24.6.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 167/58


UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2022/978 VAN DE COMMISSIE

van 23 juni 2022

tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/159 tot instelling van een definitieve vrijwaringsmaatregel ten aanzien van de invoer van bepaalde staalproducten

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien Verordening (EU) 2015/478 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 betreffende de gemeenschappelijke regeling voor de invoer (1), en met name de artikelen 16 en 20,

Gezien Verordening (EU) 2015/755 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2015 betreffende de gemeenschappelijke regeling voor de invoer uit bepaalde derde landen (2), en met name de artikelen 13 en 16,

Overwegende hetgeen volgt:

1.   ACHTERGROND

(1)

Bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/159 van de Commissie (3) heeft de Europese Commissie ten aanzien van bepaalde staalproducten een definitieve vrijwaringsmaatregel ingesteld (“de vrijwaringsmaatregel”) die bestaat uit tariefcontingenten voor bepaalde staalproducten (“het betrokken product”) van 26 categorieën die zijn vastgesteld op niveaus die de traditionele handelsstromen per productcategorie handhaven. Een douanerecht van 25 % is alleen van toepassing als de kwantitatieve drempels van deze tariefcontingenten worden overschreden. De vrijwaringsmaatregel werd aanvankelijk ingesteld voor een periode van drie jaar, namelijk tot en met 30 juni 2021 (“de definitieve verordening”).

(2)

Bij Uitvoeringsverordening (EU) 2021/1029 (4) van de Commissie (“de verlengingsverordening”) heeft de Commissie de vrijwaringsmaatregel verlengd tot en met 30 juni 2024.

(3)

In overweging 161 van de definitieve verordening heeft de Commissie zich ertoe verbonden “regelmatig een beoordeling van de situatie uit [te] voeren en ten minste op het einde van elk jaar van toepassing van de maatregelen een nieuw onderzoek [te] overwegen”. In deze geest heeft de Commissie in respectievelijk 2019 en 2020 twee onderzoeken ter evaluatie van de werking uitgevoerd.

(4)

In overweging 85 van de verlengingsverordening heeft de Commissie het volgende verklaard: “Opdat de werking van de vrijwaringsmaatregel in de tussentijd is aangepast aan de ontwikkeling van de markt en in overeenstemming is met de belangen van alle belanghebbenden, zal de Commissie bovendien zoals in 2019 en 2020 de werking ervan evalueren. Die evaluatie van de werking zal lang genoeg van tevoren worden gestart om de eventueel noodzakelijke wijzigingen in te voeren vanaf 1 juli 2022, na het eerste jaar van de verlenging”.

(5)

Dienovereenkomstig heeft de Commissie, met een bericht van opening dat op 17 december 2021 in het Publicatieblad van de Europese Unie is bekendgemaakt (5), een onderzoek ter evaluatie van de werking geopend met het verzoek aan belanghebbenden hun standpunt kenbaar te maken en bewijsmateriaal in te dienen met betrekking tot met name de volgende redenen voor een nieuw onderzoek:

a)

toewijzing en beheer van tariefcontingenten;

b)

verdringing van traditionele handelsstromen;

c)

actualisering van de lijst van ontwikkelingslanden waarop de maatregel van toepassing is;

d)

mate van liberalisering;

e)

gevolgen voor de maatregel als gevolg van de wijzigingen in de door de VS op grond van Section 232 genomen maatregel (hierna: “Section 232-maatregel”).

2.   PROCEDURE

(6)

De goede rechtsgang werd gewaarborgd met een schriftelijke procedure in twee fasen, waarbij de partijen eerst hun opmerkingen en ondersteunend bewijsmateriaal indienden en vervolgens de gelegenheid hadden om de oorspronkelijke opmerkingen van andere partijen te weerleggen. In totaal heeft de Commissie meer dan honderd indieningen van opmerkingen en tegenargumenten ontvangen.

(7)

Terwijl het onderzoek ter evaluatie van de werking nog liep en voordat het werd afgesloten, heeft de vrijwaringsmaatregel een reeks wijzigingen ondergaan. In maart 2022 heeft de EU bij Verordening (EU) 2022/428 (6) een verbod ingesteld op de invoer van bepaalde ijzer- en staalproducten uit Rusland en Belarus (7) als onderdeel van het vierde sanctiepakket naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne. Om een mogelijk aanbodtekort op de staalmarkt van de Unie als gevolg van dit verbod te voorkomen, heeft de Commissie bij Verordening (EU) 2022/434 (8) de vrijwaringsmaatregel gewijzigd door de landspecifieke contingenten van Rusland en Belarus in elke betrokken productcategorie evenredig te herverdelen over andere leverende landen.

(8)

Bovendien heeft de Commissie bij Verordening (EU) 2022/664 (9) Zuid-Afrika en andere landen van de Economische Partnerschapsovereenkomst (EPO) van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) met ingang van 1 mei 2022 aan de vrijwaringsmaatregel onderworpen na het verstrijken van de vrijstelling die zij in het kader van een bilaterale EPO hadden genoten.

(9)

Tot slot heeft de Commissie de toepassing van de vrijwaringsmaatregel ten aanzien van Oekraïne tijdelijk opgeschort (10). Deze opschorting heeft tot gevolg dat de invoer uit Oekraïne in geen enkel nationaal of residueel contingent in aanmerking wordt genomen zolang die opschorting van kracht blijft (11). Evenzo wordt het volume van de invoer uit Oekraïne tijdens de referentieperiode van het oorspronkelijke onderzoek (2015-2017) (12) niet in aanmerking genomen bij de berekening van de residuele contingenten.

3.   BEVINDINGEN VAN HET ONDERZOEK

(10)

Na een grondige analyse van alle ontvangen opmerkingen en de gegevens waarover zij beschikte, is de Commissie tot de volgende conclusies gekomen. Deze conclusies zijn opgenomen in de volgende onderafdelingen, die de structuur van het bericht van opening volgen.

3.1.   Toewijzing en beheer van tariefcontingenten

Opmerkingen van belanghebbenden

(11)

Sommige belanghebbenden (bepaalde derde landen en gebruikers) vroegen de driemaandelijkse toedeling van de contingenten door een toedeling op jaarbasis te vervangen, terwijl andere belanghebbenden (bedrijfstak van de Unie) verzochten om de invoering van een maandelijkse toedeling. Sommige partijen (bedrijfstak van de Unie) vroegen de overdracht van ongebruikte contingenten tot 4 % te beperken, terwijl andere (bepaalde derde landen en gebruikers) vroegen het aandeel van bepaalde ongebruikte landspecifieke contingenten te herverdelen. Daarnaast vroegen andere partijen (bepaalde derde landen en gebruikers) het systeem van landspecifieke contingenten te schrappen en de contingenten in plaats daarvan globaal toe te delen. Ten slotte verzochten andere belanghebbenden de contingenten van bepaalde landen af te schaffen en die contingenten onder andere landen van oorsprong te herverdelen, en aan bepaalde landen waarvan de uitvoer onder het residuele contingent valt een landspecifiek contingent toe te wijzen.

Beoordeling

(12)

De contingenten werden, ongeacht of zij landspecifiek of residueel waren, toegewezen op basis van de uitvoerprestaties in de referentieperiode van het oorspronkelijke onderzoek (13). Het systeem met contingenten op kwartaalbasis is doeltreffend gebleken om stabiliteit op de markt van de Unie tot stand te brengen, plotselinge stijgingen van de invoer te voorkomen die de markt zouden destabiliseren (14) en te zorgen voor een ordelijke en voorspelbare invoerstroom gedurende het hele jaar. Dit systeem maakt het ook mogelijk dat qua volume en landen van oorsprong traditionele handelsstromen zonder aanvullend recht worden toegestaan.

(13)

Dit systeem zorgt voor een evenwicht tussen de tegengestelde belangen die op het spel staan. Ten eerste werkt het systeem in het voordeel van de bedrijfstak van de Unie, omdat het een stortvloed aan invoer in een korte periode, met de daaruit voortvloeiende negatieve gevolgen voor de markt, voorkomt. Ten tweede is het systeem ook gunstig voor bepaalde derde landen en bepaalde gebruikers in de Unie, die anders door andere grotere leveranciers ten onrechte van de markt zouden worden verdrongen en niet in staat zouden zijn om aan gebruikers in de Unie te leveren, die op hun beurt zouden worden belet het materiaal dat zij nodig hebben van deze specifieke landen van oorsprong te kopen. Ten slotte kunnen grotere exporterende landen toch hun traditionele handelsstromen in de meeste productcategorieën overschrijden door in het laatste kwartaal van een periode waarin de gevestigde leveranciers de contingenten niet konden opgebruiken toegang te krijgen tot het residuele contingent.

(14)

Aanvaarding van enig argument van belanghebbenden, zoals samengevat in overweging 11, zou dit evenwicht verstoren en de doeltreffendheid van de maatregel kunnen ondermijnen. Bovendien hebben de partijen in hun opmerkingen met geen enkel bewijs aangetoond in welk opzicht het huidige systeem niet geschikt zou zijn en hoe de verschillende voorgestelde aanpassingen in het algemene belang van de Unie (en niet alleen in hun individueel belang), en verenigbaar met de logica en de goede werking van de maatregel zouden zijn.

(15)

Om deze redenen was de Commissie van mening dat het handhaven van het huidige systeem van contingentbeheer (toedeling op kwartaalbasis en een combinatie van landspecifieke en residuele contingenten), het behoud van de overdracht van ongebruikte contingenten en de toegang tot het residuele contingent in het vierde kwartaal nog steeds passend is en dat dit billijk is ten opzichte van alle belanghebbenden.

3.1.1.   Aanpassingen ten aanzien van de productcategorieën 7 en 17

(16)

Hoewel het huidige systeem voor de toedeling en het beheer van contingenten passend is, was de Commissie niettemin van mening dat er enkele technische aanpassingen nodig zijn om de werking ervan in het licht van gewijzigde omstandigheden te verbeteren. Deze betreffen de productcategorieën 7 (kwartoplaten) en 17 (walsdraad, staven en profielen).

(17)

In deze twee productcategorieën is Oekraïne van oudsher een belangrijke speler (15) (goed voor ongeveer 33 % van de totale contingenten in elk van deze categorieën) en heeft het zijn contingenten consequent op een vrij hoog niveau gebruikt. De Commissie heeft echter opgemerkt (16) dat er sinds de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne vrijwel geen invoer van deze twee categorieën uit Oekraïne in de Unie heeft plaatsgevonden. Dit wijst erop dat Oekraïne momenteel niet in staat is deze producten in betekenisvolle volumes te produceren en/of naar de markt van de Unie uit te voeren. Onder deze omstandigheden, en na analyse van het gebruik van de contingenten door andere exporterende landen waarop de maatregel van toepassing is, was de Commissie van oordeel dat er, indien zij geen maatregelen zou nemen, sprake zou zijn van een risico van een potentieel ontoereikend aanbod in deze categorieën voor gebruikers in de Unie.

(18)

Daarom achtte de Commissie het in het belang van de Unie noodzakelijk om voor de contingenten die in de categorieën 7 en 17 onder de maatregel (17) blijven vallen, over te gaan op een globale toedeling. Met andere woorden: de bestaande landspecifieke contingenten zullen worden afgeschaft om in plaats daarvan één enkel contingent beschikbaar te stellen voor alle landen van oorsprong, waardoor de gebruikers aanzienlijk meer flexibiliteit krijgen om het door hun benodigde staal in te voeren, uit welke bron dan ook die binnen het contingent in deze categorieën beschikbaar is.

(19)

De Commissie concludeerde dat deze aanpassing, gezien het patroon van invoervolumes (gebruik van contingenten) en landen van oorsprong in het verleden, de doeltreffendheid van de maatregel ten aanzien van producenten in de Unie niet dreigt te ondermijnen en dat het onwaarschijnlijk is dat verdringing zou plaatsvinden, en dat de traditionele handelsstromen behouden zullen blijven. Deze aanpassing zal opnieuw worden beoordeeld in het licht van de ontwikkeling van de handelsstromen in deze categorieën en van de opschorting van de toepassing van de vrijwaringsmaatregel ten aanzien van Oekraïne, of indien er ongewenste verdringingseffecten worden vastgesteld.

3.2.   Verdringing van traditionele handelsstromen

(20)

In de definitieve maatregel voerde de Commissie een mechanisme in waarbij landen die hun landspecifieke contingent hadden uitgeput, ook (vrij van rechten en tot de uitputting ervan) toegang hadden tot het residuele contingent dat oorspronkelijk beschikbaar was in het laatste kwartaal (april-juni) van elke jaarlijkse periode van de maatregel.

(21)

De Commissie rechtvaardigde dit mechanisme als zijnde in het belang van de importeurs en gebruikers in de Unie, aangezien het niet alleen zou zorgen voor het behoud van de traditionele handelsstromen, maar ook zou voorkomen dat delen van het residuele tariefcontingent in voorkomend geval ongebruikt zouden blijven.

