Brussel, 27.4.2018

COM(2018) 231 final

2018/0110(COD)

Voorstel voor een

VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

betreffende de toepassing en werking van de .eu-topniveaudomeinnaam en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 733/2002 en Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie

(Voor de EER relevante tekst)

{SEC(2018) 205 final}
{SWD(2018) 120 final}
{SWD(2018) 121 final}
{SWD(2018) 122 final}


TOELICHTING

1.ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Het .eu-topniveaudomein (TLD) is in het leven geroepen bij Verordening (EG) nr. 733/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 22 april 2002 betreffende de invoering van het .eu-topniveaudomein. Het .eu-TLD werd op 22 maart 2005 gedelegeerd 1 door de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) en op 2 mei 2005 geüpload in de rootzone van het internet 2 . Het .eu-topniveaudomein (TLD) is ook onderworpen aan de regels van Verordening (EG) nr. 874/2004 van 28 april 2004 tot vaststelling van regels met betrekking tot het overheidsbeleid voor de toepassing en werking van het .eu-topniveaudomein en de beginselen inzake registratie.

Het .eu-topniveaudomein is de domeinnaam van de Europese Unie en haar burgers. Een specifieke domeinnaam voor de Europese Unie met een zeer duidelijk en herkenbaar gemeenschappelijk merkteken is een belangrijke en waardevolle bouwsteen voor de Europese online-identiteit. In overeenstemming met de doelstellingen van de strategie voor de digitale eengemaakte markt 3 biedt het .eu-TLD Europese bedrijven en burgers de mogelijkheid om aan e-handel te doen en actiever te zijn op de eengemaakte onlinemarkt.

Sinds de vaststelling van de .eu-verordeningen zijn de politieke en juridische context in de Unie, alsook de internetomgeving en de onlinemarkt aanzienlijk veranderd. In 2013 is de markt voor domeinnamen bijvoorbeeld sterk uitgebreid met de introductie van meer dan 1300 nieuwe generieke topniveaudomeinen (gTLD's), zoals .shop, .design en .wine. Om ervoor te zorgen dat het rechtskader van het .eu-TLD nog steeds zijn beoogde doel en waarden dient, is in het werkprogramma van de Commissie voorzien in een herziening van de .eu-verordeningen in het kader van het programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving (Refit). Dit initiatief omvatte een evaluatie en een daarop aansluitende effectbeoordeling. Bij die evaluatie zijn de bestaande .eu-verordeningen, in het licht van de richtsnoeren voor betere regelgeving, beoordeeld op effectiviteit, efficiëntie, relevantie, coherentie en meerwaarde van de EU. In de effectbeoordeling zijn beleidsantwoorden geformuleerd op de uitdagingen die in de evaluatie naar voren zijn gekomen; deze vormen de basis voor de herziening van het .eu-regelgevingskader.

Uit de evaluatie 4 blijkt dat het .eu-domein een beproefd TLD is en nog steeds goed functioneert. Het is evenwel onderworpen aan een achterhaald en rigide rechtskader, in die zin dat i) het verouderde of rigide bepalingen bevat die niet makkelijk kunnen worden geactualiseerd, en ii) het op het gebied van toezicht en verantwoordingsplicht geen optimale governancestructuur biedt die in overeenstemming is met de door de Commissie voorgestelde benadering van internetgovernance, waardoor iii) verwacht kan worden dat het .eu-TLD in tijden van snel veranderende markten op steeds meer moeilijkheden zal botsen.

De situatie is momenteel niet dramatisch: het probleem is merkbaar op het niveau van de werking en het beheer van het .eu-TLD en treft voorlopig dus vooral de actoren die hierbij betrokken zijn. Indien maatregelen uitblijven, is wordt het probleem waarschijnlijk zo groot dat de eindgebruikers er last van ondervinden, met name waar het gaat om de duurzaamheid en aantrekkelijkheid van de .eu-extensie ten opzichte van andere concurrerende domeinnamen.

Dit initiatief is bedoeld om ervoor te zorgen dat een TLD dat betrekkelijk goed heeft gewerkt, dit ook in de toekomst blijft doen. Dit is wat het voorstel in het licht van deze beoordeling tot doel heeft:

a) verouderde wettelijke en administratieve vereisten wegnemen en er tegelijk voor zorgen dat het nieuwe regelgevingskader toekomstbestendig is en het .eu-TLD toelaat zich aan te passen aan snelle veranderingen op de markt van de topniveaudomeinen en in het dynamische digitale landschap;

b) de prioriteiten van de EU integreren en promoten in de onlinewereld door te zorgen voor een governancestructuur waarin zowel technische als bestuurlijke beste praktijken zijn opgenomen die het algemene belang van de EU dienen;

c) de huidige ontvankelijkheidscriteria voor de registratie van .eu-domeinen versoepelen zodat burgers van de Unie een .eu-domeinnaam kunnen registreren, ongeacht hun woonplaats;

d) de strikte verbodsbepalingen op verticale scheiding opheffen en duidelijke bepalingen vaststellen zodat de regels inzake eerlijke concurrentie worden toegepast in overeenstemming met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Het voorstel komt tegemoet aan een ambitieuzere doelstelling voor het gebruik van het .eu-TLD en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk EU-burgers er in de nabije toekomst voordeel bij hebben. Door een regelgevingskader op te zetten dat gebaseerd is op beginselen, dat toekomstigbestendig is, en niet wettelijk moet worden herzien om te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de domeinnamen, zal het voorstel de innovatie in het .eu-ecosysteem bevorderen, zowel op het niveau van het register als in de downstreammarkten van registrators en registreerders.

Samenhang met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Dit voorstel is in overeenstemming met de doelstellingen van de strategie voor de digitale eengemaakte markt die erin bestaan grensoverschrijdende onlineactiviteiten in Europa te bevorderen, de beveiliging te versterken, het vertrouwen in de internetomgeving te vergroten, Europees ondernemerschap en Europese start-ups te stimuleren, en de Europese rechten van de burgers, waaronder hun recht op privacy, in het digitale tijdperk te verdedigen. Het herziene, vereenvoudigde en gestroomlijnde regelgevingskader voor het .eu-TLD waarin dit voorstel voorziet, zal het mogelijk maken dat het .eu-TLD beter werkt en beter wordt aangestuurd en vormt zo een positieve aanvulling op het EU-beleid, met name op het gebied van de digitale eengemaakte markt, het vertrouwen in en de beveiliging van het internet, meertaligheid, internetgovernance, de bevordering van Europees ondernemerschap en Europese start-ups, en de digitalisering van de Europese economie en samenleving.

In de conclusies van de Raad van 27 november 2014 over internetgovernance 5 heeft de Unie herhaald dat zij structuren voor multistakeholdergovernance wil bevorderen die berusten op coherente mondiale internetgovernancebeginselen, conform de mensenrechten en de fundamentele vrijheid op het internet. In overeenstemming met deze conclusies voorziet het voorstel in een Multistakeholderraad om de Commissie te adviseren over de versterking en verruiming van de input voor het goede beheer van het .eu-register. Zo zou het model aansluiten bij het door de Commissie geformuleerde beleid inzake internetgovernance, zoals uiteengezet in haar mededeling over "Internetbeleid en -governance: de rol van Europa bij het vormgeven van de toekomst van internetgovernance" 6 .

