92002E0171

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0171/02 van Roberto Bigliardo (UEN) aan de Commissie. Luchthavenbeveiliging.

Publicatieblad Nr. 172 E van 18/07/2002 blz. 0162 - 0163


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0171/02

van Roberto Bigliardo (UEN) aan de Commissie

(6 februari 2002)

Betreft: Luchthavenbeveiliging

Kan de Commissie zeggen of de raad van bestuur van de Italiaanse nationale maatschappij voor de burgerluchtvaart de Europese wetgeving inzake luchthavenbeveiliging nageleefd heeft? Begin 2002 kwam de regering na het ongeval in Linate op 8 oktober 2001 met een voorstel om de instanties die toezien op de veiligheid van het luchtverkeer, met name de ENAC de (Nationale maatschappij voor de burgerluchtvaart) en de ENAV (Nationale maatschappij voor de luchtverkeersleiding) te reorganiseren. In dit voorstel krijgt de luchthavendirecteur, die door de ENAC benoemd wordt, meer macht en bevoegdheden dan tot nog toe het geval is.

Op 21 december 2001 interpreteerde de raad van bestuur van de ENAC de achterliggende gedachte in feite verkeerd door tal van luchthavens onder het gezag van één enkele directeur te plaatsen. In het bijzonder de oplossing waarvoor de luchthaven van Napels gekozen heeft, doet vragen rijzen. Daar heeft men besloten de huidige directeur, een uitstekend manager met dertig jaar ervaring in zijn functie, over te plaatsen en te vervangen door het hoofd van het ENAC-bureau dat verantwoordelijk is voor de afgifte van keuringsbewijzen van vliegtuigen. Functies die tot nog toe bekleed werden door personen met een totaal verschillende achtergrond en opleiding, worden nu dus op een hoop gegooid. In heel Italië worden de certificatiebureaus immers tot op heden geleid door luchtvaartingenieurs, terwijl luchthavendirecteurs gewoonlijk houder zijn van een diploma rechten.

Enkele leden van het Italiaanse parlement hebben onmiddellijk een aantal vragen gesteld, waarin zij in het licht van de plannen om de sector te hervormen tekst en uitleg vragen over de logica achter de besluiten van de raad van bestuur van de ENAC.

Kan de Commissie mededelen of zij op de hoogte is van dit initiatief dat niet alleen tot commotie in de politieke wereld heeft geleid, maar ook het publiek veel zorgen baart omdat de veiligheid van het luchtverkeer in het geding is, een thema dat ook bovenaan op de agenda van het Europees Parlement staat?

Welke maatregelen denkt de Commissie te nemen om te verhinderen dat zulke cumulatie van functies problemen of risico's zou veroorzaken in de reeds zo precaire Italiaanse situatie?

Antwoord van mevrouw de Palacio namens de Commissie

(8 maart 2002)

Met betrekking tot het bij de Ministerraad in Italië ingediende voorstel, bekend als het Commissione Riggio rapport, meent de Commissie te begrijpen dat dit nog niet is besproken en geen datum is aangegeven voor het mogelijke debat.

De Commissie ontwikkelt momenteel een regelgevend kader om de veiligheid in de burgerluchtvaart te versterken, voornamelijk door de instelling van het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA). Momenteel maakt de luchthavenveiligheid geen deel uit van de verantwoordelijkheid van het EASA, maar de Commissie is voornemens dit onderwerp in een later stadium aan te pakken door de mogelijke uitbreiding van het terrein van de activiteiten van het EASA.