(22)

In het kader van de eerste evaluatie van de werking in 2019 heeft de Commissie voor twee productcategorieën opgemerkt dat het volledige residuele contingent in het vierde kwartaal bijna uitsluitend in slechts twee dagen was opgemaakt door landen waarvoor een landspecifiek tariefcontingent gold. Als gevolg daarvan konden historische – kleinere – leveranciers in het laatste kwartaal van een periode niet vrij van rechten uitvoeren. Dit had negatieve gevolgen voor de traditionele handelsstromen wat oorsprong betreft, wat ten nadele kwam van bepaalde derde landen en bepaalde gebruikers in de Unie. Om voor dit onbedoelde negatieve effect te compenseren, heeft de Commissie een plafond ingevoerd van 30 % per land dat toegang heeft tot het residuele contingent van het vierde kwartaal in de categorieën 13 (betonstaal) en 16 (walsdraad).

(23)

In het kader van de tweede evaluatie van de werking in 2020 en nadat meer gevallen van verdringing in verschillende productcategorieën waren vastgesteld, heeft de Commissie een systeem ontwikkeld waarbij de toegang tot het residuele contingent in het vierde kwartaal zou afhangen van de waargenomen invoertrends en het daadwerkelijke gebruik van het residuele contingent door de kleinere leveranciers die de natuurlijke begunstigden van dit deel van het tariefcontingent zijn (18).

(24)

Om de verdringing van traditionele landen van oorsprong in het residuele contingent tot een minimum te beperken en tegelijkertijd extra toegang te blijven verlenen in die categorieën waar dat nodig is om een maximaal gebruik van het contingent te waarborgen, heeft de Commissie een systeem opgezet waarbij elke productcategorie onder een van de volgende drie verschillende groepen valt, overeenkomend met drie verschillende toegangsscenario’s. Dit systeem beantwoordt aan één van de belangrijkste beginselen en doelstellingen van de vrijwaringsmaatregel, namelijk het behoud van de traditionele handelsstromen wat landen van oorsprong betreft.

(25)

De volgende drie regelingen zijn momenteel van toepassing:

Geen toegang — wanneer gevestigde leveranciers die onder het residuele contingent vielen de residuele contingenten zelf konden gebruiken en er verdringingseffecten waren vastgesteld;

Beperkte toegang — wanneer gevestigde leveranciers slechts een deel van het voor hen beschikbare residuele contingent konden gebruiken en er in beperkte mate aanvullende landen van oorsprong nodig waren om de contingenten te kunnen uitputten;

Geen beperking — in die categorieën waarin de residuele contingenten niet in hoge mate werden gebruikt en er geen verdringingseffecten werden vastgesteld.

Opmerkingen van belanghebbenden

(26)

Sommige belanghebbenden (sommige derde landen en gebruikers) verzochten om volledige afschaffing van de toegang tot het residuele contingent in het vierde kwartaal. Andere verzochten om bepaalde wijzigingen specifiek te maken voor bepaalde productcategorieën, terwijl andere (waaronder sommige derde landen en gebruikers, alsook de bedrijfstak van de Unie) verzochten om een compleet verbod voor grotere exporterende landen om in een bepaalde categorie toegang te krijgen tot het residuele contingent, of om een restrictievere aanpak toe te passen.

Beoordeling

(27)

Na onderzoek van de ontvangen opmerkingen en de werking van de maatregel was de Commissie van oordeel dat het huidige systeem nog steeds het meest geschikt is voor zover het waarborgt dat de gebruikers maximaal gebruikmaken van hun kansen om het residuele contingent op te gebruiken, maar ook dat de traditionele handelsstromen wat landen van oorsprong betreft in acht worden genomen (wat ook in het belang van de gebruikers is). Het systeem om toegang te verlenen tot het residuele contingent was de regel voor alle productcategorieën op vier na.

(28)

Aanvaarding van de verzoeken van belanghebbenden zou erop neerkomen dat bepaalde gebruikers worden belet hun rechtenvrije invoer te verhogen wanneer er vraag naar is op de markt van de Unie, of dat andere gebruikers in de Unie worden belet producten uit bepaalde landen van oorsprong te kopen die vanwege verdringingseffecten ook nodig zijn voor de markt van de Unie. Tegelijkertijd zorgt het systeem ervoor dat de extra volumes die sommige landen in het kader van deze regeling kunnen uitvoeren, binnen de grenzen blijven die waarborgen dat zij de doeltreffendheid van de maatregel voor de producenten in de Unie niet ondermijnen. Daarom is het huidige systeem het meest geschikt met het oog op het algemene belang van de Unie.

Aanpassing

(29)

In het lopende onderzoek heeft de Commissie beoordeeld of er sprake was geweest van verdringingseffecten. Daartoe heeft de Commissie, op basis van hetzelfde soort analyse als in het kader van het tweede nieuwe onderzoek was gebruikt, de verschillende regelingen geactualiseerd op basis van de sindsdien beschikbaar gekomen gegevens. Dit betekent dat de Commissie de invoergegevens en het gebruik van de contingenten per oorsprong en categorie heeft geanalyseerd voor de periode van 1 april 2020 tot en met 31 maart 2022.

(30)

Op basis van dezelfde methode die bij de tweede evaluatie van de werking is toegepast, maar met bijgewerkte gegevens, worden de toegangsregelingen per productcategorie als volgt bijgewerkt (zie bijlage II voor specifieke volumes):

Geen toegang: 5, 9, 21

Beperkte toegang: 12, 13, 14, 16, 20, 27

Geen beperking: 2, 3A, 3B, 4A, 6, 10, 15, 18, 19, 22, 24, 25B, 26, 28.

(31)

In overeenstemming met de beginselen die bij de vorige evaluatie van de werking zijn toegepast, zal voor de volgende categorieën een speciale regeling gelden:

1 en 4B.

(32)

De categorieën 7, 8, 17 en 25A zullen globaal worden toegedeeld. Daarom is de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het residuele contingent in het vierde kwartaal niet van toepassing, aangezien er geen landen zijn waarvan de uitvoer onder een landspecifiek contingent valt.

(33)

Voor de categorieën 1 en 4B wordt de huidige regeling op grond waarvan in het vierde kwartaal toegang wordt verleend tot het residuele contingent met een plafond van 30 % per land van uitvoer, nog steeds passend geacht om te zorgen voor een toereikende verscheidenheid aan bevoorradingsbronnen en tegelijkertijd verdringingseffecten door een buitensporige stroom extra invoer die verder gaat dan de traditionele handelsstromen te voorkomen.

(34)

Over het geheel genomen zou met deze maatregel de toegang tot het residuele contingent in het vierde kwartaal voor de overgrote meerderheid van de productcategorieën (op drie na) gewaarborgd blijven.

3.3.   Actualisering van de lijst van ontwikkelingslanden waarvoor de maatregel geldt

(35)

Elk ontwikkelingsland dat lid is van de WTO werd uitgesloten van de toepassing van de definitieve maatregel, zolang het aandeel van dat ontwikkelingsland in de invoer minder dan 3 % van de totale invoer voor elke productcategorie bedraagt. De Commissie heeft zich ertoe verbonden de ontwikkeling van de invoer na de vaststelling van de maatregel te volgen en de lijst van uitgesloten landen regelmatig opnieuw te bezien.

(36)

De laatste actualisering vond plaats in het kader van het nieuwe onderzoek naar aanleiding van het terugtrekkingsakkoord tussen de Unie en het Verenigd Koninkrijk (“VK”), met effect per 1 januari 2021, en er heeft sinds 1 januari 2021 geen wijziging meer plaatsgevonden. Om de lijst van ontwikkelingslanden die onderworpen zijn aan en uitgesloten zijn van de maatregel aan te passen, herziet de Commissie de berekeningen op basis van de meest recente beschikbare geconsolideerde invoergegevens, d.w.z. de invoerstatistieken van het jaar 2021 (19).

Aanpassing

(37)

De wijzigingen die uit deze actualisering voortvloeien, zijn de volgende (de geactualiseerde tabel is beschikbaar in bijlage I).

Alle ontwikkelingslanden worden opgenomen in categorie 4A, omdat de som van alle invoer in 2021 die minder dan 3 % bedroeg, hoger is dan 9 %;

Brazilië wordt uitgesloten in de categorieën 2 en 3A en wordt opgenomen in categorie 6;

China wordt uitgesloten in categorie 25A en wordt opgenomen in de categorieën 2, 3A, 9 en 14;

Egypte wordt opgenomen in de categorieën 1 en 24;

India wordt uitgesloten in categorie 3B en wordt opgenomen in categorie 8;

Kazakhstan wordt opgenomen in de categorieën 19 en 24;

Maleisië wordt uitgesloten in categorie 9;

Moldavië wordt opgenomen in categorie 12;

Noord-Macedonië wordt uitgesloten in categorie 5;

Thailand wordt uitgesloten in categorie 9;

Turkije wordt opgenomen in categorie 8;

Oekraïne wordt opgenomen in de categorieën 1, 4B en 26 (20);

De Verenigde Arabische Emiraten worden opgenomen in categorie 16;

Vietnam wordt uitgesloten in categorie 2 en wordt opgenomen in de categorieën 1, 3A, 3B en 4B.

3.4.   Mate van liberalisering

(38)

Het huidige liberaliseringspercentage van de vrijwaring werd vastgesteld op 3 % per jaar. De Commissie heeft in dit onderzoek beoordeeld of dit niveau van liberalisering nog steeds passend was.

Opmerkingen van belanghebbenden

(39)

Sommige belanghebbenden (met name producenten-exporteurs en gebruikers in de Unie) verzochten de Commissie het liberaliseringstempo te verhogen tot meer dan 3 % (velen van hen verzochten om een liberaliseringspercentage van 5 %), terwijl de bedrijfstak van de Unie verzocht het liberaliseringstempo te verlagen tot 1 % in plaats daarvan.

Beoordeling

(40)

Het vrijwaringsinstrument is bedoeld om van tijdelijke aard te zijn. Met ingang van 1 juli 2022 wordt de maatregel voor het vijfde jaar van toepassing. Het doel van de liberalisering (een wettelijke verplichting op grond van de regels van de WTO (21) en de EU (22)) is geleidelijk meer concurrentie bij invoer op de markt mogelijk te maken terwijl de interne bedrijfstak zich aan de toegenomen invoer aanpast. Dit om een maatregel te vermijden die geen stimulans zou zijn voor aanpassingen voor de interne bedrijfstak zolang hij van kracht is, en die tot concurrentieproblemen zou leiden wanneer de interne bedrijfstak na de invoering van een vrijwaringsmaatregel aan grotere buitenlandse concurrentie zal worden blootgesteld.

(41)

In het licht van deze logica was de Commissie van mening dat op dit tijdstip (na vier jaar maatregel) een iets grotere mate van liberalisering op jaarbasis moet worden overwogen om de interne bedrijfstak aan te moedigen zijn aanpassingen voort te zetten, zonder de doeltreffendheid van de maatregel te ondermijnen.

Aanpassing

(42)

De Commissie was van mening dat het passend zou zijn het jaarlijkse liberaliseringsniveau per 1 juli 2022 vast te stellen op 4 %.

(43)

Deze verhoging moet ook bijdragen tot het verlichten van eventuele spanningen voor gebruikers in de Unie in bepaalde productcategorieën, in een context die wordt gekenmerkt door een hoge mate van onzekerheid op de markt. Anderzijds zou de beperkte aanvullende verhoging geen bedreiging vormen voor de bedrijfstak van de Unie en de doeltreffendheid van de maatregel niet ondermijnen.

3.5.   Gevolgen van de wijzigingen van de Section 232-maatregel van de VS

(44)

In maart 2018 hebben de VS in het kader van de Section 232-maatregel van de VS een recht van 25 % ingesteld op de invoer van bepaalde staalproducten. De maatregel blijft momenteel van kracht, hoewel bepaalde wijzigingen hebben plaatsgevonden. In dit nieuwe onderzoek heeft de Commissie deze wijzigingen beoordeeld om vast te kunnen stellen of zij gevolgen hebben voor de vrijwaringsmaatregel van de EU, met name wat betreft het risico van verlegging van het handelsverkeer naar de markt van de Unie.

Opmerkingen van belanghebbenden

(45)

De in dit verband ontvangen verzoeken kunnen in drie typen worden onderscheiden. Voor wat de eerste twee typen betreft, betoogden bepaalde gebruikers en derde landen dat het risico van verlegging van het handelsverkeer klein(er) is vanwege de verschillende aanpassingen van de Section 232-maatregel. Vervolgens betoogden sommige belanghebbenden dat de bedrijfstak van de Unie vanwege de aan de exporteurs in de Unie toegekende tariefcontingenten verkoop naar de markt van de VS zou verleggen, en dit ten koste van de binnenlandse verkoop, waardoor er een tekort op de binnenlandse markt zou ontstaan.

(46)

Anderzijds stelde de staalindustrie van de Unie dat het risico van verlegging van het handelsverkeer blijft bestaan en dat de verbeterde toegang van de EU tot de VS-markt hun vermogen om aan de interne (Unie-)markt te leveren, niet zal beïnvloeden.

Beoordeling

Veranderingen ten aanzien van de EU

(47)

In oktober 2021 besloten de VS de EU-invoer uit hoofde van de Section 232-maatregel aan een stelsel van tariefcontingenten te onderwerpen. In het kader van deze nieuwe regeling zou de EU tot een bepaald niveau (op basis van historische uitvoervolumes) (23) vrij van rechten kunnen uitvoeren, en alleen wanneer dit niveau is uitgeput, zou het recht van 25 % van toepassing worden. Deze maatregel had tot doel de positie van de EU-exporteurs op de Amerikaanse markt te verbeteren, die tot dan toe onderworpen was aan een recht van 25 % op elke uitgevoerde ton. Dit nieuwe stelsel is van toepassing sinds 1 januari 2022.

