32003R1497

Verordening (EG) nr. 1497/2003 van de Commissie van 18 augustus 2003 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer

Publicatieblad Nr. L 215 van 27/08/2003 blz. 0003 - 0084


Verordening (EG) nr. 1497/2003 van de Commissie

van 18 augustus 2003

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer(1), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2476/2001 van de Commissie(2), en met name op artikel 19, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

(1) Tijdens de twaalfde vergadering van de conferentie der partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (hierna "de overeenkomst" genoemd), die van 3 tot 15 november 2002 in Santiago (Chili) heeft plaatsgevonden, zijn wijzigingen aangebracht in de bijlagen van de overeenkomst door de overheveling van bepaalde soorten of bepaalde populaties van soorten van bijlage II naar bijlage I en omgekeerd, de overheveling van bepaalde soorten van bijlage III naar bijlage II, de opneming in de bijlagen I en II van soorten die niet eerder in enige bijlage waren opgenomen, de schrapping van bepaalde soorten uit bijlage II, en de toevoeging, schrapping of wijziging van bepaalde annotaties bij bepaalde in de bijlagen opgenomen soorten.

(2) Overeenkomstig het bepaalde in artikel XVI van de overeenkomst zijn na de twaalfde vergadering van de conferentie der partijen bij de overeenkomst toevoegingen en schrappingen doorgevoerd in bijlage III van de overeenkomst.

(3) De lidstaten hebben ten aanzien van geen enkele van deze wijzigingen voorbehoud gemaakt.

(4) De wijzigingen van de bijlagen I, II en III van de overeenkomst maken derhalve een wijziging van de bijlagen A, B en C van Verordening (EG) nr. 338/97 noodzakelijk overeenkomstig artikel 3, lid 1, onder a), lid 2, onder a), en lid 3, onder a), van die verordening.

(5) Er is vastgesteld dat Oxyura jamaicensis en Chrysemys picta een bedreiging vormen voor in het wild levende, in de Gemeenschap inheemse dier- en plantensoorten, en bijgevolg dienen die twee soorten overeenkomstig artikel 3, lid 2, onder d), van Verordening (EG) nr. 338/97 in bijlage B van die verordening te worden opgenomen.

(6) Voorts is vastgesteld dat Padda fuscata het voorwerp uitmaakt van zoveel internationale handel dat deze een bedreiging zou kunnen vormen voor het voortbestaan van de soort, en dat deze soort bijgevolg overeenkomstig artikel 3, lid 2, onder c), i), van Verordening (EG) nr. 338/97 in bijlage B van die verordening dient te worden opgenomen.

(7) Er is vastgesteld dat een aantal soorten die momenteel in bijlage D van Verordening (EG) nr. 338/97 zijn opgenomen, niet in zodanige hoeveelheden in de Gemeenschap worden ingevoerd dat monitoring gerechtvaardigd is, en dat die soorten overeenkomstig artikel 3, lid 4, onder a), van die verordening uit die bijlage moeten worden geschrapt.

(8) Voorts is vastgesteld dat een aantal andere soorten die momenteel niet in enige bijlage van Verordening (EG) nr. 338/97 zijn opgenomen, in zodanige hoeveelheden in de Gemeenschap worden ingevoerd dat monitoring gerechtvaardigd is, en dat die soorten overeenkomstig artikel 3, lid 4, onder a), van die verordening in bijlage D moeten worden opgenomen.

(9) Gezien de omvang van de wijzigingen is het dienstig de gehele bijlage van Verordening (EG) nr. 338/97, bestaande uit de bijlagen A, B, C en D en de opmerkingen over de interpretatie van die bijlagen, te vervangen.

(10) De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het krachtens artikel 18 van Verordening (EG) nr. 338/97 ingestelde Comité voor de handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

De bijlagen van Verordening (EG) nr. 338/97 en de opmerkingen over de interpretatie van die bijlagen worden vervangen door de tekst van de bijlage van deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de derde dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 18 augustus 2003.

