3.12.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 435/11


UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 26 november 2018

inzake de bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie van een aanvraag tot wijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad

(Piemonte (BOB))

(2018/C 435/06)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (1), en met name artikel 97, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Italië heeft een aanvraag tot wijziging van het productdossier voor de naam „Piemonte” ingediend overeenkomstig artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013.

(2)

De Commissie heeft de aanvraag onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat aan de voorwaarden van de artikelen 93 tot en met 96, artikel 97, lid 1, en de artikelen 100, 101 en 102 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 is voldaan.

(3)

Met het oog op de eventuele indiening van bezwaarschriften overeenkomstig artikel 98 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 moet de aanvraag tot wijziging van het productdossier voor de naam „Piemonte” worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie,

BESLUIT:

Enig artikel

De aanvraag tot wijziging van het productdossier voor de naam „Piemonte” (BOB) overeenkomstig artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 is opgenomen in de bijlage bij dit besluit.

Overeenkomstig artikel 98 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 geeft de bekendmaking van dit besluit in het Publicatieblad van de Europese Unie het recht om uiterlijk twee maanden na de datum van de bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de in de eerste alinea van dit artikel bedoelde wijziging van het productdossier.

Gedaan te Brussel, 26 november 2018.

Voor de Commissie

Phil HOGAN

Lid van de Commissie


(1)  PB L 347 van 20.12.2013, blz. 671.


BIJLAGE

„PIEMONTE”

PDO-IT-A1224-AM02

Datum van aanvraag: 9.1.2015

AANVRAAG TOT WIJZIGING VAN HET PRODUCTDOSSIER

1.   Regels die op de wijziging van toepassing zijn

Artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad — Niet-minimale wijziging

2.   Beschrijving en motivering van de wijziging

TITEL

Wijziging van het productdossier voor de BOB „Piemonte” — Artikel 1: Wijnen

BESCHRIJVING EN MOTIVERING

Wijziging van het productdossier, waarbij een aantal wijzigingen van het enig document als bedoeld in artikel 94, lid 1, onder d), van Verordening (EU) nr. 1308/2013 vereist zijn.

Artikel 1 — Aanduiding en wijnen

Beschrijving: De volgende nieuwe soorten wijn worden toegevoegd:

MOUSSERENDE WIJN: Piemonte Rosso (rood), Piemonte Rosato (rosé), Piemonte met twee gespecificeerde witte druivenrassen (Cortese Chardonnay, Sauvignon en assemblages daarvan), Piemonte met twee gespecificeerde rode druivenrassen (Barbera, Dolcetto, Freisa, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir en assemblages daarvan);

PARELWIJN: Piemonte met twee gespecificeerde witte druivenrassen (Cortese Chardonnay, Sauvignon en assemblages daarvan), Piemonte met twee gespecificeerde rode druivenrassen (Barbera, Dolcetto, Freisa, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir en assemblages daarvan);

SOORTEN WIJN MET DE TRADITIONELE AANDUIDING „PASSITO”: Piemonte Rosso (rood), Piemonte Bianco (wit), Piemonte Barbera, elk opgesplitst in de volgende drie categorieën: wijn, wijn van ingedroogde druiven en wijn van overrijpe druiven, zoals toegestaan door het EU-recht (deel II van bijlage VII bij Verordening (EU) nr. 1308/2013);

voor de reeds beschermde soorten Piemonte „Moscato Passito” en „Brachetto Passito” is de mogelijkheid ingebouwd om deze soorten in de drie bovengenoemde categorieën (wijn, wijn van ingedroogde druiven en wijn van overrijpe druiven) te produceren;

voor de reeds beschermde mousserende wijnen Piemonte Pinot Nero, Piemonte Pinot, Piemonte Chardonnay-Pinot en Piemonte Pinot-Chardonnay, die reeds als witte wijn kunnen worden geproduceerd, is een roséversie geïntroduceerd, die hieronder in artikel 6 wordt omschreven.

Redenen: De oorsprongsbenaming „Piemonte” werd in 1994 in het leven geroepen om de naam van een van de meest belangrijke en historische Italiaanse wijnbouwgebieden met kwaliteitswijnen te beschermen, te waarborgen dat de productiehoeveelheden overeenstemmen met de hoeveelheden die in de handel worden gebracht, en de kwaliteitskenmerken van de wijn met de benaming „Piemonte” in stand te houden.

Op het grondgebied van de regio Piëmont worden, naast droge niet-mousserende wijnen, ook traditioneel verscheidene andere soorten geproduceerd.

De traditionele witte mousserende wijn wordt internationaal erkend, maar er zijn ook voorbeelden van mousserende rode en roséwijn waarmee, dankzij de geslaagde experimenten tijdens de laatste tien jaar, nieuwe soorten wijn met verschillende assemblages en overeenkomstige organoleptische kenmerken kunnen worden gecreëerd.

De parelwijnsoort, die van oudsher geproduceerd wordt als jonge wijn — de eerste wijn van het seizoen met een secundaire gisting in de wijnmakerij — en gemaakt wordt van assemblages van verschillende druivenrassen, moet nu als volwaardig worden erkend, met soorten waarbij de aanduiding van twee rode of witte druivenrassen mogelijk is.

Het indrogen van druiven, aan de wijnstok in warmere jaren en/of in een gecontroleerde omgeving, is een traditionele praktijk waarbij met succes bijvoorbeeld Moscato- of Brachettodruiven worden gebruikt om „Passito”-wijnen te verkrijgen. Na twee jaar van tests is op basis van de meest recente resultaten, zelfs die waarbij niet-aromatische druiven zijn gebruikt, besloten het productiegamma van „Passito”-wijnen uit te breiden met twee soorten (wit en rood) en een specifieke soort met ten minste 85 % rode Barberadruiven, die veel voorkomen in Piëmont. Deze wijnen worden onderverdeeld in drie verschillende EU-wijncategorieën (wijn, wijn van ingedroogde druiven en wijn van overrijpe druiven).

Samengevat worden de reeds bij voorgaande herzieningen opgenomen soorten ingevoegd en omschreven, terwijl de lijst van druivenrassen die worden gebruikt voor assemblage, het productiegebied en de productiespecificaties (zoals opbrengst per druif en per wijn) dezelfde blijven.

TITEL:

Wijziging van het productdossier voor de BOB „Piemonte” — Artikel 2: Assemblage van druivenrassen

BESCHRIJVING EN MOTIVERING

Artikel 2 — Assemblage van druivenrassen

Beschrijving: De invoeging van de in artikel 1 bedoelde nieuwe soorten houdt geen wijziging in voor de assemblage van druivenrassen in die zin dat de bij die soorten betrokken variëteiten dezelfde zijn als die voor de overeenkomstige rode, witte en roséwijnen en wijnen van een of meer gespecificeerde rassen.

Punt 5 wordt echter formeel gewijzigd: daar wordt een verwijzing naar de soorten mousserende wijn en parelwijn ingevoegd en worden de twee variëteiten gespecificeerd.

Reden: Om die bepaling in overeenstemming te brengen met artikel 1 en om te verduidelijken dat de assemblage van druivenrassen niet uitsluitend de algemene categorie „wijn” betreft, maar ook de andere in dat artikel beschreven productcategorieën.

TITEL:

Wijziging van het productdossier voor de BOB „Piemonte” — Artikel 3: Productiegebied

BESCHRIJVING EN MOTIVERING

Artikel 3 — Productiegebied van de druiven

Punt 1 — Beschrijving: De nieuw geïntroduceerde soorten worden ingevoegd in de beschrijving van het productiegebied in punt 1. Het is het meest uitgebreide productiegebied in het productdossier en omvat alle wijnbouwgebieden van de provincies in Piëmont (Alessandria, Asti, Cuneo, Turijn, Novara, Biella, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli).

Reden: Zie de in artikel 1 vermelde reden.

Punt 1 — Beschrijving: Een aantal gemeenten die reeds deel uitmaakten van het productiegebied van de BOB Piemonte worden ingevoegd als een formele wijziging.

Reden: De betrokken gemeenten maakten de facto reeds deel uit van het productiegebied en waren opgenomen in de desbetreffende bijlage bij het productdossier als gemeenten die de specifieke aanduiding „Vigneti di Montagna” mogen gebruiken, maar werden per vergissing weggelaten uit het bredere productiegebied in artikel 3, punt 1.

Punt 1. De in de provincie Novara gelegen gemeente Agrate Conturbia, die destijds per vergissing niet was vermeld in de vorige afbakening van het productiegebied, is ingevoegd. De naam van de eveneens in de provincie Novara gelegen gemeente Cavaglio, die verkeerd was gespeld als „Cavagno”, is gecorrigeerd.

TITEL:

Wijziging van het productdossier voor de BOB „Piemonte” — Artikel 4: Normen voor de wijnbouw

BESCHRIJVING EN MOTIVERING

Artikel 4 — Normen voor de wijnbouw

Punt 3 — Beschrijving: De druivenopbrengst in ton per hectare en het overeenkomstige minimaal natuurlijk alcoholvolumegehalte van de nieuw geïntroduceerde soorten wordt vermeld.

Ook zijn de opbrengsten per hectare van Piemonte Moscato Passito en Piemonte Brachetto Passito herzien en is het minimaal natuurlijk alcoholvolumegehalte van de druiven dienovereenkomstig aangepast.

Redenen: De druivenopbrengst voor de nieuwe soorten is vastgesteld op basis van de werkelijke opbrengsten in het productiegebied, en wordt op die manier geharmoniseerd met die van de bestaande soorten terwijl de kwaliteitsparameters gehandhaafd blijven.

De opbrengst van Passitowijnen wordt uitgedrukt in verse druiven en niet in ingedroogde druiven. Zo kan worden bepaald wat het gewichtsverlies is tijdens de overrijping en indroging (dat kan ook na de oogst in de juiste omgeving) in de context van de wijnopbrengst van de druiven, vastgesteld in het onderstaande artikel 5.

TITEL:

Wijziging van het productdossier voor de BOB „Piemonte” — Artikel 5: Normen voor de wijnbereiding

BESCHRIJVING EN MOTIVERING

Artikel 5 — Normen voor de wijnbereiding

Punt 2 — Beschrijving: De wijnopbrengst van de druiven voor de nieuwe soorten wordt aangegeven samen met het maximumniveau van de wijnproductie in liter per hectare voor elke soort, rekening houdend met de in artikel 4, lid 3, vastgestelde druivenopbrengst per hectare.

Punt 4 — Beschrijving: Voor wijnen met de oorsprongsbenaming „Piemonte” met de aanduiding „Passito” wordt de methode voor het indrogen nader omschreven. Indroging gebeurt wanneer de druiven nog aan de stok hangen en/of na de oogst aan de hand van de methoden in de desbetreffende regelgeving. Tevens is met betrekking tot deze wijnen een uitdrukkelijk verbod op verrijking toegevoegd.

Reden: Aangezien het niet voor elk jaar en niet voor elke categorie van Passitowijnen mogelijk is de druiven aan de stok in te drogen, is het noodzakelijk andere methoden voor indroging te gebruiken, zoals opslag van de geoogste druiven op geschikte locaties om zo het juiste suikergehalte te verkrijgen.