(48)

Sommige belanghebbenden voerden aan dat, omdat de prijzen in de VS doorgaans hoger zijn dan die in de EU, EU-producenten een prikkel zouden hebben om naar de VS uit te voeren ten koste van de binnenlandse verkoop, waardoor er in sommige categorieën een tekort op de markt van de Unie dreigt te ontstaan.

(49)

De Commissie was om een aantal redenen van oordeel dat deze argumenten moesten worden afgewezen. Ten eerste kan het begrip verlegging van het handelsverkeer naar de markt van de Unie niet de beperking van de uitvoer van de bedrijfstak van de Unie zelf naar de VS omvatten. De bedrijfstak van de Unie kan met andere woorden nooit het risico lopen van verlegging van het handelsverkeer wat zijn eigen verkoop aangaat. Dit druist in tegen de logica van verlegging van het handelsverkeer. Daarom is het feit dat de EU haar aanwezigheid op de markt van de VS kan verbeteren, neutraal voor wat betreft het risico van verlegging van het handelsverkeer van exporterende landen naar de markt van de Unie.

(50)

Ten tweede worden de argumenten dat de bedrijfstak van de Unie zijn tariefcontingenten ten koste van (hoofdzakelijk of zelfs uitsluitend) de binnenlandse verkoop zou opgebruiken, niet met bewijsmateriaal gestaafd. Deze argumenten namen niet in aanmerking dat, ook in theorie, de bedrijfstak van de Unie zijn productievolume zou kunnen verhogen (24), waarbij de binnenlandse verkoop dus niet zou worden opgeofferd en er extra inkomsten door meer uitvoer naar de VS zouden worden gegenereerd, en dat hij ook uitvoer naar andere markten die om een aantal redenen – waaronder prijsniveaus – minder aantrekkelijk kunnen zijn (25), naar de VS zou kunnen verleggen.

(51)

Los van al deze theoretische mogelijkheden is uit de realiteit gebleken dat de EU in het eerste kwartaal sinds de inwerkingtreding van het stelsel van tariefcontingenten haar contingenten nog lang niet heeft uitgeput. Zij heeft namelijk in het eerste kwartaal slechts rond de 42 % van het contingent gebruikt (26).

(52)

Daarom is gebleken dat de belangrijkste aanname van sommige belanghebbenden en de premisse die aan hun argumenten ten grondslag ligt, namelijk dat de producenten-exporteurs in de EU al hun contingenten in de VS zouden kunnen gebruiken, in de eerste plaats onjuist zijn.

(53)

De Commissie heeft geconcludeerd dat het feit dat de EU onderworpen is aan een stelsel van tariefcontingenten in het kader van de Section 232-maatregel van de VS, geen gevolgen heeft voor de werking van de vrijwaringsmaatregel voor wat het risico van verlegging van het handelsverkeer betreft. Voorts heeft geen enkele partij op enigerlei wijze aangetoond dat uitvoer in het kader van een Section 232-quotaregeling als zodanig een risico op een tekort aan aanbod op de markt van de Unie meebrengt.

Veranderingen ten aanzien van sommige derde landen (met uitzondering van de EU)

(54)

Wat de argumenten met betrekking tot wijzigingen van Section 232 van de VS ten aanzien van andere derde landen betreft, blijkt uit de gegevens waarover de Commissie beschikt dat de volgende wijzigingen van de Section 232-maatregel van de VS hebben plaatsgevonden:

sinds maart 2018 is Australië van de maatregel vrijgesteld;

sinds mei 2018 gelden voor Korea, Argentinië en Brazilië absolute contingenten (waarbuiten geen uitvoer is toegestaan);

sinds mei 2019 hebben Mexico en Canada afzonderlijke overeenkomsten met de VS aangekondigd, die hebben geleid tot de opheffing van de maatregel voor beide landen. De overeenkomsten zijn onderworpen aan een toezichtmechanisme;

met ingang van 1 april 2022 hebben de VS tariefcontingenten voor Japan vastgesteld. Een bepaalde hoeveelheid invoer binnen het contingent is vrijgesteld van de maatregel, terwijl voor invoer buiten het contingent het aanvullende recht van 25 % geldt;

in maart 2022 kondigden de VS hun voornemen aan om een tariefcontingent voor het VK vast te stellen waarbij bepaalde hoeveelheden invoer binnen het contingent van de maatregel zullen worden vrijgesteld, terwijl de invoer buiten het contingent onderworpen zal blijven aan het aanvullende recht van 25 %. Het tariefcontingent voor het VK zou op 1 juni 2022 in werking treden.

(55)

Uit het onderzoek is gebleken dat deze aanpassingen van VS-Section 232 over het geheel genomen om een aantal redenen weinig gevolgen hebben voor de werking en de grondgedachte van onze vrijwaringsmaatregel. Ten eerste voeren de meeste van deze landen, om deze veranderingen in perspectief te plaatsen, momenteel nauwelijks staal uit naar de Unie (als zij dat al doen) (27) en zijn zij evenmin historische leveranciers (28). Van de weinige landen met betekenisvollere uitvoervolumes naar de Unie, namelijk het VK, Japan en Korea, blijven deze drie onderworpen aan de Section 232-maatregel van de VS, d.w.z. dat hun rechtenvrije uitvoer naar de markt van de VS wordt beperkt. Korea mag immers alleen uitvoeren in het kader van een contingent (kwantitatieve beperking), zonder de mogelijkheid om buiten dat volume uit te voeren, en het VK en Japan zijn onderworpen aan een tariefcontingent waarvoor een recht van 25 % geldt. Bovendien betekent het bestaan van een tariefcontingent niet noodzakelijkerwijs dat deze landen de toegewezen hoeveelheden doeltreffend zullen kunnen gebruiken, zoals blijkt uit het voorbeeld van het aan de EU toegewezen tariefcontingent. Ten slotte blijven de meeste landen van oorsprong die goed zijn voor het grootste deel van de invoer in de Unie, onderworpen aan een recht van 25 % op hun uitvoer naar de VS.

(56)

In dit verband komt het risico van verlegging van het handelsverkeer voornamelijk van de belangrijkste staalproducerende landen naar de Unie, die over (in sommige gevallen vrij grote) reservecapaciteit beschikken en dus in staat zijn om snel (29) hun aanwezigheid op de markt van de Unie (30) te vergroten die, zoals uit eerdere onderzoeken is gebleken, qua prijzen en omvang een aantrekkelijke markt is (31).

(57)

Bovendien hebben partijen in hun opmerkingen niet aangetoond (of zelfs niet vermeld) hoe de vaststellingen van de Commissie in eerdere onderzoeken (32) aanzienlijk zouden zijn gewijzigd. In dit verband zijn onder meer te noemen de nog steeds aanhoudende wereldwijde overcapaciteit in de staalsector (33), de aanzienlijke daling van de invoer op de markt van de VS in vergelijking met de periode voorafgaand aan de instelling van de Section 232-maatregel van de VS (34), of het gebrek aan vervangingsmarkten voor de verloren volumes (35).

(58)

Hoe dan ook zou de verbetering van de toegang van bepaalde derde landen tot de markt van de VS, zoals aangegeven in overweging 54, het voor de rest van de landen zelfs nog moeilijker maken om naar de markt van de VS uit te voeren, aangezien zij verhoudingsgewijs in een slechtere concurrentiepositie verkeren doordat zij een recht van 25 % moeten betalen. Daadwerkelijk daalde de invoer uit de landen waarvoor geen preferentiële toegang krachtens de Section 232-maatregel van de VS gold, aanzienlijk sneller dan het gemiddelde (36). Daarom zouden de aanpassingen van de VS-maatregel de kans op verlegging van het handelsverkeer uit derde landen die geen preferentiële behandeling genieten in het kader van de Section 232-maatregel, nog verder kunnen vergroten, waarbij waarschijnlijk is dat sommige van die landen eerder een sterke toename van de invoer op de markt van de Unie zullen veroorzaken.

Conclusie

(59)

De Commissie is om de in deze onderafdeling uiteengezette redenen tot de conclusie gekomen dat de wijzigingen van de Section 232-maatregel van de VS geen gevolgen hebben voor de werking van de EU-vrijwaringsmaatregel ten aanzien van staal en geen wijziging inhouden van de grondslag voor haar beoordeling van het risico van verlegging van het handelsverkeer.

4.   OPMERKINGEN VAN BELANGHEBBENDEN

(60)

Naast de kwesties die in afdeling 3 aan de orde zijn gekomen, voerden belanghebbenden andere argumenten aan die in deze afdeling worden behandeld.

4.1.   Verzoeken om de maatregel te beëindigen of op te schorten op grond van de ontwikkeling van de staalprijzen in de Unie

(61)

In de loop van het onderzoek en na afloop van de schriftelijke fase van de procedure hebben verscheidene belanghebbenden de Commissie spontaan verzocht de vrijwaringsmaatregel op te schorten of te beëindigen wegens een stijging van de staalprijzen in de Unie. Deze belanghebbenden betoogden dat het beëindigen of opschorten van de vrijwaringsmaatregel de oplossing zou zijn om de staalprijzen op een lager niveau te brengen.

(62)

Ten eerste omvatte het nieuwe onderzoek geen mogelijke beëindiging of opschorting van de maatregel. Het soort bewijsmateriaal dat werd verzameld en de analyse die tijdens het onderzoek werd verricht, was daarom niet van dezelfde aard als een mogelijke beëindiging van een vrijwaringsmaatregel zou hebben vereist. De beëindiging van de vrijwaringsmaatregel viel dus buiten de reikwijde van dit nieuwe onderzoek.

(63)

Niettemin, en volledigheidshalve, achtte de Commissie het passend deze argumenten in hun context te plaatsen en in de onderhavige verordening een feitelijke analyse van de recente marktontwikkelingen te verstrekken. In dit verband heeft de Commissie vastgesteld dat de ontwikkeling van de staalprijzen in de Unie in de eerste maanden van 2022 een opwaartse trend vertoonde, net na de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne, en dat zij tekenen vertoonden van een voortdurende daling (met een daling van 21 % ten opzichte van de piek in 2022 (37)) vanaf eind april 2022 (38).

(64)

Deze prijsontwikkeling vond plaats in een context van algemene inflatie, die ook van invloed was op de grondstoffen voor de staalproductie en energie. In haar “Short Range outlook” (39) voor 2022 en 2023 merkte de World Steel Association (WSA) op dat de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne de inflatiedruk verder zal doen toenemen, enerzijds door hogere energie- en grondstoffenprijzen voor de staalproductie en anderzijds door aanhoudende verstoringen van de toeleveringsketen. Dit werd verder bevestigd door de meest recente beschikbare informatie over de prijsontwikkeling van grondstoffen voor staalproductie (met inbegrip van energie) uit bronnen zoals de OESO (40), de Wereldbank (41) en S -P Platts (42), waaruit een prijsstijging en een algemene opwaartse trend blijken met prijzen die aanzienlijk hoger liggen dan in voorgaande perioden.

(65)

De eigen statistische beoordeling van de Commissie (43) bevestigde ook dat de prijsontwikkeling op de belangrijkste staalmarkt wereldwijd een trend vertoonde die vergelijkbaar was met die van de Unie, en dat de prijsontwikkeling op de markt van de Unie dus volledig overeenstemde met die op de belangrijkste markten in de hele wereld. Tegen deze achtergrond is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de vrijwaringsmaatregel hoe dan ook niet de oorzaak van de prijsontwikkeling in de Unie had kunnen zijn.

4.2.   Vermeend tekort aan staal in de Unie

(66)

Sommige belanghebbenden betoogden dat er op de markt van de Unie sprake was van een tekort aan staal en dat de vrijwaringsmaatregel voor staal dit nog verergerde omdat bepaalde contingenten waren uitgeput. In de context van de stijging van de staalprijzen betoogden zij derhalve dat de maatregel moest worden opgeschort of beëindigd.

(67)

De Commissie merkte op dat de gebruikmaking van het tariefcontingent in de eerste drie kwartalen van het vierde jaar van de maatregel (1 juli 2021-31 maart 2022) 77 % bedroeg, d.w.z. dat meer dan 5,6 miljoen ton van het contingent ongebruikt bleef, zoals blijkt uit de onderstaande tabel. Hieruit blijkt dat de gebruikers in de Unie over het algemeen de mogelijkheid hadden om de invoer van rechtenvrij staal in elke periode verder te verhogen. Hoewel dit niet uitsloot dat er bij de gebruikmaking van de contingenten in bepaalde categorieën meer spanningen waren dan in andere, hadden de meeste productcategorieën in elk kwartaal een rechtenvrij contingent beschikbaar.

Tabel 1

Ontwikkeling van het gebruik van tariefcontingenten in de eerste 3 kwartalen van jaar 4 (44)

Image 1

(68)

De Commissie merkte ook op dat het niveau van de invoer in 2021 zeer dicht bij de piek van de invoer in 2018 lag (45). Daarnaast heeft de World Steel Association (WSA) Short Range Outlook (46) voor 2022 en 2023 gewezen op de onzekerheid in de economische vooruitzichten. De vooruitzichten voor de staalmarkt voor 2022 zijn met name verslechterd als gevolg van de oorlog, en de vraag naar staal zal naar verwachting toenemen met 0,4 % in 2022 en met 2,2 % in 2023.

