6 november 1997 worden verwijderd.

De afbakening van het perceelgebied bestaat erin te bepalen welke percelen binnen het geografische productiegebied geschikt zijn voor de productie van de betreffende gecontroleerde oorsprongsbenaming.

Gelijktijdig met deze wijziging wordt een overgangsmaatregel geïntroduceerd in lid 1 van punt XI van hoofdstuk I van het productdossier: De percelen die uitgesloten zijn van het afgebakend perceelgebied en opgesomd staan in bijlage III bij het productdossier, blijven voor hun oogst genieten van het recht op de oorsprongsbenaming tot aan het rooien en ten laatste tot 31 december 2024.

Deze wijzigingen zijn niet van invloed op het enig document.

3.   Gebied in de onmiddellijke nabijheid — redactionele wijziging

Beschrijving en motivering

De beschrijving van het gebied in de onmiddellijke nabijheid wordt gewijzigd als gevolg van de samenvoeging van de gemeenten zonder dat dit gevolgen heeft voor het gebied in de onmiddellijke nabijheid waarvan de contouren ongewijzigd blijven.

Onder b) van lid 3 van punt IV van hoofdstuk I van het productdossier worden de gemeenten Aubie-et-Espessas, Castets-en-Dorthe, Castillon-de-Castets, Civrac-de-Dordogne, Saint-Antoine en Salignac geschrapt.

De gemeenten Val de Virvée, Castets en Castillon, en Civrac-sur-Dordogne worden toegevoegd.

De gemeenten Aubie-et-Espessas, Saint-Antoine en Salignac zijn gefuseerd tot de gemeente Val de Virvée.

De gemeenten Castets-en-Dorthe en Castillon-de-Castets zijn gefuseerd tot de gemeente Castets et Castillon.

De gemeente Civrac-de-Dordogne wordt gewijzigd in Civrac-sur-Dordogne.

Bijgevolg wordt ook punt 2.9 van het enig document gewijzigd.

4.   Verband met het geografische gebied

Beschrijving en motivering

In de derde paragraaf onder a) van het eerste lid van punt X van hoofdstuk I van het productdossier wordt het aantal gemeenten aangepast van 52 naar 51 gemeenten als gevolg van de fusie van de gemeenten Cantenac en Margaux.

Bijgevolg wordt ook punt 2.8 van het enig document gewijzigd.

ENIG DOCUMENT

1.   Naam van het product

Médoc

2.   Type geografische aanduiding

BOB — beschermde oorsprongsbenaming

3.   Categorieën van wijnbouwproducten

1.

Wijn

4.   Beschrijving van de wijn(en)

Het gaat om een niet-mousserende rode wijn die uitstekend oud wordt. Hij is rijk aan tannine, heeft een intense kleur en is voornamelijk gestructureerd met cabernet sauvignon N (traditionele ras) geassocieerd met merlot N, in mindere mate met cabernet franc N en met petit verdot N of, zeldzamer nog, met cot N en carmenère N. De cabernet sauvignon zorgt voor een gekruide noot in de wijn. De merlot N geeft de rondheid, zachtheid en het aroma van zacht fruit aan de wijn. De structuur en de complexiteit worden versterkt door de blending met de cabernet franc N of de petit verdot N. Deze laatste zorgt ook voor de frisheid van de wijn.

Na de verrijking overschrijdt hij het totale alcoholvolumegehalte van 13 % niet.

Zijn natuurlijk alcoholvolumegehalte is ten minste 11 %.

Alle gecommercialiseerde partijen wijn (onverpakt of verpakt) vertonen:

een gehalte aan fermenteerbare suikers (glucose + fructose) van niet meer dan 3 gram per liter;

een appelzuurgehalte van maximaal 0,2 gram per liter.