Dit voorstel moet er ook voor zorgen dat zoveel mogelijk EU-burgers de vruchten van het .eu-TLD kunnen plukken. De innovatieve, toekomstbestendige en reactieve mechanismen zullen de gebruikers geruststellen dat de eigenaar van een .eu-domein gevestigd is in de Unie of er een daadwerkelijke band mee heeft en dat alle commerciële ondernemingen met een .eu-domein onderworpen zijn aan het recht van de Unie.

2.RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag voor het optreden van de Unie is artikel 172 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), dat betrekking heeft op maatregelen ter ondersteuning van de totstandbrenging en ontwikkeling van trans-Europese netwerken op het gebied van vervoers-, telecommunicatie- en energie-infrastructuur.

Domeinnamen zijn van essentieel belang voor de bevordering van de toegang tot en de interoperabiliteit van online-netwerken en -diensten. Overeenkomstig de artikelen 170 en 171 VWEU moet het .eu-topniveaudomein de interoperabiliteit van trans-Europese netwerken blijven verbeteren, zoals het doet sinds zijn creatie, door een extra registratiedomein aan te bieden naast de bestaande landcodetopniveaudomeinen (ccTLD's) in EU-lidstaten (bijv. .es, .fr, .de) of de mondiale registratie van generieke topniveaudomeinen (gTLD’s).

Subsidiariteit en evenredigheid

Het .eu-topniveaudomein heeft per definitie een grensoverschrijdende dimensie. Het is het topniveaudomein van de Europese Unie en een symbool van de Europese digitale identiteit van haar burgers, instellingen en ondernemingen. Het geeft gebruikers die in de hele eengemaakte markt actief willen zijn, een specifiek Europees karakter dat wereldwijd wordt erkend.

De Europese Unie is verantwoordelijk voor het overheidsbeleid ten aanzien van het .eu-TLD. Hoewel ccTLD’s van EU-lidstaten overeenkomstig de relevante nationale jurisdictie en de relevante toezichts- en governancemechanismen worden beheerd, kunnen de lidstaten op nationaal niveau niet voldoende regelgevende maatregelen ten aanzien van het .eu-TLD treffen en kan dit alleen op EU-niveau gebeuren.

Regelgevende maatregelen op het niveau van de lidstaten zouden niet volstaan om de doelstellingen die ten grondslag liggen aan de creatie en het beheer van een betrouwbare en vernieuwende namespace voor de EU te verwezenlijken, de prioriteiten van de Europese Unie op het internet te promoten en een meerwaarde te leveren door de gebruikers een ruimere keuze te bieden als aanvulling op de nationale ccTLD’s. De regelgeving inzake het .eu TLD valt dan ook binnen de bevoegdheid van de EU en kan niet aan de lidstaten worden gedelegeerd.

Een regelgevingskader voor het .eu-TLD op EU-niveau is nuttig om binnen het .eu-TLD een namespace te onderhouden en uit te breiden, waarin de toepasselijke wetgeving en regels inzake gegevens- en consumentenbescherming van de EU van toepassing zijn.

De voorgestelde verordening is niet van invloed op de manier waarop de lidstaten hun eigen landcodetopniveaudomein (ccTLD) beheren. Maatregelen op EU-niveau zijn daarom gerechtvaardigd om redenen van subsidiariteit en evenredigheid. De voorgestelde verordening gaat niet verder dan wat nodig is om de beleidsdoelstellingen te verwezenlijken en is dus in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Keuze van het instrument

Dit voorstel strekt tot herziening van het rechtskader van het .eu-TLD, dat uit twee verschillende instrumenten bestaat: Verordening (EG) nr. 733/2002 en Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie (hierna de ".eu-verordeningen" genoemd).

De Commissie stelt een verordening voor om de samenhang en rechtszekerheid voor gebruikers en bedrijven te verzekeren. Een verordening biedt een solide rechtsgrondslag die ervoor zorgt dat de Unie verantwoordelijk is voor het .eu-TLD en de aanwijzing van de exploitant. Mogelijke uiteenlopende interpretaties door de lidstaten worden hiermee vermeden.

Door het beheer van het .eu-TLD stevig te verankeren in een verordening van de Unie, wordt gezorgd voor een sterke bescherming van de grondrechten, met name op het gebied van gegevensbescherming, privacy, beveiliging, meertaligheid en intellectuele-eigendomsrechten.

3.EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

Met de Refit-exercitie is nagegaan of het rechtskader van het .eu-TLD nog steeds zijn doel dient. Overeenkomstig de evaluatie heeft de Commissie het bestaande rechtskader van het .eu-TLD binnen de huidige omstandigheden, die zijn veranderd sinds het TLD is ingevoerd, beoordeeld op doeltreffendheid, efficiëntie, relevantie, coherentie en meerwaarde van de EU. Dit zijn de voornaamste bevindingen van de evaluatie:

·Doeltreffendheid: de .eu-verordeningen hebben de .eu-domeinnamen op een doeltreffende manier in heel de EU op grote schaal beschikbaar gesteld tegen lage kosten voor de consumenten. Hoewel de .eu-verordeningen doeltreffend zijn geweest bij het ondersteunen van e-handel en de interne markt, zijn er tekenen van een relatieve daling in de prestaties van het .eu-TLD.

·Efficiëntie: de .eu-verordeningen zorgen enigszins voor inefficiëntie, waardoor het .eu-TLD een concurrentienadeel ondervindt in de markt en de potentiële voordelen voor e-handel en de interne markt verminderen. Omdat het veel tijd en geld vergt om de gedetailleerde bepalingen te wijzigen, kan het .eu-TLD operationele of technische wijzigingen niet even snel door te voeren als de markt vraagt en de concurrentie kan.

·Relevantie: de doelstellingen van de .eu-verordeningen zijn nog steeds relevant voor de EU-burgers, zoals blijkt uit de hoge mate waarin ondernemingen en instellingen in de hele Unie .eu-domeinen gebruiken, actief benutten en hernieuwen. Het .eu-TLD is voor burgers en ondernemingen een concreet symbool van hun "Europese identiteit" op het internet. De .eu-verordeningen zijn echter te ingewikkeld om snelle technische aanpassingen door te kunnen voeren (bijvoorbeeld in de technische normen met betrekking tot de Internationalised Domain Names 7 ) en zijn niet meer in overeenstemming zijn met de internationale beste praktijken.

·Coherentie: er zijn veel aanwijzingen dat de maatregel niet langer volledig coherent is: een al te stringente regelgeving levert het .eu-register een concurrentienadeel op in harder wordende marktomstandigheden; het rechtskader van het .eu-TLD is geen weerspiegeling van de huidige prioriteiten van de Unie, zoals de digitale eengemaakte markt; en de .eu-verordeningen beantwoorden niet aan internationale beste praktijken op het vlak van multistakeholdergovernance.

·Meerwaarde van de EU: het .eu-domein heeft per definitie een grensoverschrijdende dimensie. Een specifieke domeinnaam voor de Unie met een zeer duidelijk en herkenbaar gemeenschappelijk merkteken is een belangrijke en waardevolle bouwsteen voor een Europese online-identiteit.