(69)

Tegen deze achtergrond en rekening houdend met het feit dat de hoogte van de contingenten met ingang van 1 juli 2022 verder zal worden verhoogd met 4 %, zoals uiteengezet in afdeling 3.4, was de Commissie van mening dat de vermeende druk in bepaalde marktsegmenten hoe dan ook moet worden verlicht, met behoud van de doeltreffendheid van de maatregel.

4.3.   Argumenten inzake opschorting van de maatregel vanwege de gevolgen van het invoerverbod voor de invoer uit Rusland en Belarus voor bepaalde gebruikers

(70)

Sommige belanghebbenden voerden aan dat het invoerverbod voor Rusland en Belarus hun invoermogelijkheden aanzienlijk aantast, en betoogden dat de Commissie de maatregel om deze redenen zou moeten beëindigen.

(71)

De Commissie merkte in dit verband op dat de instabiliteit als gevolg van de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne en de daaruit voortvloeiende door de EU opgelegde sancties met betrekking tot staal onvermijdelijke factoren op de markt zijn waaraan alle belanghebbenden zich geleidelijk moeten aanpassen.

(72)

Niettemin heeft de Commissie in het kader van de vrijwaringsmaatregel onmiddellijk actie ondernomen om de nevenschade van het invoerverbod zoveel mogelijk te beperken door de contingenten die sinds april 2022 van kracht waren, te herverdelen. Deze aanpassing van de maatregel zal de verstoringen voor bepaalde gebruikers als gevolg van het invoerverbod voor Rusland en Belarus grotendeels verlichten, doordat zij toegang krijgen tot die rechtenvrije hoeveelheden uit andere landen van oorsprong. Het zal voor gebruikers in de Unie echter onvermijdelijk enige tijd vergen om zich aan deze situatie aan te passen en over te stappen op leveranciers uit andere landen van oorsprong (47). De Commissie erkende met name dat bepaalde gebruikers in sommige gevallen een vrijwel volledige verandering van leveranciers nodig zouden hebben, aangezien hun afhankelijkheid van de invoer van staal uit Rusland en/of Belarus zeer groot was. Het bestaan van deze sancties op het gebied van staal kan op zich echter niet afdoen aan de geldigheid of de noodzaak van de vrijwaringsmaatregel.

4.4.   Verzoeken om herverdeling van contingenten uit Oekraïne

(73)

Sommige belanghebbenden hebben de Commissie verzocht de aan Oekraïne toegewezen landspecifieke contingenten te herverdelen omdat Oekraïne als gevolg van de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne niet in staat zou zijn om in betekenisvolle hoeveelheden naar de Unie uit te voeren. Sommige van deze belanghebbenden stelden voor dat de Commissie dezelfde aanpak zou volgen bij de herverdeling van de contingenten uit Rusland en Belarus.

(74)

Uit de analyse van de Commissie van het gebruik van de contingenten door Oekraïne vóór de opschorting van de vrijwaringsverordening zoals uiteengezet in overweging 9, is gebleken dat Oekraïne in de meeste productcategorieën waarvoor het over een landspecifiek contingent beschikte, gebruik bleef maken van de contingenten. Voor de categorieën waarvoor geen uitvoer werd geregistreerd, is de Commissie voor de contingenten van alle andere landen van oorsprong waarop de maatregel van toepassing is, overgegaan op een globale toedeling, zoals uiteengezet in afdeling 3.1.1. De Commissie herinnerde eraan dat de contingenten die (zonder opschorting) aan Oekraïne ter beschikking zouden staan, niet beschikbaar zouden zijn zolang de opschorting van de maatregel ten aanzien van dit land van kracht blijft.

4.5.   Verzoeken om gedifferentieerde behandeling van bepaalde productcategorieën

(75)

Verschillende belanghebbenden hebben verzoeken ingediend met betrekking tot specifieke productcategorieën (deze categorieën verschilden afhankelijk van de indiener van het verzoek). Deze verzoeken betroffen onder meer de uitsluiting van een bepaalde productcategorie van de maatregel, een gedifferentieerde behandeling van een bepaald land van oorsprong binnen een bepaalde productcategorie en de toepassing van een verschillend liberaliseringsniveau naargelang de productcategorie.

(76)

Zoals de Commissie in eerdere verordeningen heeft toegelicht, betreft de werkingssfeer van de maatregel één enkel product, namelijk bepaalde staalproducten. Als zodanig kan de Commissie de productcategorieën die onder het betrokken product vallen, niet behandelen alsof zij afzonderlijk een betrokken product betreffen. De Commissie heeft bij het beheer en de toedeling van de contingenten en waar dit in het belang van de Unie was, de maatregel aangepast om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van de vrijwaringsmaatregel konden worden verwezenlijkt. De Commissie kan de basisstructuur van de maatregel, bijvoorbeeld de definitie van de productomschrijving, echter niet wijzigen om tegemoet te komen aan verzoeken van belanghebbenden die zouden leiden tot een discriminerende behandeling ten opzichte van andere productcategorieën en belanghebbenden, en, wat belangrijker is, niet in overeenstemming zouden zijn met de opzet van de maatregel en de in de definitieve verordening gedefinieerde productomschrijving.

4.6.   Verzoeken tot intrekking van de vrijwaringsmaatregel in de categorieën waarop antidumping- en/of compenserende maatregelen van toepassing zijn

(77)

Sommige belanghebbenden voerden aan dat de Commissie de vrijwaringsmaatregel zou moeten opheffen voor de productcategorieën waarvoor antidumpingrechten en/of compenserende rechten gelden, aangezien die de bedrijfstak van de Unie volgens hen voldoende bescherming zouden bieden.

(78)

De Commissie herinnerde eraan dat de grondgedachte en doelstelling van het vrijwaringsinstrument en die van andere handelsbeschermingsinstrumenten verschillend zijn, aangezien zij niet op dezelfde kwesties betrekking hebben. Terwijl vrijwaringsmaatregelen betrekking hebben op toename van de invoer als gevolg van onvoorziene ontwikkelingen, hebben antidumping- en compenserende instrumenten betrekking op oneerlijke handelspraktijken. Het kan voorkomen dat wordt vastgesteld dat een land op een bepaald moment met betrekking tot een bepaalde productcategorie aan dumping doet, en dat er zich later als gevolg van onvoorziene ontwikkelingen niettemin een sterke toename van de invoer uit verscheidene landen van oorsprong voordoet. Bovendien verschilt het toepassingsgebied van beide instrumenten met betrekking tot de landen van oorsprong, net als de soorten onderzoeken die worden uitgevoerd, met inbegrip van procedureregel, gewoonlijk aanzienlijk. De gelijktijdige toepassing van beide instrumenten op een bepaalde productcategorie is dus volledig verenigbaar met zowel de WTO- als de EU-regels (48).

4.7.   Verzoek om de tariefcontingenten van het VK te verhogen om met de handel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland rekening te houden

(79)

Sommige belanghebbenden voerden aan dat de aan het VK toegewezen contingenten moeten worden verhoogd om rekening te houden met de historische handel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

(80)

In dit verband herinnerde de Commissie eraan dat het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland (“het protocol”) (49) de relevante rechtshandeling is betreffende de status van Noord-Ierland ten aanzien van de handels- en douaneregels van de EU. Daarom werd de verkoop van staal naar Noord-Ierland (vanuit Groot-Brittannië of een ander derde land) in overeenstemming met de bepalingen van het protocol niet als historische invoer in de Unie beschouwd en maakte deze dus geen deel uit van de contingentberekening (50). Deze aanpak zorgde ervoor dat de uitvoeringswetgeving van de EU op het gebied van vrijwaringsmaatregelen volledig in overeenstemming blijft met het protocol. Dit argument werd dan ook afgewezen.

4.8.   Argumenten inzake vermeende ontwijking

(81)

Sommige partijen wezen op mogelijke gevallen van ontwijking van de maatregel. Met name wezen sommige partijen op vermeende ontwijking door Rusland in de categorieën 12 en 13, en in het algemeen in categorie 28.

(82)

De Commissie merkt in dit verband op dat ten aanzien van Rusland momenteel een invoerverbod geldt. Pogingen om de huidige maatregelen te omzeilen worden dus gemonitord door de EU en de nationale douaneautoriteiten.

(83)

De Commissie merkt tot slot op dat het onderhavige nieuwe onderzoek tot wijziging van de lopende vrijwaringsmaatregel ook voldoet aan de verplichtingen die voortvloeien uit de bilaterale overeenkomsten die met bepaalde derde landen zijn ondertekend.

(84)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 3, lid 3, van Verordening (EU) 2015/478 respectievelijk artikel 22, lid 3, van Verordening (EU) 2015/755 ingestelde Comité vrijwaringsmaatregelen,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Verordening (EU) 2019/159 wordt als volgt gewijzigd:

1)

Artikel 1, lid 5 wordt vervangen door:

“5.   Indien het relevante tariefcontingent op grond van lid 2 voor een specifiek land is uitgeput, kan de invoer uit dat land voor sommige productcategorieën verdergaan op basis van het resterende deel van het tariefcontingent voor dezelfde productcategorie. Deze bepaling geldt enkel gedurende het laatste kwartaal van elk jaar van toepassing van het definitieve tariefcontingent. Voor de productcategorieën 5, 9 en 21 wordt geen verdere toegang verleend tot het resterende deel van het tariefcontingent. Voor de productcategorieën 12, 13, 14, 16, 20 en 27 wordt alleen toegang verleend tot een specifieke hoeveelheid van het aanvankelijk in het laatste kwartaal beschikbare tariefcontingent. Voor de productcategorieën 1 en 4B is het geen enkel land van uitvoer toegestaan om alleen meer dan 30 % te gebruiken van het residuele tariefcontingent dat aanvankelijk beschikbaar is in het laatste kwartaal van elk jaar waarin maatregelen worden toegepast. Voor de productcategorieën 2, 3A, 3B, 4A, 6, 10, 15, 18, 19, 22, 24, 25B, 26 en 28 wordt toegang verleend tot het in het laatste kwartaal in de respectieve productcategorieën oorspronkelijk beschikbare totale volume van het tariefcontingent.”;

2)

Punt III.2 van bijlage III wordt vervangen door de tekst van bijlage I bij deze verordening, en

3)

Bijlage IV wordt vervangen door de tekst van bijlage II bij deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 juli 2022.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 23 juni 2022.

Voor de Commissie

De voorzitter

Ursula VON DER LEYEN


(1)  PB L 83 van 27.3.2015, blz. 16.

(2)  PB L 123 van 19.5.2015, blz. 33.

(3)  Uitvoeringsverordening (EU) 2019/159 van de Commissie van 31 januari 2019 tot instelling van definitieve vrijwaringsmaatregelen ten aanzien van de invoer van bepaalde staalproducten (PB L 31 van 1.2.2019, blz. 27).

(4)  Uitvoeringsverordening (EU) 2021/1029 van de Commissie van 24 juni 2021 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/159 van de Commissie teneinde de vrijwaringsmaatregel ten aanzien van de invoer van bepaalde staalproducten te verlengen (PB L 225 I van 25.6.2021, blz. 1).

(5)  Bericht van opening betreffende het nieuwe onderzoek van de vrijwaringsmaatregel die van toepassing is op de invoer van bepaalde staalproducten (2021/C 509/10) (PB C 509 van 17.12.2021, blz. 12).

(6)  Verordening (EU) 2022/428 van de Raad van 15 maart 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 833/2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (PB L 87 I van 15.3.2022, blz. 13).

(7)  Voor Belarus gold het invoerverbod voor alle staalproducten (dus met inbegrip van alle staalproducten waarop de vrijwaringsmaatregel van toepassing was), terwijl het verbod voor Rusland alleen gold voor de staalproducten waarop de vrijwaringsmaatregel voor staal van toepassing was.

(8)  Uitvoeringsverordening (EU) 2022/434 van de Commissie van 15 maart 2022 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/159 tot instelling van definitieve vrijwaringsmaatregelen ten aanzien van de invoer van bepaalde staalproducten (PB L 88 van 16.3.2022, blz. 181).

(9)  Uitvoeringsverordening (EU) 2022/664 van de Commissie van 21 april 2022 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/159 tot instelling van definitieve vrijwaringsmaatregelen ten aanzien van de invoer van bepaalde staalproducten (PB L 121 van 22.4.2022, blz. 12).

(10)  Verordening (EU) 2022/870 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2022 inzake tijdelijke handelsliberaliseringsmaatregelen bovenop de handelsconcessies die op Oekraïense producten van toepassing zijn krachtens de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (PB L 152 van 3.6.2022, blz. 103).

(11)  Om die reden zijn, ook al is Oekraïne voor bepaalde categorieën in de bijlage opgenomen, die landspecifieke contingenten met een daaraan gekoppeld volgnummer niet van toepassing.

(12)  Met inbegrip van de daaropvolgende verhogingen als gevolg van liberalisering.

(13)  Zie overweging 33 van Uitvoeringsverordening (EU) 2020/894 van de Commissie van 29 juni 2020 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/159 tot instelling van definitieve vrijwaringsmaatregelen ten aanzien van de invoer van bepaalde staalproducten (PB L 206 van 30.6.2020, blz. 27): “Tot slot merkt de Commissie ook op dat het referentietijdvak dat voor het berekenen van de tariefcontingenten wordt gebruikt, al bij de definitieve verordening werd vastgesteld en bijgevolg vanaf het begin een van de pijlers bij het opstellen van de maatregelen vormt, en dat de reikwijdte van het nieuwe onderzoek zich niet uitstrekt tot substantiële wijzigingen van de basisstructuur van de maatregelen”.

