02019D0570 — NL — 19.03.2020 — 002.002


Onderstaande tekst dient louter ter informatie en is juridisch niet bindend. De EU-instellingen zijn niet aansprakelijk voor de inhoud. Alleen de besluiten die zijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie (te raadplegen in EUR-Lex) zijn authentiek. Deze officiële versies zijn rechtstreeks toegankelijk via de links in dit document

►B

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2019/570 VAN DE COMMISSIE

van 8 april 2019

tot vaststelling van regels voor de uitvoering van Besluit nr. 1313/2013/EU van het Europees Parlement en de Raad betreffende de rescEU-capaciteit en tot wijziging van Uitvoeringsbesluit 2014/762/EU van de Commissie

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 2644)

(Voor de EER relevante tekst)

(PB L 099 van 10.4.2019, blz. 41)

Gewijzigd bij:

 

 

Publicatieblad

  nr.

blz.

datum

►M1

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2019/1930 VAN DE COMMISSIE Voor de EER relevante tekst van 18 november 2019

  L 299

55

20.11.2019

►M2

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2020/414 VAN DE COMMISSIE Voor de EER relevante tekst van 19 maart 2020

  L 82I

1

19.3.2020

►M3

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2020/452 VAN DE COMMISSIE Voor de EER relevante tekst van 26 maart 2020

  L 94I

1

27.3.2020




▼B

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2019/570 VAN DE COMMISSIE

van 8 april 2019

tot vaststelling van regels voor de uitvoering van Besluit nr. 1313/2013/EU van het Europees Parlement en de Raad betreffende de rescEU-capaciteit en tot wijziging van Uitvoeringsbesluit 2014/762/EU van de Commissie

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 2644)

(Voor de EER relevante tekst)



Artikel 1

Onderwerp

Dit besluit stelt voorschriften vast voor de tenuitvoerlegging van Besluit nr. 1313/2013/EU, met betrekking tot:

a) 

de initiële samenstelling van rescEU in termen van capaciteit en kwaliteitseisen;

▼M1

b) 

de financiering van de capaciteit tijdens de overgangsperiode als bedoeld in artikel 35 van Besluit nr. 1313/2013/EU;

▼M1

c) 

totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit voor medische luchtevacuatie;

▼M2

d) 

totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit voor medische teams voor noodgevallen type 3;

▼M3

e) 

totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit in de vorm van medische voorraden;

▼M3

f) 

de categorieën weinig waarschijnlijke risico’s met ernstige gevolgen;

g) 

de voor het beheersen van weinig waarschijnlijke risico’s met ernstige gevolgen opgezette rescEU-capaciteit.

▼M1

Artikel 1 bis

Definities

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

1. 

„capaciteit voor medische luchtevacuatie („Medevac”)”: responscapaciteit die kan worden gebruikt voor luchtevacuatie van patiënten met zeer besmettelijke ziekten, alsook van patiënten met niet-besmettelijke ziekten, zoals patiënten die behoefte hebben aan intensieve zorg, patiënten die tijdens het vervoer op een draagbaar moeten worden geïmmobiliseerd, en licht gewonde patiënten;

2. 

„EMT type 3”: een mobiel team voor noodgevallen met medisch en ander essentieel personeel dat is opgeleid en uitgerust om slachtoffers van rampen te helpen en dat intramurale chirurgische verzorging van doorverwezen patiënten biedt, inclusief capaciteit voor intensieve zorg.

▼B

Artikel 2

De initiële samenstelling van rescEU

▼M1

1.  rescEU omvat de volgende capaciteit:

— 
capaciteit voor de bestrijding van bosbranden vanuit de lucht;
— 
capaciteit voor medische luchtevacuatie;

▼M2

— 
capaciteit voor medische teams voor noodgevallen;

▼M2

— 
capaciteit in de vorm van medische voorraden.

▼M1

2.  De in lid 1 bedoelde middelen omvatten:

a) 

capaciteit voor de bestrijding van bosbranden met vliegtuigen;

b) 

capaciteit voor de bestrijding van bosbranden met helikopters;

c) 

capaciteit voor medische luchtevacuatie van patiënten met zwaar besmettelijke ziekten;

d) 

capaciteit voor medische luchtevacuatie van slachtoffers van rampen;

▼M2

e) 

capaciteit voor medische teams voor noodgevallen type 3: intramurale verzorging van doorverwezen patiënten;

▼M2

f) 

voorraden van medische tegenmaatregelen of persoonlijke beschermingsmiddelen in verband met de bestrijding van ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid, zoals bedoeld in Besluit 1082/2013/EU van het Europees Parlement en de Raad ( 1 ).