Voor de Commissie

Margot Wallström

Lid van de Commissie

(1) PB L 61 van 3.3.1997, blz. 1.

(2) PB L 334 van 18.12.2001, blz. 3.

BIJLAGE

"Bijlage

Opmerkingen over de interpretatie van de bijlagen A, B, C en D

1. De in de bijlagen A, B, C en D opgenomen soorten worden aangeduid:

a) met de naam van de soort, of

b) met de verzamelnaam der soorten die behoren tot een hoger taxon of een aangegeven deel daarvan.

2. De afkorting "spp." dient ter aanduiding van alle soorten van een hoger taxon.

3. Andere verwijzingen naar taxa van een hogere categorie dan de soort worden uitsluitend ter informatie of classificatie gegeven.

4. Vetgedrukte soorten in bijlage A zijn daarin opgenomen overeenkomstig hun bescherming uit hoofde van Richtlijn 79/409/EEG van de Raad(1) (de "vogelrichtlijn") of Richtlijn 92/43/EEG van de Raad(2) (de "habitatrichtlijn").

5. De volgende afkortingen worden gebruikt ter aanduiding van subspecifieke plantentaxa:

a) "ssp." ter aanduiding van een ondersoort (subspecies);

b) "var." ter aanduiding van een variëteit (varietas); en

c) "fa." ter aanduiding van een vorm (forma).

6. De tekens "(I)", "(II)" en "(III)" achter de naam van een soort of hoger taxon, verwijzen naar de bijlagen van de overeenkomst waarin de betrokken soorten zijn opgenomen, zoals aangegeven in de opmerkingen 7 tot en met 9. Indien geen van deze tekens is aangebracht, zijn de betrokken soorten niet in de bijlagen bij de overeenkomst opgenomen.

7. (I) achter de naam van een soort of hoger taxon betekent dat die soort of dat hogere taxon is opgenomen in bijlage I bij de overeenkomst.

8. (II) achter de naam van een soort of hoger taxon betekent dat die soort of dat hogere taxon is opgenomen in bijlage II bij de overeenkomst.

9. (III) achter de naam van een soort of hoger taxon betekent dat die soort of dat hogere taxon is opgenomen in bijlage III bij de overeenkomst. In dat geval wordt het land met betrekking waartoe de soort of het hogere taxon in bijlage III is opgenomen, tevens aangegeven met een uit twee letters bestaande code en wel op de volgende wijze: BO (Bolivia), BR (Brazilië), BW (Botswana), CA (Canada), CO (Colombia), CR (Costa Rica), GH (Ghana), GT (Guatemala), HN (Honduras), IN (India), MY (Maleisië), MU (Mauritius), NP (Nepal), TN (Tunesië) en UY (Uruguay) en ZA (Zuid-Afrika).

10. Hybriden kunnen uitdrukkelijk in de bijlagen worden opgenomen, doch uitsluitend indien zij in de vrije natuur onderscheidbare, stabiele populaties vormen. Op hybride dieren die in de laatste vier vooroudergeneraties van de lijn één of meer specimens van enige in bijlage A of B opgenomen soort tellen, zijn de bepalingen van deze verordening van toepassing alsof zij tot die soort zelf behoorden, zelfs indien de betrokken hybride niet uitdrukkelijk in de bijlage(n) is opgenomen.

11. Het teken "=", gevolgd door een nummer, geplaatst achter de naam van een soort of hoger taxon betekent dat de benaming van die soort of dat taxon als volgt moet worden geïnterpreteerd:

=301 Ook genoemd Phalanger maculatus

=302 Ook genoemd Vampyrops lineatus

=303 Voorheen gerekend tot de familie Lemuridae

=304 Voorheen opgenomen als ondersoort van Callithrix jacchus

=305 Omvat het generieke synoniem Leontideus

=306 Voorheen gerekend tot de soort Saguinus oedipus

=307 Voorheen opgenomen als Alouatta palliata

=308 Voorheen opgenomen als Alouatta palliata (villosa)