Daarom worden de drie categorieën voor classificatie van de Passitowijnen van de BOB „Piemonte” beschreven in punt 4, met in elk van de gevallen een vermelding van de minimumhoeveelheid suiker van de druiven aan het einde van de indrogingsperiode uitgedrukt in g/l en het minimaal natuurlijk alcoholvolumegehalte van de druiven.

Het onderscheid vloeit voort uit het feit dat de traditionele aanduiding „Passito” kan worden gebruikt voor de drie categorieën (wijn, wijn van ingedroogde druiven en wijn van overrijpe druiven). De benaming „Piemonte” wenst tegemoet te komen aan de huidige vraag naar verschillende soorten „Passito-wijnen”. Om onderscheid te kunnen maken tussen het totaal alcoholvolumegehalte en het effectief alcoholvolumegehalte in verschillende producten, is het noodzakelijk te voorzien in de drie afzonderlijke in de EU-wetgeving gespecificeerde categorieën.

Punt 5 — Beschrijving: Voor de nieuw geïntroduceerde soorten Piemonte Rosso Passito, Piemonte Bianco Passito en Piemonte Barbera Passito wordt een minimumrijpingsperiode van drie maanden gespecificeerd, die aanvangt op 1 januari van het jaar volgend op het oogstjaar van de druiven.

Daarom wordt gespecificeerd dat de wijn tijdens de rijpingsperiode, vóór de botteling, een trage gisting kan ondergaan die geleidelijk aan ophoudt in de koudere maanden. De wijn kan om die reden pas in de handel worden gebracht vanaf 1 april van het jaar volgend op het oogstjaar van de druiven.

Reden: De rijpings- of raffinageperiode werd gespecificeerd omdat het hoge gehalte aan suikerresidu door de indroging resulteert in een veel rijkere most waarin de suiker trager in alcohol wordt omgezet in het eindstadium van de gisting in de winter en het procedé daarom langer moet duren dan de voor de gisting van andere wijnen vastgestelde periode.

TITEL:

Wijziging van het productdossier voor de BOB „Piemonte” — Artikel 6: Eigenschappen bij consumptie

BESCHRIJVING EN MOTIVERING

Artikel 6 — Eigenschappen bij consumptie

Beschrijving: In artikel 6 zijn de nieuw geïntroduceerde soorten opgenomen met vermelding van de organoleptische parameters kleur, aroma, smaak en — in het geval van mousserende wijn — bubbels, en de minimale chemisch-fysische parameters totaal alcoholvolumegehalte, totale zuurgraad en minimaal suikervrij extract.

In het geval van Passitowijnen worden de specifieke eigenschappen voor elke categorie (wijn, wijn van ingedroogde druiven en wijn van overrijpe druiven) gespecificeerd.

Bijgevolg worden de eigenschappen bij consumptie gespecificeerd voor Piemonte Pinot Nero Spumante, Piemonte Pinot Spumante, Piemonte Chardonnay-Pinot Spumante en Piemonte Pinot-Chardonnay Spumante; dit zijn de mousserende wijnen op basis van Pinot Nero die reeds in de vorige versie vermeld waren. Nu wordt echter in het bijzonder de min of meer intense roze kleur van de roséwijnen gespecificeerd.

Bij de smaakkenmerken van alle mousserende soorten wordt het gehalte aan suikerresidu aangegeven, van pas dosé tot demi-sec, in overeenstemming met deel A van bijlage XIV bij Verordening (EG) nr. 607/2009 van de Commissie.

Voor de reeds beschermde soort Piemonte Brachetto wordt het minimaal totaal effectief alcoholvolumegehalte gecorrigeerd en verminderd van 6 % tot 5 % vol., en wordt de overdruk die is teweeggebracht door koolzuurgas in oplossing verhoogd met 0,5 % bar (van 2 naar 2,5 bar), rekening houdend met het feit dat de huidige limiet geen maximum is dat niet mag worden overschreden, maar veeleer een na te streven productiedoelstelling.

Voor de reeds beschermde soort Piemonte Brachetto Passito worden de kenmerken genoemd waarmee het product in de twee categorieën wordt onderverdeeld, zijnde wijn van ingedroogde druiven (de beschrijving daarvan volgt grotendeels de bestaande versie en alleen de specifieke vermelding van het minimumgehalte aan suikerresidu wordt geschrapt) en wijn van overrijpe druiven.

Voor de reeds beschermde soort Piemonte Moscato wordt het vereiste minimaal totaal effectief alcoholvolumegehalte gecorrigeerd tot minimaal 4,5 % vol. effectieve alcohol en maximaal 7 % vol. effectieve alcohol, terwijl het minimaal totaal alcoholvolumegehalte ongewijzigd blijft op 10,5 %. De overdruk die is teweeggebracht door koolzuurgas in oplossing wordt herzien en verhoogd met 0,5 % bar (van 2 naar 2,5 bar), opnieuw rekening houdend met het feit dat de huidige limiet geen maximum is dat niet mag worden overschreden, maar veeleer een na te streven productiedoelstelling.

Ook voor Piemonte Moscato Passito, een soort die reeds in het productdossier is opgenomen, zijn de kenmerken genoemd waarmee het product in de twee EU-wijncategorieën wordt onderverdeeld. Voor wijn van ingedroogde druiven is grotendeels de bestaande versie gevolgd en zijn slechts een aantal zintuiglijke kenmerken verduidelijkt, met passender geachte bewoordingen die wel dezelfde beschrijvende functie hebben („goudkleur” vervangen door „gouden kleur” en „fluwelen” smaak vervangen door „zachte” smaak). Voorts is de vermelding van het gehalte aan suikerresidu geschrapt en is het minimaal totaal alcoholvolumegehalte verlaagd met 0,5 % vol., tot 9 % vol.; vervolgens is de categorie „wijn van overrijpe druiven” beschreven.

Tevens wordt voor de rode wijnen Piemonte Cabernet Sauvignon, Piemonte Merlot en Piemonte Syrah louter een zintuiglijk kenmerk verduidelijkt door „fluwelen” te vervangen door „zacht”. Dat wordt beschouwd als een geschiktere beschrijving.

Reden: De hierboven beschreven betrokken wijzigingen houden rekening met de analytische en organoleptische eigenschappen die daadwerkelijk in elke soort wijn aanwezig zijn.

TITEL:

Wijziging van het productdossier voor de BOB „Piemonte” — Artikel 7: Aanduiding en presentatie

BESCHRIJVING EN MOTIVERING

Artikel 7 — Aanduiding en presentatie

Punt 8 — Beschrijving: Voor de aanduiding en de presentatie van de mousserende roséwijnen is de mogelijkheid ingevoegd om de termen „rosa” of „rosé” te gebruiken.

Reden: Om de informatie over de kleur van dat type wijn duidelijker te maken aan de consument.

TITEL:

Wijziging van het productdossier voor de BOB „Piemonte” — Artikel 8: Verpakking

BESCHRIJVING EN MOTIVERING

Artikel 8 — Verpakking

Punt 1 — Beschrijving: Voor de soorten Piemonte Rosso Frizzante, Piemonte Rosso Passito, Piemonte Rosato Frizzante, Piemonte Bianco Frizzante, Piemonte Bianco Passito, Piemonte Chardonnay Frizzante, Piemonte Cortese Frizzante, Piemonte Barbera Frizzante, Piemonte Barbera Passito, Piemonte Bonarda Frizzante en Piemonte Dolcetto Frizzante wordt de mogelijkheid geïntroduceerd om alternatieve recipiënten („bag-in-box”) te gebruiken, ook voor parelwijnen waar die recipiënten aan de specifieke soort wijn zijn aangepast.

Redenen: Uit commerciële overwegingen die zijn gericht op de ruimere verspreiding van de BOB Piemonte in verschillende marktsegmenten, op de binnenlandse markt maar met name ook in andere EU- en niet-EU-landen waar er veel vraag is naar dit soort recipiënt, dat er ook algemeen aanvaard is.

ENIG DOCUMENT

1.   Naam/namen

Piemonte

2.   Type geografische aanduiding

BOB — Beschermde oorsprongsbenaming

3.   Categorieën van wijnbouwproducten

1.

Wijn

4.

Mousserende wijn

6.

Aromatische mousserende kwaliteitswijn

8.

Parelwijn

15.

Wijn van ingedroogde druiven

16.

Wijn van overrijpe druiven

4.   Beschrijving van de wijn(en)

Categorie 1: Wijn — Wit: Piemonte Bianco, met vermelding van druivenras Cortese, Chardonnay, Sauvignon, met twee druivenrassen

De kleur van deze wijn is min of meer intens strogeel, met groenige tinten voor de soorten Cortese en Chardonnay; het aroma is kenmerkend, intenser voor Bianco en voor de wijnen met Chardonnay of met twee gespecificeerde rassen, en heeft in de neus een aanzienlijke frisheid; Cortese resulteert in een delicater aroma, terwijl de wijnen met veel Sauvignon meer intens fruitige en delicaat grazige aroma's hebben; de smaak is fris, over het algemeen droog of halfdroog, soms levendig (behalve bij Sauvignon), en soms halfzoet in het geval van Bianco of wanneer twee druivenrassen worden gespecificeerd.

Het zijn harmonieuze, aangename wijnen met een hoge totale zuurgraad die varieert van minimaal 4,5 g/l voor Bianco, wijnen met twee gespecificeerde rassen, en Sauvignon, tot minimaal 5 g/l voor Cortese en Chardonnay.

Het minimaal totaal alcoholvolumegehalte varieert van 10 % voor Bianco, wijnen met twee gespecificeerde rassen, en Cortese, tot 10,5 % voor Chardonnay en 11 % voor Sauvignon.

Het minimaal suikervrij extract bedraagt over het algemeen 15 g/l en 17 g/l voor Chardonnay.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 1: Wijn — Wit: Piemonte Bianco Passito

De kleur van deze wijn is min of meer intens strogeel tot goudgeel; het kenmerkende en intense aroma van witte bloemen is complex, harmonieus en zacht op de tong, en varieert van droog tot zoet.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 13 %, waarvan ten minste 10,5 % effectieve alcohol.

Minimaal suikervrij extract: 20 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

10,5

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 1: Wijn — Wit: Piemonte Moscato

De kleur van deze wijn varieert van strogeel tot min of meer intens goudgeel. De wijn wordt gekenmerkt door een bijzonder, doorgaans floraal aroma van witte bloemen, dat aromatisch en subtiel harmonieus is en toetsen heeft die lang aanhouden.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 10,5 %, waarvan minimaal 4,5 % en maximaal 7,5 % effectieve alcohol.

Minimaal suikervrij extract: 15 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

4,5

Minimale totale zuurgraad:

5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 1: Wijn — Rood: Piemonte Rosso, met vermelding van de druivenrassen Barbera, Dolcetto, Freisa, Grignolino, Bonarda

De kleur van de wijn is min of meer intens robijnrood. In Dolcetto soms met paarse schakeringen, in Freisa neigend naar granaatrood naarmate de rijping vordert, in Bonarda intenser van kleur en in Grignolino lichter.

Aroma: vineus met een aanzienlijke frisheid, aangenaam, soms met grazige accenten; in Barbera intenser, met aroma's van rode vruchten, in Dolcetto vol en delicaat, in Freisa kenmerkend en licht aromatisch, in Grignolino subtiel fruitig met kruidige, peperachtige toetsen en in Bonarda intens rood fruit.