Het oorspronkelijke rechtskader van het .eu-TLD was van cruciaal belang voor de creatie van een eigen namespace voor de Unie, maar omdat het achterhaald en rigide is, is het niet langer doeltreffend, efficiënt en coherent op de snel veranderende technologische markt van vandaag.

Raadpleging van belanghebbenden

Als onderdeel van de Refit-evaluatie van het rechtskader van het .eu-TLD heeft de Europese Commissie de belanghebbenden uitgebreid geraadpleegd. Deze raadplegingen hadden tot doel informatie te verzamelen voor de evaluatie, waarin het rechtskader van het .eu-TLD wordt beoordeeld op doeltreffendheid, efficiëntie, coherentie, relevantie en meerwaarde van de EU. De bedoeling was ook informatie te verzamelen over kwesties die eventueel door middel van wetgevende en/of niet-wetgevende initiatieven moeten worden herzien in het bestaande rechtskader van het .eu-TLD.

In de raadplegingsstrategie ter ondersteuning van de herziening van de .eu-verordeningen werd een onderscheid gemaakt tussen drie groepen van belanghebbenden: partijen die de gevolgen van de verordeningen rechtstreeks voelen in hun dagelijkse activiteiten, d.w.z. het .eu-register en de .eu-registrators; gebruikers van het .eu-TLD en andere belanghebbenden in het DNS-ecosysteem; en belanghebbenden die zouden kunnen profiteren van de bijdrage die het .eu-TLD levert aan de digitale eengemaakte markt en de Europese online-identiteit, en dus indirect de gevolgen van de .eu-verordening ondervinden. De strategie omvatte ook een openbare raadpleging, directe contacten en ad-hocvergaderingen met belanghebbenden, een rondetafeldiscussie met Europese registers, een enquête onder Europese ccTLD-registers en een enquête onder de huidige .eu-registrators. Naar aanleiding van de openbare raadpleging hebben belanghebbenden ook een aantal schriftelijke bijdragen ingediend. De "Openbare raadpleging over de evaluatie en herziening van de verordeningen betreffende het .eu-topniveaudomein” vond plaats van 12 mei tot en met 4 augustus 2017 en heeft 43 reacties van respondenten uit 17 lidstaten opgeleverd. De resultaten zijn online beschikbaar op 8 :

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

De Commissie heeft kwalitatieve en kwantitatieve gegevens uit diverse bronnen verzameld, waaronder:

·Openbare raadpleging: een openbare raadpleging over de evaluatie en herziening van de verordeningen betreffende het .eu-topniveaudomein.

·Enquêtes: de EURid-enquête bij registrators en de CENTR-enquête over landcodetopniveaudomeinregisters (ccTLD).

·Vergaderingen met belanghebbenden: een brainstormsessie met EURid over het regelgevingskader van het .eu-TLD; een vergadering met de Registrar Advisory Board van EURid over de ontvankelijkheidscriteria en verticale integratie; een gezamenlijke sessie met de Groep op hoog niveau inzake internetbeheer (HLIG) en CENTR over de invloed van landcodetopniveaudomeinen (ccTLD) op internetgovernance; een vergadering met het Europese landcodetopniveaudomeinregister .at over het regelgevingskader / Internet Foundation; een vergadering met ICANN over het regelgevingskader en internetgovernance.

·Schriftelijke bijdragen van belanghebbenden: Open-Xchange over DNS-beveiliging, DNSSEC; MARQUES, de Europese vereniging van merkhouders over de rol van internetgovernance en het regelgevingskader; European Communities Trade Mark Association; EURid over het regelgevingskader; het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie over het regelgevingskader en de operationele vooruitzichten.

Effectbeoordeling

De effectbeoordeling heeft de volgende specifieke beleidsdoelstellingen in kaart gebracht:

(1)verouderde juridische/administratieve voorschriften schrappen zodat het volledige potentieel van het .eu-TLD wordt benut om een positieve bijdrage te leveren aan de doelstellingen van de Unie, in het bijzonder op het gebied van digitaal beleid;

(2)ervoor zorgen dat de regels toekomstbestendig zijn en het .eu-TLD toelaten snel in te spelen op veranderingen in de markt van de topniveaudomeinen en in het dynamische digitale landschap, en ervoor zorgen dat het .eu-TLD kan worden gebruikt als instrument ter bevordering van de prioriteiten van de Unie in de onlinewereld;

(3)zorgen voor een governancestructuur die zowel de technische en bestuurlijke beste praktijken weerspiegelt, als het belang van de Unie dient;

(4)de aantrekkelijkheid van het .eu-TLD bevorderen.

In de effectbeoordeling wordt nader ingegaan op een aantal mogelijke beleidsopties:

(a)basisscenario: handhaving van het huidige regelgevingskader voor het .eu-TLD;

(b)commercialisering: het regelgevingskader vereenvoudigen en de exploitatie en het beheer van het register uitbesteden aan een externe commerciële dienstverlener;

(c)modernisering van het rechtskader: het bestaande rechtskader vervangen door een op beginselen gebaseerd rechtsinstrument. Een extern systeem voor het beheer van het .eu-TLD zou, op contractbasis, worden gehandhaafd;

(d)aparte governance: combinatie van de moderniseringsoptie met de oprichting van een apart adviesorgaan van de Commissie bestaande uit verschillende belanghebbenden om de inbreng inzake goed beheer van het .eu-register doeltreffend te versterken en te verruimen, waarbij dit orgaan onafhankelijk zou zijn van het register;

(e)institutionalisering: beheer en exploitatie van het register door een dienst van de Commissie of een agentschap van de Unie.

Op basis van de analyse is geconcludeerd dat de voorkeur uitgaat naar "aparte governance" in combinatie met het opheffen van de strenge eisen voor rechtstreekse registratie, een burgerschapscriterium voor natuurlijke personen en een verblijfscriterium voor organisaties en bedrijven.

De voorkeursoptie zou een meer gestroomlijnd, op beginselen gebaseerd rechtskader mogelijk maken. Deze optie zou het .eu-TLD voldoende flexibel maken om in te spelen op de snel veranderende technische verbeteringen van het domeinnamensysteem. Dat zou dus betekenen dat de eindgebruikers de vruchten van de technische verbeteringen zouden kunnen plukken zonder op wijzigingen van de verordeningen te moeten wachten. De voorkeursoptie zou ook de werking van het .eu-TLD verbeteren en daardoor de aantrekkelijkheid ervan op de TLD-markt vergroten. Een meer flexibel en responsief .eu-TLD zal op de lange termijn beter kunnen innoveren, snel nieuwe technische normen kunnen toepassen en dus een beter en concurrerender product kunnen aanbieden.