▼B

3.  De kwaliteitseisen voor de in lid 2 bedoelde capaciteit zijn vastgesteld in de bijlage.

Artikel 3

Financiële regelingen voor de rescEU-capaciteit als bedoeld in artikel 35 van Besluit nr. 1313/2013/EU

1.  De Commissie stelt in het jaarlijkse werkprogramma de criteria vast voor de toekenning van rechtstreekse subsidies ter dekking van de in artikel 35 van Besluit nr. 1313/2013/EU bedoelde kosten die nodig zijn om snelle toegang tot de in artikel 2 bedoelde capaciteit te waarborgen.

2.  De in artikel 35 van Besluit nr. 1313/2013/EU bedoelde kosten omvatten stand-bykosten, waaronder, in voorkomend geval, de kosten in verband met onderhoud, personeel, opleiding, waaronder de opleiding van de bemanning en het technisch personeel, kosten in verband met opslag en verzekeringen en andere kosten die nodig zijn om de effectieve beschikbaarheid van deze capaciteit te waarborgen.

▼M1

Artikel 3 bis

Totale geraamde kosten voor rescEU-capaciteit voor medische luchtevacuatie

1.  Alle kostencategorieën als bedoeld in bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU worden in aanmerking genomen bij de berekening van de totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit voor medische luchtevacuatie.

2.  De categorie zoals bedoeld in punt 1 van bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU van de totale geraamde kosten voor de capaciteit voor medische luchtevacuatie van patiënten met zeer besmettelijke ziekten en de capaciteit voor medische luchtevacuatie van slachtoffers van rampen wordt berekend op basis van de marktprijzen die gelden wanneer de capaciteit wordt verworven, gehuurd of geleased overeenkomstig artikel 12, lid 3, van Besluit nr.1313/2013/EU. Indien de lidstaten rescEU-capaciteit verwerven, huren of leasen, verstrekken zij de Commissie bewijsstukken van de daadwerkelijk geldende marktprijzen, of, indien geen marktprijzen beschikbaar zijn voor bepaalde componenten van deze capaciteit, gelijkwaardige bewijsstukken.

3.  De categorieën zoals bedoeld in de punten 2 tot en met 8 van bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU van de totale geraamde kosten voor de capaciteit voor medische luchtevacuatie van patiënten met zeer besmettelijke ziekten en de capaciteit voor medische luchtevacuatie van slachtoffers van rampen worden ten minste eenmaal tijdens de periode van elk meerjarig financieel kader berekend, rekening houdend met informatie waarover de Commissie beschikt, onder meer de inflatie. Deze kosten worden door de Commissie gebruikt voor het verstrekken van jaarlijkse financiële bijstand.

4.  De totale geraamde kosten als bedoeld in de leden 2 en 3 worden berekend wanneer ten minste één lidstaat het voornemen uitdrukt dergelijke rescEU-capaciteit te verwerven, te huren of te leasen.

Artikel 3 ter

Totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit voor medische teams voor noodgevallen type 3

1.  Alle kostencategorieën zoals bedoeld in bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU worden in aanmerking genomen bij de berekening van de totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit voor medische teams voor noodgevallen type 3: Intramurale verzorging van doorverwezen patiënten.

2.  De categorie zoals bedoeld in punt 1 van bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU van de totale geraamde kosten voor medische teams voor noodgevallen type 3: Intramurale verzorging van doorverwezen patiënten wordt berekend op basis van de marktprijzen die gelden wanneer de capaciteit wordt verworven, gehuurd of geleased overeenkomstig artikel 12, lid 3, van Besluit nr.1313/2013/EU. Indien de lidstaten rescEU-capaciteit verwerven, huren of leasen, verstrekken zij de Commissie bewijsstukken van de daadwerkelijk geldende marktprijzen, of, indien geen marktprijzen beschikbaar zijn voor bepaalde componenten van deze capaciteit, gelijkwaardige bewijsstukken.