(14)  Ibid. in afdeling 3.2.1.

(15)  Categorie 7 ondervindt ook de gevolgen van het invoerverbod voor een historisch belangrijke leverancier: Rusland.

(16)  Bron: Overleg over tariefcontingenten, beschikbaar op:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/quota_consultation.jsp

(17)  Contingenten die betrekking hebben op Oekraïne maken geen deel uit van de vrijwaringsmaatregel en staan dus niet ter beschikking van enig ander land zolang de in overweging 9 bedoelde tijdelijke opschorting van kracht blijft.

(18)  Zie afdeling 3.2.3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2020/894.

(19)  Bron: Eurostat.

(20)  Dit geldt niet zolang de vrijwaringsmaatregel ten aanzien van Oekraïne wordt opgeschort.

(21)  Artikel 7.4 van de WTO-Overeenkomst inzake vrijwaringsmaatregelen.

(22)  Artikel 19, lid 4, van Verordening (EU) 2015/478.

(23)  De hoogte van het aan de EU toegewezen tariefcontingent bedraagt ongeveer 3,3 miljoen ton per jaar, wat neerkomt op ongeveer 2,5 % van het gemiddelde volume van de binnenlandse verkoop van de bedrijfstak van de Unie op de markt van de Unie (jaren 2018-2019).

(24)  Zowel uit de definitieve als uit de verlengingsverordening bleek dat de bedrijfstak van de Unie over het geheel genomen over een bepaalde extra capaciteit beschikte.

(25)  Verscheidene belanghebbenden voerden aan dat de VS doorgaans het hoogste prijsniveau hebben.

(26)  Verslag van de VS over het verbruik van tariefcontingenten.

(27)  In 2021 bedroeg het aandeel van de invoer van Canada, Mexico, Brazilië, Australië en Argentinië op de markt van de Unie 0,9 %.

(28)  Het gecombineerde aandeel van de invoer in de Unie uit Canada, Mexico, Brazilië, Australië en Argentinië in de periode 2013-2021 bedroeg 2,25 % van de totale invoer (en bereikte in 2016 een piek van slechts 3,7 %).

(29)  Uit eerdere evaluaties van de werking is gebleken dat bepaalde landen in staat waren hun aanwezigheid op de markt van de Unie aanzienlijk en snel te vergroten, bijvoorbeeld met zeer snelle uitputting van de contingenten, met inbegrip van aanvullende contingenten in het vierde kwartaal.

(30)  Het is relevant erop te wijzen dat de grootste landen van uitvoer naar de Unie consequent (ook in de opmerkingen in het kader van dit nieuwe onderzoek) hebben betoogd dat de bestaande contingenten hun vermogen om naar de Unie uit te voeren ernstig zouden beperken, wat erop wijst dat zij zonder vrijwaringsmaatregelen hun aanwezigheid op de markt van de Unie zouden kunnen vergroten.

(31)  Zie punt 3.1.2.g van de verlengingsverordening voor een meer gedetailleerde beoordeling. Wat de volumes betreft, blijft de markt van de Unie wereldwijd de belangrijkste markt voor de invoer van staal. Zie OESO, “Steel Market Developments – Q2 2022”, (DSTI/SC(2022)1), tabel 8.

(32)  Zie bijvoorbeeld de bevindingen van de Commissie in de afdelingen 3.1.2 en 3.1.3 van de verlengingsverordening.

(33)  Zie bijvoorbeeld de verklaring van de voorzitter tijdens de 91e zitting van het Staalcomité van de OESO (29-31 maart 2022): “overcapaciteit, die in 2021 op 544 miljoen ton stond en sinds 2018 op een aanhoudend hoog niveau is gebleven, wat wijst op de noodzaak van verdere capaciteitsverminderingen in de betrokken jurisdicties”. Beschikbaar op: 91st Session of the OECD Steel Committee — Chair's Statement - OECD;

Zie ook van de OESO: “Latest Developments in Steelmaking Capacity”, blz. 4 en 6 (DSTI/SC(2022)3: “De wereldwijde overcapaciteit voor staal blijft toenemen. De wereldwijde capaciteit voor het maken van ruw staal is toegenomen met 6,0 miljoen metrische ton (mmt), ofwel met 0,2 %, tot 2 454,3 mmt in 2021”;

Zie ook het gezamenlijk communiqué van de ministers van Handel van de G7 van 21 oktober 2021: “Wij bevestigden het belang van het Mondiaal Forum inzake overcapaciteit van staal (GFSEC) als forum dat kan helpen het probleem van de mondiale overcapaciteit van staal in een multilateraal kader aan te pakken. Wij zullen de OESO blijven steunen en ermee blijven samenwerken om voort te bouwen op haar uitstekende werk dat tot dusver is verricht, onder meer door te blijven focussen op de analyse van de frequentie en de omvang van marktverstorende praktijken en de gevolgen die deze kunnen hebben voor kwesties als het creëren en in stand houden van overcapaciteit”; te raadplegen via: https://www.g7uk.org/g7-trade-ministers-communique-2/

(34)  De invoer in de VS in 2021 was over het geheel genomen 21 % lager dan in 2017, d.w.z. vóór de Section 232-maatregel van de VS.

(35)  Verloren volumes van uitvoer naar onder meer de markten van de VS en de Unie, alsook naar andere derde markten. Zie voor meer details afdeling 3.1.2 van de verlengingsverordening.

(36)  De daling van de invoer van landen met relevante uitvoer naar de Unie die niet in aanmerking komen voor enige preferentiële behandeling in het kader van de Section 232-maatregel van de VS, waaronder China, India, Rusland, Taiwan, Turkije, Oekraïne en het VK, bedroeg -48 %, terwijl er sprake was van een algehele daling van de invoer met -21 % (zie voetnoot 34). Bron: Commissie voor internationale handel van de Verenigde Staten - https://dataweb.usitc.gov

(37)  Als referentie werd de prijs voor warmgewalste platte producten (“Hot-Rolled Flat price”) in de Unie als referentie genomen (vergelijking van de piek die medio maart werd bereikt met gegevens van medio mei 2022).

(38)  Bron: S&P Platts Global and Steel Business Briefing (SBB) (beschikbaar bij abonnement).

Voor bewijsmateriaal uit openbaar beschikbare bronnen over de ontwikkeling van de prijzen in de Unie, zie onder meer: MEPS International — https://mepsinternational.com/gb/en/news/buying-panic-subsides-in-european-steel-market (20 april 2022); EUROMETAL – Lower import offers, poor demand drags down EU HRC prices — EUROMETAL (2 mei 2022); Metal Bulletin — https://www.metalbulletin.com/Article/5097739/HRC-prices-across-Europe-continue-to-slide- on-weak-demand.html (10 mei 2022) en https://www.metalbulletin.com/Article/5098015/hot-rolled-coil/European-HRC-buyers-continue-to-be-held-back-by-sufficient-stocks-weak-demand.html (12 mei 2022)

(39)  Zie WorldSteel Association, “Short Range Outlook”, april 2022, beschikbaar op: worldsteel Short Range Outlook April 2022 - worldsteel.org

(40)  Zie OESO, “Economic and Social Impacts and Policy Implications of the War in Ukraine” van 29 maart 2022, blz. 7 en 8, beschikbaar op: https://www.oecd.org/industry/ind/Item_3.1_Economic_and_financial_market_Impacts.pdf

Zie ook de verklaring van de voorzitter tijdens de 91e zitting van het Staalcomité van de OESO, beschikbaar op: https://www.oecd.org/sti/ind/91-oecd-steel-chair-statement.htm; “De toenemende druk op mondiale toeleveringsketens, waaronder tekorten aan halfgeleiderchips, stijgende energiekosten en de vooruitzichten voor hogere rentetarieven als gevolg van de versnelling van de inflatie, hebben de industriële activiteit en de mondiale vraag naar staal gedrukt. (...) De gevolgen worden rechtstreeks gevoeld als een aanzienlijke negatieve aanbodschok voor staal en grondstoffen uit Rusland en Oekraïne, die met name de Europese staalindustrie treft, met als gevolg een stijging van de staal- en grondstoffenprijzen. De mondiale staalindustrie heeft ook te lijden onder indirecte effecten, zoals hogere energie- en productiekosten en een vertraging van de mondiale economische groei, die de vraag naar staal aanzienlijk zal temperen.”

(41)  Zie Wereldbank, “Commodity Prices”, mei 2022, op: CMO-Pink-Sheet-May-2022.pdf (worldbank.org)

(42)  Zie de prijsontwikkeling van staalproducten op S&P Platts Global, Global Market Outlook, van april 2022 (beschikbaar bij abonnement).

(43)  Bron: Global Trade Atlas – analyse gericht op de vergelijking (van het jaar 2021 met het jaar 2019) van het niveau van de uitvoerprijzen van enkele van de belangrijkste staalproducenten wereldwijd voor de categorieën waarop de EU-vrijwaringsmaatregel voor staal van toepassing is. Uit de analyse bleek de volgende ontwikkeling van de uitvoerprijzen van enkele van de belangrijkste staalproducerende landen ter wereld van het product waarop de vrijwaringsmaatregel van de EU van toepassing is: China (+43 %), India (+32 %), Japan (+14 %), Rusland (+28 %), Zuid-Korea (+27 %), Turkije (+43 %), en het VK (+21 %).

(44)  Bron: https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/quota_consultation.jsp

(45)  Het volume van de invoer in 2021 was slechts 1,5 % lager dan in 2018.

(46)  Zie World Steel Short Range Outlook, beschikbaar op: worldsteel Short Range Outlook April 2022 — worldsteel.org

(47)  Op grond van artikel 3, punt g), van Verordening (EU) 2022/428 kon de invoer uit Rusland en Belarus in het kader van het residuele contingent worden voortgezet zolang er vóór 16 maart 2022 aan gesloten contracten of aan voor de uitvoering van dergelijke contracten nodige aanvullende contracten uiterlijk op 17 juni 2022 uitvoering werd gegeven.

(48)  In dit verband herinnerde de Commissie eraan dat Verordening (EU) 2015/477 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 inzake de maatregelen die de Unie kan nemen ten aanzien van het gecombineerde effect van antidumping- of antisubsidiemaatregelen en vrijwaringsmaatregelen (PB L 83 van 27.3.2015, blz. 11) de interactie tussen enerzijds vrijwarings- en anderzijds antidumping- en compenserende maatregelen naar behoren wordt behandeld. Zie ook arrest van het Gerecht van 20 oktober 2021, Novolipetsk Steel PAO/Commissie, T-790/19, ECLI:EU:T:2021:706.

(49)  Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (“terugtrekkingsakkoord”) (PB L 63 van 31.1.2020, blz. 7).

(50)  Zie Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2037 van de Commissie van 10 december 2020 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/159 tot instelling van definitieve vrijwaringsmaatregelen ten aanzien van de invoer van bepaalde staalproducten (PB L 416 van 11.12.2020, blz. 32).


BIJLAGE I

“III.2   — Lijst van productcategorieën uit ontwikkelingslanden ten aanzien waarvan de definitieve maatregelen gelden

Lijst van productcategorieën uit ontwikkelingslanden ten aanzien waarvan de definitieve maatregelen gelden

Land/Productgroep

1

2

3A

3B

4A

4B

5

6

7

8

9

10

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

24

25A

25B

26

27

28

Brazilië

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

China

 

X

X

X

X

X

 

X

 

X

X

X

X

 

X

X

 

 

X

X

 

X

X

X

 

X

X

X

X

Egypte

X

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

India

X

X

 

 

X

X

X

X

X

X

X

X

 

 

X

X

 

 

 

 

X

 

X

X

 

 

X

 

 

Indonesië

 

 

 

 

X

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

Kazachstan

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

 

 

Moldavië

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

X

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

Noord-Macedonië

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

X

X

 

X

 

 

 

 

 

Zuid-Afrika

 

 

 

 

X

 

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

Tunesië

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

Turkije

X

X

 

 

X

X

X

X

 

X

X

 

X

X

 

 

X

X

 

X

X

X

 

X

 

X

X

X

X

Oekraïne

X

X

 

 

X

X

 

 

X

 

 

 

 

X

X

 

X

X

 

 

X

X

X

X

 

 

X

X

X”

Verenigde Arabische Emiraten

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

X

X

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

Vietnam

X

 

X

X

X

X

X

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

Alle andere ontwikkelingslanden

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 


BIJLAGE II

“BIJLAGE IV

IV.1   — Omvang tariefcontingenten

Productnummer

Productcategorie

GN-codes

Toewijzing per land (indien van toepassing)

Jaar 5

Jaar 6

Aanvullend recht

Volgnummers

Van 1.7.2022 t.e.m. 30.9.2022

Van 1.10.2022 t.e.m. 31.12.2022

Van 1.1.2023 t.e.m. 31.3.2023

Van 1.4.2023 t.e.m. 30.6.2023

Van 1.7.2023 t.e.m. 30.9.2023

Van 1.10.2023 t.e.m. 31.12.2023

Van 1.1.2024 t.e.m. 31.3.2024

Van 1.4.2024 t.e.m. 30.6.2024

Omvang tariefcontingent (ton netto)