Op 16 februari 2018 heeft de Raad voor regelgevingstoetsing een positief advies met punten van voorbehoud uitgebracht. In overeenstemming met de aanbevelingen van de Raad voor regelgevingstoetsing heeft de Commissie haar effectbeoordelingsverslag verder verbeterd om de evaluatiebevindingen in de afdeling probleemomschrijving te stroomlijnen, en heeft ze de omvang van het probleem en het belang van de belanghebbenden in deze kwestie verduidelijkt. Het basisscenario is verder onderbouwd als optie. De beschrijving van de opties is vereenvoudigd zodat de impact ervan niet te wordt geanalyseerd of er te snel conclusies worden getrokken. De optie aparte governance is verder uitgewerkt om uit te leggen welke wettelijke voorschriften worden ingevoerd met betrekking tot de oprichting en werking van het aparte adviesorgaan met verschillende belanghebbenden en de taken en bevoegdheden van de Commissie. De tekst over de opties die in een vroeg stadium werden afgewezen, is herschreven met sterkere argumenten waarom deze opties zijn afgewezen. Er wordt nadere toelichting gegeven over de rechtstreekse registratie en de ontvankelijkheidscriteria, onder meer in de voorkeursoptie. In de afdeling "toezicht" zijn de kernindicatoren met betrekking tot de domeinnaambranche verder verduidelijkt en is het verband met de operationele doelstellingen transparanter gemaakt. Deze werden op hun beurt gekoppeld aan de vier specifieke doelstellingen van het initiatief. In het verslag is verduidelijkt dat de succescriteria voor de voorkeursoptie regelmatig zullen worden geëvalueerd in het verslag dat de Commissie zal moeten voorleggen aan het Europees Parlement en de Raad over de toepassing, de doelmatigheid en de werking van het .eu-TLD. In het nieuwe kader zal deze verslaglegging ook dienen als een instrument om aan de hand van alle kernindicatoren het succes van de voorkeursoptie te beoordelen.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Met dit initiatief worden ook vereenvoudiging en verbeterde efficiëntie nagestreefd. Deze doelstellingen komen duidelijk tot uiting in specifieke doelstelling a) "verouderde juridische/administratieve voorschriften schrappen" en in specifieke doelstelling b) "toekomstbestendige regels voor het .eu-TLD vaststellen". Met het voorstel wordt een licht, op beginselen gebaseerd kader opgezet. In de primaire wetgeving zullen alleen de beginselen staan die bij de werking van het .eu-TLD in acht moeten worden genomen, terwijl alle onnodige en gedetailleerde administratieve en technische vereisten ofwel zullen worden verwijderd indien ze achterhaald zijn, ofwel zullen worden opgenomen in de overeenkomst die wordt gesloten tussen de Europese Commissie en de aangewezen exploitant van het register. Hierdoor zal het .eu-TLD zich kunnen aanpassen aan snelle veranderingen in de markt en aan het dynamische digitale landschap.

Door het voorstel zullen houders van het .eu-TLD minder lang moeten wachten op de beschikbaarheid van markt- en technische innovaties in de domeinnaamsector. De verkorting van deze wachttijden zal worden afgemeten aan de hand van de tijd die nodig is om het rechtskader van het .eu-TLD aan te passen aan dergelijke innovaties.

Het voorstel heeft tot doel om, met toekomstbestendige wetgeving en een reeks gemakkelijk aan te passen en gedetailleerde beleidslijnen voor het beheer en het bestuur van het .eu-TLD, de domeinnaam ".eu" te laten inspelen op een snel veranderende internetomgeving.

Grondrechten

Dit voorstel heeft dan wel betrekking op een hoofdzakelijk technische, sectorspecifieke kwestie die verband houdt met het domeinnamensysteem, toch zal het ook de grondrechten in de Europese Unie sterk blijven beschermen bij de exploitatie en het beheer van het .eu-TLD, in overeenstemming met de voorschriften van de Europese Unie op het gebied van gegevensbescherming, privacy, beveiliging en meertaligheid.

4.GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De .eu-Multistakeholderraad moet adequaat worden gefinancierd. De kosten worden geraamd op ongeveer 50 000 EUR per jaar. Het nieuwe orgaan zal financieel worden ondersteund door de Commissie.

5.OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De Commissie zal toezicht houden en controle uitoefenen op de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD door het register.

De Commissie zal de toepassing, de doelmatigheid en de werking van het .eu-TLD uiterlijk vijf jaar na de datum van toepassing van deze verordening beoordelen, en daarna elke drie jaar.

De Commissie zal bij het Europees Parlement en de Raad een verslag indienen met de bevindingen van deze beoordeling.

Artikelsgewijze toelichting

Hoofdstuk I van de verordening omvat de volgende algemene bepalingen: het onderwerp en de doelstellingen (artikel 1) en de definities (artikel 2).

Hoofdstuk II van de verordening bevat de belangrijkste bepalingen betreffende de toepassing van de .eu-topniveaudomeinnaam.

Deel I van dit hoofdstuk bevat de algemene beginselen voor de registratie van een .eu-topniveaudomeinnaam: het beschrijft de ontvankelijkheidscriteria (artikel 3), de algemene voorwaarden voor registratie en intrekking van domeinnamen (artikel 4), de talen, het toepasselijke recht en de rechterlijke bevoegdheid (artikel 5), de procedures voor de reservering van domeinnamen door het register, de Commissie en de lidstaten (artikel 6), en de procedures voor de accreditering van registrators (artikel 7).

Deel II betreft de aanwijzing en algemene werking van het register. Deze bepalingen hebben betrekking tot de aanwijzing door de Commissie (artikel 8), de eigenschappen (artikel 9), alsook de belangrijkste verplichtingen (artikel 10) van het register. Het hoofdstuk bevat ook een overzicht van beginselen en procedures betreffende de werking van het .eu-TLD die moeten worden opgenomen in de overeenkomst met het register en die zijn bedoeld om het beleidskader te specificeren waarbinnen het register zal functioneren (artikel 11). Ten slotte is er een specifieke bepaling over de werking en het doel van de WHOIS-databank (artikel 12).

Deel III heeft betrekking op het toezicht op de exploitant van het register. De bepalingen inzake de toezichthoudende bevoegdheden van de Commissie (artikel 13) en de vaststelling van een .eu-Multistakeholderraad (artikel 14), vormen de basis waarop deze groep de Commissie adviseert over het verdiepen en verbreden van de input voor het goede beheer van het .eu-register en het vergroten van de transparantie van de werking ervan.

Tot slot bevat hoofdstuk III van de verordening de slotbepalingen: het voorbehoud van rechten (artikel 15), de evaluatie en toetsing (artikel 16) en de comitéprocedure (artikel 17), overeenkomstig de artikelen 5 en 8 van Verordening (EU) nr. 182/2011. Het hoofdstuk bevat ook de overgangsbepalingen voor de overeenkomst (artikel 18) en de bepalingen inzake de intrekking van het huidige rechtskader (artikel 19) en de datum van inwerkingtreding (artikel 20). Voorzien wordt dat de verordening maximaal drie jaar na de inwerkingtreding ervan van toepassing wordt. Op die manier wordt het risico beperkt dat diensten van het .eu-TLD worden onderbroken bij de overgang van het oude naar het nieuwe rechtskader, aangezien de Commissie het register moet aanwijzen en er een nieuwe overeenkomst mee moet aangaan en het register zich moet voorbereiden op de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD.

