21.3.2023   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 105/15


Oproep tot het indienen van voorstellen

GR/002/23

Academisch onderzoeksprogramma van EUIPO

(2023/C 105/09)

1.   Doelstellingen en beschrijving

Met de tweede editie van het academische onderzoeksprogramma beoogt EUIPO de banden met de academische wereld verder aan te halen om onderzoek te stimuleren, niet alleen op gebieden die verband houden met intellectuele eigendom en van belang zijn voor het Bureau, maar ook op het gebied van innovatie in de informatietechnologie.

Met twee maatspecifieke partijen, enerzijds over intellectuele eigendom (IE) en anderzijds over informatietechnologie, richt het academische onderzoeksprogramma van EUIPO zich in het kader van de oproep tot het indienen van voorstellen 2023 op onderzoek op het gebied van economie, recht, technologie en management.

Het concept van het programma moet waarborgen dat het onderzoek:

oplevert wat relevant is voor EUIPO en zijn belanghebbenden;

bij academici bekend komt te staan als een programma dat is gericht op kwalitatief hoogwaardige projecten en gebaseerd op eerlijke en transparante selectieregels;

ertoe bijdraagt rond EUIPO een levendige gemeenschap van toonaangevende wetenschappers (op het gebied van IE en in andere disciplines) uit alle delen van Europa te creëren;

in academische kring meer belangstelling wekt voor vakgebieden die relevant zijn voor het Bureau;

grote zichtbaarheid verwerft in de academische wereld en daarbuiten.

Projecten die in het kader van deze oproep tot het indienen van voorstellen worden ondersteund, moeten resulteren in een studie van het relevante onderwerp (zoals omschreven in de oproep), binnen het in het voorstel gespecificeerde tijdschema en budget.

Er zal een controlemechanisme worden opgezet, bestaande uit tussentijdse onlinevergaderingen, om de voortgang van het onderzoek te volgen en ervoor te zorgen dat het in overeenstemming is met de projectbeschrijving die in de oproep is ingediend. In de eerste drie maanden na ondertekening van de subsidieovereenkomst wordt ten minste één vergadering gehouden. Afhankelijk van de resultaten van de eerste voortgangsbijeenkomst en de duur van het onderzoeksproject kunnen meer vergaderingen worden belegd.

Uiterlijk elf maanden na ondertekening van de subsidieovereenkomst zal bij EUIPO een workshop over het academische onderzoeksprogramma worden georganiseerd. De reis- en verblijfkosten van de deelnemers worden gedragen door EUIPO.

Voor alle geselecteerde projecten moeten de resultaten van het onderzoek tijdens de workshop worden gepresenteerd.

Na afloop van de workshop hebben de onderzoekers tot de uiterste datum voor de indiening van het definitieve onderzoekspaper minstens één maand de tijd om eventuele feedback te verwerken of aanpassingen te doen naar aanleiding van de besprekingen tijdens de workshop.

De definitieve betaling van de subsidie is afhankelijk van de validering van het definitieve onderzoekspaper.

Het academische onderzoeksprogramma van EUIPO is gericht op onderzoek op het gebied van economie, recht, technologie en management.

De oproep tot het indienen van voorstellen 2023 richt zich op onderwerpen die verband houden met IE (partij 1) en informatietechnologie (partij 2), zoals hieronder uiteengezet.

Partij 1 – IE

Voorstellen kunnen worden ingediend met betrekking tot de volgende gebieden/thema’s:

1.

merken als indicator van innovatie en andere economische activiteit;

2.

modellen van nijverheid (industriële ontwerpen) als indicator van innovatie en andere economische activiteit;

3.

intellectuele-eigendomsrechten als middel voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) om obstakels voor groei te overwinnen.

De voorkeur gaat uit naar onderzoeksvoorstellen die erop gericht zijn de economische, maatschappelijke of politieke implicaties van de onderzoeksbevindingen uiteen te zetten. De studies dienen bij voorkeur aandacht te besteden aan onderwerpen die verband houden met merken en modellen van nijverheid (industriële ontwerpen), hoewel ook andere onderwerpen, zoals geografische aanduidingen, kmo’s, klantenbenaderingen of IE-opleidingen en onderwijs, in aanmerking kunnen komen.

Partij 2 – Informatietechnologie

Voorstellen kunnen worden ingediend met betrekking tot de volgende gebieden/thema’s:

1.

Natuurlijke-taalverwerking (NLP): met betrekking tot dit thema worden projecten op de volgende gebieden op prijs gesteld:

Onderzoek met het accent op vraag- en antwoordsystemen (Q&A). Het systeem kan voorzien zijn van een modelfeed met een corpus van wetteksten. Aan de hand van de via het model ingevoerde teksten, moet een beknopt antwoord op vragen van gebruikers kunnen worden gegenereerd.