3.  De categorieën zoals bedoeld in de punten 2 tot en met 8 van bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU van de totale geraamde kosten voor medische teams voor noodgevallen type 3: Intramurale verzorging van doorverwezen patiënten worden ten minste eenmaal tijdens de periode van elk meerjarig financieel kader berekend, rekening houdend met informatie waarover de Commissie beschikt, onder meer de inflatie. Deze kosten worden door de Commissie gebruikt voor het verstrekken van jaarlijkse financiële bijstand.

4.  De totale geraamde kosten als bedoeld in de leden 2 en 3 worden berekend wanneer ten minste één lidstaat het voornemen uitdrukt dergelijke rescEU-capaciteit te verwerven, te huren of te leasen.

▼M2

Artikel 3 quater

Totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit in de vorm van medische voorraden

1.  Alle kostencategorieën als bedoeld in bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU worden in aanmerking genomen bij de berekening van de totale geraamde kosten van rescEU-capaciteit in de vorm van medische voorraden.

2.  Van de totale geraamde kosten worden de kosten voor uitrusting van rescEU-capaciteit in de vorm van medische voorraden berekend op basis van de marktprijzen die gelden wanneer de capaciteit wordt verworven, gehuurd of geleased overeenkomstig artikel 12, lid 3, van Besluit nr.1313/2013/EU.

Indien de lidstaten rescEU-capaciteit verwerven, huren of leasen, verstrekken zij de Commissie bewijsstukken van de daadwerkelijk geldende marktprijzen, of, indien geen marktprijzen beschikbaar zijn voor bepaalde componenten van deze capaciteit, gelijkwaardige bewijsstukken.

3.  De categorieën als bedoeld in de punten 2 tot en met 8 van bijlage I bis bij Besluit nr. 1313/2013/EU van de totale geraamde kosten voor rescEU-capaciteit in de vorm van medische voorraden worden ten minste eenmaal berekend in de periode van elk meerjarig financieel kader, rekening houdend met de informatie waarover de Commissie beschikt, met inbegrip van de inflatie. Deze kosten worden door de Commissie gebruikt voor het verstrekken van jaarlijkse financiële bijstand.

4.  De totale geraamde kosten als bedoeld in de leden 2 en 3 worden berekend wanneer ten minste één lidstaat het voornemen uitdrukt dergelijke rescEU-capaciteit in de vorm van medische voorraden te verwerven, te huren of te leasen.

▼M3

Artikel 3 quinquies

Categorieën weinig waarschijnlijke risico’s met ernstige gevolgen

Voor het opzetten van rescEU-capaciteit die nodig is om te reageren op weinig waarschijnlijke risico’s met ernstige gevolgen, houdt de Commissie rekening met de volgende elementen:

a) 

de onvoorspelbaarheid of de uitzonderlijke aard van een ramp;

b) 

de omvang van een ramp, met inbegrip van een groot aantal, eventueel dodelijke, slachtoffers, en massale verplaatsingen;

c) 

de aanhoudende duur van een ramp;

d) 

de mate van complexiteit van een ramp;

e) 

het potentiële risico in verband met het ernstig ontwrichten van de werking van het nationale bestuur, waaronder de verlening van sociale en economische diensten en diensten op het gebied van milieu en volksgezondheid, of de ontwrichting van kritieke infrastructuur zoals bedoeld in artikel 2, onder a), van Richtlijn 2008/114/EG van de Raad ( 2 );

f) 

het geografische bereik, waaronder de mogelijkheid van grensoverschrijdende impact;

g) 

andere factoren zoals de volledige activering van de geïntegreerde EU-regeling politieke crisisrespons (IPCR) van de Raad of de inroeping van de solidariteitsclausule krachtens artikel 222 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Artikel 3 sexies

rescEU-capaciteit voor het beheersen van weinig waarschijnlijke risico’s met ernstige gevolgen

1.  Er moet capaciteit worden opgezet voor het beheersen van gebeurtenissen waarvan de kenmerken onder ten minste twee van de in artikel 3 quinquies omschreven categorieën vallen, met als doel te reageren op weinig waarschijnlijke risico’s met ernstige gevolgen.

2.  Voor elke in artikel 2, lid 2, genoemde capaciteit beoordeelt de Commissie of de capaciteit kan worden ingezet om te reageren op weinig waarschijnlijke risico’s met ernstige gevolgen.