2018/0110 (COD)

Voorstel voor een

VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

betreffende de toepassing en werking van de .eu-topniveaudomeinnaam en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 733/2002 en Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 172,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité 9 ,

Gezien het advies van het Comité van de Regio’s 10 ,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)Het .eu-landcodetopniveaudomein (ccTLD) is vastgesteld bij Verordening (EG) nr. 733/2002 van het Europees Parlement en de Raad 11 en bij Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie 12 . Sinds de vaststelling van Verordening (EG) nr. 733/2002 en Verordening (EG) nr. 874/2004 zijn de politieke en juridische context in de Unie, alsook de internetomgeving en de onlinemarkt aanzienlijk veranderd.

(2)TLD’s zijn een essentieel onderdeel van de hiërarchische structuur van het domeinnamensysteem (DNS) en zorgen voor een interoperabel systeem van unieke identificatiecodes die overal ter wereld beschikbaar zijn op elke toepassing en elk netwerk.

(3)Het .eu-TLD moeten het gebruik van en de toegang tot internetnetwerken bevorderen overeenkomstig de artikelen 170 en 171 VWEU door een extra registratiedomein aan te bieden naast de bestaande landcodetopniveaudomeinen (ccTLD's) en de mondiale registratie van generieke topniveaudomeinen.

(4)Het .eu-TLD moet een duidelijk verband leggen met de Unie en de Europese markt. Het moet bedrijven, organisaties en natuurlijke personen binnen de Unie de mogelijkheid bieden een domeinnaam in het .eu-TLD te registreren. Burgers van de Unie moeten de mogelijkheid hebben om een .eu-domeinnaam te registreren, ongeacht hun verblijfplaats.

(5)Domeinnamen in het .eu-TLD moeten, onder voorbehoud van beschikbaarheid, worden toegewezen aan de in aanmerking komende partijen.

(6)Met het oog op een betere bescherming van de rechten van de partijen om overeenkomsten af te sluiten met, respectievelijk, het register en de registrators, moeten de geschillen over de registratie van domeinnamen in het .eu-TLD worden beslecht door in de Unie gevestigde organen die de respectieve wetten van de lidstaten toepassen, zonder afbreuk te doen aan de rechten en plichten van de lidstaten of de Unie uit hoofde van internationale instrumenten.

(7)De beginselen en procedures betreffende de werking van het .eu-TLD moeten worden bijgevoegd bij de overeenkomst tussen de Commissie en het aangewezen register.

(8)Om eenvormige voorwaarden voor de uitvoering van deze verordening te waarborgen, moeten aan de Commissie uitvoeringsbevoegdheden worden toegekend om de lijsten met door de lidstaten gereserveerde en geblokkeerde domeinnamen vast te stellen, de criteria en de procedure voor de aanwijzing van het register vast te stellen en het register aan te wijzen op grond van naar behoren gemotiveerde urgentie. Deze bevoegdheden moeten worden uitgeoefend overeenkomstig Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren. Die lijsten moeten worden opgesteld onder voorbehoud van de beschikbaarheid van de domeinnamen, rekening houdend met reeds door de lidstaten gereserveerde of geregistreerde domeinnamen op het tweede niveau.

(9)De Commissie moet op basis van een open, transparante en niet-discriminerende selectieprocedure een register voor het .eu-TLD aanwijzen. De Commissie moet met het geselecteerde register een overeenkomst sluiten waarin de gedetailleerde beginselen en procedures zijn opgenomen die van toepassing zijn op het register voor wat de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD betreft. De overeenkomst moet een beperkte looptijd krijgen die kan worden verlengd.

(10)Deze verordening doet geen afbreuk aan de toepassing van de mededingingsregels van de artikelen 101 en 102 VWEU.

(11)Het register moet voldoen aan de beginselen van non-discriminatie en transparantie en moet maatregelen nemen om te zorgen voor eerlijke concurrentie, die vooraf door de Commissie moeten worden goedgekeurd, met name wanneer het register diensten verleent aan ondernemingen waarmee het op downstreammarkten concurreert.

(12)De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is momenteel verantwoordelijk voor het coördineren van de delegatie aan registers van codes die voor ccTLD's staan. Het register moet met ICANN een passende overeenkomst sluiten voor de delegatie van de code van het .eu-ccTLD, waarbij rekening wordt gehouden met de toepasselijke beginselen die zijn vastgesteld door het Governmental Advisory Committee (GAC).

(13)Het register moet een passende depotovereenkomst sluiten om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen en er met name voor te zorgen dat het bij herdelegatie of andere onvoorziene omstandigheden mogelijk is met een minimale verstoring diensten te blijven verstrekken aan de plaatselijke internetgemeenschap. Het register moet dagelijks een elektronische kopie van de actuele inhoud van de .eu-databank bij de bewaarnemer deponeren.

(14)In de procedures voor alternatieve geschillenbeslechting (ADR) moet rekening worden gehouden met de internationale beste praktijken op dit gebied en met name met de toepasselijke aanbevelingen van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO), zodat speculatieve en onrechtmatige registratie zo veel mogelijk wordt vermeden. In het geval van alternatieve geschillenbeslechting moet een minimum aan eenvormige procedurele voorschriften in acht worden genomen overeenkomstig de voorschriften in het door ICANN vastgestelde eenvormige beleid voor de beslechting van geschillen (Uniform Dispute Resolution Policy - UDRP).

(15)Het beleid inzake misbruik bij de registratie van .eu-domeinnamen moet ervoor zorgen dat het register de gegevens controleert die zij ontvangt, met name met betrekking tot de identiteit van de registreerders, en de toekomstige registratie intrekt of blokkeert van domeinnamen die bij definitieve beslissing van een rechterlijke instantie van een lidstaat als lasterlijk, racistisch of strijdig met het recht van de lidstaat worden beschouwd. Het register moet uiterst zorgvuldig toezien op de juistheid van de gegevens die het ontvangt en waarover het beschikt.

(16)Het register moet wetshandhavingsagentschappen ondersteunen in de strijd tegen misdaad door technische en organisatorische maatregelen te nemen zodat de bevoegde autoriteiten toegang kunnen krijgen tot de gegevens van het register met het oog op preventie, opsporing, onderzoek en vervolging van misdaden, overeenkomstig het Unierecht of het nationale recht.

(17)De uitvoering van deze verordening dient in overeenstemming te zijn met de beginselen inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en van persoonsgegevens. Het register moet de toepasselijke voorschriften inzake gegevensbescherming, de beginselen en de richtsnoeren van de Unie, in het bijzonder de relevante veiligheidsvoorschriften, alsook de beginselen noodzaak, evenredigheid, doelbinding en een niet-buitensporige gegevensbewaarperiode in acht nemen. Ook persoonlijke gegevensbescherming door ontwerp en gegevensbescherming door standaardinstellingen moeten worden ingebed in alle gegevensverwerkende systemen en databanken die worden ontwikkeld en/of onderhouden.

(18)Om doeltreffend periodiek toezicht te garanderen, moet het register minstens om de twee jaar op eigen kosten worden gecontroleerd door een onafhankelijk orgaan dat moet bevestigen dat het register al dan niet voldoet aan de voorschriften van deze verordening. Het register moet het conformiteitsbeoordelingsverslag bij de Commissie indienen volgens de procedure die is vastgesteld in de overeenkomst met het register.