=309 Omvat het synoniem Cercopithecus roloway

=310 Voorheen gerekend tot het genus Papio

=311 Omvat het generieke synoniem Simias

=312 Omvat het synoniem Colobus badius rufomitratus

=313 Omvat het generieke synoniem Rhinopithecus

=314 Ook genoemd Presbytis entellus

=315 Ook genoemd Presbytis geei en Semnopithecus geei

=316 Ook genoemd Presbytis pileata en Semnopithecus pileatus

=317 Voorheen opgenomen als Tamandua tetradactyla (gedeeltelijk)

=318 Omvat de synoniemen Bradypus boliviensis en Bradypus griseus

=319 Omvat het synoniem Cabassous gymnurus

=320 Omvat het synoniem Priodontes giganteus

=321 Omvat het generieke synoniem Coendou

=322 Omvat het generieke synoniem Cuniculus

=323 Voorheen gerekend tot het genus Dusicyon

=324 Omvat het synoniem Dusicyon fulvipes

=325 Omvat het generieke synoniem Fennecus

=326 Ook genoemd Selenarctos thibetanus

=327 Voorheen opgenomen als Nasua nasua

=328 Ook genoemd Aonyx microdon of Paraonyx microdon

=329 Voorheen gerekend tot het genus Lutra

=330 Voorheen gerekend tot het genus Lutra; omvat de synoniemen Lutra annectens, Lutra enudris, Lutra incarum en Lutra platensis

=331 Omvat het synoniem Galictis allamandi

=332 Voorheen gerekend tot de soort Martes flavigula

=333 Omvat het generieke synoniem Viverra

=334 Omvat het synoniem Eupleres major

=335 Voorheen opgenomen als Viverra megaspila

=336 Voorheen opgenomen als Herpestes fuscus

=337 Voorheen opgenomen als Herpestes auropunctatus

=338 Ook genoemd Felis caracal en Lynx caracal

=339 Voorheen gerekend tot het genus Felis

=340 Ook genoemd Felis pardina of Felis lynx pardina

=341 Voorheen gerekend tot het genus Panthera

=342 Met uitsluiting van de gedomesticeerde vorm die Equus asinus wordt genoemd, waarop de bepalingen van deze verordening niet van toepassing zijn

=343 Voorheen gerekend tot de soort Equus hemionus

=344 Ook genoemd Equus caballus przewalskii

=345 Ook genoemd Choeropsis liberiensis

=346 Ook genoemd Cervus porcinus calamianensis

=347 Ook genoemd Cervus porcinus kuhlii

=348 Ook genoemd Cervus porcinus annamiticus

=349 Ook genoemd Cervus dama mesopotamicus

=350 Met uitsluiting van de gedomesticeerde vorm van Bos gaurus die Bos frontalis wordt genoemd, waarop de bepalingen van deze verordening niet van toepassing zijn

=351 Met uitsluiting van de gedomesticeerde vorm van Bos mutus die Bos grunniens wordt genoemd, waarop de bepalingen van deze verordening niet van toepassing zijn

=352 Omvat het generieke synoniem Novibos

=353 Met uitsluiting van de gedomesticeerde vorm van Bubalus arnee die Bubalus bubalis wordt genoemd