3.  De in artikel 2, lid 2, onder c), d), e) en f), bedoelde rescEU-capaciteit wordt opgezet met als doel weinig waarschijnlijke risico’s met ernstige gevolgen te beheersen. Overeenkomstig artikel 21, lid 4, van Besluit nr. 1313/2013/EU dekt de financiële bijstand van de Unie alle kosten die nodig zijn om de beschikbaarheid en inzetbaarheid van de capaciteit te garanderen.

4.  Wanneer in artikel 2, lid 2, onder c), d), e) en f), bedoelde rescEU-capaciteit wordt ingezet in het kader van het Uniemechanisme, dekt de financiële bijstand van de Unie, overeenkomstig artikel 23, lid 4 ter, van Besluit nr. 1313/2013/EU, 100 % van de operationele kosten.

▼B

Artikel 4

Wijziging van Uitvoeringsbesluit 2014/762/EU

Hoofdstuk 7 van Uitvoeringsbesluit 2014/762/EU wordt geschrapt.

Artikel 5

Adressaten

Dit besluit is gericht tot de lidstaten.




BIJLAGE

KWALITEITSEISEN VOOR DE rescEU-CAPACITEIT

1.    Capaciteit voor de bestrijding van bosbranden met vliegtuigen



Opdracht

— Bijdragen aan het blussen van grote bos- en vegetatiebranden door middel van brandbestrijding vanuit de lucht.

Capaciteit

— 2 vliegtuigen met een minimumcapaciteit van 3 000 liter per vliegtuig of 1 vliegtuig met een minimumcapaciteit van 8 000 liter (1).

— Continu inzetbaar.

Belangrijkste onderdelen

— Vliegtuig.

— Minstens twee bemanningen.

— Technisch personeel.

— Veldonderhoudsuitrusting.

— Communicatieapparatuur voor lucht-luchtcommunicatie en lucht-grondcommunicatie.

Autonomie

— Opslag en onderhoud van de apparatuur van de module.

— Apparatuur voor de communicatie met de betreffende partners, met name met de verantwoordelijke coördinatoren ter plaatse.

Inzetbaarheid

— Klaar voor vertrek uiterlijk 3 uur na aanvaarding van het aanbod bij een snellereactieoperatie (2).

— Inzetbaar binnen een straal van 2 000 km en binnen een termijn van maximaal 24 uur.

(1)   Deze vereisten kunnen worden herzien naar aanleiding van eventuele ontwikkelingen op de markt van de capaciteit voor de bestrijding van bosbranden vanuit de lucht, onder meer op het gebied van de beschikbaarheid van reserve-onderdelen.

(2)   Een snellereactieoperatie duurt maximaal één dag, met inbegrip van de vlucht naar en van de locatie waar de rescEU-capaciteit zich bevindt.

2.    Capaciteit voor de bestrijding van bosbranden met helikopters



Opdracht

— Bijdragen aan het blussen van grote bos- en vegetatiebranden door middel van brandbestrijding vanuit de lucht.

Capaciteit

— 1 helikopter met een minimumcapaciteit van 3 000 liter (1).

— Continu inzetbaar.

Belangrijkste onderdelen

— Helikopter met minimaal twee bemanningen.

— Technisch personeel.

— Wateremmer of waterstortuitrusting.

— 1 onderhoudsset.

— 1 stel reserveonderdelen.

— Reddingstakels.

— Communicatieapparatuur voor lucht-luchtcommunicatie en lucht-grondcommunicatie.

Autonomie

— Opslag en onderhoud van de apparatuur van de module.

— Apparatuur voor de communicatie met de betreffende partners, met name met de verantwoordelijke coördinatoren ter plaatse.

Inzetbaarheid

— Klaar voor vertrek uiterlijk 3 uur na aanvaarding van het aanbod ingeval van een snellereactieoperatie (2).

— Inzetbaar binnen een straal van 2 000 km en binnen een termijn van maximaal 24 uur.

(1)   Voor de uitvoering van artikel 35 van Besluit nr. 1313/2013/EU en indien dit gerechtvaardigd is op basis van een beoordeling van de regionale kwetsbaarheid, mag de capaciteit voor het bestrijden van bosbranden met helikopters worden samengesteld uit ten hoogste 3 helikopters met een totale minimumcapaciteit van 3 000 liter.

(2)   Een snellereactieoperatie duurt maximaal één dag, met inbegrip van de vlucht naar en van de locatie waar de rescEU-capaciteit zich bevindt.