Smaak: frisse wijnen met behoorlijk veel extract en met een matige tot meer opvallende zuurgraad in het geval van Piemonte Rosso of Barbera, afhankelijk van het suikerresidu droog tot halfdroog, en soms halfzoet, soms levendig; Piemonte Dolcetto is een harmonieuze, aangenaam bittere wijn met redelijk veel body; Freisa heeft duidelijke tanninetoetsen er wordt harmonieuzer en delicater naarmate de rijping vordert; Grignolino is aangenaam bitter en heeft opvallende tannines, en de soms levendige Bonarda combineert frisheid met zachte tannines. Wijnen met twee gespecificeerde rode druivenrassen hebben de kenmerken van de betrokken druivenrassen.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 11 %.

Minimaal suikervrij extract (g/l): Grignolino: 19, Rosso, Dolcetto en twee gespecificeerde druivenrassen: 20, Barbera: 21, 22, Bonarda en Freisa: 23.

Indien geen analytische parameters zijn vermeld, zijn de in de desbetreffende wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 1: Wijn — Rood: Piemonte Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Nero, Piemonte Syrah

De kleur van de wijn is min of meer intens rood, in het geval van Pinot Nero soms met oranje schakeringen. De delicate aroma's worden gekenmerkt door toetsen van rode vruchten; die zijn voller in Pinot Nero, kruidig in Syrah en grazig in Cabernet en Merlot. De delicate en volle smaak, afhankelijk van het suikerresidu droog tot halfdroog, is zachter in Piemonte Cabernet en Merlot; wijnen verkregen uit Pinot Nero en Syrah zijn licht tannineachtig, en Syrahwijnen zijn over het algemeen veel harmonieuzer.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 11,5 %; minimaal suikervrij extract: 19 g/l voor Pinot Nero en Syrah en 20 g/l voor Cabernet en Merlot.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 1: Wijn — Piemonte Albarossa

De wijn heeft een dieprobijnrode kleur en een aangenaam, intens vineus aroma met toetsen van rode vruchten en kersen; de droge en volle smaak, met opvallende tannines, wordt complexer en harmonieuzer naarmate de wijn veroudert.

Het minimaal totaal alcoholvolumegehalte is 12,5 %, terwijl de totale zuurgraad minimaal 4,5 g/l en maximaal 7,5 g/l bedraagt. Hoog minimaal suikervrij extract van 26 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 1: Wijn — Piemonte Brachetto

De kleur van de wijn is min of meer intens robijnrood, soms neigend naar roze; het aroma wordt gekenmerkt door delicate muskus, en min of meer subtiele noten van rozen; de smaak is delicaat, aromatisch, met een variërende zoetheid.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 11 %, waarvan ten minste 5 % effectieve alcohol.

Minimaal suikervrij extract: 20 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

5

Minimale totale zuurgraad:

5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 1: Wijn — Piemonte Rosso Passito, Piemonte Barbera Passito

De kleur van deze wijnen is min of meer intens robijnrood, soms neigend naar granaatrood naarmate de rijping vordert.

De aroma's zijn kenmerkend, intens en complex; Barbera heeft opvallende noten van rijpe rode vruchten, zure zwarte kersen, bramen en jam; de aroma's zijn harmonieus en zacht op de tong, en afhankelijk van het suikerresidu droog tot zoet.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 13 %, waarvan ten minste 10,5 % effectieve alcohol.

Minimaal suikervrij extract: 23 g/l voor Rosso Passito en 24 g/l voor Barbera Passito.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

10,5

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 1: Wijn — Piemonte Rosato

De kleur van deze wijn varieert van lichtroze tot min of meer intens kersenrood; de wijn is vineus, delicaat, en bezit florale noten en toetsen van rode vruchten; de smaak is fris, droog of halfdroog, maar kan soms ook halfzoet of levendig zijn.

Minimaal natuurlijk alcohol-volumegehalte: 10,5 %. Minimaal suikervrij extract: 17 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 8: Parelwijn — Wit: Piemonte Bianco, met vermelding van het druivenras Cortese, Chardonnay, of verkregen uit twee druivenrassen

Het zijn licht mousserende wijnen met een min of meer intens strogele kleur en een kenmerkend aroma. Het aroma accentueert, in combinatie met het matige gehalte aan suikerresidu, de florale en fruitige indrukken die in het bijzonder opvallen in Piemonte Bianco en in de wijn uit twee gespecificeerde rassen.

De smaak is fris, droog of halfdroog, en soms halfzoet in het geval van Bianco of twee gespecificeerde rassen; in het geval van Piemonte Chardonnay is hij zachter en harmonieuzer; de bubbels zijn doorgaans levendig en vluchtig.

Het minimaal totaal alcoholvolumegehalte varieert van 10 % voor Bianco, wijnen met twee gespecificeerde rassen, en Cortese, tot 10,5 % voor Chardonnay.

Het minimaal suikervrij extract bedraagt over het algemeen 15 g/l en 17 g/l voor Chardonnay. De totale zuurgraad bedraagt ten minste 4,5 g/l voor Piemonte Bianco en voor de soort met twee gespecificeerde druivenrassen, terwijl de zuurgraad van de Cortese- en Chardonnaywijnen ten minste 5 g/l is.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 8: Parelwijn — Rood: Piemonte Rosso, met vermelding van de druivenrassen Barbera, Dolcetto, Bonarda, of verkregen uit twee druivenrassen

De kleur van deze wijnen is min of meer intens rood.

Deze wijnen beschikken over een vineus en aangenaam aroma, met fruitige toetsen die meer uitgesproken en kenmerkend zijn bij de wijnen met twee gespecificeerde druivenrassen; het zijn frisse wijnen, afhankelijk van het gehalte aan suikerresidu droog of halfdroog; ze hebben een degelijke body en zijn soms halfzoet in het geval van Piemonte Rosso en de wijnen met twee gespecificeerde rode druivenrassen; de bubbels zijn levendig en vluchtig.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 11 %; minimaal suikervrij extract: 20 g/l voor Rosso en wijn uit twee druivenrassen of Dolcetto, 21 g/l voor wijnen met vermelding van het druivenras Barbera, 22 g/l voor Piemonte Bonarda.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 8: Parelwijn — Piemonte Rosato

De kleur van deze wijn varieert van lichtroze tot min of meer intens kersenrood; het aroma is vineus, delicaat en aangenaam, soms met sterkere nuances van rode bessen; frisse wijn, droog of halfdroog, en soms halfzoet, met levendige en vluchtig bubbels.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 10,5 %; minimaal suikervrij extract: 17 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 4: Mousserende wijn — Wit: Piemonte Spumante, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Nero, Pinot, Chardonnay-Pinot, Pinot-Chardonnay

Deze mousserende wijnen hebben een min of meer intens strogele kleur en het typische aroma van het betrokken druivenras, en beschikken over sterkere fruitige toetsen indien ze geheel of gedeeltelijk zijn verkregen uit Pinot Nero. Het zijn smakelijke wijnen met een matig alcoholgehalte en een matige tot hoge zuurgraad, met een gehalte aan suikerresidu van pas dosé tot demi-sec; fijne en aanhoudende bubbels.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 10,5 %; minimaal suikervrij extract: 17 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 4: Mousserende wijn — Wit: Piemonte met vermelding van het druivenras Cortese, Chardonnay, en verkregen uit twee druivenrassen

Deze mousserende wijnen hebben een strogele kleur, met groenige tinten voor de wijnen verkregen uit Cortese of Chardonnay; delicate en kenmerkende aroma's met opvallende, min of meer intens fruitige toetsen; en een frisse en evenwichtige smaak, die bij de Chardonnaywijnen en de wijnen uit twee druivenrassen zachter en harmonieuzer is; aanmerkelijk vol van smaak, met een gehalte aan suikerresidu dat varieert van pas dosé tot demi-sec. Fijne en aanhoudende bubbels.

Het minimaal totaal alcoholvolumegehalte is 10,5 % voor mousserende wijnen met twee gespecificeerde rassen of Chardonnay, terwijl dat bij Piemonte Cortese Spumante 10 % bedraagt. Minimaal suikervrij extract: van 15 g/l voor Cortese Spumante tot 17 g/l voor Chardonnay of mousserende wijnen met twee gespecificeerde rassen.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 4: Mousserende wijn — Rosé: Piemonte Rosato en met vermelding van de druivenrassen Pinot Nero, Pinot, Chardonnay-Pinot, Pinot-Chardonnay

De kleur van deze mousserende wijnen is min of meer intens roze, en varieert dus van lichtroze tot min of meer kersenrood bij de soort Piemonte Rosato; ze hebben een opvallend, delicaat en aangenaam aroma, met fruitige toetsen die meer uitgesproken zijn bij de wijnen met een gespecificeerd druivenras; het zijn mousserende wijnen met een opvallende smaak, harmonieus en zachter bij de soort Piemonte Rosato, en die een gehalte aan suikerresidu hebben dat varieert van pas dosé tot demi-sec; fijne en aanhoudende bubbels.

Minimaal natuurlijk alcohol-volumegehalte: 10,5 %

Minimale totale zuurgraad: 4,5 g/l; in het geval van soorten uit een gespecificeerd druivenras: minimaal 5 g/l.

Minimaal suikervrij extract: 15 g/l voor soorten uit een gespecificeerd druivenras, 17 g/l voor Piemonte Rosato.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 4: Mousserende wijn — Rood: Piemonte Rosso, met twee gespecificeerde rode druivenrassen

Deze mousserende wijnen hebben een min of meer intens rode kleur en een opvallend, delicaat en aangenaam aroma met een fruitig parfum dat typisch is voor de in de assemblage gebruikte druivenrassen; ze zijn harmonieus op de tong en hebben een gehalte aan suikerresidu dat varieert van pas dosé tot demi-sec en fijne en aanhoudende bubbels.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 11 %

Minimaal suikervrij extract: 20 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 6: Aromatische mousserende kwaliteitswijn — Rood: Piemonte Brachetto

Aromatische mousserende wijn met een min of meer intens robijnrode kleur, soms neigend naar roze; de geur wordt gekenmerkt door de karakteristieke noten van het druivenras, van rozen en een fijne muskustoets.

Delicate smaak met een variërende zoetheid; fijne en aanhoudende bubbels.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 11 %, waarvan ten minste 6 % effectieve alcohol.

Minimaal suikervrij extract: 20 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

6

Minimale totale zuurgraad:

5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 15: Wijn van ingedroogde druiven — Wit: Piemonte Bianco Passito, Piemonte Moscato Passito

Het indrogen van de druiven levert wijnen op met een goudgele kleur, neigend naar min of meer intens amberkleurig, met intense, opmerkelijke en complexe aroma's waarin men toetsen van rijp fruit kan ontwaren; opmerkelijke hints van muskus bij de wijn die verkregen is uit Moscatodruiven. De wijnen hebben een harmonieuze en zeer zachte smaak, afhankelijk van het gehalte aan suikerresidu droog tot zoet, en zijn aromatisch, zacht en zoet in het geval van Piemonte Moscato.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 16 %, waarvan ten minste 9 % effectieve alcohol.