Onderzoek naar tekstsamenvatting. Wanneer de tekst lang of ingewikkeld is, moet het systeem een samenvatting hiervan kunnen maken.

Onderzoek naar tekstbewerking. Gelet op een technische/juridische/financiële tekst moet het systeem deze tekst kunnen bewerken tot gewone taal, die ook voor niet-deskundigen te begrijpen is.

Onderzoek naar informatie-extractie. Bij een bepaald document, bijvoorbeeld een pdf-bestand, moet het de relevante vereiste informatie kunnen extraheren (naam van de gebruiker, merkbenaming, waren en diensten, waren en diensten waartegen oppositie is ingesteld, enz.).

Onderzoek naar overeenstemming in tekst. Bij twee stukken (korte) tekst (wellicht vragen) moet het model in staat zijn te beoordelen of ze een sterk overeenstemmende betekenis hebben, dat wil zeggen of ze inhoudelijk hetzelfde zijn, maar anders geformuleerd.

Onderzoek naar de samenstelling van zoekmachines gericht op kleine tekstdelen (waren en diensten). Het uiteindelijke systeem moet via semantische en syntactische zoekmachines gevonden tekst kunnen samenstellen en oproepen.

2.

Verwerking van afbeeldingen: met betrekking tot dit thema worden projecten op de volgende gebieden op prijs gesteld:

Onderzoek naar het opzetten van een programma voor optische tekenherkenning waarmee niet-standaardlettertypen kunnen worden geïdentificeerd.

Onderzoek naar het opsporen van onregelmatigheden in industriële ontwerpen (modellen van nijverheid). Aan de hand van een afbeelding of reeks afbeeldingen van een industrieel ontwerp moet worden vastgesteld of er overeenkomstig de richtsnoeren van EUIPO voor het onderzoek van ingeschreven Gemeenschapsmodellen sprake is van eventuele onregelmatigheden in deze afbeelding(en).

Onderzoek naar onderschriften bij afbeeldingen. Aan de hand van een fotorealistische afbeelding (bv. een logo van een onderneming) moet een onderschrift of een reeks tags kunnen worden gegenereerd die die afbeelding beschrijven.

Onderzoek naar beeldsegmentatie. Aan de hand van een afbeelding moeten de verschillende objecten die erin verschijnen, kunnen worden geïdentificeerd.

Onderzoek naar zoekmachines voor afbeeldingen. Aan de hand van een reeks echte of getekende afbeeldingen en een nieuwe door de gebruiker ingevoerde afbeelding moet het model een reeks afbeeldingen kunnen oproepen die visueel vergelijkbaar zijn met de door de gebruiker geïntroduceerde afbeelding.

3.

Versterking van het leerproces: hiertoe behoort al het onderzoek dat een leersysteem voor versterking kan toepassen op de onderzoeken die in de twee voornoemde vakgebieden zijn beschreven.

De voorkeur gaat uit naar onderzoeksvoorstellen voor nieuwe technologieën, zoals artificiële intelligentie (d.w.z. machinaal leren, gegevensanalyse, enz.) die op IE worden toegepast, inclusief een presentatie van de technologie in de relevante omgeving, prototyping en een demonstratie op systeemniveau. De studies dienen bij voorkeur aandacht te besteden aan onderwerpen die verband houden met merken en modellen van nijverheid (industriële ontwerpen), hoewel ook andere onderwerpen, zoals geografische aanduidingen, kmo’s, klantenbenaderingen of IE-opleidingen en onderwijs, in aanmerking kunnen komen.

DISCLAIMER: voor partij 1 en partij 2 moet elk onderzoeks- of thematisch voorstel verband houden met ten minste een van de drie voornoemde algemene vakgebieden. EUIPO zal de voorstellen selecteren op basis van het belang dat het onderwerp ervan heeft voor het Bureau (zelfs als ze slechts verband houden met één van de drie gebieden/thema’s).

Elk voorstel wordt beoordeeld op basis van objectieve, transparante en vooraf vastgestelde criteria (bv. kwaliteit van het voorstel, kwaliteit van de kandidaten, verwachte impact en degelijkheid van de voorgestelde begroting).

De projecten die het meest relevant zijn voor het Bureau, zullen worden geselecteerd. Dit kunnen bijvoorbeeld projecten zijn die relevante empirische gegevens opleveren voor beleidsvormers en besluitvormers in het bedrijfsleven, verschillende relevante op IE gerichte projecten of gegevensgerelateerde initiatieven, en het mkb-programma.

Zie voor nadere bijzonderheden hoofdstuk I van de richtsnoeren voor aanvragers.

2.   Subsidiabiliteit

2.1   In aanmerking komende aanvragers

Deze oproep is alleen gericht tot academische onderzoekers die verbonden zijn aan (openbare of particuliere) universiteiten of onderzoeksinstellingen in een lidstaat van de EU-27. Dergelijke onderzoekers komen in aanmerking voor het programma ongeacht hun nationaliteit (mits zij in de EU woonachtig zijn).