=354 Omvat het generieke synoniem Anoa

=355 Ook genoemd Damaliscus dorcas dorcas

=356 Voorheen gerekend tot de soort Naemorhedus goral

=357 Ook genoemd Capricornis sumatraensis

=358 Omvat het synoniem Oryx tao

=359 Omvat het synoniem Ovis aries ophion

=360 Voorheen opgenomen als Ovis vignei

=361 Ook genoemd Rupicapra rupicapra ornata

=362 Ook genoemd Boocercus eurycerus; omvat het generieke synoniem Taurotragus

=363 Ook genoemd Pterocnemia pennata

=364 Ook genoemd Sula abbotti

=365 Ook genoemd Ardeola ibis

=366 Ook genoemd Egretta alba en Ardea alba

=367 Ook genoemd Ciconia ciconia boyciana

=368 Ook genoemd Hagedashia hagedash

=369 Ook genoemd Lampribis rara

=370 Omvat Phoenicopterus roseus

=371 Omvat de synoniemen Anas chlorotis en Anas nesiotis

=372 Ook genoemd Spatula clypeata

=373 Ook genoemd Anas platyrhynchos laysanensis

=374 Vermoedelijk een hybride van Anas platyrhynchos en Anas superciliosa

=375 Ook genoemd Nyroca nyroca

=376 Omvat het synoniem Dendrocygna fulva

=377 Ook genoemd Cairina hartlaubii

=378 Ook genoemd Aquila heliaca adalberti

=379 Ook genoemd Chondrohierax wilsonii

=380 Ook genoemd Falco peregrinus babylonicus en Falco peregrinus pelegrinoides

=381 Ook genoemd Crax mitu mitu

=382 Hiervoor wordt ook de genusnaam Crax gebruikt

=383 Voorheen gerekend tot het genus Aburria

=384 Voorheen gerekend tot het genus Aburria; ook genoemd Pipile pipile pipile

=385 Voorheen opgenomen als Arborophila brunneopectus (gedeeltelijk)

=386 Voorheen gerekend tot de soort Crossoptilon crossoptilon

=387 Voorheen gerekend tot de soort Polyplectron malacense

=388 Omvat het synoniem Rheinardia nigrescens

=389 Ook genoemd Tricholimnas sylvestris

=390 Ook genoemd Choriotis nigriceps

=391 Ook genoemd Houbaropsis bengalensis

=392 Ook genoemd Turturoena iriditorques; voorheen opgenomen als Columba malherbii (gedeeltelijk)

=393 Ook genoemd Nesoenas mayeri

=394 Voorheen opgenomen als Treron australis (gedeeltelijk)

=395 Ook genoemd Calopelia brehmeri; omvat het synoniem Calopelia puella

=396 Ook genoemd Tympanistria tympanistria

=397 Ook genoemd Amazona dufresniana rhodocorytha

=398 Dikwijls verkocht onder de onjuiste benaming Ara caninde

=399 Voorheen Cyanoramphus auriceps forbesi

=400 Omvat Cyanoramphus cookii

=401 Ook genoemd Opopsitta diophthalma coxeni

=402 Ook genoemd Pezoporus occidentalis

=403 Voorheen Aratinga guarouba

=404 Voorheen Ara couloni

=405 Voorheen Ara maracana

=406 Voorheen gerekend tot de soort Psephotus chrysopterygius

=407 Ook genoemd Psittacula krameri echo

=408 Voorheen gerekend tot het genus Gallirex; ook genoemd Tauraco porphyreolophus

=409 Ook genoemd Otus gurneyi

=410 Ook genoemd Ninox novaeseelandiae royana

=411 Voorheen opgenomen als Ramphodon dohrnii

=412 Omvat het generieke synoniem Ptilolaemus

=413 Voorheen gerekend tot het genus Rhinoplax

=414 Ook genoemd Pitta brachyura nympha

=415 Ook genoemd Muscicapa ruecki of Niltava ruecki

=416 Ook genoemd Dasyornis brachypterus longirostris

=417 Ook genoemd Tchitrea bourbonnensis

=418 Ook genoemd Meliphaga cassidix

=419 Omvat het generieke synoniem Xanthopsar

=420 Voorheen gerekend tot het genus Spinus

=421 Voorheen opgenomen als Serinus gularis (gedeeltelijk)

=422 Ook genoemd Estrilda subflava of Sporaeginthus subflavus

=423 Voorheen opgenomen als Lagonosticta larvata (gedeeltelijk)

=424 Omvat het generieke synoniem Spermestes

=425 Ook genoemd Euodice cantans; voorheen opgenomen als Lonchura malabarica (gedeeltelijk)

=426 Ook genoemd Hypargos nitidulus

=427 Voorheen opgenomen als Parmoptila woodhousei (gedeeltelijk)