Minimaal suikervrij extract: 22 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

9

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 16: Wijn van overrijpe druiven — Wit: Piemonte Bianco Passito, Piemonte Moscato Passito

Deze wijnen hebben een goudgele kleur, neigend naar min of meer intens amberkleurig, met de intense aroma's die typisch zijn voor overrijpe druiven; het zijn elegante, complexe, intense en imponerende wijnen waarin de rijpheid van het fruit en de daarbij horende noten tot uiting komen; in de wijn die is verkregen uit Moscatodruiven zijn de typische opmerkelijke hints van muskus te ontwaren. De wijnen hebben een harmonieuze en zeer zachte smaak, met een opvallend alcoholgehalte, en zijn afhankelijk van het gehalte aan suikerresidu droog tot zoet in het geval van Piemonte Bianco; Piemonte Moscato daarentegen is aanzienlijk aromatischer en zacht, doorgaans zoet.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 15 %, waarvan ten minste 12 % effectieve alcohol.

Minimaal suikervrij extract: 22 g/l.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

12

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 15: Wijn van ingedroogde druiven — Piemonte Rosso Passito, Barbera Passito, Brachetto Passito

Als gevolg van het indrogingsprocedé kunnen deze wijnen bogen op specifieke kenmerken zoals een min of meer intens robijnrode kleur, soms neigend naar granaatrood naarmate de rijping vordert; indien ze uit Brachettodruiven worden verkregen, kan de kleur naar roze neigen; de aroma's zijn kenmerkend, intens en vaak zeer complex; indien de wijn uit Brachettodruiven wordt verkregen, is er ook sprake van een fijne muskustoets en een floraal aroma van gedroogde rozen; de smaak is harmonieus en zacht, met een opvallend gehalte aan suikerresidu dat van droog tot zoet kan variëren; de smaak van de Piemonte Brachetto Passito is daarentegen delicaat, zacht en zoet.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 16 %, waarvan ten minste 9 % effectieve alcohol.

Minimaal suikervrij extract: 22 g/l voor Piemonte Brachetto Passito, 25 g/l voor Piemonte Rosso Passito, 26 g/l voor Piemonte Barbera Passito.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

9

Minimale totale zuurgraad:

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

Categorie 16: Wijn van overrijpe druiven — Rood: Piemonte Rosso Passito, Piemonte Barbera Passito, Piemonte Brachetto Passito

De kleur van deze wijnen is min of meer intens robijnrood, soms neigend naar granaatrood naarmate de rijping vordert; indien ze uit Brachettodruiven zijn verkregen, kan de kleur naar roze neigen; tijdens het productieproces ontwikkelen de wijnen een opvallend complex en intens aroma, met hints van rozen en muskus bij wijnen die uit Brachettodruiven zijn verkregen. Het zijn zeer aangename, harmonieuze, intense en imposante wijnen met een in de meeste gevallen opvallend gehalte aan suikerresidu, die kunnen variëren van droog tot zoet; Piemonte Brachetto daarentegen is delicaat zoet en aromatisch.

Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 15 %, waarvan ten minste 12 % effectieve alcohol.

Minimaal suikervrij extract: 22 g/l voor Piemonte Brachetto Passito, 25 g/l voor Piemonte Rosso Passito, 26 g/l voor Piemonte Barbera Passito.

Indien geen analytische parameters in de beschrijving of in de tabel zijn opgenomen, zijn de in de nationale en EU-wetgeving vastgestelde limieten van toepassing.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent):

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent):

12

Minimale totale zuurgraad:

g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter):

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

5.   Wijnbereidingsprocedés

a.   Essentiële oenologische procedés

Geen

b.   Maximumopbrengsten

Piemonte Bianco, Piemonte Bianco Frizzante

98 hectoliter per hectare

Piemonte Rosso, Piemonte Rosso Frizzante, Piemonte Rosso Spumante, Piemonte Rosato, Piemonte Rosato Frizzante

91 hectoliter per hectare

Piemonte Rosato Spumante, Piemonte Cortese, Piemonte Cortese Frizzante, Piemonte Cortese Spumante

91 hectoliter per hectare

Piemonte Spumante, Piemonte Pinot Bianco Spumante, Piemonte Pinot Grigio Spumante, Piemonte Pinot Nero Spumante

77 hectoliter per hectare

Piemonte Pinot Spumante, Piemonte Pinot-Chardonnay Spumante, Piemonte Chardonnay-Pinot Spumante

77 hectoliter per hectare

Piemonte Albarossa

63 hectoliter per hectare

Piemonte Barbera, Piemonte Barbera Frizzante

84 hectoliter per hectare

Piemonte Dolcetto, Piemonte Dolcetto Frizzante, Piemonte Bonarda, Piemonte Bonarda Frizzante, Piemonte Cabernet Sauvignon

77 hectoliter per hectare

Piemonte Merlot, Piemonte Pinot Nero, Piemonte Syrah, Piemonte Chardonnay, Piemonte Chardonnay Frizzante

77 hectoliter per hectare

Piemonte Chardonnay Spumante, Piemonte Sauvignon

77 hectoliter per hectare

Piemonte Freisa, Piemonte Grignolino

66,5 hectoliter per hectare

Piemonte Brachetto, Piemonte Brachetto Spumante

63 hectoliter per hectare

Piemonte Brachetto Passito

45 hectoliter per hectare

Piemonte Bianco Passito

70 hectoliter per hectare

Piemonte Moscato

86,25 hectoliter per hectare

Piemonte Moscato Passito

57,5 hectoliter per hectare

Piemonte Rosso Passito

65 hectoliter per hectare

Piemonte Barbera Passito

60 hectoliter per hectare

6.   Afgebakend gebied

1.

Het productiegebied voor de BOB Piemonte met betrekking tot de soorten Piemonte Rosso, Piemonte Rosso Frizzante, Piemonte Rosso Spumante, Piemonte Rosso Passito, Piemonte Bianco, Piemonte Bianco Frizzante Piemonte Bianco Passito, Piemonte Rosato, Piemonte Rosato Frizzante, Piemonte Rosato Spumante, Piemonte Cabernet Sauvignon, Piemonte Merlot, Piemonte Pinot Nero, Piemonte Syrah, Piemonte Sauvignon, Piemonte Chardonnay, Piemonte Chardonnay Frizzante, Piemonte Spumante, Piemonte Pinot Bianco Spumante, Piemonte Pinot Grigio Spumante, Piemonte Pinot Nero Spumante, Piemonte Pinot Spumante, Piemonte, Pinot-Chardonnay Spumante en Piemonte Chardonnay Pinot Spumante omvat het hele grondgebied van de volgende gemeenten:

In de provincie Alessandria:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Alessandria, Acqui Terme, Albera Ligure, Alfiano Natta, Alice Bel Colle, Altavilla Monferrato, Arquata Scrivia, Avolasca, Basaluzzo, Bassignana, Belforte Monferrato, Bergamasco, Berzano di Tortona, Bistagno, Borghetto Borbera, Borgoratto Alessandrino, Bosio, Brignano Frascata, Cabella Ligure, Camagna, Camino, Cantalupo Ligure, Capriata d'Orba, Carbonara Scrivia, Carentino, Carezzano, Carpeneto, Carrega Ligure, Carrosio, Cartosio, Casaleggio Boiro, Casale Monferrato, Casalnoceto, Casasco, Cassano Spinola, Cassine, Cassinelle, Castellania, Castellar Guidobono, Castelletto d'Erro, Castelletto d'Orba, Castelletto Merli, Castelletto Monferrato, Castelnuovo Bormida, Castelnuovo Scrivia, Cavatore, Cellamonte, Cereseto, Cerreto Grue, Cerrina, Coniolo, Conzano, Costa Vescovato, Cremolino, Cuccaro Monferrato, Denice, Dernice, Fabbrica Curone, Francavilla Bisio, Frascaro, Frassinello Monferrato, Fresonara, Fubine, Gabiano, Gamalero, Garbagna, Gavazzana, Gavi, Gremiasco, Grognardo, Grondona, Lerma, Lu Monferrato, Malvicino, Masio, Melazzo, Merana, Mirabello Monferrato, Molare, Mombello Monferrato, Momperone, Moncestino, Mongiardino, Monleale, Montacuto, Montaldeo, Montaldo Bormida, Montecastello, Montechiaro d'Acqui, Montegioco, Montemarzino, Morbello, Mornese, Morsasco, Murisengo, Novi Ligure, Occimiano, Odalengo Grande, Odalengo Piccolo, Olivola, Orsara Bormida, Ottiglio Monferrato, Ovada, Oviglio, Ozzano, Paderna, Pareto, Parodi Ligure, Pasturana, Pecetto di Valenza, Pietra Marazzi, Pomaro Monferrato, Pontecurone, Pontestura, Ponti, Ponzano, Ponzone, Pozzolgroppo, Prasco, Predosa, Quargnento, Quattordio, Ricaldone, Rivalta Bormida, Rivarone, Roccaforte, Roccagrimalda, Rocchetta Ligure, Rosignano Monferrato, Sala Monferrato, San Cristoforo, San Giorgio Monferrato, San Sebastiano Curone, San Salvatore Monferrato, Sant'Agata Fossili, Sardigliano, Sarezzano, Serralunga di Crea, Serravalle Scrivia, Sezzadio, Silvano d'Orba, Solonghello, Spigno Monferrato, Spineto Scrivia, Stazzano, Strevi, Tagliolo Monferrato, Tassarolo, Terruggia, Terzo, Tortona, Treville, Trisobbio, Valenza Po, Vignale Monferrato, Vignole Borbera, Viguzzolo, Villadeati, Villalvernia, Villamiroglio, Villaromagnano, Visone, Volpedo, Volpeglino.

In de provincie Asti:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Agliano Terme, Albugnano, Antignano, Aramengo, Asti, Azzano d'Asti, Baldichieri d'Asti, Belveglio, Berzano San Pietro, Bruno, Bubbio, Buttigliera d'Asti, Calamandrana, Calliano, Calosso, Camerano Casasco, Canelli, Cantarana, Capriglio, Casorzo, Cassinasco, Castagnole Lanze, Castagnole Monferrato, Castel Boglione, Castell'Alfero, Castellero, Castelletto Molina, Castello d'Annone, Castelnuovo Belbo, Castelnuovo Calcea, Castelnuovo Don Bosco, Castel Rocchero, Cellarengo, Celle Enomondo, Cerreto d'Asti, Cerro Tanaro, Cessole, Chiusano d'Asti, Cinaglio, Cisterna d'Asti, Coazzolo, Cocconato, Corsione, Cordandone, Cortanze, Cortazzone, Cortiglione, Cossombrato, Costigliole d'Asti Cunico, Dusino San Michele, Ferrere, Fontanile, Frinco, Grana, Grazzano Badoglio, Incisa Scapaccino, Isola d'Asti, Loazzolo, Maranzana, Maretto, Moasca, Mombaldone, Mombaruzzo, Mombercelli, Monale, Monastero Bormida, Moncalvo, Moncucco Torinese, Mongardino, Montabone, Montafia, Montaldo Scarampi, Montechiaro d'Asti, Montegrosso d'Asti, Montemagno, Montiglio Monferrato, Morasengo, Nizza Monferrato, Olmo Gentile, Passerano Marmorito, Penango, Piea, Pino d'Asti, Piova Massaia, Portacomaro, Quaranti, Refrancore, Revigliasco d'Asti, Roatto, Robella, Rocca d'Arazzo, Roccaverano, Rocchetta Palafea, Rocchetta Tanaro, San Damiano d'Asti, San Giorgio Scarampi, San Martino Alfieri, San Marzano Oliveto, San Paolo Solbrito, Scurzolengo, Serole, Sessame, Settime, Soglio, Tigliole, Tonco, Tonengo, Vaglio Serra, Valfenera, Vesime, Viale d'Asti, Villanova d'Asti, Viarigi, Vigliano d'Asti, Villafranca d'Asti, Villa San Secondo, Vinchio.