▼M1

3.    Capaciteit voor medische luchtevacuatie van zwaar besmettelijke zieken



Taken

— Luchtvervoer, met inbegrip van behandeling tijdens de vlucht van zwaar besmettelijke zieken, naar gespecialiseerde ziekenhuizen in de Unie

Capaciteit

— Vliegtuigen met de capaciteit om een of meer zwaar besmettelijke zieken per vlucht te vervoeren

— Dag en nacht inzetbaar

Belangrijkste onderdelen

— Een systeem voor veilige behandeling tijdens de vlucht van zwaar besmettelijke zieken, met inbegrip van intensieve zorg (1):

— 

— degelijk opgeleid medisch personeel om een of meer zwaar besmettelijke zieken te verzorgen;

— specifieke technische en medische uitrusting aan boord om tijdens de vlucht zwaar besmettelijke zieken te verzorgen;

— passende procedures om de isolatie en de verzorging van zwaar besmettelijke zieken tijdens het luchtvervoer te garanderen.

— Ondersteuning:

— 

— voldoende vliegpersoneel in het licht van het aantal zwaar besmettelijke zieken en de duur van de vlucht;

— passende procedures om de behandeling van uitrusting en afval, alsook decontaminatie volgens beproefde internationale normen te garanderen, met inbegrip van, waar van toepassing, relevante Uniewetgeving.

Zelfvoorziening

— Opslag en onderhoud van de apparatuur van de module

— Apparatuur voor de communicatie met de betreffende partners, met name met de verantwoordelijke coördinatoren ter plaatse

Uitzending

— Klaar voor vertrek uiterlijk 24 uur na aanvaarding van het aanbod

— Voor intercontinentale evacuaties: capaciteit om 12 uur lang te vliegen zonder te tanken

(1)   (1)Hierbij kan van containers gebruik worden gemaakt.

4.    Capaciteit voor medische luchtevacuatie van rampenslachtoffers



Taken

— Luchtvervoer van rampenslachtoffers naar ziekenhuizen in de Unie

Capaciteit

— Luchtvervoer met een totale capaciteit om tenminste zes patiënten die intensieve zorg behoeven, te vervoeren, en met capaciteit om patiënten op een draagbaar of zittende patiënten, of beide, te vervoeren

— Dag en nacht inzetbaar

Belangrijkste onderdelen

— Medische verzorging tijdens de vlucht, met inbegrip van intensieve zorg:

— 

— degelijk opgeleid medisch personeel dat in staat is om aan boord medische verzorging te bieden aan verschillende typen patiënten;

— specifieke technische en medische uitrusting aan boord om tijdens de vlucht continu medische verzorging te bieden aan verschillende typen patiënten;

— passende procedures om het vervoer en de verzorging tijdens de vlucht van patiënten te garanderen.

— Ondersteuning:

— 

— voldoende vliegpersoneel en medisch personeel in het licht van het aantal en type patiënten en de duur van de vlucht.

Zelfvoorziening

— Opslag en onderhoud van de apparatuur van de module

— Apparatuur voor de communicatie met de betreffende partners, met name met de verantwoordelijke coördinatoren ter plaatse

Uitzending

— Klaar voor vertrek uiterlijk 24 uur na aanvaarding van het aanbod

— Voor vliegtuigen: capaciteit om zes uur lang te vliegen zonder te tanken

5.    Medisch team voor noodgevallen (EMT) type 3: Intramurale verzorging van doorverwezen patiënten



Taken

— Verstrekken van intramurale verzorging van doorverwezen patiënten en complexe chirurgie zoals beschreven in het mondiale initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake medische teams voor noodgevallen

Capaciteit

— Minimale verzorgingscapaciteit overeenkomstig de normen van het mondiale initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake medische teams voor noodgevallen

— Dag- en nachtdienst (24/7 indien nodig)

Belangrijkste onderdelen

— Overeenkomstig de normen van het mondiale initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake medische teams voor noodgevallen

Zelfvoorziening

— Het team moet zelfvoorzienend zijn tijdens de hele duur van de inzet. Artikel 12 van Uitvoeringsbesluit 2014/762/EU is van toepassing, naast de normen van het mondiale initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake medische teams voor noodgevallen

Uitzending

— Klaar voor vertrek uiterlijk 48‐72 uur na aanvaarding van het aanbod, capaciteit om binnen 5‐7 dagen operationeel te zijn ter plaatse

— Capaciteit om operationeel te zijn gedurende ten minste 8 weken buiten de Unie, en ten minste 14 dagen binnen de Unie

▼M2

6.    Aanleg van voorraden medische tegenmaatregelen en/of persoonlijke beschermingsmiddelen in verband met de bestrijding van ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid



Opdracht

— Aanleg van voorraden medische tegenmaatregelen, waaronder vaccins of geneesmiddelen, medische uitrusting voor intensieve zorg, persoonlijke beschermingsmiddelen of laboratoriumbenodigdheden, met het oog op paraatheid voor en respons op een ernstige grensoverschrijdende bedreiging van de gezondheid (1).