(19)De overeenkomst met het register moet voorzien in procedures ter verbetering van de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD door het register, in overeenstemming met de instructies van de Commissie op grond van de toezichtactiviteiten uit hoofde van deze verordening.

(20)In de conclusies van de Raad van 27 november 2014 over internetgovernance heeft de Europese Unie herhaald dat zij structuren voor multistakeholdergovernance wil bevorderen die berusten op een reeks coherente mondiale internetgovernancebeginselen. Inclusieve internetgovernance heeft betrekking op de ontwikkeling en toepassing van gedeelde beginselen, normen, regels, besluitvormingsprocedures en programma’s die vorm geven aan de ontwikkeling en het gebruik van het internet, door overheden, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld, internationale organisaties en de technische gemeenschap, in hun respectievelijke rollen.

(21)Er moet een .eu-multistakeholderraad worden opgericht die tot taak heeft de Commissie advies te geven met het oog op sterkere en ruimere input met betrekking tot het goede beheer van het register en de aangelegenheden die worden geregeld door de beginselen en procedures betreffende de werking van het .eu-TLD, en met het oog op meer transparantie in de commerciële en operationele praktijken van het register. De samenstelling van de groep moet een weerspiegeling zijn van het multistakeholdersmodel voor internetbeheer en de leden moeten door de Commissie worden benoemd op basis van een open en transparante procedure.

(22)De Commissie moet de doelmatigheid en de werking van het .eu-TLD evalueren. Deze evaluatie moet betrekking hebben op de werkmethoden en de relevantie van de taken van het aangewezen register.

(23)Aangezien de doelstelling van deze verordening, namelijk de implementatie van een pan-Europees TLD als aanvulling op de nationale ccTLD's, niet voldoende door de lidstaten kan worden verwezenlijkt en vanwege de omvang en de gevolgen beter op het niveau van de Unie kan worden verwezenlijkt, kan de Unie, overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag betreffende de Europese Unie neergelegde subsidiariteitsbeginsel, maatregelen nemen. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat deze verordening niet verder dan nodig is om deze doelstelling te verwezenlijken.

(24)Om het risico te beperken dat de dienstverlening van het .eu-TLD wordt onderbroken bij de overgang van het oude naar het nieuwe rechtskader, voorziet deze verordening in overgangsbepalingen.

(25)Daarom moeten Verordening (EG) nr. 733/2002 van het Europees Parlement en de Raad en Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie worden ingetrokken,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

HOOFDSTUK I

Algemene bepalingen

Artikel 1

Onderwerp en doelstellingen

1.    Bij deze verordening wordt het .eu-landcodetopniveaudomein ("ccTLD") geïmplementeerd en worden de voorwaarden voor de implementatie ervan vastgesteld, met inbegrip van de aanwijzing en kenmerken van het register. In deze verordening worden ook het rechtskader en het algemene beleidskader vastgesteld, waarbinnen het aangewezen register zal werken.

2.    Deze verordening doet geen afbreuk aan de in de lidstaten geldende regelingen met betrekking tot hun nationale ccTLD's.

Artikel 2

Definities

In deze verordening wordt bedoeld met:

a) "register": de instantie die wordt belast met de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD, met inbegrip van het onderhoud van de daarmee verbonden databanken en de bijbehorende openbare raadplegingsdiensten, de registratie van domeinnamen, de exploitatie van het register van domeinnamen, de exploitatie van de TLD-naamservers van het register en de verspreiding van de TLD-zonebestanden;

b) "registrator": een natuurlijke persoon of rechtspersoon die op grond van een overeenkomst met het register diensten levert aan registreerders met het oog op de registratie van domeinnamen;

c) "protocollen voor geïnternationaliseerde domeinnamen (IDN’s)": normen en protocollen die het gebruik van tekens die niet tot de American Standard Code for Information Interchange (ASCII) behoren, in domeinnamen ondersteunen;

d) "WHOIS-databank": een verzameling van gegevens met informatie over de technische en administratieve aspecten van de .eu-topniveaudomeinregistraties;

e) "beginselen en procedures betreffende de werking van het .eu-TLD": gedetailleerde regels met betrekking tot de werking en het beheer van het .eu-TLD;

f) "registratie": een reeks handelingen en procedurele stappen, vanaf de initiëring tot de afwikkeling, die registrators en/of het register ondernemen op verzoek van een natuurlijke persoon of een rechtspersoon met het oog op de uitvoering van de registratie van een domeinnaam voor een bepaalde duur.

HOOFDSTUK II

Implementatie van het .eu-TLD

Afdeling 1

ALGEMENE BEGINSELEN

Artikel 3

Ontvankelijkheidscriteria

De registratie van één of meer domeinnamen onder het .eu-TLD kan worden aangevraagd door:

i) een burger van de Unie, ongeacht zijn woonplaats;

ii) een natuurlijke persoon die geen burger van de Unie is en die in een lidstaat woont;

iii) een onderneming die in de Unie is gevestigd; of

iv) een organisatie die in de Unie is gevestigd, zonder afbreuk te doen aan de toepassing van de nationale wetgeving.

Artikel 4

Registratie en intrekking van domeinnamen

1.    Een domeinnaam wordt toegewezen aan de in aanmerking komende partij wiens verzoek als eerste door het register is ontvangen op een technisch correcte manier overeenkomstig de procedures voor registratieverzoeken op grond van artikel 11, punt b).

2.    Een geregistreerde domeinnaam is niet beschikbaar voor registratie tot het moment waarop de registratie zonder verlenging verstrijkt of waarop de domeinnaam wordt ingetrokken.

3.    Het register kan een domeinnaam uit eigen beweging, zonder het geschil aan een buitengerechtelijke beslechting van geschillen voor te leggen, op de volgende gronden intrekken:

a) achterstallige onbetaalde schulden aan het register;

b) de houder van de domeinnaam voldoet niet aan de ontvankelijkheidscriteria van artikel 3;

c) de houder van de domeinnaam maakt inbreuk op de in verband met de registratie gestelde eisen die zijn vastgesteld op basis van artikel 11, punt b).

4.    Een domeinnaam kan eveneens worden ingetrokken, en indien nodig vervolgens worden overgedragen op een andere partij, op grond van een passende procedure voor alternatieve geschillenbeslechting of een passende gerechtelijke procedure, wanneer die naam identiek is aan of een verwarrende gelijkenis vertoont met een naam waarvoor in de nationale of Uniewetgeving een recht is vastgelegd, en indien de domeinnaam:

a) door zijn houder zonder recht op of gewettigd belang bij de naam is geregistreerd; of

b) te kwader trouw is geregistreerd of wordt gebruikt.

5.    Wanneer een domeinnaam door een rechterlijke instantie van een lidstaat als lasterlijk, racistisch of strijdig met de openbare orde wordt beschouwd, wordt deze na kennisgeving van een beslissing van een rechterlijke instantie door het register geblokkeerd en na kennisgeving van een definitieve beslissing van een rechterlijke instantie ingetrokken. Het register blokkeert de registratie van namen waarvoor een dergelijke beslissing is uitgesproken zolang deze beslissing geldt.