In de provincie Cuneo:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Alba, Albaretto Torre, Arguello, Bagnolo, Baldissero d'Alba, Bagnasco, Barbaresco, Barge, Barolo, Bastia Mondovi', Belvedere Langhe, Bene Vagienna, Benevello, Bergolo, Bernezzo, Bonvicino, Borgomale, Bosia, Bossolasco, Boves, Bra, Briaglia, Brondello, Busca, Camerana, Camo, Canale d'Alba, Caraglio, Carru', Castagnito, Castellinaldo, Castellino Tanaro, Castelletto Uzzone, Castiglione Falletto, Castiglione Tinella, Castellar, Castino, Cerretto Langhe, Ceva, Cherasco, Ciglie', Cissone, Clavesana, Corneliano d'Alba, Cortemilia, Cossano Belbo, Costigliole Saluzzo, Cravanzana, Diano d'Alba, Dogliani, Dronero, Envie, Farigliano, Feisoglio, Fossano, Garessio, Gorzegno, Gottasecca, Govone, Grinzane Cavour, Guarene, Igliano, La Morra, Lequio Berria, Lequio Tanaro, Lesegno, Levice, Magliano Alfieri, Magliano Alpi, Mango, Manta, Marsaglia, Martignana Po, Mombarcaro, Mombasiglio, Monastero di Vasco, Monchiero, Mondovi', Monesiglio, Monforte d'Alba, Monta' d'Alba, Montaldo di Mondovi, Montaldo Roero, Montelupo Albese, Monteu Roero, Monticello d'Alba, Murazzano, Narzole, Neive Neviglie, Niella Belbo, Niella Tanaro, Novello, Pagno, Paroldo, Perletto, Peveragno, Pezzolo Valle Uzzone, Pianfei, Piasco, Piobesi d'Alba, Piozzo, Pocapaglia, Priero, Priocca, Priola, Prunetto, Rifreddo, Roascio, Revello, Rocca Ciglie', Rocchetta Belbo, Roddi, Roddino, Rodello, Rossana, Salmour, San Benedetto Belbo, San Michele Mondovi', Sanfront, Sale Langhe, Sale San Giovanni, Saluzzo, Saliceto, Santa Vittoria d'Alba, Santo Stefano Belbo, Santo Stefano Roero, Scagnello, Serralunga d'Alba, Serravalle Langhe, Sinio, Somano, Sommaria Perno, Torre Bormida, Torresina, Treiso, Trezzo Tinella, Trinità, Verduno, Vezza d'Alba, Verzuolo, Vicoforte, Villanova Mondovì, Villar San Costanzo.

In de provincie Turijn:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Agliè, Albiano d'Ivrea, Alice Superiore, Almese, Andezeno, Andrate, Angrogna, Arignano, Avigliana, Azeglio, Bairo, Baldissero Canavese, Balangero, Baldissero Torinese, Banchette, Barbania, Barone, Bibiana, Bobbio Pellice, Bollengo, Borgiallo, Borgofranco d'Ivrea, Borgomasino, Borgone di Susa, Bricherasio, Brozolo, Brusasco, Bruzolo, Buriasco, Burolo, Busano, Bussoleno, Cafasse, Caluso, Campiglione Fenile, Candia Canavese, Cantalupa, Caprie, Caravino, Carema, Casalborgone, Cascinette d'Ivrea, Caselette, Castagneto Po, Castellamonte, Castelnuovo Nigra, Castiglione Torinese, Cavagnolo, Cavour, Chianocco, Chiaverano, Chieri, Chiesanuova, Chiomonte, Ciconio, Cintano, Cinzano, Coassolo, Colleretto Castelnuovo, Colleretto Giacosa, Condove, Corio, Cossano Canavese, Cuceglio, Cumiana, Cuorgnè, Exilles, Favria, Feletto, Fiorano Canavese, Forno Canavese, Front, Frossasco, Garzigliana, Gassino Torinese, Germagnano, Giaglione, Giaveno, Gravere, Inverso Pinasca, Ivrea, Lanzo Torinese, Lauriano, Lessolo, Levone, Loranzè, Lugnacco, Luserna San Giovanni, Lusernetta, Lusigliè, Macello, Maglione, Marentino, Mattie, Mazzè, Meana di Susa, Mercenasco, Mombello di Torino, Mompantero, Moncalieri, Montalto Dora, Montaldo Torinese, Montalenghe, Monteu da Po, Moriondo Torinese, Nomaglio, Oglianico, Orio Canavese, Osasco, Ozegna, Palazzo Canavese, Parella, Pavarolo, Pavone Canavese, Pecco, Pecetto Torinese, Perosa Argentina, Perosa Canavese, Perrero, Pertusio, Piossasco, Pinasca, Pinerolo, Pino Torinese, Piverone, Pomaretto, Pont Canavese, Porte, Pralormo, Pramollo, Prarostino, Prascorsano, Pratiglione, Quagliuzzo, Quassolo, Quincinetto, Reano, Riva Presso Chieri, Rivalba, Rivalta di Torino, Rivara, Rivarolo Canavese, Rivoli, Roletto, Romano Canavese, Rorà, Rubiana, Salassa, Salerano, Samone, San Carlo Canavese, San Colombano Belmonte, San Didero, San Germano Chisone, San Giorgio Canavese, San Giorgio di Susa, San Giusto Canavese, San Martino Canavese, San Pietro Val Lemina, San Ponso, San Raffaele Cimena, San Sebastiano da Po, San Secondo di Pinerolo, Sangano, Scarmagno, Sciolze, Settimo Rottaro, Settimo Vittone, Strambinello, Strambino, Susa, Tavagnasco, Trana, Torino, Torre Canavese, Torre Pellice, Valperga, Vauda Canavese, Venaus, Verrua Savoia, Vestignè, Vialfrè, Vidracco, Villarfocchiardo, Villar Dora, Villar Pellice, Villar Perosa, Villarbasse, Villareggia, Vische, Vistrorio.

In de provincie Novara:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Agrate Conturbia, Barengo, Boca, Bogogno, Borgomanero, Briona, Cavaglietto, Cavaglio d'Agogna, Cavallirio, Cressa, Cureggio, Fara Novarese, Fontaneto d'Agogna, Gattico, Ghemme, Grignasco, Landonia, Maggiora, Marano Ticino, Mezzomerico, Nebbiuno, Oleggio, Pettenasco, Prato Sesia, Romagnano Sesia, Sizzano, Suno, Vaprio d'Agogna, Veruno.

In de provincie Biella:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Brusnengo, Candelo, Cavaglià, Cerreto Castello, Cossato, Curino, Dorzano, Lessona, Magnano, Masserano, Mottalciata, Quaregna, Roppolo, Salussola, Sostegno, Ternengo, Valdengo, Vigliano Biellese, Villa del Bosco, Viverone, Zimone.

In de provincie Verbano-Cusio-Ossola:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Beura-Cardezza, Bognanco, Brovello-Carpugnino, Crevoladossola, Crodo, Domodossola, Masera, Montecrestese, Montescheno, Pallanzeno, Piedimulera, Pieve Vergonte, Premosello, Ornavasso, Trontano, Viganella, Villadossola, Vogogna.

In de provincie Vercelli:

Alice Castello, Borgo d'Ale, Gattinara, Lozzolo, Moncrivello, Roasio, Serravalle Sesia.

2.

Het productiegebied voor de oorsprongsbenaming Piemonte met betrekking tot de soorten Piemonte Cortese, Piemonte Cortese Frizzante, Piemonte Albarossa, Piemonte Barbera, Piemonte Barbera Frizzante, Piemonte Barbera Passito, Piemonte Dolcetto, Piemonte Dolcetto Frizzante, Piemonte Grignolino, Piemonte Bonarda en Piemonte Bonarda Frizzante omvat het hele grondgebied van de volgende gemeenten:

In de provincie Alessandria:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Acqui Terme, Alfiano Natta, Alice Bel Colle, Altavilla Monferrato, Avolasca, Basaluzzo Bassignana, Belforte Monferrato, Bergamasco, Berzano di Tortona, Bistagno, Borgoratto Alessandrino, Bosio, Brignano Frascata, Camagna, Camino, Capriata d'Orba, Carbonara Scrivia, Carentino, Carezzano, Carpeneto, Carrosio, Cartosio Casaleggio Boiro, Casale Monferrato, Casalnoceto, Casasco, Cassano Spinola, Cassine, Cassinelle, Castellania, Castellar Guidobono, Castelletto d'Erro, Castelletto d'Orba, Castelletto Merli, Castelletto Monferrato, Castelnuovo Bormida, Cavatore, Cellamonte, Cereseto, Cerreto Grue, Cerrina, Coniolo, Conzano, Costa Vescovato, Cremolino, Cuccaro Monferrato, Denice, Francavilla Bisio, Frascaro, Frassinello Monferrato, Fubine, Gabiano, Gamalero, Gavazzana, Gavi Grognardo, Lerma, Lu Monferrato, Malvicino, Masio, Melazzo, Merana, Mirabello Monferrato Molare, Mombello Monferrato, Momperone, Moncestino, Monleale, Montaldeo, Montaldo Bormida, Montecastello, Montechiaro d'Acqui, Montegioco, Montemarzino, Morbello, Mornese, Morsasco, Murisengo, Novi Ligure, Occimiano, Odalengo Grande, Odalengo Piccolo, Olivola, Orsara Bormida, Ottiglio Monferrato, Ovada, Ozzano, Paderna, Pareto, Parodi Ligure, Pasturana, Pecetto di Valenza, Pietra Marazzi, Pomaro Monferrato, Pontestura, Ponti, Ponzano, Ponzone, Pozzolgroppo, Prasco, Predosa, Quargnento, Ricaldone, Rivalta Bormida, Rivarone, Roccagrimalda, Rosignano Monferrato, Sala Monferrato, San Cristoforo, San Giorgio Monferrato, San Salvatore Monferrato, Sant'Agata Fossili, Sardigliano, Sarezzano, Serralunga di Crea, Serravalle Scrivia, Sezzadio, Silvano d'Orba, Solonghello, Spigno Monferrato, Spineto Scrivia, Stazzano, Strevi, Tagliolo Monferrato, Tassarolo, Terruggia, Terzo, Tortona, Treville, Trisobbio, Valenza Po, Vignale Monferrato, Viguzzolo, Villadeati, Villalvernia, Villamiroglio, Villaromagnano, Visone, Volpedo, Volpeglino.