De wijnen die onverpakt of verpakt gecommercialiseerd worden voor 1 oktober van het jaar dat volgt op de oogst, hebben een gehalte aan vluchtige zuren van niet meer dan 12,25 meq/l. Boven deze datum vertonen de wijnen een gehalte aan vluchtige zuren van niet meer dan 16,33 meq/l.

Alle onverpakt gecommercialiseerde partijen wijn vertonen een zwaveldioxidegehalte van niet meer dan 140 mg/l.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

13

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimale totale zuurgraad

in milli-equivalent per liter

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

16,33

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

 

5.   Wijnbouwpraktijken

a.    Essentiële oenologische procedés

Verrijking

Specifiek oenologisch procedé

De substractieve verrijkingstechnieken zijn toegestaan binnen de grenzen van een maximale concentratie van 15 %. Het totaal alcoholvolumegehalte na verrijking ligt niet hoger dan 13 %.

Aanplant van de wijnstokken

Teeltwijze

Dichtheid: De minimale beplantingsdichtheid bedraagt 5 000 wijnstokken per hectare. De afstand tussen de rijen mag niet meer dan 2 m bedragen en de ruimte tussen de wijnstokken binnen eenzelfde rij niet minder dan 0,80 m.

Snoeiregels: Snoeien is verplicht. Er wordt ten laatste gesnoeid wanneer de bladeren zich hebben ontvouwen (Lorenz-fase 9). De wijnstokken worden gesnoeid met de volgende technieken: — snoei op 2 rankstompen, dubbele Guyot-snoei of “médocaine”-snoei met 5 of meer ogen per rankstomp; — enkele of gemengde Guyot-snoei met 7 ogen of meer per voet; — korte snoei, waaiervormige snoei met 4 takken of tot 2 snoeren met 12 ogen of meer per voet.

b.    Maximale opbrengsten

65 hectoliter per hectare

6.   Afgebakend geografisch gebied

De oogst van de druiven, de bereiding en de rijping van de wijn worden uitgevoerd op het grondgebied van de volgende gemeenten in het departement Gironde: Arcins, Arsac, Avensan, Bégadan, Blaignan, Blanquefort, Castelnau-de-Médoc, Cissac-Médoc, Civrac-en-Médoc, Couquèques, Cussac-Fort-Médoc, Gaillan-en-Médoc, Grayan-et-l’Hôpital, Jau-Dignac-etLoirac, Labarde, Lamarque, Lesparre-Médoc, Listrac-Médoc, LudonMédoc, Macau, Margaux-Cantenac, Moulis-en-Médoc, Naujac-sur-Mer, Ordonnac, Parempuyre, Pauillac, Le Pian-Médoc, Prignac-en-Médoc, Queyrac, Saint-Aubin-de-Médoc, Saint-Christoly-Médoc, Saint-Estèphe, Saint-Germain-d’Esteuil, Saint-Julien-Beychevelle, Saint-Laurent-Médoc, Saint-Médard-en-Jalles, Saint-Sauveur, Saint-Seurin-de-Cadourne, SaintVivien-de-Médoc, Saint-Yzans-de-Médoc, Sainte-Hélène, Salaunes, Soulacsur-Mer, Soussans, Le Taillan-Médoc, Talais, Valeyrac, VendaysMontalivet, Vensac, Le Verdon-sur-Mer en Vertheuil.

7.   Voornaamste wijndruiven

 

Petit Verdot N

8.   Beschrijving van het (de) verband(en)

De geografische zone van de beschermde oorsprongsbenaming “Médoc” ligt in het departement Gironde aan de linkerrivieroever van de Garonne en van de Gironde in het noorden van Bordeaux. Dit wijngedeelte op het schiereiland van de Médoc strekt zich uit over bijna 80 kilometer van noord tot zuid, over amper meer dan een tiental kilometer van oost naar west en ligt verspreid over 51 gemeenten.