Artikel 5

Talen, toepasselijk recht en rechterlijke bevoegdheid

1.    Domeinnamen wordt geregistreerd in alle alfabetische tekens van de officiële talen van de Unie, overeenkomstig de beschikbare internationale normen, zoals toegestaan door de toepasselijke protocollen voor geïnternationaliseerde domeinnamen (IDN’s).

2.    Overeenkomsten tussen het register en de registrator en tussen de registrator en de registreerder van een domeinnaam kunnen, onverminderd Verordening (EU) nr. 1215/2012 en de door de lidstaten of de Unie erkende rechten en plichten die voortvloeien uit internationale instrumenten, niet een ander recht dan het recht van een van de lidstaten als toepasselijk recht aanwijzen, noch een buiten de Unie gevestigde rechterlijke instantie of arbitrage-instantie aanwijzen als orgaan voor de beslechting van geschillen.

Artikel 6

Reservering van domeinnamen

1.    Het register kan een aantal domeinnamen reserveren die noodzakelijk worden geacht voor zijn operationele functies in overeenstemming met de in artikel 8, lid 3, bedoelde overeenkomst.

2.    De Commissie kan het register opdragen domeinnamen rechtstreeks onder het .eu-TLD in te voeren om door de instellingen en organen van de Unie te worden gebruikt.

3.    De lidstaten kunnen, behoudens reeds gereserveerde of geregistreerde domeinnamen, de Commissie een lijst van domeinnamen meedelen die:

a) op grond van het nationale recht niet mogen worden geregistreerd; of

b) alleen door de lidstaten mogen worden geregistreerd onder een domein op het tweede niveau. Deze lijst van domeinnamen moet zich beperken tot algemeen erkende geografische en/of geopolitieke termen die een invloed hebben op de politieke of territoriale organisatie van de lidstaten.

4.    De Commissie stelt de door de lidstaten meegedeelde lijsten vast door middel van uitvoeringshandelingen. Deze uitvoeringshandelingen worden vastgesteld overeenkomstig de in artikel 17, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure.

Artikel 7

Registrators

1.    Het register accrediteert registrators volgens redelijke, transparante en niet-discriminerende accreditatieprocedures die vooraf door de Commissie zijn goedgekeurd. Het register maakt de accreditatieprocedures openbaar in een gemakkelijk toegankelijke vorm.

2.    Het register past ten aanzien van de geaccrediteerde .eu-registrators die gelijkwaardige diensten aanbieden, onder gelijkwaardige omstandigheden gelijkwaardige voorwaarden toe en biedt hen diensten en informatie aan onder dezelfde voorwaarden en van dezelfde kwaliteit als voor de eigen, gelijkwaardige diensten.

Afdeling 2

REGISTER

Artikel 8

Aanwijzing van het register

1.    De Commissie stelt met uitvoeringshandelingen de criteria en de procedure voor de aanwijzing van het register vast. Deze uitvoeringshandelingen worden vastgesteld overeenkomstig de in artikel 17, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure.

2.    De Commissie wijst het register aan nadat de in lid 1 bedoelde procedure is afgewikkeld.

3.    De Commissie sluit een overeenkomst met het aangewezen register. Hierin worden de regels, het beleid en de procedures voor de dienstverlening van het register, alsook de voorwaarden op basis waarvan de Commissie toezicht houdt op de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD door het register gespecificeerd. De overeenkomst heeft een beperkt looptijd, is hernieuwbaar en bevat de beginselen en procedures betreffende de werking van het .eu-TLD die zijn vastgesteld op basis van artikel 11.

4.    In afwijking van de in de leden 1 en 2 bedoelde procedures kan de Commissie het register om dwingende redenen van urgentie aanwijzen door middel van onmiddellijk toepasselijke uitvoeringshandelingen overeenkomstig de in artikel 17, lid 3, bedoelde procedure.

Artikel 9

Kenmerken van het register

1.    De statutaire zetel, het hoofdbestuur en de hoofdvestiging van het register bevinden zich op het grondgebied van de Unie.

2.    Het register kan vergoedingen vorderen die rechtstreeks gerelateerd zijn aan gemaakte kosten, voor zover dit is toegestaan op grond van de overeenkomstig artikel 8, lid 3, gesloten overeenkomst.

Artikel 10

Verplichtingen van het register

Het register:

a) houdt zich aan de regels, het beleid en de procedures die in deze verordening zijn vastgelegd, alsmede aan de in artikel 8, lid 3, bedoelde overeenkomst;

b) organiseert, bestuurt en beheert het .eu-TLD in het algemeen belang, op basis van de beginselen kwaliteit, efficiëntie, betrouwbaarheid, transparantie, toegankelijkheid en non-discriminatie, en door eerlijke concurrentievoorwaarden te waarborgen;

c) sluit een passende overeenkomst voor de delegatie van de .eu-topniveaudomeincode, behoudens voorafgaande toestemming van de Commissie;

d) voert de registratie van domeinnamen in het .eu-TLD uit wanneer dit wordt aangevraagd door een op grond van artikel 3 in aanmerking komende partij;

e) garandeert, onverminderd eventuele gerechtelijke procedures en behoudens passende procedurele waarborgen voor de betrokken partijen, dat registrators en registreerders ieder contractueel geschil met het register kunnen voorleggen aan een orgaan voor alternatieve geschillenbeslechting;

f) garandeert de beschikbaarheid en authenticiteit van de databanken van de domeinnamen;

g) sluit op eigen kosten en met instemming van de Commissie een overeenkomst met een gereputeerde beheerder of andere bewaarnemer die op het grondgebied van de Unie is gevestigd, waarbij de Commissie als de begunstigde van de depotovereenkomst wordt aangewezen, en zendt de beheerder of bewaarnemer in kwestie dagelijks een elektronische kopie van de inhoud van de databank van het .eu-TLD toe;

h) geeft uitvoering aan de in artikel 6, lid 3, bedoelde lijsten;

i) bevordert de verwezenlijking van de doelstellingen van de Unie op het gebied van internetgovernance;

j) publiceert de op basis van artikel 11 vastgestelde beginselen en procedures betreffende de werking van het .eu-TLD in alle officiële talen van de Unie;

k) laat op eigen kosten en ten minste om de twee jaar een controle uitvoeren door een onafhankelijk orgaan om te certificeren dat aan deze verordening is voldaan, en zendt het resultaat toe aan de Commissie;

l) neemt op verzoek van de Commissie deel aan de werkzaamheden van de .eu-Multistakeholderraad en werkt samen met de Commissie aan de verbetering van de werking en het beheer van het .eu-TLD.

Artikel 11

Beginselen en procedures betreffende de werking van het .eu-TLD

De overeenkomstig artikel 8, lid 3, tussen de Commissie en het aangewezen register afgesloten overeenkomst bevat, overeenkomstig deze verordening, de beginselen en procedures betreffende de werking van het .eu-TLD, waaronder:

a) een beleid voor alternatieve geschillenbeslechting;

b) voorschriften en procedures inzake registratieverzoeken, beleid inzake verificatie van de gegevens van registreerders en speculatieve registratie van domeinnamen;

c) beleid inzake misbruik bij de registratie van domeinnamen;

d) beleid inzake intrekking van domeinnamen;

e) behandeling van intellectuele-eigendomsrechten;

f) maatregelen de bevoegde autoriteiten toegang kunnen krijgen tot de gegevens van het register met het oog op preventie, opsporing, onderzoek en vervolging van misdaden, overeenkomstig het Unierecht of het nationale recht;

g) gedetailleerde procedures voor de wijziging van de overeenkomst.