De onderzoekers kunnen promovendi zijn, postdoc-onderzoekers, faculteitsmedewerkers of andere onderzoekers op academisch gebied.

Een aanvraag kan door één aanvrager of door meerdere aanvragers worden ingediend. Er wordt slechts één voorstel per onderzoeker per oproep beoordeeld.

Overheidsinstellingen die door EUIPO worden gefinancierd of worden gesteund via andere financieringsmaatregelen zoals samenwerkingsprogramma’s en die zich inzetten voor dezelfde doelstellingen als die in deze oproep worden beoogd, komen niet in aanmerking (bv. nationale of regionale IE-kantoren, internationale organisaties, enz.).

2.2   Subsidiabele activiteiten

In aanmerking komen onderzoeksprojecten over onderwerpen in verband met IE en informatietechnologie, zoals gedefinieerd in de thematische beschrijving van de oproep tot het indienen van voorstellen.

De maximale projectduur is twaalf maanden gerekend vanaf de ondertekening van de subsidieovereenkomst.

Zie voor nadere bijzonderheden hoofdstuk II van de richtsnoeren voor aanvragers.

3.   Uitsluitings- en selectiecriteria

Aanvragers mogen zich niet in een situatie bevinden die hen uitsluit van deelname en/of toekenning, zoals bepaald in het Financieel Reglement dat van toepassing is op de algemene begroting van de Unie.

Aanvragers moeten over de financiële draagkracht en operationele capaciteit beschikken om de voorgestelde activiteiten te kunnen volbrengen.

Zie hoofdstuk II van de richtsnoeren voor aanvragers voor nadere bijzonderheden over de bij te voegen bewijsstukken.

4.   Toekenningscriteria

De gunningscriteria aan de hand waarvan in aanmerking komende voorstellen worden beoordeeld, worden als volgt gewogen op een schaal van 1 tot en met 100:

Toekenningscriteria

Minimumscore

Maximumscore

Excellentie

20

40

Impact

15

30

Kwaliteit en efficiëntie van de uitvoering.

15

30

Totale (vereiste minimale) score

50

100

Om voor subsidie in aanmerking te komen moeten voorstellen:

in totaal een score van ten minste 50 punten behalen;

en

ten minste het minimumaantal punten voor elk criterium.

Zie voor nadere bijzonderheden hoofdstuk II van de richtsnoeren voor aanvragers.

5.   Budget

Het totale beschikbare budget voor de medefinanciering van acties in het kader van deze oproep tot het indienen van voorstellen wordt geraamd op 80 000 EUR (partij 1: 60 000 EUR en partij 2: 20 000 EUR) Dit bedrag wordt verdeeld over twee begrotingsjaren en de beschikbaarheid van de middelen voor de begroting van 2024 is afhankelijk van de goedkeuring van de begroting door de begrotingsautoriteit van het Bureau.

De minimale en maximale subsidie per project en per partij bedraagt 10 000 tot 20 000 EUR. Het Bureau behoudt zich het recht voor om, afhankelijk van de ontvangen voorstellen en de resultaten van de evaluatie, niet alle beschikbare middelen te gunnen dan wel middelen te herverdelen tussen de verschillende oproepprioriteiten.

Het Bureau verwacht maximaal drie voorstellen in het kader van partij 1 en maximaal twee voorstellen in partij 2 te financieren.

Het Bureau behoudt zich het recht voor om niet alle beschikbare middelen te verdelen.

6.   Uiterste termijn voor het indienen van voorstellen

Het aanvraagpakket is online beschikbaar op het volgende adreshttps://euipo.europa.eu/ohimportal/en/grants

Aanvragen moeten uiterlijk op 2 mei.2023 om 13.00 uur (plaatselijke tijd) bij het Bureau zijn ingediend via het onlineaanvraagformulier (e-formulier).

Andere manieren van indiening worden niet aanvaard.

De aanvrager zorgt ervoor dat alle vereiste en in het e-formulier vermelde documenten worden verstrekt.

Voorstellen waarin een of meer vereiste bijlagen ontbreken en die niet binnen de termijn worden ingediend, worden niet in aanmerking genomen.

Zie voor nadere bijzonderheden hoofdstuk IV van de richtsnoeren voor aanvragers.

7.   Volledige informatie

De gedetailleerde voorwaarden van deze oproep tot het indienen van voorstellen zijn te vinden in de richtsnoeren voor aanvragers op het volgende internetadres:https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/grants

De voorstellen moeten aan alle voorwaarden van de richtsnoeren voldoen en via de daartoe bestemde formulieren worden ingediend.

8.   Contactgegevens

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het volgende e-mailadres: grants@euipo.europa.eu