Omvang tariefcontingent (ton netto)

1

Bladen en strippen van niet-gelegeerd of ander gelegeerd staal, warm gewalst

7208 10 00 , 7208 25 00 , 7208 26 00 , 7208 27 00 , 7208 36 00 , 7208 37 00 , 7208 38 00 , 7208 39 00 , 7208 40 00 , 7208 52 10 , 7208 52 99 , 7208 53 10 , 7208 53 90 , 7208 54 00 , 7211 13 00 , 7211 14 00 , 7211 19 00 , 7212 60 00 , 7225 19 10 , 7225 30 10 , 7225 30 30 , 7225 30 90 , 7225 40 15 , 7225 40 90 , 7226 19 10 , 7226 91 20 , 7226 91 91 , 7226 91 99

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8966

Turkije

452 373,88

452 373,88

442 539,66

447 456,77

469 183,40

469 183,40

464 083,58

464 083,58

25  %

09.8967

India

287 227,31

287 227,31

280 983,24

284 105,28

297 900,24

297 900,24

294 662,20

294 662,20

25  %

09.8968

Korea (Republiek)

179 365,46

179 365,46

175 466,21

177 415,83

186 030,40

186 030,40

184 008,33

184 008,33

25  %

09.8969

Verenigd Koninkrijk

150 045,49

150 045,49

146 783,63

148 414,56

155 620,95

155 620,95

153 929,42

153 929,42

25  %

09.8976

Servië

159 231,56

159 231,56

155 770,01

157 500,79

165 148,37

165 148,37

163 353,27

163 353,27

25  %

09.8970

Andere landen

900 290,25

900 290,25

880 718,72

890 504,48

933 743,65

933 743,65

923 594,27

923 594,27

25  %

 (1)

2

Niet-gelegeerde en ander gelegeerde koudgewalste platen

7209 15 00 , 7209 16 90 , 7209 17 90 , 7209 18 91 , 7209 25 00 , 7209 26 90 , 7209 27 90 , 7209 28 90 , 7209 90 20 , 7209 90 80 , 7211 23 20 , 7211 23 30 , 7211 23 80 , 7211 29 00 , 7211 90 20 , 7211 90 80 , 7225 50 20 , 7225 50 80 , 7226 20 00 , 7226 92 00

India

156 974,80

156 974,80

153 562,31

155 268,55

162 807,74

162 807,74

161 038,10

161 038,10

25  %

09.8801

Korea (Republiek)

91 042,24

91 042,24

89 063,06

90 052,65

94 425,23

94 425,23

93 398,87

93 398,87

25  %

09.8802

Verenigd Koninkrijk

84 142,99

84 142,99

82 313,80

83 228,39

87 269,62

87 269,62

86 321,03

86 321,03

25  %

09.8977

Oekraïne

69 898,31

69 898,31

68 378,78

69 138,54

72 495,62

72 495,62

71 707,62

71 707,62

25  %

09.8803

Servië

39 631,71

39 631,71

38 770,15

39 200,93

41 104,37

41 104,37

40 657,58

40 657,58

25  %

09.8805

Andere landen

321 824,43

321 824,43

314 828,25

318 326,34

333 782,94

333 782,94

330 154,85

330 154,85

25  %

 (2)

3.A

Elektroplaten (andere dan met gerichte korrels)

7209 16 10 , 7209 17 10 , 7209 18 10 , 7209 26 10 , 7209 27 10 , 7209 28 10

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8808

Verenigd Koninkrijk

532,59

532,59

521,01

526,80

552,38

552,38

546,38

546,38

25  %

09.8978

Iran (Islamitische Republiek)

159,72

159,72

156,25

157,98

165,65

165,65

163,85

163,85

25  %

09.8809

Korea (Republiek)

244,60

244,60

239,29

241,94

253,69

253,69

250,93

250,93

25  %

09.8806

Andere landen

817,65

817,65

799,87

808,76

848,03

848,03

838,81

838,81

25  %

 (3)

3.B

7225 19 90 , 7226 19 80

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8811

Korea (Republiek)

33 860,21

33 860,21

33 124,12

33 492,16

35 118,40

35 118,40

34 736,68

34 736,68

25  %

09.8812

China

29 777,29

29 777,29

29 129,96

29 453,62

30 883,77

30 883,77

30 548,08

30 548,08

25  %

09.8813

Taiwan

23 288,87

23 288,87

22 782,59

23 035,73

24 154,25

24 154,25

23 891,70

23 891,70

25  %

09.8814

Andere landen

8 303,99

8 303,99

8 123,47

8 213,73

8 612,56

8 612,56

8 518,94

8 518,94

25  %

 (4)

4.A

Metallisch beklede bladen

Taric-codes: 7210410020 , 7210410030 , 7210490020 , 7210490030 , 7210610020 , 7210610030 , 7210690020 , 7210690030 , 7212300020 , 7212300030 , 7212 50 20 , 7212506120 , 7212506130 , 7212506920 , 7212506930 , 7225920020 , 7225920030 , 7225990011 , 7225990022 , 7225990023 , 7225990041 , 7225990045 , 7225990091 , 7225990092 , 7225990093 , 7226993010 , 7226993030 , 7226997011 , 7226997013 , 7226997091 , 7226997093 , 7226997094

Korea (Republiek)

36 115,37

36 115,37

35 330,25

35 722,81

37 457,36

37 457,36

37 050,22

37 050,22

25  %

09.8816

India

51 623,89

51 623,89

50 501,64

51 062,77

53 542,16

53 542,16

52 960,18

52 960,18

25  %

09.8817

Verenigd Koninkrijk

34 028,35

34 028,35

33 288,60

33 658,47

35 292,79

35 292,79

34 909,17

34 909,17

25  %

09.8979

Andere landen

454 338,51

454 338,51

444 461,58

449 400,05

471 221,03

471 221,03

466 099,06

466 099,06

25  %

 (5)

4.B

GN-codes: 7210 20 00 , 7210 30 00 , 7210 90 80 , 7212 20 00 , 7212 50 30 , 7212 50 40 , 7212 50 90 , 7225 91 00 , 7226 99 10 Taric-codes: 7210410080 , 7210490080 , 7210610080 , 7210690080 , 7212300080 , 7212506180 , 7212506980 , 7225920080 , 7225990025 , 7225990095 , 7226993090 , 7226997019 , 7226997096

China

123 409,30

123 409,30

120 726,49

122 067,90

127 995,00

127 995,00

126 603,75

126 603,75

25  %

09.8821

Korea (Republiek)

160 163,83

160 163,83

156 682,01

158 422,92

166 115,27

166 115,27

164 309,67

164 309,67

25  %

09.8822

India

73 708,96

73 708,96

72 106,59

72 907,78

76 447,88

76 447,88

75 616,92

75 616,92

25  %

09.8823

Verenigd Koninkrijk

34 028,35

34 028,35

33 288,60

33 658,47

35 292,79

35 292,79

34 909,17

34 909,17

25  %

09.8980

Andere landen

100 848,08

100 848,08

98 655,73

99 751,91

104 595,44

104 595,44

103 458,53

103 458,53

25  %

 (6)

5

Organisch beklede platen

7210 70 80 , 7212 40 80

India

75 642,86

75 642,86

73 998,45

74 820,66

78 453,64

78 453,64

77 600,88

77 600,88

25  %

09.8826

Korea (Republiek)

68 363,40

68 363,40

66 877,24

67 620,32

70 903,68

70 903,68

70 132,99

70 132,99

25  %

09.8827

Verenigd Koninkrijk

33 563,94

33 563,94

32 834,29

33 199,12

34 811,13

34 811,13

34 432,75

34 432,75

25  %

09.8981

Taiwan

21 910,16

21 910,16

21 433,85

21 672,00

22 724,31

22 724,31

22 477,30

22 477,30

25  %

09.8828

Turkije

15 126,78

15 126,78

14 797,94

14 962,36

15 688,87

15 688,87

15 518,34

15 518,34

25  %

09.8829

Andere landen

41 252,54

41 252,54

40 355,75

40 804,14

42 785,42

42 785,42

42 320,36

42 320,36

25  %

 (7)

6

Blik

7209 18 99 , 7210 11 00 , 7210 12 20 , 7210 12 80 , 7210 50 00 , 7210 70 10 , 7210 90 40 , 7212 10 10 , 7212 10 90 , 7212 40 20

China

106 758,00

106 758,00

104 437,17

105 597,58

110 724,96

110 724,96

109 521,43

109 521,43

25  %

09.8831

Verenigd Koninkrijk

38 940,37

38 940,37

38 093,84

38 517,11

40 387,34

40 387,34

39 948,34

39 948,34

25  %

09.8982

Servië

21 429,38

21 429,38

20 963,53

21 196,46

22 225,67

22 225,67

21 984,08

21 984,08

25  %

09.8832

Korea (Republiek)

15 501,05

15 501,05

15 164,07

15 332,56

16 077,04

16 077,04

15 902,29

15 902,29

25  %

09.8833

Taiwan

12 887,99

12 887,99

12 607,82

12 747,90

13 366,89

13 366,89

13 221,60

13 221,60

25  %

09.8834

Andere landen

35 715,05

35 715,05

34 938,63

35 326,84

37 042,16

37 042,16

36 639,53

36 639,53

25  %

 (8)

7

Kwartoplaten van niet-gelegeerd of ander gelegeerd staal

7208 51 20 , 7208 51 91 , 7208 51 98 , 7208 52 91 , 7208 90 20 , 7208 90 80 , 7210 90 30 , 7225 40 12 , 7225 40 40 , 7225 40 60 , 7225 99 00

Oekraïne

270 017,57

270 017,57

264 147,62

267 082,59

280 051,01

280 051,01

277 006,97

277 006,97

25  %

09.8836

Andere landen

554 571,27

554 571,27

542 515,37

548 543,32

575 178,29

575 178,29

568 926,35

568 926,35

25  %

 (9)

8

Roestvrije warmgewalste platen en banden

7219 11 00 , 7219 12 10 , 7219 12 90 , 7219 13 10 , 7219 13 90 , 7219 14 10 , 7219 14 90 , 7219 22 10 , 7219 22 90 , 7219 23 00 , 7219 24 00 , 7220 11 00 , 7220 12 00

Andere landen

105 581,29

105 581,29

103 286,04

104 433,67

109 504,53

109 504,53

108 314,26

108 314,26

25  %

 (10)

9

Roestvrije koudgewalste platen en banden

7219 31 00 , 7219 32 10 , 7219 32 90 , 7219 33 10 , 7219 33 90 , 7219 34 10 , 7219 34 90 , 7219 35 10 , 7219 35 90 , 7219 90 20 , 7219 90 80 , 7220 20 21 , 7220 20 29 , 7220 20 41 , 7220 20 49 , 7220 20 81 , 7220 20 89 , 7220 90 20 , 7220 90 80

Korea (Republiek)

47 773,95

47 773,95

46 735,39

47 254,67

49 549,16

49 549,16

49 010,58

49 010,58

25  %

09.8846

Taiwan

44 302,39

44 302,39

43 339,29

43 820,84

45 948,59

45 948,59

45 449,15

45 449,15

25  %

09.8847

India

29 610,23

29 610,23

28 966,53

29 288,38

30 710,50

30 710,50

30 376,69

30 376,69

25  %

09.8848

Zuid-Afrika

25 765,68

25 765,68

25 205,56

25 485,62

26 723,10

26 723,10

26 432,63

26 432,63

25  %

09.8853

Verenigde Staten

24 090,93

24 090,93

23 567,21

23 829,07

24 986,11

24 986,11

24 714,52

24 714,52

25  %

09.8849

Turkije

20 046,66

20 046,66

19 610,86

19 828,76

20 791,56

20 791,56

20 565,57

20 565,57

25  %

09.8850

Maleisië

12 700,45

12 700,45

12 424,35

12 562,40

13 172,38

13 172,38

13 029,20

13 029,20

25  %

09.8851

Andere landen

50 944,84

50 944,84

49 837,34

50 391,09

52 837,87

52 837,87

52 263,55

52 263,55

25  %

 (11)

10

Roestvrije warmgewalste kwartoplaten

7219 21 10 , 7219 21 90

China

4 731,30

4 731,30

4 628,44

4 679,87

4 907,10

4 907,10

4 853,77

4 853,77

25  %

09.8856

India

2 007,05

2 007,05

1 963,42

1 985,24

2 081,63

2 081,63

2 059,01

2 059,01

25  %

09.8857

Zuid-Afrika

1 374,32

1 374,32

1 344,44

1 359,38

1 425,39

1 425,39

1 409,89

1 409,89

25  %

09.8859

Verenigd Koninkrijk

827,96

827,96

809,96

818,96

858,73

858,73

849,39

849,39

25  %

09.8984

Taiwan

764,41

764,41

747,79

756,10

792,81

792,81

784,19

784,19

25  %

09.8858

Andere landen

1 002,95

1 002,95

981,14

992,04

1 040,21

1 040,21

1 028,91

1 028,91

25  %

 (12)