In de provincie Asti:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Agliano Terme, Albugnano, Antignano, Aramengo, Asti, Azzano d'Asti, Baldichieri d'Asti, Belveglio, Berzano San Pietro, Bruno, Bubbio, Buttigliera d'Asti, Calamandrana, Calliano, Calosso, Camerano Casasco, Canelli, Cantarana, Capriglio, Casorzo, Cassinasco, Castagnole Lanze, Castagnole Monferrato, Castel Boglione, Castell'Alfero, Castellero, Castelletto Molina, Castello d'Annone, Castelnuovo Belbo, Castelnuovo Calcea, Castelnuovo Don Bosco, Castel Rocchero, Celle Enomondo, Cerreto d'Asti, Cerro Tanaro, Cessole, Chiusano d'Asti, Cinaglio, Cisterna d'Asti, Coazzolo, Cocconato, Corsione, Cordandone, Cortanze, Cortazzone, Cortiglione, Cossombrato, Costigliole d'Asti Cunico, Dusino San Michele, Ferrere, Fontanile, Frinco, Grana, Grazzano Badoglio, Incisa Scapaccino, Isola d'Asti, Loazzolo, Maranzana, Maretto, Moasca, Mombaldone, Mombaruzzo, Mombercelli, Monale, Monastero Bormida, Moncalvo, Moncucco Torinese, Mongardino, Montabone, Montafia, Montaldo Scarampi, Montechiaro d'Asti, Montegrosso d'Asti, Montemagno, Montiglio Monferrato, Morasengo, Nizza Monferrato, Olmo Gentile, Passerano Marmorito, Penango, Piea, Pino d'Asti, Piova Massaia, Portacomaro, Quaranti, Refrancore, Revigliasco d'Asti, Roatto, Robella, Rocca d'Arazzo, Roccaverano, Rocchetta Palafea, Rocchetta Tanaro, San Damiano d'Asti, San Giorgio Scarampi, San Martino Alfieri, San Marzano Oliveto, San Paolo Solbrito, Scurzolengo, Serole, Sessame, Settime, Soglio, Tigliole, Tonco, Tonengo, Vaglio Serra, Valfenera, Vesime, Viale d'Asti, Viarigi, Vigliano d'Asti, Villafranca d'Asti, Villa San Secondo, Vinchio.

In de provincie Cuneo:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Alba, Albaretto Torre, Arguello, Baldissero d'Alba, Barbaresco, Barolo, Bastia Mondovì, Belvedere Langhe, Benevello, Bergolo, Bonvicino, Borgomale, Bosia, Bossolasco, Bra, Briaglia, Camo, Canale d'Alba, Carru', Castagnito, Castellinaldo, Castellino Tanaro, Castiglione Falletto, Castiglione Tinella, Castino, Cerretto Langhe, Cherasco, Ciglie', Cissone, Clavesana, Corneliano d'Alba, Cortemilia, Cossano Belbo, Cravanzana, Diano d'Alba, Dogliani, Farigliano, Feisoglio, Gorzegno, Govone, Grinzane Cavour, Guarene, Igliano, La Morra, Lequio Berria, Levice, Magliano Alfieri, Mango, Marsaglia, Mombarcaro, Monchiero, Mondovì, Monforte d'Alba, Monta' d'Alba, Montaldo Roero, Montelupo Albese, Monteu Roero, Monticello d'Alba, Murazzano, Narzole, Neive Neviglie, Niella Belbo, Niella Tanaro, Novello, Perletto, Pezzolo Valle Uzzone, Piobesi d'Alba, Piozzo, Pocapaglia, Priocca, Prunetto Roascio, Rocca Ciglie', Rocchetta Belbo, Roddi, Roddino, Rodello, San Benedetto Belbo, San Michele Mondovì, Santa Vittoria d'Alba, Santo Stefano Belbo, Santo Stefano Roero, Serralunga d'Alba, Serravalle Langhe, Sinio, Somano, Sommariva Perno, Torre Bormida, Treiso Trezzo Tinella, Verduno, Vezza d'Alba, Vicoforte.

3.

Het productiegebied voor de oorsprongsbenaming Piemonte met betrekking tot de soort Piemonte Freisa omvat het hele grondgebied van de volgende gemeenten:

In de provincie Alessandria:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Acqui Terme, Alfiano Natta, Alice Bel Colle, Altavilla Monferrato, Avolasca, Basaluzzo Bassignana, Belforte Monferrato, Bergamasco, Berzano di Tortona, Bistagno, Borgoratto Alessandrino, Bosio, Brignano Frascata, Camagna, Camino, Capriata d'Orba, Carbonara Scrivia, Carentino, Carezzano, Carpeneto, Carrosio, Cartosio Casaleggio Boiro, Casale Monferrato, Casalnoceto, Casasco, Cassano Spinola, Cassine, Cassinelle, Castellania, Castellar Guidobono, Castelletto d'Erro, Castelletto d'Orba, Castelletto Merli, Castelletto Monferrato, Castelnuovo Bormida, Cavatore, Cellamonte, Cereseto, Cerreto Grue, Cerrina, Coniolo, Conzano, Costa Vescovato, Cremolino, Cuccaro Monferrato, Denice, Francavilla Bisio, Frascaro, Frassinello Monferrato, Fubine, Gabiano, Gamalero, Gavazzana, Gavi Grognardo, Lerma, Lu Monferrato, Malvicino, Masio, Melazzo, Merana, Mirabello Monferrato Molare, Mombello Monferrato, Momperone, Moncestino, Monleale, Montaldeo, Montaldo Bormida, Montecastello, Montechiaro d'Acqui, Montegioco, Montemarzino, Morbello, Mornese, Morsasco, Murisengo, Novi Ligure, Occimiano, Odalengo Grande, Odalengo Piccolo, Olivola, Orsara Bormida, Ottiglio Monferrato, Ovada, Ozzano, Paderna, Pareto, Parodi Ligure, Pasturana, Pecetto di Valenza, Pietra Marazzi, Pomaro Monferrato, Pontestura, Ponti, Ponzano, Ponzone, Pozzolgroppo, Prasco, Predosa, Quargnento, Ricaldone, Rivalta Bormida, Rivarone, Roccagrimalda, Rosignano Monferrato, Sala Monferrato, San Cristoforo, San Giorgio Monferrato, San Salvatore Monferrato, Sant'Agata Fossili, Sardigliano, Sarezzano, Serralunga di Crea, Serravalle Scrivia, Sezzadio, Silvano d'Orba, Solonghello, Spigno Monferrato, Spineto Scrivia, Stazzano, Strevi, Tagliolo Monferrato, Tassarolo, Terruggia, Terzo, Tortona, Treville, Trisobbio, Valenza Po, Vignale Monferrato, Viguzzolo, Villadeati, Villalvernia, Villamiroglio, Villaromagnano, Visone, Volpedo, Volpeglino.

In de provincie Asti:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Agliano Terme, Albugnano, Antignano, Aramengo, Asti, Azzano d'Asti, Baldichieri d'Asti, Belveglio, Berzano San Pietro, Bruno, Bubbio, Buttigliera d'Asti, Calamandrana, Calliano, Calosso, Camerano Casasco, Canelli, Cantarana, Capriglio, Casorzo, Cassinasco, Castagnole Lanze, Castagnole Monferrato, Castel Boglione, Castell'Alfero, Castellero, Castelletto Molina, Castello d'Annone, Castelnuovo Belbo, Castelnuovo Calcea, Castelnuovo Don Bosco, Castel Rocchero, Celle Enomondo, Cerreto d'Asti, Cerro Tanaro, Cessole, Chiusano d'Asti, Cinaglio, Cisterna d'Asti, Coazzolo, Cocconato, Corsione, Cordandone, Cortanze, Cortazzone, Cortiglione, Cossombrato, Costigliole d'Asti Cunico, Dusino San Michele, Ferrere, Fontanile, Frinco, Grana, Grazzano Badoglio, Incisa Scapaccino, Isola d'Asti, Loazzolo, Maranzana, Maretto, Moasca, Mombaldone, Mombaruzzo, Mombercelli, Monale, Monastero Bormida, Moncalvo, Moncucco Torinese, Mongardino, Montabone, Montafia, Montaldo Scarampi, Montechiaro d'Asti, Montegrosso d'Asti, Montemagno, Montiglio Monferrato, Morasengo, Nizza Monferrato, Olmo Gentile, Passerano Marmorito, Penango, Piea, Pino d'Asti, Piova Massaia, Portacomaro, Quaranti, Refrancore, Revigliasco d'Asti, Roatto, Robella, Rocca d'Arazzo, Roccaverano, Rocchetta Palafea, Rocchetta Tanaro, San Damiano d'Asti, San Giorgio Scarampi, San Martino Alfieri, San Marzano Oliveto, San Paolo Solbrito, Scurzolengo, Serole, Sessame, Settime, Soglio, Tigliole, Tonco, Tonengo, Vaglio Serra, Valfenera, Vesime, Viale d'Asti, Viarigi, Vigliano d'Asti, Villafranca d'Asti, Villa San Secondo, Vinchio.

In de provincie Cuneo:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Alba, Albaretto Torre, Arguello, Baldissero d'Alba, Barbaresco, Barolo, Bastia Mondovì, Belvedere Langhe, Benevello, Bergolo, Bonvicino, Borgomale, Bosia, Bossolasco, Bra, Briaglia, Camo, Canale d'Alba, Carru', Castagnito, Castellinaldo, Castellino Tanaro, Castiglione Falletto, Castiglione Tinella, Castino, Cerretto Langhe, Cherasco, Ciglie', Cissone, Clavesana, Corneliano d'Alba, Cortemilia, Cossano Belbo, Cravanzana, Diano d'Alba, Dogliani, Farigliano, Feisoglio, Gorzegno, Govone, Grinzane Cavour, Guarene, Igliano, La Morra, Lequio Berria, Levice, Magliano Alfieri, Mango, Marsaglia, Mombarcaro, Monchiero, Mondovì, Monforte d'Alba, Monta' d'Alba, Montaldo Roero, Montelupo Albese, Monteu Roero, Monticello d'Alba, Murazzano, Narzole, Neive Neviglie, Niella Belbo, Niella Tanaro, Novello, Perletto, Pezzolo Valle Uzzone, Piobesi d'Alba, Piozzo, Pocapaglia, Priocca, Prunetto Roascio, Rocca Ciglie', Rocchetta Belbo, Roddi, Roddino, Rodello, San Benedetto Belbo, San Michele Mondovì, Santa Vittoria d'Alba, Santo Stefano Belbo, Santo Stefano Roero, Serralunga d'Alba, Serravalle Langhe, Sinio, Somano, Sommariva Perno, Torre Bormida, Treiso Trezzo Tinella, Verduno, Vezza d'Alba, Vicoforte.

In de provincie Turijn:

Het hele grondgebied van de gemeenten: Andezeno, Arignano, Baldissero Torinese, Cinzano, Chieri, Marentino, Mombello Torinese, Montaldo Torinese, Moriondo Torinese, Pavarolo, Pecetto Torinese, Pino Torinese, Riva presso Chieri, Sciolze.

4.

Het productiegebied voor de oorsprongsbenaming Piemonte met betrekking tot de soorten Piemonte Moscato en Piemonte Moscato Passito omvat het hele grondgebied van de volgende gemeenten:

In de provincie Alessandria:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Acqui Terme, Alice Bel Colle, Bistagno, Carpeneto, Cassine, Castelletto d'Erro, Castelnuovo Bormida, Cavatore Grognardo, Melazzo, Montaldo Bormida, Orsara Bormida, Ponti, Ricaldone, Rivalta Bormida, Roccagrimalda, Strevi, Terzo, Trisobbio, Visone.