Capaciteit

— Adequate hoeveelheid dosissen vaccinaties voor personen die een risico lopen (2) als gevolg van een of meerdere ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid.

— Adequate hoeveelheid dosissen geneesmiddelen voor de behandeling van een of meerdere ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid.

— De vaccins en geneesmiddelen moeten voldoen aan een van de volgende vereisten:

— 

— vergunning voor het in de handel brengen van het EMA;

— een positieve aanbeveling voor speciale toestemming of gebruik in noodsituaties van het EMA of een nationale regelgevingsinstantie van een lidstaat;

— een positieve aanbeveling voor uitbreiding van gebruik of gebruik in noodsituaties van het EMA of een nationale regelgevingsinstantie van een lidstaat.

— Adequate medische uitrusting voor intensieve zorg (3) voor ondersteunende zorg bij een of meerdere ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid, overeenkomstig de normen van de WHO.

— Adequate hoeveelheid sets persoonlijke beschermingsmiddelen (4) voor personen van wie wordt aangenomen dat zij risico lopen (5) in verband met een of meerdere ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid, overeenkomstig de normen van het ECDC en de WHO.

— Adequate hoeveelheid laboratoriumbenodigdheden, inclusief materiaal voor monsterneming, reagentia, apparatuur en andere materialen (6) om te zorgen voor voldoende laboratoriumdiagnostiekcapaciteit voor een of meerdere ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid.

Belangrijkste onderdelen

— Passende opslagvoorzieningen in de Unie (7) en een adequaat systeem voor voorraadbeheer.

— Passende procedures om te zorgen voor adequate verpakking, vervoer en levering van de onder „capaciteit” bedoelde artikelen, indien nodig.

— Adequaat opgeleid personeel voor de verwerking en het beheer van de onder „capaciteit” bedoelde artikelen.

Inzet

— Klaar voor vertrek uiterlijk 12 uur na aanvaarding van het aanbod.

(1)   Zoals gedefinieerd in Besluit nr. 1082/2013/EU.

(2)   Daaronder kunnen vallen: personen die potentieel een hoog risico vormen wegens contact met geïnfecteerde personen, eerstehulpverleners, laboratoriumpersoneel, gezondheidswerkers, gezinsleden en andere groepen die als kwetsbaar worden gedefinieerd.

(3)   Onder andere (maar niet beperkt tot) beademingsapparatuur.

(4)   Omvat de volgende categorieën: i) bescherming van de ogen; ii) bescherming van de handen; iii) bescherming van de luchtwegen; iv) bescherming van het lichaam; en v) bescherming van de voeten.

(5)   Zie voetnoot 2.

(6)   Ondere andere (maar niet beperkt tot) het volgende: RT-PCR-reagentia, zoals enzymen, RNA-extractiereagentia, RNA-extractiemachinetijd, PCR-machinetijd, primer- en probereagentia, reagentia voor positieve controle, PCR-laboratoriummaterialen (bv. reageerbuisjes, petrischaaltjes) en ontsmettingsmiddelen.

(7)   Voor de logistiek in verband met opslagvoorzieningen omvat „in de Unie” het grondgebied van de lidstaten en van de landen die deelnemen aan het Uniemechanisme voor civiele bescherming.



( 1 ) Besluit nr. 1082/2013/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2013 over ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid en houdende intrekking van Beschikking nr. 2119/98/EG (PB L 293 van 5.11.2013, blz. 1).

( 2 ) Richtlijn 2008/114/EG van de Raad van 8 december 2008 inzake de identificatie van Europese kritieke infrastructuren, de aanmerking van infrastructuren als Europese kritieke infrastructuren en de beoordeling van de noodzaak de bescherming van dergelijke infrastructuren te verbeteren (PB L 345 van 23.12.2008, blz. 75).