=428 Omvat de synoniemen Pyrenestes frommi en Pyrenestes rothschildi

=429 Ook genoemd Estrilda bengala

=430 Ook genoemd Malimbus rubriceps of Anaplectes melanotis

=431 Ook genoemd Coliuspasser ardens

=432 Voorheen opgenomen als Euplectes orix (gedeeltelijk)

=433 Ook genoemd Coliuspasser macrourus

=434 Ook genoemd Ploceus superciliosus

=435 Omvat het synoniem Ploceus nigriceps

=436 Ook genoemd Sitagra luteola

=437 Ook genoemd Sitagra melanocephala

=438 Voorheen opgenomen als Ploceus velatus

=439 Ook genoemd Hypochera chalybeata; omvat de synoniemen Vidua amauropteryx, Vidua centralis, Vidua neumanni, Vidua okavangoensis en Vidua ultramarina

=440 Voorheen opgenomen als Vidua paradisaea (gedeeltelijk)

=441 Hiervoor wordt ook de genusnaam Damonia gebruikt

=442 Voorheen opgenomen als Kachuga tecta tecta

=443 Omvat de generieke synoniemen Nicoria en Geoemyda (gedeeltelijk)

=444 Ook genoemd Chrysemys scripta elegans

=445 Ook genoemd Geochelone elephantopus; ook gerekend tot het genus Testudo

=446 Hiervoor wordt ook de genusnaam Testudo gebruikt

=447 Voorheen gerekend tot de soort Testudo kleinmanni

=448 Voorheen gerekend tot het genus Trionyx; ook gerekend tot het genus Aspideretes

=449 Voorheen gerekend tot het genus Trionyx

=450 Voorheen gerekend tot het genus Podocnemis

=451 Ook genoemd Pelusios subniger

=452 Omvat Alligatoridae, Crocodylidae en Gavialidae

=453 Ook gerekend tot het genus Nactus

=454 Omvat het generieke synoniem Rhoptropella

=455 Voorheen gerekend tot het genus Chamaeleo

=456 Omvat het genus Pseudocordylus

=457 Voorheen Crocodilurus lacertinus

=458 Tupinambis merianae (Duméril & Bibron, 1839) was tot 1 augustus 2000 opgenomen als T. teguixin (Linnaeus, 1758) (Verspreiding: het noorden van Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië, tot in het zuiden van het Braziliaanse Amazonebekken). Tupinambis teguixin (Linnaeus, 1758) was tot 1 augustus 2000 opgenomen als Tupinambis nigropunctatus (Spix, 1824) (Verspreiding: Colombia, Venezuela, de Guyana's, het Ecuadoraanse, Peruviaanse, Boliviaanse en Braziliaanse Amazonebekken, en in Brazilië zuidelijk tot in de staat Sao Paulo)

=459 Voorheen gerekend tot de familie Boidae

=460 Omvat het synoniem Python molurus pimbura

=461 Ook genoemd Constrictor constrictor occidentalis

=462 Omvat het synoniem Sanzinia manditra

=463 Omvat het synoniem Pseudoboa cloelia

=464 Ook genoemd Hydrodynastes gigas

=465 Ook genoemd Alsophis chamissonis

=466 Voorheen gerekend tot het genus Natrix

=467 Voorheen Naja naja genoemd

=468 Voorheen opgenomen als Crotalus unicolor

=469 Voorheen opgenomen als Vipera russelli

=470 Voorheen gerekend tot het genus Nectophrynoides

=471 Voorheen Atelopus varius zeteki

=472 Voorheen gerekend tot het genus Dendrobates

=473 Ook genoemd Rana

=474 Omvat het generieke synoniem Megalobatrachus

=475 Voorheen Cynoscion macdonaldi

=476 Omvat de synoniemen Pandinus africanus en Heterometrus roeseli

=477 Voorheen gerekend tot het genus Brachypelma

=478 Sensu D'Abrera

=479 Ook genoemd Conchodromus dromas

=480 Ook gerekend tot de genera Dysnomia en Plagiola

=481 Omvat het generieke synoniem Proptera

=482 Ook gerekend tot het genus Carunculina

=483 Ook genoemd Megalonaias nickliniana

=484 Ook genoemd Cyrtonaias tampicoensis tecomatensis en Lampsilis tampicoensis tecomatensis