In de provincie Asti:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Agliano Terme, Bruno, Bubbio, Calamandrana, Calosso, Canelli, Cassinasco, Castagnole Lanze, Castel Boglione, Castelletto Molina, Castelnuovo Belbo, Castelnuovo Calcea, Castel Rocchero, Cessole, Coazzolo, Cortiglione, Costigliole d'Asti, Fontanile, Incisa Scapaccino, Loazzolo, Maranzana, Moasca, Mombaruzzo, Monastero Bormida, Montabone, Montegrosso d'Asti, Nizza Monferrato, Quaranti, Roccaverano, Rocchetta Palafea, San Giorgio Scarampi, San Marzano Oliveto, Sessame, Vaglio Serra, Vesime, Vinchio d'Asti.

In de provincie Cuneo:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Alba, Borgomale, Camo, Castiglione Tinella, Castino, Cortemilia, Cossano Belbo, Mango, Neive, Neviglie, Perletto, Rocchetta Belbo, Santa Vittoria d'Alba, Santo Stefano Belbo, Serralunga d'Alba, Treiso, Trezzo Tinella.

5.

Het productiegebied voor de oorsprongsbenaming Piemonte met betrekking tot de soorten Piemonte Brachetto, Piemonte Brachetto Spumante en Piemonte Brachetto Passito omvat het hele grondgebied van de volgende gemeenten:

In de provincie Alessandria:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Acqui Terme, Alice Bel Colle, Bistagno, Carpeneto, Cassine, Castelletto d'Erro, Castelnuovo Bormida, Cavatore, Gamalero, Grognardo, Melazzo, Montaldo Bormida, Orsara Bormida, Ponti, Ricaldone, Rivalta Bormida, Roccagrimalda, Spigno Monferrato, Strevi, Terzo, Trisobbio, Visone.

In de provincie Asti:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Agliano Terme, Asti, Azzano, Belveglio, Bruno, Bubbio, Calamandrana, Calosso, Canelli, Cassinasco Castagnole Lanze, Castel Boglione, Castelletto Molina, Castello d'Annone, Castelnuovo Belbo, Castelnuovo Calcea, Castel Rocchero, Cessole, Coazzolo, Cortiglione, Costigliole d'Asti, Fontanile, Incisa Scapaccino, Isola d'Asti, Loazzolo, Maranzana, Moasca, Mombaruzzo, Mombercelli, Monastero Bormida, Mongardino, Montabone, Montaldo Scarampi, Montegrosso d'Asti, Nizza Monferrato, Quaranti, Rocca d'Arazzo, Roccaverano, Rocchetta Palafea, Rocchetta Tanaro, San Damiano d'Asti, San Giorgio Scarampi, San Martino Alfieri, San Marzano Oliveto, Sessame, Vaglio Serra, Vesime, Vigliano d'Asti, Vinchio d'Asti.

In de provincie Cuneo:

Het hele grondgebied van de volgende gemeenten: Alba, Borgomale, Camo, Castiglione Tinella, Castino, Cortemilia, Cossano Belbo, Mango, Neive, Neviglie, Perletto, Rocchetta Belbo, Santa Vittoria d'Alba, Santo Stefano Belbo, Serralunga d'Alba, Treiso, Trezzo Tinella.

6.

Het productiegebied voor de oorsprongsbenaming Piemonte met de aanduiding „Vigneti di Montagna” [bergwijngaarden] op het etiket omvat het hele grondgebied van de volgende gemeenten:

In de provincie Alessandria:

Albera Ligure, Arquata Scrivia, Avolasca, Borghetto di Borbera, Bosio, Brignano Frascata, Cantalupo Ligure, Carrosio, Cartosio, Casaleggio Boiro, Casasco, Cassinelle, Castellania, Castelletto d'Erro, Cavatore, Costa Vescovato, Denice, Dernice, Fabbrica Curone, Garbagna, Gremiasco, Grondona, Lerma, Malvicino, Merana, Molare, Momperone, Mongiardino Ligure, Monleale, Montacuto, Montecharo d'Acqui, Montegioco, Montemarzino, Morbello, Mornese, Pareto, Ponzone, Pozzol Groppo, Rocchetta Ligure, San Sebastiano Curone, Serravalle Scrivia, Spigno Monferrato, Stazzano, Tagliolo Monferrato, Vignole Borbera.

In de provincie Asti:

Bubbio, Cassinasco, Cessole, Loazzolo, Mombaldone, Monastero Bormida, Olmo Gentile, Roccaverano, San Giorgio Scarampi, Serole, Sessame, Vesime.

In de provincie Biella:

Cerreto Castello, Cossato, Curino, Lessona, Magnano, Quaregna, Sostegno, Ternengo, Valdegno, Vigliano Biellese, Zimone.

In de provincie Cuneo:

Albaretto della Torre, Arguello, Bagnasco, Bagnolo Piemonte, Barge, Belvedere Langhe, Benevello, Bergolo, Bernezzo, Bonvicino, Borgomale, Bosia, Bossolasco, Boves, Briaglia, Brondello, Busca, Camerana, Caraglio, Castellar, Castelletto Uzzone, Castellino Tanaro, Castino, Cerreto Langhe, Ceva, Ciglié, Cissone, Cortemilia, Costigliole Saluzzo, Cravanzana, Dronero, Envie, Feisoglio, Garessio, Gorzegno, Gottasecca, Igliano, Lequio Berria, Lesegno, Levice, Magliano Alpi, Marsaglia, Martiniana Po, Mombarcaro, Mombasiglio, Monastero di Vasco, Monesiglio, Montaldo di Mondovì, Murazzano, Niella Belbo, Pagno, Paroldo, Perletto, Peveragno, Pezzolo Valle Uzzone, Pianfei, Piasco, Priero, Priola, Prunetto, Revello, Rifreddo, Roascio, Rocca Ciglié, Rocchetta Belbo, Rossana, Sale delle Langhe, Sale San Giovanni, Saliceto, San Michele Mondovì, Sanfront, Scagnello, Serravalle Langhe, Somano, Torre Bormida, Torresina, Verzuolo, Vicoforte, Villanova Mondovì, Villar San Costanzo.

In de provincie Novara:

Nebbiuno.

In de provincie Turijn:

Almese, Avigliana, Bibiana, Borgiallo, Borgone Susa, Bricherasio, Bruzolo, Cantalupa, Carema, Caselette, Castellamonte, Castelnuovo Nigra, Chianocco, Chiesanuova, Chiomonte, Colleretto Castelnuovo, Condove, Cumiana, Cuorgné, Exilles, Forno Canavese, Frossasco, Giaglione, Giaveno, Gravere, Levone, Lugnacco, Luserna San Giovanni, Lusernetta, Meana di Susa, Mompantero, Nomaglio, Perosa Argentina, Pertusio, Pinasca, Pinerolo, Piossasco, Pomaretto, Prarostino, Prascorsano, Pratiglione, Quassolo, Quincinetto, Reano, Rivara, Roletto, Rubiana, San Pietro Val Lemina, San Secondo di Pinerolo, Sangano, Settimo Vittone, Susa, Tavagnasco, Trana, Valperga, Venaus, Vidracco, Villar Dora, Villar Pellice, Vistrorio.

In de provincie Verbano Cusio Ossola:

Brovello-Carpugnino, Crevoladossola, Domodossola, Masera, Montecrestese, Pieve Vergonte, Trontano.

7.   Voornaamste wijndruiven

 

Syrah N. — Shiraz

 

Brachetto N.

 

Moscato Bianco B. — Moscato

 

Pinot Nero N. — Pinot

 

Pinot Grigio — Pinot

 

Pinot Bianco B. — Pinot

 

Freisa N.

 

Chardonnay B.

 

Grignolino N.

 

Bonarda N. — Uva Rara

 

Barbera N.

 

Favorita B.

 

Erbaluce B.

 

Dolcetto N. — Ormeasco

 

Cortese B. — Bianca Fernanda

 

Albarossa N.

 

Cabernet Franc N. — Cabernet

 

Sauvignon B. — Sauvignon Blanc

8.   Beschrijving van het (de) verband(en)

Bijzonderheden over het geografische gebied

Het productiegebied van de BOB Piemonte is bijzonder groot en betreft voornamelijk het centrale en zuidelijke deel van de regio Piëmont, maar strekt zich ook uit tot noordelijke delen van Piëmont en de Alpenvalleien, waar een eeuwenoude traditie van wijnbereiding bestaat. Het productiegebied omvat alle bergachtige delen van de regio waar wijn wordt bereid, maar niet de vlakten en laaggelegen gebieden.

De bodem in het productiegebied van de BOB Piemonte ondergaat een voortdurende erosie door hetzij natuurlijke processen, hetzij landbouwactiviteiten. De bodem is over het algemeen ondiep, recentelijk gevormd of voortdurend vernieuwd door de erosie van de hellingen, met een variabele samenstelling (maar hoofdzakelijk evenwichtig of fijn, van licht zandig tot licht lemig of licht kleilemig). Op chemisch vlak wordt de bodem gekenmerkt door een laag gehalte aan organische stoffen, een verminderde aanwezigheid van opneembaar fosfor, en vaak veel kalk.

Het gebied heeft een continentaal klimaat, met temperaturen die in de winter sterk kunnen dalen — onder 4-5 °C — en droge zomers met temperaturen van vaak meer dan 35 °C. De dagelijkse temperatuurverschillen zijn gematigd, deels vanwege de ligging op vrij grote hoogte, vooral op de plaatsen waar men aan „bergwijnbouw” doet. De neerslag bedraagt jaarlijks zo'n 700 à 900 mm, en valt voornamelijk in het late najaar en het voorjaar.

Belangrijke historische gegevens, in het bijzonder daterend uit de middeleeuwen, tonen aan dat het gebied een eeuwenoude wijnbouwtraditie kent. Het was echter in de 19e eeuw dat zich ontwikkelingen voordeden die de huidige wijnbouw vorm hebben gegeven: de wederopbouw na de phylloxeraplaag bracht vernieuwing in het Piëmontese wijnbouwerfgoed en het onderzoek en de experimenten die daar op volgden, bevorderden het gebruik van nieuwe technieken in de wijnbouw en de plaatselijke wijnbereiding, die er alle op gericht waren de kwaliteit te verbeteren en de specifieke kenmerken van de druiven en het terroir in de Piëmontese wijn te doen uitkomen. Zo hebben menselijke activiteiten de natuurlijke factoren aangevuld, zowel via de verworven kennis over de bodem- en klimaatomstandigheden als via de continue herziening van de technieken gericht op het behoud en de verbetering van het product en zijn oorspronkelijke kenmerken.

