19.1.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 14/23


Taakomschrijving — Deskundigengroep mensenhandel

(2008/C 14/09)

De Commissie zoekt kandidaten met het oog op het vormen van een lijst van deskundigen die kunnen worden verzocht zitting te nemen in de deskundigengroep voor vraagstukken betreffende het Europees beleid ter voorkoming en bestrijding van mensenhandel.

1.   Achtergrond

Om de strijd tegen mensenhandel op Europees niveau op te voeren en in aansluiting op de verklaring van Brussel (2002) (1), waarin erop werd aangedrongen dat de Commissie een groep van deskundigen op het gebied van mensenhandel zou oprichten, is bij Besluit 2003/209/EG van de Commissie (2) een adviesgroep opgericht. Deze adviesgroep wordt „Deskundigengroep mensenhandel” genoemd.

Omdat de Commissie dankzij de werkzaamheden van de Deskundigengroep mensenhandel sinds 2003 haar beleid op het gebied van mensenhandel verder heeft kunnen ontwikkelen en omdat dit beleidsterrein wereldwijd steeds belangrijker wordt, dient de deskundigengroep haar werkzaamheden voort te zetten. Er was een nieuw besluit van de Commissie (3) nodig in verband met de uitbreiding van de Europese Unie. Voorts dient de deskundigengroep ook breder van opzet te worden en over een uitgebreider scala van expertise te kunnen beschikken, want het verschijnsel mensenhandel verandert voortdurend.

2.   Deskundigengroep

De Commissie kan de groep om advies vragen over alle aangelegenheden die verband houden met mensenhandel.

De groep heeft tot taak:

a)

op alle punten die verband houden met mensenhandel, samenwerking tot stand te brengen tussen de lidstaten, de andere in artikel 3, lid 2, onder b) genoemde partijen en de Commissie;

b)

de Commissie bij te staan met adviezen op het gebied van de bestrijding van mensenhandel en te zorgen voor een coherente aanpak van deze problematiek;

c)

de Commissie te helpen de beleidsontwikkelingen op het gebied van mensenhandel op nationaal, Europees en internationaal niveau te volgen;

d)

de Commissie te helpen vaststellen welke maatregelen en acties op Europees en nationaal niveau mogelijk zijn op het gebied van de bestrijding van mensenhandel;

e)

de Commissie, op verzoek van de instelling of op eigen initiatief, adviezen of verslagen voor te leggen, daarbij rekening houdend met de uitvoering en verdere ontwikkeling op EU-niveau van het EU-plan inzake de beste praktijken, normen en procedures bij de voorkoming en bestrijding van mensenhandel (4) en andere vormen van uitbuiting. De groep houdt tevens rekening met het genderaspect.

3.   Samenstelling

De groep telt 21 leden. De leden worden benoemd door de Commissie. De deskundigengroep wordt samengesteld voor een periode van drie jaar die door de Commissie kan worden verlengd.

4.   Benoembaarheid

Aanmeldingen mogen worden ingediend door natuurlijke personen met de nationaliteit van een EU-lidstaat of, indien passend, een toetredend land of een land van de Europese Economische Ruimte.

De leden van de groep zijn deskundigen met ervaring op het gebied van de bestrijding van mensenhandel, met inbegrip van de op arbeidsuitbuiting gerichte vormen daarvan, die afkomstig zijn van:

a)

regeringen van de lidstaten (maximaal 11 leden);

b)

intergouvernementele, internationale of niet-gouvernementele organisaties die op Europees niveau actief zijn (maximaal 5 leden);

c)

sociale partners en werkgeversorganisaties die op Europees niveau actief zijn (maximaal 4 leden);

d)

Europol (1 lid);

e)

personen met ervaring met academisch onderzoek voor openbare of particuliere universiteiten of instituten van de lidstaten (maximaal 2 leden).

Van de kandidaten wordt verwacht dat zij thans een functie bekleden, of hebben bekleed, bij een van de hierboven genoemde relevante partijen. Zij dienen te beschikken over:

de vereiste bekwaamheden en kennis op het werkterrein waarvoor hun medewerking wordt gevraagd;

een grote staat van dienst op het gebied van de bestrijding van mensenhandel en ten minste 5 jaar relevante werkervaring;

voldoende taalvaardigheid, waaronder aantoonbaar vermogen om in het Engels te werken.

De bovenstaande criteria worden beoordeeld op basis van de gegevens in het cv en het aanmeldingsformulier.

5.   Oproep tot het indienen van aanmeldingen

Aanmeldingen mogen uitsluitend worden ingediend met behulp van het aanmeldingsformulier (bijlage 1) en het model-CV (bijlage 2) bij de oproep tot het indienen van aanmeldingen. Kandidaten wordt verzocht in hun aanmelding duidelijk te vermelden op welk gebied van de bestrijding van mensenhandel zij met name deskundig zijn, en materiaal bij te voegen waaruit blijkt dat zij aan bovenstaande voorwaarden voldoen.

Aanmeldingen dienen uiterlijk op 15 februari 2008 per e-mail of per brief naar het volgende adres te worden gezonden:

Europese Commissie

Directoraat-generaal Justitie, vrijheid en veiligheid

Secretariaat van eenheid D2

LX 46 3/131

B-1049 Brussel

JLS-ANTITRAFFICKING@ec.europa.eu

Elke aanmelding zal aan de hand van de criteria van deze oproep tot het indienen van aanmeldingen worden beoordeeld. De Commissie zal de gegadigden het resultaat van de oproep laten weten, en met name of zij al dan niet in de lijst van deskundigen zijn opgenomen.