De rivier van de Médoc-regio wordt gekenmerkt door gematigde seizoensschommelingen en een erg gematigde regenval voor een Atlantisch klimaat. Hoewel het klimaat door de noordelijke ligging van de geografische zone minder warm is dan in het zuiden van het schiereiland, is er minder regenval. De gunstige klimaatfactoren voor de wijnbouw zijn afkomstig van het regulerende thermische effect dat wordt veroorzaakt door de Atlantische Oceaan in het westen en het estuarium van de Gironde in het oosten. Het oceaanklimaat dat tijdens sommige jaren gepaard gaat met regenachtige herfstdepressies of, integendeel, een warm en heel zonnig najaar, ligt aan de oorsprong van uitzonderlijke wijnjaren.

De wijnlandschappen die hieruit voortvloeien zijn gekenmerkt door een zacht golvend reliëf (tussen 3 meter en 50 meter hoogte) en worden in het westen begrensd door het woud en in het oosten door het estuarium van de Gironde. Van het zuiden naar het noorden volgen de heuvelkammen met grindhoudende bodems zich op die worden afgebakend door kleine beekjes en meer moerasachtige sectoren waar niet aan wijnbouw wordt gedaan.

De erkenning van de specifieke eigenschappen van de wijngronden in de regio Médoc, die wereldwijd gekend zijn, is ontstaan dankzij generaties wijnbouwers. In de loop van de geschiedenis heeft de gedetailleerde kennis van de bodem door de wijnbouwers en het onderzoek naar de optimalisatie van hun kwaliteiten door de beheersing van de drainage gezorgd voor de ontwikkeling van de meest aangepaste landbouwpraktijken voor de productie van rode wijnen die beter worden door rijping. De vorderingen op sanitair gebied en de mechanisatie van de wijngaard hebben niets veranderd aan de wens van de wijnbouwers om de wijnbereidingsmethoden te bewaren die stroken met de doelstelling om rode wijn met dit erkende bijzondere karakter te produceren.

Op dit moment in de Médoc-regio is het wijnstokrassenbestand voornamelijk gebaseerd op het wijnstokras cabernet sauvignon N, het wijnstokras dat de voorkeur geniet bij de grindhoudende bodems, het wijnstokras merlot N dat erg gewild is voor zijn fruitigheid, het wijnstokras cabernet franc N, voor bodems die voornamelijk uit kalksteen bestaan en het wijnstokras petit verdot N in warme en filteraarde. Deze diversiteit aan wijnstokrassen en bodems bij de beschermde oorsprongsbenaming “Médoc” schrijft een selectieve opzet van de wijngaard voor.

Deze selectieve opzet levert erg rijpe en gezonde druiven op met een gecontroleerde opbrengst. Zo kan men maceraties uitvoeren om de gewenste geconcentreerde wijn te bekomen. Derhalve is een teelt van minstens zes maanden onontbeerlijk opdat ze verzachten.

De wijnen zijn rijk aan tannine, hebben een intense kleur en zijn voornamelijk gestructureerd met cabernet sauvignon N (traditionele ras) geassocieerd met merlot N, in mindere mate met cabernet franc N en met petit verdot N of, zeldzamer nog, met cot N en carmenère N. De cabernet sauvignon is de traditionele wijnstoksoort en zorgt voor een gekruide noot in de wijn van de “Médoc”. Deze laatste zorgt, gemengd met de merlot N, voor de rondheid, zachtheid en het aroma van zacht fruit van de wijn. Wanneer de merlot N dominant is, worden de gewenste rijpere aroma’s sneller bereikt. De structuur en de complexiteit worden versterkt door de blending met de cabernet franc N of de petit verdot N. Deze laatste zorgt ook voor de frisheid van de wijn.

De wijnen worden uitstekend oud.

Dit wijnbouwgebied, met een lange geschiedenis van ontginning, wordt doorkruist door de Route des Vins en is bezaaid met wijnbouwkastelen, uitgestrekte domeinen van gevarieerd architecturaal erfgoed die naast erg kleine familiale bedrijven liggen wiens wijnbereidingsmethoden, afzet en bevordering versterkt worden door verschillende coöperatieve wijnkelders.