=485 Omvat het generieke synoniem Micromya

=486 Omvat het generieke synoniem Papuina

=487 Omvat slechts één soort: Heliopora coerulea

=488 Ook genoemd Podophyllum emodi en Sinopodophyllum hexandrum

=489 Omvat de generieke synoniemen Neogomesia en Roseocactus

=490 Ook gerekend tot het genus Echinocactus

=491 Omvat het synoniem Coryphantha densispina

=492 Ook genoemd Echinocereus lindsayi

=493 Ook gerekend tot het genus Wilcoxia; omvat Wilcoxia nerispina

=494 Ook gerekend tot het genus Coryphantha; omvat het synoniem Escobaria nellieae

=495 Ook gerekend tot het genus Coryphantha; omvat Escobaria leei als ondersoort

=496 Omvat het synoniem Solisia pectinata

=497 Ook gerekend tot de genera Backebergia, Cephalocereus en Mitrocereus; omvat het synoniem Pachycereus chrysomallus

=498 Omvat Pediocactus bradyi ssp. despainii en Pediocactus bradyi ssp. winkleri en de synoniemen Pediocactus despainii, Pediocactus simpsonii ssp. bradyi en Pediocactus winkleri; ook gerekend tot het genus Toumeya

=499 Ook gerekend tot de genera Navajoa, Toumeya en Utahia; omvat de synoniemen Pediocactus fickeisenii, Navajoa peeblesiana ssp. fickeisenii en Navajoa fickeisenii

=500 Hiervoor worden ook de genusnamen Echinocactus en Utahia gebruikt

=501 Omvat het generieke synoniem Encephalocarpus

=502 Ook gerekend tot het genus Pediocactus; omvat de synoniemen Ancistrocactus tobuschii en Ferocactus tobuschii

=503 Ook gerekend tot de genera Echinomastus, Neolloydia en Pediocactus; omvat de synoniemen Echinomastus acunensis en Echinomastus krausei

=504 Omvat de synoniemen Ferocactus glaucus, Sclerocactus brevispinus, Sclerocactus wetlandicus en Sclerocactus wetlandicus ssp. ilseae; ook gerekend tot het genus Pediocactus

=505 Ook gerekend tot de genera Echinomastus, Neolloydia en Pediocactus

=506 Ook gerekend tot de genera Coloradoa, Ferocactus en Pediocactus

=507 Ook gerekend tot de genera Pediocactus en Toumeya

=508 Ook gerekend tot de genera Ferocactus en Pediocactus

=509 Omvat de generieke synoniemen Gymnocactus en Normanbokea; ook gerekend tot de genera Kadenicarpus, Neolloydia, Pediocactus, Pelecyphora, Strombocactus, Thelocactus en Toumeya

=510 Ook gerekend tot het genus Parodia

=511 Ook genoemd Saussurea lappa

=512 Omvat de genera Alsophila, Nephelea, Sphaeropteris en Trichipteris

=513 Ook genoemd Euphorbia decaryi var. capsaintemariensis

=514 Omvat Euphorbia cremersii fa. viridifolia en Euphorbia cremersii var. rakotozafyi

=515 Omvat Euphorbia cylindrifolia ssp. tuberifera

=516 Omvat Euphorbia decaryi var. ampanihyensis, var. robinsonii en var. spirosticha

=517 Omvat Euphorbia moratii var. antsingiensis, var. bemarahensis en var. multiflora

=518 Ook genoemd Euphorbia capsaintemariensis var. tulearensis

=519 Ook genoemd Engelhardia pterocarpa

=520 Ook gerekend tot het genus Afrormosia

=521 Omvat Aloe compressa var. rugosquamosa, var. schistophila en var. paucituberculata

=522 Omvat Aloe haworthioides var. aurantiaca

=523 Omvat Aloe laeta var. maniaensis

=524 Voorheen gerekend tot de soort Talauma hodgsonii; ook genoemd Magnolia hodgsonii en Magnolia candollii var. obvata