12

Niet-gelegeerd en ander gelegeerd staafstaal, waaronder lichte profielen

7214 30 00 , 7214 91 10 , 7214 91 90 , 7214 99 31 , 7214 99 39 , 7214 99 50 , 7214 99 71 , 7214 99 79 , 7214 99 95 , 7215 90 00 , 7216 10 00 , 7216 21 00 , 7216 22 00 , 7216 40 10 , 7216 40 90 , 7216 50 10 , 7216 50 91 , 7216 50 99 , 7216 99 00 , 7228 10 20 , 7228 20 10 , 7228 20 91 , 7228 30 20 , 7228 30 41 , 7228 30 49 , 7228 30 61 , 7228 30 69 , 7228 30 70 , 7228 30 89 , 7228 60 20 , 7228 60 80 , 7228 70 10 , 7228 70 90 , 7228 80 00

China

135 003,41

135 003,41

132 068,55

133 535,98

140 019,93

140 019,93

138 497,97

138 497,97

25  %

09.8861

Verenigd Koninkrijk

112 785,82

112 785,82

110 333,95

111 559,89

116 976,77

116 976,77

115 705,28

115 705,28

25  %

09.8985

Turkije

101 999,52

101 999,52

99 782,14

100 890,83

105 789,67

105 789,67

104 639,78

104 639,78

25  %

09.8862

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8863

Zwitserland

65 555,05

65 555,05

64 129,94

64 842,50

67 990,98

67 990,98

67 251,94

67 251,94

25  %

09.8864

Belarus

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8865

Andere landen

58 414,15

58 414,15

57 144,27

57 779,21

60 584,73

60 584,73

59 926,20

59 926,20

25  %

 (13)

13

Betonstaal

7214 20 00 , 7214 99 10

Turkije

90 856,92

90 856,92

88 881,77

89 869,35

94 233,03

94 233,03

93 208,76

93 208,76

25  %

09.8866

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8867

Oekraïne

42 298,50

42 298,50

41 378,96

41 838,73

43 870,24

43 870,24

43 393,39

43 393,39

25  %

09.8868

Bosnië en Herzegovina

32 685,87

32 685,87

31 975,31

32 330,59

33 900,43

33 900,43

33 531,95

33 531,95

25  %

09.8869

Moldavië (Republiek)

27 318,01

27 318,01

26 724,14

27 021,07

28 333,10

28 333,10

28 025,13

28 025,13

25  %

09.8870

Andere landen

132 668,90

132 668,90

129 784,79

131 226,85

137 598,67

137 598,67

136 103,03

136 103,03

25  %

 (14)

14

Staven en lichte profielen van roestvrij staal

7222 11 11 , 7222 11 19 , 7222 11 81 , 7222 11 89 , 7222 19 10 , 7222 19 90 , 7222 20 11 , 7222 20 19 , 7222 20 21 , 7222 20 29 , 7222 20 31 , 7222 20 39 , 7222 20 81 , 7222 20 89 , 7222 30 51 , 7222 30 91 , 7222 30 97 , 7222 40 10 , 7222 40 50 , 7222 40 90

India

30 542,92

30 542,92

29 878,94

30 210,93

31 677,84

31 677,84

31 333,52

31 333,52

25  %

09.8871

Verenigd Koninkrijk

4 463,47

4 463,47

4 366,44

4 414,96

4 629,33

4 629,33

4 579,01

4 579,01

25  %

09.8986

Zwitserland

4 393,46

4 393,46

4 297,95

4 345,71

4 556,72

4 556,72

4 507,19

4 507,19

25  %

09.8872

Oekraïne

3 393,31

3 393,31

3 319,54

3 356,42

3 519,40

3 519,40

3 481,14

3 481,14

25  %

09.8873

Andere landen

4 956,51

4 956,51

4 848,76

4 902,63

5 140,68

5 140,68

5 084,81

5 084,81

25  %

 (15)

15

Walsdraad van roestvrij staal

7221 00 10 , 7221 00 90

India

7 103,74

7 103,74

6 949,31

7 026,53

7 367,70

7 367,70

7 287,62

7 287,62

25  %

09.8876

Taiwan

4 580,21

4 580,21

4 480,64

4 530,43

4 750,40

4 750,40

4 698,77

4 698,77

25  %

09.8877

Verenigd Koninkrijk

3 679,69

3 679,69

3 599,69

3 639,69

3 816,42

3 816,42

3 774,93

3 774,93

25  %

09.8987

Korea (Republiek)

2 286,74

2 286,74

2 237,03

2 261,88

2 371,71

2 371,71

2 345,93

2 345,93

25  %

09.8878

China

1 548,74

1 548,74

1 515,07

1 531,90

1 606,28

1 606,28

1 588,83

1 588,83

25  %

09.8879

Japan

1 536,99

1 536,99

1 503,57

1 520,28

1 594,10

1 594,10

1 576,77

1 576,77

25  %

09.8880

Andere landen

773,87

773,87

757,04

765,46

802,62

802,62

793,90

793,90

25  %

 (16)

16

Niet-gelegeerde en ander gelegeerde walsdraad

7213 10 00 , 7213 20 00 , 7213 91 10 , 7213 91 20 , 7213 91 41 , 7213 91 49 , 7213 91 70 , 7213 91 90 , 7213 99 10 , 7213 99 90 , 7227 10 00 , 7227 20 00 , 7227 90 10 , 7227 90 50 , 7227 90 95

Verenigd Koninkrijk

176 384,36

176 384,36

172 549,92

174 467,14

182 938,53

182 938,53

180 950,07

180 950,07

25  %

09.8988

Oekraïne

118 599,40

118 599,40

116 021,16

117 310,28

123 006,38

123 006,38

121 669,35

121 669,35

25  %

09.8881

Zwitserland

130 373,45

130 373,45

127 539,25

128 956,35

135 217,93

135 217,93

133 748,17

133 748,17

25  %

09.8882

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8883

Turkije

113 300,38

113 300,38

110 837,33

112 068,85

117 510,45

117 510,45

116 233,16

116 233,16

25  %

09.8884

Belarus

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8885

Moldavië (Republiek)

66 581,74

66 581,74

65 134,31

65 858,02

69 055,81

69 055,81

68 305,20

68 305,20

25  %

09.8886

Andere landen

116 864,97

116 864,97

114 324,43

115 594,70

121 207,50

121 207,50

119 890,02

119 890,02

25  %

 (17)

17

Walsdraad, staven en profielen, van ijzer of van niet-gelegeerd staal

7216 31 10 , 7216 31 90 , 7216 32 11 , 7216 32 19 , 7216 32 91 , 7216 32 99 , 7216 33 10 , 7216 33 90

Oekraïne

30 113,25

30 113,25

29 458,61

29 785,93

31 232,21

31 232,21

30 892,73

30 892,73

25  %

09.8891

Andere landen

64 947,85

64 947,85

63 535,94

64 241,90

67 361,21

67 361,21

66 629,03

66 629,03

25  %

 (18)

18

Damwandprofielen

7301 10 00

China

6 736,44

6 736,44

6 590,00

6 663,22

6 986,76

6 986,76

6 910,82

6 910,82

25  %

09.8901

Verenigde Arabische Emiraten

3 333,90

3 333,90

3 261,43

3 297,67

3 457,79

3 457,79

3 420,20

3 420,20

25  %

09.8902

Verenigd Koninkrijk

864,55

864,55

845,76

855,16

896,68

896,68

886,93

886,93

25  %

09.8990

Andere landen

274,44

274,44

268,47

271,45

284,63

284,63

281,54

281,54

25  %

 (19)

19

Spoorwegmateriaal

7302 10 22 , 7302 10 28 , 7302 10 40 , 7302 10 50 , 7302 40 00

Verenigd Koninkrijk

4 916,90

4 916,90

4 810,01

4 863,46

5 099,61

5 099,61

5 044,18

5 044,18

25  %

09.8991

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8906

Turkije

1 498,14

1 498,14

1 465,57

1 481,86

1 553,81

1 553,81

1 536,92

1 536,92

25  %

09.8908

China

1 449,19

1 449,19

1 417,68

1 433,44

1 503,04

1 503,04

1 486,70

1 486,70

25  %

09.8907

Andere landen

759,42

759,42

742,91

751,17

787,64

787,64

779,08

779,08

25  %

 (20)

20

Gasbuizen

7306 30 41 , 7306 30 49 , 7306 30 72 , 7306 30 77

Turkije

47 578,14

47 578,14

46 543,83

47 060,99

49 346,07

49 346,07

48 809,70

48 809,70

25  %

09.8911

India

18 309,56

18 309,56

17 911,53

18 110,55

18 989,92

18 989,92

18 783,51

18 783,51

25  %

09.8912

Noord-Macedonië

6 762,54

6 762,54

6 615,53

6 689,04

7 013,83

7 013,83

6 937,59

6 937,59

25  %

09.8913

Verenigd Koninkrijk

6 432,95

6 432,95

6 293,10

6 363,03

6 671,99

6 671,99

6 599,47

6 599,47

25  %

09.8992

Andere landen

10 690,62

10 690,62

10 458,21

10 574,41

11 087,86

11 087,86

10 967,34

10 967,34

25  %

 (21)

21

Holle profielen

7306 61 10 , 7306 61 92 , 7306 61 99

Turkije

94 689,32

94 689,32

92 630,86

93 660,09

98 207,83

98 207,83

97 140,35

97 140,35

25  %

09.8916

Verenigd Koninkrijk

50 502,05

50 502,05

49 404,18

49 953,11

52 378,63

52 378,63

51 809,29

51 809,29

25  %

09.8993

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8917

Noord-Macedonië

27 955,71

27 955,71

27 347,98

27 651,85

28 994,51

28 994,51

28 679,35

28 679,35

25  %

09.8918

Oekraïne

20 676,33

20 676,33

20 226,85

20 451,59

21 444,63

21 444,63

21 211,54

21 211,54

25  %

09.8919

Zwitserland

15 453,34

15 453,34

15 117,40

15 285,37

16 027,57

16 027,57

15 853,35

15 853,35

25  %

09.8920

Belarus

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8921

Andere landen

19 871,64

19 871,64

19 439,65

19 655,65

20 610,04

20 610,04

20 386,02

20 386,02

25  %

 (22)

22

Naadloze buizen en pijpen van roestvrij staal

7304 11 00 , 7304 22 00 , 7304 24 00 , 7304 41 00 , 7304 49 83 , 7304 49 85 , 7304 49 89

India

5 659,79

5 659,79

5 536,75

5 598,27

5 870,10

5 870,10

5 806,30

5 806,30

25  %

09.8926

Oekraïne

3 543,95

3 543,95

3 466,91

3 505,43

3 675,64

3 675,64

3 635,69

3 635,69

25  %

09.8927

Verenigd Koninkrijk

1 798,90

1 798,90

1 759,80

1 779,35

1 865,75

1 865,75

1 845,47

1 845,47

25  %

09.8994

Korea (Republiek)

1 114,07

1 114,07

1 089,85

1 101,96

1 155,47

1 155,47

1 142,91

1 142,91

25  %

09.8928

Japan

1 036,03

1 036,03

1 013,51

1 024,77

1 074,53

1 074,53

1 062,85

1 062,85

25  %

09.8929

China

888,89

888,89

869,57

879,23

921,92

921,92

911,90

911,90

25  %

09.8931

Andere landen

2 586,28

2 586,28

2 530,05

2 558,16

2 682,38

2 682,38

2 653,22

2 653,22

25  %

 (23)

24

Andere naadloze buizen

7304 19 10 , 7304 19 30 , 7304 19 90 , 7304 23 00 , 7304 29 10 , 7304 29 30 , 7304 29 90 , 7304 31 20 , 7304 31 80 , 7304 39 50 , 7304 39 82 , 7304 39 83 , 7304 39 88 , 7304 51 81 , 7304 51 89 , 7304 59 82 , 7304 59 83 , 7304 59 89 , 7304 90 00

China

36 946,09

36 946,09

36 142,92

36 544,50

38 318,95

38 318,95

37 902,44

37 902,44

25  %

09.8936

Oekraïne

30 880,76

30 880,76

30 209,44

30 545,10

32 028,25

32 028,25

31 680,11

31 680,11

25  %

09.8937

Belarus

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8938

Verenigd Koninkrijk

11 268,07

11 268,07

11 023,11

11 145,59

11 686,77

11 686,77

11 559,74

11 559,74

25  %

09.8995

Verenigde Staten

8 110,65

8 110,65

7 934,33

8 022,49

8 412,03

8 412,03

8 320,60

8 320,60

25  %

09.8940

Andere landen

43 742,37

43 742,37

42 791,45

43 266,91

45 367,77

45 367,77

44 874,64

44 874,64

25  %

 (24)

25.A

Grote gelaste buizen

7305 11 00 , 7305 12 00

Andere landen

115 747,59

115 747,59

113 231,34

114 489,47

120 048,60

120 048,60

118 743,72

118 743,72

25  %

 (25)

25.B

Grote gelaste buizen

7305 19 00 , 7305 20 00 , 7305 31 00 , 7305 39 00 , 7305 90 00

Turkije

14 371,47

14 371,47

14 059,05

14 215,26

14 905,49

14 905,49

14 743,48

14 743,48

25  %

09.8971

China

8 134,62

8 134,62

7 957,78

8 046,20

8 436,89

8 436,89

8 345,18

8 345,18

25  %

09.8972

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8973

Verenigd Koninkrijk

5 903,81

5 903,81

5 775,46

5 839,64

6 123,18

6 123,18

6 056,63

6 056,63

25  %

09.8996

Korea (Republiek)