Categorie 1: Wijn

De in dit wijnbouwgebied geproduceerde wijnen vertegenwoordigen de eigenheid van het terroir door de combinatie van enerzijds natuurlijke factoren die het potentieel van de druiven trouw tot uiting brengen, en anderzijds de bodem en het gematigd continentaal klimaat met temperatuurverschillen, waardoor de druiven zeer goed rijpen, en die resulteren in een evenwichtige weergave van de verschillende componenten en aroma's van de wijn. De combinatie van door de natuur en de mens bepaalde factoren die hierboven zijn beschreven en de geografische dekking van de BOB Piemonte zorgen ervoor dat een reeks wijncategorieën en -soorten met verschillende chemische, fysische en organoleptische eigenschappen (kleur-, aroma- en smaakindrukken) worden verkregen. De wijnen variëren van witte, rode en mousserende wijnen tot Passitowijnen, elk met een afzonderlijk zintuiglijk profiel.

Witte wijnen — De gematigde en frisse omgevingsomstandigheden in het productiegebied van de BOB Piemonte brengen witte wijnen voort met een min of meer intens strogele kleur, in de neus een aanzienlijke frisheid, behoorlijk veel extract en een hoge zuurgraad. De smaak kan droog tot halfdroog zijn, afhankelijk van de wijnbereidingsmethode. Bij wijnen met (overwegend) Sauvignon is er sprake van intensere fruitaroma's. Wijnen met overwegend Moscato hebben een kenmerkend aroma dat aan witte bloemen doet denken. De wijnen in deze categorie moeten een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 10 % hebben, maar het bedraagt meestal tussen 12 en 13 % De totale zuurgraad is ten minste 4,5 g/l, maar bedraagt meestal tussen 5,5 en 6,5 g/l. Het suikervrij extract is ten minste 15 g/l, maar bedraagt meestal tussen 17 en 20 g/l.

Rode wijnen — Het hele grondgebied is bij uitstek geschikt voor de productie van rode wijnen omdat het bodems van verschillende oorsprong heeft, die alle echter niet erg vruchtbaar zijn. Het gebied is heuvelachtig en kent weinig neerslag, wat ervoor zorgt dat de druiven goed rijpen, ook met betrekking tot de fenolische bestanddelen. De grote vakbekwaamheid van de wijnbouwers bepaalt al sinds lang welke rassen in de wijngaarden worden geproduceerd afhankelijk van de specifieke behoeften. De wijnen hebben over het algemeen een min of meer intens helderrode kleur met paarse tot granaatrode schakeringen, al naargelang het druivenras. De aroma's worden gekenmerkt door toetsen van rode vruchten en soms licht grazige accenten. Qua smaak is sprake van een matige tot aanzienlijke zuurgraad, maar de belangrijkste verschillen betreffen de perceptie van de tannines, die erg kunnen variëren al naargelang het voornaamste druivenras en subtiel (bv. Barbera) tot krachtig (bv. Albarossa, Freisa) tot uiting kunnen komen. Door de verschillen qua bodemtypes en klimaat en microklimaat in de wijnbouwgebieden in Piëmont kunnen de druivenrassen in min of meer intense mate tot uitdrukking komen, waardoor de uiteindelijke profielen van de wijnen wezenlijk van elkaar verschillen. De wijnen in deze categorie moeten een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 11 % hebben, maar het bedraagt meestal tussen 12 en 13 %. De totale zuurgraad is ten minste 4,5 g/l, maar bedraagt meestal tussen 5 en 6 g/l. Het suikervrij extract is ten minste 20 g/l, maar bedraagt meestal tussen 22 en 24 g/l.

Roséwijnen — De gematigde en frisse omgevingsomstandigheden in het productiegebied van de BOB Piemonte brengen roséwijnen voort met een oranje tot min of meer intens kersenrode kleur, in de neus een aanzienlijke frisheid, behoorlijk veel extract en een hoge zuurgraad. De smaak kan droog tot halfdroog zijn, afhankelijk van de wijnbereidingsmethode.

De wijnen in deze categorie moeten een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 10,5 % hebben, maar het bedraagt meestal tussen 12 en 13 %. De totale zuurgraad is ten minste 4,5 g/l, maar bedraagt meestal tussen 5,5 en 6,5 g/l. Het suikervrij extract is ten minste 17 g/l, maar bedraagt meestal tussen 17 en 19 g/l.

Categorie 4: Mousserende wijn en categorie 6: Aromatische mousserende kwaliteitswijn

Dankzij de milieu-, bodem- en klimaatomstandigheden waarin de BOB Piemonte wordt geproduceerd, kunnen de druiven, rekening houdend met de omvang van het gebied, voldoende rijpen en kunnen mousserende wijnen worden geproduceerd door de meest geschikte rijpingsperiode te kiezen. In het hele productiegebied zijn de ideale omstandigheden voor de productie van mousserende wijnen te vinden op geringere hoogten en in gebieden met een minder gunstige blootstelling aan de elementen. Deze wijnen worden gekenmerkt door een matig alcoholgehalte, een matige tot hoge zuurgraad en een lekkere smaak, met fijne en aanhoudende bubbels. De mousserende wijnen worden geproduceerd door middel van een secundaire gisting in autoclaven, ongeacht of het om witte, rode, of roséwijn gaat. Als aromatische variëteiten zoals Brachetto worden gebruikt, resulteert dat in een matig intense mousserende rode wijn, met een soms naar kersenrood neigende kleur, een delicate smaak, een variërende zoetheid, en een opmerkelijk, fijne muskustoets.

De wijnen in deze categorie moeten een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 10,5 % hebben, maar het bedraagt meestal tussen 12 en 13 %. De totale zuurgraad is ten minste 5 g/l, maar bedraagt meestal tussen 5,5 en 6,5 g/l. Het suikervrij extract is ten minste 17 g/l voor de witte wijnen en 20 g/l voor de rode wijnen, en bedraagt meestal tussen 17 en 20 g/l. Het gehalte aan suikerresidu varieert van pas dosé tot halfdroog (demi-sec) tot zoet (zoals de aromatische Brachettovariëteit).

Categorie 6: Parelwijn

De milieu-, bodem- en klimaatomstandigheden waarin de BOB Piemonte wordt geproduceerd, stellen de druiven in staat voldoende te rijpen met het oog op de productie van parelwijnen. Deze soort wijn kent een lange traditie in Piëmont en er worden hoofdzakelijk oude Piëmontese druivenrassen voor gebruikt. Deze wijnen worden gekenmerkt door een matig tot hoog alcoholgehalte, een matige zuurgraad en een lekkere smaak. Lichte bubbels versterken in samenspel met het matig gehalte aan suikerresidu de fruitige toetsen. De parelwijnen worden geproduceerd door middel van een korte secundaire gisting in autoclaven, ongeacht of het om witte, rode, of roséwijn gaat. Op het volledige grondgebied van de BOB zijn de omstandigheden ideaal voor de productie van deze soort wijn.

De wijnen in deze categorie moeten een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 10 % hebben, maar het bedraagt meestal tussen 11 en 12 %. De totale zuurgraad is ten minste 4,5 g/l, maar bedraagt meestal tussen 5,5 en 6,5 g/l. Het suikervrij extract is ten minste 15 g/l voor de witte wijnen en 20 g/l voor de rode wijnen, en bedraagt meestal tussen 17 en 22 g/l.

Categorie 1: Wijn, categorie 15: Wijn van ingedroogde druiven en categorie 16: Wijn van overrijpe druiven

Op het volledige grondgebied van de BOB zijn de omstandigheden ideaal voor de productie van wijnen met een hoog alcoholgehalte, maar kenmerken als volheid, zoetheid en een krachtig aroma kunnen worden verbeterd door de druiven gedurende een periode aan de stok of op geschikte locaties te laten drogen. Door dat procedé wordt de kleur van de wijn geconcentreerd en zeer intens. Ook de tannines intensiveren en worden imposanter, waardoor de wijn een goede structuur en levensduur krijgt. De smaakindrukken variëren al naargelang de mate van droging. In de categorie „wijn” worden de druiven in mindere mate gedroogd en leidt het procedé slechts tot een lagere zuurgraad en meer „zachtheid”. In de categorie „wijn van overrijpe druiven” is de concentratie groter en is sprake van een opmerkelijk gehalte aan suikerresidu. De categorie „wijn van ingedroogde druiven” heeft een zeer hoog alcoholgehalte, een opvallend suikerresidu en aanzienlijk zachtere tannines.

Als aromatische variëteiten worden gebruikt, worden de kenmerkende aroma's extra benadrukt.

De Piemonte Rosso Passito heeft een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 16 % (waarvan ten minste 9 % effectief) in de categorie „wijn van ingedroogde druiven”, 15 % (waarvan ten minste 12 % effectief) in de categorie „wijn van overrijpe druiven” en 13 % (waarvan ten minste 10,5 % effectief) in de categorie „wijn”. Minimale totale zuurgraad: 4,5 g/l. Minimaal suikervrij extract: 25 g/l voor Passitowijnen van ingedroogde druiven en van overrijpe druiven; 23 g/l voor Passitowijnen in de categorie „wijn”.

Piemonte Bianco Passito heeft een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 16 % (waarvan ten minste 9 % effectief) in de categorie „wijn van ingedroogde druiven”, 15 % (waarvan ten minste 12 % effectief) in de categorie „wijn van overrijpe druiven” en 13 % (waarvan ten minste 10,5 % effectief) in de categorie „wijn”. Minimale totale zuurgraad: 4,5 g/l. Minimaal suikervrij extract: 22 g/l voor Passitowijnen van ingedroogde druiven en van overrijpe druiven; 20 g/l voor Passitowijnen in de categorie „wijn”.

Piemonte Barbera Passito heeft een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 16 % (waarvan ten minste 9 % effectief) in de categorie „wijn van ingedroogde druiven”, 15 % (waarvan ten minste 12 % effectief) in de categorie „wijn van overrijpe druiven” en 13 % (waarvan ten minste 10,5 % effectief) in de categorie „wijn”. Minimale totale zuurgraad: 4,5 g/l. Minimaal suikervrij extract: 26 g/l voor Passitowijnen van ingedroogde druiven en van overrijpe druiven; 24 g/l voor Passitowijnen in de categorie „wijn”.

De geografische omstandigheden van het BOB-gebied zijn zeer belangrijk voor de productie van Passitowijnen. Er moet niet alleen voor worden gezorgd dat de druiven helemaal rijp zijn, ook de omstandigheden voor de droging op speciale locaties moeten ideaal zijn, namelijk een lage vochtigheid, grote temperatuurschommelingen en voldoende ventilatie. In het najaar is er in de heuvels en het laaggebergte in het productiegebied van de BOB Piemonte sprake van grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en ook wordt het laaggebergte warmer dan de laagvlakte, waardoor bij zonsondergang een natuurlijke luchtcirculatie ontstaat. Dit bekende fenomeen wordt aanschouwelijk gemaakt door het ontbreken van mist, terwijl die in het najaar vaak in de Povlakte aanwezig is.

9.   Andere essentiële voorwaarden

Gebruik van de aanduiding „Vigneti di Montagna”

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Type aanvullende voorwaarde:

Aanvullende etiketteringsvoorschriften

Beschrijving van de voorwaarde:

De wijnstokken voor de productie van wijnen met de specifieke aanduiding „Vigneti di Montagna” op het etiket moeten zich gemiddeld ten minste 500 m boven zeeniveau bevinden en aan ten minste een van de volgende voorwaarden voldoen:

een gemiddelde helling van ten minste 30 %;

wijngaarden op terrassen.

Link naar het productdossier

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/11962