De naambekendheid van de wijnen met deze beschermde oorsprongsbenaming en hun grondslagen zijn gebaseerd op het begrip “Château”. Met de trouw van Aliénor, hertogin van Aquitaine, en Henri Plantagenêt, toekomstige koning van Engeland, in 1152, heeft de ontwikkeling van de commerciële uitwisselingen met Engeland een grote rol gespeeld in de naambekendheid van de wijnen van de “Médoc” in het buitenland.

In 1647, wanneer de “Jurade de Bordeaux” de eerste wijnclassificatie van de Guyenne-wijnen in de geschiedenis uitgeeft, hebben de wijnen van de gemeenten van de “Médoc” reeds hun faam vastgesteld. Onder Lodewijk XI wordt deze classificatie verfijnd per regio door ze eerst in gemeenten en vervolgens per “crus” onder te verdelen. Deze verschillende classificaties hebben in 1855 geleid tot de classificering van de bordeauxwijnen die de wijnen van de “Médoc” bij die van de Gironde heeft geplaatst. Ter aanvulling werd in 1932 de classificatie van de “Crus Bourgeois du Médoc” gepubliceerd.

De verworven rang van de wijnen van de “Médoc” tijdens de vier laatste decennia is te danken aan de kwaliteit en het karakter van de wijnen die specifiek zijn voor elke periode. Dat heeft te maken met de smaken die veranderen of de wijnbouwcanon die evolueert. De body en de kleur van de wijnen van de beschermde oorsprongsbenaming “Médoc”, hun potentieel om een bouquet te ontwikkelen, het samengaan van de tannines en het fruit dankzij de vermenging, onderscheidt hen in het bijzonder evengoed van de andere bordeauxwijnen als van de wijnen uit Frankrijk.

9.   Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Gebied in de onmiddellijke nabijheid