2 781,17

2 781,17

2 720,71

2 750,94

2 884,52

2 884,52

2 853,16

2 853,16

25  %

09.8974

Andere landen

6 251,05

6 251,05

6 115,16

6 183,11

6 483,33

6 483,33

6 412,86

6 412,86

25  %

 (26)

26

Andere gelaste buizen

7306 11 00 , 7306 19 00 , 7306 21 00 , 7306 29 00 , 7306 30 12 , 7306 30 18 , 7306 30 80 , 7306 40 20 , 7306 40 80 , 7306 50 21 , 7306 50 29 , 7306 50 80 , 7306 69 10 , 7306 69 90 , 7306 90 00

Zwitserland

46 275,35

46 275,35

45 269,36

45 772,35

47 994,87

47 994,87

47 473,18

47 473,18

25  %

09.8946

Turkije

36 650,08

36 650,08

35 853,34

36 251,71

38 011,94

38 011,94

37 598,77

37 598,77

25  %

09.8947

Verenigd Koninkrijk

11 192,00

11 192,00

10 948,70

11 070,35

11 607,88

11 607,88

11 481,71

11 481,71

25  %

09.8997

Taiwan

8 671,66

8 671,66

8 483,14

8 577,40

8 993,88

8 993,88

8 896,12

8 896,12

25  %

09.8950

China

7 769,95

7 769,95

7 601,04

7 685,50

8 058,67

8 058,67

7 971,08

7 971,08

25  %

09.8949

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8952

Andere landen

19 298,91

19 298,91

18 879,37

19 089,14

20 016,03

20 016,03

19 798,47

19 798,47

25  %

 (27)

27

Staven van niet-gelegeerd of ander gelegeerd staal, door koud nabewerken verkregen

7215 10 00 , 7215 50 11 , 7215 50 19 , 7215 50 80 , 7228 10 90 , 7228 20 99 , 7228 50 20 , 7228 50 40 , 7228 50 61 , 7228 50 69 , 7228 50 80

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8956

Zwitserland

40 584,14

40 584,14

39 701,88

40 143,01

42 092,18

42 092,18

41 634,66

41 634,66

25  %

09.8957

Verenigd Koninkrijk

24 483,32

24 483,32

23 951,08

24 217,20

25 393,08

25 393,08

25 117,07

25 117,07

25  %

09.8998

China

25 900,31

25 900,31

25 337,26

25 618,79

26 862,73

26 862,73

26 570,74

26 570,74

25  %

09.8958

Oekraïne

29 232,30

29 232,30

28 596,82

28 914,56

30 318,53

30 318,53

29 988,98

29 988,98

25  %

09.8959

Andere landen

30 366,43

30 366,43

29 706,29

30 036,36

31 494,80

31 494,80

31 152,46

31 152,46

25  %

 (28)

28

Draad van niet-gelegeerd staal

7217 10 10 , 7217 10 31 , 7217 10 39 , 7217 10 50 , 7217 10 90 , 7217 20 10 , 7217 20 30 , 7217 20 50 , 7217 20 90 , 7217 30 41 , 7217 30 49 , 7217 30 50 , 7217 30 90 , 7217 90 20 , 7217 90 50 , 7217 90 90

Belarus

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8961

China

75 996,55

75 996,55

74 344,45

75 170,50

78 820,47

78 820,47

77 963,72

77 963,72

25  %

09.8962

Russische Federatie

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25  %

09.8963

Turkije

49 453,52

49 453,52

48 378,45

48 915,98

51 291,14

51 291,14

50 733,63

50 733,63

25  %

09.8964

Oekraïne

37 294,60

37 294,60

36 483,85

36 889,22

38 680,41

38 680,41

38 259,97

38 259,97

25  %

09.8965

Andere landen

47 545,89

47 545,89

46 512,29

47 029,09

49 312,63

49 312,63

48 776,62

48 776,62

25  %

 (29)

IV.2   – Omvang globale en residuele tariefcontingenten per kwartaal

Productnummer

Toewijzing per land (indien van toepassing)

Jaar 2

Jaar 3

Van 1.7.2022 t.e.m. 30.9.2022

Van 1.10.2022 t.e.m. 31.12.2022

Van 1.1.2023 t.e.m. 31.3.2023

Van 1.4.2023 t.e.m. 30.6.2023

Van 1.7.2023 t.e.m. 30.9.2023

Van 1.10.2023 t.e.m. 31.12.2023

Van 1.1.2024 t.e.m. 31.3.2024

Van 1.4.2024 t.e.m. 30.6.2024

Omvang tariefcontingent (ton netto)

Omvang tariefcontingent (ton netto)

Omvang tariefcontingent (ton netto)

Omvang tariefcontingent (ton netto)

Omvang tariefcontingent (ton netto)

Omvang tariefcontingent (ton netto)

Omvang tariefcontingent (ton netto)

Omvang tariefcontingent (ton netto)

1

Andere landen

900 290,25

900 290,25

880 718,72

890 504,48

933 743,65

933 743,65

923 594,27

923 594,27

2

Andere landen

321 824,43

321 824,43

314 828,25

318 326,34

333 782,94

333 782,94

330 154,85

330 154,85

3A

Andere landen

817,65

817,65

799,87

808,76

848,03

848,03

838,81

838,81

3B

Andere landen

8 303,99

8 303,99

8 123,47

8 213,73

8 612,56

8 612,56

8 518,94

8 518,94

4A

Andere landen

454 338,51

454 338,51

444 461,58

449 400,05

471 221,03

471 221,03

466 099,06

466 099,06

4B

Andere landen

100 848,08

100 848,08

98 655,73

99 751,91

104 595,44

104 595,44

103 458,53

103 458,53

5

Andere landen

41 252,54

41 252,54

40 355,75

40 804,14

42 785,42

42 785,42

42 320,36

42 320,36

6

Andere landen

35 715,05

35 715,05

34 938,63

35 326,84

37 042,16

37 042,16

36 639,53

36 639,53

7

Andere landen

554 571,27

554 571,27

542 515,37

548 543,32

575 178,29

575 178,29

568 926,35

568 926,35

8

Andere landen

105 581,29

105 581,29

103 286,04

104 433,67

109 504,53

109 504,53

108 314,26

108 314,26

9

Andere landen

50 944,84

50 944,84

49 837,34

50 391,09

52 837,87

52 837,87

52 263,55

52 263,55

10

Andere landen

1 002,95

1 002,95

981,14

992,04

1 040,21

1 040,21

1 028,91

1 028,91

12

Andere landen

58 414,15

58 414,15

57 144,27

57 779,21

60 584,73

60 584,73

59 926,20

59 926,20

13

Andere landen

132 668,90

132 668,90

129 784,79

131 226,85

137 598,67

137 598,67

136 103,03

136 103,03

14

Andere landen

4 956,51

4 956,51

4 848,76

4 902,63

5 140,68

5 140,68

5 084,81

5 084,81

15

Andere landen

773,87

773,87

757,04

765,46

802,62

802,62

793,90

793,90

16

Andere landen

116 864,97

116 864,97

114 324,43

115 594,70

121 207,50

121 207,50

119 890,02

119 890,02

17

Andere landen

64 947,85

64 947,85

63 535,94

64 241,90

67 361,21

67 361,21

66 629,03

66 629,03

18

Andere landen

274,44

274,44

268,47

271,45

284,63

284,63

281,54

281,54

19

Andere landen

759,42

759,42

742,91

751,17

787,64

787,64

779,08

779,08

20

Andere landen

10 690,62

10 690,62

10 458,21

10 574,41

11 087,86

11 087,86

10 967,34

10 967,34

21

Andere landen

19 871,64

19 871,64

19 439,65

19 655,65

20 610,04

20 610,04

20 386,02

20 386,02

22

Andere landen

2 586,28

2 586,28

2 530,05

2 558,16

2 682,38

2 682,38

2 653,22

2 653,22

24

Andere landen

43 742,37

43 742,37

42 791,45

43 266,91

45 367,77

45 367,77

44 874,64

44 874,64

25A

Andere landen

115 747,59

115 747,59

113 231,34

114 489,47

120 048,60

120 048,60

118 743,72

118 743,72

25B

Andere landen

6 251,05

6 251,05

6 115,16

6 183,11

6 483,33

6 483,33

6 412,86

6 412,86

26

Andere landen

19 298,91

19 298,91

18 879,37

19 089,14

20 016,03

20 016,03

19 798,47

19 798,47

27

Andere landen

30 366,43

30 366,43

29 706,29

30 036,36

31 494,80

31 494,80

31 152,46

31 152,46

28

Andere landen

47 545,89

47 545,89

46 512,29

47 029,09

49 312,63

49 312,63

48 776,62

48 776,62

IV.3   – Maximumomvang van het residuele contingent waartoe landen met een landspecifiek contingent in de laatste kwartalen toegang hebben

Productcategorie

Nieuw toegewezen contingent (in ton)

Van 1.4.2023 t.e.m. 30.6.2023

Van 1.4.2024 t.e.m. 30.6.2024

1

Speciale regeling

Speciale regeling

2

318 326,34

330 154,85

3.A

808,76

838,81

3.B

8 213,73

8 518,94

4.A

449 400,05

466 099,06

4.B

Speciale regeling

Speciale regeling

5

Geen toegang tot het residuele contingent in vierde kwartaal

Geen toegang tot het residuele contingent in vierde kwartaal

6

35 326,84

36 639,53

7

Niet van toepassing

Niet van toepassing

8

Niet van toepassing

Niet van toepassing

9

Geen toegang tot het residuele contingent in vierde kwartaal

Geen toegang tot het residuele contingent in vierde kwartaal

10

992,04

1 028,91

12

22 671,97

23 514,42

13

53 215,94

55 193,36

14

3 652,73

3 788,46

15

765,46

793,90

16

18 138,68

18 812,69

17

Niet van toepassing

Niet van toepassing

18

271,45

281,54

19

751,17

779,08

20

960,89

996,60

21

Geen toegang tot het residuele contingent in vierde kwartaal

Geen toegang tot het residuele contingent in vierde kwartaal

22

2 558,16

2 653,22

24

43 266,91

44 874,64

25.A

Niet van toepassing

Niet van toepassing

25.B

6 183,11

6 412,86

26

19 089,14

19 798,47

27

4 699,24

4 873,85

28

47 029,09

48 776,62


(1)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8601

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8602

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor Turkije*: 09.8572, voor India*: 09.8573, voor Korea (Republiek)*: 09.8574, voor Servië*: 09.8575 en voor het Verenigd Koninkrijk*: 09.8599 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig

artikel 1, lid 5.

(2)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8603

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8604

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor India*, Korea (Republiek)*, Oekraïne*, Brazilië*, Servië* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8567 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(3)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8605

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8606

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor Korea (Republiek)*, Iran (Islamitische Republiek)* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8568 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(4)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8607

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8608

09.8816 Van 1.4 tot en met 30.6: Voor Korea (Republiek)*, China* en Taiwan*: 09.8569 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(5)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8609

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8610

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor India*, Korea (Republiek)* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8570 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(6)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8611

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8612

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor China*: 09.8581, voor Korea (Republiek)*: 09.8582, voor India*: 09.8583, voor het Verenigd Koninkrijk*: 09.8584 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(7)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8613

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8614

(8)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8615

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8616

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor China*, Korea (Republiek)*, Taiwan*, Servië* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8576 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(9)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8617

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8618

(10)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8619

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8620

(11)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8621

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8622

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor Korea (Republiek)*, Taiwan*, India*, Zuid-Afrika*, Verenigde Staten van Amerika*, Turkije* en Maleisië*: 09.8578 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(12)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8623

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8624

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor China*, India*, Zuid-Afrika*, Taiwan* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8591 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(13)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8625

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8626

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor China *, Turkije *, Zwitserland * en het Verenigd Koninkrijk *: 09.8592 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(14)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8627

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8628

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor Turkije*, Oekraïne*, Bosnië en Herzegovina* en Moldavië*: 09.8593 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(15)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8629

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8630

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor India*, Zwitserland*, Oekraïne* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8594 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(16)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09,8631 09,8907

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8632

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor India*, Taiwan*, Korea (Republiek)*, China*, Japan* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8595 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(17)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8633

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8634

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor Oekraïne*, Zwitserland*, Turkije*, Moldavië* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8558 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(18)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8635

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8636

(19)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8637

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8638

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor China*, de Verenigde Arabische Emiraten* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8580 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(20)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8639

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8640

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor China*, Turkije* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8585 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(21)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8641

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8642

(22)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8643

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8644

(23)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8645

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8646

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor India*, Oekraïne*, Korea (Republiek)*, Japan*, China* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8597 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(24)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8647

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8648

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor China*, Oekraïne*, de Verenigde Staten van Amerika* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8586 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(25)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8657

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8658

(26)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8659

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8660

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor Turkije*, China*, Korea (Republiek)* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8587 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(27)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8651

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8652

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor Zwitserland*, Turkije*, Taiwan*, China* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8588 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(28)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8653

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8654

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor Zwitserland*, China *, Oekraïne* en het Verenigd Koninkrijk*: 09.8539 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.

(29)  Van 1.7 tot en met 31.3: 09.8655

Van 1.4 tot en met 30.6: 09.8656

Van 1.4 tot en met 30.6: Voor Turkije*, Oekraïne* en China*: 09.8598 *In geval van uitputting van hun specifieke contingenten overeenkomstig artikel 1, lid 5.