=525 Omvat de families Apostasiaceae en Cypripediaceae als onderfamilies Apostasioideae en Cypripedioideae

=526 Anacampseros australiana en A. kurtzii worden ook gerekend tot het genus Grahamia

=527 Voorheen gerekend tot het genus Anacampseros

=528 Ook genoemd Sarracenia alabamensis

=529 Ook genoemd Sarracenia jonesii

=530 Met uitsluiting van Picrorhiza scrophulariifolia

=531 Voorheen gerekend tot de familie Zamiaceae

=532 Omvat het synoniem Stangeria paradoxa

=533 Ook genoemd Taxus baccata ssp. wallichiana

=534 Met uitsluiting van Valeriana jatamansi Jones

=535 Omvat het synoniem Welwitschia bainesii

=536 Omvat het synoniem Vulpes vulpes leucopus

=537 Ook genoemd Pogonocichla swynnertoni

=538 Vaak verkocht onder de benaming Serinus citrinelloides

=539 Vaak verkocht onder de benaming Estrilda melanotis

=540 Omvat Lapemis hardwickii

=541 Omvat Hippocampus agnesiae, Hippocampus bleekeri, Hippocampus graciliformis en Hippocampus macleayina

=542 Omvat Hippocampus elongatus en Hippocampus subelongatus

=543 Omvat Hippocampus tuberculatus

=544 Omvat Hippocampus subcoronatus

=545 Omvat Hippocampus fasciatus en Hippocampus mohnikei

=546 Omvat Hippocampus brunneus, Hippocampus fascicularis, Hippocampus hudsonius, Hippocampus kinkaidi, Hippocampus laevicaudatus, Hippocampus marginalis, Hippocampus punctulatus, Hippocampus stylifer, Hippocampus tetragonurus en Hippocampus villosus

=547 Omvat Hippocampus obscurus

=548 Omvat Hippocampus antiquorum, Hippocampus antiquus, Hippocampus brevirostris, Hippocampus europaeus, Hippocampus heptagonus, Hippocampus pentagonus en Hippocampus vulgaris

=549 Omvat Hippocampus ecuadorensis, Hippocampus gracilis, Hippocampus hildebrandi en Hippocampus ringens

=550 Omvat Hippocampus atterimus, Hippocampus barbouri, Hippocampus fisheri, Hippocampus hilonis, Hippocampus melanospilos, Hippocampus moluccensis, Hippocampus natalensis, Hippocampus polytaenia, Hippocampus rhyncomacer, Hippocampus taeniopterus en Hippocampus valentyni

=551 Omvat Hippocampus suezensis

=552 Omvat Hippocampus dahli en Hippocampus lenis

=553 Omvat Hippocampus atrichus, Hippocampus guttulatus, Hippocampus jubatus, Hippocampus longirostris, Hippocampus microcoronatus, Hippocampus microstephanus, Hippocampus multiannularis, Hippocampus rosaceus en Hippocampus trichus

=554 Omvat Hippocampus obtusus en Hippocampus poeyi

=555 Omvat Hippocampus chinensis, Hippocampus kampylotrachelos, Hippocampus manadensis, Hippocampus mannulus en Hippocampus sexmaculatus

=556 Omvat Hippocampus novaehollandiae

=557 Omvat Hippocampus regulus en Hippocampus rosamondae

12. Conform artikel 2, onder t), van de verordening dient het teken ">REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK>", gevolgd door een cijfer, achter de naam van een in bijlage B of C opgenomen soort of hoger taxon om delen of producten te omschrijven die in dit verband ter fine van de verordening zijn vermeld, als volgt:

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK> 1 Ter omschrijving van alle delen en producten, met uitzondering van:

a) zaden, sporen en pollen (met inbegrip van pollinia);

b) in vitro zaailing- en weefselculturen op een vaste of vloeibare voedingsbodem die in steriele recipiënten worden getransporteerd; en

c) afgesneden bloemen van kunstmatig gekweekte planten.