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waarin de wijnen bij wijze van uitzondering mogen worden bereid en geteeld, bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten van het departement Gironde op basis van de officiële geografische code van 19 juni 2017: Abzac, Aillas, Ambarès-et-Lagrave, Ambès, Anglade, Arbanats, Arbis, Les Artigues-de-Lussac, Artigues-près-Bordeaux, Arveyres, Asques, Aubiac, Auriolles, Auros, Ayguemorte-les-Graves, Bagas, Baigneaux, Barie, Baron, Barsac, Bassanne, Bassens, Baurech, Bayas, Bayon-sur-Gironde, Bazas, Beautiran, Bègles, Béguey, Bellebat, Bellefond, Belvès-de-Castillon, Bernos-Beaulac, Berson, Berthez, Beychacet-Caillau, Bieujac, Les Billaux, Birac, Blaignac, Blasimon, Blaye, Blésignac, Bommes, Bonnetan, Bonzac, Bordeaux, Bossugan, Bouliac, Bourdelles, Bourg, Le Bouscat, Branne, Brannens, Braud-et-Saint-Louis, La Brède, Brouqueyran, Bruges, Budos, Cabanac-et-Villagrains, Cabara, Cadarsac, Cadaujac, Cadillac, Cadillac-en-Fronsadais, Camarsac, Cambes, Camblanes-et-Meynac, Camiac-et-Saint-Denis, Camiran, Camps-sur-l’Isle, Campugnan, Canéjan, Cantois, Capian, Caplong, Carbon-Blanc, Cardan, Carignan-de-Bordeaux, Cars, Cartelègue, Casseuil, Castelmoron-d’Albret, Castelviel, Castets et Castillon, Castillon-la-Bataille, Castres-Gironde, Caudrot, Caumont, Cauvignac, Cavignac, Cazats, Cazaugitat, Cénac, Cenon, Cérons, Cessac, Cestas, Cézac, Chamadelle, Civrac-de-Blaye, Civrac-desurDordogne, Cleyrac, Coimères, Coirac, Comps, Coubeyrac, Courpiac, Cours-de-Monségur, Cours-les-Bains, Coutras, Coutures, Créon, Croignon, Cubnezais, Cubzac-les-Ponts, Cudos, Cursan, Daignac, Dardenac, Daubèze, Dieulivol, Donnezac, Donzac, Doulezon, Les Eglisottes-et-Chalaures, Escoussans, Espiet, Les Esseintes, Etauliers, Eynesse, Eyrans, Eysines, Faleyras, Fargues, Fargues-Saint-Hilaire, Le Fieu, Flaujagues, Floirac, Floudès, Fontet, Fossés-et-Baleyssac, Fours, Francs, Fronsac, Frontenac, Gabarnac, Gajac, Galgon, Gans, Gardegan-et-Tourtirac, Gauriac, Gauriaguet, Générac, Génissac, Gensac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Gours, Gradignan, Grézillac, Grignols, Guillac, Guillos, Guîtres, Le Haillan, Haux, Hure, Illats, Isle-Saint-Georges, Izon, Jugazan, Juillac, Labescau, Ladaux, Lados, Lagorce, Lalande-de-Pomerol, Lamothe-Landerron, La Lande-deFronsac, Landerrouat, Landerrouet-sur-Ségur, Landiras, Langoiran, Langon, Lansac, Lapouyade, Laroque, Laruscade, Latresne, Lavazan, Léogeats, Léognan, Lestiac-sur-Garonne, Les Lèves-et-Thoumeyragues, Libourne, Lignan-de-Bazas, Lignan-de-Bordeaux, Ligueux, Listrac-de-Durèze, Lormont, Loubens, Loupes, Loupiac, Loupiac-de-la-Réole, Lugaignac, Lugasson, Lugon-et-l’Ile-du-Carnay, Lussac, Madirac, Maransin, Marcenais, Marcillac, Margueron, Marimbault, Marions, Marsas, Martignas-sur-Jalle, Martillac, Martres, Masseilles, Massugas, Mauriac, Mazères, Mazion, Mérignac, Mérignas, Mesterrieux, Mombrier, Mongauzy, Monprimblanc, Monségur, Montagne, Montagoudin, Montignac, Montussan, Morizès, Mouillac, Mouliets-et-Villemartin, Moulon, Mourens, Naujan-et-Postiac, Néac, Nérigean, Neuffons, Le Nizan, Noaillac, Noaillan, Omet, Paillet, Les Peintures, Pellegrue, Périssac, Pessac, Pessac-sur-Dordogne, Petit-Palais-etCornemps, Peujard, Le Pian-sur-Garonne, Pineuilh, Plassac, Pleine-Selve, Podensac, Pomerol, Pompéjac, Pompignac, Pondaurat, Porchères, Portets, Le Pout, Préchac, Preignac, Prignac-et-Marcamps, Pugnac, Puisseguin, Pujols, Pujols-sur-Ciron, Le Puy, Puybarban, Puynormand, Quinsac, Rauzan, Reignac, La Réole, Rimons, Riocaud, Rions, La Rivière, Roaillan, Romagne, Roquebrune, La