7.2.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 31/5


Nieuwe nationale zijde van voor circulatie bestemde euromuntstukken

(2009/C 31/06)

Image

Voor circulatie bestemde euromunten hebben in de gehele eurozone de status van wettig betaalmiddel. Om zowel degenen die beroepsmatig met euromunten omgaan als het grote publiek op de hoogte te houden, publiceert de Commissie alle nieuwe ontwerpen van euromunten (1). Volgens de conclusies van de Raad van 8 december 2003 (2) is het de lidstaten van het eurogebied en de landen die met de Gemeenschap een monetaire overeenkomst hebben gesloten volgens welke zij voor circulatie bestemde euromuntstukken mogen uitgeven, toegestaan een bepaalde hoeveelheid voor circulatie bestemde euroherdenkingsmunten uit te geven, op voorwaarde dat per land maximaal één munt per jaar wordt uitgegeven en dat daarvoor altijd het muntstuk van 2 euro wordt gebruikt. Deze munten hebben dezelfde technische kenmerken als gewone voor circulatie bestemde euromunten, maar hebben aan de nationale voorzijde een speciaal herdenkingssymbool.

Uitgevende staat: Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Saarland

Beschrijving van het ontwerp: Op het binnenste gedeelte van de munt is de Ludwigskirche van Saarbrücken afgebeeld. Onder het monument staan de naam van de deelstaat „SAARLAND” en het muntteken, voorgesteld door een van de volgende letters: „A”, „D”, „F”, „G” of „J”. Rechts van het monument bevinden zich de initialen „FB” van de graveur Friedrich Brenner. Langs de buitenrand staat aan de onderzijde de naam van de uitgevende staat, „BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND”, en zijn aan de bovenzijde het jaartal „2009” en twaalf sterren afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Verwachte datum van uitgifte: Februari 2009

Randschrift: „EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT” en de bondsadelaar.


(1)  Zie PB C 373 van 28.12.2001, blz. 1, voor een overzicht van alle nationale zijden die in 2002 zijn uitgegeven.

(2)  Zie de conclusies van de Raad Algemene Zaken van 8 december 2003 inzake de wijziging van het ontwerp van de nationale voorzijde van euromuntstukken.