92000E1825

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-1825/00 van Brian Crowley (UEN) aan de Raad. De verkiezingen in Peru.

Publicatieblad Nr. 081 E van 13/03/2001 blz. 0099 - 0099


SCHRIFTELIJKE VRAAG P-1825/00

van Brian Crowley (UEN) aan de Raad

(5 juni 2000)

Betreft: De verkiezingen in Peru

Zoals de Raad weet, heeft de presidentiƫle kandidaat Alejandro Toledo zich teruggetrokken uit de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Peru van 28 mei met als verklaring dat alleen uitstel ervoor zou kunnen zorgen dat de omstandigheden zouden verbeteren en dat er niet gefraudeerd zou worden. Tevens verzocht hij om de verkiezingsdatum naar 18 juni 2000 te verschuiven. De waarnemers bij de verkiezingen van de Organisatie van Amerikaanse Staten hebben aangekondigd dat zij niet langer wilden waarnemen wegens het gebrek aan consistentie en zorgvuldigheid bij het nationaal verkiezingsbureau en dat het nodig was om voldoende garanties aan de gehele bevolking te bieden dat hun stem zou worden eerbiedigd.

Kan de Raad een verklaring afleggen over de bovengenoemde ontwikkelingen bij de presidentsverkiezingen in Peru en zijn beleid uitstippelen voor de toekomstige betrekkingen met Peru? Zou de Raad zo ver gaan dat sancties worden opgelegd wanneer de huidige wantoestanden onveranderd doorgaan?

Antwoord

(28 september 2000)

Zoals het geachte parlementslid waarschijnlijk bekend is, hebben de EU en haar lidstaten hun waarnemingsteams teruggetrokken naar aanleiding van het besluit van de Peruaanse verkiezingsautoriteiten om uitstel van de tweede ronde van de Presidentsverkiezingen af te wijzen en de rechterlijke uitspraak dat de heer Toledo kandidaat bleef, ondanks zijn besluit de tweede ronde te boycotten.

Bij deze gelegenheid heeft de EU een verklaring afgelegd waarin zij haar besluit, de waarnemingsteams terug te trekken bekend maakt en uitdrukking geeft aan haar diepe bezorgdheid met betrekking tot het besluit van de Jurado Nacional de Elecciones. De EU verklaarde dat het besluit niet voldoende tijd bood om de tijdens het verkiezingsproces geconstateerde moeilijkheden te overwinnen en derhalve niet toeliet de verkiezingen op een geloofwaardige wijze en overeenkomstig de internationale normen te doen verlopen. In de verklaring werd ook de aandacht gevestigd op de noodzaak, de beginselen van constitutionele democratie en politiek pluralisme na te leven en werd eraan herinnerd dat de verbintenis om zich aan dergelijke beginselen te houden een voorwaarde is voor de ontwikkeling van de politieke en economische banden van de Unie met Peru.

Naar aanleiding van het besluit van de OAS om, op verzoek van de Peruaanse autoriteiten, nogmaals een missie naar Peru te sturen, heeft het voorzitterschap op 9 juni 2000 opnieuw, namens de Europese Unie een verklaring over de situatie in Peru afgelegd.

In die verklaring gaf de Europese Unie nogmaals uiting aan haar grote bezorgdheid over het aantal gemelde onregelmatigheden tijdens de stembusgang, waardoor afbreuk wordt gedaan aan de democratische legitimiteit die de verkiezingen anders hadden verschaft.

De Europese Unie heeft zich ingenomen getoond met het besluit van de OAS, een missie naar Peru te sturen om mogelijkheden te onderzoeken en aanbevelingen te doen met het oog op een verdere versterking van de democratie en heeft benadrukt dat zij veel belang hecht aan het welslagen van de missie.

In de verklaring wordt voorts uiting gegeven aan de wens van de Europese Unie om haar volle steun te verlenen aan alle democratische krachten die zich in Peru inzetten voor een versterking van de instellingen, teneinde het recht van de bevolking op politieke vrijheid en participatie, alsmede de rechtstaat veilig te stellen.

De Europese Unie heeft ook alle politieke krachten, inzonderheid de regering, opgeroepen om, via dialoog, te werken aan een consensus, teneinde een voldoende brede basis voor een compromis te vinden, waardoor de democratie in Peru wordt versterkt en de oppositie voluit kan deelnemen aan het politieke debat.

De Raad zal, zoals aangekondigd in haar verklaring, de situatie en de ontwikkelingen in Peru op de voet blijven volgen en zijn betrekkingen met dat land in dat licht evalueren.