91999E2008

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2008/99 van Rosa Miguélez Ramos (PSE) aan de Commissie. Visserij en de Millenniumronde.

Publicatieblad Nr. 203 E van 18/07/2000 blz. 0113 - 0114


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2008/99

van Rosa Miguélez Ramos (PSE) aan de Commissie

(9 november 1999)

Betreft: Visserij en de Millenniumronde

In de mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement inzake de benadering van de WTO-millenniumronde door de EU wordt niet expliciet ingegaan op de visserij noch op het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. De regeringen van Australië, Verenigde Staten, de Filippijnen, IJsland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Peru hebben echter een mededeling ingediend bij de WTO over visserijsubsidies, die afgezien van de inhoud van het document, een ernstige bedreiging vormt voor het Gemeenschappelijk Visserijbeleid en de communautaire visserijsector.

Genoemde regeringen, die zich baseren op vage en wetenschappelijk niet onderbouwde overwegingen over visgebieden en vloten, stellen voor om in het kader van de volgende WTO-onderhandelingen overeenstemming te bereiken over afschaffing van subsidies die leiden tot een excessieve vangstcapaciteit in de visserijsector, omdat zij de handel verstoren en met name de duurzame exploitatie van visbestanden en een duurzame ontwikkeling belemmeren.

De Millenniumronde kan, gezien het precaire karakter van de communautaire visserijsector en de gebieden die afhankelijk zijn van de visserij, ernstige gevolgen hebben voor deze sector als de Europese Unie niets onderneemt ter verdediging van onze visserijsector.

Welk standpunt neemt de Commissie in ten aanzien van de Millenniumronde?

Welke betekenis hecht de Commissie aan de mededeling van genoemde regeringen over visserijsubsidies?

Hoe denkt de Commissie onze visserijsector te verdedigen tijdens de derde ministeriële conferentie in Seattle?

Is zij voornemens de aandacht te vestigen op de sociale, milieu- en gezondheidsaspecten van de visserij naast de zuiver industriële aspecten?

Bovendien heeft Commissaris Fischler tijdens de Landbouwbeurs van Verona de oprichting aangekondigd van een WTO-forum ter verdediging van het Europese landbouwmodel, bestaande uit vertegenwoordigers van boerenorganisaties, verwerkende industrie, consumenten-, werknemers- en milieuorganisaties enz. Is Commissaris Fischler ook van plan een dergelijk forum op te richten voor de visserijsector?

Antwoord van de heer Fischler namens de Commissie

(30 november 1999)

De Commissie heeft in haar mededeling van 8 juli 1999 over de benadering van de Unie met het oog op de millennium-ronde van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aangegeven wat het communautaire programma voor deze ronde zou kunnen zijn. Dit programma heeft betrekking op een aantal terreinen zoals landbouw en dienstverlening, douanerechten op niet-landbouwproducten, investeringen, mededinging, het vergemakkelijken van de handel en de relaties tussen handel en milieu.

De douanetarieven in de visserijsector dienen naar het oordeel van de Commissie te worden behandeld in het kader van de onderhandelingen over de tarieven voor niet-landbouwproducten.

Met betrekking tot de douanerechten is de Commissie voorstander van alomvattende tariefonderhandelingen over een verlaging van de rechten, het wegwerken van de piektarieven en een harmonisatie van de tariefstructuren. De vaststelling van tariefmarges (lage, middelhoge en hoge tarieven) waarbinnen alle douanetarieven zich moeten bevinden, zou enige flexibiliteit tot gevolg hebben die het mogelijk zou maken een redelijk beschermingsniveau te handhaven voor de producten die het meest tot het behoud van de inkomens van onze producenten bijdragen en die de basis blijven leggen voor de economische bedrijvigheid in sommige kustgebieden van de Gemeenschap.

Wat de subsidies aan de visserijsector en de effecten daarvan op de handel, de toestand van de visbestanden en het milieu betreft, staat het helemaal niet vast dat dit onderwerp in het werkprogramma voor de millennium-ronde van de WTO zal worden opgenomen. Onlangs heeft de Commissie tijdens besprekingen in de Commissie voor handel en milieu van de WTO haar steun gegeven aan de werkzaamheden van de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), en meer in het bijzonder aan de werkzaamheden in het kader van het internationale actieplan voor het beheer van de vangstcapaciteit. Het onderzoek dat deze organisatie instelt naar de factoren die van invloed kunnen zijn op de vangstcapaciteit (gebrekkige controle op de vloot, niet-duurzaam beheer van de visbestanden, subsidies), moet immers zijn afgerond voordat in de WTO welke besprekingen ook kunnen worden gevoerd over een eventuele samenhang tussen subsidies, overcapaciteit en overbevissing.

Wat het verdedigen van de communautaire belangen in de visserijsector betreft, zal de Commissie er zorg voor dragen dat de onderhandelingen over douanerechten en over de andere onderwerpen evenwichtige resultaten opleveren. De Commissie zal handelen binnen het onderhandelingsmandaat dat de Raad haar zal geven.

Of het wenselijk is om voor de visserij een soortgelijk WTO-forum in het leven te roepen als voor de landbouw, zoals door het geachte parlementslid wordt voorgesteld, zal de Commissie onderzoeken in het licht van het besluit dat tijdens de ministeriële vergadering in Seattle zal worden genomen over de reikwijdte van de WTO-onderhandelingen voor de visserijsector.