Roquille, Ruch, Sablons, Sadirac, Saillans, SaintAignan, Saint-André-de-Cubzac, Saint-André-du-Bois, Saint-André-etAppelles, Saint-Androny, Saint-Antoine-du-Queyret, Saint-Antoine-surl’Isle, Saint-Aubin-de-Blaye, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Avit-deSoulège, Saint-Avit-Saint-Nazaire, Saint-Brice, Saint-Caprais-de-Blaye, Saint-Caprais-de-Bordeaux, Saint-Christoly-de-Blaye, Saint-Christophe-deDouble, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint-Cibard, Saint-Ciers-d’Abzac, Saint-Ciers-de-Canesse, Saint-Ciers-sur-Gironde, Saint-Côme, Saint-Denisde-Pile, Saint-Emilion, Saint-Etienne-de-Lisse, Saint-Exupéry, Saint-Félixde-Foncaude, Saint-Ferme, Saint-Genès-de-Blaye, Saint-Genès-de-Castillon, Saint-Genès-de-Fronsac, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Genis-du-Bois, Saint-Germain-de-Grave, Saint-Germain-de-la-Rivière, Saint-Germain-duPuch, Saint-Gervais, Saint-Girons-d’Aiguevives, Saint-Hilaire-de-la-Noaille, Saint-Hilaire-duBois, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-de-Blaignac, Saint-Jean-d’Illac, SaintLaurent-d’Arce, Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Laurent-du-Bois, SaintLaurent-du-Plan, Saint-Léon, Saint-Loubert, Saint-Loubès, Saint-Louis-deMontferrand, Saint-Macaire, Saint-Magne-de-Castillon, Saint-Maixant, Saint-Mariens, Saint-Martial, Saint-Martin-de-Laye, Saint-Martin-de-Lerm, Saint-Martin-de-Sescas, Saint-Martin-du-Bois, Saint-Martin-du-Puy, SaintMartin-Lacaussade, Saint-Médard-de-Guizières, Saint-Médard-d’Eyrans, Saint-Michel-de-Fronsac, Saint-Michel-de-Lapujade, Saint-Michel-deRieufret, Saint-Morillon, Saint-Palais, Saint-Pardon-de-Conques, Saint-Paul, Saint-Pey-d’Armens, Saint-Pey-de-Castets, Saint-Philippe-d’Aiguille, SaintPhilippe-du-Seignal, Saint-Pierre-d’Aurillac, Saint-Pierre-de-Bat, SaintPierre-de-Mons, Saint-Quentin-de-Baron, Saint-Quentin-de-Caplong, SaintRomain-la-Virvée, Saint-Sauveur-de-Puynormand, Saint-Savin, Saint-Selve, Saint-Seurin-de-Bourg, Saint-Seurin-de-Cursac, Saint-Seurin-sur-l’Isle, Saint-Sève, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Saint-Sulpice-de-Pommiers, Saint-Sulpice-et-Cameyrac, Saint-Trojan, SaintVincent-de-Paul, Saint-Vincent-de-Pertignas, Saint-Vivien-de-Blaye, SaintVivien-de-Monségur, Saint-Yzan-de-Soudiac, Sainte-Colombe, SainteCroix-du-Mont, Sainte-Eulalie, Sainte-Florence, Sainte-Foy-la-Grande, Sainte-Foy-la-Longue, Sainte-Gemme, Sainte-Radegonde, Sainte-Terre, Sallebœuf, Les Salles-deCastillon, Samonac, Saucats, Saugon, Sauternes, La Sauve, Sauveterre-deGuyenne, Sauviac, Savignac, Savignac-de-l’Isle, Semens, Sendets, Sigalens, Sillas, Soulignac, Soussac, Tabanac, Taillecavat, Talence, Targon, Tarnès, Tauriac, Tayac, Teuillac, Tizac-de-Curton, Tizac-de-Lapouyade, Toulenne, Le Tourne, Tresses, Uzeste, Val de Virvée, Vayres, Vérac, Verdelais, Vignonet, Villandraut, Villegouge, Villenave-de-Rions, Villenave-d’Ornon, Villeneuve, Virelade, Virsac en Yvrac.

Grotere geografische eenheid

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Aanvullende bepalingen betreffende de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

De etikettering kan de grotere geografische eenheid “Vin de Bordeaux — Médoc” of “Grand Vin de Bordeaux — Médoc” vermelden. De lettertekens van deze verkoopbenaming mogen niet hoger noch breder zijn dan twee derde van de lettertekens van de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming.

Link naar het productdosser

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-c0c6b3dd-b9e7-4b9d-a605-dc6ef93f4e88


(1)  PB L 9 van 11.1.2019, blz. 2.