Artikel 12

WHOIS-databank

1.    Het register zet een WHOIS-databankfaciliteit op en beheert deze, met als doel accurate en actuele informatie over de registratie van domeinnamen onder het .eu-TLD te verstrekken.

2.    De WHOIS-databank bevat relevante informatie, die niet bovenmatig is in verhouding tot het doel van de databank, over de contactpunten die de domeinnamen onder het .eu-TLD beheren en over de houders van de domeinnamen. Indien de houder van de domeinnaam een natuurlijk persoon is, is de in Verordening (EU) 2016/679 bedoelde toestemming van de houder van de domeinnaam nodig voor de informatie die publiek beschikbaar moet worden gemaakt.

Afdeling 3

Toezicht op het register

Artikel 13

Toezicht

1.    De Commissie houdt toezicht en oefent controle uit op de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD door het register.

2.    De Commissie verzekert zich ervan dat het register een degelijk financieel beheer voert en de verordening en de beginselen en procedures betreffende de werking van het .eu-TLD als bedoeld in artikel 11 naleeft, en kan om deze reden informatie opvragen.

3.    Overeenkomstig haar toezichthoudende activiteiten kan de Commissie het register specifieke instructies geven om de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD bij te stellen en/of te verbeteren.

4.    De Commissie kan in voorkomend geval belanghebbenden raadplegen en advies van deskundigen inwinnen over de resultaten van de in dit artikel bedoelde toezichthoudende activiteiten, alsook over mogelijkheden om de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD door het register te verbeteren.

Artikel 14

De .eu-Multistakeholderraad

1.    Een .eu-Multistakeholderraad wordt opgericht om de Commissie te adviseren over de uitvoering van deze verordening.

2.    De .eu-Multistakeholderraad is samengesteld uit vertegenwoordigers van de privésector, de technische gemeenschap, de lidstaten en internationale organisaties, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld en wordt door de Commissie benoemd op basis van een open en transparante procedure.

3.    De .eu-Multistakeholderraad heeft de volgende taken:

a) de Commissie bijstaan en adviseren bij de uitvoering van deze verordening;

b) adviezen opstellen over kwesties met betrekking tot het beheer, organisatie en het bestuur van het .eu-TLD;

c) de Commissie adviseren over kwesties met betrekking tot de monitoring van en het toezicht op het register.

HOOFDSTUK III

Slotbepalingen

Artikel 15

Voorbehoud van rechten

De Unie behoudt alle rechten die aan het .eu-TLD zijn verbonden, waaronder met name de intellectuele-eigendomsrechten en andere rechten op de registerdatabanken die voor de uitvoering van deze verordening vereist zijn, alsmede het recht om het register opnieuw aan te wijzen.

Artikel 16

Evaluatie en toetsing

1.    Uiterlijk vijf jaar na de datum van toepassing van deze verordening en vervolgens om de drie jaar, beoordeelt de Commissie de implementatie, doelmatigheid en werking van het .eu-TLD.

2.    De Commissie dient bij het Europees Parlement en de Raad een verslag in met de bevindingen van de in lid 1 bedoelde beoordeling.

Artikel 17

Comitéprocedure

1.    De Commissie wordt bijgestaan door een comité. Dat comité is een comité in de zin van Verordening (EU) nr. 182/2011.

2.    Wanneer naar dit lid wordt verwezen, is artikel 5 van Verordening (EU) nr. 182/2011 van toepassing.

3.    Wanneer naar dit lid wordt verwezen, is artikel 8 van Verordening (EU) nr. 182/2011 in samenhang met artikel 5 van toepassing.

Artikel 18

Overgangsbepalingen

1.    Houders van domeinnamen die domeinnamen hebben geregistreerd overeenkomstig artikel 4, lid 2, onder b), van Verordening (EG) nr. 733/2002 behouden de rechten op de bestaande geregistreerde domeinnamen onder het .eu-TLD.

2.    Uiterlijk op [datum — niet later dan twee jaar na de inwerkingtreding] neemt de Commissie de nodige maatregelen om het register aan te wijzen en er een overeenkomst mee te sluiten overeenkomstig deze verordening. De overeenkomst wordt van kracht met ingang van [datum van toepassing van deze verordening: uiterlijk drie jaar na de inwerkingtreding].

3.    De overeenkomst tussen de Commissie en het register overeenkomstig artikel 3, lid 1, onder c), van Verordening (EG) nr. 733/2002 blijft van kracht tot [datum — één dag vóór de datum van toepassing van deze verordening: uiterlijk drie jaar na de inwerkingtreding].

Artikel 19

Intrekking

Verordening (EG) nr. 733/2002 en Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie worden ingetrokken met ingang van [datum van toepassing van deze verordening: uiterlijk drie jaar na de inwerkingtreding].

Artikel 20

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van [datum – uiterlijk drie jaar na de inwerkingtreding].

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel,

Voor het Europees Parlement    Voor de Raad

De voorzitter    De voorzitter

(1)    In het domeinnaamsysteem (DNS) wordt een domeinnaam "gedelegeerd" wanneer ICANN het desbetreffende topniveaudomein (in dit geval .eu) publiceert in de database van de rootzone. Door publicatie in de database van de rootzone kan een code (bijv. .eu) als een topniveaudomein functioneren binnen het domeinnaamsysteem.
(2)    De rootzone is het hoogste niveau van de DNS-zone in de hiërarchische namespace van het domeinnaamsysteem (DNS) van het internet.
(3)    COM/2015/0192 final
(4)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/summary-report-public-consultation-evaluation-and-revision-eu-top-level-domain-regulations  
(5)    16200/14
(6)    COM/2014/072 final
(7)    Geïnternationaliseerde domeinnamen (IDN’s) maken het gebruik van domeinnamen in plaatselijke talen en schriften mogelijk. IDN’s bevatten tekens uit verschillende schriften, zoals het Arabisch, Chinees, Cyrillisch of Devanagari. Deze worden gecodeerd met de Unicode-standaard en gebruikt zoals is toegestaan door de relevante IDN-protocollen. Het .eu-TLD ondersteunt alle 24 officiële talen van de EU, met inbegrip van Bulgaars en Grieks, waarvoor domeinnamen in het Cyrillische en het Griekse schrift nodig zijn.
(8)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/summary-report-public-consultation-evaluation-and-revision-eu-top-level-domain-regulations  
(9)    PB C [...] van [...], blz. [...].
(10)    PB C [...] van [...], blz. [...].
(11)    Verordening (EG) nr. 733/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 22 april 2002 betreffende de invoering van het .eu-topniveaudomein (PB L 113 van 30.4.2002, blz. 1).
(12)    Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie van 28 april 2004 tot vaststelling van regels met betrekking tot het overheidsbeleid voor de toepassing en werking van het .eu-topniveaudomein en de beginselen inzake registratie (PB L 162 van 30.4.2004, blz. 40).