Gelet op het transparantiebeleid van de Europese instellingen en de noodzaak om het publiek te informeren over de identiteit en kwalificaties van de experts die de instelling adviseren, worden bovengenoemde persoonsgegevens overeenkomstig Verordening (EG) nr. 45/2001 (5) openbaar gemaakt in het register van deskundigengroepen (6) zolang het lidmaatschap loopt en/of erom schrapping uit de openbare site wordt verzocht.

6.   Definitieve samenstelling van de groep

De Commissie beslist over de samenstelling van de deskundigengroep op basis van de aanmeldingen die in antwoord op de oproep worden ingediend.

Bij de beoordeling van de aanmeldingen zal de Commissie rekening houden met de volgende criteria:

aangetoonde deskundigheid en ervaring, inclusief op Europees en/of internationaal niveau, op de voor de bestrijding van mensenhandel relevante gebieden;

het nodige evenwicht binnen de deskundigengroep wat betreft de representativiteit van de kandidaten, geslacht en geografische herkomst;

het feit dat een goede balans moet worden gevonden tussen deskundigheid inzake verschillende vormen van mensenhandel, waaronder die met het oog op arbeids- of seksuele uitbuiting, deskundigheid inzake verschillende aspecten zoals voorkoming, vervolging en slachtofferhulp, alsmede deskundigheid op het gebied van mensenrechten, kinderrechten, strafrecht, arbeid en migratie;

het feit dat continuïteit moet worden nagestreefd met het werk van de vorige Deskundigengroep mensenhandel (opgezet bij Besluit van de Commissie van 25 maart 2003);

de leden van de deskundigengroep moeten onderdanen van een land van de Europese Unie zijn of, indien passend, van een toetredend land of een land van de Europese Economische Ruimte.

De leden informeren de Commissie tijdig over belangenconflicten die hun objectiviteit in gevaar kunnen brengen.

De namen van de op persoonlijke titel benoemde leden worden gepubliceerd op de internetsite van DG Justitie, vrijheid en veiligheid alsook in het Publicatieblad van de Europese Unie, serie C. De verzameling, verwerking en publicatie van de namen van de leden vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in Verordening (EG) nr. 45/2001.

De leden worden benoemd voor een verlengbare termijn van drie jaar en blijven in functie tot zij worden vervangen of tot hun ambtstermijn afloopt.

De leden kunnen in de volgende gevallen voor de rest van hun ambtstermijn worden vervangen:

a)

wanneer het lid aftreedt;

b)

wanneer het lid niet langer in staat is een bijdrage te leveren aan de besprekingen in de groep;

c)

wanneer het lid artikel 287 van het Verdrag schendt;

d)

wanneer het lid de Commissie niet tijdig van een belangenconflict in kennis heeft gesteld.

7.   Vertrouwelijkheid

Met het oog op de nodige beveiliging van gevoelige informatie dienen de deskundigen die worden uitgenodigd om zitting te nemen in deskundigengroepen een geheimhoudingsovereenkomst te ondertekenen. Bij hun werk dienen zij de hun toevertrouwde informatie en documenten in volstrekte vertrouwelijkheid te behandelen.

8.   Werkwijze

De groep kiest uit zijn leden met gewone meerderheid een voorzitter en twee vicevoorzitters.

Met instemming van de Commissie kunnen binnen de groep subgroepen worden opgericht om specifieke kwesties te onderzoeken op basis van een door de groep opgestelde taakomschrijving. De subgroepen tellen maximaal negen leden en worden ontbonden zodra de taak is uitgevoerd.

De groep en haar subgroepen vergaderen in de regel in de lokalen van de Commissie overeenkomstig de procedures en het tijdschema die door de groep worden vastgesteld. De Commissie verleent secretariaatsdiensten voor de vergaderingen van de groep en de subgroepen. Vertegenwoordigers van betrokken Commissiediensten kunnen vergaderingen van de groep en de subgroepen bijwonen.

De groep stelt haar reglement van orde vast op basis van het door de Commissie vastgestelde standaardreglement van orde.

De Commissie mag samenvattingen, conclusies, deelconclusies of werkdocumenten van de groep publiceren in de oorspronkelijke taal van het document in kwestie.

9.   Compensatie

De deskundigen die worden uitgenodigd om zitting te nemen in de deskundigengroep ontvangen van de Commissie een reiskostenvergoeding.

Vergaderkosten worden vergoed voor zover de middelen die door de verantwoordelijke diensten van de Commissie aan de groep zijn toegekend, dit toelaten.


(1)  De verklaring van Brussel werd aangenomen op de Europese Conferentie betreffende de preventie en bestrijding van mensenhandel — een mondiale uitdaging voor de 21e eeuw (18 tot en met 20 september 2002) (PB C 137 van 12.6.2003, blz. 1).

(2)  PB L 79 van 26.3.2003, blz. 25.

(3)  Besluit 2007/675/EG van de Commissie van 17 oktober 2007 tot oprichting van de Deskundigengroep mensenhandel (PB L 277 van 20.10.2007, blz. 29).

(4)  PB C 311 van 9.12.2005, blz. 1.

(5)  Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2000 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de communautaire instellingen en organen en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (PB L 8 van 12.1.2001, blz. 1).

(6)  De gegevens zullen worden bekendgemaakt in het register van deskundigengroepen: http://ec.europa.eu/secretariat_general/regexp/