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK> 2 Ter omschrijving van alle delen en producten, met uitzondering van:

a) zaden en pollen;

b) in vitro zaailing- en weefselculturen op een vaste of vloeibare voedingsbodem die in steriele recipiënten worden getransporteerd;

c) afgesneden bloemen van kunstmatig gekweekte planten; en

d) afgeleide chemische producten en farmaceutische eindproducten.

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK> 3 Ter omschrijving van complete en versneden wortels en delen van wortels, maar niet van verwerkte delen of producten zoals poeders, pillen, extracten, tonica, theeën en snoepjes.

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK> 4 Ter omschrijving van alle delen en producten, met uitzondering van:

a) zaden, behalve die van Mexicaanse cactussen van oorsprong uit Mexico, en pollen;

b) in vitro zaailing- en weefselculturen op een vaste of vloeibare voedingsbodem die in steriele recipiënten worden getransporteerd;

c) afgesneden bloemen van kunstmatig gekweekte planten;

d) vruchten en delen en producten daarvan van verwilderde of kunstmatig gekweekte planten; en

e) losse stengelleden en delen en producten daarvan van verwilderde of kunstmatig gekweekte exemplaren van Opuntia subgenus Opuntia.

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK> 5 Ter omschrijving van stammen of blokken, planken en vellen fineer.

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK> 6 Ter omschrijving van stammen of blokken, planken, vellen fineer en gelaagd/geplakt hout.

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK> 7 Ter omschrijving van stammen of blokken, houtspanen en onverwerkt kleingemaakt materiaal.

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK> 8 Ter omschrijving van alle delen en producten, met uitzondering van:

a) zaden en pollen (met inbegrip van pollinia);

b) in vitro zaailing- en weefselculturen op een vaste of vloeibare voedingsbodem die in steriele recipiënten worden getransporteerd;

c) afgesneden bloemen van kunstmatig gekweekte planten; en

d) vruchten en delen en producten daarvan van kunstmatig gekweekte planten van het genus Vanilla.

13. Aangezien voor geen van de in bijlage A opgenomen plantensoorten of hogere plantentaxa door middel van een annotatie is aangegeven dat voor hybriden daarvan de bepalingen van artikel 4, lid 1, van de verordening gelden, betekent dit dat kunstmatig gekweekte hybriden van een of meer van deze soorten of taxa verhandeld mogen worden met een certificaat van kunstmatige kweek, en dat zaden en pollen (met inbegrip van pollinia), afgesneden bloemen en in steriele recipiënten vervoerde in vitro zaailing- en weefselculturen op een vaste of vloeibare voedingsbodem van deze hybriden niet onder de bepalingen van de verordening vallen.

14. Urine, feces en grijze amber die afvalproducten zijn welke werden verkregen zonder dat het dier in kwestie werd gemanipuleerd, vallen niet onder de bepalingen van de verordening.

15. Wat de in bijlage D opgenomen diersoorten betreft, zijn de bepalingen alleen van toepassing op levende specimens en complete of in essentie complete dode specimens, behalve voor de taxa die als volgt zijn geannoteerd om aan te geven dat die bepalingen ook gelden voor andere delen en producten:

§ 1 Complete of in essentie complete, al dan niet gelooide huiden.

§ 2 Veren alsmede nog van veren voorziene huiden of andere delen.

16. Wat de in bijlage D opgenomen plantensoorten betreft, zijn de bepalingen alleen van toepassing op levende specimens, behalve voor de taxa die als volgt zijn geannoteerd om aan te geven dat die bepalingen ook gelden voor andere delen en producten:

§ 3 Gedroogde en verse planten, waar passend met inbegrip van bladeren, wortels/wortelstokken, stengels/stammen, zaden/sporen, schors en vruchten.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

(1) PB L 103 van 25.4.1979, blz. 1. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 97/49/EG van de Commissie (PB L 223 van 13.8.1997, blz. 9).

(2) PB L 206 van 22.7.1992, blz. 7. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 97/62/EG (PB L 305 van 8.11.1997, blz. 42)."